AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Mljekarstvo-katastrofa

Stranica 4 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Mljekarstvo-katastrofa - Page 4 Empty Re: Mljekarstvo-katastrofa

Postaj by tine 25/9/2009, 22:06

Samo sam popravio link na izložbu krava
tine
tine

Broj postova : 414
Registriran : 17.03.2008
24

→→→ : http://www.agrotine.eu

http://www.agrotine.eu

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 25/9/2009, 22:33

tine je napisao/la:Ako još niste primjetili, propisi i zakoni su napisani za velike.
Ko od vas može pratiti sve promjene zakona i propisa? Gospodin Ivica ima za to vojsku pravnika i sličnog kadra, koji mu firmu svakodnevno prilagođavaju promjenama.

Može li neko od prisutnih uvesti nešto, što je jeftino i povoljno izvan zemlje? Ovako, preko noći?
Recimo meso,koje stoji u hladnjaći preko 90 dana, pa moraju s njim na uništenje i to skupo platiti? A vama bi ga dali po 5 kuna kilu?
Teško?
E, neko (ili neki) to može.
I onda mu je još to i 'uložak' u akciju Kupujmo domaće.

Sad, pre ulazak u EU je situacija najgora, jer se može najviše mutiti u kalnom, i 'prijatelji' postižu najviše zarade.
Kad se uđe u EU, neće oni tek tako plasirat robu, za koju im ponekad i 'prodavać' plati, da mu ne treba plaćat na otpadu za uništenje.

Nije ni EU raj, a to smo imali i mi pre ulazak.
U zadnjoj godini dok smo bili 'vani' su mesari uvozili iz EU staro meso za uništenje itd.
Otkupne cijene krava su pale i na 40 centi po kili mesa.
S prvim danom u EU pojavili su se mesari iz Austrije, koji su davali odmah i po 3,5 i 4 eura za kilu masne krave, koja nije mesaru par dana prije 'pokrila' ni 10 puna nižu otkupnu cijenu.

Gospon Ivica ima kadar koji piše zakone za njegove potrebe, tako da se država prilagodi potrebama. Njegovim.

Slažem se u potpunosti sa tezom da je najgora situacij u trenutku prije ulaska u EU. Još jedan primjer: Država čalnica EU priznaje sve sorte koje su na sortnoj listi EU, dok se u HR sada mora posebno registritrati svaka sorta, isto je i za kemijska zaštitna sredstva, u HR je potrebna registracija, dozvola itd. za svako sredstvo. Naravno, registracija traje određeno vrijeme i mora se obnoviti. Od takvih poslova dobro žive institucije u HR, a zapravo žive ne našoj grbači jer sve to moraju uračunati u cijenu trgovci i uvoznici. Kako je tržište relativno malo, trošak po litri/kili je velik. A da ne spominjemo da nekih sredstava nema i nekih sjemena ne možeš kupiti u HR.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 26/9/2009, 08:24

jel znate,oni stvarno nemaju kud s mlijekom a u dućanu cijene neće snizit,Dukatovi proizvodi su najskuplji.priča se da će do kraja god zatvoriti sva sabirališta.a kaj će bit dalje?veli naš šofer da voze mlijeko u vindiju,kim....nemaju ga kam istovarit.... confused confused

Dakle Dukatov menađment je NESPOSOBAN tržište treba pronaći mi smo globalna zajednica a dukat je globalna firma, treba se okrenuti izvozu i obnoviti prijateljstno sa trećim zemljama nekad za vrijeme Juge smo dobro živjeli od izvoza u te zemlje
BOZIDAR
BOZIDAR

Broj postova : 1480
God : 51
Registriran : 17.08.2008
10

→→→ : VIŠE

http://picasaweb.google.hr/boidarduda/POLJOPRIVREDAISLINO?feat=d

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 26/9/2009, 08:32

OG Vacenovski je napisao/la:sorry smiljan,al fakat si mi ispal ko da se rugaš i to s Jelačića....
Ne, ne, ni na kraj pameti mi nije da se sa bilo skim rugam,a najmanje sa ljudima koji zive od svog rada i razmisljaju svojom glavom. Znam ponekad moguce nesto napisati preostro, ali u najboljoj namjeri racunajuci da, sto bi Dalmatinci rekli, "Covjek i tovar znaju vise od covjeka" (s tim da sebe smatram tovarom u ovoj temi jer o stocarstvu znam jako, jako malo ali pokusavam napisati neka saznanja iz drugih djelatnosti)

