AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Zakon o poljoprivrednom zemljištu
Stranica 4 / 28. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 16 ... 28
Re: Zakon o poljoprivrednom zemljištu
Mata imt 540 je napisao/la:čuo sam neki dan minista Pankretića na radiu u jednoj emisiji ali nisam ga uspio pohvatatat sve jer stigao na kraj već ali sam čuo jedan dio oko toga neobrađivanog zemljišta da kao neće naplaćivati zemljište recimo koje nije rađeno 1 ili 2 god ali neznma meni je to sve pree komplicirano niš ja ne kužim kod toga
također sam to danas čuo i posebno je naglašeno na one koji nisu u mjestima u kojima imaju neobradenu zemlju ,da ce se njima uzimat zemlja!! ili pak naplatit porez!!
čl.2
Poljoprivredno je zemljište dobro od interesa za RH i ima njezinu osobitu zaštitu
---ova definicija je vrlo bitna jer daje veće ovlasti državi, tj. legalizira smanjenje prava privatnog vlasništva
čl.3
Poljoprivrednim zemljistem u smislu ovoga Zakona smatraju se poljoprivredne povrsine: oranice, vrtovi, livade, paSnjaci, vocnjaci, maslinici, vinogradi, ribnjaci, trstici i mocvare kao i drugo zemljiste koje se moze privesti poljoprivrednoj proizvodnji.
---izostavljene šume
Clanak 8.
Pravne ili fizicke osobe duzne su pratiti stanje poljoprivrednog zemljista kojeg koriste na temelju zakupa, dugogodisnjeg zakupa i koncesije za ribnjake.
Pracenje stanja poljoprivrednog zemljista iz stavka 1. ovoga clanka provodi Zavod, na temelju analize tla, tijekom prve godine nakon uvodenja u posjed i zadnje godine prije isteka ugovora o zakupu, dugogodisnjeg zakupa i koncesije za ribnjake te periodicno najmanje svake cetvrte godine.
Troskove analize tla snosi korisnik zemljista.
----većini zakupoprimaca će ovo biti namet više (nepotrebno)
Clanak 14.
Opcinsko, odnosno gradsko vijece, a za Grad Zagreb gradska skupstina propisuje mjere za uredivanje i odrzavanje poljoprivrednih rudina, a osobito: odrzavanje zivica i meda, odrzavanje poljskih puteva, uredivanje i odrzavanje kanala, sprjecavanje zasjenjivanja susjednih cestica te sadnju i odrzavanje vjetrobranih pojasa.
----------stanje kanala je takovo da je ova mjera dobrodošla
Clanak 24.
Investitor se oslobada placanja naknade iz clanka 23. ovoga Zakona u slijedecim slucajevima:
...
- pri gradnji gospodarskih gradevina namijenjenih iskljuavo za poijoprivrednu djelatnost i preradu poljoprivrednih proizvoda,
...
- pri gradnji golf igralista
---------možemo i dalje raditi farme i sl. na polj. zemljištu
---------čemu takva olakšica za golf igrališta (da, da, tko mi brani da u Donjoj Špičkovini gradim golf...)
Clanak 36.
Prvenstveno pravo kupnje ili zakupa ima fizicka Hi pravna osoba koja je sudjelovala u natjefcaju, slijededim redoslijedom:
1. nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji ostvaruje prava iz radnog odnosa
radom u poljoprivredi na vlastitom gospodarstvu i upisan je u Upisnik poljoprivrednih
gospodarstava
--------konačno
Ctanak 45.
Poljoprivredno zemljiste u vlasniStvu drzave daje se u zakup na rok od 20 godina.
---------nejasno mi je da li je ovo obavezan rok
Clanak 60.
Koncesija za ribnjake daje se na 50 godina.
--------s obzirom na ekološke zahtjeve i vodoprivredne naknade, svaka čast tko se ovoga poduzme
Clanak 90.
Poslove poljoprivrednog inspektora moze obavljati diplomirani inzenjer poljoprivrednog smjera, koji pored op6ih uvjeta za rad u drzavnoj sluzbi mora imati poioien strudni ispit za poljoprivrednog inspektora i najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima u podrucju poljoprivrede.
----a podobnost drugovi
Clanak103.
