AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Podrivanje zamjena oranju
Stranica 10 / 25. • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 17 ... 25
Re: Podrivanje zamjena oranju
falkon 2 je napisao/la:Pa tako je rekao da je razbaco gnojovku a onda je moja pretpostavka da je to na gumama gnojovka
tako je razbacao sam gnojovku kao što sam rekao. ja sam radio s cisternom a brat je odmah iza mene podrivao da što manje isparava.traktor se "čuo" tjedan dana...
lađo- Broj postova : 269
God : 39
Registriran : 04.03.2009
0
→→→ : VIŠE
Stvarno ne znam kuda bih stavio ovaj video pa evo tu .
Sojište plitko podrivam prije sjetve pšenice . Radna dubina nije velika . Rekao bih da je 30 cm ali samo na špicevima dok bočna pera sijeku i odvajaju zemlju na dubini 20 cm što je upravo malo pliće od klinova na valjku koji su 23 cm visoki pa sa lakoćom prolaze kroz kompletan podignuti dio zemlje . Radne brzine se kreću do 11 km/h a potrošnja goriva 18 l/ha . Da li je ovo plitko podrivanje zamjena oranju ne znam niti sam . Ipak mislim da sam soju obrađivao plugom trebalo bi mi malo više vremena a i goriva . Na ovaj način su i troškovi amortizacije stroja manji jer podrivač je stvarno glupi komad metala za razliku od variabilnog pluga za koji treba i nešto mozga da bi se fino ugodio a i kasnije sa njim radilo .
Sojište plitko podrivam prije sjetve pšenice . Radna dubina nije velika . Rekao bih da je 30 cm ali samo na špicevima dok bočna pera sijeku i odvajaju zemlju na dubini 20 cm što je upravo malo pliće od klinova na valjku koji su 23 cm visoki pa sa lakoćom prolaze kroz kompletan podignuti dio zemlje . Radne brzine se kreću do 11 km/h a potrošnja goriva 18 l/ha . Da li je ovo plitko podrivanje zamjena oranju ne znam niti sam . Ipak mislim da sam soju obrađivao plugom trebalo bi mi malo više vremena a i goriva . Na ovaj način su i troškovi amortizacije stroja manji jer podrivač je stvarno glupi komad metala za razliku od variabilnog pluga za koji treba i nešto mozga da bi se fino ugodio a i kasnije sa njim radilo .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
dobro to izgleda i po meni ti je to bila prava stvar jer ja sam orao pa mi se desilo da sam dobio gadnu brazdu ali na sreću se uspijela prosušiti dobro i sad poslije kiše mislim da bi trebalo ići lakša priprema a i prija jer nije sitna njiva
Pingo,jedno pitanje,od čega su pera koja su dodana na radno tijelo i da li si morao bušiti gredelj na više mjesta što nikako ne želim jer bi mogao pući.Može koja sličica izbliza da ne bi morao k tebi da to vidim.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
Na podrivaču postoje rupe za dva položaja pera . Jedan položaj niže pri dnu a drugi desetak cm iznad toga . Dakle ima više rupa na radnom tijelu i još nije puklo a podrivač mora biti stariji od 30 godina . Pero zna pući jer sam ih morao dati izraditi zbog potrošenosti starih . Mislim da sam jučer jedno slomio ali kažem ona su od nekog običnog žejeza savijana . Biti će slika čim izađem van .
3
Bemti ovo neizgleda loše a i brzo ti to pićiš tvoj jedan prohod ja moram tri puta plugom mada soju nemislim orati tj neču stići nego probati s onim čudom multitiler ili kak se već zove a ako nebude mogao vući pretanjurat ču dva puta pa ju i posijati .Odustao sam od repe jer ta zemlja nije baš pogodna za uzgoj i ima dosta depresija i ako bude ko ova godina kišna čista propast ,tako da sijem 50 ha pšenice.
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Evo neka slika . Slabo se vidi ali to bi skoro mogli biti i trokutovi iako kod mene nisu . Dakle samo jedan dio savijen pod 90° i tamo izbušene dvije rupe za vijke . Troše se relativno brzo ali ako bi se podrivalo malo sporije a ne 10 km/h sigurno bi duže trajali . Čini se i da sam pogriješio jer mi pera nisu u najnižem položaju . Imaju još dva položaja iznad i jedan ispod .