ja stalno naglašavam da ovo kaj radim volim,moj muž isto-al mora ići još u tuđu firmu raditi jer ovo doma nije dosta.nije nam država kriva kaj nam starci nisu nakupovali strojeva i zemlje pa bi mali neki početni kapital.nego sami polako stvaramo.i ne bunimo se.do trenutka kad više nemremo kupit niš a da se ne zadužujemo 30g unaprijed....a i najmlađe dijete (13g)je počelo pokazivati "znakove ludila" za poljoprivredom...geni....
ja volim ovo kaj radim i jasno je da je kriza globalna....al ovo kaj se radi u hrvatskoj...u proljeće ove godine dođe referentica k meni iz Dukata i pita koliko imaš mlijeka,jel daješ zamjenicu?velim dajem.joj daj što prije,samo neg je što više mlijeka,ja velim-pa nemrem dat krava se prekjuče otelila,am ću?pa to je kolostrum.joj,samo daj,što prije.da bi za par mj,kad su krenule one obustave raei kakti suhe tvari-joj,nemoj davat od frško oteljenih krava,bu ti slabo....bla bla bla -a kud ću onda s tim?pa je Dukat dobio 30-40 miliona kn od države i stale obustave......
ne moram nabrajat dalje.dobro kaj nas nitko nije nagovoril na neku farmu.mislili smo ove jeseni napraviti još veziova u štaglju,al kad sam vidla da kola idu nizbrdo,ništa od toga.nek budu tak kak jesu,ak se išta popravi,budemo na proljeće.ili ih budemo jednostavno vani ogradili i zdravo pero.to je ionak moja najveća želja.ovo svezano mi je užas.
Vjerujem i iskreno se nadam da i ovaj (ili ova) od tih svojih 13 godina ce ostati na selu i da ce nastaviti gdje vi stanete (jer covjek negdje mora stat) i da ce, sto je najvaznije, ostvariti svoje (u prvom redu, a onda ii vase) snove. Iskreno drzim fige da vi i mnogi takvi kao vi uspijete u svojim naumima i osigurate sebi i svojima pristojan zivot.

tine je napisao/la:Ako još niste primjetili, propisi i zakoni su napisani za velike.
Ko od vas može pratiti sve promjene zakona i propisa? Gospodin Ivica ima za to vojsku pravnika i sličnog kadra, koji mu firmu svakodnevno prilagođavaju promjenama.

Može li neko od prisutnih uvesti nešto, što je jeftino i povoljno izvan zemlje? Ovako, preko noći?
Recimo meso,koje stoji u hladnjaći preko 90 dana, pa moraju s njim na uništenje i to skupo platiti? A vama bi ga dali po 5 kuna kilu?
Teško?
E, neko (ili neki) to može.
I onda mu je još to i 'uložak' u akciju Kupujmo domaće.

Sad, pre ulazak u EU je situacija najgora, jer se može najviše mutiti u kalnom, i 'prijatelji' postižu najviše zarade.
Kad se uđe u EU, neće oni tek tako plasirat robu, za koju im ponekad i 'prodavać' plati, da mu ne treba plaćat na otpadu za uništenje.

Nije ni EU raj, a to smo imali i mi pre ulazak.
U zadnjoj godini dok smo bili 'vani' su mesari uvozili iz EU staro meso za uništenje itd.
Otkupne cijene krava su pale i na 40 centi po kili mesa.
S prvim danom u EU pojavili su se mesari iz Austrije, koji su davali odmah i po 3,5 i 4 eura za kilu masne krave, koja nije mesaru par dana prije 'pokrila' ni 10 puna nižu otkupnu cijenu.

Ajde fala bogu da nije sve bas tako crno.....
Smiljan
Smiljan

Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2

[Vrh] Go down

Postaj by paor 26/9/2009, 09:12

eu mljekari su prestali sa prosvjedima i sad čekaju rezultate, nadam se da su i za nas odradili 'prljavi posao', barem neka korist od globalizacije

inače, dešava se blagi rast cijena i potražnje u irskoj i engleskoj...

