AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Europska Unija
Stranica 7 / 28. • 1 ... 6, 7, 8 ... 17 ... 28
Kako bi ste u ovom trenutku glasovali ako bi imali ponuđeno...?
Re: Europska Unija
Josipe, a kaj bi mi to proizvodili???
Pa nikaj nije konkurentno ne zbog cijene, već zbog proizvoda samih.
Nemožemo (možemo no vrlo malo) mi izvoditi komadne proizvode, već samo rješenja ključ u ruke. Tu se izvozi znanje, a ne samo ruke. Inače nikaj od izvoza.
Pa nikaj nije konkurentno ne zbog cijene, već zbog proizvoda samih.
Nemožemo (možemo no vrlo malo) mi izvoditi komadne proizvode, već samo rješenja ključ u ruke. Tu se izvozi znanje, a ne samo ruke. Inače nikaj od izvoza.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
kako nije konkurentno nista, da krenemo od nase nesretne petrokemije, njihovo gnojivo je extra kvalitetno, i niti jedno uvozno sto sam ja koristio po mome nije bilo tako dobro, to je moj osobno dojam, od same granulacije, pakiranja, ruku na srce istina je, pa pogledaj kras, pa zvecevo, saponia, pa drvne industrije (koje takodjer teskom mukom izvoze jer su pre skupi) ima puno vrhunskih brendova, koji su pojam vrh kvalitete, i po meni bolje od 90 posto uvoznog smeca...
ono sto danas jedino mozemo izvoziti je sirovina (citaj drveni trupci ili slicno) te vrhunska tehnologija (ima i toga) odnosno roba koju ili mozemo dati u bescjenje, ili kupac ne pita za cijenu....
kod robe siroke potrosnje smo nekonkurentni upravo zbog precjenjenog tečaja...
ono sto danas jedino mozemo izvoziti je sirovina (citaj drveni trupci ili slicno) te vrhunska tehnologija (ima i toga) odnosno roba koju ili mozemo dati u bescjenje, ili kupac ne pita za cijenu....
kod robe siroke potrosnje smo nekonkurentni upravo zbog precjenjenog tečaja...
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17
Evo malo da ubijemo jednu tugu ,a sa drugom da se pozabavimo EU
1.da ste sprmni za ulazak u eu da kažu da sutra ulazimo
2.dali znate sve zakone i pravila ponašanja koja nas čekaju ulaskom u tu famoznu eu
3.i dali se smatrate potpuno spremni za ulazak na tako veliko tržište.
4.dali se bojite iste
Kod mene odgovori na prva tri pitanja :negativni
Dok ovo četvrto je :pozitivno(jer mislim da neču imati dovoljno vremena stiči se pripremiti za nju,pritom mislim na osobne financije a drugo slabo se baš kužim u tu birokraciju i teško prihvačam nova pravila igre tako mislim da sam ja "mrtav "kada uđemo u eu)
1.da ste sprmni za ulazak u eu da kažu da sutra ulazimo
2.dali znate sve zakone i pravila ponašanja koja nas čekaju ulaskom u tu famoznu eu
3.i dali se smatrate potpuno spremni za ulazak na tako veliko tržište.
4.dali se bojite iste
Kod mene odgovori na prva tri pitanja :negativni
Dok ovo četvrto je :pozitivno(jer mislim da neču imati dovoljno vremena stiči se pripremiti za nju,pritom mislim na osobne financije a drugo slabo se baš kužim u tu birokraciju i teško prihvačam nova pravila igre tako mislim da sam ja "mrtav "kada uđemo u eu)
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
dakle institucije ne rade svoj posao, globalno gledajući većina Hrvatskih Farmera nije spremno za EU mislim da smo bili spremniji 90tih nego sada, Prije ulaska bi trebalo riješiti ne naplačene račune gruntovnicu legalizaciju objekata i našu kompliciranu birokraciju,kriminal u pretvorbi nezaposlenost...
Onoga trenutka kad Hrvatska uđe u EU, raspasti će se BiH a skupa s njom i europska unija ,moja predviđanja ,tako da .....
