AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Mljekarstvo-katastrofa
Stranica 6 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Mljekarstvo-katastrofa
u pravu je Kovač što zaziva vrhunsku genetiku jer to je osnova za nešto više...
moj primjer - mogu se na trepavice postaviti, ali ne mogu preko 5500l štalskog prosjeka, jednostavno, imam zastarjelu genetiku
moj primjer - mogu se na trepavice postaviti, ali ne mogu preko 5500l štalskog prosjeka, jednostavno, imam zastarjelu genetiku
Nikako mi nije namjera vrijeđati nekoga ,a pogotovo ne tebe ,nisam rekao da nekužiš nešto u proizvodnji mljeka, nego da nisi baš dobro razumio što sam htio reći sa "laktacijskom krivuljom "........Ja sam upravo u tom procesu punjenja štale sa genetikom od 45 L. Proces je započeo prije pet godina i trajati će još najmanje pet godina .a da ja imam pomenuti certifikat zasigurno bi bio još optimističniji glede mljekarstvaBOŽIDAR je napisao/la:ne bi se želio prepucavati s tobom, ali ovo što prićaš da ja nešto NE KUŽIM u proizvodnji mljeka stvarno je uvredljivo prema neni a što se tiče kočioničara na zidu imam priznanje , od Ministarstva Poljoprivrede, za UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA I NOVE PRISTUPE U STOČARSTVU do priznanja visi Certifikat jedne Holandske škole kojim se potvrđuje moje znanje!
Za junice je normalmo da ih imaš više od krava i treba ih jer kad forsaš krave na 10000 i više litara mlijeka nikad ne možeš napuniti štalu javljaju se problemi: bređost mastitis papci noge zglobovi kosti... pa tako da nikad dovoljno junica uz svoje svake godine još moraš kupiti 5-10 junica .
Da nebi previše skretali iz teme tvrdim da je još uvijek katastrofalno stanje u proizvodnji mlijeka i da je večina Hrvatskih seljaka na koljenima! Mnogi manji seljaci su prestali proizvoditi mlijeka zbog ne isplativosti! I ja da se ne bavim svinjogojstvom i šumarstvom ne znam kako bi preživio ( i ovako je na knap)
PS. svi mi imamo kravu rekorderku u štali sa 45 litara ali napuniti štalu sa takvim kravama je neka druga prića
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
][You must be registered and logged in to see this image.]Detalji sa posijete obiteljskom gospodarstvu ,u austriji . Na gospodarstvu rade samo otac i sin ,imaju 40 muznih krava i kako kažu lakše podnose turbulencije upravo zbog genetike koja se vidi na slikama i naravno spremnost za rad i educiranosti prvenstveno u pravcu proizvodnje kvalitetne hrane.
54
Jako veliki ,što ja samo mogu sanjati 9000LBOŽIDAR je napisao/la:Krasno! Koliki im je štalski prosjek?
54
Pa bit je u većine manjih i malih proizvođača mlijeka u tome što su većina u drugom razredu, i malo se trudu da postignu nešta i da se pomaknu prema boljem, ja proizvodim negdje 6000 do 8000 litara mjesečno mlijeka, i teškom mukom sam to održavao u prvom razredu, sve dok jedan dan nisam izračunao da mi za razliku cijene od prvog odnosno drugog razreda ja mogu kupiti novi laktofriz, sa tim sam se riješio muke u održavanju kvalitete odnosno nestali su problemi sa mikroorganizmima,
Po meni tko želi postići nešta u proizvodnji, pa i neku cijenu koja kako tako da bude normalna mora i uložiti u NOVE strojeve za čuvanje mlijeka i za koji mjesec se to isplati u razlike novca koju dobivate za svoje proizvedeno mlijeko
Po meni tko želi postići nešta u proizvodnji, pa i neku cijenu koja kako tako da bude normalna mora i uložiti u NOVE strojeve za čuvanje mlijeka i za koji mjesec se to isplati u razlike novca koju dobivate za svoje proizvedeno mlijeko
nadam se da mi nitko neće zamjerit na postu pošto nisam proizvođač mlijeka,ali stvar sa poticajima u proizvodnji mlijeka mi nije jasna-meni to izgleda ovako-bilo kakav poticaj nije poticaj seljaku ili ti farmeru koji nešto proizvodi-nemora to bit mlijeko može biti bilo što,al mlijeko je najočiglednije.
