AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Što se iza brda valja?

Stranica 30 / 40. Previous  1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 35 ... 40  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Što se iza brda valja? - Page 30 Empty Definitivno bankrot Hrvatske preko bankrota građana ide predviđenim tempom

Postaj by Nostradurus 13/7/2012, 19:54

http://www.business.hr/ekonomija/rat-s-nelikvidnoscu-ne-daje-rezultate-blokirane-kompanije-duzne-44-46-milijardi-kuna
Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 74.196 blokiranih poslovnih subjekata u svibnju je iznosila 44,56 milijardi kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 14,32 milijarde kuna na kraju svibnja bili su blokirani računi 223.840 građana, objavila je Financijska agencija.

Broj blokiranih građana bio je za 6 posto ili njih oko 12,8 tisuća veći nego krajem travnja, a njihov je dug povećan za 700 milijuna kuna.
Dajte još jednom pročitajte. Broj blokiranih je u mjesec dana povećan za 6%. To bi značilo da ovim tempom broj blokiranih udvostručuje svake godine. To bi značilo da taj tempom osigurava da za 4 godine postigne 3,5 miliona blokiranih građana. To bi značilo da je bankrot RH više nego siguran u roku 5 godina što sam ugrubo predvidio prošle godine. http://misterij-bankarstva.bloger.hr/post/misterij-bankrota-hrvatske/12252064.aspx
Nostradurus
Nostradurus

Broj postova : 1192
Zanimanje : dipl. ing. elektrotehnike
Registriran : 11.01.2012
13

http://sites.google.com/site/financijskisustav/

[Vrh] Go down

Što se iza brda valja? - Page 30 Empty Re: Što se iza brda valja?

Postaj by mačor 13/7/2012, 22:33

Ja to sveskupa ne mogu baš najbistrije si pojasniti, tj. "ne vidim dobro naprijed". recimo da sve ide dalje ovako kao sada, što će se u stvari dogoditi!?
mačor
mačor

Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12

[Vrh] Go down

Što se iza brda valja? - Page 30 Empty Analiza

Postaj by Nostradurus 14/7/2012, 13:37

mačor je napisao/la:Ja to sveskupa ne mogu baš najbistrije si pojasniti, tj. "ne vidim dobro naprijed". recimo da sve ide dalje ovako kao sada, što će se u stvari dogoditi!?
Trenutno se događa da zbog kretanja u štednju (smanjenje državne potrošnje) imamo pad BDP-a i posljedično rast nezaposlenosti. A taj efekt opet ima reakciju u smanjenju prihoda države i potrebe za daljnjom štednjom. Tj. imati ćemo daljnji rast poreza, rast cijena monopolističkih usluga (struja, voda, itd.). Povećanje nezaposlenosti vodi u blokadu računa građana i veća izdvajanja države za socijalu. To je instantno kretanje u krizu i propast. Povećanje cijena i poreza nas čini još nekonkurentnijim za proizvodnju. To je spirala koju je skoro nemoguće prekinuti. Vlada se pravi pametna i sluša preporuke EU da bi očuvala kreditni rejting. A posljedice nisu bitne. Za razliku od HDZ-ove Vlade, ova je uspjela povećati poreznu presiju i to će ubrzati raspad gospodarskog sektora. Tome pomaže i zakon o bržem rješavanju stanja blokiranih firmi. Taj zakon uopće neće ništa riješiti, nego ubrzati uništenje. Brže rješenje slučajeva može samo u rijetkim slučajevima biti produktivno. Globalno to samo znači da će ljudi brže ostajati bez posla, a da se nova mjesta neće otvarati. Da bi biznis bio profitabilan treba tržište sa novcem, a ne kupci koji su bez posla.

Stopa rasta blokiranih računa građana je katastrofalno velika. Da je na godišnjoj razini još bi nekako to i bilo, ali na mjesečnoj je katastrofa. Svi znamo da nam BDP ovisi o krajnjoj potrošnji. Kako nam krajnji potrošači velikom stopom idu u blokadu, jasno je da bi nam se moglo dogoditi da BDP iz godine u godinu počne sve brže padati. Razlog je što će likividnih potrošača biti sve manje pa će rast blokiranih biti sve utjecajniji.

