AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Podrivanje zamjena oranju
Stranica 9 / 25. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 17 ... 25
Re: Podrivanje zamjena oranju
@Pingo
ma sve je to meni jasno alisamo kažem šta se odigralo, stim da nisam naglasio da je to podrivano na jesen a u proljeće kada je tebalo ući u njivu da preorem nije bilo moguće jer jednostavno je njiva plivala, stim da i njegova voda (od bratića) mora otići preko moje njive, i nije otišla dok nisam ušao sa plugom da napravim odvodne kanale a u biti taj dio je čini mi se išao i uzduđ i poprijeko (di leži voda),
Slažem se da podrivanje je ekonomičnije ALI na njivama koje su višlje od odvodnih kanala, dok kod onih koje su niže neznam koja agrotehnika bi uopće valjala
ma sve je to meni jasno alisamo kažem šta se odigralo, stim da nisam naglasio da je to podrivano na jesen a u proljeće kada je tebalo ući u njivu da preorem nije bilo moguće jer jednostavno je njiva plivala, stim da i njegova voda (od bratića) mora otići preko moje njive, i nije otišla dok nisam ušao sa plugom da napravim odvodne kanale a u biti taj dio je čini mi se išao i uzduđ i poprijeko (di leži voda),
Slažem se da podrivanje je ekonomičnije ALI na njivama koje su višlje od odvodnih kanala, dok kod onih koje su niže neznam koja agrotehnika bi uopće valjala
Eee u proljeće . Da , to već mogu shvatiti ali opet bi me zanimalo kako podrivač izgleda da barem sebi objasnim neke stvari . Ako se podrivanje ostavlja preko zime onda se ono mora raditi po suhom i sa podrivačem sa bočnim perima da se zemlja što više izdigne i ispuca . Kada tako ispodrivam zemlju ona ( barem na oko ) izgleda dobrih petnaestak centimetara viša nego je to prije bila .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Eee u jesen radito a u proljeće problemi, stim da definitivno da IMAM jači i veći traktor da bi jedan dio površina i podrivao ako ništa drugo onda radi pokusa da vidim razliku,ali za sada ostajem na plugu jer na taj način ujedno riješim i odvodnju viška površinske vode
pingo dali se to sojište s slike nije se moglo napraviti s gruberom mislim da je on puno bolji od podrivača jer su nekako bliža radna tjela tj gušča i donja pera su šira pa s time je i obrada bolja a i nanjenjen je za pliču obradu do 25 cm.Ja uvjek u novije vrijeme cca prije 2 god po sojištu idem s gruberom i onda rotodrljača s sijačicom i pšenica posijana.I s ovim se slažem da je obrada brža a ujedno i jeftinija.
Evo tog grubera
Evo tog grubera
Gost- Gost
Podrivanje uvijek se radi po (relativno) suhom tlu iz nekoliko razloga:
- manje je gaženje tla - zapravo (kako svi znamo) suho tlo ima veću nosivost
- na suhom tlu traktor može razviti veće vučne sile uz manja proklizavanja i kao takav sposoban je podrivati (uz veće radne brzine), jer podrivanje zahtijava velike vučne sile
- na suhom tlu dolazi do (puno boljeg) usitnjavanja tla tijekom podrivanja, tako da podrivanje uopće nema svoj pravi smisao na mokrim tlima
ukratko: ako nije suho - nemojte podrivati, potoršiti će te gorivo i radne sate, a neće biti efekta (a moguće je i napraviti štetu)
Ovo sa podrivanjem parcela koje imaju depresije u kojima se skuplja voda - istina je da će to vjerovatno 'plivati' u proljeće, radi se o vrlo jednostavnoj stvari - sav višak vode iz viših dijelova sakupljati će se u tim depresijama i tu nema pomoći osim odvođenja tog viška vode, recimo drenažom ali onda kanal mora biti dovoljno dubok da primi vodu iz te drenažne cijevi. Baš ovog ljeta tko se vozio autoputom iz ZG prema Kutini, kod izlaza Popovača ravnala se parcela sa ravnjačima, pa čak i kopanjem i navoženjem tla u nižim dijelovima. Ta je parcela na prvi pogled bila ravna, ali vidjele su se rupe u usjevima pojedinih godina (odokativno, sa autoputa) i očito su to željeli riješiti. Čak je i neka drenaža postavljana - vidio sam drenmaster u radu tamo. Jedino što im tom pareclom u dijelu prolazi plinovod pa mislim da su morali dobro pripaziti što rade.
