AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Što se iza brda valja?(2)
Stranica 22 / 37. • 1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 29 ... 37
Kako samo od SFRJ postali banana država
https://www.facebook.com/OccupyCroatia/posts/366131170176923
Netko će trebati pisati nove udžbenike iz novije povijesti!
Occupy Croatia je napisao/la:KAKO SMO POSTALI BANANA DRŽAVICA: "U studenom 1990 je predsjednik George Bush Sr. podnio Kongresu i pritiskao ga da izglasa rezolociju-zakon kojom se ukida kreditiranje i svaka pomoć Jugoslaviji. Prekid kreditiranja u tom trenutku bio je katastrofalan posebno za državu koja nema jaku valutu i imalo je razarajući utjecaj na državu. Zakon je također tražio, da ukoliko bilo koja republika želi američku pomoć, kredite, mora izaći iz Jugoslavije i proglasiti nezavisnost.
To nije spekulacija, niti teorija zavjere - to je javna, poznata stvar - to je javni zakon, podnesen u studenom 1990, koji je tijekom 1991. stupio na snagu.
"Tražilo se da američko ministarstvo vanjskih poslova odobri proces izbora, kao i da amenuje rezultat izbora, i tražio je da republike organiziraju i kontroliraju republičke izbore, no bez učešća na saveznim, federalnim izborima.
Tražilo se da pomoć ide zasebno, svakoj republici i da ide političkim grupama koje je Amerika branila kao demokratske grupe - što znači mali, desno orjentirani nacionalisti, čak i fašističke stranke. Krajnji cilj bio je slomiti Jugoslaviju na male , desno okrenute banana republike te privatizirati i onesposobiti industriju.
Ta odluka je donesena 1989, kad je postalo jasno da još postoji jedna država u istočnom bloku koja je još nastojala održati svoju ekonomsku nezavinost izvan svjetskih globalnih tokova (slobodnog tržišta).
Oni su željeli Jugoslaviju, bogatu prirodnim bogatstvima da bude na raspolaganju multinacionalnim kompanijama, čije bi stanovništvo radilo za male prihode i čija ekonomija ne bi bila konkurencija svjetskim kapitalistima , te koja bi postala zavina od vanjskih investicija. Oni su željeli Jugoslaviju s njenom naftom, rudnim bogatstvima, inžinjeringom..... kao i uništiti njen javni sektor i socijalni program.
Prvo su Srbi imali podršku: SAD su izabrale čovjeka i podigli ga na najviši položaj, izabrali ga da bude njihov čovjek koji će uništiti Jugoslaviju. Bio je bankar i bio je srpski nacionalist. Bio je vrlo karizmatična osoba. Njegovo ime je bilo Milošević...".
Dr. političkih znanosti Michael Parenti iz Kalifornije: - US War on Yugoslavia:
Video : http://vimeo.com/53272502
Za ostalu ekipu u SVIM ostalim bivšim republikama znamo - SVI koji su u 90-tim obnašali vlast, dakle i Franjo, pogotovo Franjo - bili su i još su i danas oni ljudi koji su surađivali i surađuju s Amerima i EU, tj. s predstavnicima svjetskog bankstersko-korporativnog kapitala,rasprodajući naše resurse, uništavajući našu ekonomiju i socijalna prava a usput se vrtoglavo bogateći .
Ovo naravno i objašnjava, onima koji to još uvijek ne znaju, zašto ni jedna novopečena država u tzv "regiji" nije postala mala Švicarska, iako su to svima obećavali. Svi smo mi, bivajući samostalni, ili ne, ali bez rata, i intenzivno surađujući, pogotovo na ekonomskom planu - mogli stvoriti čuda. Umjesto toga poklali smo se i na kraju izgubili sve, i još uvijek gubimo.
Netko će trebati pisati nove udžbenike iz novije povijesti!
Kako su bivš komunisti postali boržuji - tj. izdali proletere
http://www.slobodnaevropa.org/content/most-kako-su-bivsi-komunisti-postali-burzuji/25038606.html
izvadak je napisao/la:U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo o tome kolika je moć političkih elita u Srbiji i Hrvatskoj. Sagovornici su bili Srećko Horvat, filozof iz Zagreba, i Goran Musić, ekonomista iz Beograda.
Bilo je reči o tome ko su pripadnici političkih elita u Srbiji i Hrvatskoj, o savezu političke elite i tajkuna, da li postoji veza između stare jugoslovenske komunističke elite i pripadnika novih elita u postjugoslovenskim državama, kolika je odgovornost političkih elita za rat na području bivše Jugoslavije, kojim se mitovima koriste političke elite u Srbiji i Hrvatskoj da bi manipulisale masama, postoje li elite skrivene od javnosti koje upravljaju društvenim procesima , zašto se ne bune gubitnici tranzicije, kao i o tome da li postoje snage koje mogu ugroziti monopol sadašnjih političkih elita u Srbiji i Hrvatskoj.
Re: Što se iza brda valja?(2)
Stojim u banci , službenica pita čovjeka na kojoj adresi živi , on kaže neznam ! Ona mu reče vi ste ,druga kuća od mene ! Ja se upita kako da ne poznajem susjeda ? Susjed prijavljen u Rvatskoj da ostvaruje novčana > prava > ; mirovine , zdravstveno , dječiji doplaci itd .
Jedan direktor u Brodu koji je udlučio da pomogne udruzi kojoj sam bio predsjednik reče mi ; ne možeš otići dok ti ne otpjevam bećarac - super žive sad naši Bosanci ! Kuće grade a nigdje ne rade !
Nekoliko susjeda iz Bosne rade u Austriji , ali mnogi su u stihu , jasno ne samo iz Bosne !
Nisu problem 50 milijuna !
[/quote]
Đuro dali ti znas da HEP ima koncesiju na vodu iz akumulacije Busko Blato. Koncesija je dobivena nelegalnim putem preko nekog korumpiranog politicara u Livnu. Busko Blato je najveca akumulacija u europi. Kada se sve zbroji HEP svake godine nama Livnjacima ukrade oko 20 milijuna maraka (80 milijuna kuna). Pa te ja sada pitam dali RH vise gubi na 10 000 bosanaca koji imaju lazno prebivaliste u RH, djecije doplatke, zdravstveno osiguranje itd. ili vise dobiva kraduci milijune kubika vode iz Buskog Blata? To je samo jedan primjer.