Suprotan trend će biti ako se ide u investicije i zapošljavanje. Međutim, građevinski radovi neće moći zaposliti velik broj ljudi, a sekundarni efekti će biti slabi zbog visokih dugova države i relativno malih investicija. Velike investicije su nemoguće jer se država neće zaduživati da bi deficit proračuna ostao nizak. Zbog pada BDP-a i poreznih prihoda će deficit proračuna ipak biti premašen od predviđenog.

Zaključno: Da bi se privreda pokrenula potrebno je upucavati novac. Nezgoda je što su kamate visoke i stvaraju nekonkurentnu skupu proizvodnju. A tako visoke kamate se ne mogu otplatiti jer nemamo vanjskotrgovinski suficit. Da ga imamo i kamate bi bila manje. Točnije, u gospodarskoj crnoj rupi smo iz koje je mala šansa izlaza. Dobar dio firmi koje su do sada preživjele će krenuti u bankrot zbog nedostatka tržišta. 20% firmi nije u stanju vraćati kredite! Situacija se nije mijenjala u zadnje dvije godine i nema nikakvih naznaka da će biti bolje.

Rješenje: već sam ga spominjao. Možemo se praviti da će nas Božja intervencija spasiti, ali eto nema je. Ako za godinu dana uđemo u EU, tada se zbilja nećemo moći lako izvući iz krize bez teških posljedica. Preporučam svima da ne ulaze u rizične dugoročne investicije, kupovinu stana ili ogromna ulaganja jer bi se situacija mogla pogoršati i ulaganje pretvoriti u veliku propast. Također, ako imate više novca na računu banke, razmišljate da ga podignete ili disperzirate u više banaka. Jer, samo jedan mali mig da neka veća banka nije likvidna (a realno oni imaju možda samo 15% vašeg novca) bi moglo stvoriti stampedo na banke. A tu bi se mogle izgubiti mnoge ušteđevine i time još više pogoršati situacija u državi zbog potrebe sanacije tih banaka. Fond za osiguranje depozita nije dovoljan niti za jednu veliku banku.

Probajte smanjivati svoje troškove i racionalizirati potrošnju. Npr. zamjenite veći stan za manji. Smanjiti čete troškove i ostvariti nekakav dotok keša. Ovo stanje ne može proći preko noći. Ako uđemo u EU, mislim da će nam trebati dosta godina da se izvučemo iz EU da bi se uopće mogli riješiti krize.

Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 14/7/2012, 14:29

Monetarno zlato u HR ne postoji kao kategorija, za razliku od Slovenije npr.
Ovo s disperzijom novca ima smisla, no ako se dogodi stampedo, bojim se da bu u svim bankama, tak da malo koristi od toga.

Ima li još koji način?
(Nažalost, nemam kaj spremati, već me samo zanima.)

Zvonimir

Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10

→→→ : VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 14/7/2012, 17:58

Zvonimir je napisao/la:Monetarno zlato u HR ne postoji kao kategorija, za razliku od Slovenije npr.
Ovo s disperzijom novca ima smisla, no ako se dogodi stampedo, bojim se da bu u svim bankama, tak da malo koristi od toga.

Ima li još koji način?
(Nažalost, nemam kaj spremati, već me samo zanima.)

Ulaganje u zlato je sigurno da nećete popušiti na velikom padu cijene. Preporuča ulaganje u solarnu (opipljivu) verziju zlata, a ne monetarnu. Gubitak na zlatu je ipak moguć, ali ako prodajete u krivo vrijeme.

