AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Europska Unija

Stranica 6 / 28. Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 17 ... 28  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Kako bi ste u ovom trenutku glasovali ako bi imali ponuđeno...?

Europska Unija - Page 6 I_vote_lcap12%Europska Unija - Page 6 I_vote_rcap 12% 
[ 13 ]
Europska Unija - Page 6 I_vote_lcap9%Europska Unija - Page 6 I_vote_rcap 9% 
[ 10 ]
Europska Unija - Page 6 I_vote_lcap16%Europska Unija - Page 6 I_vote_rcap 16% 
[ 18 ]
Europska Unija - Page 6 I_vote_lcap55%Europska Unija - Page 6 I_vote_rcap 55% 
[ 60 ]
Europska Unija - Page 6 I_vote_lcap8%Europska Unija - Page 6 I_vote_rcap 8% 
[ 9 ]

Ukupno glasova : 110

Poll closed

Europska Unija - Page 6 Empty Re: Europska Unija

Postaj by Zvonimir 21/12/2009, 20:22

Nikak da shvatim kaj to znači jaka kuna???
Isto ti je ako je kukuruza 1kn, a ti za traktor moraš dati 200tona (dakle 200.000kn) ili 1,25kn a traktor košta 250.000kn. U eurima ili dolarima je to jednako...pa kakve to ima veze s tečajem kune? Ionak nemamo domaće proizvodnje strojeva, a da ih i imamo, držali bi se cijene u €.

Zvonimir

Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10

→→→ : VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by paor 21/12/2009, 21:00

...da, ali to nije sve...neće nas moći sexati da je uvozni kukuruz 50lp, nego će biti 65lp, a onda se pomalo mijenjaju stvari: tvoj kukuruz postaje poželjniji, ti imaš volje više proizvoditi, država ima veći pdv (možda malo manje carine, ali i to kompezira povećani uvoz neophodnih inputa)...
paor
paor
Admin
Admin

Broj postova : 4319
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 09.03.2008
78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by branko 21/12/2009, 22:48

JOSIP FERGUSON je napisao/la:i jos da nam kuna nije precjenjena kao sto je, nebi bilo problema u nasoj poljoprivredi, bili bi itekako konkurentni, makar ja bi bio.....

ajd mi molim te objasni sto bi se time dobilo da je recimo 15 kn za jedan ojro, energenti, sirovine, repromaterijal, strojevi , krediti, sve ti je vezano za euro osim placa i mirovina. to sto nasi "eminentni " strucnjaci svako malo koriste tu floskulu ne mora znaciti da je tocno. onda je jednostavnije smanjiti ljudima place i mirovine, tebi dati 30 lp za kg kukuruza i opet si na istom.
branko
branko
Admin
Admin

Broj postova : 3626
God : 55
44

http://www.farmphoto.com/fpv2/AuthorHistory.aspx?auth=frabrne

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 22/12/2009, 08:22

Žalosno je da su "naši" političari toliko energije, generala i raznoraznih dnevnika potrošili na "približavanje" EU, umjesto da su radili na rješavanju domaćih problema, pa bi EU sama došla...
A ak se nekaj "mora" onda su svi protiv (ne bez razloga, sjetite se samo zadruga poslije II svj. rata). A i ta EU je obična zadruga...samo kaj su neki u njoj jaaako dobro plaćeni, dok su zadrugari jeb... stranka i tu.

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/12/2009, 08:44

Dečki kada jednog dana uđemo u EU, zbilja mislite da će Petrokemijino gnojivo u Brežicama koštati 20 % manje nego u Kutini (kao danas)? Osim toga moći ćemo koristiti sve sorte koje su na EU listi (a ona je 'malo šira' nego HR lista), mislim da će se i cijene sjemenske robe i zaštitnih sredstava svesti na EU cijene. To će biti pozitivni pomaci. Biti ćemo izloženi tržištu EU (kao da sada nismo), biti će jednostavnija prodaja u EU (za one koji će imati nešto za prodati). Možda se stvori realna burza poljoprivrednih proizvoda, pa dođe dan kada crno na bijelo bude pislao da je cijena kukuruza toliko kuna (lipa). Ovako, prepušten si slobodnoj procjeni kupca kolika je trenutna tržna cijena, a znamo kako to ide kada kupac određuje cijenu, pa bio on i 'najpošteniji' na svijetu.
Nije kuna toliko precjenjena, koliko je sve jednostavno preskupo. Trgovci repromaterijalom svoje nemilosrdno uzimaju i nije ih briga kako je nama. Uzimaju - jer znaju da će u bližoj budućnosti morati znatno smanjiti svoje marže, a mnogima ni to neće pomoći.
Sigurno je da će biti i negativnih pomaka, kojih - ne znam sada, ali biti će ih. Tako da se ne radujem previše ulasku u EU, nego se probavam dobro pripremiti.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by mario 22/12/2009, 09:20