@Josip: za mene je poljoprivreda industrija u kojoj se od mene (kao poduzetnika) traži efikasnost. I tako će biti sve dok je tržište otvoreno (za sve proizvode iz cijelog svijeta). Gdje postoji velika mogućnost preljevenja proizvoda sa mjesta gdje je proizvodnja jeftinija u mjesta gdje je proizvodnja skupa ili je nema. Tu baš nema previše mjesta nekoj socijalnoj politici. Ovo sa poticajima nema puno smisla na ovaj način na koji se do sada radilo. Presiromašna smo mi država da bi vodili ovakve socijalne politike. A i da smo puno bogatiji ne bi imalo smisla voditi takvu socijalnu politiku. Uvijek sam bio za to da naučimo uloviti ribu, nego da si kupimo ribu. U redu je voditi socijalnu politiku prema starijim ljudima koji su svoj radni vijek odradili, treba im dati nekakve mirovine da si mogu platiti struju i nekako preživjeti. Treba djeci dati mogućnost obrazovanja (tko želi učiti) i to potpuno besplatnog za sve, jer preskupo je za državu da djeca koja imaju želju za učenjem završe kao manuelni radnici. Treba djeci dati bespaltno zdravstveno osiguranje. Ali radno sposobno stanovništvo treba raditi, dati svoj maksimum, dati sve od sebe. I u poljoprivredi ima posla za sve koji žele raditi (i još mnogo više), ali ne na način da svatko ratari na 50 Ha - tko ratari neka to radi kako spada uz minimalni trošak (da se mogu nositi cijenom na svjetskom tržištu koliko toliko), a ostali se mogu baviti i drugim proizvodnjama. Ali treba im dati potporu (ne samo materijalnu) da se takve proizvodnje pokrenu i pomoći ljudima da stanu na noge, ali i postarati se da taj njihov proizvod bude kupljen i plaćen... Možda da se kaže: davati će mo potporu u tom i tom iznosu svakome tko se, recimo, počne baviti proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru, recimo u trajanju od toliko godina (odmah u startu reći koliko ćeš godina od uspostave proizvodnje dobivati sredstva), ali moraš to raditi na takav i takav način (prijaviti toliko zaposlenih, voditi evidencije, možda zaposliti stručnu osobu za neke veće proizvodnje, upotreba nekih vrsta energije, itd, itd.). I konačno, prisiliti trgovce da tu robu kupuju (o itekako se to može). To se isplati financirati, ali u vremenski limitiranom obliku. I to odmah unaprijed reći koliko. Tako možeš imati subvencije i za mlade poljoprivrednike koji bi željeli započeti svoj biznis (i njih ne treba zaboraviti). Ali pratiti rad tako subvencioniranih gospodarstava i oni moraju donijeti rezultate. Ako ti dajem novce - imam pravo uvida u knjige i tražiti da ništa ne prodaješ za keš. Daleko smo odmakli od podrivanja, ali ideja da se u poljopirvredi može zaposliti još ljudi stoji, ali ne na načine kako to političari zamišljaju.