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
EU se neće raspasti. Biti će još povuci-potegni, možda čak netko i otpadne iz unije, ali jezgro unije će ostati jer se previše uložilo u taj projekt novaca i vremena. Ja mislim da će, s obzirom na ekonomske teškoće pojedinih zemalja, doći do jedinstvene monetarne politike, što će za nas biti (dugoročno) dobro, jer sami očito nismo sposobni suvislo i održivo voditi svoju ekonomiju i gospodarstvo. 'Bogate' članice imaju svoje principe i zakone (i upravo zato su 'bogate), dok 'siromašne' članice misle da im one bogate trebaju pokrivati rupe u proračunima (čitaj pokrivati promašene politike). To sada izlazi na vidjelo, 'nagli i uspješan razvoj' nekih zemalja koji i baš nema temelja u konkurentnoj proizvodnji (a utemeljen je na zaduživanju). Što nam je alternativa umjesto EU? Svaka europska država za sebe, a posebno one jako izložene krizi (prezadužene) postale bi relativno lak plijen špekulantima, i ne vjerujem da bi se dugoročno mogle oduprijeti pritiscima (ekonomskim, a i političkim) mnogih velikih država. Bolje Berlin neko Peking za glavni grad. Puno bolje za nas.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
S ovim prvim se slažem. No propustili smo priliku pred 60-tak godinaFidelito je napisao/la:... Bolje Berlin...
...nego Peking za glavni grad. Puno bolje za nas.
S ovim drugim se ne slažem. Bolje bi bilo da ovi koji su nas do ovdje doveli sjede u Pekingu (čitaj čim dalje odavde), a ne u briselu (namjerno pišem malim slovima i fonetski, da bi to isti razumjeli).
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Ja sam jedan od onih koji podržavaju što brži ulazak u EU. Osobno mislim da ćemo upravo mi poljoprivrednici imati više dobra nego zla od toga. Sada nas gule i varaju gdje stignu i mi si nemožemo pomoći, a kad pristupimo EU neće nam više moći jedna kompanija krojiti sudbinu i naš trud platiti kako joj se prohtje a nakon toga sve to izvesti i još za to dobiti poticaj za izvoz. A što se toće te naše najveće kompanije ona je svejedno već u rukama stranih banaka i mi tu više nemožemo ništa samo je pitanje vremena kad će sve polako preuzeti bili mi u EU ili ne.
Zadnja promjena: Saša; 12/12/2010, 23:03; ukupno mijenjano 1 put.
Saša- Broj postova : 1023
Registriran : 22.11.2009
22
Ovo mi poljoprivrednici je jako široki pojam tako daSaša je napisao/la:Ja sam jedan od onih koji podržavaju što brži ulazak u EU. Osobno mislim da ćemo upravo mi poljoprivrednici imati više dobra nego zla od toga.
No u svakom slučaju pozitivno razmišljane i dao bog da si u pravu .
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
pege25 je napisao/la:Ovo mi poljoprivrednici je jako široki pojam tako daSaša je napisao/la:Ja sam jedan od onih koji podržavaju što brži ulazak u EU. Osobno mislim da ćemo upravo mi poljoprivrednici imati više dobra nego zla od toga.
No u svakom slučaju pozitivno razmišljane i dao bog da si u pravu .
U prvom redu mislim na ratarstvo jer je to ono čime se bavim, a sto se tiče stočarstva to ne znam jer nisam toliko upoznat da bi imao neko određeno mišljenje.
Saša- Broj postova : 1023
Registriran : 22.11.2009
22
Nego, jel' vi imate dojam da su pregovori sa EU o poglavlju poljoprivrede jedan veliki smijeh. Mene ucilo da su pregovori kad dvije strane sjednu i razgovaraju razlicitim argumentima, a sve mi se cini da nasi, nazovi, pregovaraci ni ne ulaze u sobe za sastanke vec samo na porti pokupe spisak sto sve moraju napraviti ...
