AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Mljekarstvo-katastrofa

Stranica 5 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Mljekarstvo-katastrofa - Page 5 Empty Re: Mljekarstvo-katastrofa

Postaj by BOZIDAR 28/9/2009, 08:24

kreso je napisao/la:tko kaže da je mlijekarstvo katastrofa Very Happy kod mene ima još entuzijasta
po mojoj procjeni farma za oko 120 krava (slikano je u vožnji iz traktora)]

Nije loše, kada ta farma bude završena i krene punim pogonom mlijeko će opet krenuti bolje, možda taj gazda bolje uspije nago mi koji smo shrvani krizom.
BOZIDAR
BOZIDAR

Broj postova : 1480
God : 51
Registriran : 17.08.2008
10

→→→ : VIŠE

http://picasaweb.google.hr/boidarduda/POLJOPRIVREDAISLINO?feat=d

[Vrh] Go down

Postaj by paor 28/9/2009, 09:10

Pitanje može li jedan farmer imati novu farmu i 50 krava i od toga ima samo 1ha zemlje.

može u uvjetima nekakve normalne (prošlogodišnje) cijene mlijeka i prosječnih cijena kukuruza i kabaste hrane koje su dosta niske zadnjih godina

kod Osijeka ima jedna golema farma koja radi tim sistemom, čak i najveći stočar u mojem selu dobar postotak hrane kupuje (dosad je barem naizgled dosta uspješan)

ne vjerujem da su nekome najveći motivi za izgradnju farme krava bili državni poticaji, to bi bilo vrlo glupo i neozbiljno...rijetki neuspjesi koji se dešavaju su najčešći nepoznavanje (nestručnost) struke, ali to sebi od nas nitko ne bi priznao

kad bi slijedili američki ili australski model, onda nitko ne bi radio farme jer mi nemam niti blizu jeftine i dostupne površine za 'modernu extenzivu'
paor
paor
Admin
Admin

Broj postova : 4319
God : 59
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 09.03.2008
78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 28/9/2009, 11:23

Slažem se sa Paorom, po mojem mišljenju sve velike farme 200 i više krava ne bi smjele imati obradivu zemlju nego sirovinu bi trebale kupovati na tržištu tako bi te farme poslovale kao industrija i bile bi specijalizirane za određeni proizvod. Samo se sad postavlja pitanje koliko u stvari košta proizvodnja litre mlijeka i dali je to isplativ biznis?
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by tine 28/9/2009, 20:43

BOŽIDAR je napisao/la:Slažem se sa Paorom, po mojem mišljenju sve velike farme 200 i više krava ne bi smjele imati obradivu zemlju nego sirovinu bi trebale kupovati na tržištu tako bi te farme poslovale kao industrija i bile bi specijalizirane za određeni proizvod.

Jel to to ozbiljno?

BOŽIDAR je napisao/la:Samo se sad postavlja pitanje koliko u stvari košta proizvodnja litre mlijeka i dali je to isplativ biznis?

Zbog toga i moje gornje pitanje.
tine
tine

Broj postova : 414
Registriran : 17.03.2008
24

→→→ : http://www.agrotine.eu

http://www.agrotine.eu

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 28/9/2009, 22:34

Ne bavim se stočarstvom. Moja jedina iskustva iz sotčarstva su položeni ispit na faksu i ono što su me naučili djed i baka koji su imali krave (i konje). Ali nekako mislim da veću šansu u proizvodnji imaju oni koji se 'ekstenzivno' (ja bi rekao racionalno) bave, tako da su krave pretežno na paši, ali na sijanim (i održavanim) pregonskim pašnjacima, možda dodatna prihrana na paši. Tako bi ta moja teoretska štala za krave trebala biti u sredini posjeda, okružena pašom. Na faksu su nam govorili kako je velika mliječnost povezana sa visokim veterinarskim troškovima i velikim remontom (kratkim proizvodnim vijekom) krava, tako da ni visoka mliječnost mi se ne čini kao neophodan uvijet za jeftinu proizvodnju. Imati puno krava u nekom ograničenom prostoru i kupovati hranu za njih isto mi se ne čini racionalno na prvi pogled: kada kupuješ uvijek je skupo, a i kuda onda sa gnojnicom? To mora biti nekakav zatvoreni ciklus, krug se mora zatvoriti onda sve 'sjeda' na svoje mjesto. Da ne pričamo o kvaliteti sijena koje se kupuje, kada kupuješ sijeno, uvijek je cijena 'sijana djetelina' a kvaliteta obična livada jednom košena krajem ljeta kada su sami štapovi ostali od trave. Dok se sam ne pozabaviš sa spremanjem krme za svoje 'blago' (tako su zvali krave baka i djed), nema sreće u proizvodnji. Nemojte očekivati da će netko rješavati tuđe probleme. Ako jednom netko i riješi nečiji problem - skupo će to naplatiti.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 29/9/2009, 07:19