nema me u slikama i vjerovatno me neće ni biti. Tu i tamo koja slikica, ali neće moje slike na net. Bavim se poslom kao i svi drugi, borim se kao i svi drugi, nemam namjeru slikati i snimati sve što radim jer mi se to ne čini primjereno. Druga stvar je tehničke prirode jer imam najjeftiniji mob (za '1 kunu') a i da imam najbolji to ne bih ionako radio. Mob mi isključivo služi za telefoniranje, i broj teško dajem. Ako netko želi u detalje opisivati što je jeo danas i kakva mu je probava, neka se time bavi, nemam ništa protiv toga sve dok me ne sile da to moram čitati. Jednostavno sam povukao granicu privatnosti na tom mjestu, i.

Znaš, ne volim baš kad se ljudi anonimno "deru" po forumima " ja bi ovo", "ovi ne valjaju".... Svi, ali baš svi političari su napravili nekoliko gluposti u životu. I Tito i Franjo i Mesić su rezultat svoga vremena i u tom kontekstu ih treba gledati. Ja ni za jednoga od njih nebi stavio ruku u vatru, al su sva trojca veliki ljudi. Ni komunisti, ni ustaše, ni jedan pokret koji nešto radi preko noći dugoročno ne valja. Nijedna nova revolucionarna tehnologija se ne uvodi na brzinu jer su ljudi nezreli i ne mogu je primijeniti u kratkom periodu. Prijelazno razdoblje kad uđemo u EU,a budemo, će biti teško. Teško je i ovo predpristupno razdoblje, jer pregovarački timovi prepisuju papire od EU, a ne modificiraju naše pravilnike tako da budu u skladu s EU pr. Svaki pravilnik ima svoj put nastanka, a ako neki primijeniš izvan mjesta u kojem je nastao oko njega nastaje vakuum i teško se inplementira-raste bezzakonje,...
Neda mi se više
mario
mario

Broj postova : 300
Zanimanje : kemičar
Registriran : 18.07.2009
0

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/12/2009, 09:59

Ja nisam javna osoba i nemam potrebe za javnom 'produkcijom'. Mogu izraziti svoje mišljenje, a ovdje na forumu, bitna je snaga argumenta, a ne tko glasnije priča, čiji je tata jači ili tko je bliže kopanji.
Tko radi taj i griješi, i to nikom ne zamjeram. Nikome ne zamjeram da nešto pokuša popraviti i u tom pokušaju nešto ili sve pokvari. Treba pokušavati - jer cijela ljudska povijest je povijest pokušaja da se nešto poboljša. Istina je da je gore navedena predsjednička trojka proizvod svog vremena, ali ne bih trčao pred rudo i govorio baš o nekoj veličini, o tome neka povijest sudi, a sve je to relativno. Evo, jučer na dnevniku gledam u Moskvi: mala grupica ljudi slavi na Crvenom trgu (mislim) 130. rođendan voljenog vođe J.V. Staljina. Reklo bi se zar još postoje štovatelji lika i djela takvih (ljudi)? Lijepa se grupica tamo sakupila, polažu vijenac na grob. Usprkos svim zabludama i povijesnim istraživanjima, ti ljudi tvrde prilično samouvjereno da bi takav i danas 'dobro došao'. Čovijek je bio teško bolestan, paranoik, cijenu te bolesti plaćali su mnogi. Ali za te ljude on je bio veliki vođa. Nekim ljudima to zaista imponira, veliki vođe koji su uvijek u pravu. (Ja nisam jedan od tih, mislim da je došlo vrijeme da svatko misli za sebe.) A kada netko ima potrebu razvijati kult svoje ličnosti (i nepogrešivosti), uvijek se moramo zapitati kako će ta zloupotreba povijerenja (naivnih) na kraju završiti. Jer kada shvatimo o čemu se radi, obično je kasno za neke popravke. Poslije takvih ostaje nam samo dugotrajna sanacija štete (i povrat dugova). Zato je bitno da ljudi shvate da je izlazak na izbore bitan dio demokracije. Pa makar i izabrali 'krivoga'. Jer najgore je - kada se sami izaberu.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by pingo 22/12/2009, 10:22

@Fidelito
mario - nema me u slikama i vjerovatno me neće ni biti. Tu i tamo koja slikica, ali neće moje slike na net. Bavim se poslom kao i svi drugi, borim se kao i svi drugi, nemam namjeru slikati i snimati sve što radim jer mi se to ne čini primjereno. Druga stvar je tehničke prirode jer imam najjeftiniji mob (za '1 kunu') a i da imam najbolji to ne bih ionako radio. Mob mi isključivo služi za telefoniranje, i broj teško dajem. Ako netko želi u detalje opisivati što je jeo danas i kakva mu je probava, neka se time bavi, nemam ništa protiv toga sve dok me ne sile da to moram čitati. Jednostavno sam povukao granicu privatnosti na tom mjestu, i.
Mislim da će slika tvoje 47-ice u brazdi puno manje reći o tvojoj osobnosti i privatnosti nego pisani tekstovi koje ostavljaš na forumu . Nitko te ne traži broj telefona a i da traži moj savjet je isto da ga ne daješ .