Jedan direktor u Brodu koji je udlučio da pomogne udruzi kojoj sam bio predsjednik reče mi ; ne možeš otići dok ti ne otpjevam bećarac - super žive sad naši Bosanci ! Kuće grade a nigdje ne rade !
Nekoliko susjeda iz Bosne rade u Austriji , ali mnogi su u stihu , jasno ne samo iz Bosne !
Nisu problem 50 milijuna !
[/quote]
Đuro dali ti znas da HEP ima koncesiju na vodu iz akumulacije Busko Blato. Koncesija je dobivena nelegalnim putem preko nekog korumpiranog politicara u Livnu. Busko Blato je najveca akumulacija u europi. Kada se sve zbroji HEP svake godine nama Livnjacima ukrade oko 20 milijuna maraka (80 milijuna kuna). Pa te ja sada pitam dali RH vise gubi na 10 000 bosanaca koji imaju lazno prebivaliste u RH, djecije doplatke, zdravstveno osiguranje itd. ili vise dobiva kraduci milijune kubika vode iz Buskog Blata? To je samo jedan primjer.
anteli4- Broj postova : 352
Registriran : 14.12.2012
13
Ja ne razumijem toliko čuđenje činjenici da amerikanci materijalno podupiru politike u drugim državama za koje oni u tom trenutnku smatraju da su pozitivne za njih. Mislim da niste baš otkrili toplu vodu. Ako već materijalno podupirem nekoga, onda ću podupirati one za koje smatram da imaju pozitivnu ulogu na razvoj događaja, a to su u velikoj većini slučajeva oni koji se zalažu za provođenje sukladnih politika sa mojim politikama. One koji imaju otvoreni stav protiv mene - ne podupirem (barem (polu)javno). Mislim, što je u tome čudno? Amerikanci su praktički stvorili i javno podupirali Bin Ladena - dok im je išao u korist - kada se okrenuo protiv njih - nisu ga više podupirali (barem javno). Mislim da je to (barem meni) logično.
Što se tiče prvog Hrvatskog predsjednika - nije to išlo sa amerikancima niti bi ikada išlo. Sa njima ne možeš dogovarati jedno, (vjerovatno) misliti drugo a raditi treće. To ne ide, monopol na takvo ponašanje imaju samo oni (ili netko njihove veličine i snage). Mi kao mala državica možemo se jedino zalagati za principe i onda pokušavati voditi principjelnu politiku. I ima tu dosta prostora. Mislim možeš probati i solirati neku svoju igru, možeš bajati o bespućima povijesne zbiljnosti, ali bez konkertnih dijela - to u praksi ne prolazi. I zato su i Slobo i Franjo i Alija imali puno više zajedničkog - nego bilo koji od njih sa bilo kojim njihovim 'vanjskim' saveznikom. I zato su se oni trojica međusobno bolje razumjeli - nego što će situaciju na ovim prostorima razumjeti i shavatiti bilo tko izvana. I da nije bilo tih istih amerikanaca (otvorena prijetnja svim stranama izolacijom i silom ako ne potpišu) - ne bi bio potpisan Dayton, koji je - kakav god da je - ipak donio mir. A garant tog mira bio je svjetski policajac - kojeg su se svi trojica bojali.
Što se tiče prvog Hrvatskog predsjednika - nije to išlo sa amerikancima niti bi ikada išlo. Sa njima ne možeš dogovarati jedno, (vjerovatno) misliti drugo a raditi treće. To ne ide, monopol na takvo ponašanje imaju samo oni (ili netko njihove veličine i snage). Mi kao mala državica možemo se jedino zalagati za principe i onda pokušavati voditi principjelnu politiku. I ima tu dosta prostora. Mislim možeš probati i solirati neku svoju igru, možeš bajati o bespućima povijesne zbiljnosti, ali bez konkertnih dijela - to u praksi ne prolazi. I zato su i Slobo i Franjo i Alija imali puno više zajedničkog - nego bilo koji od njih sa bilo kojim njihovim 'vanjskim' saveznikom. I zato su se oni trojica međusobno bolje razumjeli - nego što će situaciju na ovim prostorima razumjeti i shavatiti bilo tko izvana. I da nije bilo tih istih amerikanaca (otvorena prijetnja svim stranama izolacijom i silom ako ne potpišu) - ne bi bio potpisan Dayton, koji je - kakav god da je - ipak donio mir. A garant tog mira bio je svjetski policajac - kojeg su se svi trojica bojali.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Bankari svih država ujedinite se u prevari
Bankarska unija ulazi u realizaciju. Neka vas ne zavaraju "dobre" namjere. Pitanje je zašto banke dolaze u krizu? Osim uloge transfera novca, bankama je osnovna zadaća da stvaraju novac bez pokrića (rezerve). Logično je da se svaka banka može srušiti kada se pokuša iznijeti veća količina fiktivnog novca na računima. I tu sada dolaze na scenu vatrogasci iz EK i predlažu rješenje koje to naravno nije. Ovim rješenjem se ne ukida stvaranje fiktivnog novca putem bankarstva djelomične rezerve već se sam deponentima šalje poruka da će prljava rabota ostati po starome. A kada se prijevara otkrije (banka uđe u nelikvidnost) da će tada oni pokušati zamaskirati problem, prebaciti gubitke na vlasnike banke i slično. I pri tome traže ovlasti da djeluju iznad zakona pojedine države. EK postaje time imperator.
A svrha svega je da se ni u kom slučaju ne posumnja da je era prevare na bankarstvu djelomične rezerve koja traje stoljećima na samom kraju. Skoro sve države na svijetu su zadužene prema bankama te zbog toga trpe veliko ekonomsko izrabljivanje. Pod pritiskom dugova se događaju prodaje poduzeća, infrastrukture, itd. A kako prodaja i privatizacija napreduje, stanje se ne poboljšava već postaje gore. Zar bankari zbilja misle da će to proći samo tako? Da nitko neće skužiti da je to čista prevara. Novac za kamate (profit banke) nikad nije izdan. To znači da dokle god banke rade sa profitom, realni sektor i država mora raditi sa gubitkom tj. povećanjem dugova. A banka ne može raditi sa gubitkom jer mora biti "gašena". Da li je sada stvar jasnija? Osiguran je sistem da se nastavi daljnji bankarski profit ili će se banka likvidirati, a gubitci sanirati iz fondova u koje će sve banke uplaćivati, ali je moguće da će država morati uskočiti i garantirati za štednju do određenog iznosa. Tako će se teret sanacije prebaciti opet na realni sektor jer će se država morati zadužiti kod banaka za isplatu štediša, a dug će se platiti iz poreza koji će, pogađate, morati biti veći. Poanta svega je da nam se događa još jedno mazanje očiju radi spasa trulog sistema prevare i da to i dalje prolazi bez problema. Pitanje je samo što će se dogoditi, kada raja popizdi i odluči tu prijevaru ukinuti jednom za sva vremena?