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
Mislim da niti ne dođu do porte. Mailom dobiju instrukcije, koje moraju prevesti. To je posljedica administrativno-političkog zapovjednog lanca: postavio se cilj ulaska što prije - pod svaku cijenu, druga strana je toga svjesna i nema se tu što pregovarati. Možda nam popuste malo, tek toliko da se odigra neka igra. Ali uza sve to mislim da je ulazak veliki napredak za nas. Samo da se ne dogodi da bi pri ulasku u EU u poglavlju poljoprivrede bili u potpunosti kompatibilni sa EU, a u poglavlju zakona i korupcije 'malo manje' kompatibilni, - ali dovoljno za ulazak. To bi bila šteta i veliki propust. Kad je bal - nek'jebal.
117
he he fidelito ni ne dodju do porte nekako mi se cini da si i opet u pravu
2
http://www.nacional.hr/clanak/21261/seljaci-neka-sade-voce-i-povrce-a-ne-vise-psenicu
JACA- Broj postova : 252
God : 31
Registriran : 27.12.2010
-8
to je bilo 2005 i naslov je, cini mi se, tocan .... u medjuvremenu smo se bavili spinovima i elementarnim stvarima, a sustina je uvijek ostajala sakrivena .... i kad su govorili predstavnici seljaka (i velikih i malih i mljekara i ratara i vocara i povrtlara i stocara i svih) i predstavnici politike i para-politike ... i koliko to god izgledalo kontradiktorno, nisu ni politicari za sve krivi ...
2
Nisu uopće bitni pregovarači, pojedinačno. Možemo imenovati najbolje pregovarače na svijetu, ali čemu to sve kada je politički cilj (javno se obznanjuje nekoliko puta dnevno) - ući što prije i to pod svaku cijenu. Što onda pregovarači mogu ispregovarati kada druga strana to zna i toga je svjesna? Kada ulazak u EU postaje sam sebi svrha (samo da se riješe nagomilani problemi koje je stvorila ta ista politika), sam ulazak gubi osnovni smisao. Ulazak bi trebao biti shvaćen kao šansa da se živi još bolje, a problemi u državi ionako se moraju rasčistiti - htjeli političari to ili ne. Pa nismo mi krivi što su krali šakom i kapom, i djelili morivine i socijalne pomoći (izrazi poput 'generacijska solidarnost', 'socijalna osjetljivost' itd. dosta često su se čuli u bližoj prošlosti, a sada nekako sve manje...), da mogu neomatano krasti još više. Krivi smo jedino što su im (neki) vjerovali 'na riječ', ali kakav je to političar koji nije u stanju obećati?
117
a narocito uz biracku bazu koja brzo zaboravlja i pusi fore
2
Evropska unija trenutno nas treba da može od ovog poštenog i napaćenog seljaka pokupovati zemlju a nas lagano zaposliti kod njih da budemo kao robovi.
Primit će oni nas i to veoma brzo glavninu su pokupovali pa će nam se desiti da ćemo pored našeg mora morati njima plaćati plaže i pored naše divne i čiste poljoprivrede ćemo čupati travu i kopati kukuruze na njihovoj lako kupljenoj zemlji da bismo prehranili svoje obitelji.
Oni nas trebaju da bi od nas kupili naše imovine i to budizašto a kad nebudemo imali svoje vlasništvo onda će oni lako s nama.
A političari mislim da oni gledaju samo svoj interes a nas tu nema nigdje,
Primit će oni nas i to veoma brzo glavninu su pokupovali pa će nam se desiti da ćemo pored našeg mora morati njima plaćati plaže i pored naše divne i čiste poljoprivrede ćemo čupati travu i kopati kukuruze na njihovoj lako kupljenoj zemlji da bismo prehranili svoje obitelji.
Oni nas trebaju da bi od nas kupili naše imovine i to budizašto a kad nebudemo imali svoje vlasništvo onda će oni lako s nama.
A političari mislim da oni gledaju samo svoj interes a nas tu nema nigdje,
Ero 1- Broj postova : 422
Registriran : 07.08.2010
16
Ero - ajmo sada razmotriti dvije (od tri) moguće varijante:
Varijanta1: Ne ulazimo u EU, lokalna vlast se zadužuje preko glave, jad i bijeda u dražvi, niti zemlja, niti naš posao ne vrijede ništa. Ne možeš ići nigdje raditi, jer EU je preko granice, ne možeš ništa izvesti jer EU je tržište za sebe. (Ionako sve uvozimo, ionako smo skinuli gaće i lijepo se nagnuli za 'pregled'.)