PS. meni si jednom rekao da sam trebao zaći kod tebe što mi se nikako nije činilo primjereno ( a i dalje tako mislim ) jer donekle razmišljam na isti način o privatnosti osim što mi nije problem staviti slike na forum dokle god na njima nema ljudi ... dakle samo željezo dolazi u obzir .
pingo
pingo

Broj postova : 4918
3

[Vrh] Go down

Postaj by mario 22/12/2009, 10:38

Dakle samo neživa priroda. Mada je tu definicija labava. Što ako netko razgovara sa svojim traktorem i on je njegov najbolji prijatelj? Smile
mario
mario

Broj postova : 300
Zanimanje : kemičar
Registriran : 18.07.2009
0

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 22/12/2009, 10:51

branko je napisao/la:
JOSIP FERGUSON je napisao/la:i jos da nam kuna nije precjenjena kao sto je, nebi bilo problema u nasoj poljoprivredi, bili bi itekako konkurentni, makar ja bi bio.....

ajd mi molim te objasni sto bi se time dobilo da je recimo 15 kn za jedan ojro, energenti, sirovine, repromaterijal, strojevi , krediti, sve ti je vezano za euro osim placa i mirovina. to sto nasi "eminentni " strucnjaci svako malo koriste tu floskulu ne mora znaciti da je tocno. onda je jednostavnije smanjiti ljudima place i mirovine, tebi dati 30 lp za kg kukuruza i opet si na istom.

Jaka kuna znaci da imamo jaku kupovnu moc i da nam je nesto proizvedeno u eurima preracunato u kune dostupnije nego sto bi trebalo biti, jer kosta manje kuna, a nase place su u kunama, isto tako ako je 1euro= 7 kn nasa psenica da bi ku izvezli mora biti 65 lp jer je u budimpesti npr 1 €, da je tecaj 1€= 10 kn, mi bi psenicu kod nas mogli prodavat za 90 lp i biti konkurentni za izvoz, jeli sada jasnije??

zbog toga je nas cijenjeni g Rohatinski toliko cijenjen u inozemnim krugovima, jer s jakom kunom smo idealno trziste i za automobile i traktore i sve zivo sto nam zemlje s eurom plasiraju, a ubijamo svoju industriju i poljoprivredu....

naravno da se sada svi pitaju sto je s kreditima, pod prvo kakvo je to drzava bankama dozvolila da daju kredite u eurima, nasa valuta je kuna, a banke ako nece davati kredite u kunama to je njihov rizik poslovanja, tako je u susjednoj madjarskoj, znaci nema kredita u stranoj valuti, postoji samo valutna klauzula, koju u slucajevima kao sto je nas znaci kad bi trebala ici devalvacija klune drzava ima pravo bankama ukinuti i zastititi gradjane, a banke bi bile prisiljeni novac vracen u kunama reivestirati upravo u kunama u hrv jer im se nebi isplatilo ga iznositi van....

naravno opet, o tome svemu je trebalo razmišljati prije nekoliko godina znaci prije vala kreditnog zaduživanja i svesti kunu na prihvatljivu vrijednost....

u slucaju devalvacije opet bi najvise najebala drzava, jer kakao bi vratila inozemni dug s obescjenjenom kunom, a onda gradjani koje je ista ta drzava zajebala stvorivsi ih idealnim kupcima za sve proizvode bez mehanizma obrane, znaci kuna nece dole sigurno dok god ju budu mogli drzati na ovoj razini, a za to upravo mi placamo najveci danak, i taoci smo takve valute...

pogledajte npr Kinu, kinez radi cijeli mjesec za 100 USD i svi se mi zgrazamo nad tim, ali on kad tih 100 USD pretvori u svoje JUANE ili kako se vec zovu on s tih 100 usd prehrani obitelj, i sto se desava, njihovi proizvodi su najkonkurentniji u svijetu, i isti taj svijet radi nevidjen pritisak na njih upravo zbog toga da ojacaju valutu, jer kako ce svabo njima prodat auto za 20000 eura, nikako, a kinezi ce njima prodat sve...

i ode kina veeelikim korakom naprijed....
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 22/12/2009, 11:22

JOSIP FERGUSON je napisao/la:
branko je napisao/la:

