AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Mljekarstvo-katastrofa

Stranica 8 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Mljekarstvo-katastrofa - Page 8 Empty Re: Mljekarstvo-katastrofa

Postaj by falkon 2 10/12/2010, 21:31

pa ja dojim sa tri ali pokretne (na točkovima su) tako da me to ubija iako dosta brzo pomuzem ali nosenje mlijeka mi oduzme vremena, imao sam ponudu za polovno izmuzište ali u to vrijeme sam malo bio kratak financijski a bilo je ekstra povoljno tako da sada tražim zidnu ali sa jačom pumpom tako da u isto vrijeme možemo dvije osobe u dvije štale musti, a inače ne nosim kantu po kantu već cijedim u jednu veliku kojiu odguram do laktofriza kada bude puna i svejedno sam u 1 razredu
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

→→→ : VIŠE

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 10/12/2010, 21:56

falkon 2 je napisao/la:pa ja dojim sa tri ali pokretne (na točkovima su) tako da me to ubija iako dosta brzo pomuzem ali nosenje mlijeka mi oduzme vremena, imao sam ponudu za polovno izmuzište ali u to vrijeme sam malo bio kratak financijski a bilo je ekstra povoljno tako da sada tražim zidnu ali sa jačom pumpom tako da u isto vrijeme možemo dvije osobe u dvije štale musti, a inače ne nosim kantu po kantu već cijedim u jednu veliku kojiu odguram do laktofriza kada bude puna i svejedno sam u 1 razredu
ma nisam ja mislila da se ne može bit u prvom razredu,nego ja sama dojim stalno pa ne zam nikak rukčije nego da mi kante rade non stop....a laktofriz je pred štalom,tak da nije tak daleko,samo me ubijaju u pojam tri koje nisu na vezovima....uh.to neće bit na miru.vez je zakon za mužnju,bar u ovom obliku.mi smo ovu muzilicu sa dvije kante platili 9600k,prije dvije god,plus još cijevi

OG Vacenovski

Broj postova : 128
Registriran : 26.07.2009
0

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 11/12/2010, 08:09

OG Vacenovski je napisao/la:falkon,ja dojim u tri štale,i nama je štala problem,sljedeće godine bu postala još veći....ja dojim na zidnu novu,predviđenu za dvije kante,al mislim da bi mogla bez brige na tri,al nikak da uvedem tu treću jer nisam sigurna da budem stigla sama a da mi ni jedna nije u "leru" jer onda nema svrhe.ja u biti ne kužim čemu dojit na više kanti ako ih napuniš pa nosiš do laktofriza,bolje dojit na dvije al da stalno rade.

vi se tako mučite a kod mene štala za 40 muzara prazna! izmuzište 3x1 tandem!
BOZIDAR
BOZIDAR

Broj postova : 1480
God : 51
Registriran : 17.08.2008
10

http://picasaweb.google.hr/boidarduda/POLJOPRIVREDAISLINO?feat=d

[Vrh] Go down

Postaj by pege25 11/12/2010, 08:30

Ima i kod nas jedan objekat stoji prazan sada služi kao skladište za namještaj žalosno Sad ,a kako izgleda biti če ih još .
pege25
pege25

Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 11/12/2010, 10:05

pege25 je napisao/la:Ima i kod nas jedan objekat stoji prazan sada služi kao skladište za namještaj žalosno Sad ,a kako izgleda biti če ih još .
No No

OG Vacenovski

0

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 11/12/2010, 10:20

BOŽIDAR je napisao/la:
OG Vacenovski je napisao/la:falkon,ja dojim u tri štale,i nama je štala problem,sljedeće godine bu postala još veći....ja dojim na zidnu novu,predviđenu za dvije kante,al mislim da bi mogla bez brige na tri,al nikak da uvedem tu treću jer nisam sigurna da budem stigla sama a da mi ni jedna nije u "leru" jer onda nema svrhe.ja u biti ne kužim čemu dojit na više kanti ako ih napuniš pa nosiš do laktofriza,bolje dojit na dvije al da stalno rade.

vi se tako mučite a kod mene štala za 40 muzara prazna! izmuzište 3x1 tandem!
Kolega ,ako se smije znat ,od čega se sad živi kad je štala prazna i čemu se nadaš ,ili čekaš bolja vremena da opet pokreneš proizvodnju ,Ima i kod mene jedna jedina farma rađena po EU standardima za 50 muzara prije pet, šest godina ,zjapi prazna ,da me banka hoće podržati sutra bi je kupio i pokrenuo proizvodnju bez ikakvog straha .