3
Ne znam da li me oko vara ,čini mi se da su dugačka cca 15cm a vijci M14.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
39
Tako nekako . Možeš ih izraditi kolike želiš . Vijci koji drže pera nisu pucali . Pero pukne tamo gdje je savijeno ali vijci ne .
3
Zatražili su me malo detaljniji video rada podrivača pa sam stavio ovaj jer više niti jedan nemam . Pokušati ću snimiti još jedan od malo dubljeg podrivanja što ostavljam preko zime a ovo je bilo samo za predsjetvenu pripremu .
Možda je bitno reći da je to podrivanje rađeno na njivi koja je u ljeto prošle godine nakon ovog oranja https://www.youtube.com/watch?v=VHGJLuweuSY izgledala ovako kada sam ju drugi dan tanjurao .
Inače prošlog ljeta je tu pooran strnjak za sjetvu uljane repice . Drugi dan je potanjurano što se vidi sa te dvije slike . Kako je bila suša na te dvije njive nisam mogao posijati repicu ali nisam ništa drugo radio sa tim njivama . Ostavio sam to ljetno tanjuranje preko zime i ovoga proljeća direktno sijao soju koja se vidi da ju obrađujem podrivačem na filmu iznad .
Dakle tu se radi o težoj zemlji za obradu plugom . Mislim da ću od sada za moju zemlju govoriti da je teška za obradu plugom a ne samo teška zemlja jer obrada podrivačem i nije tako problematična i u iole suhom vremenu poluči odlične rezultate . Ma ne mora biti niti tako suho jer još planiram podrivati ove godine i gotovo sam siguran da će biti TIP-TOP napravljeno .
Možda je bitno reći da je to podrivanje rađeno na njivi koja je u ljeto prošle godine nakon ovog oranja https://www.youtube.com/watch?v=VHGJLuweuSY izgledala ovako kada sam ju drugi dan tanjurao .
Inače prošlog ljeta je tu pooran strnjak za sjetvu uljane repice . Drugi dan je potanjurano što se vidi sa te dvije slike . Kako je bila suša na te dvije njive nisam mogao posijati repicu ali nisam ništa drugo radio sa tim njivama . Ostavio sam to ljetno tanjuranje preko zime i ovoga proljeća direktno sijao soju koja se vidi da ju obrađujem podrivačem na filmu iznad .
Dakle tu se radi o težoj zemlji za obradu plugom . Mislim da ću od sada za moju zemlju govoriti da je teška za obradu plugom a ne samo teška zemlja jer obrada podrivačem i nije tako problematična i u iole suhom vremenu poluči odlične rezultate . Ma ne mora biti niti tako suho jer još planiram podrivati ove godine i gotovo sam siguran da će biti TIP-TOP napravljeno .
3
@pingo:tko ti radi s MF,jer predpostavljam da ti radiš s Fendt-om?
hurli- Broj postova : 806
Registriran : 04.01.2009
13
Radim ja sa oba . Pa imam dvije ruke . Otac radi ako sam u Fendt-uhurli je napisao/la:@pingo:tko ti radi s MF,jer predpostavljam da ti radiš s Fendt-om?
3
Ma ovo ti je odličan posao ili kako ti kažeš ništa nevalja...onaj komentar ispod prvog clipa ti uopće nije potreban, udari se nogom u guzicu
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
11
E još da sam te skužio što nisam sve bi bilo za 5 .Krx je napisao/la:Ma ovo ti je odličan posao ili kako ti kažeš ništa nevalja...onaj komentar ispod prvog clipa ti uopće nije potreban, udari se nogom u guzicu
Koji komentar spominješ ?
3
Pingo zavidim ti na podrivaču, odličan posao radiš s tim po sojištu
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Pingo podrivać radi da je to milina gledati!
Saša- Broj postova : 1023
Registriran : 22.11.2009
22
Drago mi je da vam se sviđa a još mi je više drago kada znam da sam uspješno spojio recimo to tako novi traktor od milion kuna i podrivač stariji od 30 godina koji me je prije 15 godina koštao 1000 DEM . Dakle kombinacija nespojivog polučila odlične rezultate .
Pričao sam jednom o rasipanju resursa pri podrivanju a tu na zadnjem videu se upravo to dogodilo . Traktor je radio max.brzinom od 8 km/h . Kada sam ga uhvatio u ruke brzine kretanju su išle čak do trenutnih 13 km/h .
