AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poljoprivredna komora
Stranica 8 / 11. • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11
Re: Poljoprivredna komora
ako je dnevnik HRT-a točan predsjednik HPK je podnio ostavku na tu dužnost..
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
Picek je napisao/la:ako je dnevnik HRT-a točan predsjednik HPK je podnio ostavku na tu dužnost..
Ako je večernjak točan...http://www.vecernji.hr/vijesti/grivicic-podnio-ostavku-mjesto-predsjedni-ka-hpk-a-clanak-381307
tomi93- Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19
→→→ : VIŠE
Njegova velika djela če mi zauvijek ostati urezana u sječanje i moja bol je prevelika zbog njegova naglog odlaska.
poljoprivrednik5- Broj postova : 42
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 03.01.2012
1
Predsjednik komore Darko Grivičić , koji od 2001 g. brani zakonske prijedloge Ministarstva stavio je prekjučer mandat na raspolaganje !Poznajem njega i dio boraca za osobne boljitke !Sam izbor bio je inžinjering ! Članovi Komore , mogu se sada očitovati u temi ZA ili PROTIV !!Mogu poslati predstavku predlagateljima zakona ! Za opisano treba pameti i neposlušnosti !Sa nekim članovima telefonom razgovaram ! Onu > Šutnja je zlato > , zamijenili su ( neki ) sa šutnja je novac !
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
evo ubiteme sad, ako se ja mogu sjetit šta je on napravio
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
Je li Hrvatska poljoprivredna komora tijelo koje može seljake pozivati na bunt?
Ne. To je institucija koja bi, kao i gospodarska, obrtnička, veterinarska i sve druge komore u RH, trebala nuditi rješenja za određene probleme umjesto da potiče i poziva na prosvjede i na nedemokratski način zastupa interese poljoprivrednika. Na svih pet sjednica u dogovoru o cijeni mlijeka član HPK nije imao ni jedan prijedlog kako i kojim modelom odrediti što pravedniju cijenu mlijeka, ali su predsjednik HPK i njegovi suradnici vrlo oštro pozivali ljude na prosvjede.
Čelnik HPK Darko Grivičić na kraju je dao i ostavku.
Vjerujem da je to moralni čin nakon svega, no mislim da su tomu pridonijeli i odnosi unutar komore koje ne bih komentirao.
Treba li HPK uza sebe imati savjetodavnu službu koja joj godišnje bez članarina donosi 40 milijuna kuna?
Dobro smo proučili Zakon o poljoprivrednoj komori i mislimo da je to doista nekvalitetno napravljeno. U javnoj poljoprivredno-savjetodavnoj službi rade kolegice i kolege čije znanje, stručnost i profesionalno iskustvo može i mora biti puno bolje vrednovano i iskorišteno s ciljem unaprjeđenja poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivredne proizvodnje u cjelini.
Znači li to da Savjetodavnoj službi nije mjesto u HPK?
Napravit ćemo dobru i kvalitetnu analizu te ponuditi (zakonsko) rješenje kojim će i rad savjetodavne službe kao i agencija pri ministarstvu imati znatno veći učinak.
http://www.vecernji.hr/vijesti/jakovina-iz-cobankoviceva-ormara-ispada-hrpa-kostura-clanak-382873
Ne. To je institucija koja bi, kao i gospodarska, obrtnička, veterinarska i sve druge komore u RH, trebala nuditi rješenja za određene probleme umjesto da potiče i poziva na prosvjede i na nedemokratski način zastupa interese poljoprivrednika. Na svih pet sjednica u dogovoru o cijeni mlijeka član HPK nije imao ni jedan prijedlog kako i kojim modelom odrediti što pravedniju cijenu mlijeka, ali su predsjednik HPK i njegovi suradnici vrlo oštro pozivali ljude na prosvjede.
Čelnik HPK Darko Grivičić na kraju je dao i ostavku.
Vjerujem da je to moralni čin nakon svega, no mislim da su tomu pridonijeli i odnosi unutar komore koje ne bih komentirao.
Treba li HPK uza sebe imati savjetodavnu službu koja joj godišnje bez članarina donosi 40 milijuna kuna?
Dobro smo proučili Zakon o poljoprivrednoj komori i mislimo da je to doista nekvalitetno napravljeno. U javnoj poljoprivredno-savjetodavnoj službi rade kolegice i kolege čije znanje, stručnost i profesionalno iskustvo može i mora biti puno bolje vrednovano i iskorišteno s ciljem unaprjeđenja poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivredne proizvodnje u cjelini.