- manje je gaženje tla - zapravo (kako svi znamo) suho tlo ima veću nosivost
- na suhom tlu traktor može razviti veće vučne sile uz manja proklizavanja i kao takav sposoban je podrivati (uz veće radne brzine), jer podrivanje zahtijava velike vučne sile
- na suhom tlu dolazi do (puno boljeg) usitnjavanja tla tijekom podrivanja, tako da podrivanje uopće nema svoj pravi smisao na mokrim tlima
ukratko: ako nije suho - nemojte podrivati, potoršiti će te gorivo i radne sate, a neće biti efekta (a moguće je i napraviti štetu)
Ovo sa podrivanjem parcela koje imaju depresije u kojima se skuplja voda - istina je da će to vjerovatno 'plivati' u proljeće, radi se o vrlo jednostavnoj stvari - sav višak vode iz viših dijelova sakupljati će se u tim depresijama i tu nema pomoći osim odvođenja tog viška vode, recimo drenažom ali onda kanal mora biti dovoljno dubok da primi vodu iz te drenažne cijevi. Baš ovog ljeta tko se vozio autoputom iz ZG prema Kutini, kod izlaza Popovača ravnala se parcela sa ravnjačima, pa čak i kopanjem i navoženjem tla u nižim dijelovima. Ta je parcela na prvi pogled bila ravna, ali vidjele su se rupe u usjevima pojedinih godina (odokativno, sa autoputa) i očito su to željeli riješiti. Čak je i neka drenaža postavljana - vidio sam drenmaster u radu tamo. Jedino što im tom pareclom u dijelu prolazi plinovod pa mislim da su morali dobro pripaziti što rade.
@Josip: za mene je poljoprivreda industrija u kojoj se od mene (kao poduzetnika) traži efikasnost. I tako će biti sve dok je tržište otvoreno (za sve proizvode iz cijelog svijeta). Gdje postoji velika mogućnost preljevenja proizvoda sa mjesta gdje je proizvodnja jeftinija u mjesta gdje je proizvodnja skupa ili je nema. Tu baš nema previše mjesta nekoj socijalnoj politici. Ovo sa poticajima nema puno smisla na ovaj način na koji se do sada radilo. Presiromašna smo mi država da bi vodili ovakve socijalne politike. A i da smo puno bogatiji ne bi imalo smisla voditi takvu socijalnu politiku. Uvijek sam bio za to da naučimo uloviti ribu, nego da si kupimo ribu. U redu je voditi socijalnu politiku prema starijim ljudima koji su svoj radni vijek odradili, treba im dati nekakve mirovine da si mogu platiti struju i nekako preživjeti. Treba djeci dati mogućnost obrazovanja (tko želi učiti) i to potpuno besplatnog za sve, jer preskupo je za državu da djeca koja imaju želju za učenjem završe kao manuelni radnici. Treba djeci dati bespaltno zdravstveno osiguranje. Ali radno sposobno stanovništvo treba raditi, dati svoj maksimum, dati sve od sebe. I u poljoprivredi ima posla za sve koji žele raditi (i još mnogo više), ali ne na način da svatko ratari na 50 Ha - tko ratari neka to radi kako spada uz minimalni trošak (da se mogu nositi cijenom na svjetskom tržištu koliko toliko), a ostali se mogu baviti i drugim proizvodnjama. Ali treba im dati potporu (ne samo materijalnu) da se takve proizvodnje pokrenu i pomoći ljudima da stanu na noge, ali i postarati se da taj njihov proizvod bude kupljen i plaćen... Možda da se kaže: davati će mo potporu u tom i tom iznosu svakome tko se, recimo, počne baviti proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru, recimo u trajanju od toliko godina (odmah u startu reći koliko ćeš godina od uspostave proizvodnje dobivati sredstva), ali moraš to raditi na takav i takav način (prijaviti toliko zaposlenih, voditi evidencije, možda zaposliti stručnu osobu za neke veće proizvodnje, upotreba nekih vrsta energije, itd, itd.). I konačno, prisiliti trgovce da tu robu kupuju (o itekako se to može). To se isplati financirati, ali u vremenski limitiranom obliku. I to odmah unaprijed reći koliko. Tako možeš imati subvencije i za mlade poljoprivrednike koji bi željeli započeti svoj biznis (i njih ne treba zaboraviti). Ali pratiti rad tako subvencioniranih gospodarstava i oni moraju donijeti rezultate. Ako ti dajem novce - imam pravo uvida u knjige i tražiti da ništa ne prodaješ za keš. Daleko smo odmakli od podrivanja, ali ideja da se u poljopirvredi može zaposliti još ljudi stoji, ali ne na načine kako to političari zamišljaju.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