Jaka kuna znaci da imamo jaku kupovnu moc i da nam je nesto proizvedeno u eurima preracunato u kune dostupnije nego sto bi trebalo biti, jer kosta manje kuna, a nase place su u kunama, isto tako ako je 1euro= 7 kn nasa psenica da bi ku izvezli mora biti 65 lp jer je u budimpesti npr 1 €, da je tecaj 1€= 10 kn, mi bi psenicu kod nas mogli prodavat za 90 lp i biti konkurentni za izvoz, jeli sada jasnije??

zbog toga je nas cijenjeni g Rohatinski toliko cijenjen u inozemnim krugovima, jer s jakom kunom smo idealno trziste i za automobile i traktore i sve zivo sto nam zemlje s eurom plasiraju, a ubijamo svoju industriju i poljoprivredu....

naravno da se sada svi pitaju sto je s kreditima, pod prvo kakvo je to drzava bankama dozvolila da daju kredite u eurima, nasa valuta je kuna, a banke ako nece davati kredite u kunama to je njihov rizik poslovanja, tako je u susjednoj madjarskoj, znaci nema kredita u stranoj valuti, postoji samo valutna klauzula, koju u slucajevima kao sto je nas znaci kad bi trebala ici devalvacija klune drzava ima pravo bankama ukinuti i zastititi gradjane, a banke bi bile prisiljeni novac vracen u kunama reivestirati upravo u kunama u hrv jer im se nebi isplatilo ga iznositi van....

naravno opet, o tome svemu je trebalo razmišljati prije nekoliko godina znaci prije vala kreditnog zaduživanja i svesti kunu na prihvatljivu vrijednost....

u slucaju devalvacije opet bi najvise najebala drzava, jer kakao bi vratila inozemni dug s obescjenjenom kunom, a onda gradjani koje je ista ta drzava zajebala stvorivsi ih idealnim kupcima za sve proizvode bez mehanizma obrane, znaci kuna nece dole sigurno dok god ju budu mogli drzati na ovoj razini, a za to upravo mi placamo najveci danak, i taoci smo takve valute...

pogledajte npr Kinu, kinez radi cijeli mjesec za 100 USD i svi se mi zgrazamo nad tim, ali on kad tih 100 USD pretvori u svoje JUANE ili kako se vec zovu on s tih 100 usd prehrani obitelj, i sto se desava, njihovi proizvodi su najkonkurentniji u svijetu, i isti taj svijet radi nevidjen pritisak na njih upravo zbog toga da ojacaju valutu, jer kako ce svabo njima prodat auto za 20000 eura, nikako, a kinezi ce njima prodat sve...

i ode kina veeelikim korakom naprijed....
Griješiš Josipe.
Kuna bila jaka ili slaba u ovak maloj zemlji nema utjecaja. Sve se ionak odavno mjeri u DM ili €, pa koliki god bil tečaj kune, uvijek ćeš to jednako platiti. Pročitaj ono kaj je prije napisano.
Problem leži u visokim plaćama neprofitabilnih (onih koji su na proračunu, a ne zarađuju) a ne u tečaju kn. A to se rješavalo dogovorom sa sindikatima, a ne prema realnim mogućnostima države. I zato je zemlja u kreditima.
Ovo sa slabljenjem kune je jednostavno neprovedivo u ovom trenutku. Da kuna sad padne, svi bi izgubili: i ti i ja. Zato postoji inflacija, dakle rast cijena a plaće se drže na istom nivou. Jedini je problem (nama seljacima) to da cijene poljoprivrednih proizvoda padaju. Zapravo, veći je problem taj kaj nesmijemo svoje proizvode direktno prodati bilo kome (izvan granice), nego preko postrednika (Mr. T. ili netko drugi), pa su ti onda ruke vezane jer nemožeš diktirati cijenu ti već on.
S druge strane, Kina je zatvoreno tržište, baš kak je nekad naša Juga bila. Zato mogu (i moraju) raditi za šaku riže. Kad se jednom otvore, kad ljudi počnu živjeti s većim standardom, nema povratka natrag na 100$ na mjesec. Zato i ne dozvoljavaju otvaranje Kine. Tak je bilo i u Japanu prije 40-tak godina, no danas više nije.

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by politicar 22/12/2009, 11:25

Zanimljivo ti je ovo o kinezima i svabama.Slazem se sa time.

Ali da u narednih 356 dana kuna 1eur ode na 15kn nama to nikako nebi odgovaralo.

Jer neki proizvod koji sada kosta 7kn onda bi kosta vise od 15kn,tako da ta prica pada u vodu.

Jednostavno to bi 100% bilo tako.

Znaci sve bi opet poskupilo i opet smo na istome.