Po meni to nije poticaj proizvođaču nego otkupljivaču tj.mljekarama.
Ja sam za to da mljekara proizvođaču plati 3kn ili koliko već po litri pa država ako hoće nek njima daje poticaje,subvencije il nešto treće. Ovako svi pljuju po seljaku da što hoće od države da ni njima nitko ništa ne daje,a seljaci primaju ko zna kakve novce. Nek mljekare čekaju 2-3 god. na poticaje pa nek vide što je muka.
Što mislite kad bi država dala petrokemiji 1kn za 1kg 15-15-15 pa da nas košta vreća 50kg 110-120kn a ne 160-170, nek dade proizvođaču sjemena 100 kn po vrećici kukuruza pa da nije 350-400 kn nego 250-300kn, pa ćemo onda razgovarat o cijenama
Neznam više dal da se smijem il plačem-a ja čak i ne ovisim o poljoprivredi i nemogu zamislit kako je vama-
o.t-i još slušam idiota koji jebe državu jer mu je dala 4 700 kuna mirovine-fuj-najrađe bi mu zabio felgu u guzicu,al nemam za platit kaznu
oprostite na dugom postu i malo of topic,al stvarno mi dižu tlak
Po meni to nije poticaj proizvođaču nego otkupljivaču tj.mljekarama.
Ja sam za to da mljekara proizvođaču plati 3kn ili koliko već po litri pa država ako hoće nek njima daje poticaje,subvencije il nešto treće. Ovako svi pljuju po seljaku da što hoće od države da ni njima nitko ništa ne daje,a seljaci primaju ko zna kakve novce. Nek mljekare čekaju 2-3 god. na poticaje pa nek vide što je muka.
Što mislite kad bi država dala petrokemiji 1kn za 1kg 15-15-15 pa da nas košta vreća 50kg 110-120kn a ne 160-170, nek dade proizvođaču sjemena 100 kn po vrećici kukuruza pa da nije 350-400 kn nego 250-300kn, pa ćemo onda razgovarat o cijenama
Neznam više dal da se smijem il plačem-a ja čak i ne ovisim o poljoprivredi i nemogu zamislit kako je vama-
o.t-i još slušam idiota koji jebe državu jer mu je dala 4 700 kuna mirovine-fuj-najrađe bi mu zabio felgu u guzicu,al nemam za platit kaznu
oprostite na dugom postu i malo of topic,al stvarno mi dižu tlak
andrlje- Broj postova : 263
God : 43
Registriran : 13.03.2009
1
e pa ja bi se složio s tvojim postom jer onda bi se drugačije gledalo seljake a ne ovako državni neprijatelj broj jedan
Mata imt 540- Broj postova : 1250
God : 36
Zanimanje : po zanimanju strojarski tehničar
Registriran : 14.03.2008
1
→→→ : VIŠE
ma poslat njih sve u krasni krc, za ribare imaju novaca za poticaje,a sad nam još i plavu oduzimaju
taj plavi isto-prijatelj ima 25 muznih krava i oko 15-ak teladi.
obrađuje 30-40 rali zemlje,ali prijavljeno im oko 10ha. za drugo nemože dobit ugovore.
uglavnom-upisali su mu 450litara.
e sad dal je greška ili što, al ebote to nema za tri dana oranja
obrađuje 30-40 rali zemlje,ali prijavljeno im oko 10ha. za drugo nemože dobit ugovore.
uglavnom-upisali su mu 450litara.
e sad dal je greška ili što, al ebote to nema za tri dana oranja
andrlje- Broj postova : 263
God : 43
Registriran : 13.03.2009
1
Vijesti za mlijekare, ali ne iz ministarstva....
[You must be registered and logged in to see this link.]