fidel a sta ako imamo zemlju koja ja je suvo se ne moze obradjivat, mislim da jos tako jak podrivac a i traktro nisu izmislili, na vecini moje zemlje kad je suvo mozes samo slomit plug podrivac ili bilo sta imas, a tanjuraca se vozi kao po asfaltu
znaci tu se mora podrivat kad je vlazno a onda se nebi smjelo ocu rec da nema pravila, ima jako puno vrsta zemlje kao i nacina obrade i svaki je dobar za odredjenu ali ne za sve, i ope tnam ostaje najvece pitanje a to je sta radit sa kukuruznjakom, lako je podrivat po sojistu ili repistu pa tu onda sijat ajd to napravi po kukuruzu
mozda bi nam ovakav stroj jedino pomogo kod kukuruza, tanjuraca a izmedju baterija podrivaci
znaci tu se mora podrivat kad je vlazno a onda se nebi smjelo ocu rec da nema pravila, ima jako puno vrsta zemlje kao i nacina obrade i svaki je dobar za odredjenu ali ne za sve, i ope tnam ostaje najvece pitanje a to je sta radit sa kukuruznjakom, lako je podrivat po sojistu ili repistu pa tu onda sijat ajd to napravi po kukuruzu
mozda bi nam ovakav stroj jedino pomogo kod kukuruza, tanjuraca a izmedju baterija podrivaci
Radi se nekakvom disc-chisel oruđu, samo sa još jednom baterijom tanjurača dodanom sa zadnje strane, vjerovatno radi bolje inkorporacije biljnih ostataka/ ili gnojiva. Nisam stekao dojam sa filma da se radi o oruđu koje bi išlo na veće radne dubine (možda 30-35 cm max.). Obrati pažnju da idu pod nekim malim kutem sa obradom na postojeće redove kukruza da im se što manje štopa. Što se tiče podrivanja 'po suhom' nisam mislio da tlo mora biti sa 0% vode u trenutku podrivanja. Tlo mora biti u svojoj 'suhoj' fazi, to jest u doba godine kada je toliko suho da je pogodno za obradu, ima dobru nosivost i mogu se ostvariti pristojne vučne sile uz minimalna klizanja. Kako je kod tebe ljeti ne znam, ali teško mi je vjerovati da se ne bi moglo podrivati. Ali opet ima svega (svakakvih tala) i ne bih stavio ruku u vatru da i nije tako kako kažeš. Sa druge strane - ta tla o kojima pričaš, kako se ore na njima?, da li je to pravilo u Baranji? ili se radi o nekoliko posebno teških parcela za obradu? Može se raditi i o zgaženim parcelama. Ponekad parcele mogu biti toliko sabite da nije moguće podrivanje na punu dubinu odmah, nego se postepeno povećava dubina podrivanja. Ali kako sam rekao sa podrivanjem treba biti oprezan jer ako se radi o nekoj parceli koja se nalazi u depresiji pa voda ne može sa nje otjecati (eventualni višak), nego još i sa susjednih parcela voda se sakuplja na tu parcelu koju si podrivao, onda će se voda jako dugo zadržati na toj podrivanoj parceli i nećeš moći u nju ući jer će na njoj biti žitko blato. U principu kod nas nema toliko padavina da bi one mogle naštetiti podrivanom tlu, ali ako dolazi voda na tu parcelu 'sa strane' ili su podzemne vode vrlo visoke, onda podrivanje neće puno pomoći. Postoje sustavi obrade kojima se naoravanjem (baulacija) izdižu iznad okolnog tla (koje je mokrije), dok se u razorima (između) sakuplja i odvodi višak vode sa parcele. Dovoljno da se kultura zaštiti od 'utapanja' u vodi tijekom mokre faze.