A kina je prica za sebe.
politicar
politicar

Broj postova : 4268
God : 90
Registriran : 23.04.2009
44

→→→ : Facebook poljoprivredni forum!!!

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1027-politicar

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/12/2009, 11:26

Ne bih se složio da je devalvacija rješenje problema. Čim bi došlo do devalvacije kune, sve bi trenutno poskupilo (na primjer svi inputi) - i opet smo na istome. Pojavio bi se strah i nepovjerenje od daljnje inflacije valute, taj 'strah' trgovci i proizvođači bi počeli ugrađivati u cijenu i cijene bi narasle iznad inflacije, što bi bio povod za još veću inflaciju. I tako u krug. Ekonomisti kažu da je inflaciju na godišnjoj razini većoj od (mislim da je ta cifra) nekih 10-12% nemoguće kontrolirati. Osim toga inflacija bi dovela do obezvrijeđivanja štednje u kunama, na primjer imaš 100000 kuna u banci, na računu i koliko bi to vrijedilo poslije inflacije? Kod nas je slobodno formiranje cijena, i nitko ne može spriječiti trenutno podizanje svih cijena nakon inflacije. I onda smo opet na starome.
Ali mogla bi država poraditi na nečemu drugom, umjesto inflacije. Na primjer na roku međusobnog plaćanja. Ali za to treba biti likvidan i plaćati svoje račune na vrijeme, počevši od države - najvećeg poduzetnika u Hrvatskoj. Zato država treba realni proračun, svoje obaveze u okviru tog proračuna plaćati na vrijeme i to isto tražiti od svih u platnom sustavu. Tko nije sposoban - pod vodu. Tako bi se oslobodio prostor za ekonomski zdrave snage. Propalo bi mnogo toga u tim međusobnim dužničkim odnosima, ali to je sada sve prešlo u sferu naučne fantastike, netko tko nije podmirio svoje obaveze 2 ili 3 godine, sada će ih odjednom podmiriti? Bolje to prekrižiti i nastaviti dalje. Druga je stvar da će muljatori koji su se isprezaduživali (i drugi su im financirali njihove poduzetničke avanture) proći nekažnjeno, ali ima tu i malo krivnje onih koji su dali svoju robu bez osiguranja (nadajući se ekstraprofitu). Počistiti državu od takvih (ne)platiša velika je stvar, kao neka osobna higijena, to treba raditi svaki dan. Ali zato država treba biti likvidna, ustrajna u svojim namjerama. I tek onda država ima puno pravo tražiti da se doprinosi i drugi porezi uplaćuju u potpunosti i na vrijeme. Od svih sudionika, bez iznimke, naravno.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 22/12/2009, 11:37

@fidel "Zato je jako bitno da ljudi shvate da je izlazak na izbore bitan dio demokracije"Moja definicija "demokracije" to vam je obična tortura izabrane manjine nad većinom .Zemlje iz bivše juge se samo igraju demokracije ,a političke elite forsiraju pojam demokracije samo kad su izbori u pitanju .Kakva demokracija kakvi bakrači ,ovdje je u pitanju samo moć kapitala ,kapital je demokracija, on ruši i gradi određen poredak u društvu .Neznam dali igdje u zapadnoj demokraciji ili ti u EU postoji slučaj da obični građanin proda svoj glas za 100 ojera za određenu političku opciju koja nudi novac za glas Evil or Very Mad