O.P.G.KOVAČ

Broj postova : 1629
Registriran : 04.10.2008
54

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 11/12/2010, 14:13

kod nas nema u blizini niš takvo Mljekarstvo-katastrofa - Page 8 710425

OG Vacenovski

0

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 11/12/2010, 18:05

proizvodnju prekidam uglavnom zbog loših veterinara, išao sam u veliki gubitak, sada živim od šume i proizvodnje odojaka.
moje imanje možete vidjeti na: [You must be registered and logged in to see this link.]
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 11/12/2010, 18:24

BOŽIDAR je napisao/la:proizvodnju prekidam uglavnom zbog loših veterinara, išao sam u veliki gubitak, sada živim od šume i proizvodnje odojaka.
moje imanje možete vidjeti na: [You must be registered and logged in to see this link.]
Ma nemogu vjerovati Božidare ,gledam fotografije i hvata me jeza kad vidim da je gospodarstvo bilo na zavidnoj razini a sad prazno ,isuse bože ,nemam riječi .Na neki način sam ispao nevijerni toma u raspravi sa tobom u prijašnjim raspravama ,i moram priznati da sam tek sada toliko zbunjen da mi ništa nije jasno .

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by BOZIDAR 11/12/2010, 18:27

eto, ima nešto o tome u temi stručnost lokalnih veterinara
BOZIDAR
BOZIDAR

10

[Vrh] Go down

Postaj by tine 11/12/2010, 20:11

[You must be registered and logged in to see this link.]

Možda bi se tu našla kakva korisna roba.
tine
tine

Broj postova : 414
Registriran : 17.03.2008
24

→→→ : http://www.agrotine.eu

http://www.agrotine.eu

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 11/12/2010, 20:51

Imam osijećaj da sam cijelo vrijeme bio hipnotiziran , tek se sad budim iz hipnotičkog stanja .Moj daljni tijek razmišljanja će zasigurnu ići nekako u potpuno drugom smijeru . Shocked

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 11/12/2010, 22:45

Ne očajavaj Kovaču,biće već nekako,većina poštenih ljudi je bila hipnotizirana,uglavnom od "svemogućih" savjetodavaca iz savjetodavne službe,barem u RH,koji su ljude nagovarali na lauf štale i pričali samo o pozitivnim stvarima u ovom poslu i naravno kod njih je postojala samo ideala,a praksa je naravno malo drugačija. Većina njih je imala zasigurno veliku materijalnu korist od svega toga,a jadnici koje su uspjeli nagovoriti su preko noći postali sirotinja i robovi velikih kredita i mljekara,a prije su to uglavnom bili dobri i uzorni gazde,ovdje ljudi ostaju bez svega,neki od svega stradavaju od srčanog udara,dobivaju šećerne bolesti,ali naravno nema sada više svemogućih savjetodavaca da im pomognu,oni su svoj dio posla odradili i boli njih ku..c šta će ljudi sada kada je cijena mlijeka pala,nizozemske frizijke se recimo nisu prilagodile na našu klimu,ljulj mi recimo zbog suše dade samo dva dobra otkosa a ne 6 kao u Nizozemskoj ili Engleskoj,a kamate rastu,sada nema više nikoga... To može samo kod nas,jer savjetodavne službe vani rade na principu provizije,recimo ja imam proizvodnju od 7000 lit mlijeka / godišnje po kravi i godišnju zaradu recimo od 50 000 Eura,dolazi savjetodavac i po njegovom receptu radim i ostvarim godišnju zaradu od 57 000 eura,od ovih 7 000 eura ja njemu dajem recimo 15 % ako smo tako dogovorili,ali ako ja ostvarim zaradu manju nego sam imao prije on meni namiri razliku,pa onda baja ne laprda bedastoće,ne prodaje maglu što bi rekli kod mene ne svira k....u, nego pazi što radi jer on od toga živi,tako je u svim granama poljoprivrede,a kod nas nitko za ništa ne odgovara,jer seljak je ta mazga koja radi za svakoga i on plaća svačije pogreške...
Često je ovo veći problem od veterinara,koje možeš i promijeniti,ali ako si ti ovako lijepo "nasanjkan" onda nemaš prostora za mijenjanje i manevar...