Uredbu o osnivanju Agencije za poljoprivredno zemljiste donijeti ce Vlada Republike Hrvatske u roku tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
-------...pravne akte za 9 mj., ustrojstvo za 19, a svrsishodno djelovanje za 39 (nadam se)
Poljoprivredno je zemljište dobro od interesa za RH i ima njezinu osobitu zaštitu
---ova definicija je vrlo bitna jer daje veće ovlasti državi, tj. legalizira smanjenje prava privatnog vlasništva
čl.3
Poljoprivrednim zemljistem u smislu ovoga Zakona smatraju se poljoprivredne povrsine: oranice, vrtovi, livade, paSnjaci, vocnjaci, maslinici, vinogradi, ribnjaci, trstici i mocvare kao i drugo zemljiste koje se moze privesti poljoprivrednoj proizvodnji.
---izostavljene šume
Clanak 8.
Pravne ili fizicke osobe duzne su pratiti stanje poljoprivrednog zemljista kojeg koriste na temelju zakupa, dugogodisnjeg zakupa i koncesije za ribnjake.
Pracenje stanja poljoprivrednog zemljista iz stavka 1. ovoga clanka provodi Zavod, na temelju analize tla, tijekom prve godine nakon uvodenja u posjed i zadnje godine prije isteka ugovora o zakupu, dugogodisnjeg zakupa i koncesije za ribnjake te periodicno najmanje svake cetvrte godine.
Troskove analize tla snosi korisnik zemljista.
----većini zakupoprimaca će ovo biti namet više (nepotrebno)
Clanak 14.
Opcinsko, odnosno gradsko vijece, a za Grad Zagreb gradska skupstina propisuje mjere za uredivanje i odrzavanje poljoprivrednih rudina, a osobito: odrzavanje zivica i meda, odrzavanje poljskih puteva, uredivanje i odrzavanje kanala, sprjecavanje zasjenjivanja susjednih cestica te sadnju i odrzavanje vjetrobranih pojasa.
----------stanje kanala je takovo da je ova mjera dobrodošla
Clanak 24.
Investitor se oslobada placanja naknade iz clanka 23. ovoga Zakona u slijedecim slucajevima:
...
- pri gradnji gospodarskih gradevina namijenjenih iskljuavo za poijoprivrednu djelatnost i preradu poljoprivrednih proizvoda,
...
- pri gradnji golf igralista
---------možemo i dalje raditi farme i sl. na polj. zemljištu
---------čemu takva olakšica za golf igrališta (da, da, tko mi brani da u Donjoj Špičkovini gradim golf...)
Clanak 36.
Prvenstveno pravo kupnje ili zakupa ima fizicka Hi pravna osoba koja je sudjelovala u natjefcaju, slijededim redoslijedom:
1. nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji ostvaruje prava iz radnog odnosa
radom u poljoprivredi na vlastitom gospodarstvu i upisan je u Upisnik poljoprivrednih
gospodarstava
--------konačno
Ctanak 45.
Poljoprivredno zemljiste u vlasniStvu drzave daje se u zakup na rok od 20 godina.
---------nejasno mi je da li je ovo obavezan rok
Clanak 60.
Koncesija za ribnjake daje se na 50 godina.
--------s obzirom na ekološke zahtjeve i vodoprivredne naknade, svaka čast tko se ovoga poduzme
Clanak 90.
Poslove poljoprivrednog inspektora moze obavljati diplomirani inzenjer poljoprivrednog smjera, koji pored op6ih uvjeta za rad u drzavnoj sluzbi mora imati poioien strudni ispit za poljoprivrednog inspektora i najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima u podrucju poljoprivrede.
----a podobnost drugovi
Clanak103.
Uredbu o osnivanju Agencije za poljoprivredno zemljiste donijeti ce Vlada Republike Hrvatske u roku tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
-------...pravne akte za 9 mj., ustrojstvo za 19, a svrsishodno djelovanje za 39 (nadam se)
konačno sam shvatio (meni i inače dugo treba... ) čemu u članku 24 olakšica za golf.