(amerikanci daju potporu onim koji zatvaraju mliječne farme ili drastično smanjuju stado)
paor
paor
Admin
Admin

Broj postova : 4319
God : 59
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 09.03.2008
78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G. Kovač 26/9/2009, 10:42

paor je napisao/la:eu mljekari su prestali sa prosvjedima i sad čekaju rezultate, nadam se da su i za nas odradili 'prljavi posao', barem neka korist od globalizacije

(amerikanci daju potporu onim koji zatvaraju mliječne farme ili drastično smanjuju stado)
Zar takvo što nisu radili englezi kad su uništavali svog klasičnog seljaka .Masno su plaćali seljaku da prestane biti seljak ,Mislim da ovaj svjetski poredak egzistira na paradoksima Shocked Dali je stvarno kina prijetnja kao jeftini proizvođač? ,mislim da nije ,mogu i ja biti kinez u svojoj sredini Very Happy

Zadnja promjena: O.P.G. Kovač; 26/9/2009, 12:52; ukupno mijenjano 1 put.

O.P.G. Kovač

Broj postova : 155
Registriran : 16.08.2008
1

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 26/9/2009, 11:03

O.P.G. Kovač je napisao/la:
paor je napisao/la:eu mljekari su prestali sa prosvjedima i sad čekaju rezultate, nadam se da su i za nas odradili 'prljavi posao', barem neka korist od globalizacije

Zar takvo što nisu radili englezi kad su uništavali svog klasičnog seljaka .Masno su plaćali seljaku da prestane biti seljak ,Mislim da ovaj svjetski poredak egzistira na paradoksima Shocked Dali je stvarno kina prijetnja kao jeftini proizvođač ,mislim da nije ,mogu i ja biti kinez u svojoj sredini Very Happy
kad sam ja ovak optimistična ko ti,moj muž veli da sam nadobudna. affraid jel je ono bil tvoj post sa ograđenim kravama vani?nekad prije? confused

OG Vacenovski

Broj postova : 128
Registriran : 26.07.2009
0

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G. Kovač 26/9/2009, 11:36

Da ! bila je u planu izgradnja nadstrešnice s kosom pločom ,ali smanjena cijena mljeka me natjerala da budem kinez i prođem još jeftinije u izgradnji . Very Happy Ponavljam se stalno ,ali imam potrebu reći ,da kapitalizam je okrutno uređenje ali nudi i širok spektar mogućnosti ,samo treba biti malo pomaknut i ne biti stereotipan a usput poštovati svačiji način borbe za opstanak .

O.P.G. Kovač

1

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 26/9/2009, 14:52

Ma kapitalizam je sustav koji bi trebao osigurati opstanak najsposobnijih. Samo problem je u tome što je kod nas ili birokratski ili rodjački mentalitet, pa stvar na kraju ne ispada onako kako je u početku zamišljena.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 26/9/2009, 16:49

O.P.G KOVAČ pojasni mi što je to klasični seljak i koga to treba uništiti.

ako želiš raditi stvarno jeftinu štalu radi konstrukciju od drvenih oblica najbolje Bagrem a ispod samo malo betona na koji nastireš čistiš 2 puta na godinu sa prednjim utovarivačem a za krov možeš upotrijebiti najlon ili staru ceradu od kamiona. To je super za krave a i u takvim nastanbama žive i Kinezi.
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 26/9/2009, 19:35

BOŽIDAR je napisao/la:O.P.G KOVAČ pojasni mi što je to klasični seljak i koga to treba uništiti.

ako želiš raditi stvarno jeftinu štalu radi konstrukciju od drvenih oblica najbolje Bagrem a ispod samo malo betona na koji nastireš čistiš 2 puta na godinu sa prednjim utovarivačem a za krov možeš upotrijebiti najlon ili staru ceradu od kamiona. To je super za krave a i u takvim nastanbama žive i Kinezi.
:alien: baš si zapel za kineze Laughing Laughing

OG Vacenovski

0

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 26/9/2009, 19:48

ne ja nego opg kovač
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G. Kovač 26/9/2009, 19:53

Božidare! generacijo, mislim da ti jako dobro znaš što je to klasični seljak Very Happy Vjeruj mi da kinezi neće još dugo živjeti u takvim nstanbama .

O.P.G. Kovač

1

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 26/9/2009, 20:09

Stvarno ne znam što bi bio KLASIČNI seljak?