Varijanta 2: Ulazimo u EU, lokalna vlast se ne može zaduživati preko glave, jer ih u tome sprečavaju pozitivni zakoni EU. Stranci dolaze i kupuju sve - ako ima kupaca i cijena mora ići gore - zako tržišta. Ako si građanin koji voli svoju državu - ne moraš im prodati svoje. Ako ti treba novaca za preživjeti - možeš nešto i prodati mrskim strancima koji su 'puni 'ko brod' (prokleti bili - zašto oni uvijek imaju - a mi smo jadni?). Možeš ići raditi u EU, jer je tržište rada otvoreno (u principu). Možda nešto i proizvedeš i to izvezeš u EU, EU nije samo Žito d.o.o. i Agrokor, koji su 'uredni platiše' nego ima i drugih firmi. A možeš i Agrokoru, ako ga voliš - nitko te ne sprečava. Ja ću prodati onome tko plati više. Ne interesira me kako se zove i otkuda je. Bitno je da li ima novce i koliko plaća. Samo da uvedu standarde plaćanja kakvi su u EU - to će onemogućiti torbare bez novaca da rade svoj biznis i to samo je vrijedno ulaska. A uvesti će reda - ne zato da mi možemo živjeti bolje - nego da firme iz EU mogu i ovdje poslovati normalno.
O trećoj varijanti neću ovdje i sada.
I tako ja mislim da još nismo dosegnuli dno ekonomske krize. Ulazak u EU treba shvatiti kao šansu, nikako kao riješenje svih problema. O nama samima (a uvijek je tako) ovisi kako će nam biti. Jedino da smo puno nafte ili plina kao Norveška, ulazak bi bio upitan. Ali opet sa druge strane da je tako (recimo da baba ima jaja) svi bi bili u invalidskoj mirovini (barem mi straiji od 30), a Dr. Ivi bi slike (i druga umjetnička djela) sa šleperom odvozili iz kuće, a ne sa običnim kombijem.
Varijanta1: Ne ulazimo u EU, lokalna vlast se zadužuje preko glave, jad i bijeda u dražvi, niti zemlja, niti naš posao ne vrijede ništa. Ne možeš ići nigdje raditi, jer EU je preko granice, ne možeš ništa izvesti jer EU je tržište za sebe. (Ionako sve uvozimo, ionako smo skinuli gaće i lijepo se nagnuli za 'pregled'.)
Varijanta 2: Ulazimo u EU, lokalna vlast se ne može zaduživati preko glave, jer ih u tome sprečavaju pozitivni zakoni EU. Stranci dolaze i kupuju sve - ako ima kupaca i cijena mora ići gore - zako tržišta. Ako si građanin koji voli svoju državu - ne moraš im prodati svoje. Ako ti treba novaca za preživjeti - možeš nešto i prodati mrskim strancima koji su 'puni 'ko brod' (prokleti bili - zašto oni uvijek imaju - a mi smo jadni?). Možeš ići raditi u EU, jer je tržište rada otvoreno (u principu). Možda nešto i proizvedeš i to izvezeš u EU, EU nije samo Žito d.o.o. i Agrokor, koji su 'uredni platiše' nego ima i drugih firmi. A možeš i Agrokoru, ako ga voliš - nitko te ne sprečava. Ja ću prodati onome tko plati više. Ne interesira me kako se zove i otkuda je. Bitno je da li ima novce i koliko plaća. Samo da uvedu standarde plaćanja kakvi su u EU - to će onemogućiti torbare bez novaca da rade svoj biznis i to samo je vrijedno ulaska. A uvesti će reda - ne zato da mi možemo živjeti bolje - nego da firme iz EU mogu i ovdje poslovati normalno.
O trećoj varijanti neću ovdje i sada.