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
za listopad nije isplačena premija za mlijeko i ona razlika kaj nam država daje.nas je to sad bacilo jako unatrg,da ne velim nekaj gorje...jel ima itko ikakvu ideju kaj raditi kad je cijena govedine 4-6 kn (žive vage)ak su bikovi takak a jesu,junice ih slijede...telad.a kod mliječnih krava toliko problema,čim se vrijeme promijeni mastitis,pa nisu bređe...pa dam osjemenit junicu sa bikom za 300kn i to dvokratno a ona se preganja....ja imam toliko volje i optimizma i slijedim trendove u genetici i držanju koliko god se može....a čini se da je sve uzalud.
OG Vacenovski- Broj postova : 128
Registriran : 26.07.2009
0
NICOLAS je napisao/la:Otvaram novu temu,potaknut neviđenim bezobrazlukom viđenim u poljoprivredi. Naime ovih dana sam čuo ljude koji se jadaju jer im je mlijeko plaćeno 57 lipa,63 lipe,72 lipe,1 kunu,1,20 kuna. Jednostavno nisam vjerovao da netko ima takvu cijenu za litru mlijeka,ako znamo kakav je to krvavi posao svakodnevno,nema godišnjeg,nema nedjelje,Božića ni Uskrsa,na svdbe ti ljudi idu u 10 naveče,ako se sin ženi ili kćer udaje roditelji nemogu prisustvovat vjenčanju jer nema tko pomust krave.
Ali danas ujutro moj referent otkupa stiže i sliježe ramenima i predaje mi račun za 7 mjesec i tamo piše jasno i čitko cijena za 1 litar iznosi 97 lipa, 2.razred i ovaj put ne štimaju proteini a krave jedu 35 % super,kojeg uzimamo od mljekare u kompenzaciju,pa kad gospoda i to odbiju dužni su mi 1300 kuna za 3000 litara mlijeka predanih u mjesec dana,gdje su rolo bale sjenaže,gdje je suvo sijeno,gdje je moj kukuruz,gdje je gorivo,struja za muzilicu i laktofriz.Laboratorij u Križevcima je sve drugo samo nNIJE NEOVISAN I PRAVEDAN,on je tu da opravda i legalizira prevaru i sramotu,a mljekare imaju alibi jer kao one nemaju ništa sa analizom,a neka mi netko objasni zašto u tom laboratoriju svaka mljekara ima svog predstavnika,da oni slučajno ne dirigiraju koga sjebat koji mjesec i u čemu,tako da uvijek nešto ne štima-najbolje da nije tako. LJUDI OVO JE LOPOVLUK,OVO JE NEČUVENO,OVO JE ČISTA PROPAST I GUBITAK,da bi se proizvela litra mlijeka TREBA MINIMALNO 1,50 kuna,a oni da plaćaju po 50 lipa do 1,9 kuna u najboljem slučaju i to samo ako dobijete količinsku premiju. Da budem jasan,mali proizvođači(do 100-120 litara dnevno) su uvijek bili jebena stranka,jer se forsiralo velike koji su imali protekcije,ali nikad od Franje Josipa nije bilo ovako teško,ljudi masovno daju krave u oglase,ali nema kupca,još sreća ko nema kredita,prodaće sve i bolje mi se isplati dvorit zidare za 120-150 kuna na dan,a ne da me netko je... za moju muku,gamad prokleta,sram da ih bude,ovo je sramota da nemože biti veća.Čovjek sa svojih 8-15 krava i BEZ KUNE KREDITA(a takvih je većina) nemože živjeti,nemože stvarati niti djecu školovati,jer na cijenu ispod 2 kune za litru on je u mjesečnom gubitku, pa mora zaradit novce negdje drugdje(šuma,zidarija,sezonski poslovi) da ima za osnovne životne potrebe(struja,telefon,hrana,gorivo...) i da održi to svoje postojeće gospodarstvo koje i bolje da nije naslijedio,kud sreće da ga je dida i tata zapio sad bi imo mjesečnu plaću i nebi se nerviro radi ovakih stvari,a na kraju bolje je i onima na socijalnoj pomoći,bolje je i podstanarima jer JEBEŠ GAZDU KOJI KUNE NEMA,E TO JE STVARNOST NAŠEG SELA SAMO ŠTO VEĆINI PONOS NEDA NAPISAT OVAKO NEŠTO,LJUDI SAMI SEBE LAŽU DA IM JE PLAĆENO BOG ZNA KOLIKO... E MISLIM DA SMO NA RUBU PONORA
E evo samo par riječi;
pred više od godinu dana sam ovim postom gore otvorio ovu temu potaknut nelogičnostima u mljekarstvu.