Znači li to da Savjetodavnoj službi nije mjesto u HPK?
Napravit ćemo dobru i kvalitetnu analizu te ponuditi (zakonsko) rješenje kojim će i rad savjetodavne službe kao i agencija pri ministarstvu imati znatno veći učinak.
http://www.vecernji.hr/vijesti/jakovina-iz-cobankoviceva-ormara-ispada-hrpa-kostura-clanak-382873
odmahsad- Broj postova : 101
Registriran : 31.12.2010
1
Onivač Hrvatske poljoprivredne komore bilo je Ministarstvo poljoprivrede !
Svi mi koji smo u upisnicima , dobili smo da putem pošto zaokružimo kandidate koje su nam predložili ! Tim postupkom u Komoru su ušli poslušnici i borci za osobne boljitke , od kojih ja dio poznajem ! Borci za osobne boljitke , pzivam da se temi ZA ili PROTIV , OČITUJU DA LI SMO ZA RAZDRUŽIVANJE od Beograda i Bečke - promašene evidencije zemljišta itd .
Što se tiče Poljoprivredne savjetodavne službe , ona je trebala ostati kako je bila ustrojena , a ne utopiti ju u HPK , koja sa ovakvim ljudima ne služi nama koji obrađujemo zemlju !!!!
Svi mi koji smo u upisnicima , dobili smo da putem pošto zaokružimo kandidate koje su nam predložili ! Tim postupkom u Komoru su ušli poslušnici i borci za osobne boljitke , od kojih ja dio poznajem ! Borci za osobne boljitke , pzivam da se temi ZA ili PROTIV , OČITUJU DA LI SMO ZA RAZDRUŽIVANJE od Beograda i Bečke - promašene evidencije zemljišta itd .
Što se tiče Poljoprivredne savjetodavne službe , ona je trebala ostati kako je bila ustrojena , a ne utopiti ju u HPK , koja sa ovakvim ljudima ne služi nama koji obrađujemo zemlju !!!!
55
Na čelu komore trebao bi biti čovjek kao agr. Kovač što je u nedjelju gostovao u poljoprivrednoj emisiji.
12
> Mačor ; na čelu komore treba biti čovjek kao agr. Kovač itd .
***Bio nam je u gostima ( udruzi za Sovsko jezero ) ! Prijedlog je dobar i to treba ići u javnost ! Nije POSLUŠNIK i želi ići sa prijedlozima koji su u interesu poljoprivrede !
**Imamo smrtni slučaj u rodbini ! Kada to prođe pokušati ću stupiti u kontakt sa g. Kovač !
***Bio nam je u gostima ( udruzi za Sovsko jezero ) ! Prijedlog je dobar i to treba ići u javnost ! Nije POSLUŠNIK i želi ići sa prijedlozima koji su u interesu poljoprivrede !
**Imamo smrtni slučaj u rodbini ! Kada to prođe pokušati ću stupiti u kontakt sa g. Kovač !
55
ovako da ne blebećete gluposti D.G nije poticao prosvjede čak nije bio ni u hrvatskoj za vrjeme prosvjeda bio je u kini i dolaskom iz kine kada je vidio čemu to sve vodi dao je ostavku i poslao svoja dva traktora na prosvijed bio sam na štandu lužani od prvog do zadnjeg dana,a i onako je ova komora ku... osamdeset posto uprave komore je iz dalmacije istre i zagorja veliki poljoprivrednici nemaju svi zajedno zemlje obradive ko moja općina i taki su u komori sve su to lopovi koji gledaju samo sebe
stjepan- Broj postova : 789
Registriran : 06.07.2009
19
znam da mi v zagorju,dalmaciji i istri nemamo velike obradive površine...a radi čega????radi reljefa...kod nas ti nije baš ravnica kao kod tebe....a i večinom se bavimo povrćarstvom i višegodišnjim nasadima pa te pitam da li je lakše proizvodit povrće,višegodišnje kulture ili ratarske kulture?????pa kila pšenice ima veću cijenu nego krumpir pa računaj malo...
Tomek612- Broj postova : 938
God : 29
Zanimanje : poljoprivredni tehničar opći
Registriran : 11.11.2011
21
Krumpir 50t/ha, pšenice 7t/ha..Tomek612 je napisao/la:znam da mi v zagorju,dalmaciji i istri nemamo velike obradive površine...a radi čega????radi reljefa...kod nas ti nije baš ravnica kao kod tebe....a i večinom se bavimo povrćarstvom i višegodišnjim nasadima pa te pitam da li je lakše proizvodit povrće,višegodišnje kulture ili ratarske kulture?????pa kila pšenice ima veću cijenu nego krumpir pa računaj malo...
