AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
priključci za reduciranu i normalnu obradu tla te za direktnu sjetvu (no till)
Stranica 5 / 9. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: priključci za reduciranu i normalnu obradu tla te za direktnu sjetvu (no till)
Ne baš DP jer ova sijačica se može ponašati potpuno isto kao i bilo koja druga da ne kažem tvoja ili moja . Ona ide u brazdu , tanjuranje pa ako baš želiš i u još sitniju pripremu sa sjetvospremačem ili zubačom ali isto tako ide i direktno u tlo ... recimo sojište . Zar nisi nikada jednom potanjurao sojište , suncokret ili repište i onda radio sjetvu ? Ja jesam a sa ovakvom sijačicom bi u tome slučaju samo profitirao .deere power je napisao/la:pa ako drzava ukine poticaje i cijena gorivu poraste odakle ce ljudi onda izvuc lovu da kupe takve strojeve kojima je cijena kako vidim ogromna i treba najmanje 20 godina da se takav stroj isplati ako ne i vise, s tim srojevima se samo gorivo štedi i smanjuje se koja operacija ali se i prinos smanjuje, bilo je takvih strojeva i na belju ali se pokazalo da daju manji prinos od normalne obrade tako da je isplativost takvog stroja upitna jer džabe je sto uštedi koju kunu na gorivu kad to izgubis ako ne i vise na prinosu
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Re: priključci za reduciranu i normalnu obradu tla te za direktnu sjetvu (no till)
jesam sijo sam u tanjirano repiste ali jel ne mislis da je skupa da se koristi samo u repistu ili sojistu dok za kukuružnjak svejedno moraš tanjurat ili da se koristi po brazdi ili pripremljenom zemljistu onda mozes sijat i sa obicnom sijacicom
uglavnom mislim da se taj stroj ne moze isplatit, racunaj samo koliko treba zita, soje ili bilo cega sto taj stroj moze sijat da bi zaradio samo za sijacicu koja kosta 30000-40000e
za te pare se moze kupit dosta mehanizacije a takav stroj je mozda isplativ nekom ko ima bar 500 ha za sijat s njom a opet velike firme i kombinati se slabo odlucuju za takav sistem
uglavnom mislim da se taj stroj ne moze isplatit, racunaj samo koliko treba zita, soje ili bilo cega sto taj stroj moze sijat da bi zaradio samo za sijacicu koja kosta 30000-40000e
za te pare se moze kupit dosta mehanizacije a takav stroj je mozda isplativ nekom ko ima bar 500 ha za sijat s njom a opet velike firme i kombinati se slabo odlucuju za takav sistem
Vidi ja sam nabrojao tri kulture u kojim bi ova sijačica išla direktno bez problema . Slažem se da je sa kukuruzom malo drugačije ali opet ako se ima neki dobar tarup računam da bi i tamo sijačica išla direktno .deere power je napisao/la:jesam sijo sam u tanjirano repiste ali jel ne mislis da je skupa da se koristi samo u repistu ili sojistu dok za kukuružnjak svejedno moraš tanjurat ili da se koristi po brazdi ili pripremljenom zemljistu onda mozes sijat i sa obicnom sijacicom
Može se isplatiti ako bi se svi forumaši udružili sa svim svojim površinama i tako 10 godina a za cijenu si deeEeeeEeeebelo fulao ... na žalostuglavnom mislim da se taj stroj ne moze isplatit, racunaj samo koliko treba zita, soje ili bilo cega sto taj stroj moze sijat da bi zaradio samo za sijacicu koja kosta 30000-40000e
Bilo kako bilo kombinati će biti prvi na potezu za takve igračke a onda veliki poljoprivrednici koji daju usluge .za te pare se moze kupit dosta mehanizacije a takav stroj je mozda isplativ nekom ko ima bar 500 ha za sijat s njom a opet velike firme i kombinati se slabo odlucuju za takav sistem
3
e da jedino kad bi udruzili povrsine al to je nemoguce
a kolika je cijena nisi napisao jel sam reko previse ili premalo
e a sto se tice kombinata bilo je takvih strojeva i prije 20 i vise godina nije to neka novost al nisu se pokazali, previse je tu dijelova koji se trose i uglavnom belje danas cak i repiste ore pa sije pšenicu nista se ne tanjura a ko ce zvat nekog da mu sije s takvom sijacicom ako ima svoje strojeve bilo kakve mislim da kod nas to ne moze proc al opet kod nas je situacija drugcija pa mozda to tamo kod vas i ima buducnost