Vidim po broju vaših postova da je dobro što sam ju otvorio,ali na žalost ovaj moj tekst od pred godinu dana je još uvijek aktualan i ko zna do kad će biti...
Na žalost ili na sreću ja sam u međuvremenu prestao prodavati mlijeko,odnosno poklanjati ga mljekari,a te iste mljekare imaju ekstra profite,a kad Vam "partner" ima ekstra profit Vi morate propasti,jer više niste u partnerskom odnosu nego u izrabljivačkom.
Svoje stado koje je bilo zavidne mliječnosti sam djelomično prodao i to po mizernoj cijeni,ostalo mi je svega nekih 8 krava koje mi othrane telad koju dalje tovim i nekako ide...
Nikad mi nije bilo jasno,a još manje logično da cijena mlijeka može biti stalno tako jadna,ako nema pšenice cijena raste,ako nema suncokreta ulju cijena raste,i za sve je tako osim za mlijeko,mlijeka nema,a cijena pada,osim za par velikih kojima cijena mora uvijek biti na nivou i na taj način im netko čepi zube...
Svima koji se bave mljekarstvom želim puno uspjeha i da dođu bolja vremena kako za mljekarstvo,tako i za cjelokupnu poljoprivredu.
NICOLAS- Broj postova : 110
God : 49
Zanimanje : inž.poljoprivrede
Registriran : 24.06.2008
6
pozddrav dobri ljudi, evo pratim vas več duže vrijeme ali meni se neda pisati ja samo čitam. Neznam od kuda da krenem jer znam da će se neki naljutiti na ovaj post koji ću napisati. vidim svi se žale svi kukaju, istina situacija nije ni sjajna ni bajna.
da se predstavim ukratko, po zanimanju sam dipl. ing. agr., ratarskog smijera, bavim se mlijekom, u biti ne ja nego brat i starci a ja samo uskačem dok dođem s posla.
u posjedu imamo trenutno 19 krava, 5 bređih junica, 5 junica koje će kroz pola godine biti pripuštene, 3 bika koja su sada oko 550 kg(13 mj stari) i još oko 15 kom ovih sitnih telića, sve skupa se kreće 40-45 kom. obrađujemo 26 jutara zemlje. sjetvena struktura kukuruz za zrno i silažu, ječam, lucerna, tal ljulj kojeg ove godine nisam posijao ni kilu i čini mi se da je prošlost kod mene. Ove godine sam napravio oko 300 bala sjenaže i 6 jutara sam posilirao kukuruza. Ovogodišnjeg kukuruza u zrnu imam oko 30 tona, a prošlogodišnjeg u klipu još tolko(NIKAKI DA NAGOVORIM STAROG DA 10 TONA ZAMJENI ZA SOJINU SAČMU). Godišnja potrošnja kukuruza je 25 tona ni kile više jer mi je u smjesi zastupljen ispod 50%. Evo vam recept za moju smjesu koju sam radim: 45 % kukuruza, 22 % ječma, 10 % sojina sačma, 20 % pogača ili od suncokreta ili od uljane repice, 2,2 % camisan, 0,2 % stočna sol. Proizvodnja po kravi je cca 5700 litara sa 4,2 mm i 3,6 proteina, bikovi su sa 14 mjeseci na 600 kg. I SVE TO NA 26 JUTARA ZEMLJE. Neču se sad hvalit ali veli mi stara da na računu imamo 80000 kuna, a ni kune kredita.Do sad smo na kredit kupili samo same 90 konja koji je otplačen. Neki će se sad uvrijediti ali pitam ja vas ko je tu lud, ja, vi ili ova država. MOLIM ISKREN ODGOVOR I ZNAJTE DA NISAM NIKOGA OVIME HTIO UVRIJEDIT
da se predstavim ukratko, po zanimanju sam dipl. ing. agr., ratarskog smijera, bavim se mlijekom, u biti ne ja nego brat i starci a ja samo uskačem dok dođem s posla.