Za štalu sam vrlo ozbiljan u mojoj okolici ima slična štala za ovce kad budem prolazi onuda budem poslikao.

Žao mi je ali Kinezi će još dugo živjeti u takvim nastambama a i mi ako se ovako nastavi...
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G. Kovač 26/9/2009, 20:16

BOŽIDAR je napisao/la:Stvarno ne znam što bi bio KLASIČNI seljak?

Za štalu sam vrlo ozbiljan u mojoj okolici ima slična štala za ovce kad budem prolazi onuda budem poslikao.

Žao mi je ali Kinezi će još dugo živjeti u takvim nastambama a i mi ako se ovako nastavi...
Pa dobro majku mu zar si toliki pesimist , Sad kad čitam tvoje postove na trenutak mi dođe da se objesim Wink i mislim da smo debelo u of

O.P.G. Kovač

1

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 26/9/2009, 20:28

Ne samo sam realan!
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 26/9/2009, 21:17

BOŽIDAR je napisao/la:Ne samo sam realan!
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Mad na tre mi zasuziše oči,sad mi je već smiješno..ma ne zna kinez kaj je dobra,debela austrijska simentalka a bome i domaća križanka....kad smaže tačke silaže i par kila smjese i kup sjenaže.....koji kinezi.... Basketball

OG Vacenovski

0

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 26/9/2009, 21:19

možemo mi kukat i plakat ili se smijat,sutra je novi dan,kad sunce grane,već bumo s vilama u rukama vlekli silažu i sjenažu,čistili gnoj i teglili mlijeko....padale sjekire ili sjalo sunce....nema odmora dok traje obnova....za nas nema godišnjeg..... Laughing Laughing bounce

OG Vacenovski

0

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 26/9/2009, 22:45

mislim da mi je jasno o čemu kovač i božidar govore...

žele reć da nije profit u skupoj mehanizaciji,tonama betona i armature,nego u bagremovim stupcima i kosoj jednostavnoj ploči.to je moje mišljenje također.recimo ono što je kovač napravio proljetos za krave je pun pogodak,uv-mreža,par stupaca i za čast savršena nastamba za krave(ljetna naravno).suludo je proizvoditi 20-30 godina u nastambi koju toliko treba i otplaćivati,a cijena prozvoda je ionako pušiona...Što će biti nakon 20-30 godina,to nitko ne zna,a onu štalu koja će biti od drvenih stupaca možete sutra izrezat u drva i fino se grijat,a krave prodat i imat bar nešto u džepu(neko vrijeme) kao pokriće,bez brige o kreditu.Također takva štala može i to sigurnije nego bilo koji kredit sagraditi suvremeniju štalu ako o tome maštate,iako je to po meni ulaganje u lanjski snijeg.
Nije sve ono što se vidi na tv-u,u prospektima i sl. i najbolje,ali da je najskuplje tu nema dvojbe... Mislim da se stanje u govedarstvu,konkretno mljekarstvu neće skoro promijeniti,jer je samo pitanje dana kad će se kinezi probit na tržište mlijeka,a onda će tek biti katastrofa,a oni koji žele ostati,morat će pristati na svaki mogući kompromis.pa tako i na bagremove stupove kojima ne fali ništa,osim možda malo da su više ravni,al i to se riješi... Very Happy

moje skromni razmišljanje..
abrkili
abrkili

Broj postova : 1754
God : 36
Registriran : 14.03.2008
28

http://www.vef.hr

[Vrh] Go down

Postaj by paor 26/9/2009, 22:55

srećom kinezi još zadugo neće biti (ako ikad) respektabilni mljekari iako je istina da kad oni smanje potražnju drma se svjetsko tržište (sadašnji slučaj)

( u konkretnom slučaju pod mljekarstvom ne podrazumijevam proizvodnju mlijeka u prahu)
paor
paor
Admin
Admin

Broj postova : 4319
God : 59
Zanimanje : poljoprivrednik
78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G. Kovač 27/9/2009, 11:24