Ako sve banke padnu, pašće nam i kompletna privreda. Svi računi su kod banaka. Zbog toga je mala vjerojatnost da sve banke krepaju u isto vrijeme. To bi bio razlog za proglašenje izvanrednog stanja u državi.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 14/7/2012, 17:59

http://www.business.hr/ekonomija/buffett-eurozona-ne-moze-opstati-u-obliku-u-kojem-je-originalno-zamisljena-ta-ideja-sadrzi-fundamentalnu-gresku

Vijest za zabavu. Dobro jutro Buffet. Nije greška nego je namjerno napravljeno.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 14/7/2012, 22:03

Jučer razgovaram sa jednim svojim rodijakom koji živi u nemačkoj i gle čuda studira ekonomiju ,

Pa sam ti se ja onako pravio pametan i raspravljao s njim oko trenutnog stanja i naravno citirao gosp, nostradurusa.
On kaže .Da im njihov profesor sa fakulteta kaže da svijetom kruže bilijarde dolara koje se ne mogu kvalitetno uložiti .Ma mislim koja obmana ono ....

O.P.G.KOVAČ

Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 14/7/2012, 23:59

O.P.G.KOVAČ je napisao/la:Jučer razgovaram sa jednim svojim rodijakom koji živi u nemačkoj i gle čuda studira ekonomiju ,

Pa sam ti se ja onako pravio pametan i raspravljao s njim oko trenutnog stanja i naravno citirao gosp, nostradurusa.
On kaže .Da im njihov profesor sa fakulteta kaže da svijetom kruže bilijarde dolara koje se ne mogu kvalitetno uložiti .Ma mislim koja obmana ono ....

To je istina. Da bi se ulaganje isplatilo, morate imati tržište iz kojeg ćete isčupati zaradu. Što više isčupate više imate na hrpi, a manje za vađenje. Stoga isplativost pada. Kada imate raslojavanje po kupovnoj moći, tada je kupovna moć većine slaba, a manjine visoka. Samo oni u manjini i imaju višak novaca jer manje troše nego što prihoduju. Tj. pokušavaju povećati novčani kapital. Stoga ispada da je teško u poslovanju sa bogatima ostvariti profit (globalno u sumi). Znači da meta ulaganja treba biti tržište ovih koji imaju smanjenu kupovnu moć. A priznajte da je tada sve teže izvlačiti profit iz potrošača kojima iz dan u dan pada kupovna moć.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 16/7/2012, 08:35

Nostradurus, bojim se da si debelo u pravu:
http://danas.net.hr/novac/slavko-linic-samo-preko-mmf-a-mozemo-u-eu

Dvostruki način propasti: MMF i EU.
Totalna propast za sve nas.

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 16/7/2012, 08:57

Zvonimir je napisao/la:Nostradurus, bojim se da si debelo u pravu:
http://danas.net.hr/novac/slavko-linic-samo-preko-mmf-a-mozemo-u-eu

Dvostruki način propasti: MMF i EU.
Totalna propast za sve nas.
Zašto mislite da bih vam sve vrijeme lagao? Samo je vaša nevjerica problem. Iz najave prodaje udjela u profitabilnim firmama je već bilo jasno da je voda došla do grla i da će se poduzeti koraci koji će nam smanjiti standard još više, a da pri tome nema nikakve garancije da će nam to ikako pomoći.

Kad poznajete izvor novčanog profita jedne države, lako možete predviđati što će se dogoditi. Sve sam napisao u knjizi koja je u linku potpisa.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 16/7/2012, 09:14

Ne, mislim da ste lagali, već samo potvrđujem kak se stvari odvijaju prema scenariju koji ste predvidjeli.

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by mačor 16/7/2012, 09:20

http://www.vecernji.hr/biznis/hrvatski-dr-propast-nas-roubini-je-ljubo-jurcic-clanak-430996

mačor
mačor

Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 16/7/2012, 10:12

mačor je napisao/la:http://www.vecernji.hr/biznis/hrvatski-dr-propast-nas-roubini-je-ljubo-jurcic-clanak-430996

Jurčić dobiva nagradu za analizu, međutim mjere koje predlaže nisu adekvatne. On je dobar gospodarstvenik, ali nekompletan stručnjak za makroekonomiju.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by DARKO 16/7/2012, 10:52

