AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
priključci za reduciranu i normalnu obradu tla te za direktnu sjetvu (no till)
Stranica 6 / 9. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: priključci za reduciranu i normalnu obradu tla te za direktnu sjetvu (no till)
Nikada ne orem tamo gdje sijem pšenicu . Operacije koje kod mene prethode sjetvi su tanjuranje teškom tanjuračom i rad sa gruberom . Zajednički nazivnik koji iz godine u godinu prati moju sjetvu pšenice je sjetva u grubo priređeno tlo . Nikada nisam zadovoljan finoćom pripreme zemljišta ... uvijek sijem u grubu pripremu ali ipak od kada radim sa kombinacijom rotodrljača - sijačica stvari su se malo popravile . U zadnje vrijeme si klikeram da bi stroj poput rapida sa svojom System Disc opcijom možda i bolje sitnio zemlju od rotodrljače . Najviše iz razloga što kod mene zemlja ( buse zemlje ) bude mokra i recimo veličine polovice cigle pa ih se jedino može usitniti ako ih se doslovno prereže/presiječe ... rotodrljača takve busetine samo promiješa odnosno nisam zadovoljan njenim usitnjavanjem . Ono što mi je nepoznanica kod Rapida a tih par informacija mi treba da donekle teoretski izračunam kako bi takav stroj radio kod mene su :
1. Koliki je razmak između diskova u istom redu kod System Disc-a i da li su oni 410 mm veliki ili ima i većih ?
2. Da li 410 mm diskosni ulagači sjemena također mogu sjeći buse odnosno da li i oni sitne zemlju i u kojoj mjeri ?
3. Oni kotači koji idu na kraju ... kako oni rade na zemlji koja je vlažna ( ipak nije blato ) u tolikoj mjeri da se dvije buse zemlje bez problema sastave u jednu veću ako jednu uzmem u lijevu a drugu u desnu ruku i udarim ih jednu o drugu ? Nadam se da nisam previše zakučasto objasnio
4. Čitam da se za pogon sjemena koristi ulje što bi se reklo da jedno hid.crijevo stavim na " + " a drugo onda ide na " - " ???... ili na traktoru moram imati onu veću hidro priključnicu koja služi samo za povrat ulja direktno u rezervoar ( Drucklose Rücklauf ) ?
Picek pitanja su prvenstveno za tebe ali i za sve druge koji mogu pomoći oko toga .
1. Koliki je razmak između diskova u istom redu kod System Disc-a i da li su oni 410 mm veliki ili ima i većih ?
2. Da li 410 mm diskosni ulagači sjemena također mogu sjeći buse odnosno da li i oni sitne zemlju i u kojoj mjeri ?
3. Oni kotači koji idu na kraju ... kako oni rade na zemlji koja je vlažna ( ipak nije blato ) u tolikoj mjeri da se dvije buse zemlje bez problema sastave u jednu veću ako jednu uzmem u lijevu a drugu u desnu ruku i udarim ih jednu o drugu ? Nadam se da nisam previše zakučasto objasnio
4. Čitam da se za pogon sjemena koristi ulje što bi se reklo da jedno hid.crijevo stavim na " + " a drugo onda ide na " - " ???... ili na traktoru moram imati onu veću hidro priključnicu koja služi samo za povrat ulja direktno u rezervoar ( Drucklose Rücklauf ) ?
Picek pitanja su prvenstveno za tebe ali i za sve druge koji mogu pomoći oko toga .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Re: priključci za reduciranu i normalnu obradu tla te za direktnu sjetvu (no till)
Koje su pretkulture za kombinaciju tanjurača-gruber (interesira me da li to ide na kukuruzovinu)?