117
za podrivanje mora bit ispod 20% vlage.Fidelito je napisao/la: Što se tiče podrivanja 'po suhom' nisam mislio da tlo mora biti sa 0% vode u trenutku podrivanja. Tlo mora biti u svojoj 'suhoj' fazi, to jest u doba godine kada je toliko suho da je pogodno za obradu, ima dobru nosivost i mogu se ostvariti pristojne vučne sile uz minimalna klizanja.
matija- Broj postova : 489
0
imamo dosta tog tla u selu, to je neka zuta glinasta zemlja koja ne propusta vodu tj. ako ima i najmanja dola tu ce stajat voda jako dugo, probo je jedan covjek koji nije iz sela podrivat bas prosle godine i radio je kad je bilo suvo al samo povrsinski sloj a dolje je bilo vlazno i iso je na 70cm ali nema pomoci sad kad padala kisa sve mu je plivalo, bas sam ga pito kako se sad to desilo jer znam da je podrivo, kaze tamo di je podrivac proso kaze zemlja se samo "sljepi" natrag osim u tom gornjem sloju, ali onda ni nema smisla vuc podrivac na dubini 70cm kad ima efekta samo za 25-30cm ako i toliko
ovaj stroj na videu mi se svidja jer se moze koristit za obradu svih kultura, valjda postoji i manji al vjerovatno za 3m traba bar 200ks, ali vidi se ucinak, jos nisam vidio da neki stroj tako dobro mjesa kukuruzovinu a vidi se da je tu bio prinos odlican, a tih 30cm koliko sigurno ide vise je nego dovoljno za nasa tla ni ne oremo dublje od 25-30cm jer nema ni potrebe
ovaj stroj na videu mi se svidja jer se moze koristit za obradu svih kultura, valjda postoji i manji al vjerovatno za 3m traba bar 200ks, ali vidi se ucinak, jos nisam vidio da neki stroj tako dobro mjesa kukuruzovinu a vidi se da je tu bio prinos odlican, a tih 30cm koliko sigurno ide vise je nego dovoljno za nasa tla ni ne oremo dublje od 25-30cm jer nema ni potrebe
O tome sam pisao u temi oruđa za minimalnu obradu tla - radi se o oruđima koja uspješno mijenjaju plug, imaju veći učinak (i to samo zato jer ne dižu i premještaju tlo kao plug, nego ga rahle 'na mjestu' i za to je potrebno puno manje energije i to je glavna ušteda). Radi se o varijanti grubera, samo naprijed ima diskove (često potpuno ravne, ne konusne kao kod tanjurače) koji isključivo služe za presijecanje biljnih ostataka da se oni ne omataju (i štopaju) oko radnih tijela. S obzirom da su oruđa dizajnirana za direktni rad u kukuruzovini vrijedi isto pravilo kao i kod plugova - veliki klirens i razmak između radnih tijela onemogućava štopanje, zato i ta oruđa imaju radna tijela raspoređena u tri reda, dugačka su i vučenog su tipa (radi dužine). Radna tijela mogu biti osigurana protiv loma vijkom, ali mogu biti i sa opružnim non-stop osiguranjem. Snaga potrebna po jednom radnom tijelu (to je 'shank') je od 10-20 Konja. I da ne zaboravim u radu obavezno ići pod nekim malim kutom na postojeće redove kukuruza (da se ne štopaju).
117
Jedno podrivanje koje neće biti adekvatna zamjena oranju . Davnih dana sam strnjake obradio po drugi puta ali ovu njivu u blizini kuće samo jedan puta gruberom . Podrivač neće biti u stanju poništiti sve korove jer je zemlja vlažna tako da će se dobar dio korova ponovo primiti . Mene je zanimalo koliko će korova ostati " živo " pa sam zato podrivao .