a kolika je cijena nisi napisao jel sam reko previse ili premalo
e a sto se tice kombinata bilo je takvih strojeva i prije 20 i vise godina nije to neka novost al nisu se pokazali, previse je tu dijelova koji se trose i uglavnom belje danas cak i repiste ore pa sije pšenicu nista se ne tanjura a ko ce zvat nekog da mu sije s takvom sijacicom ako ima svoje strojeve bilo kakve mislim da kod nas to ne moze proc al opet kod nas je situacija drugcija pa mozda to tamo kod vas i ima buducnost
Dakle misliš da si napisao previše ... hehe
Nazovi Lateran pa pitaj koliko košta najobičniji rotosem od 3 metra i onda je tvoja cijena točna . Ovdje se radi o 9 metarskoj sijačici u koju stane prikolica žita a isto toliko novaca košta ... prikolicu novaca
Nazovi Lateran pa pitaj koliko košta najobičniji rotosem od 3 metra i onda je tvoja cijena točna . Ovdje se radi o 9 metarskoj sijačici u koju stane prikolica žita a isto toliko novaca košta ... prikolicu novaca
3
Da bi se uvela nova tehnologija treba imati znanja i hrabrosti. Puno je lakše lijepo raditi po starome i nemaš brige, osim one da je proizvodnja na kraju ispada preskupa pa se pitaš ima li to sve smisla?
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
dobro ta od 9m a ja sam mislio na neku manju od otprilike 3-4m ako postoje takve, sta mislis kolika je njima cijena
e sad sam se sjetio kako je tu jedan stari traktorista sto radi u jednoj firmi sijo žito sa JD-ovom 750A od 3 m tako sto je zapalio kuruznjak koji je dosta dobro izgorio i onda je direkt bez bilo kakve obrade u to posijo zito i to velik komad min100ha
to su napravili jer su imali puno zemlje a malo traktora i nije se stiglo pa su riskirali na kraju zito je bilo dosta dobro(ne preterano) al kad se pogleda u sta je sijano bilo je ok
danas je ta sijacica prodana jednom privatniku koji s njom sije po kukuruznjaku ali napravi samo jedan prohod tanjiracom onakvom kakvu imas i ti tarom i sije, dakle moze se ic u reduciranu sjetvu i sa puno jeftinijem strojevima(JD750A je jeftinija od ove prikazane)
e sad sam se sjetio kako je tu jedan stari traktorista sto radi u jednoj firmi sijo žito sa JD-ovom 750A od 3 m tako sto je zapalio kuruznjak koji je dosta dobro izgorio i onda je direkt bez bilo kakve obrade u to posijo zito i to velik komad min100ha
to su napravili jer su imali puno zemlje a malo traktora i nije se stiglo pa su riskirali na kraju zito je bilo dosta dobro(ne preterano) al kad se pogleda u sta je sijano bilo je ok
danas je ta sijacica prodana jednom privatniku koji s njom sije po kukuruznjaku ali napravi samo jedan prohod tanjiracom onakvom kakvu imas i ti tarom i sije, dakle moze se ic u reduciranu sjetvu i sa puno jeftinijem strojevima(JD750A je jeftinija od ove prikazane)
Ovi ljudi u Blagorodovcu poderali su svoju JD750A od 6 metara u upotrebi. Radili su sa njome sve i svašta i nisu bili prezadovoljni jer im je bila preteška za konvencionalnu obradu kakvu su većinom radili. Navodno su probavali i u reduciranoj obradi, ali 750 sijačica namjenjena je za minimalnu obradu i direktnu sjetvu. Kod sjetve u orano žalili su se da se zemlja lijepi na ulagače diskove (normalno da se lijepi kada je pritisak po ulagaču konstrukcijski toliki). Ako želiš sijati u obrađeno tlo treba lakša sijačica, kod direktne sjetve treba teža sijačica. ako želiš univerzalnu sijačicu, kupi si odmah dvije, jednu za direktnu sjetvu a jednu za konvencionalnu sjetvu (sa normalnom obradom).
117
ova JD 750a niema problema s tim i jos bolje napravi posao u obrađenoj zemlji jer pored ulagaca ima 2 željezna valjka ili tocka koji razbijaju busenje a pored toga jos ima i čistace i nema sanse da se zemlja ljepi i vise problema imamo svi mi kad je vlazno sa sijacicama sa diskovima(obicnim mehaničkim)nego oni s tom JD
montažu jesmo zgotovili tada, petak smo proveli obučavajući ih i pripremajući stroj..Fendt je napisao/la:Stavarno je mrcina od stroja, nego Picek jeste sve završili onaj dan?
mislim da niti ovaj tjedan nećemo moći u sjetvu..