Nije da vam ne vjerujemo nego ne žele si ljudi to priznati da zemlja ide u lošem smjeru i da ćemo doseći dno. Očito smo mi Hrvati vječiti optimisti bez obzira kaj se oko nas događa..uvijek nam se samo obećava bolje sutra a taj dan nikako da svane. S ovom politikom i "ekonomijom" koju vodi naša vlada i ja sam uvjeren da ne ide ka dobrom. Jednostavno je nemoguće smisliti novac ako ga nema, kak i sami pišete kad postoji bolest treba koristiti adekvatan lijek za ozdravljenje a naša vlada to ne prakticira. Evo još lijepih vijesti:
http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/u-zemlji-je-izvanredno-stanje-a-iduce-godine-moglo-bi-biti-jos-mnogo-teze
DARKO
DARKO

Broj postova : 1603
God : 37
Zanimanje : Šofer
Registriran : 26.11.2011
52

[Vrh] Go down

Postaj by vkt 16/7/2012, 11:03

Pozdrav forumašima! Novi sam član ovoga foruma te me isto tako jako brine situacija u zemlji. Nažalost, kakvi nas ljudi vode zadnjih 20 godina, nije ni čudo da je ovako kako je. Najviše me iritira apatija naših ljudi, da ne kažem naivnost i podijeljenost. Nažalost, u ovom trenutku ne vidim svjetlo na kraju tunela bez obzira na trud Nostradurusa i njemu sličnih kojima još nešto znači ova zemlja.

Ne znam što mi, obični građani, možemo učinit u ovom trenutku da se to promijeni.

vkt

Broj postova : 20
Registriran : 30.05.2012
0

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 16/7/2012, 13:30

vkt je napisao/la:Pozdrav forumašima! Novi sam član ovoga foruma te me isto tako jako brine situacija u zemlji. Nažalost, kakvi nas ljudi vode zadnjih 20 godina, nije ni čudo da je ovako kako je. Najviše me iritira apatija naših ljudi, da ne kažem naivnost i podijeljenost. Nažalost, u ovom trenutku ne vidim svjetlo na kraju tunela bez obzira na trud Nostradurusa i njemu sličnih kojima još nešto znači ova zemlja.

Ne znam što mi, obični građani, možemo učinit u ovom trenutku da se to promijeni.

Možete učiniti puno. Kao prvo, morate naučiti u čemu je problem. Ključ svega je znanje o krizi. Kao drugo, trebate naučeno širiti dalje. Ovako to izgleda kao neka religija, ali ako budete saznanja držali za sebe, samo radite protiv svih nas i postajete saučesnik - imate saznjanja o kriminalu, a ne prijavljujete ga. Ako šira javnost ne bude ovo znala, manipulanti će nas moći u beskraj varati. Pri tome će na vlast dolaziti druge druge garniture političara na osnovu pogrešne odluke birača. Gledajte što se događa u Grčkoj. Treća godina teške krize nije urodila nikakvim pomakom na bolje, nego su i povećali dug. Upravo nam se to događa. Vrijeme se gubi na eksperimente nekompetentnih političara. U Saboru ne postoji politička stranka koja podržava ovaj program reforme. Prema tome, iz krize će nas izvući stranke koje do sada nisu bile u Saboru, a imaju u programu na prvom mjestu slijedeće :

1. Odustajanje od EU
2. Ukidanje dužničkog ropstva u državi prema planu koji sam predložio - reformom u emisiji novca i bankarstvu
----------------

Put ka tome cilju je i inicijativa udruge UZMAH da se ublaže kriteriji za pokretanje referendumskog pitanja. http://www.lika-online.com/mreza-udruga-uzmah-predstavila-deklaraciju-za-poboljsanje-referendumskih-uvjeta-rh/. Ovo nam može biti oružje za izlaz iz krize.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by vkt 16/7/2012, 13:58

Pratim vaše pisanje već duže vremena, jasno mi je u potpunosti gdje je "kvaka" i problem. Jedino kada se to pokuša predočit ljudima, u većini slučajeva to ljudi prihvaćaju s podsmjehom, nevjericom. Na kraju možda misle da ste i budala s takvim stajalištima. Problem je u dubokoj indoktrinaciji medijima, poviješću isto tako, podijeljenošću na crne, crvene, roze i plave. Nismo smijeli poduprijet ulazak u EU pa na kraju ipak jesmo (legalno ili nelegalno, na kraju svejedno) i tako brod plovi u propast. I to već tako plovi zadnjih 20 godina. Pitam se ima li nade, gdje je taj trenutak (ako uopće postoji) kada će se ovdje nešto prelomit.

