AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Poticaji u poljoprivredi (2)

Stranica 25 / 40. Previous  1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 32 ... 40  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Poticaji u poljoprivredi (2) - Page 25 Empty Re: Poticaji u poljoprivredi (2)

Postaj by Fidelito 2/2/2012, 15:38

Poticaji su smišljeni tako (i sa dobrim razlogom) da se pritjera poljoprivrednike da se registriraju kao poduzetnici i da vode poslovne knjige. Na taj način se prisiljavaju poljoprivrednici da prodaju svoje proizvode legalno, a onda se dalje kod prerađivača - kupaca naših (polu)proizvoda može ući u trag i njima naplatiti poreze i sve ostalo. Nama je u biti knjigovodstveno svejedno koliki je PDV ali danas svi znamo da lakše je prodati bika za gotovinu, nego sa računom. Previše su mesari, mlinari i pekari (i mnogi drugi u prošlosti) dobro živjeli od nas proizvođača i kupaca (na primjer mesari su kupovali stoku na sajmu za gotovinu, prerađivali ju u svojim pogonima i za gotovinu prerađevine prodavali u svojim mesnicama, sa uračunatim svim porezima i državnim daćama koje su išle u đep). Ovako se toj 'crnoj' trgovini želi stati na kraj, jer država ne dobiva ništa od takve prerade i prodaje (osim možda onog PDV-a koji mi platimo kada kupujemo repromaterijal). Tako i treba biti - svatko mora platiti svoj dio kolača. Kada uzmemo ove činjenice u obzir - ovi poticaji se višestruko vraćaju državi. O doprinosima, zakupninama za zemljišta (za one koji ih plaćaju), komorskim doprinosima itd. neću ni trošiti riječi. Primarna poljoprivredna proizvodnja je niskoakumulativna grana kojoj je potrebna pomoć. A na tu primarnu proizvodnju vezane su druge proizvodnje koje su akumulativne. Ali mislim da se tu poticaj isplati davati samo komercijalnim proizvođačima. Isplati se pomoći i socijali, ali te dvije stvari ne treba miješati jer se onda dobiva kriva slika a koja se danas često spominje: 'dali smo vam toliko novaca proteklih godina - a proizvodnja je pala'. Većina novaca (preko 50%) isplaćeno je kao socijalna pomoć i ti novci su iskorišteni za preživljavnje malih (a i nekih velikih) gospodarstava - a ne za njihvo razvoj i unaprijeđenje proizvodnje. To je neracionalno. Zatim veliki proizvođači koji su vertikalno integrirani (i imaju određeni monopol na tržištu) - isto tako ne zaslužuju dražvni poticaj. Samim položajem na tržištu osiguravaju si povoljan položaj i iz toga crpe ekstra-profit (i ne bojte se - neće oni zato zatvoriti svoja gospodarstva).
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by politicar 2/2/2012, 19:10

O.P.G.KOVAČ je napisao/la:@političar . Ja bih upravo suprotno konstatirao da se državi kroz sustav vraća više nego što ona daje kao poticaj .

Državi ne davati ništa a isto od nje ne tražiti ništa ,bi bio najbolji poticaj

Nemožeš konstatirati suprotno od mene.....
Možda sam ja nejasno napisao, ali smatram da onoliko koliko dobijemo poticaja sigurno toliki iznos i uplatimo, koliko preko toga (vjerujem dovoljno preko) ostaviti ću nekim stručnjacima nek analiziraju.

Htio sam samo pokreniti "činjenicu" da mi uplatimo u proračun svoje poticaje,i država nam vrati ( i naravno sebi uzme priličan dio,i nas zajebava).

Stoga svaki sljedeći put kada netko kaže da nama država daje poticaje, ma ni nevrijedi ulaziti u raspravu...

politicar
politicar

Broj postova : 4268
God : 90
Registriran : 23.04.2009
44

→→→ : Facebook poljoprivredni forum!!!