http://www.business.hr/ekonomija/predstavljen-detaljan-plan-o-mehanizmu-efikasnog-gasenja-posrnulih-banaka
A svrha svega je da se ni u kom slučaju ne posumnja da je era prevare na bankarstvu djelomične rezerve koja traje stoljećima na samom kraju. Skoro sve države na svijetu su zadužene prema bankama te zbog toga trpe veliko ekonomsko izrabljivanje. Pod pritiskom dugova se događaju prodaje poduzeća, infrastrukture, itd. A kako prodaja i privatizacija napreduje, stanje se ne poboljšava već postaje gore. Zar bankari zbilja misle da će to proći samo tako? Da nitko neće skužiti da je to čista prevara. Novac za kamate (profit banke) nikad nije izdan. To znači da dokle god banke rade sa profitom, realni sektor i država mora raditi sa gubitkom tj. povećanjem dugova. A banka ne može raditi sa gubitkom jer mora biti "gašena". Da li je sada stvar jasnija? Osiguran je sistem da se nastavi daljnji bankarski profit ili će se banka likvidirati, a gubitci sanirati iz fondova u koje će sve banke uplaćivati, ali je moguće da će država morati uskočiti i garantirati za štednju do određenog iznosa. Tako će se teret sanacije prebaciti opet na realni sektor jer će se država morati zadužiti kod banaka za isplatu štediša, a dug će se platiti iz poreza koji će, pogađate, morati biti veći. Poanta svega je da nam se događa još jedno mazanje očiju radi spasa trulog sistema prevare i da to i dalje prolazi bez problema. Pitanje je samo što će se dogoditi, kada raja popizdi i odluči tu prijevaru ukinuti jednom za sva vremena?
http://www.business.hr/ekonomija/predstavljen-detaljan-plan-o-mehanizmu-efikasnog-gasenja-posrnulih-banaka
O rješenju krize u Srbiji preko primarne emisije
Nebojša Katić, srpski ekonomista koji radi u Engleskoj, je dao jedan zanimljiv intervju o rješenju krize u Srbiji. Možda sam na Katićeve stavove i sam utjecao kada sam mu ukazivo na moguće realno rješenje gospodarske i financijske krize pomoću emisije vlastitog novca bez duga. U intervju-u on to zove primarnom emisijom. Blog Nebojše Katića možete čitati ovdje: http://nkatic.wordpress.com/2013/07/10/oko-11-sta-bismo-s-parama-10072013
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/1357324/Oko+11%3A+%C5%A0ta+bismo+s+parama%3F+.html
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/1357324/Oko+11%3A+%C5%A0ta+bismo+s+parama%3F+.html
Lavina je krenula - istina o novcu kao dugu postaje top tema
Stvari se počinju razrješavati. Promaknuo mi je, a izgleda i mnogima dobar članak profesora matematike na FSB-u Zvonimira Šikića - "Država nije firma" - http://www.banka.hr/komentari-i-analize/drzava-nije-firma . Možda je razlog tome što banka.hr djeluje kao propagandna mašinerija za pogrešnu ekonomsku politiku pa to rijetko tko čita. Međutim, na ovaj članak je reagirao Velimir Šonje - http://www.banka.hr/komentari-i-analize/hvala-matematicarima-pravnicima-i-ostalim-filozofima . A red je da stanemo u obranu ispravnog stava prof. Šikića.
--------- komentar --
Moram priznati da osim nekoliko komentara u obranu prof. Šikića, mogu samo dodati da bi neke ljude koji se smatraju ekonomskim stručnjacima zbilja trebalo biti sram da je njihova struka došla do tih niskih grana da je može oboriti svatko sa malo soli u glavi (bez uvrede svima). Profesor Šikić je u pravu i tu nema dileme. Sama ekonomska literatura to navodi u jednakosti triju deficita:
Deficit državnog proračuna = deficit financiranja deficit platne bilance sa inozemstvom.
Tko ovo sa zvanjem ekonomiste pokušava pobiti, taj bi morao ponovo polagati makroekonomiju. U ovoj knjigovodstvenoj jednakosti se čita sva istina o financijskoj krizi. Naime, korištenjem ove formule, a polazeći dugoročno da nitko ne može raditi sa deficitom (gubitkom) u nedogled osim same države, postaje jasno da višak novca u državi može dolaziti od deficita proračuna naše ili neke druge države. Na tu temu, također kao neekonomista sam napisao mnoge članke i skupio ih u jednoj knjizi (http://www.scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac). Ekonomska teorija koja je razvijena na istim zaključcima je Chartalizam tj. MMT. Prema tome, ovo su stručnjacima poznate stvari. Međutim, koji bi razlog bio da netko pobija MMT, a da ne kaže da je to MMT? Da li se g. Šonje tu boji povući zmaja za rep? MMT se ne može pobiti. Primjer sam dao u knjizi u poglavlju o balansiranom proračunu.
"Zamislimo da imamo državu kao servis, cestara, poljoprivrednika i mlinara. Cestar je u javnoj službi. On godišnje dobiva 99 zlatnika za svoj rad. Od toga plaća hranu poljoprivredniku 66 zlatnika. Poljoprivrednik od primljenih 66 zlatnika plaća mlinara 33 zlatnika, a dio trampom u hrani. A država, da bi opet imala državni proračun 99 zlatnika svakom od njih uzima 33 zlatnika na ime poreza te na kraju opet ima 99 zlatnika za financiranje javne službe."