Pa valjda samo ovdje ppV ove "države" može biti osuđena osoba. Pa gdje toga ima još.

vkt

Broj postova : 20
Registriran : 30.05.2012
0

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 16/7/2012, 15:13

vkt je napisao/la:Pratim vaše pisanje već duže vremena, jasno mi je u potpunosti gdje je "kvaka" i problem. Jedino kada se to pokuša predočit ljudima, u većini slučajeva to ljudi prihvaćaju s podsmjehom, nevjericom. Na kraju možda misle da ste i budala s takvim stajalištima. Problem je u dubokoj indoktrinaciji medijima, poviješću isto tako, podijeljenošću na crne, crvene, roze i plave. Nismo smijeli poduprijet ulazak u EU pa na kraju ipak jesmo (legalno ili nelegalno, na kraju svejedno) i tako brod plovi u propast. I to već tako plovi zadnjih 20 godina. Pitam se ima li nade, gdje je taj trenutak (ako uopće postoji) kada će se ovdje nešto prelomit.

Pa valjda samo ovdje ppV ove "države" može biti osuđena osoba. Pa gdje toga ima još.

Predočavanje je teško. Probajte pročitati stručni tekst na temelju kojeg je sve razrađeno:

http://web.efzg.hr/dok//za%20studente/elektronicki%20udzbenici/Krueger_Makroekonomika.pdf - strana 25: Sustav društvenog računovodstva: računanje nacionalnog dohotka i proizvodnje

Tj. ključ svega je na strani 37:
OKVIR 2.5: Osnovni identitet tri deficita
Zanimljivo je da BDP možemo promatrati na dva načina. S jedne strane nas može zanimati što možemo napraviti sa robama i uslugama koje smo proizveli (vrijednost stolica, traktora, prženih ribica, šišanja, održana predavanja, itd.).
Sa robama i uslugama možemo napraviti samo četiri stvari: prvo, možemo ih potrošiti (osobna potrošnja C), drugo, može ih potrošiti država (državna potrošnja G), treće, možemo ih ostaviti za sutra (investicije I) ili četvrto, možemo ih izvesti (izvoz X). No osim onoga što smo proizveli možemo trošiti i uvezenu robu (uvoz M). Iz ovoga bi vam trebalo biti jasno da je riječ o maloj otvorenoj ekonomiji poput Hrvatske. Nema drugih načina trošenja. To znači da vrijedi (skrećem vam pažnju da se radi o knjigovodstvenim identitetima, da bi se oni razlikovali od jednadžbi koje podrazumijevaju uzročne veze označuju se sa ≡):
Y ≡ C + G + I + X − M
odnosno
CA ≡ X − M tj. Y − (C + G + I) ≡ CA
gdje je CA bilanca tekućih transakcija (plaćanja) 13.
S druge strane, dohodak (novac) koji imamo možemo potrošiti na samo tri načina. Prvo, možemo ih sami potrošiti (to je osobna potrošnja C), drugo možemo ih dati nekome drugome (pa se radi o porezima T, zapravo su to neto porezi odnosno razlika poreza koje platimo državi i novca koje nam država vrati u transferima; 14) i treće možemo štedjeti (pa imamo štednju S). Četvrtog načina nema. Zato imamo identitet
Y ≡ C + T + S
odnosno
S ≡ Y − (C + T)
S obzirom da imamo otvorenu ekonomiju i da se sve potrošeno treba platiti znamo da na razini narodnog gospodarstva vrijednost trošenja mora biti jednaka raspoloživim sredstvima. To znači da je
C + G + I + CA ≡ Y ≡ C + T + G
Oduzimanjem desne strane od lijeve dobijemo
(G − T) + (I − S) + CA ≡ 0
Odnosno
(T − G) + (S − I) ≡ CA
Svaka od ovih velična ima zanimljivo tumačenje. Prva, T − G je razlika prihoda i rashoda države (podsjećam vas, ne samo središnje nego i lokalnih jedinica, županija, gradova i općina te fondova za ceste, zdravstvo i mirovine, to se zove "opća država") i ona može biti pozitivna (u kojem slučaju kažemo da imamo javnu štednju) i negativna (kada država više potroši nego naplati u porezima pa ima deficit). Drugi, S − I je razlika štednje i investicija. Ona također može biti pozitivna i negativna (kada su investicije veće od štednje i ona se često zove deficit financiranja). Treći, CA ≡ X −M, je trgovinska bilanca. Ona također može biti pozitivna i negativna (pa se govori o deficitu i to je slučaj kada je uvoz veći od izvoza).
Ono što je važno jest da su sva ta tri deficita (države, financiranja i vanjskotrgovnski) povezana. Zato se nekada ovi identiteti nazivaju "identitet tri deficita" a nekada "dva deficita" (jer se S − I ne tumači kao deficit). Recimo, ako je financijski deficit nula onda deficit države mora bit jednak trgovinskom deficitu. Ako malo razmislite to je jasno jer ako je država potrošila više roba nego je mogla platiti skupljenim porezima onda ima deficit i njega je morala platiti
stranim zaduživanjem a to znači da bi uvoz trebao biti veći od izvoza. No u korištenju tri identiteta treba uvijek imati na umu da se radi o identitetima i da nema uzročnih veza izmedu veličina. S obzirom da se radi o knjigovodstvenim identitetima ove veličine se mogu izračunati iz sustava društvenih računa. U tablici su dani podaci za Hrvatsku.
Iz tablice je vidljivo da Hrvatska svake godine ima deficit opće države koji je manji od vanjskotrgovinskog deficita. To znači da u pravilu postoji i deficit financiranja i da su investicije veće od štednje. To pak znači da se i deficit države i deficit financiranja pokriva vanjskim zaduživajem (na primjer i ovakav broj javnih činovnika i autoputevi se financiraju uvozom kapitala).