NICOLAS

Broj postova : 110
God : 49
Zanimanje : inž.poljoprivrede
Registriran : 24.06.2008
6

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 11/12/2010, 22:57

Nicholas, vjerujem da je bilo tako, ali ako idem u neku investiciju ne vjerujem nikome osim sebi (i partnerima sa kojima idem u posao). Kako vjerovati savjetodavnoj službi kada oni nisu imali praktičnih iskustava u takvoj proizvodnji? Ili možda vjerovati novinarima koji pišu afirmativne članke? Ili trgovcima? U cijeloj priči ljudima iz savjetodavne najmanje zamjeram, jer nisu imali iskustva (kao ni većina ljudi koja je u to uletjela). To se zove probijanje leda i prvi uvijek loše prođu/skupo plate školu. Ali nije svima jako loše, ima ih koji i posluju u plusu (navodno). Evo jedan dobar prijatelj ima lauf štalu, za cca 50-60 komada, staru možda 4-5 godina i polako prazni (ne remontira krave). Kaže: ne ispalti se, a da ju je izgradio 1 km dalje u području od posebne državne skrbi 'matematika' bi bila sasvim drugačija...
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 11/12/2010, 23:09

Naravno Fidelito,kad ideš u nešto odluka je tvoja i ja recimo ne bih nikada ulazio u ništa na tuđi nagovor,pogotovo ne na nagovor nekoga bez praktičnog iskustva,ali kažem ti da je samo kod nas moguće da netko nagovara ljude,radi nacrte,planove,idejna rješenja i šta ti ja znam šta sve ne a da za to ne odgovara na nikoji način,kako onda nisu krivi,pa to je njihov posao,jel ti i ja odgovaramo za svoje postupke,jel se svaka greška u bilo kojemu poslu ne plaća,nemoj poprskati usjev na vrijeme i stiže kazna u prinosu,a kamoli nemoj platiti račune itd...
Ja im zamjeram i te kako jer oni su našim novcem plaćeni iznad prosječno da bi nam pomogli,a ne zato da nemaju iskustva...

A ovo što kažeš da prvi uvijek nastradaju nekada i nije tako jer oni prvi koji su postavljeni i stvoreni da probiju led i namame druge su tzv. pilot projekti koji su većinu dobili iz razno raznih fondova raznoraznih donacija itd. i oni su uglavnom na konju,jer mnogo toga nisu morali vraćati kao ovi koji su išli "sami"...

NICOLAS

6

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 11/12/2010, 23:18

Ma sve kužim ,kad sam pokrenuo proizvodnju mljeka ,pokrenuo sam i svoju edukaciju po nkim svojim načelima ,obilazio sam gospodarstva po RH po Austriji ,razgovarao sa njihovim prestavnicima savjetodavne službe ,i to je istina što veliš da oni rade po tim načelima ,stručnost i odgovornost .Kako stvari stoje kod mene u mome kraju ne postoji ovo prvo a da ovo drugo i ne spominjem .Pa tako imam situaciju da me obilaze predstavnici firma koje se bave prodajom koncentrata i iznose svoje recepture za veću proizvodnju mljeka ,kad im ponudim da preuzmu hranidbu dva mjeseca sa gratis hranom i njihovim nadzorom ,i pokažu opravdani ekonomski učinak, nema problema ,na to se naravno ne pristaje .Pa nisam ni ja vesla sisao ,a kad im kažem da sa svojim načinom hranidbe postižem štalski prosjek do 6000L po kravi ,onda to nemogu da vijeruju ,po stoti put se pitam tko je tu lud .Meni kreditno opterećenje prestaje na proljeće znači dalje idem čist bez kredita ,kako stvari stoje mislim da ću novac koji je išao za rate kredita ,trošiti samo na sebe i obitelj ,pa neka to na neki način bude nagrada meni supruzi i dijeci ,i čekati razvoj situacije .Ponovo u kredit je lako ,ako se pokaže opravdanje za to