u posjedu imamo trenutno 19 krava, 5 bređih junica, 5 junica koje će kroz pola godine biti pripuštene, 3 bika koja su sada oko 550 kg(13 mj stari) i još oko 15 kom ovih sitnih telića, sve skupa se kreće 40-45 kom. obrađujemo 26 jutara zemlje. sjetvena struktura kukuruz za zrno i silažu, ječam, lucerna, tal ljulj kojeg ove godine nisam posijao ni kilu i čini mi se da je prošlost kod mene. Ove godine sam napravio oko 300 bala sjenaže i 6 jutara sam posilirao kukuruza. Ovogodišnjeg kukuruza u zrnu imam oko 30 tona, a prošlogodišnjeg u klipu još tolko(NIKAKI DA NAGOVORIM STAROG DA 10 TONA ZAMJENI ZA SOJINU SAČMU). Godišnja potrošnja kukuruza je 25 tona ni kile više jer mi je u smjesi zastupljen ispod 50%. Evo vam recept za moju smjesu koju sam radim: 45 % kukuruza, 22 % ječma, 10 % sojina sačma, 20 % pogača ili od suncokreta ili od uljane repice, 2,2 % camisan, 0,2 % stočna sol. Proizvodnja po kravi je cca 5700 litara sa 4,2 mm i 3,6 proteina, bikovi su sa 14 mjeseci na 600 kg. I SVE TO NA 26 JUTARA ZEMLJE. Neču se sad hvalit ali veli mi stara da na računu imamo 80000 kuna, a ni kune kredita.Do sad smo na kredit kupili samo same 90 konja koji je otplačen. Neki će se sad uvrijediti ali pitam ja vas ko je tu lud, ja, vi ili ova država. MOLIM ISKREN ODGOVOR I ZNAJTE DA NISAM NIKOGA OVIME HTIO UVRIJEDIT
jevgenij- Broj postova : 4
Registriran : 06.11.2010
0
a ne znam kaj da ti velim,tebi je očito dobro,iz više razloga.nemoj se sad ti uvrijediti,ali nisi spomenuo svoju i bratovu obielj?niste oženjeni?jevgenij je napisao/la:pozddrav dobri ljudi, evo pratim vas več duže vrijeme ali meni se neda pisati ja samo čitam. Neznam od kuda da krenem jer znam da će se neki naljutiti na ovaj post koji ću napisati. vidim svi se žale svi kukaju, istina situacija nije ni sjajna ni bajna.
mi se bavimo oko 5-6g baš mljekarstvom,ne očekujem brda i doline,al da baš ovak mora biti....bar ednom jesečno dođe ti referent iz Dukata cmoljit da kupiš njihov nekvalitetni mineralnovitamniski dodatak ili bio kaj...neki čak tvrde da im kvaliteta mlijeka na uzorcima varira prema količini robe koju su kompenzirali sa Dukato...ne vjerujem baš previše u to....ima tu dosta štofa o čem bi se dalo raspravljati,ja uglavnom vidim ljude koji bespomoćno tou.sorry
0
nismo oženjeni ni ja ni brat, ja imam 27, brat 25, mama 47, stari 59. Bavimo se poljoprivredom od kad znam za sebe. 1992 godine smo imali kuću od blata i možda 5 krava i strojeve iz srednjeg vijeka, staja je građena 1983 za 18 komada i ona je sad puna, ostatak je smješteno u improviziranim objektima ali kaj se tiće higije je neupitno. Pred par dana mi došla građevinska dozvola za staju na rešetkama gdi budu bikovi, junice i telići, ishodili smo ju 1,5 godinu jer je bio problem sa susjedima, u prijevodu ZAVIST jer su lijene bitange pa su mi nekakve tužbe radili o smradu a i sami se bave poljop, sve u svemu primitivizam. Kaj se tiće referenta nemam problema s njim, prekl dukata uzimam samo min gnojivo. Refrent me čak spasio pada u II razred, sami smo bili krivi jer nismo pazili dvije krave sa somatskim, pa je uzeo neki ekstra uzorak i bilo je ok, i onda starci opet zajebu pa su mi som na 410 000 al se nadam da će ovaj mj biti ok. A šta se tiće laboratorija u kž neznam kaj da velim, primjetio sam samo jednu stvar već 5 godina zaredom, dok imam kuk silažu a meni je to od 10-5 mjeseca mm mi je 4,3 a kad nestane silaže pada ma 4, i to nisu oni krivi nego to kaj u obroku više nema dosta energije. mogli bi o tome raspravljati puno. Neznam kaj da vam velim Vacenovski borite se nema vam druge, evo da pokucam u drvo nama je ok, želim sreću da se izvučete iz toga. Ako vas još kaj zanima slobodno me pitate kaj se tiće tehnologije proizvodnje u polju i u staji