godina;(T-G) Saldo konoslidirane opće države(% BDP-a; CA Saldo tekućeg računa platna bilance(% BDP-a);(S-I)Deficit financiranja
2008. -2.7% -9.4% -6.7%
2007. -1.8% -7.6% -5.8%
2006. -3.0% -7.9% -4.9%
2005. -4.0% -6.3% -2.3%

Tko ovo kuži i koja je poanta iz toga teksta?

Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 16/7/2012, 16:38

- Javna potrošnja je veća nego kaj se može (od poreza) prihodovati
- Veći je uvoz nego kaj izvozimo
- Nema pokrića investicijama u štednji (laički rečeno fiktivni novac), odnosno država se zadužuje da bi investirala umjesto da se domaća ušteđevina iz (domaćih banaka) plasira u investicije, ako sam dobro shvatil.

Za sve tri točke potrebno je posuđivati novac od lihvara i zato ekonomski propadamo.

Rješenje:
- smanjiti nepotrebno trošenje (racionalizirati i napraviti efikasnijom javnu upravu)
- ne uvoziti nepotrebno, ono čega ima i doma, pa makar i skuplje - hrana, npr.
- imovinu građana (novac) preusmjeriti u domaće investicije (uz razumnu garanciju i naknadu-kamate) te time povećati zaposlenost i novostvorenu vrijednost, da se spirala može početi odmatati.

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 16/7/2012, 17:41

Hvala na trudu g. Zvonimir. Jasno je da se vanjskotrgovinska bilanca mora poravnati zaštitnim mjerama. Ali još uvijek se čini da nam fali dobar postotak BDP-a. Taj dio se prelijeva iz realnog u financijski sektor. Profit banaka je jako vidljiv u BDP-u. Međutim, štednja i profit se događaju i novac se mora dodavati u sustav. Samo poanta je da to ne može biti kredit banaka jer je on ionako iz zraka. Od kuda bankama toliko novca za dodavanje nego privatizacijom ekspanzije novčane mase za svoju korist. Taj isti posao može raditi i državna emisija novca, koja će time i smanjiti trošak države. To će izgledati kao samoinvesticija. Prednosti su velike. Nema duga, a uloženi novac potiče gospodarstvo.