Ja sam pisao o farmama 200 krava i više...
Smatram ako farmer ulaže u štalu i u krave u tehniku oko štale jednostavno fizički ne stigne raditi na polju (nama sa 40 komada je teško).
Dakle takvi farmeri bi se trebali povezati sa ratarima.
Obrazložit ću to primjerom industrije: tvornica plastike proizvodi plastične proizvode i kupuje sirovinu od kemijske industrije, Auto industrija kupuje sirovine od raznih koperanata, pa čak i mliječna industrija kupuje sirovine za svoje proizvode. dakle realno bi bilo da farmeri kupuju hranu i da se skroz posvete svojem poslu, osobno znam nekoliko tovljaća goveda i svinja koji funkcioniraju djelomićno ili u cjelosti tako.

Samo sad se javlja jedan problem ja bi ga nazvao LOPOVLUK, kad netko kosi za prodaju svoje pokosi dva tjedna ranije, kukuruza u kojoj je drač ta se silira i prodaje se silaža... a tu je i veliki trenutni problem a to je otkupna cijena mlijeka .....
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 4/10/2009, 07:45

[You must be registered and logged in to see this link.]
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 4/10/2009, 10:46

BOŽIDAR je napisao/la:Ja sam pisao o farmama 200 krava i više...
Smatram ako farmer ulaže u štalu i u krave u tehniku oko štale jednostavno fizički ne stigne raditi na polju (nama sa 40 komada je teško).
Dakle takvi farmeri bi se trebali povezati sa ratarima.

ja mislim da je takav sistem u Grčkoj...mlijekar uopce nema zemlje ima samo livade nekoliko ha...a kukuruz i silažu kupuje od nekog ratara koji mu je vec osigurao zalihe hrane za krave...to je jako super sistem bili bi zadovoljni i mlijekari i ratari...vi nebi ste imali puno posla oko rad na polju osim sjeno i slamu...a mi bi imali kome prodati kukuruz,ječam i sta ti ja znam sta sve treba za krave..
zrine89
zrine89

Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63

→→→ : O SEBI

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 4/1/2010, 14:46

[You must be registered and logged in to see this image.]
Kad budemo u svojim stajama imali ovakvu genetiku ,i kad nam cijelo mlječno stado bude imalo ovakva vimena ,i kad ovladamo tehnologijom spremanja kvalitetne hrane onda mljekarstvo nikako nemože biti katastrofa . Very Happy

O.P.G.KOVAČ

Broj postova : 1629
Registriran : 04.10.2008
54

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 4/1/2010, 18:07

ČUDNA NEKA STAJALIŠTA (LEŽIŠTA) gdje je to slikano
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by Zvona 4/1/2010, 18:09

ovo je sigurno samo izmuzište
Zvona
Zvona

Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14

[Vrh] Go down

Postaj by jd4755 4/1/2010, 18:11

Izgleda je preko bare,sudeći po odjeći ovog muzača.Čudi me kako krave ne polome noge.
jd4755
jd4755

Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39

[Vrh] Go down

Postaj by tine 4/1/2010, 18:13

To je stari tip izmuzišta. I mi smo imali takvo do negdje 1986.

Ode ti leđa, koljena i ruke
tine
tine

24

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 6/1/2010, 12:37

tine je napisao/la:To je stari tip izmuzišta. I mi smo imali takvo do negdje 1986.