Ovo je na drugi način opisan problem konačne količine novca u državi. A pokazuje da država ne može zatvoriti proračun, ako ne povuče sve novce koje je potrošila. To u prijevodu znači da porez na dobit mora biti 100%. A tko želi raditi i živjeti u državi gdje je porez 100%? I kojeg to smisla ima? A kako se danas rješava nedostatak novca za profit? Tako što se uzme kredit i stvori još veći dug u budućnosti. A kad dođe budućnost, imamo prijašnji problem plus problem otplate duga. Država ne može stvoriti suficit. Tj. može ali na ime deponiranja strane valute koja će se pojaviti zbog pozitivne vanjskotrgovinske bilance. Međutim, tu je izvezena roba ili usluga konvertirana u novac. I svima je jasno da se isti višak mogao stvoriti i bez vanjskotrgovinskog suficita jer položene devize u biti moraju biti deponirane. Praktično se to ne događa, ali je to druga stvar i druga priča.
Zabijanjem glave u pijesak i napadnom na svakoga tko ukaže da država ne može posuđivati novac jer ona to ne mora, je jedan vid djelovanja protiv interesa naroda RH. A znamo kako prođu oni koji djeluju protiv naroda - završe na suđenju i budu osuđeni. Možda to sada izgleda poprilično nerealno očekivati, ali ova država nema puno godina do bankrota. Otprilike za 3 godine će se to dogoditi, ako se ne krene drugim smjerom. Razlika je jedina što ovo nije Grčka. Naš narod nije glup i netko će zbilja odgovarati za "pogrešnu" ekonomsku politiku. Pretpostavljam, stručnjaci koji brane ovu pljačkašku ekonomsku politiku umjesto da je prozru i osude.
--------- komentar --
Moram priznati da osim nekoliko komentara u obranu prof. Šikića, mogu samo dodati da bi neke ljude koji se smatraju ekonomskim stručnjacima zbilja trebalo biti sram da je njihova struka došla do tih niskih grana da je može oboriti svatko sa malo soli u glavi (bez uvrede svima). Profesor Šikić je u pravu i tu nema dileme. Sama ekonomska literatura to navodi u jednakosti triju deficita:
Deficit državnog proračuna = deficit financiranja deficit platne bilance sa inozemstvom.
Tko ovo sa zvanjem ekonomiste pokušava pobiti, taj bi morao ponovo polagati makroekonomiju. U ovoj knjigovodstvenoj jednakosti se čita sva istina o financijskoj krizi. Naime, korištenjem ove formule, a polazeći dugoročno da nitko ne može raditi sa deficitom (gubitkom) u nedogled osim same države, postaje jasno da višak novca u državi može dolaziti od deficita proračuna naše ili neke druge države. Na tu temu, također kao neekonomista sam napisao mnoge članke i skupio ih u jednoj knjizi (http://www.scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac). Ekonomska teorija koja je razvijena na istim zaključcima je Chartalizam tj. MMT. Prema tome, ovo su stručnjacima poznate stvari. Međutim, koji bi razlog bio da netko pobija MMT, a da ne kaže da je to MMT? Da li se g. Šonje tu boji povući zmaja za rep? MMT se ne može pobiti. Primjer sam dao u knjizi u poglavlju o balansiranom proračunu.
"Zamislimo da imamo državu kao servis, cestara, poljoprivrednika i mlinara. Cestar je u javnoj službi. On godišnje dobiva 99 zlatnika za svoj rad. Od toga plaća hranu poljoprivredniku 66 zlatnika. Poljoprivrednik od primljenih 66 zlatnika plaća mlinara 33 zlatnika, a dio trampom u hrani. A država, da bi opet imala državni proračun 99 zlatnika svakom od njih uzima 33 zlatnika na ime poreza te na kraju opet ima 99 zlatnika za financiranje javne službe."
Ovo je na drugi način opisan problem konačne količine novca u državi. A pokazuje da država ne može zatvoriti proračun, ako ne povuče sve novce koje je potrošila. To u prijevodu znači da porez na dobit mora biti 100%. A tko želi raditi i živjeti u državi gdje je porez 100%? I kojeg to smisla ima? A kako se danas rješava nedostatak novca za profit? Tako što se uzme kredit i stvori još veći dug u budućnosti. A kad dođe budućnost, imamo prijašnji problem plus problem otplate duga. Država ne može stvoriti suficit. Tj. može ali na ime deponiranja strane valute koja će se pojaviti zbog pozitivne vanjskotrgovinske bilance. Međutim, tu je izvezena roba ili usluga konvertirana u novac. I svima je jasno da se isti višak mogao stvoriti i bez vanjskotrgovinskog suficita jer položene devize u biti moraju biti deponirane. Praktično se to ne događa, ali je to druga stvar i druga priča.
Zabijanjem glave u pijesak i napadnom na svakoga tko ukaže da država ne može posuđivati novac jer ona to ne mora, je jedan vid djelovanja protiv interesa naroda RH. A znamo kako prođu oni koji djeluju protiv naroda - završe na suđenju i budu osuđeni. Možda to sada izgleda poprilično nerealno očekivati, ali ova država nema puno godina do bankrota. Otprilike za 3 godine će se to dogoditi, ako se ne krene drugim smjerom. Razlika je jedina što ovo nije Grčka. Naš narod nije glup i netko će zbilja odgovarati za "pogrešnu" ekonomsku politiku. Pretpostavljam, stručnjaci koji brane ovu pljačkašku ekonomsku politiku umjesto da je prozru i osude.
A pokazuje da država ne može zatvoriti proračun, ako ne povuče sve novce koje je potrošila. To u prijevodu znači da porez na dobit mora biti 100%.
Ovaj dio mi baš nije jasan, mislim odakle taj zaključak da porez na dobit mora biti 100%, ako država želi zatvoriti svoj proračun bez deficita i posuđivanja novaca?
'Izdaja naroda' je relativna kategorija, ono što netko danas proglašava izdajom, sutra (ili za par stotina godina) može proglasiti kao herojsko djelo, tako da tu nema neke apsolutne istine.
Što se tiče eventualnog bankrota države, da je samo Hrvatska u ovoj situaciji - odavno bi bankrotirali, stvar je u tome što je cijeli svijet u sličnoj situaciji i bilo kakvi veliki pomaci u bilo kojem smjeru vrlo vjerovatno bi srušili taj (pažljivo i dugo sloagani) zatvor od karata. A upravo je kamatarima i robovlasnicima u interesu odražti ovakav sustav i odnose (i možda ga još malo nadograditi). Jer kamata se uvijek plaća, makar i na nepostojeće i (realno rečeno) davno vraćene dugove. Ovakvo stanje latentnog umiranja može potrajati dosta dugo - jer kada pacijent umre - umire i taj tumor sa njime.