Golf tereni moraju biti popraćeni građevinskim sadržajima i odličnom infrastrukturom. znači, prenamjena za nula kuna za zelenu livadu i par sitnica u vidu hotela, apartmana, parkirališta, pokoje haciende i bazenčića.
bogo mili, u svakoj normalnoj državi ovo bi bio skandal
ali ni to nije sve:
- saznajem da su golf igrališta oslobođena plaćanja vodonog doprinosa
- ako je golf igralište u urbanističkom planu općine i pofali im malo površine za to, po zakonu mogu izvlastiti susjednu fizičku osobu
Golf tereni moraju biti popraćeni građevinskim sadržajima i odličnom infrastrukturom. znači, prenamjena za nula kuna za zelenu livadu i par sitnica u vidu hotela, apartmana, parkirališta, pokoje haciende i bazenčića.
bogo mili, u svakoj normalnoj državi ovo bi bio skandal
ali ni to nije sve:
- saznajem da su golf igrališta oslobođena plaćanja vodonog doprinosa
- ako je golf igralište u urbanističkom planu općine i pofali im malo površine za to, po zakonu mogu izvlastiti susjednu fizičku osobu
EDIT:
pdf
PRIJEDLOG ZAKONA O GOLF IGRALIŠTIMA I. USTAVNA OSNOVA ZA DONOŠENJE ...
izdvojeni detalj:
(boldirano by paor)
članak 9.
(1) U smislu posebnih propisa o izvlaštenju, odredba članka 4. ovoga Zakona primjenjuje se ako površina zemljišta kojeg treba izvlastiti ne prelazi 20% ukupne površine golf igrališta.
(2) Površina iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se na temelju parcelacijskog elaborata ovjerenog u skladu sa posebnim propisima.
(3) U ograničenje površine iz stavka 1. ovoga članka ne uračunavaju se površine šuma i/ili šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.
članak 10.
(1) Ako korisnik izvlaštenja želi stupiti u posjed nekretnina koje se izvlašuju prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, podnosi zahtjev za stupanjem u posjed nadležnom tijelu državne uprave u smislu posebnih propisa o izvlaštenju.
(2) Zahtjev će se odobriti ako korisnik izvlaštenja podnese dokaz da je prijašnjem vlasniku isplaćena naknada sukladno posebnim propisima o izvlaštenju, odnosno da mu je navedena naknada stavljena na raspolaganje.
(3) O stupanju u posjed izvlaštenih nekretnina rješenje donosi nadležno tijelo državne uprave iz stavka 1. ovoga članka. Žalba protiv tog rješenja ne odgađa njegovo izvršenje.
PRIJEDLOG ZAKONA O GOLF IGRALIŠTIMA I. USTAVNA OSNOVA ZA DONOŠENJE ...
izdvojeni detalj:
(boldirano by paor)
članak 9.
(1) U smislu posebnih propisa o izvlaštenju, odredba članka 4. ovoga Zakona primjenjuje se ako površina zemljišta kojeg treba izvlastiti ne prelazi 20% ukupne površine golf igrališta.
(2) Površina iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se na temelju parcelacijskog elaborata ovjerenog u skladu sa posebnim propisima.
(3) U ograničenje površine iz stavka 1. ovoga članka ne uračunavaju se površine šuma i/ili šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.
članak 10.
(1) Ako korisnik izvlaštenja želi stupiti u posjed nekretnina koje se izvlašuju prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, podnosi zahtjev za stupanjem u posjed nadležnom tijelu državne uprave u smislu posebnih propisa o izvlaštenju.
(2) Zahtjev će se odobriti ako korisnik izvlaštenja podnese dokaz da je prijašnjem vlasniku isplaćena naknada sukladno posebnim propisima o izvlaštenju, odnosno da mu je navedena naknada stavljena na raspolaganje.
(3) O stupanju u posjed izvlaštenih nekretnina rješenje donosi nadležno tijelo državne uprave iz stavka 1. ovoga članka. Žalba protiv tog rješenja ne odgađa njegovo izvršenje.
nije mi jasno sta su toliko zapeli za ta golf igralista...jel cemo zivjet od loptice i palicee ili žita i kuruze?????
ma oni gledaju samo kak če maznut zemlju i onda ju poslje za dvije tri god prodat .........sjetio sam se kak je i ministar rekel kao za starije osobe recimo moji djed i baka kao kad oni više neće moći obrađivat zemlju neka odu na općinu i vele da nemogu radit zemlju i veli on tu nihova briga prestaje i onda oni dalje sami riješavaju i kao dobije se neka naknada za to ......dobiš par sitnih eurića i bok a uzmu ti zemlju ......svog djeda i baku sam stavio samo ko primjer da nebi mislili da se to njima desilo
Mata imt 540- Broj postova : 1250
God : 36
Zanimanje : po zanimanju strojarski tehničar
Registriran : 14.03.2008
1
→→→ : VIŠE
Tonxy je napisao/la:nije mi jasno sta su toliko zapeli za ta golf igralista...jel cemo zivjet od loptice i palicee ili žita i kuruze?????