Ode ti leđa, koljena i ruke
Eeee tine ,tine! dali se ikad zapitamo što to trpi kod radnika na baušteli , Mad i bilo kojeg fizičkog radnika kod privatnika ,u mom kraju je bila samo jedna jedina farma od 100 mlječni krava i to napravljena prije nekih 5 godina ,danas sam razgovarao sa vlasnikom ,rasprodaje mlječne krave ,junice i prelazi na tov .Po mome sudu da je imao ovakvu genetiku kao na slici i kvalitetnu hranu mislim da ga nebi toliko pogodila smanjena otkupna cijena mljeka ,inače prosiječna proizvodnja po mlječnom grlu nije prelazila više od 5000 L .

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 6/1/2010, 12:46

Visoka proizvodnja = visoko ulaganje
Proizvodnja preko 8000 litara ,po meni NIJE RENTABILNA Rolling Eyes
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 6/1/2010, 13:12

BOŽIDAR je napisao/la:Visoka proizvodnja = visoko ulaganje
Božidare ja kad govorimo, o proizvodnji mljeka, govorim isključivo o proizvodnji mljeka kao o osnovnoj djelatnosti koja na svojoj proizvodnji nema nikakav vid dodatnog načina privređivanaj ,Ja sam se orijentirao prvenstveno samo na proizvodnju mljeka ,genetiku i hranu za navedenu genetiku ,Ove godine sam sa postojećom genetikom ,u otežanim uvijetima privređivanja ,i sa nedostatnom i dobrim dijelom nekvalitetnom hranom proizveo 6000 L po kravi štalskog prosijeka ,opstajem ,ulažem i živim isključivo od proizvodnje mljeka ,i cilj mi je povećati štalski prosijek po kravi ,samo tu vidim šansu za opstanak u proizvodnji mljeka kao osnovnoj djelatnosti. Cool

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 6/1/2010, 14:59

SRETNO!

6000 je prosjek normalan u ozbiljnijoj proizvodnji
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by Zvona 6/1/2010, 15:14

Da treba težiti i iči na veču proizvodnju od tih 6000lit,samo to je nekima veliki problem.Po meni smanjiti broj krava a povečati proizvodnju na više od tih 6000l,pa barem je danas genetika na nivou.Ali treba kravi i u valov staviti nešto bolje i kvalitetnije.
Zvona
Zvona

Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14

[Vrh] Go down

Postaj by tine 6/1/2010, 19:56

O.P.G.KOVAČ je napisao/la:Po mome sudu da je imao ovakvu genetiku kao na slici i kvalitetnu hranu mislim da ga nebi toliko pogodila smanjena otkupna cijena mljeka ,inače prosiječna proizvodnja po mlječnom grlu nije prelazila više od 5000 L .

Mislim kako je u pitanju i ozbiljnost pristupa.
Svako vidi kako komšije za svoje dve kravice spreme neki plast sena i misle si, kako bi oni za svojih 100 trebali 'samo malo više, pa imamo mi mašina'.
Onda dolazi buđenje u realnost.
U vezi rentabilnosti imaš dvije stavke, pokrivanje preko troškova i pokrivanje preko troškova ishrane. To je po kravi. Tu vidiš kako se tvoja ekonomika kreće i gdje imaš rezerve.

Ako su ti troškovi niski, ili postižeš dobru cijenu, možeš bit rentabilan i s niskom proizvodnjom.
Tu nema nikakvih generalnih pravila, pogotovo ne tu na forumu, jer smo sa raznih klimatskih zona i iz više država, pa svako gospodari pod drugim uslovima, u prirodnom i društvenom vidu.