I tako ja mislim da još nismo dosegnuli dno ekonomske krize. Ulazak u EU treba shvatiti kao šansu, nikako kao riješenje svih problema. O nama samima (a uvijek je tako) ovisi kako će nam biti. Jedino da smo puno nafte ili plina kao Norveška, ulazak bi bio upitan. Ali opet sa druge strane da je tako (recimo da baba ima jaja) svi bi bili u invalidskoj mirovini (barem mi straiji od 30), a Dr. Ivi bi slike (i druga umjetnička djela) sa šleperom odvozili iz kuće, a ne sa običnim kombijem.
117
Ja držim da nama EU ne treba, imamo sve što nam treba da bi nam bilo dobro, plodna polja, preduvjet poljoprivredne proizvodnje, more veliki turistički potencijal, relativno dobru strukturu obrazovanja stanovništva. Ono što je naš problem je loša struktura ljudi koji upravljaju državom, treba netko tko će posložit stvari na pravo mjesto, u poljoprivredi poticati proizvodnju što isplativijih kultura kako za naše potrebe tako i za izvoz i apsolutnu iskorištenost poljoprivrednih površina, što se tiće turizma pa pogledajte na što liče naše plaže, kamenjar, šljunak, beton, gdje su tu pješćane plaže, lijepo uređene šetnice, kakve su lokalne ceste prema pojedinim turističkim mjestima. Gospodarstvo, treba poticati izvoz i ulaganje u proizvodnju. Žalosno ali nije glavonjama do razvoja, njima je do fotelja, napunit svoje đepove i svojih igrača, pusta demagogija od tih ljudi. Evo malo kako se privatizira kod nas, MOL-u je 2003 kada je INA procijenjena na 2 milijarde dolara prodano 25% za 500 milijuna dolara a sada je procurilo u javnost da samo u Siriji INA ima plina kojeg se u 10 godišnjoj eksploataciji po sadašnjim cijenama procjenjuje na 6 milijardi dolara što je MOL htio zataškat da se ne bi znalo u javnosti koliko vrijedi INA a da ne spominjem koliko plina i nafte ima u Hrvatskoj kao i dvije rafinerije i cijelu ostalu infrastrukturu. Pliva se prodala Barru i što se dogodilo oni ugasili prozvodnju i otpustili radnike, telefonija koja je zlatna koka se za malu lovu prodala Njemcima tako da su oni kroz dobit u minimalnom roku isplatili svoju investiciju i dalje samo ubiru profit. Autocesta prema Macelju, vrlo profitabilna, ako ne i najprofitabilnija ruta se daje u 28 godišnje korištenje Austrijancima a izgradnju financiraju država i Austrijanci svaki po pola da bi na kraju država financirala daleko više od pola a zanimljivo bi bilo vidjeti studiju isplativosti i u kojem vremenu će se Austrijancima povrtatit investicija. Pa gdje je tu taj famozni uskok da istraži taj kriminal, tko je jamio da mu se i uzme i da ostane bez svega toga, malo sutra.
Zadnja promjena: 21yes; 30/12/2010, 17:51; ukupno mijenjano 1 put.
21yes- Broj postova : 296
Registriran : 06.09.2008
6
Ero 1 je napisao/la:Evropska unija trenutno nas treba da može od ovog poštenog i napaćenog seljaka pokupovati zemlju a nas lagano zaposliti kod njih da budemo kao robovi.
I ti misliš, da oni jedva čekaju doć i kupovat jutro po jutro zemlje, koja je u katastru još vlast nekog Šime, koji je u 1913 otplovio i nestao u Argentini (SAD, Belgiji...), dok ima na Istoku za manje novce još svega u kompleksima, jer se još uvijek može kupit kombinat za sitne pare?
Zemlje u kompleksima, da bi se nekom isplatilo dolazit i kupovat u Hrvatskoj NEMA. A sve što je gospodin Ivica uzeo sebi, uzeo je SEBI i ne zbog toga, da to proda nekom za sitne novce. Druga je stvar, ako mu brod nasuka, pa bi to prodavale banke komad po komad.