S obzirom da je cijeli svijet u skoro istovjetnoj krizi - to se ne primjećuje jer je i susjedima skoro jednako loše kao i nama i nema nekoga sa kime bi se mogao komparirati (a tko nije uletio u tu zamku). Po meni je najbolje ili ne ulaziti u takve dužničke odnose, ali za tu strategiju je sada (za nas) prekasno, ili živjeti po sistemu kud svi - tu i mali Mujo (to je politika koja se vodi). Ali dobro je da polako postajemo svjesni situacije.
117
Fidelito je napisao/la:A pokazuje da država ne može zatvoriti proračun, ako ne povuče sve novce koje je potrošila. To u prijevodu znači da porez na dobit mora biti 100%.
Ovaj dio mi baš nije jasan, mislim odakle taj zaključak da porez na dobit mora biti 100%, ako država želi zatvoriti svoj proračun bez deficita i posuđivanja novaca?
Ako zamislimo da je država potroši novac, tada po sadašnjoj metodi mora sav novac povući da bi skupila isti novac za slijedeći ciklus trošenja. Pričam sa stanovišta da subjekti nemaju uopće novca. Tada sve što bi imali na kraju ciklusa možemo izjednačiti sa profitom. Oduzimanjem profita tj. zarađenog novca na ime poreza od 100%, možemo krenuti u novi ciklus.
Nostradurus je napisao/la:
Ako zamislimo da je država potroši novac, tada po sadašnjoj metodi mora sav novac povući da bi skupila isti novac za slijedeći ciklus trošenja. Pričam sa stanovišta da subjekti nemaju uopće novca. Tada sve što bi imali na kraju ciklusa možemo izjednačiti sa profitom. Oduzimanjem profita tj. zarađenog novca na ime poreza od 100%, možemo krenuti u novi ciklus.
Koja država ?
1.pljačka nas Vlada , 2. pljačkaju nas lokalne vlasti
Koga Vlada pljačka ? Dio nas u Hrvatskoj koji još radimo , dio ljudi koji dobivaju inozemne mirovine i dio stranaca u turizmu ili na putovanju kroz Hrvatsku !
Vladin proračun za 2014 je u izradi ! 3 / 4 državljana RH u taj proračun neće dati ni 1 lipu jer ne rade i ne zarađuju .
U novi ciklus Linić može ići sa novim porezima i novim većim PDV !
Problem je što Hrvatska nema proizvodnju i što nas je malo koji punimo Linićevu vreću bez dna !
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
Zaboraviste još jednu stvar: pljačka nas i eu:
pri uvozu,od 1.7., PDV se plaća u zemlji izvoznika, a ne više pri nama. Dakle, budžet se bu još slabije punil, a potrebe su veće
pri uvozu,od 1.7., PDV se plaća u zemlji izvoznika, a ne više pri nama. Dakle, budžet se bu još slabije punil, a potrebe su veće
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
Zvonimire, mislim da će se taj pdv ionako 'prebijati' između pojedinih država članica (barem u onom veleprodajnom dijelu). A postoji i mogućnost plaćanja PDV-a tamo gdje je manji (na primjer ako je manji u Italiji, kada talijani kupuju u veleprodaji robu kod nas - plaćaju ga u Italiji, a kada mi koupujemo robu kod njih - opet ga plaćamo državi Italiji jer je tamo manja stopa), ali za takav postupak navodno ima dosta papirologije. Ali ta taj 'problem' postoji vrlo, vrlo, vrlo jednostavno riješenje: neka i naša država smanji PDV na neku pristojnu razinu, pa to onda neće imati negativnog utjecaja na državne prihode. Mislim možeš napraviti stopu PDV-a koliko želiš, možeš donositi zakone (kada imaš većinu u Saboru) kako ti se trenutno svidi, ali kada pretjeraš - takvo ponašanje u praksi ne prolazi. I to je dobro, jer će političari (valda) konačno morati početi razmišljati o tome kako da manje troše, a ne samo kako da više uzimu kroz poreze i 'doprinose'. Hrvatska, kao mala država, tu mora biti posebno racionalna (što se tiče trošenja novaca).
Mi koji radimo u 'privredi' već smo dugo izloženi tržištu (i prisiljeni se ponašati tržišno), a sada je konačno došlo i vrijeme da se političari i njihove politike isto malo okušaju na 'tržištu'.
Mi koji radimo u 'privredi' već smo dugo izloženi tržištu (i prisiljeni se ponašati tržišno), a sada je konačno došlo i vrijeme da se političari i njihove politike isto malo okušaju na 'tržištu'.
117
Fidelito, razumijem kaj hoćeš reći, no neznam za to poravnanje između država.
Mislim da zemlja izvoznica zgrabi najveći dio, dok se u kod nas (na uvozu), zgrabi samo onaj manji dio na zadnju maržu.
Ovo za tržište ... imaš praf, odavno je tak. No, kak natjerati nekoga tko je cijeli život u neprivredi, dakle balast tebi ili meni, da drugačije razmišlja, kad su do sad uvijek novci "padali s neba"?
Vidiš da ima malo privrednika u vlasti.
Mislim da zemlja izvoznica zgrabi najveći dio, dok se u kod nas (na uvozu), zgrabi samo onaj manji dio na zadnju maržu.
Ovo za tržište ... imaš praf, odavno je tak. No, kak natjerati nekoga tko je cijeli život u neprivredi, dakle balast tebi ili meni, da drugačije razmišlja, kad su do sad uvijek novci "padali s neba"?
Vidiš da ima malo privrednika u vlasti.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
Pobunite se
Tekst je na ekavici!
Pobunite se! (Indignez-vous!), brošura Stefana Hesela, heroja francuskog pokreta otpora, potukla je sve knjižarske rekorde u Francuskoj. U njoj autor poziva Francuze, ali i sve građane sveta da se suprotstave egoističnoj, neodgovornoj moći tržišta i novca u odbrani pravih vrednosti savremene demokratije
http://www.e-novine.com/drustvo/43977-Pobunite-jednom.html
Pobunite se! (Indignez-vous!), brošura Stefana Hesela, heroja francuskog pokreta otpora, potukla je sve knjižarske rekorde u Francuskoj. U njoj autor poziva Francuze, ali i sve građane sveta da se suprotstave egoističnoj, neodgovornoj moći tržišta i novca u odbrani pravih vrednosti savremene demokratije
e-novine je napisao/la:Mi se ponašamo kao da živimo u zemlji u kojoj demokratija cveta a blagostanju kraja nema, a ne u zemlji u kojoj vlada beda, laž, korupcija, socijalne nepravde, u kojoj ogroman broj ljudi ne radi, veliki broj jedva preživljava ili živi ispod granice siromaštva. Rečju, u državi u kojoj je građanin na svaki način zgažen. Bezvredan.