O.P.G.KOVAČ

Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 22/12/2009, 11:45

Fidelito je napisao/la:...
Ali mogla bi država poraditi na nečemu drugom, umjesto inflacije. Na primjer na roku međusobnog plaćanja. Ali za to treba biti likvidan i plaćati svoje račune na vrijeme, počevši od države - najvećeg poduzetnika u Hrvatskoj. Zato država treba realni proračun, svoje obaveze u okviru tog proračuna plaćati na vrijeme i to isto tražiti od svih u platnom sustavu. Tko nije sposoban - pod vodu. Tako bi se oslobodio prostor za ekonomski zdrave snage. Propalo bi mnogo toga u tim međusobnim dužničkim odnosima, ali to je sada sve prešlo u sferu naučne fantastike, netko tko nije podmirio svoje obaveze 2 ili 3 godine, sada će ih odjednom podmiriti? Bolje to prekrižiti i nastaviti dalje. Druga je stvar da će muljatori koji su se isprezaduživali (i drugi su im financirali njihove poduzetničke avanture) proći nekažnjeno, ali ima tu i malo krivnje onih koji su dali svoju robu bez osiguranja (nadajući se ekstraprofitu). Počistiti državu od takvih (ne)platiša velika je stvar, kao neka osobna higijena, to treba raditi svaki dan. Ali zato država treba biti likvidna, ustrajna u svojim namjerama. I tek onda država ima puno pravo tražiti da se doprinosi i drugi porezi uplaćuju u potpunosti i na vrijeme. Od svih sudionika, bez iznimke, naravno.
Imaš potpuno pravo. Sjeti se samo kak je bilo lijepo raditi pri kraju mandata Račanove vlade. Sveli su dugovanje države u nekih 60-tak dana.
Ali danas je lopovluk u igri: poduzeće A posluje s državom. Ona mu ne plati, recimo 270 dana. Poreze i doprinose poduzeće mora platiti po fakturi. Jedan mjese plati, no drugi to više nemože. S državom nemože prebiti dug. Država mu blokira račun. Slijedeći korak je stečaj. Nakon toga se poduzeće A briše iz registra poduzeća i država više nema kome platiti dug, pa ga i ne plati. Znači, ne plate, uzmu još novaca iz poduzeća i više nemoraju nikom vratiti. Kud ćeš ljepše?
Nek za početak uvedu da se PDV poduzeća plaća po naplati računa (kao kod obrtnika), a ne po fakturi. Da vidiš kak bi se onda uvelo reda u sustav kad državne službe nebi dobile plaću. Mislim da bi i sudovi onda malo bolje djelovali, a ne kao danas kad štite neplatišu.
Glede osiguranja od nenaplate: jednostavno je to koji put nemoguće, jer ako od nekog tražiš osiguranje plaćanja, on to smatra uvredom (najčešće javne kuće, tj. poduzeća) i nemreš dobiti posao. Zato ljudi pristaju i na nemoguće uvjete.

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/12/2009, 12:01

Ljudi kod nas prodaju svoj glas i za jednu pivu pred dućanom. To je znak koliko misle da vrijedi njihov glas. A to druga strana obilato koristi. Za malo novaca kupuje se puno glasova. A onda (posebno oni koji su naivno prodali glas za pivu) vraćaju cijeli mandat tu pivu. Nekoliko tisuća puta im (nam) naplate tu pivicu pred dućanom. Istina je da smo relativno zeleni u svemu tome, a i oni koji su iskusniji povremeno podlegnu svakojakim obećanjima. Zato su mi interesantna ova predizborna vremena. Oni koji obećavaju sve i svašta, kojima su usta puna 'masnog bureka', to su glumci koji bi sa jeftinim glasovima došli na vlast. Jedino mislim da je država krivo napravila što im je dala novce za promociju. Njima ništa ne treba dati. Neka dižu kredite ili neka si traže sponzore. Ne znači da ako netko ima najviše predizbornih plakata, da je odmah u pravu. A neizlazak većine na izbore automatski znači da će ona manjina koja je glasala odlučivati za sve. Teoretski, sa par glasova možeš biti predsjednik, a upravo tu mogućnost treba izbjeći. Da jedna mala manjina odlučuje o sudbini velike većine. A kandidati neka se trude, neka puzaju u čarapama polagati vijence, neka idu od vrata do vrata za svaki glas, neka mirno slušaju nebuloze svojih glasača (i kimaju im na to glavom), barem sada dok su kandidati.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by branko 22/12/2009, 12:04

JOSIP FERGUSON je napisao/la:Jaka kuna znaci da imamo jaku kupovnu moc i da nam je nesto proizvedeno u eurima preracunato u kune dostupnije nego sto bi trebalo biti, jer kosta manje kuna, a nase place su u kunama, isto tako ako je 1euro= 7 kn nasa psenica da bi ku izvezli mora biti 65 lp jer je u budimpesti npr 1 €, da je tecaj 1€= 10 kn, mi bi psenicu kod nas mogli prodavat za 90 lp i biti konkurentni za izvoz, jeli sada jasnije??

da jasnije mi je , sad ti treba za litru plavog 6 kg psenice a nakon toga ce ti trebati 6,2 kg (jer ce se cijene korigirati "prema kretanju cijena u mediteranskom bazenu") . a ovo sto spominjes kineze , pa i ja sam prije 17 g. radio za 150 maraka mjesecno i imao vise novaca za hranu i ostale gluposti. ali s takvom placom ja si nisam mogao priustiti novi auto , tv ili sl. (cijena tv-a 51 cm je bila 600 maraka). tako da me nitko ne moze uvjeriti da ce se ista promiijeniti osim onog sto sam naveo (place i mirovine)
branko
branko
Admin
Admin

Broj postova : 3626
God : 55
44

http://www.farmphoto.com/fpv2/AuthorHistory.aspx?auth=frabrne

[Vrh] Go down

Postaj by sunčana 22/12/2009, 12:32

Zvonimir je napisao/la:
Imaš potpuno pravo. Sjeti se samo kak je bilo lijepo raditi pri kraju mandata Račanove vlade. Sveli su dugovanje države u nekih 60-tak dana.

to je činjenica. i ne znači da je netko sklon nečemu ili nekome..da se ne bi opet netko našao pozvan da pripiše..