A brojka ispod crte ti u svim uslovima pokaže rezultat tvog rada.
Moraš bit samo pošten do sebe, što se najteže postigne.
tine
tine

24

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 7/1/2010, 08:54

O.P.G.KOVAČ je napisao/la:
Božidare ja kad govorimo, o proizvodnji mljeka, govorim isključivo o proizvodnji mljeka kao o osnovnoj djelatnosti koja na svojoj proizvodnji nema nikakav vid dodatnog načina privređivanaj ,Ja sam se orijentirao prvenstveno samo na proizvodnju mljeka ,genetiku i hranu za navedenu genetiku ,Ove godine sam sa postojećom genetikom ,u otežanim uvijetima privređivanja ,i sa nedostatnom i dobrim dijelom nekvalitetnom hranom proizveo 6000 L po kravi štalskog prosijeka ,opstajem ,ulažem i živim isključivo od proizvodnje mljeka ,i cilj mi je povećati štalski prosijek po kravi ,samo tu vidim šansu za opstanak u proizvodnji mljeka kao osnovnoj djelatnosti. Cool

Meni kao laiku ovih sest tisucica prosjeka djeluje jaaaako dobro. Onako cisto informativno, koliko krave odstupaju od tog prosjeka, koliko daje najbolja (pretpostavljam ona bezroga šefica), a koliko najlosija iz tog prosjeka?
Smiljan
Smiljan

Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 12/1/2010, 14:28

Smiljan je napisao/la:
O.P.G.KOVAČ je napisao/la:

Meni kao laiku ovih sest tisucica prosjeka djeluje jaaaako dobro. Onako cisto informativno, koliko krave odstupaju od tog prosjeka, koliko daje najbolja (pretpostavljam ona bezroga šefica), a koliko najlosija iz tog prosjeka?
A čuj smiljane tu treba sagledati mnogo činbenika da bi se došlo do nekakve realne slike ,obzirom da sam relativno mlado gospodarstvo po početku pokretanja proizvodnje ,a i starosne dobi samog ,puno puno stvari treba uzeti u obzir ,i slažem se sa tinom kad kaže da svi mi imamo svoje specifičnosti ,od uvijeta do načina rada i privređivanja ,svaki put kad razgovaram na ovom forumu ,razgovaram tako da između ostalog uvijek govorim kako pokrenuti proizvodnju i krenuti sa dvije krave i sa kreditima, doći u periodu od pet godina na dvadeset grla .Za mene je kvaliteta hrane i količina na prvom mjestu, onda genetika ,jer samo tako sam u periodu od pet godina mogao doći da sad u štali imam proizvodnju od 6000L i planiram je povisiti sa istim ulaznim troškovima .Zato sam i rekao da mi je onih šefica puna štala mislim da bih čuda radio ,njena laktacijska krivulja je toliko stabilna i duga da sad trenutno proizvodi 25L a otelila se u šestom mijesecu ,a laktacija joj traje 305 dana .sad su mi se otelile dvije crno bijele holstajnke ,jedna je već otišla preko 45 L,druga 35L sad ostaje da se vidi kakva će laktacijska krivulja bit ,Kod mene ima 5 junica prvotelki u laktaciji tako da je raspon od najveće proizvodnje do najmanje na razini dnevnog mjerenja od pomenutih 45L do 22L

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 12/1/2010, 16:02

Pa po tome što pišeš imaš proizvodnju veču od 10000 litara u laktaciji!
Ako ti je proizvodnja između 45 i 22 litre ( a laktacijska krivulja vrlo stabilma) znaći u prosjeku oko 33 litre dnevno puta 305 dana =10065 litara, u predhodnim postovima si pisao da ti je prosjek oko 6000 litara nešto mi ne štima?

ili si pretjerao sa dnevnom proizvodnjom.

Ali samo naprijed vidim da imaš veliku volju za proizvodnju mlijeka !
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 12/1/2010, 17:43

BOŽIDAR je napisao/la:Pa po tome što pišeš imaš proizvodnju veču od 10000 litara u laktaciji!
Ako ti je proizvodnja između 45 i 22 litre ( a laktacijska krivulja vrlo stabilma) znaći u prosjeku oko 33 litre dnevno puta 305 dana =10065 litara, u predhodnim postovima si pisao da ti je prosjek oko 6000 litara nešto mi ne štima?

ili si pretjerao sa dnevnom proizvodnjom.