Pa cuj neki ce zivjeti od golfa
A to da golf igralista iskljucuju iz naknade za prenamjenu zemljista je skandalozno. Golf izuzet od vodne naknade?????? Pa poznto je da su golf tereni veliki potrosaci vode. Ne mogu vjerovati.
O izvlascianju (jel' to ona komunisticka eksproprijacija eksproprijatora? ) mi se gadi i rijec napisati.
Ako je golf toliko profitabilan (te bogata klijentela, te stranci, te ovo i ono) onda investitor neka lijepo sve plati kao svi ostali i svi zadovoljni. A ako golfu treba pogodovati sa nekakvim izuzimanjima od placanja naknade za prenamjenu zemlje onda taj golf i nije bas toliko profitabilan i neka nam golferi lijepo idu u Honduras.
Ispadne da ce od ovog zakona o polj. zemljistu profitirati jedino kvazi investitori u golf terene, a se ostalo je mrtvo slovo na papiru. Vrlo je zanimljiva koencidencija da zakon o polj. zemljistu i zakon o golfu ide gotovo istovremeno u proceduru. Nisam pobornik teorije zavjere, ali ovo mi nekako smrdi .....
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
hehe ...mozda nece placat vodnu naknadu ako uzmu još koji hektarić i naprave svoje bazene...
mislim da se zna...tko je do sad"krao" ...mada i nemora u navodnike...krast ce i dalje...
...puno je tih mrtvih slova na ppapiru...previše...a ova istovremenost nije ni mala slucajnost!
mislim da se zna...tko je do sad"krao" ...mada i nemora u navodnike...krast ce i dalje...
...puno je tih mrtvih slova na ppapiru...previše...a ova istovremenost nije ni mala slucajnost!
u banana državi su svakakve majmunarije očekivane, pa evo i moj prilog...(za ispravan prikaz potrebna jača grafička...)
Send your own ElfYourself eCards
Koji je taj crne puti ... Obama ?
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
kako bi sa zadovoljstvom zapalio tu štalu u kojoj su oni
1
heeeeheeeee... zakooon.... kesss do bola... jako dobro paore, svaka čast
Najnovije vijesti,Slavonija će biti golf teren a tko radi uhapšen.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3205187/index.do;jsessionid=6DB04355A38B83DE9D49B72E16732081.1
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3205187/index.do;jsessionid=6DB04355A38B83DE9D49B72E16732081.1
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
majkicu im ....koja je to banda nevjerojatno počela mi se gadit ova naša država
1
Cini mi se da cemo se morat spojit na svim forumima i na ulicu. Pa da mi ko dodje izvlastit za golf ja cu pusku uzet to je sigurno. Nema druge nego na ulicu. Vidite kako se škverani spremaju. A ja znan ekipu iz ST škvera ti nisu stajali ni 91 pa ce probit policiju i na markov trg. Ljudi idemo na ulicu u blokade u strajk ali zemlju nedamoMata imt 540 je napisao/la:majkicu im ....koja je to banda nevjerojatno počela mi se gadit ova naša država
brundalo- Broj postova : 448
God : 65
Registriran : 19.03.2008
0
Mislim da ovu bagru treba dići u zrak. Jebeš zemlju u kojoj ti cigani odlučuju o poljoprivrednom zemljištu.
Komunisti su bili bebe prema ovima: uništi i prodaj.
Ovo za oduzimanje zemlje zbog jebenog golfa ni Staljin nije bio u stanju izmisliti. STRAŠNO!!!! Nemam riječi :'(
Komunisti su bili bebe prema ovima: uništi i prodaj.
Ovo za oduzimanje zemlje zbog jebenog golfa ni Staljin nije bio u stanju izmisliti. STRAŠNO!!!! Nemam riječi :'(
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
10
Smiljan je napisao/la:Tonxy je napisao/la:nije mi jasno sta su toliko zapeli za ta golf igralista...jel cemo zivjet od loptice i palicee ili žita i kuruze?????