Mi smo besni, nezadovoljni, poniženi, ali ne radimo ništa da stanje promenimo. Zadovoljavamo se time što nekoliko hrabrih ljudu svojim oštrim perima ili javnim nastupima sekciraju aktuelnu vlast i tako spasavaju našu savest i dostojanstvo. Mi nismo sposobni da organizujemo ili podržimo bilo kakvu akciju. Nismo sposobni za solidarnost.
http://www.e-novine.com/drustvo/43977-Pobunite-jednom.html
Mađarski put
http://www.business.hr/ekonomija/nova-uzbuna-u-madjarskoj-vlada-krece-u-daljnje-razracunavanje-s-bankama
Ovo je logičan slijed događaja prije proglašenja monetarne neovisnosti. Baš me zanima da li će to tako i biti?business je napisao/la:U elektronskoj poruci ministarstvo navodi da će se vlada fokusirati na promjene valutnih tečajeva dok bude razmatrala nove zakone o izmjeni uvjeta ugovora o kreditu u stranoj valuti i o pomoći problemima pritisnutim vlasnicima kredita u stranim valutama.
"Razlog koji opravdava izmjenu ugovora prije svega je promjena valutnih tečajeva, jer zajmoprimac ne može biti kriv što je postao nesposoban vraćati dugove radi vanjskih razloga, kao što je pogoršanje valutnog tečaja", dodaje ministarstvo u elektronskoj poruci poslanoj Reutersu u srijedu, ne navodeći daljnje pojedinosti.
Ministar pravosuđa i potpredsjednik vlade Tibor Navracsics u utorak je kasno navečer izjavio da vlada razmatra zakone o retroaktivnim izmjenama uvjeta ugovora o kreditima u stranoj valuti.
"Sada razmatramo mogućnost, ustavnost eventualnih izmjena uvjeta kredita u stranoj valuti, s potpunim stupanjem na snagu putem zakona koji bi bio usvojen u jesenskom zasjedanju parlamenta", kazao je za komercijalnu televiziju HirTV a prenosi portfolio.hu.
Nerealna očekivanja - uzrok naše propasti
Nostradurus Zagrebački je napisao/la:"Narod koji nije upoznat sa činjenicama je nekompetentan da odlučuje što je najbolje za njega. U tome ga sprječavaju nerealna očekivanja. Političke stranke, koje se baziraju na populizmu i osluškivanju želje naroda, često ta ista nerealna očekivanja ugrađuju u svoje programe. Na kraju se događa da programi stranaka liče na spiskove želja. Stranka, koja bi imala realniji program i očekivanja, bi mogla ispasti neozbiljna jer bi nudila puno manje od populističkih stranaka. Također, kada tekuća vladajuća politička garnitura ostane bez podrške naroda, na vlast bi opet mogli doći političari koji ponovo nude nerealne programske ciljeve. A ova mogućnost je praktično jako vjerojatna."
Prigodni članak za vremena koja nam dolaze!
http://www.scribd.com/doc/155093503/Nerealna-o%C4%8Dekivanja-uzrok-na%C5%A1e-propasti
Laburisti prelaze u narodne revolucionare?
Branko Vukšić postaje revolucionar kada zatreba: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/91723-pozvat-cemo-ljude-na-demonstracije-ovo-sto-radi-milanoviceva-vlada-ravno-je-zavjeri-i-nacionalnoj-izdaji.html
Laburisti osluškuju narodne potrebe. Još jedna epizoda promašene politike bez mozga. Oni ne nude rješenja koja vode u bolje. Oni nisu avangarda. Oni čekaju razvoj situacije pa jašu na valu nezadovoljstva.- Mislim da je prodaja HPB-a izdaja nacionalnih interesa u ime krupnog kapitala i da je ova vlada prevarila građane jer su se predstavili kao socijaldemokrati. Izgleda da za njih banke nisu važne. Ostat ćemo samo s imenom, himnom i grbom. Nove vlade neće imati s čime vladati. Kako to sad odjedanput sve treba prodati? Očito ova vlada radi protiv interesa hrvatskih građana. Laburisti će najesen pozvati ljude na ulicu da kažu svoje mišljenje. To će biti demonstracije protiv prodaje, izjavio je za portal Dnevno.hr laburist Branko Vukšić i najavio burnu jesen.
12000 radnika ne prima plaću!
http://www.glas-slavonije.hr/205624/1/12000-radnika-ne-prima-placu--20-tisuca-dobije-povremeno
Treba reći nešto drugo. Kako uopće može biti moguće da svi pokriju svoje troškove? Da li o tome razmišljate? Jer plaća je trošak firme, zar ne? Kada bi svi subjekti i firme pokrili svoje troškove, tada je jasno da je profit moguć jedino od pojave viška novca u državi. A kako se uopće pojavljuje višak novca u državi? U tome leži odgovor: https://sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja
Treba reći nešto drugo. Kako uopće može biti moguće da svi pokriju svoje troškove? Da li o tome razmišljate? Jer plaća je trošak firme, zar ne? Kada bi svi subjekti i firme pokrili svoje troškove, tada je jasno da je profit moguć jedino od pojave viška novca u državi. A kako se uopće pojavljuje višak novca u državi? U tome leži odgovor: https://sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja
Nostradurus je napisao/la:http://www.glas-slavonije.hr/205624/1/12000-radnika-ne-prima-placu--20-tisuca-dobije-povremeno
Nije plaća trošak firme , već dio troška rada ili rada i repromaterijala ugrađenog u proizvod !
Putem INGRE sat mojeg rada prije 30 i nešto godina naplaćivan je u Njemačkoj 30 dm , u Libiji 100 dm ili 1000 dnevno !
Sada u Hrvatskoj imamo bodove po satu i još nekakve druge kriterije .
Problem je kod nekih firmi što pogode poslove ispod realne cijene i normativa .