3
Pingo, super ti izgleda stroj u radu. Vidim, cilindri su gore; jel ti ih radio onaj iz Trakošćana za kojeg sam ti rekao, ili netko drugi?
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
Uf , nije mi se javio a poslao sam mu sms kao što si rekao jer mi se automat javlja na pozive . Riješio sam u firmi Hidraulika Kutina . Zadovoljan sam .
Strojček radi kao lud . Ovi valjci su transformirali podrivač . Uopće više sa njim neću moći raditi što bih ja rekao " zimsku brazdu " jer ostavlja peteroduplo sitniju strukturu tla iza sebe . Bez valjaka bi mi repište izgledalo kao kamenolom kada ga izbubam sa tim podrivačem a sada nakon prolaza po repištu mogu ići u sjetvu sa rotosemom bez pola brige Nemam sliku ali staviti ću da se vidi kako valjci drobe buse zemlje koje ja osobno ne mogu niti preokrenuti a kamoli dići sa zemlje .
Strojček radi kao lud . Ovi valjci su transformirali podrivač . Uopće više sa njim neću moći raditi što bih ja rekao " zimsku brazdu " jer ostavlja peteroduplo sitniju strukturu tla iza sebe . Bez valjaka bi mi repište izgledalo kao kamenolom kada ga izbubam sa tim podrivačem a sada nakon prolaza po repištu mogu ići u sjetvu sa rotosemom bez pola brige Nemam sliku ali staviti ću da se vidi kako valjci drobe buse zemlje koje ja osobno ne mogu niti preokrenuti a kamoli dići sa zemlje .
3
I meni se javljala govorna pošta, no poslao sam čovjeku sms da ga na mob nemogu dobit pa me zvao s fiksnog telefona i sve smo se dogovorili...
Da,vidi se da ostaje sitnija struktura iza podrivača, ipak su to masivni valjci, moraju nešt podrobit. Koja je srednja brzina rada? Jel Fendt-u teško vući?
Da,vidi se da ostaje sitnija struktura iza podrivača, ipak su to masivni valjci, moraju nešt podrobit. Koja je srednja brzina rada? Jel Fendt-u teško vući?
Zadnja promjena: zjockoo; 19/9/2010, 10:53; ukupno mijenjano 1 put.
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
Pingo, s obzirom da se dobar dio adhezione težine podrivača prenosi na valjke a samo dio na traktor (prije je sve traktor nosio i podrivač ga je bolje 'stiskao' u zemlju - barem zadnji kraj) koliko to utječe na proklizavanje kotača traktora (moralo bi sada biti veće nego bez valjaka(?)) i koliko to utječe na radnu brzinu u podrivanju (morala bi biti manja) i potrošnju goriva? Nekako su mi daleko ta radna tijela od traktora (a sa druge strane to je dobro jer je smanjen efekt sabijanja tla od kotača i ima mjesta za (jedan) disk (ispred svakog radnog tijela) koji bi eventualno sjekao biljne ostatke. U svakom slučaju valjci su sigurno pun pogodak.
117
Radna brzina je bila do 7 km/h . Padala je i na 4 km/h jer sam imao tragove prikolice od karbokalka . Proklizavanje sam postavio na 15 % a svega par puta je došlo do te brojke . Čini se da je zemlja idealno prenosila snagu traktora . Prije traktor stane mjenjačem nego dođe do 15 % proklizavanja tako da sam mogao staviti i na 12 % . Ipak nisam jer ne želim da mi se na tim tvrdim dijelovima njive podrivač previše izdiže van nego sam mislio da je bolje da uspori koliko mora a radna dubina da bude što konstantnija . Na traktor sam stavio 900 kg prednji uteg koji se ne vidi na fotki .