Pa cuj neki ce zivjeti od golfa
A to da golf igralista iskljucuju iz naknade za prenamjenu zemljista je skandalozno. Golf izuzet od vodne naknade?????? Pa poznto je da su golf tereni veliki potrosaci vode. Ne mogu vjerovati.
O izvlascianju (jel' to ona komunisticka eksproprijacija eksproprijatora? ) mi se gadi i rijec napisati.
Ako je golf toliko profitabilan (te bogata klijentela, te stranci, te ovo i ono) onda investitor neka lijepo sve plati kao svi ostali i svi zadovoljni. A ako golfu treba pogodovati sa nekakvim izuzimanjima od placanja naknade za prenamjenu zemlje onda taj golf i nije bas toliko profitabilan i neka nam golferi lijepo idu u Honduras.
Ispadne da ce od ovog zakona o polj. zemljistu profitirati jedino kvazi investitori u golf terene, a se ostalo je mrtvo slovo na papiru. Vrlo je zanimljiva koencidencija da zakon o polj. zemljistu i zakon o golfu ide gotovo istovremeno u proceduru. Nisam pobornik teorije zavjere, ali ovo mi nekako smrdi .....
Nakon sto sam sinoc odgledao Otvoreno definitivno sam siguran da ovo ne da smrdi, nego je zakon o golfu, u kombinaciji sa zakonom o polj. zemljistu, otvorena legalizacija pljacke. Dobro rece Petrovic u prilogu, prenosim po sjecanju: netko ce zapoceti raditi golf teren, otkupiti, dobiti, ukrasti 85Ha zemlje, napraviti bungalove, apartmane, stanove, parkiralista itd itd itd i onda ce mu kakti ponestati novca prodati ce gradjevine, a od golf terena nista.
I ja dodajem: i imati cemo nove Obrovce, Nove Bolnice, Dinamove stadione itd itd (nadopuni niz iz svoga kraja)
2
Bećarina pusta je napisao/la:Zašto nisam iznenađen novim zakonom o golf terenima?
Ma da divna rjesenja netko mi uz moju zemlju napravi golf teren i fali mu jos koji hektar i samo me lijepo "izvlasti" Ma kako se toga nisu sjetili razni likovi iz proslosti bas su bili neinventivni ...
Ja se pocinjem diviti ljepoti hrvatskog jezika pazi koliko termina imamo za jedno te isto: otimacina, eksproprijacija, nacionalizacija, kolektivizacija, konfiskacija, izvlastenje ... ovaj zadnji mi je najbolji
2
Eto vam dečki sad: puno ste očekivali od novog zakona. Moje je mišljenje oduvjek: niš ne diraj, jer može biti samo gorje
Nije da sam pesimist, već samo optimist s iskustvom...
Nije da sam pesimist, već samo optimist s iskustvom...
10
Pa cuj veliko je pitanje sto se ocekivalo. Ja vec neko vrijeme postavljam pitanja KAKO se nesto misli npraviti i, jasno i ocekivano, naravno da odgovora nema
2
Smiljan je napisao/la:Pa cuj veliko je pitanje sto se ocekivalo...
Ovo prije napisano je bila ironija. Nikad nisam vjeroval da debeli prasac može nekaj pošteno napraviti, nije ni 2 mandata prije a sad pogotovo odkad vire iz riti onih idemo dalje...
10
...zasto jednostavno ne nađu neko ograničenje te golf površine...neka se radi na onom sto je drzavno a ne sirotinji oduzimat ono od ceg zive...
ipak dosjetih se nečeg smiješnog i da to podjelim sa vama...treba minirat naše međe pa nek onda idu u ,,kako je netko reko "izvlaštenje" posjeda...da vidimo onda dokle će protiv naroda--naravno to je šala ali tko zna netko je se možda sjeti realizirati...
ipak dosjetih se nečeg smiješnog i da to podjelim sa vama...treba minirat naše međe pa nek onda idu u ,,kako je netko reko "izvlaštenje" posjeda...da vidimo onda dokle će protiv naroda--naravno to je šala ali tko zna netko je se možda sjeti realizirati...
Stranica 4 / 28. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 16 ... 28
Stranica 4 / 28.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.