Oprostite mi ako sam pripi...ja sa kinezima, ali dopustite da navedem još jednu usporedbu koja je jako utjecala i još uvijek utječe na moj optimizam .Moj pok,otac je svojevremeno bio kinez i 60- tih kao jeftina radna snaga išao izgrađivati zapadne zemlje ,a zašto ....dalje nemogu prihvatiti činjenicu da jedan kinez koji je došao u moj rodni grad , ispod onih nastanba o kojima je božidar govorio i uči jezik, registrira trgovački obrt ,i bolje se snalazi sa birokracijom npr od mene ,ne neće ići! mogu se i ja boriti u svojoj rodnoj srdini a ne biti, anemičan ,stereotipan ,letargičan i neznam koje još pojmove da upotrijebim.Imam veliku potrebu da se borim protiv lokalnih kauboja koji neznaju ništa osim vlastitog interesa .meni netriba mnogo, zadovoljan sam malim sitnicama i nitko mi neće nametnuti nešto za što ja procijenim da me to gura u propast .Proizvodit ću mljeko dok god budem živ i sposoban za ovaj posao .

O.P.G. Kovač

1

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 27/9/2009, 14:07

Kina shopove otvara Kineska ambasada, dakle država i plaća kompletne troškove slijedećih 365 dana zato mnogi Kina shopovi traju samo godinu ili nešto više a neki i opstaju to je njihova okupatorska politika.

Vjerujem da kod nas većina proizvođača mlijeka neće odustati od proizvodnje ali cilj ove teme je da se izborimo za pristojne cijene i poštovanje a ne da se svadimo međusobno.
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by kreso 27/9/2009, 18:59

tko kaže da je mlijekarstvo katastrofa Very Happy kod mene ima još entuzijasta
po mojoj procjeni farma za oko 120 krava (slikano je u vožnji iz traktora)

[You must be registered and logged in to see this image.]
kreso
kreso

Broj postova : 1997
God : 44
Zanimanje : poljoprivrednik-radnik
26

[Vrh] Go down

Postaj by Zvona 27/9/2009, 20:40

Pratim temu ali i ja nešto moram nadodati netko če se ljutit ali Bože moj.Mnoge farme su napravili neki pojedinci koji su dotada bježali od imena na krave.A kamoli da bi radili sa kravama.U svemu tome vidjeli su dobre poticaje a i razmišljanje o ulasku u EU da bi mogli prodati farmu a sa njom i kvote.I takvi sada kukaje.Oni koji su imali i prije krave i bavili se mljekarstvom i danas su sa svojim blagom,nije im sjajno ali rade i šute neki su napravili i velike farme i dalje rade.Pitanje može li jedan farmer imati novu farmu i 50 krava i od toga ima samo 1ha zemlje.Ostalo je sve kupovao za ishranu stada.I bilo mu dobro,to je o pričao.Kako je sada neznam.Svi mi gledamo nekakvi EU standard ne nego nam nameču na mljeko.A neče otkupit iako je mljeko i bolje od standarda neče ga uzeti,a da ne govorimo ako mljeko nije po standardu.I sam sam bio zaenterisiran jedno vrijeme za krave i mljeko,ali mnogo utjecaja je bilo da neostvarim dječake snove.Zašto se moraje praviti takve skupe farme,nešto slične farme mogu se praviti sa možda i dvostruko manjom cijenom.Ali EU nedopušta.Zar nije bolje opremiti izmuzište i prostoriju za skladištenje mljeka do odlaska.U jednom broju Agroglasa bio je člaak o jednom velikom američkom,, seljaku,, ali samo čemo o mljeku mada ima svega.Njegove krave su 24 sata vani imaje samo nadstrešice da se sklone od sunca ili kiše,čak je i mužnja vani traktorom vozi izmuzište i valove gdje dobivaje hranu.Mljeko je dobre kvalitete pa čak i ako mljeko nije za ljudsku upotrebu oni ga otkupe i koriste za neke druge svrhe.Njegovo mišljenje je da je bespotrebo ulaganje u velike fiksne štale jer situcija na tržištu može vrlo lako da vas dovede do bankrota a sa time vi niste ulagali u takve objekte.Zašto toga nema i kod nas.uuuuuuuuuuuuf al se napisah
Zvona
Zvona

Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 28/9/2009, 03:58

Pitanje može li jedan farmer imati novu farmu i 50 krava i od toga ima samo 1ha zemlje.
Zaboravili su onu staru da su jedino Bog i zemlja vjecni.
Smiljan
Smiljan

Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down