Inače ideja minimalne obrade je da se tlo u cijelom plodoredu što manje preokreće i mješa, tako se uspostavi horizont osatataka biljne mase na površini koji čuva vodu u tlu, štiti tlo od erozije vode i vjetra ali s obzirom da je takvo tlo vlažnije ono je i hladnije. Čim ideš rotodrljačom na tlo, ideš zapravo na obradu i to nije koncept minimalne obrade. Također logika minimalne obrade nalaže da se maksimalno smanji gaženje tla tijekom cijelog plodoreda (široke gume, gusjenice, ne ulazi sa prikolicom u parcelu itd., a naročito vrijedi za kombajne jer se pokazalo da kombajni najviše gaze tlo). Navodno tek nakon nekoliko godina takvog rada dolazi do promjene u strukturi tla, ono zapravo izgleda 'tvrđe' na prvi pogled, ali je propusnije i na njemu ne bi trebala ležati voda na površini. S obzirom da radiš na zaista teškim tlima mislim da se koncept direktne sjetve ne bi održao, ali koncept neke minimalne obrade bi mogao proći.
Inače ideja minimalne obrade je da se tlo u cijelom plodoredu što manje preokreće i mješa, tako se uspostavi horizont osatataka biljne mase na površini koji čuva vodu u tlu, štiti tlo od erozije vode i vjetra ali s obzirom da je takvo tlo vlažnije ono je i hladnije. Čim ideš rotodrljačom na tlo, ideš zapravo na obradu i to nije koncept minimalne obrade. Također logika minimalne obrade nalaže da se maksimalno smanji gaženje tla tijekom cijelog plodoreda (široke gume, gusjenice, ne ulazi sa prikolicom u parcelu itd., a naročito vrijedi za kombajne jer se pokazalo da kombajni najviše gaze tlo). Navodno tek nakon nekoliko godina takvog rada dolazi do promjene u strukturi tla, ono zapravo izgleda 'tvrđe' na prvi pogled, ali je propusnije i na njemu ne bi trebala ležati voda na površini. S obzirom da radiš na zaista teškim tlima mislim da se koncept direktne sjetve ne bi održao, ali koncept neke minimalne obrade bi mogao proći.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Kod mene je sojište ono koje se obrađuje gruberom ali i podrivačem ili tanjuračom sve u zavisnosti od parcele , moje procjene koliko će padalina biti te jeseni , datuma ( da li kasnim ili sam još u rokovima ) i druge stvari koje se znaju dogoditi recimo pokvarena tanjurača ili hidraulik na traktoru . Gruberom sam također znao proći po repištu ali tu bi koristio gruber vrlo plitko odnosno desetak cm . Kukuruzovinu sam prošle godine svu obradio plugom pa dva puta tanjuračom i onda rotosem . Upravo sam o tome govorio prije ... te parcele su mi ostale grube i nakon sjetve .Fidelito je napisao/la:Koje su pretkulture za kombinaciju tanjurača-gruber (interesira me da li to ide na kukuruzovinu)?
O sjetvi bez obrade niti ne razmišljam .Inače ideja minimalne obrade je da se tlo u cijelom plodoredu što manje preokreće i mješa, tako se uspostavi horizont osatataka biljne mase na površini koji čuva vodu u tlu, štiti tlo od erozije vode i vjetra ali s obzirom da je takvo tlo vlažnije ono je i hladnije. Čim ideš rotodrljačom na tlo, ideš zapravo na obradu i to nije koncept minimalne obrade. Također logika minimalne obrade nalaže da se maksimalno smanji gaženje tla tijekom cijelog plodoreda (široke gume, gusjenice, ne ulazi sa prikolicom u parcelu itd., a naročito vrijedi za kombajne jer se pokazalo da kombajni najviše gaze tlo). Navodno tek nakon nekoliko godina takvog rada dolazi do promjene u strukturi tla, ono zapravo izgleda 'tvrđe' na prvi pogled, ali je propusnije i na njemu ne bi trebala ležati voda na površini. S obzirom da radiš na zaista teškim tlima mislim da se koncept direktne sjetve ne bi održao, ali koncept neke minimalne obrade bi mogao proći.
Privlači me što jeftinija sjetva po sojištima i repištima na koja sijem što pšenicu što ječam .
Kukuruz je rijetka biljka kod mene ali kada ga imam na zemlji koja je iole lakša za obradu onda i kukuruzište tanjuram te sijem žitarice . Sijačica poput Rapid-a me zanima jer računam da bi sa njom po repištu i sojištu išao u direktnu sjetvu . Voda koja stoji na njivama me ne zabrinjava ... nikada mi nije napravila znatniju štetu .