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1027-politicar

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 2/2/2012, 19:39

Od samog početka i pokretanja proizvodnje mlijeka ,znači u samom startu krećem sa minusom tj kreditom i tri junice kupljene na kredit ,pokrećem proizvodnju idolazim na 15 muznih krava isto toliko i podmlatka a paralelno s tim kreće i agonija zasnovana na poticajima, a sve i jedna marka izdvojena iz državnog proračuna kao poticaj je i uložena i vraćena u proizvodnju u bilo kojem obliku .
I kako stvari stoje, nakon pet godina bavljenja proizvodnjom mlijeka ponovno sam na početku .
Mislim da sam jedini u svojoj sredini koji je hazarderski krenuo u borbu za opstanak na svojoj djedovini jer sam u proteklom periodu komercijalnim bankama vratio 20 000 maraka kamate a velika većina poljoprivrednika nije bila u mogućnosti podić kredit u tolikom iznosu .

Sve više sam mišljenja da poticaji ovako kako su sad trenutno koncipirani nemaju smisla ,jer nema smisla da ja koji sve što zaradim i dobijem od države vratim natrag na neki način državi ,a lik koji nema niti traktor dobije od države površinu od 20 ha i na sebi svojstven način odradi jednu kulturu koja se trenutno potiče i od države povuče čistih 15 000 km i ljepo ih spremi u čarapu i takav način poticaja treba biti normalan ,ma dajte molim vas.
ja apliciram na javnom natječaju za državnu zemlju koji imam sve osnovne strojeve da bih tu istu površinu priveo kulturi ne prolazim a tu istu površinu dobije lik koji još uvijek tu površinu ne obrađiva i drži je zaraslu u korov ,i to treba biti normalno .
Nastavili ovako idem sad u suprotnom smijeru i sve u buduće što zaradim deponiram u čarapu, da u čarapu ,i nedam ni marke više nitkome......

O.P.G.KOVAČ

Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 2/2/2012, 20:21

u nekoj od emisija sa sadašnjim ministrom poljoprivede je izašao podatak koji ministar je ignorirao ali mu i nije sjelo zato što je izašlo to tako direktno van odnosno da poljoprivednici uplatu u proračun oko 7 milijardi kuna a u poticajima im se jedva vrati 3.5-4 milijarde kuna...... to dovoljno govori.
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

→→→ : VIŠE

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by Picek 3/2/2012, 11:10

na što se odnosi taj iznos uplate u proračun?
Picek
Picek

Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22

[Vrh] Go down

Postaj by baja 3/2/2012, 11:22

Ne možete općenito govoriti koliko seljak uplati u proračun,pa dobije dio nazad,koliko ljudi,obrtnika,firmi uplaćuju u proračun pa zauzvrat ne dobivaju baš ništa,ali ako se je država obvezala isplatiti poticaj,onda bi ga trebala i isplatiti.
baja
baja

Broj postova : 147
God : 44
Zanimanje : mesar
Registriran : 20.06.2009
2

[Vrh] Go down

Postaj by mačor 3/2/2012, 11:47

mi seljaci, računali smo s tim poticajem od samog početka proizvodnje! Da sam znao da ga neću dobit, kalkulirao bih drugačije! Nemoraju oni meni dat poticaj, al neka to odmah otvoreno kažu, šta me vodaju ko malog majmuna.
mačor
mačor

Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12

[Vrh] Go down

Postaj by Picek 3/2/2012, 13:01

baja je napisao/la:Ne možete općenito govoriti koliko seljak uplati u proračun,pa dobije dio nazad,koliko ljudi,obrtnika,firmi uplaćuju u proračun pa zauzvrat ne dobivaju baš ništa,ali ako se je država obvezala isplatiti poticaj,onda bi ga trebala i isplatiti.
hvala, čekao sam da to netko drugi kaže pa da ne moram ja opet ispasti dežurna babaroga..
neshvatljiv je uopće takav način razmišljanja (na dio oko uplata u proračun)..
Picek
Picek

22

[Vrh] Go down

Postaj by paor 3/2/2012, 13:23

http://www.medjimurje.hr/clanak/2961/2012-01-24/tko-je-sve-i-koliko-dobio-bespovratnih-sredstava-u-medimurju
paor
paor
Admin
Admin

Broj postova : 4319
God : 59
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 09.03.2008
78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by šmario 3/2/2012, 13:33

paor je napisao/la:http://www.medjimurje.hr/clanak/2961/2012-01-24/tko-je-sve-i-koliko-dobio-bespovratnih-sredstava-u-medimurju

ma to su prave sitnice!naravno o tome se šuti al o našim poticajima se priča na veliko pa smo zato nešt krivi!!