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 11/12/2010, 23:34

Ma na sceni je totalna degradacija sela pogotovo stočarstva,po čitavoj EU,a kod nas da i ne pričam,jer na ovim prostorima nikada nije postojala jasna strategija,a kamoli dugoročna,a straci imaju kontinuitet stoljećima i nije im lako...

NICOLAS

6

[Vrh] Go down

Postaj by tine 12/12/2010, 00:02

@O.P.G. KOVAČ

Ja ne mislim, da si ti bio hipnotiziran.
moraš sve skupa realno sagledat i sumirat.
Ti si sve stvorio iz nule, odnosno vrlo malog osnova i sve troškove (kredite) povratio i još ste ti i familija živjeli te godine.

Nemojmo se uspoređivat sa drugim zemljama samo u jednom vidu i zanemarat ostale aspekte.

Nijedna od tih lauf štala na zapadu, koje se prikazuju kao primjer koji se treba 'loviti', nije bila podignuta iz nule. Dok se išlo u njezinu izgradnju, imanje je bilo stabilno i s dobrom proizvodnjom. Ako bi pitali gazde kad se ide na ekskurzije, svi bi vama pokazali, po kojim rupama i šupama su držali natrpane krave, dok su skupili za nove objekte.
A budimo realni: ne možeš sa 5 simentalaca, koji ti daju po maksimalno 15-20 litara dnevno u špici preko noči samo kupit sve, mašine, vrhunsku stoku, zgrade, opremu i ZNANJE i to odmah sutradan rentabilno funkcionira i još pokriva 99,9 posto kompletne vrednosti, koja je na veresiji. I imat par jutara zemlje i biti uveren, kako sad kad si spiskao milijone sredstava od države i banke imaš još pravo, da ti hektari državne zemlje budu prioritetno dodelnjeni.

(Da se razumijemo, slažem se, da su raspisi za zemlju namješteni, da ne kažem još koju jaču definiciju. A ipak, investicija u milijone sa nekom nadom, da se bude jednom nešto dobio, što nije tvoje i ne možeš utjecat na to, kome bude dodeljeno je čista ekonomska avantura i za te se zna, kako završe)

I to je sve.

A dok se ministri vole slikat s velebnim investicijama, koje otvaraju i obećaju brda i doline, njih ne interesira, ko bude pokrivao rate kredita, tada se budu oni mastili i pojili i slikali već na nekom drugom otvorenju neke druge grane poljoprivrede (a nažalost s pojednakim krajnim izlazom).
tine
tine

24

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 12/12/2010, 09:19

[quote="tineNemojmo se uspoređivat sa drugim zemljama samo u jednom vidu i zanemarat ostale aspekte.

Nijedna od tih lauf štala na zapadu, koje se prikazuju kao primjer koji se treba 'loviti', nije bila podignuta iz nule. Dok se išlo u njezinu izgradnju, imanje je bilo stabilno i s dobrom proizvodnjom. Ako bi pitali gazde kad se ide na ekskurzije, svi bi vama pokazali, po kojim rupama i šupama su držali natrpane krave, dok su skupili za nove objekte.[/quote]

Da naravno da je tako,jer kažem: tamo su gospodarstva imala kontinuitet,nije bilo sustavnog uništavanja bilo koje grane stočarske proizvodnje,postojalao je tržište i mogli su se ljudi osloniti na svoj rad, A KOD NAS?