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
O ima sijačica za direktnu sjetvu velikih problema kada je mekano. Ako želiš u direktnu sjetvu trebaš barem 60 pa sve do 120 Kg (a možda i više) po ULAGAČU (jednom redu). to znači da je sijačica konstrukcijski teža i robustnija, a u obrađenom tlu koje je još i mokro i ljepljivo to je problem. Sijačice za reduciranu obradu su nešto lakše od onih za direktnu sjetvu, dok se mnogi modeli i preklapaju po pritisku ulagača. Tu je još i faktor težine tla, na primjer možda bi 60 Kg po ulagaču bilo dovoljno za direktnu sjetvu kod mene, a kod tebe to možda nije dovoljno ni za djelomično obrađeno tlo. Ovisi i o vrsti ulagača, ali znam da ovi ljudi u Blagorodovcu rade na težim tlima i kod njih direktna sjetva nije baš preporučljiva (amerikanci kažu da teža tla ipak trebaju neku vrstu obrade makar i reduciranu).
117
JD 750A je zakacena za traktor na njegove poluge i tu se moze jel podesavat dubina i na 2 tocka koja su skroz nazad a baterije sa ulagacima su između svega toga i one se spustaju i podižu posebno tako da se tezina po ulagacu moze podesit znaci ako tone nariktas na plice i obrnuto jer su ulagaci neovisni od konstrujcije sijacice tako da nije bitno koliko je teska
Nisam radio sa JD 750A. Ali logika nalaže (ovo ti govorim napamet) da se dubina sjetve podešava na svakom ulagaču pojedinačno s obzirom da su ulagači (kako si pravilno rekao) neovisni. Može se podešavati i sila pritiska ulagača na tlo tako da se na primjer u tvrđem (recimo direktna sjetva) može postići veći pritisak ulagača ili manji pritisak (recimo lakša tla ili neka vrsta reducirane obrade ili možda potpuna obrada) ako uvjeti zahtijevaju. Samim povećanjem pritiska ulagača rasterećuje se poteznica traktora i oni kotači na sijačici odozada na kojma se ona inače vozi u transportu. E sada, minimalni pritisak ulagača je onaj kada je sustav poptuno rasterećen a to znači samo masa ulagača koja je znatna u usporedbi sa konvencionalnim sijačicama. Dosta je tu i važna potrošenost dijelova koji baš i nisu jeftini ulagajućih diskova (koji režu tlo i biljne ostatke prethodne kulture) i kotača za regulaciju dubine, onh gumiranih (kojih inače ima više vrsta za više vrsta tala i uvjeta sjetve) a mislim da tu ima i strugača. Zemlja se lijepi na rotirajuće dijelove, povećava se otpor jer zemlju treba sastrugati, a s obzirom da je pritisak na tlo mali nema dovoljnog trenja između tla i rotirajućih dijelova da bi se oni okretali. Neka su kritični dijelovi za ulaganje malo potrošeni i eto nas u problemima u sjetvi. Dobra je to sijačica, rekao bi odlična, prekopiran američki 750 model (osim accord distribucije sjemena, američka je sa sandukom iznad ulagača) ali za min till i No till uvjete. To je prva sijačica koja može napraviti direktnu sjetvu u široj upotrebi kod nas, ali malo je ona radila direktne sjetve, mnogi su probali ali odustali. Direktna sjetva ili minimalna obrada zahtjeva drukčiji pristup obradi tla i gnojidbi, tu su povećani troškovi zaštite bilja, treba to isprobavati. Bojim se da ni ovi novi strojevi koji su sigurno sjajni u radu, dokazani na mnogo mjesta, neće imati onaj učinak (pri tome ne mislim na Hektara na sat nego na ekonomski učinak na proizvodnju) koji bi trebali imati ako se ne uvede cijela tehnologija. Nije stvar samo u sijačici ako želiš direktnu sjetvu. Praktički sve faze proizvodnje treba prilagoditi novom načinu rada. Ako želiš implementirati novi način rada treba isprobavati, ali važno je i dobro poznavati teoriju da znaš u kojem smjeru treba se kretati sa isprobavanjima da bi dobio željeni rezultat. A na nekim tlima za sada se nije došlo do odgovarajuće tehnologije direktne sjetve, jer neka tla jednostavno zahtjevaju obradu. Krajnji cilj je pojeftiniti proizvodnju, to treba na kraju postići.