Pričao sam jednom o rasipanju resursa pri podrivanju a tu na zadnjem videu se upravo to dogodilo . Traktor je radio max.brzinom od 8 km/h . Kada sam ga uhvatio u ruke brzine kretanju su išle čak do trenutnih 13 km/h .
3
pingo je napisao/la:Drago mi je da vam se sviđa a još mi je više drago kada znam da sam uspješno spojio recimo to tako novi traktor od milion kuna i podrivač stariji od 30 godina koji me je prije 15 godina koštao 1000 DEM . Dakle kombinacija nespojivog polučila odlične rezultat.
Pingonja zašto bi to bilo nespojivo?
Pa da si htio kupiti taj podrivač od mene nekad prošle godine mislim da mi za njega ne bi dao 1000 kn jer je bio optički koma loš stroj ... ja za takve kažem ne da gledat u sebe loš . Znaš kako selo priča ... ima novce za traktor a vidi kakvu trulju ima iza sebe .
Evo podrivanja repišta koje ostavljam kao tzv. zisku brazdu .
To je prva slika od jutros a bilo je prilično mokro . Kasnije se podrivalo kao avion
Evo podrivanja repišta koje ostavljam kao tzv. zisku brazdu .
To je prva slika od jutros a bilo je prilično mokro . Kasnije se podrivalo kao avion
3
Pingo, sad ti je podrivač glavna igračka u dvorištu, ha? Došli crni dani za plug...;-). Svaka čast, ovi valjci stvarno rade svoj posao!
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
@pingo
ovo izgleda neloše, čemu onda ona šeherzada po sojištu od neki dan
(plug, tanjurača, gruber, podrivač - pogubio sam se već što se dana koristi u Über poljoprivredi, bolje da se upišem u folklor )
ovo izgleda neloše, čemu onda ona šeherzada po sojištu od neki dan
(plug, tanjurača, gruber, podrivač - pogubio sam se već što se dana koristi u Über poljoprivredi, bolje da se upišem u folklor )
Zjockoo shvatio sam da se najviše napatim pri oranju dok mi sve druge operacije olakšavaju daljnju obradu . Oranje će i dalje biti ali prvenstveno za šećernu repu zbog zaoravanja gnojiva dok recimo ovo podrivanje sa gornje slike je za iduću godinu ( soja ) i tu sam jutros posolio 200 kg/ha pa me živo boli da li se sve fino zatrpalo ili ne jer će i na proljeće dobiti još malo gnojiva prije sjetve .
Paor po uljanoj repici ( koja je dva puta gruberirana ) sam gurao gruber ispred sijačice . Po većem dijelu sojišta je prešao taj IMT podrivač dok je drugi dio prije sjetve dobio dozu teške tanjurače a samo jedna tabla sojišta je preorana jer nisam znao kako silni korov bolje pomiješati sa zemljom od oranja a inače i dalje učim i gledam što mi je najbolje od obrade činiti i u kojim uvjetima . Nisam ja najpametniji nego eto nisam na svom sojištu ( svaka njiva drugačija ) dobio taku suhoću tla koja se pokazala na današnjem odstojanom repištu . U repište si danas mogao ići čime želiš , milina kako se prosušilo a recimo u još jednom sojištu mi jezero vode stoji .
Paor po uljanoj repici ( koja je dva puta gruberirana ) sam gurao gruber ispred sijačice . Po većem dijelu sojišta je prešao taj IMT podrivač dok je drugi dio prije sjetve dobio dozu teške tanjurače a samo jedna tabla sojišta je preorana jer nisam znao kako silni korov bolje pomiješati sa zemljom od oranja a inače i dalje učim i gledam što mi je najbolje od obrade činiti i u kojim uvjetima . Nisam ja najpametniji nego eto nisam na svom sojištu ( svaka njiva drugačija ) dobio taku suhoću tla koja se pokazala na današnjem odstojanom repištu . U repište si danas mogao ići čime želiš , milina kako se prosušilo a recimo u još jednom sojištu mi jezero vode stoji .
3
Pusti što selo priča pingo, glavno je da stvar radi i ne košta puno. To je i bit poduzetništva - kvalitetno obaviti posao uz što manji trošak. Nema tu velike mudrosti. (Možda je jedina mudrost kako to napraviti).
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Ma ne to ništa velja........
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
11
Stranica 10 / 25. • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 17 ... 25
Stranica 10 / 25.