0
Zaboravio sam reći da smo 1993 napravili novu kuću i stalno kupujemo strojeve i zemlju i moderniziramo se
0
Očito sve ide kak treba a vaš utijecaj na rezultate je očit .Vaši uvijeti privređivanja i mogućnosti za što naprednije poslovanje leže u generacijama prije vas ,koliko mi se čini ,znači, dida,otac pa vi kao treća generacija .Teško je krenuti sa čiste nule i u relarivno kratkom roku od nekih 5-6 godina doći na razinu od 12 muznih grla i isto toliko podmlatka različitog uzrasta ,i od proizvedene količine mljeka ulagati u zemlju, strojeve, i živjeti .a sve to fizički opslužuju samo dva aktivna člana ,ja i supruga ,tako da svi skupa imamo različite startne pozicije ,i različite uvijete .Da je teško teško je,ali ja neželim posustati idem dalje u investiciju .Na proljeće ide kupnja ,ako bog da zdravlja , većeg traktora ,rolo balarice , pauka, i junica......
54
kovač jedan savjet, nemoj kupovati nešt preskupo i probaj se snekim udružiti. Mi u selu smo ekipa od 5-6 opg-a koji si idemo pomagat i radit jedni drugima i mogu ti reči da funkcionira, zna biti tu i tamo nekih trzavica ali ništa strašno. mi smo jučer silirali 4 jutra kukuruza sijanog 01. 07. na ječam. Bila su 2 silokombajana, 4 traktora su vozili sa kiper prikolicama i new holand od 130 konja je gazio. Probaj zajedničke strojeve, ja npr imam balirku moj rođo omotač i ne pitamo jedan drugog e ti si meni tolko nabalirao ja sam tebi tolko omotao, toga nema, alo rođo baliranje, može, alo rođo omatanje može. Opet je stvar u tome dal se možete udružiti. Velim vam ljudi borite se i nemojte radit onako kako vam kaže neki tamo baja iz osmog sela. Pitajte struku. Ja sam se dugo dugo borio sa svojim starim, i svađali se i psovali i svašta, ali kako su godine prolazile vidio je da dolazi na moje i da se neke osnovne agrotehnike moraju poštovati. Novi sam na forumu samo zato jer mi se neda pisati ali vas jako dugo pratim. Imam i znanja i iskustva, nemojte misliti da se hvalim, zato me pitajte kaj vas zanima, rado ću vam odgovoriti ako budem znao.
0
istina je da svi imamo različite startne pozicije,kak veli kovač.to je veliki problem.imam koga pitati za savjet,tu ne brini jevgenij i jasno mi je apsolutno sve oko hranidbe i klase mlijeka,kad je slabije ja znam zašto je slabije.
udružit se nemamo s kim.zato velim da nemamo svi iste startne pozicije i iste mugućnosti.ne mogu ja otići nekome pomoći da bi taj došao meni ako imam krave za telit.ne mogu ih ostaviti same.tu nema rješenja.u krugu 5km nema nitko krave.
nikog ne zanima udruživanje.probali su neki,al su se brzo rastali i dalje rade zajedno,al svaki na svoj račun,sa svojim strojevima.
ne živimo svi u idealnim sredinama.puno ima problema i puno razloga zašto.
udružit se nemamo s kim.zato velim da nemamo svi iste startne pozicije i iste mugućnosti.ne mogu ja otići nekome pomoći da bi taj došao meni ako imam krave za telit.ne mogu ih ostaviti same.tu nema rješenja.u krugu 5km nema nitko krave.
nikog ne zanima udruživanje.probali su neki,al su se brzo rastali i dalje rade zajedno,al svaki na svoj račun,sa svojim strojevima.
ne živimo svi u idealnim sredinama.puno ima problema i puno razloga zašto.