117
gledamo stalno na youtube-u kako po njemackoj i francuskoj traktori oru sa po 10 i vise brazdi tamo onu njihovu prašinu , želim rec da su ti strojevi napravljeni za njihove uvjete gdje je zemlja takva da je ni ne treba ni orat ni pripremat vec samo sijat dok za nasu masnu crnicu ili žutu ilovacu tesko da se mogu postic bolji rezultati s direktnom sjetvom nego sa kompletnom obradom
a sto se tice sijacice 750A kod nas ih ima dosta a i belje ih je imalo ili jos ima koju i mislim da niko je ne koristi u direktnoj sjetvi pa cak slabu i u reduciranoj obradi jer to jednostvano bar na nasim zemljama na daje dobre rezultate
a sto se tice sijacice 750A kod nas ih ima dosta a i belje ih je imalo ili jos ima koju i mislim da niko je ne koristi u direktnoj sjetvi pa cak slabu i u reduciranoj obradi jer to jednostvano bar na nasim zemljama na daje dobre rezultate
Picek koja je cijena Vaderstadt RDA 400S System Disc Crosboard sijačice ?
Moj Fendt radi sa njom ?
Moj Fendt radi sa njom ?
3
Picek je napisao/la:
Picek znaš možda stanje ovog Fendta s slike? Ide skoro u prodaju možda?
Thor- Broj postova : 547
God : 41
Registriran : 13.08.2008
0
pingo je napisao/la:Vaderstadt RDA 400S System Disc Crosboard sijačica
Moj Fendt radi sa njom ?
NH TM190
JD 6920
Fendt 818
Doduse svugdje kvalitetnije tlo nego kod tebe, i rekao bih previše kultivirano za tu sijačicu.
0
Hajmo malo popričati o toj siji ...
Vidim da zadržava minimalan klirens pri okretanju na uvratinama ... zar se samo meni to ne sviđa ? Dakle ona se uopće ne može okrenuti vožnjom u nazad ? Kako to sve izgleda ako su mi uvratine vlažne a većinom u jesen budu tako da traktor propada te i on sam pravi male kolotrage ? Riješenje ispada obavezan rad sa udvojenim kotačima , ha ?
Dalje ova sijačica sa filmova ima spremnik za zrno preko cijele svoje širine a to je 4 metra ... kako onda ima transportnu širinu od 3 metra ? Nikako ? Izgleda se radi o drugugom modelu ...
Po pitanju rada vidim da bi Fendt 820 koristio svoj svaki konjić jer na filmovima ( osobito trećem ) zemljište u koje oni siju izgleda kao moje nakon sjetve što bi se reklo priprema je odlična .
Vidim da zadržava minimalan klirens pri okretanju na uvratinama ... zar se samo meni to ne sviđa ? Dakle ona se uopće ne može okrenuti vožnjom u nazad ? Kako to sve izgleda ako su mi uvratine vlažne a većinom u jesen budu tako da traktor propada te i on sam pravi male kolotrage ? Riješenje ispada obavezan rad sa udvojenim kotačima , ha ?
Dalje ova sijačica sa filmova ima spremnik za zrno preko cijele svoje širine a to je 4 metra ... kako onda ima transportnu širinu od 3 metra ? Nikako ? Izgleda se radi o drugugom modelu ...
Po pitanju rada vidim da bi Fendt 820 koristio svoj svaki konjić jer na filmovima ( osobito trećem ) zemljište u koje oni siju izgleda kao moje nakon sjetve što bi se reklo priprema je odlična .
3
nisu baš oduševljeni njime, non stop nešto.. prošli tjedan kada sam bio onda je kvačilo ili tako nešto otišlo..Thor je napisao/la:
Picek znaš možda stanje ovog Fendta s slike? Ide skoro u prodaju možda?
a ima na ovom forumu i kompetentnijih od mene govoriti o tim traktorima, oni ih i održavaju..
ne zadržava..pingo je napisao/la:Hajmo malo popričati o toj siji ...