Kile- Broj postova : 1436
God : 32
Zanimanje : OFR
Registriran : 13.02.2009
41
ulaganje.....sjeme11kn....špricanje,navodnjavanje,vađenje,skaldištenje,pakiranje.......???i rijetko 50t/ha....
21
ma da nema kod vas je to sve problem veliki pa ima kod nas čovjek u kapeli sije 50 hektara krumpira i pedeset hektara luka pa eno živ nije umro od posla i ovog proljeća opet sije a vidi za jedan dobar kombajn uzmeš svu novu mehanizaciju za povrće a mi s kombajnom možemo samo vršiti i ništa drugo trba ti još sto drugi stvari pa ti vidi kome je lakše i još nešto kod vas ne posije čitava županija krumpira i luka ko ovaj iz kapele
stjepan- Broj postova : 789
Registriran : 06.07.2009
19
hahahahahaha....ma opće nem nika rekiu opće da dojdeš jenput bi vidiu kak se dela kod nas je problem kaj su nam zemlje rapoređene u krugu od 5km i to su veličine do 2 ha u komadu i ako je najdeš pa onda bodi veliki poljoprivrednik a još te prcaju trgovački laci sa pakiranjem pa da te vidim kako bi se snašo...prošle godine smo navodnjavali cijele noći a i ostali pa pred jutro išli rezat kupus i spavali po 3-4 sata na dan pa ve ti se bavi velikom proizvodnjom..uzmi kredit i za par godina osto si bez krova na glavom..veliki poljoprivrednik se ne postaje preko noći...
21
**Molim Vas zaključimo raspravu sa sadašnjim sastavom Poljoprivredne komore ! Ta ekipa nije progovorila ni o jednom problemu !
**Prema informaciji koju su mi rekli u Ministarstvu poljoprivrede , oni planiraju formirati Povjerenstvo za izradu prijedloga zakona ! Da li će sada ministar Jakovina imenovati svoje poslušnike , ili ljude koji poznaju problem ! U temi ZA ili PROTIV možete iznijeti svoje prijedloge ! Pod Referendumom o poljoprivrednim zakonima iznio sam Vam dio informacija , povjesnih činjenica !
Pio sam kišnicu iz kamena Dalmatinskog i vino u Zagorskim bregima ......
**Prema informaciji koju su mi rekli u Ministarstvu poljoprivrede , oni planiraju formirati Povjerenstvo za izradu prijedloga zakona ! Da li će sada ministar Jakovina imenovati svoje poslušnike , ili ljude koji poznaju problem ! U temi ZA ili PROTIV možete iznijeti svoje prijedloge ! Pod Referendumom o poljoprivrednim zakonima iznio sam Vam dio informacija , povjesnih činjenica !
55
**Molim Vas zaključimo raspravu sa sadašnjim sastavom Poljoprivredne komore ! Ta ekipa nije progovorila ni o jednom problemu !
55
Zašto da zaključimo raspravu? Ovo je tema o našoj komori i uvijek ćemo raspravljati o njoj ovisno o trenutno aktualnim događanjima.
12
To nije moja komora i to nije komora koja će predložiti i tražiti rješenja u poljoprivredi !!!Kandidati su predloženi u aranžmanu stranke koja , je do izbora 2000 . tvrdila da ima odgovore na sve probleme u agraru , ali ih neće dati prepisivačima ! Kada je čovjek te partije skraćeno HSS , postao predsjednik Sabora , razgovarao sam sa njim ! Budući da nisu podjarmili seljake putem svojeg Hrvatskog seljačkog saveza , osmislili su osnivanje komore !!Hrvatska je mala , ako ne znate tko je tko provezite se od Prevlake do Vukovara ! Na tu stranicu i temu više neću raspravljati !
55
Nakon siječanjske serije ostavki u Programskom vijeću HRT-a, kada su to tijelo napustila četiri člana, danas je ostavku podnio još jedan nezadovoljni vijećnik - Darko Grivičić. Kako doznajemo s HRT-a, Grivičič je poslao e-mail tajnici Vijeća Zrinoslavi Delić s molbom da ga proslijedi svim članovima Vijeća i ostalim relevantnim upravljačkim tijelima na Prisavlju, u kojem je gotovo pjesnički obrazložio svoju ostavku.