0
Evo danas malo pročitam
Farmeri pak pitaju kako je moguće da oni za litru mlijeka u otkupu od 4,3 posto mliječne masti dobiju 2,20 kuna, a litra mlijeka u trgovini od 3,5 posto mliječne masti stoji 6,49 kuna? U svakom slučaju, ne ispune li se njihovi zahtjevi ili barem nađe kompromisno rješenje, Hrvatsku, u kojoj proizvodnja mlijeka ni u najboljim vremenima nije dostatna, lako bi mogla zadesiti i nestašica mlijeka.
Zašto kod nas uvjek mora biti tolike velike razlike u cjeni gotovo razlika tri puta i netko se uvjek dobro opari na našoj muci
Evo danas vamo malo ovo čitam pa si mislim dokle če oni nas navlačiti i mi stalno nesta svoje tražiti nekakvom silom i prosvjedima pa evo jedne od eu
Uvažavamo probleme koje imaju poljoprivrednici, no izloženi smo euroskoj konkurenciji i moramo se prilagođavati tome. U slučaju povećanja otkupne cijene mlijeka morali bismo dići cijene svojih proizvoda, ali u eri pada prodaje to je nemoguće - kazao je Željko Ljubić, savjetnik generalnog direktora Vindije po pitanju sirovina.
Kako diplomatski odgovor he he dali su to na pomolu novi prosvjedi
Evo više vamo
Farmeri pak pitaju kako je moguće da oni za litru mlijeka u otkupu od 4,3 posto mliječne masti dobiju 2,20 kuna, a litra mlijeka u trgovini od 3,5 posto mliječne masti stoji 6,49 kuna? U svakom slučaju, ne ispune li se njihovi zahtjevi ili barem nađe kompromisno rješenje, Hrvatsku, u kojoj proizvodnja mlijeka ni u najboljim vremenima nije dostatna, lako bi mogla zadesiti i nestašica mlijeka.
Zašto kod nas uvjek mora biti tolike velike razlike u cjeni gotovo razlika tri puta i netko se uvjek dobro opari na našoj muci
Evo danas vamo malo ovo čitam pa si mislim dokle če oni nas navlačiti i mi stalno nesta svoje tražiti nekakvom silom i prosvjedima pa evo jedne od eu
Uvažavamo probleme koje imaju poljoprivrednici, no izloženi smo euroskoj konkurenciji i moramo se prilagođavati tome. U slučaju povećanja otkupne cijene mlijeka morali bismo dići cijene svojih proizvoda, ali u eri pada prodaje to je nemoguće - kazao je Željko Ljubić, savjetnik generalnog direktora Vindije po pitanju sirovina.
Kako diplomatski odgovor he he dali su to na pomolu novi prosvjedi
Evo više vamo
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Stara priča je ovo sa cijenom mlijeka. Što si niže u 'hranidbenom lancu' (kao proizvođač) - u lošijem si položaju, dok oni gore (prerađivači) ostvaruju ekstra profite i u teškim vremenima, a trgovci uzimaju robu od prerađivača, stavljaju je na police trgovine i vjerovatno najviše zarađuju, poneki robu niti ne plaćaju svojim dobavljačima (u ovom slučaju prerađivačima - mljekarama) u razumnom roku. Kapital koji zadržavaju investiraju u nove prodajne centre. Eksploatacija je maksimalna, (odozgora prema dole), prerađivači su izmislili cijenu mlijeka koja je minimalna, tek tolika da preživiš i neće ju podizati dobrovoljno. Jer svako podizanje otkupne cijene znači gubitak (ekstra) profita za njih. Ovo sa najavom uvoza mlijeka je ucjena, jer je taj uvoz (radi transportnih troškova) skuplji od domaće proizvodnje. Da imamo pravu državu ona bi reagirala, jer ima instrumente za to. Ali moramo biti svjesni da onaj rizik od nemogućnosti naplate prerađivača (mljekara) kod trgovaca prenosi se na proizvođače. Znači da država samo poduzme mjere da se uredno naplaćuje isporučana roba u nekom razumnom roku, prerađivači bi mogli podići svoje otkupne cijene. Sama činjenica da postoji sigurnost naplate (znači red u državi) smanjuje rizike.