Zemlja u razvijenoj EU nije ništa skuplja, da bi se trebalo toga plašit. Jedino uz granicu bi možda kupio neko iz Slovenije, jer je tu zemlja stvarne skupa, a to samo zbog malverzacije s parcelama. Kad se gradi komunalna cona i ljudi prodaju par hektara po 100 eura metar, onda možeš bit siguran, da to ima utjecaj na cijene zemlje u krugu 30 km.
@21yes razmišljaš slično kao ja, tak da nema smisla da se ponavljamo.
Zahvaljujući našim ˇvrijednim" političarima cijede nas ko mokru krpu.
Zahvaljujući našim ˇvrijednim" političarima cijede nas ko mokru krpu.
iwanho- Broj postova : 450
Registriran : 14.12.2008
12
Zanimljivo štivo, barem kao neki katalog želja i obećanja:
http://www.hzpss.hr/adminmax/File/Kako_u_EU.pdf
http://www.hzpss.hr/adminmax/File/Kako_u_EU.pdf
117
31.12.2014. Godine.
23 h su sata.
Republiku Hrvatsku sad još samo minute dijele od povijesnog trenutka… trenutka koji ova napaćena zemlja čeka već više od 20 godina.
Naime, točno u ponoć, Hrvatska će postati 28. članica Europske Unije.
Veliki digitalni sat na Trgu bana Josipa Jelačića, postavljen samo u ovu svrhu, otkucava zadnje trenutke bijede i neimaštine. Kažu oni koji znaju – od ponoći će sve biti drugačije.
23h.59m.
5
4
3
2
1
…
SRETNA NOVA 2015. GODINA!
Europska Unijo eto nas!
Gotovo u istom trenutku kada je sat otkucao ponoć, ljudi na cesti su se uskomešali – sablasne trgovine propale za vrijeme recesije, u kugli zasljepljujućeg bljeska pretvorile su se u luksuzne dućane prepune namirnica svih vrsta, sa gotovo suludo niskim cijenama. Lokal na uglu, kojii je do ovog trenutka bio utočište ružnih glodavaca, transformirao se u caffe Europa a na njegovom besprijekorno čistom staklu stajao je natpis – makijato 5 centi!
A to je bio samo početak.
Ljudi koji od gladi nisu mogli izaći na ulicu proslaviti Novu godinu, gledajući kroz prozore svjedočili su jos neobičnijim pojavama – propale tvornice s periferije u trenutku su se pretvorile u najmodernije industrijske pogone, a posrnule robne kuće zabljesnule su svojim prvotnim sjajem. Oni koji su pak taj trenutak dočekali pred računalima tražeći preko portala bilo kakav posao, bili su svjedoci možda najbizarnijoj sceni ikad – kompletne rubrike “tražim posao” potpuno su nestale sa svih web stranica a svim nezaposlenima je u istom trenutku zazvonio mobitel. Poziv je za sve bio isti – gospodine / gospođo čestitamo, doblili ste posao!
No vrhunac svih događanja tek je uslijedio – iako nikome nije bilo jasno kako se to moglo dogoditi, svi podstanari, kao i oni s neadekvatnim stambenim prostorom, pronašli su u svojim džepovima ključ s privjeskom na kojem je uredno stajala adresa njihovog novog prebivališta. Egzistencijalna pitanja dobila su odgovor – zbogom stambeni krediti…
Svi su bili sretni.
Dobro, skoro svi.
Grupica prosvjednika koja je za 01.01. Najavila veliki prosvjedni skup potišteno je stajala kod algoritma…
- Stari ovo nema smisla. Protiv čega ćemo sutra provjedovati?
- Akajjaznam… Možda neki nisu zadovoljni veličinom stanova… fakat ne znam.
No oni su bili manjina na koju nitko nije obraćao pažnju.
——–
Svanulo je sunčano zimsko jutro u Europskoj lijepoj nasoj.
Negdje na periferiji, jedan umirovljenik koji je to jutro od poštara saznao da mu je mirovina uvećana za 900%, krenuo je u vrt pogledati vizuru nove Europske metropole.