A jel ljudima netko rekao od stručnjaka kako su stvari postavljene kod njih,a kako kod nas !?

NICOLAS

6

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 12/12/2010, 10:10

Dugoročna strategija ,kontinuitet razvoja baziran na radu ,zalaganju i znanju ,u uređenom društvu ,mora imati svoje rezultate.Svaki put kad ideme stjecati nova iskustva bazirana isključivo na razgovoru kod nekog poljoprivrednika ,tad slušam isključivo njega ,a sebe u tom razgovoru uopće ne slušam Svaku izgovorenu riječ od sugovornika procesuiram ,separiram ,tako da mi u mozgu ostaje samo ono najbitnije .Pa tako mi je u sijećanju ostala jedna izgovorena riječ jednog proizvođača mljeka u Austriji koji mi je na moj upit ,zašto kad je gradio novu štalu išao sa minimalnom investicijom u obijekat za 40 muznih krava ,a susjed do njega gradio napucanu lauf staju .
Odgovor je bio nekako ovako , to su političke štale .
Imam potrebu raditi neku konparaciju viđenog u odnosu na moj način rada i razvoja .
Njaviše me bune stvari kad vidim da i u Austriji postoje napušteni gospodarski obijekti i imanje opremljenije nego sad moje ,vidio sam štalu gdje zjapi prazna ,vezovi za 15 krava stoje netaknuti ,skejper za izgnjojavanje u funkciji ,prostorija za laktofriz ,u njoj još uvijek stoji laktofriz, itd ,itd ......

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by tine 12/12/2010, 10:24

Tu se ja s tobom ne slažem.

Lauf štala nije politički hir.

To je prosto potreba za efikasnim radom.

A razlika od lauf štale, koju platiš sam i tražiš najpovoljnije rješenje (to ne mora biti i najjeftinija u momentalnom, nego u dugoročnom smislu) i susjedove, koju podržavaju sve stručne službe i lokalna samouprava i za nju svi traže državne novce i sugeriraju samo vrlo skupa rješenja, da se 'pokažu', ta razlika je stvarno politička.
tine
tine

24

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 12/12/2010, 10:33

Jasno !upravo o toj razlici je i dotični govorio i u tom kontekstu i spomenuo politički utijecaj .Niti jednog trenutka kod njega nisam osijetio prijezir prema susjedu kad je to govorio ,on je govorio o njegovim startnim pozicijama ,i prelasku sa vezova i 15 muznih grla na slobodni način držanja ,sa što jeftinijom gradnjom funkcijonalnog obijekta .

O.P.G.KOVAČ

54

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 12/12/2010, 11:06

Bitno je da te štala u eksploataciji minimalno košta, a da bude maksimalno funkcionalna. To sada zvuči 'pametno', ali u svemu je tako, treba izabrati optimum, a on se nalazi (obično) u sredini između one minimalne (asketske) opreme i full opreme 'sve - na - gumbe'. Može se dogoditi da postoje i dva optimuma, jedan onaj najjedonstvniji, a drugi onaj najopremljeniji. Optimiziranje ovisi i o mnogim vanjskim faktorima: na primjer ako je radna snaga skupa ili je nema - optimum se sigurno pomiče prema većoj mehaniziranosti, a ako je radna snaga jeftina neke stvari se jednostavno ne ispalti ugrađivati. Sigurno je da je lauf štala veliki napredak u proizvodnji i učinku. Znam čovijek kojemu su izgradili štalu po sistemu 'ključ u ruke', kada je pokrenuo proizvodnju u njoj odmah je sam izgradio do nje još jednu ali u vlastitoj režiji... Ova druga je bila (nekoliko puta) jeftinija. Mislim da sam o ovome već pisao, ali da ponovim: Kupio sam kombajn u njemačkoj kod čovijeka koji je (uz ostale poslove) iznajmljivao građevinsku mehanizaciju. Pitam ga pa tko još uvijek gradi sam kod vas? On mi odgovori većina sami gradimo štale i objekte jer je to puno jeftinije (selbstbau). I to u puno bogatijoj državi nego je naša. Cijena izgradnje mora ići dole, i onda će i rata kredita biti manja. Cijena opreme mora biti manja. To ne znači nužno da moraš kupiti lošiju opremu. A ako slušaš trgovce, onda je sva moguća oprema neophodna, to im je posao da ti uvale što više mogu opreme (da više zarade). Ali to i financijski opterećuje.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 12/12/2010, 13:31