117
žalosno je to što mi ,proizvođači mljeka,više ne proizvodimo sirovinu za prerađivačku industriju ,nego koncentrat ,nešto kao i u industriji sokova (SIRUPA),a potrošači upravo i imaju takvu percepciju ,i za očekivati je da će krajnji potrošač prije vijerovati prerađivačkoj industriji i trgovačkim lancima ,jer oni su upravo sebe nametnuli širokoj masi potrošača ,da oni proizvode kvalitetu a ovi drugi nude kvalitetu , ne mi ,jer mi kao proizvodimo tamo neku bijelu tekućinu koja nezadovoljava tamo neke kriterije a oni tu tekućinu dorađuju ,prerađuju ,izvlače iz nje u procesu maksimum i onda ostane samo dodavanje kojekakvih aditiva i pakiranje u tetrapak .Mislim da je tu jedan od glavnih problema zašto je naša proizvodnja obezvrijeđena .Zašto sve mljekare ne pokrenu velike farme i imaju svoje mljeko za preradu pa da vidimo kako bi onda poslovale ,neka se maknu od kopranata pa neka pokažu sposobnost .........uf nemogu dalje
54
Prerađivači bi sigurno imali svoje farme da im se više isplati. Ovako im je bolje, od proizvođača otkupljuju mlijeko po cijenama koje su niže od realne cijene koštanja proizvoda, mogu regulirati količinu otkupljenog mlijeka (kada im ne traba mlijeko - kvaliteta 'naglo' pada i ljudi odustaju od proizvodnje, kada predviđaju povećanu potrošnju potiču ljude da grade farme, ali na rizik farmera), praktički sve rizike u proizvodnji snose stočari. Mlijeko je roba koja se relativno lako kvari i mora svakodnevno na preradu, prerađivači to jako dobro znaju i ucjenjuju. Nema tu nikakvog partnerstva, seljake ucjenjuju prerađivači, prerađivače ucjenjuju trgovci. I tko koga bolje može 'oguliti'. Sve je osmišljeno tako da se proizvođač dovede u nepovoljan položaj, tako da ga se dobro zajaši i onda maksimalno iscrpi. Bolji 'gazde' idu na dugoročno iscrpljivanje, jer dugoročno više izvuku na taj način. Sve je smišljeno prema tom obrascu, i krediti i ugovori o proizvodnji itd.. Prikazuje se kako ne možeš raditi bez velikih investicija, kreneš u to, investiraš - i onda si njihov. Banka dobije svoju kamatu, proizvođači opreme, dobavljači i izvođači naplate se iz kredita, prerađivač te jaši sa kvalitetom i otkupnom cijenom a ti ostaneš između svega toga.
117
samo da vam velim jedn crticu iz tog nemogućeg procesa,zvanog proizvodnja mlijeka...veli danas ujutro naš šofer mljekar,fali im sad mlijeka (Dukatu)sad bi bilo dobro i ovo sa sabirališta.komentirali smo kak su gotovo svi seoski laktofrizi zatvoreni.SAD FALI MLIJEKA.a vratimo se samo godiu dana unazad,tad je vozio jedan drugi šofer (to je nebitno tko vozi) i tog čovjeka nisi mogao dobiti na kavu jer je rekel-ne mogu,moram žuriti da što prije pokupim da budem među prvima na istovaru,jer ako sam među zadnjima,eka se po pola dana na istovar.NISU ZNALI KUD BI S MLIJEKOM.A SAD GA N-E-M-A.
ZAŠTO? a da li se nama išta mijenja?jel cijena porasla?rekli su da ćemo se ravati po EU cijenama,tam je cijena otišla 20-30%gore.a mi?
kak je samo skupo umjetno osjemenjivanje,a smjesa....a struja?i a kraju naš rad?
ZAŠTO? a da li se nama išta mijenja?jel cijena porasla?rekli su da ćemo se ravati po EU cijenama,tam je cijena otišla 20-30%gore.a mi?
kak je samo skupo umjetno osjemenjivanje,a smjesa....a struja?i a kraju naš rad?
0
Stranica 6 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Stranica 6 / 10.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.