Naletio sam i na dobar tekst: http://zlatnodoba.wordpress.com/2011/09/07/23-stvari-koje-vam-ne-govore-o-kapitalizmu/. Pročitajte pažljivo ovo:
Evo profila dvije zemlje u razvoju. Vi ste ekonomski analitičar koji pokušava procijeniti njihove razvojne mogućnosti. Što biste rekli?

Zemlja A: do prije deset godina zemlja je bila visoko protekcionistička, s prosječnom industrijskom carinom iznad 30 posto. Unatoč nedavnom smanjenju carine, važna vidljiva i nevidljiva ograničenja u trgovini prisutna su i dalje. Zemlja ima jake restrikcije na prekogranični protok kapitala, bankarski sektor u državnom vlasništvu je visoko reguliran, a postoje i brojne restrikcije na strano vlasništvo financijskog kapitala. Strane tvrtke koje proizvode u zemlji žale se da su diskriminirane putem diferenciranih poreza i propisa lokalnih vlasti. U zemlji nema izbora i premrežena je korupcijom. Ima netransparentna i komplicirana prava vlasništva. Osobito je slaba zaštita prava intelektualnog vlasništva, zbog čega cvjeta piratstvo. Država ima velik broj poduzeća u državnom vlasništvu, od kojih neka proizvode velike gubitke ali se održavaju subvencijama ili monopolom koji im osigurava država.

Zemlja B: zemljina trgovinska politika je bila doslovno najprotekcionistička na svijetu u posljednjih nekoliko desetljeća, s prosječnom industrijskom carinom od 40-55 posto. Većina stanovništva nema pravo izaći na izbore, a kupovanje glasova i izborne prijevare su česti. Korupcija buja, a političke stranke prodaju državne poslove onima koji ih financiraju. Država nikada nije zaposlila ni jednog jedinog državnog službenika putem otvorenog natječaja. Javne financije su neutemeljene, a vlada ponekad ne plaća svoje dugove, što zabrinjava strane investitore. Unatoč tome, u državi je na djelu teška diskriminacija na štetu stranih investitora. Napose u bankarskom sektoru, strancima je zabranjeno da postanu direktori, a strani dioničari ne mogu čak ni ostvariti svoje glasačko pravo, ako žive izvan zemlje. Zemlja nema zakona o konkurenciji i dopušta nesmetan rast kartela i drugih oblika monopola. Zaštita intelektualnih prava je fragmentarna, što se osobito ogleda u odbijanju države da zaštiti autorska prava stranaca.

Obje ove zemlje su do grla u stvarima koje bi trebale zaustaviti ekonomski razvoj – teški protekcionizam, diskriminacija protiv stranih investitora, slaba zaštita vlasničkih prava, monopoli, nedostatak demokracije, korupcija, itd. Dakle, obje zemlje srljaju u razvojnu katastrofu. Ali, promislite još jednom.

Zemlja A je današnja Kina – neki čitatelji su vjerojatno pogodili. Ali, manje je njih pogodilo da je Zemlja B – Sjedinjene Američke Države oko godine 1880, kad su bile nešto siromašnije od današnje Kine.

Unatoč navodnim anti-razvojnim politikama i institucijama, Kina je bila jedna od najdinamičnijih i najuspješnijih ekonomija na svijetu u zadnja tri desetljeća, dok su SAD u 1880-im godinama bile jedna od najbrže rastućih – a ubrzo nakon toga i najbogatijih – zemalja na svijetu. Ekonomski superstarovi kasnog 19. stoljeća (SAD) i današnjice (Kina) slijedili su političke recepte koji su gotovo totalno suprotni današnjoj neoliberalnoj slobodno-tržišnoj dogmi.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Što se iza brda valja? - Page 30 Empty Kako su pojedinci preko banaka opljačkali Hrvatsku

Postaj by Nostradurus 17/7/2012, 22:10

Ovdje je emisija u kojoj Sulejman Tabaković objašnjava kako se preko banaka opljačkala Hrvatska.