Vidim da zadržava minimalan klirens pri okretanju na uvratinama ... zar se samo meni to ne sviđa ?
imaju dvije opcije koje se mogu mijenjati putem kontrolne stanice
1. low-lift - sijačica je podignuta dovoljno da se može okrenuti na uvratinama a pera za zagrtanje sjemena (pera iz zadnjeg reda kotača) tada rade i po uvratinama
2. high-lift - sijačica je podignuta u maksimalan položaj, pera nemaju dodira sa tlom niti kada se ide u rikverc.
inače, ta pera su dosta jednostavna. u slučaju da se u low-lift položaju ide u rikverc ona se ne lome i ne mogu se polomiti, samo se prebace sa 60 stupnjeva i zagrtaju i kod kretanja u rikverc..
ako je podigneš u jedan od dva gore navedena položaja naravno da može..pingo je napisao/la:Dakle ona se uopće ne može okrenuti vožnjom u nazad ?
Fendtovi su s razlogom lagani u startu..pingo je napisao/la:Kako to sve izgleda ako su mi uvratine vlažne a većinom u jesen budu tako da traktor propada te i on sam pravi male kolotrage ? Riješenje ispada obavezan rad sa udvojenim kotačima , ha ?
kao i moje Valtre.. baš zbog toga da se može dodavati i skidati težina ovisno o tome što se na polju radi..
za razliku od naših ingenioznih kombinata koji su još većinom na par tona težim JD-ima koje koriste za sve i onda psuju o sabijenom tlu..
preporuka je uvijek koristiti duple gume kod sjetve, skinuti dodatne utege sa traktora itd. samo i isključivo iz razloga manjeg sabijanja tla.. ali to bi trebala biti preporuka i kod korištenja svake druge sijačice..
RD 400 - mehanička sijačica, fiksna rama i transportna širina 4m kao i radna širinapingo je napisao/la:Dalje ova sijačica sa filmova ima spremnik za zrno preko cijele svoje širine a to je 4 metra ... kako onda ima transportnu širinu od 3 metra ? Nikako ? Izgleda se radi o drugugom modelu ...
RDA 400 - pneumatska sijačica, sklopiva rama i transportna širina 3 m dok je radna 4m
3m mehaničku je vukao JD 160-ak ks i to finom brzinom po prethodno potanjuranom tlu ali se direktno na brazdi mučio Case 190 ks..pingo je napisao/la:Po pitanju rada vidim da bi Fendt 820 koristio svoj svaki konjić jer na filmovima ( osobito trećem ) zemljište u koje oni siju izgleda kao moje nakon sjetve što bi se reklo priprema je odlična .
Zadnja promjena: Picek; 4/4/2009, 21:25; ukupno mijenjano 1 put.
22
Hvala Picek .
Evo filma sa RDA 400 sijačicom koja se sklapa na 3 metra pri transportu ...
Obzirom na količinu zemlje koju radim takva sijačica od 4 metra ( 3 metra bi bila prava mjera ) bi mi hlapila u dvorištu ali kada ju vidim na ovim filmovima izgleda mi predobro .
Evo filma sa RDA 400 sijačicom koja se sklapa na 3 metra pri transportu ...
Obzirom na količinu zemlje koju radim takva sijačica od 4 metra ( 3 metra bi bila prava mjera ) bi mi hlapila u dvorištu ali kada ju vidim na ovim filmovima izgleda mi predobro .
3
Hmh, znači 200ks je neki optimum za 3m ako želiš no-till.Picek je napisao/la:3m mehaničku je vukao JD 160-ak ks i to finom brzinom po prethodno potanjuranom tlu ali se direktno na brazdi mučio Case 190 ks..pingo je napisao/la:Po pitanju rada vidim da bi Fendt 820 koristio svoj svaki konjić jer na filmovima ( osobito trećem ) zemljište u koje oni siju izgleda kao moje nakon sjetve što bi se reklo priprema je odlična .
S obzirom na tlo u tvom kraju i na ono gore što je Picek rekao, a i sam kažeš da ti 4m realno ne treba, go for 3pingo je napisao/la:
I ona je već dosta €€€ pa čemu onda nešto oversized s čim nećeš moći raditi u svim uvjetima.