3
evo jedne zanimljive kombnacije za direktnu sjetvu vidi se da sije u "živi" kukuružnjak sam steta sto nije spusti malcer da vidimo kako onda izgleda
a vidi tek u sta sije ovo "smece" JD sa "smecem" od sijacice
ovo je za mene direktna sjetva a ne tri puta smo potanjurali pa sijemo "direktno", inace i mi kad 3 puta potanjuramo i to ne sa nekom teskom tanjuracom sijemo i to sa OLT-ovom gamom 18 i bude super
ovo je za mene direktna sjetva a ne tri puta smo potanjurali pa sijemo "direktno", inace i mi kad 3 puta potanjuramo i to ne sa nekom teskom tanjuracom sijemo i to sa OLT-ovom gamom 18 i bude super
410 mm su najveći diskovi, ne postoji mogućnost stavljanja većih.. sve veće od toga je nepotrebno i samo može stvarati više problema u radu od koristi..pingo je napisao/la:
razmak između diskova u svakom redu je 25 cm..
s obzirom da se radi o dva reda diskova onda je razmak između svakog diska (cik-cak) 12,5 cm..
dakle isti kao i kod diskova sa ulagačima..
u istoj mjeri kao i diskovi system disca jer radi se o istim V-55 diskovima.pingo je napisao/la:2. Da li 410 mm diskosni ulagači sjemena također mogu sjeći buse odnosno da li i oni sitne zemlju i u kojoj mjeri ?
to izgleda ovako, doduše budu crno ofarbani:
radili smo s njom i po vlažnom i po mokrom i po vodi.. većih problema nismo imali..pingo je napisao/la:3. Oni kotači koji idu na kraju ... kako oni rade na zemlji koja je vlažna ( ipak nije blato ) u tolikoj mjeri da se dvije buse zemlje bez problema sastave u jednu veću ako jednu uzmem u lijevu a drugu u desnu ruku i udarim ih jednu o drugu ? Nadam se da nisam previše zakučasto objasnio
a da bi razbijali veće busenove zemlje služe ona pera za zagrtanje sjemena na samom kraju sijačice iza diskova
ovisi.. za mehaničke nije potreban povrat, za njih je potrebno samo dva dvoradna ventila..pingo je napisao/la:4. Čitam da se za pogon sjemena koristi ulje što bi se reklo da jedno hid.crijevo stavim na " + " a drugo onda ide na " - " ???... ili na traktoru moram imati onu veću hidro priključnicu koja služi samo za povrat ulja direktno u rezervoar ( Drucklose Rücklauf ) ?
za pneumatske je potreban uz 3 dvoradna ventila (kod Combi i kod Jumbo 5 dvoradnih) i povrat.. i da, to služi za slobodan (bez pritiska) povrat ulja direktno u rezervoar..
zračni ventilator pokreće ulje.. eventualno je opcija da zračni ventilator za gnojivo kod Combi mašina pokreće kardan..
Zadnja promjena: Picek; 10/4/2009, 08:54; ukupno mijenjano 1 put.
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
To je ono o čemu sam pričao, to je prava direktna sjetva. Tu je i prava primjena genetski modificirane soje ('roundup ready') koja podnosi totalni herbicid (hm, sada više nije totalni herbicid). Minimalni troškovi, maksimalni učinak sa minimalnom mehanizacijom. Sa ovakvom tehnologijom čini se moguće da jedan farmer sa jednim ne-prevelikim traktorom radi 1000 Ac zemlje (oko 500 ha). Sve to dovodi do minimalne cijene koštanja konačnog proizvoda. Još da imaš snimku iz tropskog pojasa (Brazil) gdje imaju dvije žetve godišnje i evo soje po cijenama kakvu mi ne možemo ni zamisliti. Samo šteta što je JD takvo 'smeće', prava 'šteta'...., no kada ljudi ne znaju za bolje i to im je dobro.