Zvonimir je napisao/la:Nek za početak uvedu da se PDV poduzeća plaća po naplati računa (kao kod obrtnika), a ne po fakturi. Da vidiš kak bi se onda uvelo reda u sustav kad državne službe nebi dobile plaću. Mislim da bi i sudovi onda malo bolje djelovali, a ne kao danas kad štite neplatišu.

znaš i sam da nam to nikad neće omogućiti, mada je nužno da se to provede.

Zvonimir je napisao/la:
Glede osiguranja od nenaplate: jednostavno je to koji put nemoguće, jer ako od nekog tražiš osiguranje plaćanja, on to smatra uvredom (najčešće javne kuće, tj. poduzeća) i nemreš dobiti posao.

ma još oni tebe traže osiguranja (da ćeš obaviti posao, da ćeš ga obaviti u roku, da prihvaćaš njihove cijene, njihove uvjete isporuka , valjda skupa s onim službenim autima čije korištenje ulazi u "osiguranje prilaza na gradilišta".. vidim, sve znaš..
nego..ajd mi reci, to si ja nikako ne mogu objasniti..
kako..mr.T ili mr P. ili mr. K. (nebitno je)..mogu "naslagati" duga državi od oko...prekonekoliko milijuna kuna, što poreza što ostalih davanja...a meni za mjesec kašnjenja šalju opomenu, a za tri ovrhu... to si ja študiram..

think
sunčana
sunčana

Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ 22/12/2009, 13:13

Fidelito je napisao/la:Ljudi kod nas prodaju svoj glas i za jednu pivu pred dućanom. To je znak koliko misle da vrijedi njihov glas. A to druga strana obilato koristi. Za malo novaca kupuje se puno glasova. A onda (posebno oni koji su naivno prodali glas za pivu) vraćaju cijeli mandat tu pivu. Nekoliko tisuća puta im (nam) naplate tu pivicu pred dućanom. Istina je da smo relativno zeleni u svemu tome, a i oni koji su iskusniji povremeno podlegnu svakojakim obećanjima. Zato su mi interesantna ova predizborna vremena. Oni koji obećavaju sve i svašta, kojima su usta puna 'masnog bureka', to su glumci koji bi sa jeftinim glasovima došli na vlast. Jedino mislim da je država krivo napravila što im je dala novce za promociju. Njima ništa ne treba dati. Neka dižu kredite ili neka si traže sponzore. Ne znači da ako netko ima najviše predizbornih plakata, da je odmah u pravu. A neizlazak većine na izbore automatski znači da će ona manjina koja je glasala odlučivati za sve. Teoretski, sa par glasova možeš biti predsjednik, a upravo tu mogućnost treba izbjeći. Da jedna mala manjina odlučuje o sudbini velike većine. A kandidati neka se trude, neka puzaju u čarapama polagati vijence, neka idu od vrata do vrata za svaki glas, neka mirno slušaju nebuloze svojih glasača (i kimaju im na to glavom), barem sada dok su kandidati.
Da žalosna činjenica ,ali ako smo već zakoračili u demokratsko društvo ,mislim da moje pravo na borbu za bolje sutra nebi trebalo završiti na samom izlasku na biračko mjesto ,nego treba biti nastavljeno i dalje kroz npr,nekakve civilne inicijative ,što opet građani slabo ili nikako ne koriste ,osobno sam aktivan upravo u civilnim inicijativama koje pokreću rješavanje problema na razini lokalne samouprave ,općine ,županije .Mislim da političke elite zato olako obećavaju brda i doline , jer se građani ne služe upravo tim vidom organitiranja .

Zadnja promjena: O.P.G.KOVAČ; 22/12/2009, 14:21; ukupno mijenjano 1 put.

O.P.G.KOVAČ

Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/12/2009, 14:16

Ako se zaista želiš angažirati na tome da državu učiniš boljom, nevaldine organizacije su prava stvar. Možeš puhati za vrat političarima cijelo vrijeme između izbora. Samo treba paziti u koju organizaciju se učlanjuješ, jer ima nekih koje su samo nominalno samostalne. U početku političari nevladine organizacije shvaćaju kao neku kontrolu i neprijateljski se odnose prema njima, dok u drugoj fazi surađuju (oni koji se misle ozbiljno baviti politikom) i shvaćaju te organizacije kao nekakav kontrolni mehnaizam (povratnu spregu) vlasti. I to ne onaj 'uvlakački' kada je uvijek 'sve u redu', nego konstruktivno kritički, ali tako se treba i odnositi prema politici. Onim političarima koji su skloni saslušati i nešto poduzeti, dati malo prostora i vremena. Možda to i zavrijede.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 22/12/2009, 14:38

sunčana je napisao/la:...
kako..mr.T ili mr P. ili mr. K. (nebitno je)..mogu "naslagati" duga državi od oko...prekonekoliko milijuna kuna, što poreza što ostalih davanja...a meni za mjesec kašnjenja šalju opomenu, a za tri ovrhu... to si ja študiram..

think
Zakon (porez, država...) ti je čudna mreža: male ribe se ulove, a velike izađu....