- Između istine i javnosti stoje vrijedne uredničke ruke koje se žele svidjeti . Dajem ostavku na mjesto člana vijeća HRT-a. Pozdrav svima – stoji u Grivičićevom e-mailu.
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/darko_grivicic_podnio_ostavku_u_programskom_vijecu_ostalo_samo_sest_clanova/611612.html
- Između istine i javnosti stoje vrijedne uredničke ruke koje se žele svidjeti . Dajem ostavku na mjesto člana vijeća HRT-a. Pozdrav svima – stoji u Grivičićevom e-mailu.
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/darko_grivicic_podnio_ostavku_u_programskom_vijecu_ostalo_samo_sest_clanova/611612.html
odmahsad- Broj postova : 101
Registriran : 31.12.2010
1
**Od 2000 . g . HSS je postao dio vladajućih u Račanovoj Vladi ! Od tada su gurali svoj kadar na sve pozicije ! G. Grivičić ( poznajemo se ) kao predstavnik udruge , Hrvatskog seljačkog saveza , osnovanog u organizacije stranke HSS, ubačen je i u Programsko vijeće Vladine televizije koji neki zovu HRT !Budući da HSS sada ima 1 zastupnika , i nije u vladajućoj koaliciji , jasno je da g . Grivičić , više ne može gurati promašene prijedloge u poljoprivredi putem Hrvatskog seljačkog saveza kojem je bio predsjednik , i na tu poziciju podnio je ostavku jer je znao da HSS u Sanaderovoj Vladi ide na osnivanje Hrvatske poljoprivredne komore ! Sada je i tu g, Grivičić stavio mandat predsjednika na raspolaganje !!Riječ je o borcu za osobne boljitke , to sam mu napisao !!U Vladi Račanovoj nije kao , predstavnik udruge htio doći kod predsjednika Mesića , iako su bili protokolom prijavljeni ! Od 2000 g. branio je zakonske prijedloge Pankretića u Vladi SDP i HDZ !! Rezultate vidite ....odmahsad je napisao/la:Nakon siječanjske serije ostavki u Programskom vijeću HRT-a, kada su to tijelo napustila četiri člana, danas je ostavku podnio još jedan nezadovoljni vijećnik - Darko Grivičić. Kako doznajemo s HRT-a, Grivičič je poslao e-mail tajnici Vijeća Zrinoslavi Delić s molbom da ga proslijedi svim članovima Vijeća i ostalim relevantnim upravljačkim tijelima na Prisavlju, u kojem je gotovo pjesnički obrazložio svoju ostavku.
55
[quote="Đuro Japarić"]To nije moja komora i to nije komora koja će predložiti i tražiti rješenja u poljoprivredi !!!Kandidati su predloženi u aranžmanu stranke koja , je do izbora 2000 . tvrdila da ima odgovore na sve probleme u agraru , ali ih neće dati prepisivačima ! Kada je čovjek te partije skraćeno HSS , postao predsjednik Sabora , razgovarao sam sa njim ! Budući da nisu podjarmili seljake putem svojeg Hrvatskog seljačkog saveza , osmislili su osnivanje komore !!Hrvatska je mala , ako ne znate tko je tko provezite se od Prevlake do Vukovara ! Na tu stranicu i temu više neću raspravljati ! [/q
komora če radit i poslovat ali što nam znači komora i da se u njoj i stave sposobni ljudi koji znaju riješenje ove problematike kad do riješenja niko nemože doć sve dok su nam ili HDZ na vlasti ili ovi sadašnji smrdljivi komunisti!JER SVE DOK SE NE SLUŠA RIJEČ STRUČNJAKA S AGRONOMSKOG FAKULTETA I TAKVIH LJUDI DOK IM NE PAŠE AL AKO ONI KAŽU NEŠTO ŠTO VLADAJUČIMA ODGOVARA ODMA SE DIĆE TAKO SU REKLI PAMETNI LJUDI!A KAD STAVE IZRAČUN CIJENE MLIJEKA TI ISTI LJUDI OD 4 KUNE ONDA ONI NERAZUMIJU PROBLEMATIKU I NEMOGUĆE DA BI CIJENA TREBALA BIT TAKVA!!
komora če radit i poslovat ali što nam znači komora i da se u njoj i stave sposobni ljudi koji znaju riješenje ove problematike kad do riješenja niko nemože doć sve dok su nam ili HDZ na vlasti ili ovi sadašnji smrdljivi komunisti!JER SVE DOK SE NE SLUŠA RIJEČ STRUČNJAKA S AGRONOMSKOG FAKULTETA I TAKVIH LJUDI DOK IM NE PAŠE AL AKO ONI KAŽU NEŠTO ŠTO VLADAJUČIMA ODGOVARA ODMA SE DIĆE TAKO SU REKLI PAMETNI LJUDI!A KAD STAVE IZRAČUN CIJENE MLIJEKA TI ISTI LJUDI OD 4 KUNE ONDA ONI NERAZUMIJU PROBLEMATIKU I NEMOGUĆE DA BI CIJENA TREBALA BIT TAKVA!!