0
E Thor ali ova sklopiva od 4 metra mi je tako zgođušna dok je trometarska nekako dosadna Na 4 metarskoj mi se sviđa spremnik za zrno i fora mi je to sklapanje . Znam da obje siju jednako dobro , znam da bi mi Fendonja dušu ispustio pod ovom većom ali šta ti je još 20.000 € extra kada već daješ 50 ... jel
3
Takvu sijačicu se ne isplati kupovati ako misliš sijati sa njome u orano tlo. Minimalna obrada ili direktna sjetva kada je tlo tvrđe i za rad je potrebno manje snage. Sjetva u orano sa takvom sijačicom bi bila kao kada bi imao auto sa šest brzina, a koristiš samo prvu i drugu. To bi trebala biti više iznimka nego redoviti postupak u proizvodnji. Za sjetvu u orano tlo prihvatljivija je lakša i (jeftinija) sijačica, što već vjerovatno imaš. Mnoge min-till i no-till sijačice imaju i problema kod sjetve u fino pripremljeno tlo, jer je teško napraviti univerzalnu sijačicu, ali po slikama sjetve čini se kao da je ljudima u vederstat-u to dosta dobro uspjelo, i zato mi je tehnološki vrlo interesnatna. Inače nesklopiva od 3 m zahvata trebala bi biti puno jefitinija od one sklopive 4 m. Pogledaj i ove stranice, to je firma u CZ radi slične strojeve za minimalnu obradu (i sijačice također):
http://www.smscz.cz/zemedelske_cz.php
117
da, ali to nije isključivo min till sijačica a nije niti blizu klasične no till sijačice kao što su recimo Vaderstad Spirit ili SeedHawk http://www.vaderstad.com/default2.aspx?companyId=1&treeId=2&lnkMainId=153 (ne znam kako se zovu kod konkurencije)..Fidelito je napisao/la:Takvu sijačicu se ne isplati kupovati ako misliš sijati sa njome u orano tlo. Minimalna obrada ili direktna sjetva kada je tlo tvrđe i za rad je potrebno manje snage. Sjetva u orano sa takvom sijačicom bi bila kao kada bi imao auto sa šest brzina, a koristiš samo prvu i drugu. To bi trebala biti više iznimka nego redoviti postupak u proizvodnji. Za sjetvu u orano tlo prihvatljivija je lakša i (jeftinija) sijačica, što već vjerovatno imaš. Mnoge min-till i no-till sijačice imaju i problema kod sjetve u fino pripremljeno tlo, jer je teško napraviti univerzalnu sijačicu, ali po slikama sjetve čini se kao da je ljudima u vederstat-u to dosta dobro uspjelo, i zato mi je tehnološki vrlo interesnatna. Inače nesklopiva od 3 m zahvata trebala bi biti puno jefitinija od one sklopive 4 m. Pogledaj i ove stranice, to je firma u CZ radi slične strojeve za minimalnu obradu (i sijačice također):
iz mog iskustva, recimo u sjetvi direktno na brazdu i to odmah nakon traktora koji ore, dakle dok je tlo još uvijek jako vlažno, brzina je naravno pala ali još uvijek je radila 1,5-3 km/h brže nego rotosem kombinacija koja je radila usporedo sa nama.. a daleko bolji posao je napravljen, jer rotodrljača+sijačica nisu mogli ulagati sjeme i jako puno ga je ostajalo vani, mogućnost podešavanja dubine ulaganja na Rapidu se tu pokazala boljom..
a u situaciji kada se u proljeće sije direktno na zimsku brazdu gubitaka brzine praktički uopće nema a kvaliteta je opet neusporediva..
doduše ja nisam kompetentan jer nisam agronom ali po ovome što je isklijalo a sijano je sada u proljeće ne bih rekao da je to loše..
22
Znači da zapravo to i nije no-till nego više min-till sijačica. Možda bi umjesto oranja onda bolje bilo proći sa mulch tillerom (top down?) da se tlo prorahli i djelomično smanji količina biljnih ostataka na površini. To je brže i jeftinije rješenje od oranja ali djelomično ostaju biljni ostatci na površini (zavisi od oblika radnih tijela i prethodne kulture). Pogledao sam malo seed hawk i ona mi se čini da je namjenjena više za dryland farming ili ti za obradu u područijima gdje ima malo padavina (mislim da se dryland farming smatraju područija sa manje od 500 mm godišnjih padavina), ulagači su tipa za minimalno otvaranje tla (minimum disturbance). Biljni ostaci ostaju na površini, tlo se praktički ne izlaže zraku i prosušivanju i tako se čuva ono malo korisne vode u tlu.
Sprint mi se čini interesntsan, moram proučiti pdf, ali okvirno kažu da je za lakša tla.
Sprint mi se čini interesntsan, moram proučiti pdf, ali okvirno kažu da je za lakša tla.
117
Stranica 5 / 9. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Stranica 5 / 9.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.