117
i kad jos uzmemo u obzir da je za onu sijacicu potreban onaj tenk od 500ks a ovu JD-ovu vuce traktor od 180ks (mislim da im je zahvat tu negdi) kako onda mozemo govorit o ustedi na gorivu kad je za onu ipak potrebna nekakva obrada jer jos nismo vidili da sije u kukuruznjak dok JD-ka idu bez problema u kukuruzovinu (i to ne potarupiranu)i to dosta brzo sa 3 puta slabijim traktorom
Radi se o dva različita pristupa, JD direktno sije u neorano ili djelomično obrađeno, dok Vaderstadt djelomično obrađuje i sije u obrađeno, djelomično obrađeno ili neobrađeno. Vaderstadt je vjerovatno dosta teži od JD sijačice, a ako radiš na obrađenom tlu i samom traktoru treba više snage za kretanje (propadanje, proklizavanje itd.). Poterbna snaga se vjerovatno razlikuje i od sastava tla, a kako obadvije firme rade te sijačice za cijeli svijet potrebne snage traktora jako variraju.
Direktna sjetva veliki je tehnološki izazov, nije to tako velika ušteda kako se na prvi pogled čini. Veća su ulaganja u zaštitna sredstva, teža je inkorporacija gnojiva, naročito P i K, ali stvar se dugoročno isplati na velikim površinama.
Minimalna obrada je prihvatljivija za nas 'konvencionalne' poljoprivrednike kao neki prelaz ka direktnoj sjetvi (jednoga dana, možda). Moramo imati na umu i da neka tla 'ne podnose' direktnu sjetvu, zapravo nisu postignuti bolji rezultati direktnom sjetvom nego minimalnom obradom, a problemi su se uvečali, tako da ni direktna sjetva nije uvijek rješenje za sve probleme.
Direktna sjetva veliki je tehnološki izazov, nije to tako velika ušteda kako se na prvi pogled čini. Veća su ulaganja u zaštitna sredstva, teža je inkorporacija gnojiva, naročito P i K, ali stvar se dugoročno isplati na velikim površinama.
Minimalna obrada je prihvatljivija za nas 'konvencionalne' poljoprivrednike kao neki prelaz ka direktnoj sjetvi (jednoga dana, možda). Moramo imati na umu i da neka tla 'ne podnose' direktnu sjetvu, zapravo nisu postignuti bolji rezultati direktnom sjetvom nego minimalnom obradom, a problemi su se uvečali, tako da ni direktna sjetva nije uvijek rješenje za sve probleme.
117
pa di god ima problema sa vodom koja se zadrzava na povrsini nema sanse da se direktno sije
ako cemo vec imati minimalnu obradu kao seto je tanjuraje ili podrivanje ne vidim razlog zasto bi nam trebale takve sijacice(bilo kojeg proizvodjaca) jer u tanjurano se moze sijat bez problema sa mehanickom sijacicom a jos ako se povalja sa cambridge valjcima nema sanse da ne nikne ustvari kladio bi se da bi postigo cak i bolje nicanje pa i prinos sa takvom obradom nekgo s tim skalamerijama u svakom slucaju puno jeftinije bi prosao
ako cemo vec imati minimalnu obradu kao seto je tanjuraje ili podrivanje ne vidim razlog zasto bi nam trebale takve sijacice(bilo kojeg proizvodjaca) jer u tanjurano se moze sijat bez problema sa mehanickom sijacicom a jos ako se povalja sa cambridge valjcima nema sanse da ne nikne ustvari kladio bi se da bi postigo cak i bolje nicanje pa i prinos sa takvom obradom nekgo s tim skalamerijama u svakom slucaju puno jeftinije bi prosao
dakle nabrojao si:deere power je napisao/la:pa di god ima problema sa vodom koja se zadrzava na povrsini nema sanse da se direktno sije
1. tanjuranje
2. sijanje
3. valjanje
tri prohoda, tri puta gaženje zemlje, tri puta veća potrošnja goriva, tri puta više vremena utrošenog itd...
pa onda na to se još ode sa nekom starom sijačicom koja više sjemena ostavi na tlu nego u tlu..
a onda imaš sijačicu koja potanjura, posije i povalja sve u jednom prohodu..
i sad probaj skužiti na čemu štediš i koliko..
pa ako je k tome odmah i ulaganje gnojiva..
postoji razlog zašto Horsch, Vaderstad i ostali proizvode te strojeve i prodaju ih jako dobro u cijeloj Europi..