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by kobac 22/12/2009, 18:58

IMAŠ KALAUZULU iliti aneks u zakonu da firme ili poduzeća koje neko iz državnih službi procijeni da su od državnog značaja ne moraju plačati obaveze! bounce kod nas ti je sve po zakonu i ja sam se pjenio dok mi jedan sudac to nije prišapnio! strava!

što se tiće devalvacije kune mislim da bi svom proizvodnom sektoru bilo odlično da se kuna popne bar na 10/1E međutim to je pandorina kutija i ne zna se gdje će to odvesti sve nas ali da bi proizvođači živnuli to je sigurno! ali onda puše ovi neproizvodni i pod kreditima! da mi je neko rekao da ću zagovarati rekao bih mu da je lud! moja usluga je 200kn već 15g. samo jer je tečaj tu gdje je a gdje su ošli troškovi i obaveze ( OD 500kn-na 2000 )? da se kuna malo mrdne mrdnio bih se i ja a pogotovo izvoznici! ali gdje bi to dovelo to je drugi par sokni Cool

kobac

Broj postova : 65
Registriran : 03.12.2009
0

[Vrh] Go down

Postaj by paor 22/12/2009, 19:17

lijepo je ispočetka bilo imati stabilnu kunu, pogotovo nama starijima koji pamtimo neke prošle devalvacije, međutim tijek događaja pokazuje da je to tihi ubojica gospodarstva i društva (to naravno nije jedini razlog, nažalost) jer je masu stvari u ovoj državi isplativije od proizvodnje i rada

devalvacijom kratkoročno nailaze problemi i poteškoće, ali na duži rok se stvari popravljaju, sjetite se samo koliko su japanci imali problema sa jakom valutom, amerikanci žive od fluktuirajućeg dolara, engleze je jaka funta skoro došla glave, kinezi su zapravo vrlo otvoreno tržište koje "uživa" u slaboj valuti i jeftinoj radnoj snagi...jaka valuta je €, ali ne iz monetarnih razloga nego emancipacije nove i ujedinjene valute

mnogi uvaženi meritumi imaju vrlo podijeljeno mišljenje o ovoj temi, ali jedno je sigurno, gospodarstvenici su za devalvaciju
paor
paor
Admin
Admin

Broj postova : 4319
Zanimanje : poljoprivrednik
78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 22/12/2009, 20:20

Eto, u Mađarskoj je forinta devalvirala za skoro 30%. Tko je nastradal? Mladi ljudi koji su digli kredite za stanove (valutna klauzula). I koja onda korist? Osiromašen narod još više, s ionak niskim standardom.
To može valjati kratkotrajno, no dugoročno nanosi nepopravljive štete.

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 22/12/2009, 21:19

problem je sto su ljudi kupovali nesto izvan svojih mogucnosti, kako ne razumijete tu jednostavnu stvar, a to im upravo omogucuje prejaka kuna, i kad bi oslabila na 10 kn za euro npr, onda bi ono sto otplacujemo nam bilo skupo zbog valutne klauzule, ali to bi bila prava vrijednost, i u taj kredit ili investiciju vjerovatno nebi ni ulazili da nam je bila predstavljena po toj realnoj, stvarnoj vrijednosti...

ne razumijete da smo zbog jake kune trosili izvan mogucnosti a da to nismo ni znali...

neki spominju pravu vrijednost eura oko 8,30 kn, neki opet spominju i 13 kn, sto je realno trebalo bi odrediti trziste, a ovakva kuna je umjetna tvorevina koja stiti vladajucu garnituru i prezaduzene gradjane od bankrota (jos neko vrijeme) a danak tome placaju svi oni koji nesto proizvode, a medju njima i mi poljoprivrednici....

ja sam radije za devalvaciju, pa makar polovici poljoprivrednika pokupe traktore, to je rez koji je neophodan, ali vi nam kroz nekoliko godina gospodarstvo dozivjelo preporod, otvorila bi se nova radna mjesta, povecao se BDP unatoc slaboj kuni, i iako slabih kuna imali bi ih u novcaniku vise, i na kraju bi vrlo brzo dosli do ovog danasnjeg standarda, ali ne laznog kao i sada....

mozda je to utopija, ali ne mogu se rijesit tog misljenja, dakako da svi imaju pravo na svoje misljenje koje moze biti drugacije...
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down