"Nijedna od tih lauf štala na zapadu, koje se prikazuju kao primjer koji se treba 'loviti', nije bila podignuta iz nule. Dok se išlo u njezinu izgradnju, imanje je bilo stabilno i s dobrom proizvodnjom. Ako bi pitali gazde kad se ide na ekskurzije, svi bi vama pokazali, po kojim rupama i šupama su držali natrpane krave, dok su skupili za nove objekte.
A budimo realni: ne možeš sa 5 simentalaca, koji ti daju po maksimalno 15-20 litara dnevno u špici preko noči samo kupit sve, mašine, vrhunsku stoku, zgrade, opremu i ZNANJE i to odmah sutradan rentabilno funkcionira i još pokriva 99,9 posto kompletne vrednosti, koja je na veresiji. I imat par jutara zemlje i biti uveren, kako sad kad si spiskao milijone sredstava od države i banke imaš još pravo, da ti hektari državne zemlje budu prioritetno dodelnjeni."

evo tine,ovdje se s tobom slažem apsolutno,ovo što kažeš ja ponavljam neprekidno,godinama.
ovo što se u hrvatskoj pokušava,na nagovor ovih i onih,ja mislim da je to najćešće na nagovor ovih referenata iz Dukata,da se u par godina ili u desetljeću stvori ono što smo vidjeli po austriji i njemačkoj,je NEMOGUĆA MISIJA.
matično stado je nemoguće stvoriti u par godina.
ja stalno ponavljam,edukacija,edukacija,toga nikad dosta.
a kaj se tiče veterinara,ovdje u Dubravi djeluju četiri vet ambulante i stvarno možeš si birat kaj te volja.ja sam rekla svojem susjedu veterineru-tvoja djelatnica nema pojma o kravama i ne želim da mi ju šalješ. i TOČKA.za svoj teško stečeni novac JA BIRAM.

Zadnja promjena: OG Vacenovski; 12/12/2010, 14:18; ukupno mijenjano 1 put.

OG Vacenovski

0

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski 12/12/2010, 14:17

evo par slika sa gospodarstva Schleicher (Hemau) iz 2008 g,oni su tada bili najbolji uzgajivači Njemačke.i to izabrani od ostalih uzgajivača,a ne po kumskim i stričevskim vezama.njihova tradicija stara je 50 g.2008 prosjek štale je bio 9965kg po kravi.
na farmi je bilo 85 krava,35 junica,40 bikova,80 mladih ženskih grla i 50 teladi.
koliko sam ih ja skužila,nemaju radnike,samo jednog praktikanta.
krave su ,naravno simentalke.
toliko su mi bile lijepe da sam ostala bez riječi.to su krave od 800kg na više.staneš i gledaš.
nemaju fensi šmensi robota,nego samo izmuzište.muka i teški rad.ali gazda kad uhvati neku kravu za ogrlicu,pola sata vam može pričati o njoj.to ja zovem predanost i ljubav.ali to se u njemačkoj i plača.
on veli-kad mu se neka krava ne sviđa,stavi ju u tov i on za nju dobije ko da ju je prodao kao uzgojno vrijedno grlo.
i mi bi sad u Hrvatskoj htjeli u godinu-dvije,prekopirati ovo,što su 50g ljudi mukom i ljubavlju stvarali,mi mislimo da možemo preko noći.ZAŠTO?zato jer neki fičfirić iz Dukata ili neke savjetodvno-muljatorsko-stričevskokumske firmice misli da je to moguće?
[You must be registered and logged in to see this image.]
gazda[You must be registered and logged in to see this image.]

OG Vacenovski

0

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 8 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next