Mađarska ti je blizu, idi pa vidi..
iako sumnjam da bi tebi to pomoglo..
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
pa koji k.. onda tri puta tanjuras pa sijes s tom tvojom sijacicom kad to sve mozes odjednom to si ti sam napisao ranije, jesi vidio ovaj video di ljudi siju za JD sijacicama daj nadji negdi di ta tvoja sije u takvu kuruzovinu koja nije ni potarupirana a ne tanjurana ili cak preorano i pripremljeno di vi sijete
ja sam naveo 3 prohoda a ti 4(3 puta si tanjuro) i jos nesto dal si mozda vidio kako zito izgleda kad se povalja s cambridge valjcima mozes rasipacem posijat a ne sijacicom to zito izgleda 100 puta bolje nega da ga sijes s kojekakvim pizdarijama koje na kraju krajeva se ni ne isplate bar na nasem podruciju jer jos nisam vidio da belje ili slicni koriste takvo sta
a sto se tice madjarske njihova zemlja je takva (bar tu bluzi hr) da oni ni ne oru zimsku brazdu jer se zemlja previse raspe pa u proljece bude tvrda za obradu pa njima takvi strojevi odgovaraju dok kod nas tesko da se mogu postic vrhunski prihodi bez kompletne obrade
ja sam naveo 3 prohoda a ti 4(3 puta si tanjuro) i jos nesto dal si mozda vidio kako zito izgleda kad se povalja s cambridge valjcima mozes rasipacem posijat a ne sijacicom to zito izgleda 100 puta bolje nega da ga sijes s kojekakvim pizdarijama koje na kraju krajeva se ni ne isplate bar na nasem podruciju jer jos nisam vidio da belje ili slicni koriste takvo sta
a sto se tice madjarske njihova zemlja je takva (bar tu bluzi hr) da oni ni ne oru zimsku brazdu jer se zemlja previse raspe pa u proljece bude tvrda za obradu pa njima takvi strojevi odgovaraju dok kod nas tesko da se mogu postic vrhunski prihodi bez kompletne obrade
Ta minimum obrada tla je budučnost poljoprivrede.Kod nas ljudi još uvjek teško prihvačaju nove tehnologije,što zbog financija što zbog onog ostalog.Gledano sa moje strane da se bavim na večim površinama koristio bi takav pristup obradi tla.Plug bi u večini slučaja izbacio iz upotrebe i išao sa podrivačima,gruberima kao grublju ili osnovnu obradu tla.Recimo kod sjetve soje,primjeniti obradu kao kod člana Pinga gdje on tako sije pšenicu.Nakon skidanja pšenice izpodrivaš i ostaviš, u jesen prođeš sa nekim gruberom i ostaviš do prolječa i onda isto gruber( pliča obrada) + rotodrljača u kombinaciji sa sijačicom i to je to.Mislim da je največi problem u svemu tome obrada tla za šečernu repu.Sjetva u živi ili mrtvi mulch,postoji 100 mogučnosti ali ......
Zvona- Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14
deere power je napisao/la:pa koji k.. onda tri puta tanjuras pa sijes s tom tvojom sijacicom kad to sve mozes odjednom to si ti sam napisao ranije, jesi vidio ovaj video di ljudi siju za JD sijacicama daj nadji negdi di ta tvoja sije u takvu kuruzovinu koja nije ni potarupirana a ne tanjurana ili cak preorano i pripremljeno di vi sijete
Malo pretjeruješ, lagano momče, lagano. Neke stvari ako neznaš onda pitaj i netrči pred rudo. Osobno sam vidio žito sijano sličnom sijačicom u kukuruzište isti dan kad je kukuruz ovršen kombajnom bez tarupa i sve je bilo sasvim uredu. Niti jedan stroj nije išao prije niti poslije te sijačice. Gledao sam i soju sijanu tom sijačicom u strnjak potanjuran samo jednom da bi se trava suzbila predhodne godine. A to o usporedbi kvalitete sjetve i sklopa žita sijanog rasipačem i sijačicom (da nekažem bilo kojom sijačicom) pričaj nekom drugom jer to su čiste nebuloze. Svako tlo zahtjeva određenu agrotehniku i određena oruđa za obradu istog tako da treba vidjeti dali se ta sijačica može uklopiti u pedoklimatske faktore određenog područja, a mišljenja sam da na našem području (Hrvatska, jel) može raditi na dobrom djelu tala. U ataru Jagodnjaka na većini tala možeš sijat s čim oćeš i radit s čim oćeš jer je tamo tlo vrlo dobro pa čak i odlično (neki dan sam obišao taj atar tako da znam šta pričam, jel), a da imaš tlo koje moraš "razbijat" i gnjavit većim brojem prohoda teških strojevima drugačije bi razmišljao.