3
Uploaded with ImageShack.us
ovako je to izgledalo kod mene nakon bacanja gnojovke. nakon podrivanja pobrnano i bačena stočna repica za zelenu gnojidbu. mokro je bilo samo u ovom donjem dijelu njive tu je uvijek malo voda ležala to je ona parcela na kojoj sa imt vučem prikolicu duhansku ( u temi duhan). s podrivačem smo podrili i put popreko da može otići voda valjda će vrijediti ili samo dok se opet put ne ugazi...
lađo- Broj postova : 269
God : 39
Registriran : 04.03.2009
0
Kume ide to tebi. Na koju dubinu si podorivo? kojom brzinom? Kmetić je podorivo s mojim podorivačem negdje drugom negdje trećom radnom al vuko ga je do federa. Hiđo laje na mjesec...
zeko- Broj postova : 431
God : 36
Registriran : 12.01.2009
3
Previše kliže za moj pojam. Možda je to samo na kraju/možda samo u ovako mokroj godini (ne znam), ali ako pola od ovog kliže na suhljem dijelu još uvijek je dosta. Možda bi ove godine trebala ići dole dva radna tijela....
117
zeko je napisao/la:Kume ide to tebi. Na koju dubinu si podorivo? kojom brzinom? Kmetić je podorivo s mojim podorivačem negdje drugom negdje trećom radnom al vuko ga je do federa. Hiđo laje na mjesec...
između 50 i 60 cm, isto tako negdje drugom negdje trećom s obzirom da nije nikad podrivano i da ima 5 radnih tijela ja zadovoljan.. kume šta da ti pričam sve znaš šta hiđo radi he he
lađo- Broj postova : 269
God : 39
Registriran : 04.03.2009
0
Pingo uopće ne znam gdje si našao toliko prosušenu zemlju za podrivanje ali ja ove godine nisam ispodrivao niti jednog jedinog hektara, a inače svake godine barem 1/3 površina obradim tako.
Što se tiče korova gore mislim da ako si imao krilca na radnim organima da bi se jedan dio trebao posušiti unatoč kiši koja će svakako pospješiti ponovno ukorjenjivanje istih (kao flanci ) Inače sam imao dobra iskustva u podrivanju tako zazelenjenih njiva...znalo mi se posušiti i dobre 3/4 takvih korova (ako ne i više u suhljim godinama) tako da sam i ostavio takvo do prolječa.
Što se tiče korova gore mislim da ako si imao krilca na radnim organima da bi se jedan dio trebao posušiti unatoč kiši koja će svakako pospješiti ponovno ukorjenjivanje istih (kao flanci ) Inače sam imao dobra iskustva u podrivanju tako zazelenjenih njiva...znalo mi se posušiti i dobre 3/4 takvih korova (ako ne i više u suhljim godinama) tako da sam i ostavio takvo do prolječa.
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
Majs evo okupalo nas 37 litara kiše ali potrebno je svega sedam sunčanih dana da bi bez problema mogao podrivati po repištu . Nadam se da će tako i biti . Zadnja kiša od 20-tak litara je pala prije šest dana pa se eto mogla i ta njiva ispodrivati . Krilca sam stavio u najniži položaj . Nije baš najbolji način za poništenje tih korova ali nije mi ih se dalo prebacivati .
@lađo
Blatna ti je njiva . Neko moje pravilo je ako ti zemlja ostaje na gumama onda bi i podrivač trebao ostati kod kuće .
@lađo
Blatna ti je njiva . Neko moje pravilo je ako ti zemlja ostaje na gumama onda bi i podrivač trebao ostati kod kuće .
3
Tu je kod njega problem što je gore razbacao gnojovku a ona je problem za svaku agrotehničku operaciju jer je inače jako klizava i još i dobro i ide s obzirom da mi poznato kako bude poslije gnojovke
A gnojovka je kriva za tako muljave gume . To sam previdio
3
Pa tako je rekao da je razbaco gnojovku a onda je moja pretpostavka da je to na gumama gnojovka
Stranica 9 / 25. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 17 ... 25
Stranica 9 / 25.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.