šmario

Broj postova : 90
God : 36
Zanimanje : sve i svašta sam nek se zaradi koja kuna
Registriran : 16.09.2011
1

[Vrh] Go down

Postaj by paor 3/2/2012, 13:36

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/potpore2010/gradzagreb.php

ni ovi bogeci neće prosvjedovati na traktorskim kolonama, ali će rado prihvatiti eventualne pozitivne rezultate istih
paor
paor
Admin
Admin

78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 3/2/2012, 15:50

a sta mi nismo porezno obveznici ko i svaki koji je zaposlen u nekoj firmi? jel mi ne uplacujemo doprinose ko i sve tj. vec od 70% zaposlenih jer je vecina prijavljena na sto manju platu?

picek bar bi ti trebo znat neke stvari
deere power
deere power

Broj postova : 5206
God : 39
Registriran : 30.12.2008
78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 3/2/2012, 16:11

dp na piceka se netreba puno obazirati, on uvijek gleda svoju stranu medalje..... kada bi napisao koliko sam dobio a koliko što čega uplatio u proračun ..... uf....čini mi se da bi bilo jednostavnije da ne uplaćujem ništa a niti da tražim ništa i imao bi više koristi.
falkon 2
falkon 2

117

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 3/2/2012, 16:51

1 mil ljudi zivi od poljoprivrede na neki nacin, i nas 25% od ukupnog stanovnistva se stalno moramo borit za tu sicu od 3% od ukupnog proracuna, a koliko mi svi uplatimo zajedno u praoracun to je jako velika cifra puno vec od onih 7 miljardi

stalno ovi retardirani idioti pricaju jedno te isto da seljaci trose novac poreznih obveznika a ne kazu da je najveci broj tih obveznika upravo seljaci Very Happy al takav je nas narod glup i sljep

nikog ne muci od kud nam 1,5mil pemzionera zbog kojih i jesmo u ovom sranju danas, na njih id epola proracuna al to nikom ne smeta jer su to sigruni glasovi i nijedna vlast nece to mjenjat, ona pusicka cim je rekla da nece dobit pemzije ko ne bude glaso za eu, sve babe djedovi poletali glasat, koliko sam vidio valjda su samo oni glasali
deere power
deere power

78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by DARKO 3/2/2012, 17:13

falkon 2 je napisao/la:dp na piceka se netreba puno obazirati, on uvijek gleda svoju stranu medalje..... kada bi napisao koliko sam dobio a koliko što čega uplatio u proračun ..... uf....čini mi se da bi bilo jednostavnije da ne uplaćujem ništa a niti da tražim ništa i imao bi više koristi.

Falkon slažem se u potpunosti. Ništa ne tražiti od države ali i ništa dati državi,e onda ćemo vidjeti tko koga treba.
DARKO
DARKO

Broj postova : 1603
God : 37
Zanimanje : Šofer
Registriran : 26.11.2011
52

[Vrh] Go down

Postaj by Picek 3/2/2012, 17:15

falkon 2 je napisao/la:dp na piceka se netreba puno obazirati, on uvijek gleda svoju stranu medalje..... kada bi napisao koliko sam dobio a koliko što čega uplatio u proračun ..... uf....čini mi se da bi bilo jednostavnije da ne uplaćujem ništa a niti da tražim ništa i imao bi više koristi.
ajde napiši što si uplatio u proračun. molim te napiši.

deere power je napisao/la:a sta mi nismo porezno obveznici ko i svaki koji je zaposlen u nekoj firmi? jel mi ne uplacujemo doprinose ko i sve tj. vec od 70% zaposlenih jer je vecina prijavljena na sto manju platu?

upravo tako.. porezni obveznici sa svim obavezama kao i svi drugi u sustavu..
i što tu nije jasno?
jedina razlika je da na sve obaveze koje se uplate u proračun dio se ipak uspije dobiti nazad iz nacionalnog proračun (uz kašnjenje i manje nego obećano ali svejedno)..
to nije ništa više uplaćivanja u proračun od poduzeća u drugim branšama..
i onda kad se netko nađe pisati i uopće razmišljati na način da "mi damo u proračun 7 milijardi a dobijemo samo 3 nazad"..
jednostavno se u tom slučaju moraš upitati o inteligenciji osobe koja tako nešto napiše..
samo to, ništa više..
zdravstveno, mirovinsko, porezi, prirezi itd. obaveze pravnih osoba u RH. niti poljoprivreda toga nije izuzeta. zašto bi i bila?
pa ne plaća se mirovinsko ili zdravstveno zbog mene? nego zbog budućnosti osobe za koju se plaća..
imamo najveće porezne obaveze u okruženju pa i šire ali to je već druga stvar..