E sad, opet je drugi par opanaka treba li nekome ta sijačica, dali zna prepoznati njene prednosti ili/i nedostatke na svojim tlima itd., itd...
Gost- Gost
pa evo onda nek neko dodje s tom sijacicom pa cemo na istoj njivi pola njive posijat s njom (u ne potarupirani kukrunjak) a pola u potanjuran tekom tanjuracom(dovoljan je 1 prohod) i onda posijemo s nekom mehanickom i povaljamo uz istu gnojidbu pa bi imali prave dokaze jel tako
a da je to buducnost takav nacin obrade s tim se ne slazem jer takve sijacice postoje vec preko 25 godina tako da to nije novost i jos uvjek cijeli svjet nije potpuno presao na takav sistem i jos uvjek se i u europi i americi koriste i plugovi i tanjurace i sjetvospremaci i dr. uostalom da se ne koriste nebi ih vise ni proizvodili
BP di si bio u Jagodnjaku na kom dijelu odnosno kod koga
a da je to buducnost takav nacin obrade s tim se ne slazem jer takve sijacice postoje vec preko 25 godina tako da to nije novost i jos uvjek cijeli svjet nije potpuno presao na takav sistem i jos uvjek se i u europi i americi koriste i plugovi i tanjurace i sjetvospremaci i dr. uostalom da se ne koriste nebi ih vise ni proizvodili
@deere power
Vidi se da si kritičan po pitanju ove teme na što imaš potpuno pravo . Mislim da je to do toga što ti tvoje površine obradiš bez problema bilo kojom danas poznatom metodom pa stroj za direktnu sjetvu kod tebe nema niti na papiru a niti u praksi nikakve šanse . Na drugoj strani bi vjerojatno bio ja koji u ovome trenutku samo prikupljam podatke ali rekao bih da shvaćam koliko bi mi dobroga donijela takva sijačica .
@Slavonski gačan
Dobro si to složio u prijašnjem postu a samo bi se nadovezao na problematiku oko šećerne repe i izbacivanje pluga iz upotrebe. Problem kod nje po mojem mišljenju je u tome što joj se startno gnojivo mora deponirati dublje nego kod žitarica a to se plugom odlično radi . Osobno sam sijao šećernu repu bez upotrebe pluga na način da sam radio duboko podrivanje u jesen a u zimu pod tešku tanjuraču stavio gnojivo . Danas se tome doskoči na način da se dubokim podrivačem unosi gnojivo u zemlju ali takav podrivač je poprilično skup jer uz podrivač se na prednji hidraulik traktora priključuje spremnik sa gnojivom koji se putem zraka šalje nazad podrivaču . Zgodna kombinacija koju sam po prvi puta vidio prošle godine ali sada nemam sliku da ju tu zakvačim .
Vidi se da si kritičan po pitanju ove teme na što imaš potpuno pravo . Mislim da je to do toga što ti tvoje površine obradiš bez problema bilo kojom danas poznatom metodom pa stroj za direktnu sjetvu kod tebe nema niti na papiru a niti u praksi nikakve šanse . Na drugoj strani bi vjerojatno bio ja koji u ovome trenutku samo prikupljam podatke ali rekao bih da shvaćam koliko bi mi dobroga donijela takva sijačica .