U tom slučaju i država ima udio kod poslova koje plaćaju ; razminiranje , i sve ostale investicije .
Ako je normativ za razminiranje 10 ooo m kvadratnih sati X + prijevoz + mehanizacija ,= kn , onda država kao investitor ne bi smjela poslodavcima davati poslove ispod minimalne cijene , jer poslodavac tada smanjuje cijenu sata rada radnicima , ide na nekvalitetan rad - iznosim primjer - država i firme su 2 različita pojma .
Država novac sakuplja haračima , a u velikom broju razbacuje ga putem preplaćenih investcija , nepotrebnih radova itd .
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
Đuro Japarić je napisao/la:
Nije plaća trošak firme , već dio troška rada ili rada i repromaterijala ugrađenog u proizvod !
G. Đuro, kakva je ovo rečenica? Nije šija nego je vrat. "dio troška rada" ... u firmi == trošak firme na rad == jedan od troškova firme.
Bit je da nema mogućnosti da sve pokrijemo troškove i da netko uštedi, ako se ne pojavi višak novca u promatranom periodu.
U očekivanju Godota
http://www.poslovni.hr/hrvatska/grcic-cinimo-sve-da-se-dogodi-preokret-ali-strpite-se-jos-nekoliko-mjeseci-248633
Ministar Grčić me nasmijava do suza. Dok paralelno druga vijest govori o padu profita kod mnogih firmi, on najavljuje iznenadnu dobru vijest. Jasno je i vrapcima na grani da se statistikom mogu činiti čuda, ali praktično je jasno da sa otpuštanjem radnika nema nikakvog zamaha. Jer to bi značilo da oni koji rade moraju volovski zapeti da bi povećali produktivnost i obavili sve kao i kad nas je bilo više.
Grčić prodaje maglu tj. kupuje vrijeme u nekakvom čekanju dobrih vijesti. Ulaganja javnih firmi su jako upitna. Pitam se kako će se ta ulaganja povratiti? Od kuda će se stvoriti novac za vraćanje dugova? Pritišće nas minimalno 5,8% kamata na sav novac u državi, a najprofitabilnija poduzeća teško donose toliki prinos na dionice. Općenito, ako država nema suficit u platnoj bilanci sa inozemstvom, ona je kreditno nesposobna za devizne posudbe. Međutim, na čudo svih, mi i dalje možemo dobivati kredite u devizama. A sve to na temelju onoga što imamo vrijedno, a ne na temelju mogućnosti da se dug zbilja i vrati.
Narode, zbilja bi bilo vrijeme da se probudimo i prestanemo glasati za bagru koja nema pojma o makroekonomici i monetarnoj politici u državi. pokretpatriot.com
Ministar Grčić me nasmijava do suza. Dok paralelno druga vijest govori o padu profita kod mnogih firmi, on najavljuje iznenadnu dobru vijest. Jasno je i vrapcima na grani da se statistikom mogu činiti čuda, ali praktično je jasno da sa otpuštanjem radnika nema nikakvog zamaha. Jer to bi značilo da oni koji rade moraju volovski zapeti da bi povećali produktivnost i obavili sve kao i kad nas je bilo više.
Grčić prodaje maglu tj. kupuje vrijeme u nekakvom čekanju dobrih vijesti. Ulaganja javnih firmi su jako upitna. Pitam se kako će se ta ulaganja povratiti? Od kuda će se stvoriti novac za vraćanje dugova? Pritišće nas minimalno 5,8% kamata na sav novac u državi, a najprofitabilnija poduzeća teško donose toliki prinos na dionice. Općenito, ako država nema suficit u platnoj bilanci sa inozemstvom, ona je kreditno nesposobna za devizne posudbe. Međutim, na čudo svih, mi i dalje možemo dobivati kredite u devizama. A sve to na temelju onoga što imamo vrijedno, a ne na temelju mogućnosti da se dug zbilja i vrati.
Narode, zbilja bi bilo vrijeme da se probudimo i prestanemo glasati za bagru koja nema pojma o makroekonomici i monetarnoj politici u državi. pokretpatriot.com
ma za kog da glasamo jbte, sjasi kurta uzjasi murta, ovi prije su nas jasili i uveli nas u duznicko ropstvo ali su koliko toliko dali da disemo e a ovi braco nedaju niti disati i svaki dan novi zakon za ovo za ono a tko tu puši, zna se, gradzani, prije smo za tudzmanove vladavine bili gradzani drugog reda, PITAM VAS KOJEG SMO SAD REDA GRADZANI i dali uopce postoji skala kojom bi se vrednovala ova miliciska drzava.... europa, hm, sto to uopce znaci za nas male srednje ili neznam kako da nas nazovem ili bolje receno kako da se nazovem, jebat ce nas sad dvije tri godine i ko prezivi onda ce nam ta ista europa dati umjetno disanje i nanovo nas zaduziti tako da za kojih par godina necemo imati nista svoje nego ce nam strane banke sve pouzimati je u krajnjem slucaju to im i jeste cilj... i da nerazumijem se ja u monetarnu politiku ali znam da je svake godine sve losije i losije pa kako god se zvala ta politika nije dobra nikako....
tomybrzic- Broj postova : 615
Registriran : 21.03.2009
18
U nedavnom tekstu "Nerealna očekivanja" (http://www.scribd.com/doc/155093503/Nerealna-o%C4%8Dekivanja-uzrok-na%C5%A1e-propasti) sam napisao odgovor:tomybrzic je napisao/la:ma za kog da glasamo jbte, sjasi kurta uzjasi murta, ...
Bolje rečeno, opcija izbora manjeg zla je pogrešna. Ako se svi dogovorimo da nećemo više davati glas za provjereno neuspješan kadar, tada neće moći na izborima pobijediti oni koji su do sada vladali. Pretpostavka je da bi birači ipak nešto trebali znati o tome kako su izigrani i nadali se da će se ostvariti nerealna očekivanja.Nostradurus Zagrebački je napisao/la: S obzirom da su se sve veće političke stranke više puta izmijenile na poziciji vlasti, potpuno je nerealno očekivati da ćemo ponovnim izborom istih moći nešto promijeniti na bolje. Stoga bi taktika nekompetentnog biračkog tijela trebala biti da se više ne glasa za stranke (i ljude iz istih) koje su dokazano imale nerealne programe i očekivanja. To je minimum inteligencije koji je potreban da bi se uopće moglo razmišljati da će se jednog dana izaći na zelenu granu.