Zadnja promjena: Picek; 3/2/2012, 17:22; ukupno mijenjano 2 put/a.
Picek
Picek

22

[Vrh] Go down

Postaj by baja 3/2/2012, 17:16

Sorry falk,nije picek taj koji gleda samo svoju stranu medalje,on gleda i vidi obije strane medalje,žalosna je činjenica da nam je država u banani i da u državnoj blagajni vlada propuh,druga činjenica je ta da seljak još koliko toliko dobro živi i ima u odnosu na puno drugih ljude,ali to neće ili ne želi vidjeti niti priznati.Na žalost,ona prošla vlast je sve i svašta obećavala da bi ostali na vlasti i zato smo tu gdje jesmo sada.
baja
baja

Broj postova : 147
God : 44
Zanimanje : mesar
Registriran : 20.06.2009
2

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 3/2/2012, 17:29

i onda picek evo po tebi jel nije u najmanju ruku teska glupost reci da seljaci dobivaju novac poreznih obvezinika Very Happy kad su bas ti seljaci u najvecem broju ti obveznici, to je smjesno, jedan prosjecan seljak napravi puno vise prometa drzavi nego obican gradjanin koji radi u firmi ili drzavnoj upravi
deere power
deere power

78

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 3/2/2012, 17:39

pa baja da ostali radu satnicu koju ja odrađujem i moji ukućani te zas koje plaćam doprinose uz to poreze na dohodak i ostale pizdarije od kojih nemam baš nikakvih dohodaka onda bi država bila na konju, ali dok radništvo zna da me nemožeš malo platiti koliko ja malo mogu raditi dotle će nam biti ovako..... koliko posto u državi u stvarnosti uredno i redovno uplaćuje u proračun, koliko ih uplaćuje uredno po ugovornim obavezama, picek ti si trgovac i kolikogod se vezao za poljoprivedu to nije isto kao nama koji smo čisti poljoprivednici....

a ako te znaima s obzirom na ton na pp ti pošaljem i broj bankovnog računa da provjeriš jer vidim da me imaš lagano stalno na piku.
falkon 2
falkon 2

117

[Vrh] Go down

Postaj by matijas311 3/2/2012, 17:53

Picek je napisao/la:
ajde napiši što si uplatio u proračun. molim te napiši.

deere power je napisao/la:a sta mi nismo porezno obveznici ko i svaki koji je zaposlen u nekoj firmi? jel mi ne uplacujemo doprinose ko i sve tj. vec od 70% zaposlenih jer je vecina prijavljena na sto manju platu?

upravo tako.. porezni obveznici sa svim obavezama kao i svi drugi u sustavu..
i što tu nije jasno?
jedina razlika je da na sve obaveze koje se uplate u proračun dio se ipak uspije dobiti nazad iz nacionalnog proračun (uz kašnjenje i manje nego obećano ali svejedno)..
to nije ništa više uplaćivanja u proračun od poduzeća u drugim branšama..
i onda kad se netko nađe pisati i uopće razmišljati na način da "mi damo u proračun 7 milijardi a dobijemo samo 3 nazad"..
jednostavno se u tom slučaju moraš upitati o inteligenciji osobe koja tako nešto napiše..
samo to, ništa više..
zdravstveno, mirovinsko, porezi, prirezi itd. obaveze pravnih osoba u RH. niti poljoprivreda toga nije izuzeta. zašto bi i bila?
pa ne plaća se mirovinsko ili zdravstveno zbog mene? nego zbog budućnosti osobe za koju se plaća..
imamo najveće porezne obaveze u okruženju pa i šire ali to je već druga stvar.

moj otac je nositelj gospodarstva ja i brat smo prijavljeni da radimo na gospodarstvu, otac može u starosnu mirovinu za 15 godina, neću računati koliko je do sada uplatio za svoje doprinose ali za ovih 15 godina će uplatiti još oko 300 000 kn. Koliko on mora živiti da bi dobio te novce?