To fenomenalna emisija o pljački putem prijetvorbe banaka na nezakonit način u RH. TREBA OBAVEZNO POGLEDATI!

psst
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Što se iza brda valja? - Page 30 Empty Urušava se vjera u kapitalizam

Postaj by Nostradurus 18/7/2012, 09:28

http://www.h-alter.org/vijesti/svijet/urusava-se-vjera-u-kapitalizam
Ljudi širom sveta su veoma zabrinuti za stanje ekonomije u njihovim državama, pokazuje novo globalno istraživanje koje je obavio Pew centar iz Vašingtona. Njihova anketa, u okviru koje je ispitano 26.000 ljudi iz 21 zemlje, pokazuje da je samo četvrtina njih trenutno zadovoljna ekonomskom situacijom u svojim zemljama.

U samo četiri zemlje su rezultati pokazali da su njihovi stanovnici procentualno zadovoljni i optmistični u vezi ekonomske situacije: Kina (83), Nemačka (73) i Turska (57).

U poređenju sa sličnim istraživanjem Pew centra iz 2008., pre početka svetske ekonomske krize, uočljiv je izraziti pad poverenja ljudi širom sveta u sadašnji kapitalistički ekonomski model.

U 11 od 21 države, samo je polovina ispitanika rekla da veruje da je ekonomija slobodnog tržišta vodi ka opštem blagostanju.

Ovaj gubitak poverenja je posebno izražen u zemljama koje su snažno oštećene aktuelnom krizom u evro zoni. U Italiji, poverenje je palo za 23 odsto a u Španiji za 20 procenata. U obe zemlje je zabeležen i pad poverenja u premisu da naporan rad vodi ka prosperitetu.

Istraživanje takođe ističe razliku u većinom optimističnom raspoloženju stanovnika zemalja u razvoju, kao što su Brazil, Kina, Indija i Turska, i pesimističnog tona građana Evrope, Japana i Sjedinjenih Država.
Nije stvar u ljudima, nego u sistemu.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Što se iza brda valja? - Page 30 Empty Banke profitirale na državnim poticajima poljoprivrednicima

Postaj by Nostradurus 18/7/2012, 09:35

http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/banke-profitirale-na-drzavnim-poticajima-poljoprivrednicima.

Pogodovanje bankama je korupcija. Tko je odgovoran za to?
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by zeljko6 18/7/2012, 12:28

dali je netko primjetio kako u proračunu nema novaca za apsolutno ništa, osim za projekte koje gura ministar Čačić i to u milijardama kuna. Zanimljivo je to da su projekti samo u branši u kojoj Čačić i njegovi pajdaši imaju, ili su imali firme. Korupcija? Imamo li novog Sanadera u vladi? Ili sam ja previše paranoičan?

zeljko6

Broj postova : 225
Registriran : 26.03.2012
5

[Vrh] Go down

Postaj by Nostradurus 18/7/2012, 16:37

zeljko6 je napisao/la:dali je netko primjetio kako u proračunu nema novaca za apsolutno ništa, osim za projekte koje gura ministar Čačić i to u milijardama kuna. Zanimljivo je to da su projekti samo u branši u kojoj Čačić i njegovi pajdaši imaju, ili su imali firme. Korupcija? Imamo li novog Sanadera u vladi? Ili sam ja previše paranoičan?
Svako je u svjoj branši gurao nešto. Postoji opravdana sumnja da kada Čačić ne bi bio povezan sa građevinarstvom da bi onda gurao nešto drugo. Npr. Bandić gura zamjenu ploča sa imenom ulica. Ne možemo vam opisati koliko je to glupa inicijativa za trošenje novaca. U isto vrijeme imamo dnevne prometne čepove na nekim mjestima, ali se to ne rješava. On se bavi svime što donosi novce u privatne džepove: ležeći policajci, podzemne garaže, rekonstrukcije, nastrešice, javni WC-i, pa čak i tramvaji. Zašto bi Čačić bio drugačiji. Kapitalizam počiva na korupciji.
Nostradurus
Nostradurus

13

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 30 / 40. Previous  1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 35 ... 40  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.