Prvi korak bi trebao biti informiranje o realnosti koju imamo. Zbog toga sam i pokrenuo ovu temu. Prije dvije godine sam napisao da idemo u bankrot (http://misterij-bankarstva.bloger.index.hr/default.aspx) države jer su svi tehnički pokazatelji govorili da ovaj put vodi u 100% bankrot bez mogućnosti da se omane u prognozi. Može se samo nešto malo profulati u vremenu kada će se proglasiti bankrot. Ovaj link vam je i mali memento minimalnog znanja o tome što se događa. U svakom slučaju, monetarni problem se reflektira na masu stvari u životu i nije ga moguće objasniti u nekoliko redova. Svaki čovjek mora uložiti pažnju i logički analizirati informacije te ih sam potvrditi ispravnima. Međutim, ako se misli da će netko drugi spasiti našu guzicu, varate se. To možemo uraditi samo mi sami, čitanjem, propitivanjem i na kraju ne biranjem onih koji su nas u ovo doveli ili uopće nisu uočili pravi razlog zašto brod tone.
Ovo podebljano, a naročito to da treba shvatiti da ne samo da ne treba birati dosadašnje štafetare u Saboru, nego ne treba birati ni one koji ne vide glavni uzrok u pogrešnoj monetarnoj, gospodarskoj i vanjskoj politici. Ali te stranke i pojedinci ne samo deklarativno, nego egzaktno moraju znati kako je kriza stvorena i koji su mehanizmi lošeg života tj. pada socijalne sigurnosti, rasta nezaposlenosti, rasta vanjskog i unutrašnjeg duga, uništenja domaće proizvodnje, pljačke u potpuno nepotrebnoj privatizaciji (jer se pokazuje da nije na korist običnom čovjeku), itd.
Postoje najave da će doći do osnivanja, da pogodili ste, nove stranke u Hrvatskoj koja će ponuditi alternativni program na bazi ovoga što vam tu pišem. Kada počne kampanja, obavijestiti ću vas da budete u toku. Moguće je da će se formirati i blok manjih stranaka u koaliciji sa ovom novom strankom. Osnivanje bi se trebalo dogoditi kad prođe ljeto. To znači da ćete moći glasati za alternativni program. Samo treba shvatiti da više nema smisla podgrijavati nerealna očekivanja od drugih stranaka (http://www.scribd.com/doc/155093503/Nerealna-o%C4%8Dekivanja-uzrok-na%C5%A1e-propasti).
Evo i zanimljivog teksta: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/92154-doznajemo-u-inozemstvu-se-formiraju-radne-skupine-koje-planiraju-privatizaciju-hrvatske-vode.html. Pa vi vidite, kako se o može spriječiti.
CRNA PREDVIĐANJA: 'I kod nas će početi rezovi à la Grčka'
http://dnevnik.hr/vijesti/gospodarstvo/ekonomisti-smatraju-da-su-za-izlazak-iz-krize-nuzni-novi-rezovi---297228.html
A kako nećemo u bankrot kada na svu novčanu masu ide kamata od oko 4,8%. Koji to veliki biznis ima toliki povrat na ulaganje? Rad svih ne može biti realno plaćen, nego samo iz povećanja zaduženja. Razlog je jednostavan. Ako netko štedi, tada ovi drugi imaju manjak. Primjer: Tri čovjeka rade jedan drugom poslove i vrte 1000 kuna za uslugu. Što ako jedan odustane da uzme uslugu od drugoga? Uštedio je 1000 kuna, ali onaj drugi ne može nastaviti zarađivati. To znači da se novac mora dodavati da bi postojala mogućnost štednje. Samo jedna kuna štednje na dan po stanovniku traži 16 milijardi kuna godišnje novog novca. A ušteda nakon 40 godina rada je samo 14600 kuna. Dakle, zanemariva za tu dužinu rada. Svako izdavanje kredita umjesto dodavanje novca bez duga vodi u nelikvidnost, nezaposlenost, bankrot firmi, pad proizvodnje, inflaciju, siromaštvo, pad standarda, itd. Dajte ljudi probudite se. Varaju nas preko novca i prave ljepoto moja od nas svih.
A prije dvije godine sam najavio da nas čeka bankrot: http://misterij-bankarstva.bloger.index.hr/post/misterij-bankrota-hrvatske/12252064.aspx
A kako nećemo u bankrot kada na svu novčanu masu ide kamata od oko 4,8%. Koji to veliki biznis ima toliki povrat na ulaganje? Rad svih ne može biti realno plaćen, nego samo iz povećanja zaduženja. Razlog je jednostavan. Ako netko štedi, tada ovi drugi imaju manjak. Primjer: Tri čovjeka rade jedan drugom poslove i vrte 1000 kuna za uslugu. Što ako jedan odustane da uzme uslugu od drugoga? Uštedio je 1000 kuna, ali onaj drugi ne može nastaviti zarađivati. To znači da se novac mora dodavati da bi postojala mogućnost štednje. Samo jedna kuna štednje na dan po stanovniku traži 16 milijardi kuna godišnje novog novca. A ušteda nakon 40 godina rada je samo 14600 kuna. Dakle, zanemariva za tu dužinu rada. Svako izdavanje kredita umjesto dodavanje novca bez duga vodi u nelikvidnost, nezaposlenost, bankrot firmi, pad proizvodnje, inflaciju, siromaštvo, pad standarda, itd. Dajte ljudi probudite se. Varaju nas preko novca i prave ljepoto moja od nas svih.
A prije dvije godine sam najavio da nas čeka bankrot: http://misterij-bankarstva.bloger.index.hr/post/misterij-bankrota-hrvatske/12252064.aspx
U Hrvatskoj blokirano 64.678 poslovnih subjekata
Bilo bi lijepo da se javi neki pametni ekonomista i prijedloži egzaktne "strukturne" reforme kojima će se se nelikvidnost riješiti. Nije vrag da cijela ekonomska struka ne zna riješiti problem.
http://www.banka.hr/hrvatska/u-hrvatskoj-blokirano-64-678-poslovnih-subjekata
http://www.banka.hr/hrvatska/u-hrvatskoj-blokirano-64-678-poslovnih-subjekata
Stranica 22 / 37. • 1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 29 ... 37
Stranica 22 / 37.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.