Na trenutak je zastao pored vrbe koja je rasla u njegovom dvorištu, posve zbunjen onim što vidi. Gledao ju je i proučavao sa svih strana… no ništa mu nije bilo jasno.
Na kraju je samo slegnuo ramenima, otkinuo s vrbe prekrasan grozd koji se to jutro tu neobjašnjivo našao, polako otkinuo jednu bobicu i pojeo je.
Bila je odlicna…
(NIKTITANIK)
23 h su sata.
Republiku Hrvatsku sad još samo minute dijele od povijesnog trenutka… trenutka koji ova napaćena zemlja čeka već više od 20 godina.
Naime, točno u ponoć, Hrvatska će postati 28. članica Europske Unije.
Veliki digitalni sat na Trgu bana Josipa Jelačića, postavljen samo u ovu svrhu, otkucava zadnje trenutke bijede i neimaštine. Kažu oni koji znaju – od ponoći će sve biti drugačije.
23h.59m.
5
4
3
2
1
…
SRETNA NOVA 2015. GODINA!
Europska Unijo eto nas!
Gotovo u istom trenutku kada je sat otkucao ponoć, ljudi na cesti su se uskomešali – sablasne trgovine propale za vrijeme recesije, u kugli zasljepljujućeg bljeska pretvorile su se u luksuzne dućane prepune namirnica svih vrsta, sa gotovo suludo niskim cijenama. Lokal na uglu, kojii je do ovog trenutka bio utočište ružnih glodavaca, transformirao se u caffe Europa a na njegovom besprijekorno čistom staklu stajao je natpis – makijato 5 centi!
A to je bio samo početak.
Ljudi koji od gladi nisu mogli izaći na ulicu proslaviti Novu godinu, gledajući kroz prozore svjedočili su jos neobičnijim pojavama – propale tvornice s periferije u trenutku su se pretvorile u najmodernije industrijske pogone, a posrnule robne kuće zabljesnule su svojim prvotnim sjajem. Oni koji su pak taj trenutak dočekali pred računalima tražeći preko portala bilo kakav posao, bili su svjedoci možda najbizarnijoj sceni ikad – kompletne rubrike “tražim posao” potpuno su nestale sa svih web stranica a svim nezaposlenima je u istom trenutku zazvonio mobitel. Poziv je za sve bio isti – gospodine / gospođo čestitamo, doblili ste posao!
No vrhunac svih događanja tek je uslijedio – iako nikome nije bilo jasno kako se to moglo dogoditi, svi podstanari, kao i oni s neadekvatnim stambenim prostorom, pronašli su u svojim džepovima ključ s privjeskom na kojem je uredno stajala adresa njihovog novog prebivališta. Egzistencijalna pitanja dobila su odgovor – zbogom stambeni krediti…
Svi su bili sretni.
Dobro, skoro svi.
Grupica prosvjednika koja je za 01.01. Najavila veliki prosvjedni skup potišteno je stajala kod algoritma…
- Stari ovo nema smisla. Protiv čega ćemo sutra provjedovati?
- Akajjaznam… Možda neki nisu zadovoljni veličinom stanova… fakat ne znam.
No oni su bili manjina na koju nitko nije obraćao pažnju.
——–
Svanulo je sunčano zimsko jutro u Europskoj lijepoj nasoj.
Negdje na periferiji, jedan umirovljenik koji je to jutro od poštara saznao da mu je mirovina uvećana za 900%, krenuo je u vrt pogledati vizuru nove Europske metropole.
Na trenutak je zastao pored vrbe koja je rasla u njegovom dvorištu, posve zbunjen onim što vidi. Gledao ju je i proučavao sa svih strana… no ništa mu nije bilo jasno.
Na kraju je samo slegnuo ramenima, otkinuo s vrbe prekrasan grozd koji se to jutro tu neobjašnjivo našao, polako otkinuo jednu bobicu i pojeo je.
Bila je odlicna…
(NIKTITANIK)
.... otikuno s vrbe prekrasan grozd.....
117
Stranica 7 / 28. • 1 ... 6, 7, 8 ... 17 ... 28
Stranica 7 / 28.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.