šmario- Broj postova : 90
God : 36
Zanimanje : sve i svašta sam nek se zaradi koja kuna
Registriran : 16.09.2011
1
[quote="šmario"]
komora če radit i poslovat ali što nam znači komora i da se u njoj i stave sposobni ljudi koji znaju riješenje ove problematike kad do riješenja niko nemože doć sve dok su nam ili HDZ na vlasti ili ovi sadašnji smrdljivi komunisti!JER SVE DOK SE NE SLUŠA RIJEČ STRUČNJAKA S AGRONOMSKOG FAKULTETA I TAKVIH LJUDI DOK IM NE PAŠE AL AKO ONI KAŽU NEŠTO ŠTO VLADAJUČIMA ODGOVARA ODMA SE DIĆE TAKO SU REKLI PAMETNI LJUDI!A KAD STAVE IZRAČUN CIJENE MLIJEKA TI ISTI LJUDI OD 4 KUNE ONDA ONI NERAZUMIJU PROBLEMATIKU I NEMOGUĆE DA BI CIJENA TREBALA BIT TAKVA!![/quote
**> ŠMARIO > da ste Vi u Komori i stručni ljudi , onda bi od političara tražili rješenje , onda bi javnost putem medija bila objektivno i istinito informirana !! Samo kandidiranje za članove komore izvršeno je tiho bez znanja šire javnosti ! Ja sam od Ministarstva dobio pismo sa imenom 4 kandidata , ( Brodska županija ) na kojoj je bio i kandidat Grivičić ! Nisam zaokružio ni jedno ime i nisam poslao u Ministarstvo ! Smatram za buduće izbore , da postupak kandidature treba biti drugačiji ! Sa stručnim i odgovornim ljudima Komora može dati doprinos ! Ne zanosim sa da će to biti lako , ali sa sadašnjim sastavom od Komore ne možemo ništa očekivati !
komora če radit i poslovat ali što nam znači komora i da se u njoj i stave sposobni ljudi koji znaju riješenje ove problematike kad do riješenja niko nemože doć sve dok su nam ili HDZ na vlasti ili ovi sadašnji smrdljivi komunisti!JER SVE DOK SE NE SLUŠA RIJEČ STRUČNJAKA S AGRONOMSKOG FAKULTETA I TAKVIH LJUDI DOK IM NE PAŠE AL AKO ONI KAŽU NEŠTO ŠTO VLADAJUČIMA ODGOVARA ODMA SE DIĆE TAKO SU REKLI PAMETNI LJUDI!A KAD STAVE IZRAČUN CIJENE MLIJEKA TI ISTI LJUDI OD 4 KUNE ONDA ONI NERAZUMIJU PROBLEMATIKU I NEMOGUĆE DA BI CIJENA TREBALA BIT TAKVA!![/quote
**> ŠMARIO > da ste Vi u Komori i stručni ljudi , onda bi od političara tražili rješenje , onda bi javnost putem medija bila objektivno i istinito informirana !! Samo kandidiranje za članove komore izvršeno je tiho bez znanja šire javnosti ! Ja sam od Ministarstva dobio pismo sa imenom 4 kandidata , ( Brodska županija ) na kojoj je bio i kandidat Grivičić ! Nisam zaokružio ni jedno ime i nisam poslao u Ministarstvo ! Smatram za buduće izbore , da postupak kandidature treba biti drugačiji ! Sa stručnim i odgovornim ljudima Komora može dati doprinos ! Ne zanosim sa da će to biti lako , ali sa sadašnjim sastavom od Komore ne možemo ništa očekivati !
55
SVIMA NA ZNANJE - Više nije obavezno članstvo u poljoprivrednoj komori.
Odluka je donesena jučer (četvrtak).
Tko želi plaćati može i dalje biti član na dobrovoljnoj bazi...
Odluka je donesena jučer (četvrtak).
Tko želi plaćati može i dalje biti član na dobrovoljnoj bazi...
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
Stranica 8 / 11. • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11
Stranica 8 / 11.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.