@Slavonski gačan
Dobro si to složio u prijašnjem postu a samo bi se nadovezao na problematiku oko šećerne repe i izbacivanje pluga iz upotrebe. Problem kod nje po mojem mišljenju je u tome što joj se startno gnojivo mora deponirati dublje nego kod žitarica a to se plugom odlično radi . Osobno sam sijao šećernu repu bez upotrebe pluga na način da sam radio duboko podrivanje u jesen a u zimu pod tešku tanjuraču stavio gnojivo . Danas se tome doskoči na način da se dubokim podrivačem unosi gnojivo u zemlju ali takav podrivač je poprilično skup jer uz podrivač se na prednji hidraulik traktora priključuje spremnik sa gnojivom koji se putem zraka šalje nazad podrivaču . Zgodna kombinacija koju sam po prvi puta vidio prošle godine ali sada nemam sliku da ju tu zakvačim .
3
deere power je napisao/la:pa evo onda nek neko dodje s tom sijacicom pa cemo na istoj njivi pola njive posijat s njom (u ne potarupirani kukrunjak) a pola u potanjuran tekom tanjuracom(dovoljan je 1 prohod) i onda posijemo s nekom mehanickom i povaljamo uz istu gnojidbu pa bi imali prave dokaze jel tako
Nije bitno. Vidim da si ti prvi u selu.
Gost- Gost
pingo ti bi onda trebao napravit takav pokus, da jedan dio posijes s tom sijacicom sto planiras kupit (valjda ce ti trgovci nac nekog da ti to napravi ne moras na velikoj povrsini) a pola napravi po svom kako si i dosad pa usporedi prinose i troskove i na kraju krajeva zaradu kad zaracunas i cijenu tog stroja
mi imamo problema sa vodom a tamo di nema tamo je masna ritska crnica tako da bi bez obrade tesko islo ali ima i njiva (nas atar je velik i raznolik po tipovima zemljista)di bi to islo ali opet ne svake godine i ipak mislim da kad-tad treba preorat odnosno dali se na taj nacin moze sijat stalno tj. svake godine?
mi imamo problema sa vodom a tamo di nema tamo je masna ritska crnica tako da bi bez obrade tesko islo ali ima i njiva (nas atar je velik i raznolik po tipovima zemljista)di bi to islo ali opet ne svake godine i ipak mislim da kad-tad treba preorat odnosno dali se na taj nacin moze sijat stalno tj. svake godine?
Bećarina pusta je napisao/la:deere power je napisao/la:pa evo onda nek neko dodje s tom sijacicom pa cemo na istoj njivi pola njive posijat s njom (u ne potarupirani kukrunjak) a pola u potanjuran tekom tanjuracom(dovoljan je 1 prohod) i onda posijemo s nekom mehanickom i povaljamo uz istu gnojidbu pa bi imali prave dokaze jel tako
Nije bitno. Vidim da si ti prvi u selu.
da ja sam br. 1 ne moras rec kod koga vec samo koji dio mozda si bio blizu neke moje njive kad kazes da si obilazio atare
Bio sam u višnjama. Mislim da ti nemoram ništa više reći.
Gost- Gost
da nista vise, tamo sam ja radio nekih 10-ak jutara di su te visnje u Zornicama tako se to zove e tu bi bez problema se moglo sijat direktno jer je propusna zemlja, samo kad smo mi dobili to je bila ziva suma
Pingo znači može repa bez pluga a kakav je bio korjen.Mislim da bi tu bilo rješenja oko gnojidbe repe, prihrana preko lista više puta
14
pa taj JD ne moze ni vuc tu sijacicu meni se cini da solidno ide
e ovo je vec nesto
e ovo je vec nesto
Sijanje u živi mulch
14
danas sam bio na prezentaciji predhodno spominjane sijačice. Svestran stroj. Ulaganje sjemena soje u suhu i tvrdu zimsku brazdu koja nije zatvarana je vrlo dobro. Sijačica sjeme polegne u tvrdu posteljicu i dobro pritisne tako da mislim da će klijanje i nicanje biti vrlo dobro. Sijalo se i na pripremljenu zimsku brazdu i tu je bilo, jasno, malo bolje, jel. Brzina kretanja na nediranoj brzadi je bila oko 14-15 km/h do čak 18 km/h za probu. Traktor je Valtra 190-200 ks, a sijačice je 3 metra (model neznam). Sliku imam samo jednu, dok će Picek (valjda ) dati "opširnije izvješće" sa skupa.
Gost- Gost
Stranica 6 / 9. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Stranica 6 / 9.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.