Zadnja promjena: matijas311; 3/2/2012, 18:13; ukupno mijenjano 1 put.

matijas311

Broj postova : 120
Registriran : 10.10.2010
0

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 3/2/2012, 18:04

ne brini zato ce to iskoristit neki "branitelj" kojem je u ratu pao cekic na nogu i sad ima 12.000 pemziju, koliko cu tek ja uplatit do pemzije a vec placam 5 godina Very Happy
deere power
deere power

78

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 3/2/2012, 18:25

dp al to se ne računa kao "uplate" to je za tvoje dobro Poticaji u poljoprivredi (2) - Page 25 413475

Moje gospodarstvo je u sustavu PDV-a od 1998 godine i od onda uplaćujemo za 4 osobe komplet doprinose, plus kojekave pizdariej, s obzirom da poslujem u plusu plaćam i porez na dohodak kao nagradu jer proširujem svoje gospodarstvo i još bi mogao pisati, al opet s obzirom da se odnosno to na "diplomiranog ekonomistu" ako se nevaram onda mi t presaje biti zanimljivo jer već znam kud ide i di će završiti ta rasprava.
falkon 2
falkon 2

117

[Vrh] Go down

Postaj by paor 3/2/2012, 18:36

živimo u slobodnoj zemlji i svako ima mogućnost izbora

- kom je dosta 5000 kn nek se sa ss spremom uhljebi u državnu službu ili se prijavi u hv
- 6000 će dobiti strojovođa u hž ili branitelj koga je iznenada uhvatio ptsp
- ko želi 7000 nek drži nastavu u srednjoj školi
- tko želi 10000 nek se bavi programiranjem i informatikom
- za 12000 je dovoljno biti profesor na faksu ili liječnik
- 15000 je već primamljivije. a to mu nudi sudačko zvanje
- tko želi zaokružiti 20000 najsigurnije mu je to ostvariti jednim saborskim mandatom
- za 20000+ je dovoljno biti menadžer razvikane firme
- kog zanimaju poljoprivredne potpore nek kupi 1ha zemlje, ubit će 2000

svi gori navedeni dobivaju zasluženo i redovito, osim seljaka, po čemu mi seljaci trebamo biti izuzetak da za svoje moramo moliti

paor
paor
Admin
Admin

78

[Vrh] Go down

Postaj by politicar 3/2/2012, 19:17

falkon 2 je napisao/la:dp al to se ne računa kao "uplate" to je za tvoje dobro Poticaji u poljoprivredi (2) - Page 25 413475

Moje gospodarstvo je u sustavu PDV-a od 1998 godine i od onda uplaćujemo za 4 osobe komplet doprinose, plus kojekave pizdariej, s obzirom da poslujem u plusu plaćam i porez na dohodak kao nagradu jer proširujem svoje gospodarstvo i još bi mogao pisati, al opet s obzirom da se odnosno to na "diplomiranog ekonomistu" ako se nevaram onda mi t presaje biti zanimljivo jer već znam kud ide i di će završiti ta rasprava.

Sve to ok, sam jbg kad netko pročita da posluješ u plusu,novi traktori ovo ono....

A sutra prosvjeduješ....neslaže se baš.
politicar
politicar

Broj postova : 4268
God : 90
Registriran : 23.04.2009
44

→→→ : Facebook poljoprivredni forum!!!

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1027-politicar

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 3/2/2012, 19:22

Pročitaj posije svojeg komentara paorov post odnosno zadnje dvije rečenice?

pa ja radim cca prosjek 15 sati dnevno,nemam godišnjeg niti bolovanja, neka se ti sračunaju što im neštima pa nek pitaju šta i kako..... ili neka se prestan mešetariti i politizirati te mogu se ukinuti poticaji ali i zabraniti onda uvoz iz država KOJE POTIČU svoje proizvođače da bi imali jeftiniji proizvod, pa onda ćemo uhvatiti neku računicu, a ne uvoziti ćemo iz država koje subvencioniraju svoje poljoprivednike čak i više nego što se nas potiče, imaju jeftiniji repromaterija te REDOVNO im se ISPLAĆUJU subvencije/poticaji dok kod nas je u sjetvi to obaveza a u vrijeme isplate presteje biti dug države prema proizvođačima...... dali ti dotični čitaju tu "stranu medalje"?
falkon 2
falkon 2

117

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 25 / 40. Previous  1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 32 ... 40  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.