Ali samo naprijed vidim da imaš veliku volju za proizvodnju mlijeka !
Božidare molim te pročitaj malo bolje ono što sam napisao ,Stabilna laktacijska krivulja koju sam pomenuo, je kod dotične kraljice ,za koju sam i naveo, da imam punu štalu takvih da bi radio čuda .Junice prvotelke u vrhu laktacije su proizvodile do 22L ,bojim se da nekužiš zašto sam i pomenuo laktacijsku krivulju ,nekako si mi previše sumnjičav ,ili nepratiš dobro pisano, ili si previše razočaran ,ali neželim vjerovati da si jedan od kočničara uvođenja novog pristupa u proizvodnji Very Happy Za informaciju trenutno imam više podmlatka različitog uzrasta nego muznih krava . Cool A što se tiče volje, zašto nebih imao,pa nikad mi u životu nije bilo bolje hvala bogu .Sve dok mljekara bude otkupljivala i redovno plaćala otkupljeno ja ću proizvoditi mljeko .Da 6000 l na predanu količinu ,i da kraljica je upravo nekako toliko i proizvela Laughing Da! još je jedna ovih dana ušla u laktaciju preko 45L dnevne proizvodnje . :lol:Raspon od najveće do najmanje proizvodnje po grlu a ne u prosijeku ,znači da imam krave u vrhu laktacije sa proizvodnjom do 22L i krave sa proizvodnjom do 45L i da naglasim sa različitim laktacijskim krivuljama Cool

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 12/1/2010, 18:28

ne bi se želio prepucavati s tobom, ali ovo što prićaš da ja nešto NE KUŽIM u proizvodnji mljeka stvarno je uvredljivo prema neni a što se tiče kočioničara na zidu imam priznanje , od Ministarstva Poljoprivrede, za UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA I NOVE PRISTUPE U STOČARSTVU do priznanja visi Certifikat jedne Holandske škole kojim se potvrđuje moje znanje!
Za junice je normalmo da ih imaš više od krava i treba ih jer kad forsaš krave na 10000 i više litara mlijeka nikad ne možeš napuniti štalu javljaju se problemi: bređost mastitis papci noge zglobovi kosti... pa tako da nikad dovoljno junica uz svoje svake godine još moraš kupiti 5-10 junica .

Da nebi previše skretali iz teme tvrdim da je još uvijek katastrofalno stanje u proizvodnji mlijeka i da je večina Hrvatskih seljaka na koljenima! Mnogi manji seljaci su prestali proizvoditi mlijeka zbog ne isplativosti! I ja da se ne bavim svinjogojstvom i šumarstvom ne znam kako bi preživio ( i ovako je na knap)

PS. svi mi imamo kravu rekorderku u štali sa 45 litara ali napuniti štalu sa takvim kravama je neka druga prića
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by adviser 12/1/2010, 19:31

rekordi , ali za koju cjenu ??!!! 10.000 i više je količina ali ta krava uglavno preživi 2-3 laktacije i onda problemi koji traže smjenu . . ako tih 10 tisuča napraviš sa genetikom i hranom proizvedenom na svojoj njivi OK. ak pak za proizvodnju litra napraviš trošak za 0,80lit. onda je nerentabilno . Bolje je imat 6000 lit sa troškom 0,50/lit profit je daleko veči . Temelj toga je , i tu se slažem sa OPG Kovač . kvalitetna genetika in kvalitetna hrana DOMAČA + dokup samo pojedinih vitamina i belančevina . Vjerujete ,da tamo gdje su uslovi za lucerku ste pobedili trgovce sa smjesama ako je stavite u prehranu krava muzara i tovljenika . Lucerke može krava konzumirati 2-3kg na 100kg težine .drugo je pitanje koje kvalitete možete pospremiti da vam lišče ostane na stabiljki ,umjetno sušenje je rešenje ali,....... ( več vas slušam ''to je preskupo'' ). Investicija koja ti se izplati za 3-4godine i poveča profit kod proizvodnje mleka za narednih 15 godina ''za samo 10%'' je rentabilnija nego kupovat smjesu za proizvodnju 0,5lit mleka . Sada kad postoji tehnologija za sušenje rolo bala uopšte nije problem kvalitete u prehrani suhoga sjena .[You must be registered and logged in to see this image.]

adviser

Broj postova : 2
Registriran : 10.08.2008
0

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 5 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics