AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi (2)
Stranica 29 / 40. • 1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 34 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi (2)
Pa ja stvarno neznam dali ste vi lobotomirani ili šta, priej par godina je bio poticaj uređen na način da se plaćalo po proizvodnji odnosno ne po kg nego si po hektaru morao imati određenu proizvodnju i ako nisi to proizveo i nije bilo poticaja za tu kulturu.
ovaj način poticaja je usklađenje sa EU pravilnicima odnosno da se izbacu takozvane "referentne kvote" (po kojim je bio poticaj prije) te da se plaća po hektaru bez dokazivanja koliko si navršio i proizveo.
o čemu se tu radi i tko je to namjetnu sami procijenite.
što se tiče kako je neto gore somenio "krezubog" vođu pa vidim da nije upućen u stanej jer je on protiv prosvjeda sad tako da se tu politizira i dolazi do izražaja zašto onolika aktivnost prije godinu dana.
ovaj način poticaja je usklađenje sa EU pravilnicima odnosno da se izbacu takozvane "referentne kvote" (po kojim je bio poticaj prije) te da se plaća po hektaru bez dokazivanja koliko si navršio i proizveo.
o čemu se tu radi i tko je to namjetnu sami procijenite.
što se tiče kako je neto gore somenio "krezubog" vođu pa vidim da nije upućen u stanej jer je on protiv prosvjeda sad tako da se tu politizira i dolazi do izražaja zašto onolika aktivnost prije godinu dana.
Što znači dokazivanje referentnog prinosa? Kada je to bilo u 'modi' tu oko mene je bilo vagarinki koliko su htio (i još više od toga). Vrlo vjerovatrno isto tako bi bio slučaj da se plaća po količini proizvedene robe, bilo bi robe koja bi putovala nekoliko puta po poticaje. Svi bi imali rekordne prinose. To je nemoguće provjeriti. Sada uz pomoć ARKOD-a moguće je dosta točno provjeriti realne površine koje se nalaze u proizvodnji i tu je sada mogućnost greške jako smanjena (u odnosu na stanje prije 10-ak godina). Nije niti to 100% točno, ali mogućnosti manipulacije jako su sužene (barem za nas obične smrtnike), olakšana je prijava poticaja.
Moramo biti svjesni da nisu sva tla jednake kvalitete. Ako uzmemo primjer dvije parcele jednakog oblika i površine ali različite kvalitete - uložimo u njih jednako - ali dobivamo dva jako različita prinosa jedne te iste kulture. Svima je jasno da je teže gospodariti na tlima lošije kvalitete. To je glavni razlog zašto poticaji idu po hektaru, a ne po kilogramu proizvedene robe. A proizvedeni kilogrami mogu jako varirati - za mene bi optimum proizvodnje mogao biti 8 -10 t/ha, za nekoga 5 ili 6 tona, a za nekoga i debelo preko 10 t/ha... Optimum je onaj prinos koji donosi najveću dobit, a ne onaj maksimalni prinos koji mogu postići ako se sve poklopi. Znači u slučaju da su poticaji po kilogramu proizvedene robe - oni koji rade na lošim zemljištima bili bi dvostruko oštećeni: uz jednako ulaganje u proizvodnju proizveli bi manje prinose (što se zapravo stalno događa), ali bi dobili i manju subvenciju jer bi proizveli manje količine - a to znači da bi bili dvostruko kažnjeni. S obzirom na CAP, nije tako i neće biti doskora, štogod vam političari pričali o tome. Tu se jasno vidi da političari nemaju pojma o poljoprivredi, o poticajima, o tome zašto je CAP takav kakav je. Sve ima svoj razlog, nije to postavljeno na ovakav način zato jer je netko ustao jedno jutro iz kreveta i odlučio tako napraviti.
Moramo biti svjesni da nisu sva tla jednake kvalitete. Ako uzmemo primjer dvije parcele jednakog oblika i površine ali različite kvalitete - uložimo u njih jednako - ali dobivamo dva jako različita prinosa jedne te iste kulture. Svima je jasno da je teže gospodariti na tlima lošije kvalitete. To je glavni razlog zašto poticaji idu po hektaru, a ne po kilogramu proizvedene robe. A proizvedeni kilogrami mogu jako varirati - za mene bi optimum proizvodnje mogao biti 8 -10 t/ha, za nekoga 5 ili 6 tona, a za nekoga i debelo preko 10 t/ha... Optimum je onaj prinos koji donosi najveću dobit, a ne onaj maksimalni prinos koji mogu postići ako se sve poklopi. Znači u slučaju da su poticaji po kilogramu proizvedene robe - oni koji rade na lošim zemljištima bili bi dvostruko oštećeni: uz jednako ulaganje u proizvodnju proizveli bi manje prinose (što se zapravo stalno događa), ali bi dobili i manju subvenciju jer bi proizveli manje količine - a to znači da bi bili dvostruko kažnjeni. S obzirom na CAP, nije tako i neće biti doskora, štogod vam političari pričali o tome. Tu se jasno vidi da političari nemaju pojma o poljoprivredi, o poticajima, o tome zašto je CAP takav kakav je. Sve ima svoj razlog, nije to postavljeno na ovakav način zato jer je netko ustao jedno jutro iz kreveta i odlučio tako napraviti.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
ovaj model poticaja je bolji od modela poticanja po proizvodnji..
evo nekoliko razloga,
poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom i dali ce netko ostvariti odredjeni planirani prinos ne ovisi samo o tome dali je napravio ispravne sve agrotehnicke zahvate, vec i o drugim cimbenicima na koje ne utjecemo, pa ako ljudi pocnu zbog poticaja ulazit u vece rizike proizvodnje, jedna losa godina kao sto je ona kisna prije dvije godine ili susna kao lani ce ucinit niti da ljudi imaju prinos a sukladno tome ni poticaja, a ulog u takvu proizvodnju je visok i visokorizican... i evo opet drzavi problema s poljoprivrednicima,
druga stvar je hiperprodukcija svih poticanih poljopr proizvoda ako se pocne poticat kila, a svi znamo kakve su cijene poljopr proicvoda u hiperprodukciji, i kada se pocne pobacivat s robom koliko je jeftina jer je puno ima, nikakvi poticaji tu nece pomoci, a opet rizik proizvodnje visok... pa opet problemi i za poljoprivrednike i drzavu...
a valja napomeniti isto da bi drzavi iz godine kako bi se sve vise proizvodilo bilo skupo izdvajat sve vise novca za poticaje, vec bi situacija vjerovatno bila sljijedeca, glavnicu sredstava bi djelili s kolicinom proizvedene robe kako bi se doslo do visine poticaja, sto prevedeno znaci kad bi nas navukli na visoku proizvodnju, dobili bi na kraju niske cijene i niske poticaje...
stoga, jezik za zube svi vi koji prizeljkivate takav model poticanja... nije bez vraga uveden ovakav model koji je po meni bolji, jer odredjena velicina gospodarstva dobiva odredjenu sumu novca poticaja a neka se sije ono sto je konkurentnije na cemu se misli postici veca cijena, na cemu se vidi prilika za zaradu, a u krajnjem slucaju nista, jer ako zivimo u kapitalizmu onda se i mi moramo poceti ponasati kapitalisticki, a to znaci da ja konkretno necu ulazit u visokorizicnu proizvodnju tamo gdje ne ocekujem dobru cijenu, nezcu sijat onu kulturu na kojoj ne ostvarujem dobit, a najmanje onu koja me vodi u gubitak, a ako je takva situacija da svega ima previse na trzistu i sve kulture vode u gubitak onda necu sijati nista, jer jedna takva godina naseg "nepotkovanog" poljoprivrednika moze odvesti u bankrot, a zdravorazumno i kapitalisticki ispravno je razmisljanje da svatko mora uciniti sve da sprijeci tako sta...
da me nebi krivo shvatili, ako se uvede takav nacin poticanja mene nece posebno taknit jer se znamo prilagodit, i znamo priozvodit, nismo od onih koji ne ulazu, naprotiv, ali ipak smatram da je ovaj sistem bolji...
a bolji je i za drzavu, 1 mil hektara obradivog zemljista, sto iznosi 2 mlrd poticaja, iliti 2000 kn po ha, koje treba isplatiti na odredjeni dan i nema nikakvih problema.... sto je daleko manje od dosadasnjih 3 ili 4 mlrd...
poticaji su tu nuzno zlo njih nije nasa zemlja niti izmislila, izmislile su je bogate zemlje koje su zbog jake industrijalizacije poljoprivrede pocele proizvodit velike viskove po nekonkurentnoj cijeni za izvoz, pa je netko smislio poticaje kako bi kupio mir u kuci, pa su tako poticaji zazivjeli i u drugim zemljama kako bi se iste zastitile od damping proizvoda poticanih zemalja pod krinkom placanja kako bi se osigurao stabilan dohodak poljoprivrednicima...
rezultat togu su nize cijene poljopr proizvoda i nesigurna placanja od drzave, i mi poljopr s time nismo nista profitirali, i dao Bog da se sutra ukinuli poticaji, ali naravno da se ne mogu ukinuti kod nas dok se ne ukinu u njem i francuskoj.... i da se vrate realne konkurentne cijene poljopr proizvoda, pa tko je sposoban naci racunicu neka se bavi poljoprivredom...
isto i gradjani nepoljoprivrednici moraju shvatiti da su i oni takvom politikom izigrani, jer nisu svjesni da poticajima placaju pravu cijenu hrane koja u stvarnosti nije toliko jeftina, jer nemoguce je da pod ovim uvjetima netko moze proizvesti psenicu za 1 kn i da pri tome pokrije sve troskove amortizacije zemljiste i da nesto zaradi kako bi mogao unaprijedjivati proizvodnju, a da ne dobiva poticaje....
Amen!
evo nekoliko razloga,
poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom i dali ce netko ostvariti odredjeni planirani prinos ne ovisi samo o tome dali je napravio ispravne sve agrotehnicke zahvate, vec i o drugim cimbenicima na koje ne utjecemo, pa ako ljudi pocnu zbog poticaja ulazit u vece rizike proizvodnje, jedna losa godina kao sto je ona kisna prije dvije godine ili susna kao lani ce ucinit niti da ljudi imaju prinos a sukladno tome ni poticaja, a ulog u takvu proizvodnju je visok i visokorizican... i evo opet drzavi problema s poljoprivrednicima,
druga stvar je hiperprodukcija svih poticanih poljopr proizvoda ako se pocne poticat kila, a svi znamo kakve su cijene poljopr proicvoda u hiperprodukciji, i kada se pocne pobacivat s robom koliko je jeftina jer je puno ima, nikakvi poticaji tu nece pomoci, a opet rizik proizvodnje visok... pa opet problemi i za poljoprivrednike i drzavu...
a valja napomeniti isto da bi drzavi iz godine kako bi se sve vise proizvodilo bilo skupo izdvajat sve vise novca za poticaje, vec bi situacija vjerovatno bila sljijedeca, glavnicu sredstava bi djelili s kolicinom proizvedene robe kako bi se doslo do visine poticaja, sto prevedeno znaci kad bi nas navukli na visoku proizvodnju, dobili bi na kraju niske cijene i niske poticaje...
stoga, jezik za zube svi vi koji prizeljkivate takav model poticanja... nije bez vraga uveden ovakav model koji je po meni bolji, jer odredjena velicina gospodarstva dobiva odredjenu sumu novca poticaja a neka se sije ono sto je konkurentnije na cemu se misli postici veca cijena, na cemu se vidi prilika za zaradu, a u krajnjem slucaju nista, jer ako zivimo u kapitalizmu onda se i mi moramo poceti ponasati kapitalisticki, a to znaci da ja konkretno necu ulazit u visokorizicnu proizvodnju tamo gdje ne ocekujem dobru cijenu, nezcu sijat onu kulturu na kojoj ne ostvarujem dobit, a najmanje onu koja me vodi u gubitak, a ako je takva situacija da svega ima previse na trzistu i sve kulture vode u gubitak onda necu sijati nista, jer jedna takva godina naseg "nepotkovanog" poljoprivrednika moze odvesti u bankrot, a zdravorazumno i kapitalisticki ispravno je razmisljanje da svatko mora uciniti sve da sprijeci tako sta...
da me nebi krivo shvatili, ako se uvede takav nacin poticanja mene nece posebno taknit jer se znamo prilagodit, i znamo priozvodit, nismo od onih koji ne ulazu, naprotiv, ali ipak smatram da je ovaj sistem bolji...
a bolji je i za drzavu, 1 mil hektara obradivog zemljista, sto iznosi 2 mlrd poticaja, iliti 2000 kn po ha, koje treba isplatiti na odredjeni dan i nema nikakvih problema.... sto je daleko manje od dosadasnjih 3 ili 4 mlrd...
poticaji su tu nuzno zlo njih nije nasa zemlja niti izmislila, izmislile su je bogate zemlje koje su zbog jake industrijalizacije poljoprivrede pocele proizvodit velike viskove po nekonkurentnoj cijeni za izvoz, pa je netko smislio poticaje kako bi kupio mir u kuci, pa su tako poticaji zazivjeli i u drugim zemljama kako bi se iste zastitile od damping proizvoda poticanih zemalja pod krinkom placanja kako bi se osigurao stabilan dohodak poljoprivrednicima...
rezultat togu su nize cijene poljopr proizvoda i nesigurna placanja od drzave, i mi poljopr s time nismo nista profitirali, i dao Bog da se sutra ukinuli poticaji, ali naravno da se ne mogu ukinuti kod nas dok se ne ukinu u njem i francuskoj.... i da se vrate realne konkurentne cijene poljopr proizvoda, pa tko je sposoban naci racunicu neka se bavi poljoprivredom...
isto i gradjani nepoljoprivrednici moraju shvatiti da su i oni takvom politikom izigrani, jer nisu svjesni da poticajima placaju pravu cijenu hrane koja u stvarnosti nije toliko jeftina, jer nemoguce je da pod ovim uvjetima netko moze proizvesti psenicu za 1 kn i da pri tome pokrije sve troskove amortizacije zemljiste i da nesto zaradi kako bi mogao unaprijedjivati proizvodnju, a da ne dobiva poticaje....
Amen!
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17
→→→ : VIŠE
Slazem se sa Fidelitom. Eto ja u Cazmi radim 100ha i cisti sam ratar. Ove godine, kao i vecinu prijasnjih, poticaj mi je jedina dobit. Zasto? Zato sto su moje parcele kupljene od drzave. PIK ih je isisao i sad su mi sve oranice 4. klase sa prosjecnim ph 3! Dalje, zemlja je teska ilovaca. Imam obicno dobre prinose soje od preko 3 t/ha, a kukuruz je samo oko 8 t/ha. Psenica sa svom agrotehnikom, sedmicom, petnaesticom, ureom, kanom i folijarnom prihranom nemre prec 4 t/ha pa ju vise ni ne sijem. Za uljanu repicu nema sanse jer su visoke podzemne vode itd... Nemam kredita osim za zemlju i imam traktore od 30 i 15 godina tako da ne bi mislili da sam se prefinanciral ko hrpu drugih pa zato kukam.
Trosim puno vise goriva od slavonaca jer sa 120 KS jedva vucem 3 brazde, svake druge godine lome mi se getribe na roto drljaci ili na traktoru jer ako se ta moja zemlja zapece onda je banana. Mislio sam i kalcizirat al je drzava odustala od tog projekta pa ni od tog za sad nist. Dajem normalno ili vise gnojiva od prosjeka, uvijek kultiviram kukuruz i pazim na korove. Svake godine isprobam par novih hibrida da vidim kaj bu najbolje.
Ono sto hocu rec je da referentni prinos ima smisla ako se gleda klasa zemlje. Isto tako sadasnji model nije posten jer nekome sa 1. klasom on je extra dobit, a meni sa 4. znaci placu.
A da mi i to skinu, sta bi dobili? Jednog ili 2 novih na burzi, zarastenih 100 ha koji maltene odlaze u povijest, gubitak PDV-a, mojih davanja drzavi...
Kod nas uvijek na svoje dođu najglasniji a ne oni kojima je stvarno potrebno. Eto, tolko od mene. Nije mi cilj sirit razdor, nego samo iznosim objektivne cinjenice zasto meni i ljudima sa losijim tlom ti poticaji trebaju.
Trosim puno vise goriva od slavonaca jer sa 120 KS jedva vucem 3 brazde, svake druge godine lome mi se getribe na roto drljaci ili na traktoru jer ako se ta moja zemlja zapece onda je banana. Mislio sam i kalcizirat al je drzava odustala od tog projekta pa ni od tog za sad nist. Dajem normalno ili vise gnojiva od prosjeka, uvijek kultiviram kukuruz i pazim na korove. Svake godine isprobam par novih hibrida da vidim kaj bu najbolje.
Ono sto hocu rec je da referentni prinos ima smisla ako se gleda klasa zemlje. Isto tako sadasnji model nije posten jer nekome sa 1. klasom on je extra dobit, a meni sa 4. znaci placu.
A da mi i to skinu, sta bi dobili? Jednog ili 2 novih na burzi, zarastenih 100 ha koji maltene odlaze u povijest, gubitak PDV-a, mojih davanja drzavi...
Kod nas uvijek na svoje dođu najglasniji a ne oni kojima je stvarno potrebno. Eto, tolko od mene. Nije mi cilj sirit razdor, nego samo iznosim objektivne cinjenice zasto meni i ljudima sa losijim tlom ti poticaji trebaju.
marecone- Broj postova : 90
God : 45
Zanimanje : Ratarstvo, konjogojstvo
Registriran : 05.06.2008
0
poljoprivrednici su izgleda najveći problem u ovoj državi ( rekao bih po medijskoj hajci ) čak i neki od nas misle da bi se poticaji trebali ukinuti. po meni su države uvele poticaje da imaju pod kontrolom cijenu hrane ( a ne da bi se nekakav poljoprivrednik obogatio ) i mišljenja sam da se treba boriti za njih ( iz jednostavnog razloga što sve druge države imaju poticaje i ako nam ih ukinu nećemo se s konkurencijom moći nositi na tržištu )
jedan mali primjer našeg veselog društva
16.000 zaposlenih u HŽ - dobili lani 16 milijardi kn ( naglasak je na 16.000 zaposlenih )
200.000 OPGa - dobilo lani 3,7 mil. kn ( još smanjili za 1mil. što če možda nekad isplatiti )
podatak je iz naših novina pa su moguće greške - da se ogradim
naglasak je na broju ljudi i količini novca.pomalo je bezobrazno javnosti prezentirati poljoprivrednike kao potencijalno največe probleme ovoga duštva i za 1/3 smanjivati poticaje ( kao da će to spasit državu )
ako je to točan podatak ( da 10x manje ljudi - a još je u pitanju javno poduzeće koje bi trebalo samo stvoriti novu vrijednost, dobije 5x više novca ) mislim da je to strašno. serviraju u medijima poljoprivrednike kao lakome i pohlepne i većina građana je ogorčeni na njih. a što nisu ogorčeni na HŽ i druge firme koje su na državnim valovima i vuku puno veće novce iz proračuna od poljoprivrednika, koji u konačnici ipak stvaraju novu vrijednost i na nekakve indirektne načine vrate dobiveni novac u proračun i usput ne prave minuse kao neki drugi korisnici proračuna. ima tu još raznih drugih korisnika državnog proračuna da ih ne nabrajam, ali očito su najveći problem ovoga društva ljudi koji nešto rade i stvaraju nove vrijednosti.
zbog toga mislim da se treba boriti za dio kolača ( poticAJ ) kao i svi drugi u ovoj državi što se bore za sebe
ovi današnji poticaji dobri ( slažem se sa fidelom i mareconeom ) i bolje je nego da idu po kg ( tu bi tek nastao cirkus sa pravilima i muljažama , a i možda bi samo neke kulture mogle ići na taj način ) a to što ima zloupotreba to je druga priča i uvjek će ih biti
jedan mali primjer našeg veselog društva
16.000 zaposlenih u HŽ - dobili lani 16 milijardi kn ( naglasak je na 16.000 zaposlenih )
200.000 OPGa - dobilo lani 3,7 mil. kn ( još smanjili za 1mil. što če možda nekad isplatiti )
podatak je iz naših novina pa su moguće greške - da se ogradim
naglasak je na broju ljudi i količini novca.pomalo je bezobrazno javnosti prezentirati poljoprivrednike kao potencijalno največe probleme ovoga duštva i za 1/3 smanjivati poticaje ( kao da će to spasit državu )
ako je to točan podatak ( da 10x manje ljudi - a još je u pitanju javno poduzeće koje bi trebalo samo stvoriti novu vrijednost, dobije 5x više novca ) mislim da je to strašno. serviraju u medijima poljoprivrednike kao lakome i pohlepne i većina građana je ogorčeni na njih. a što nisu ogorčeni na HŽ i druge firme koje su na državnim valovima i vuku puno veće novce iz proračuna od poljoprivrednika, koji u konačnici ipak stvaraju novu vrijednost i na nekakve indirektne načine vrate dobiveni novac u proračun i usput ne prave minuse kao neki drugi korisnici proračuna. ima tu još raznih drugih korisnika državnog proračuna da ih ne nabrajam, ali očito su najveći problem ovoga društva ljudi koji nešto rade i stvaraju nove vrijednosti.
zbog toga mislim da se treba boriti za dio kolača ( poticAJ ) kao i svi drugi u ovoj državi što se bore za sebe
ovi današnji poticaji dobri ( slažem se sa fidelom i mareconeom ) i bolje je nego da idu po kg ( tu bi tek nastao cirkus sa pravilima i muljažama , a i možda bi samo neke kulture mogle ići na taj način ) a to što ima zloupotreba to je druga priča i uvjek će ih biti
kobac- Broj postova : 65
Registriran : 03.12.2009
0
svatko ima svoje pravo ovdje a namjerno sam potegnuo to oko onog modela poticaja i to prvenstveno iz razloga što znam da pojedini iz moje bliže okolice po onom modelu nisu niti dobivali poticaj jer nikada nisu niti proizveli neku količinu hrane potrebnu za "referentni prinos", dok i danas siju soju a na njive raste ambrozija i ostali "botanički vrt" ALI sada dobivaju poticaj kao i ja koji proizvodim skoro iznad prosjeka ili u nekom prosjeku te i u lošim godinama sam imao prinose koji su se vodili kao "referentni".....
meni osobno odgovaraju obadva modela ali mi je krivo kada isto dobivam ja koji ulažem i radim i onaj koji posije i dođe sa kombajnom na njivu vršiti za par mjeseci i onda se još čudi zašto vuče prazne prikolice nazad a "dobro je izgledalo kad je posijao".
meni osobno odgovaraju obadva modela ali mi je krivo kada isto dobivam ja koji ulažem i radim i onaj koji posije i dođe sa kombajnom na njivu vršiti za par mjeseci i onda se još čudi zašto vuče prazne prikolice nazad a "dobro je izgledalo kad je posijao".
Fidelito je napisao/la:Što znači dokazivanje referentnog prinosa? Kada je to bilo u 'modi' tu oko mene je bilo vagarinki koliko su htio (i još više od toga).
Prema prinosu poticaj je katastrofa. Jer nemožemo svi imati prinos kao u belju, a sa druge strane kada je bilo tako,kako fidel kaze vagarke i te cake, sa tim se trgovalo na veliko.
Samomo politikom poticaja po prinosu tjeraš seljaka da vara državu,jer što u slučaju ako je sve napravio kako sppada a opet nema dovoljno za poticaj?
Problem u HŽ-a donekle je sličan poljoprivrednim problemima. Treba ulagati u infrastrukturu HŽ-a, tako da se isplati putovati vlakom na primjer od Zagreba do Splita. Normalno, novaca nema dovoljno pa im se daje da imaju za podijeliti plaće i održavati sustav ovakav kakav je bio do sada. Ali to znači da su i dalje nekonkurentni i rijetki putuju vlakom. A to znači da nemaju dovoljno svojih prihoda, pa traže od države (kao monopolist i dražvna firma). I opet se krug zatvara. Da uspiju modernizirati prugu da se od Zagreba do Splita putuje 3 sata, imali bi više putnika ali i više novaca.
117
Mislim da bi poticaj ipak trebalo nekako vezat uz prinos, problem je što ljudi znaju da ce im sjest poticaj i onda ih boli miško na sta im liči usjev jer je njima dosta da nisu gladni, znam ih more takvih, to su takve gazde gdje dođe 5 kombajna i okrene se jer ne zeli ulazit u ambroziju i kojekakvo zlo a taj idiot od vlasnika radi samo to, dakle ne bavi se time poslije posla. PA koliko ih se pocelo bavit time samo zbog poticaja kad su dosli u drzavu !!!! I onda on samo gleda da zaklopi dug u zadruzi a poticaj će pozobat i to je to, ja navijam da ti ispropadaju ali sto je najgore onda ce doć na državne jasle pa ćemo ga svi mi financirat iz proračuna. Npr, radi 15 ha i to nema posla 2 mjeseca ukupno godisnje i ni to nije u stanju napravit na vrijeme i kako treba, bitno je da stigne mudrovat po kafanama i srat teorije kako sta treba radit i koji je nacin najuspjesniji za nesta a kad mu odes na njivu ne znas jel bi mu vršio ili dovuko tanjuraču pa ga spasio poraza na obračunu u zadruzi. Ako mislis zivit ko covjek od toga, s tim da od OPGa najcesce zivi cijela obitelj onda radi kako treba, drugi ljudi rade cijelu godinu za 35 000 kn godisnje pa onda i mi trebamo bit svjesni da ako vec ne bacamo gnojiva koliko je po PSu onda mozemo orat i pripremat na vrijeme ako vremenski uvjeti dopuste, mrzim te parazite neradnicke.
SteveO- Broj postova : 1673
Registriran : 28.08.2009
39
Možda je mene netko krivo shvatio.Čast svim poštenim poljoprivrednicim,dakle,ratarima,stočarima i ostalima koji rade i privređuju na zemlji i od zemlje.Netko se je uhvatio onoga što sam pisao, ko pijan plota.No treba pročitati malo između redova.Situacija u Hrvatskoj poljoprivredi je puno složenija od nekoliko rečenica na forumu i promjene se moraju događati od vlade, kroz ministartvo perma nižim instancama pa sve do samog seljaka.Cijeli sustav i nije loše postavljen i zamišljen no ne provodi se kako treba u praksi.A zašto?Zato što je to u nečijem interesu! Proteklih godina u poljoprivredu su ulupane silne milijarde kuna a proizvodnja u poljoprivredi je konstantno na silaznoj putanji,dakle novac se ulaže bez ikakvih rezultata.Znači nešto ne valja.Seljaci se bune i to recimo sa pravom,no najglasniji su oni koji baš i nebi trebali biti.Svi kažu država nam ne da naše.Sa druge strane situaciju gleda jedan poduzetnik koji se bavi proizvodnjom npr. namještaja od drveta.uposlena je cijela obitelj i nekoliko radnika.Njega država guli na doprinosima,porezima,lokalnim prirezima,komunalnim doprinosima i inim nametima.Dok država njemu ne daje ništa-niti lipe ikakve potpore.On širi proizvodnju, zapošljava nove ljude i to bez ikakvih potpora i poticaja.Sad se on pita zašto se seljak buni,radi proizvodi, prodaje i država mu daje novac kroz ine potpore i poticaje a on tone sve dublje i dublje.Dakle u sistemu nešto ne valja.Vjerujem da se dobar dio slaže sa ovime što sam napisao.Evo tako narod gleda na prosvjede seljaka.Ovaj teoretičar što sipa teorije kako državu izvući i što ima ideje za sve probleme,neka se spusti malo na zemlju među narod,jer od same teorije nema koristi.
TJ- Broj postova : 99
Registriran : 27.12.2011
4
Zato sto ako drzava unisti seljake uvozit ce sve sto jedemo, tecaj prema Euru ce otic u nebo pa ce se taj proizvodjac namjestaja cudit zasto mora platit Golfa 400 000 kn, dobit ces 300 000 novih ljudi na burzi, najmanje, i onda ce isti taj koji pravi namjestaj kenjat protiv seljaka jer su dosli na burzu jest njegove doprinose ! Kad budemo jeli namjestaj dobit ce i on poticaje, nema sumnje u to. Veci je problem pekarski lobi koji je digao kruh na 7 kn iako je cijena zita uvijek oko kune, a kruh nekad bio 3,5 kn pa sad ti vidi ko zgrce kajmak tu. Jos ako im maknu PDV iz kruha, a cijena ce ostat na 7 kn onda neka kazu nesta i protiv toga a ne sutit na svako njihovo poskupljenje jer nemas alternative posto su pekari pametni i znaju se medjusobno dogovorit, pa ti uvozi iz BiH ili odakle hoces, tako treba i mlinovima rec nek uvoze psenicu, samo dok se bude moglo prodat u Madjarsku ili negdje. Ili nek mlinari plate psenicu 2 kn svake godine pa nek izbace poticaje za tu kulturu. Oni imaju bolestan profit na tome i to ce bit novi milijunasi kako stvari stoje, šiptari niču u svakom drugom butiku.
Imaju razne vrste poticaja i za poduzetnike, nemoj pricat ako ne znas. I za obrte, pa je bilo za novozaposlene 2 godine da ne placas doprinose, pa neki krediti za ulaganja sa manjom kamatom pa ne vracas 50-60% iznosa i tako, nisu oni bas ostavljeni na cesti.
Drzavi je bolje dat nekome 20 000 kn poticaja za 10 Ha zemlje pa da taj netko to sve vrati preko doprinosa za zdravstveno, mirovinsko, komoru, PDV, poreza na dohodak nego da mu neda nista i da odmah zajaši da mu država to sve plaća.
I za kraj, nemoguće je da se proizvodi manje, Todorić je pokupio svu zemlju i sigurno ima vece prinose nego prijasnje ekonomije, herbicidi i tehnologija su napredniji nego prije, sve kulture su samo napredovale u prinosima po Ha, kako je moguce da se manje proizvodi na istim površinama ? Jedino tako sto nestaju kao u Đakovštini pa se to broji da nije ni postojalo ili izvozi na crno u tko zna kakvim i čijim brodovima.
Imaju razne vrste poticaja i za poduzetnike, nemoj pricat ako ne znas. I za obrte, pa je bilo za novozaposlene 2 godine da ne placas doprinose, pa neki krediti za ulaganja sa manjom kamatom pa ne vracas 50-60% iznosa i tako, nisu oni bas ostavljeni na cesti.
Drzavi je bolje dat nekome 20 000 kn poticaja za 10 Ha zemlje pa da taj netko to sve vrati preko doprinosa za zdravstveno, mirovinsko, komoru, PDV, poreza na dohodak nego da mu neda nista i da odmah zajaši da mu država to sve plaća.
I za kraj, nemoguće je da se proizvodi manje, Todorić je pokupio svu zemlju i sigurno ima vece prinose nego prijasnje ekonomije, herbicidi i tehnologija su napredniji nego prije, sve kulture su samo napredovale u prinosima po Ha, kako je moguce da se manje proizvodi na istim površinama ? Jedino tako sto nestaju kao u Đakovštini pa se to broji da nije ni postojalo ili izvozi na crno u tko zna kakvim i čijim brodovima.
39
Neće država uništit seljake,nego će se oni tako razmišljajući uništiti sami.Nauči čitati i razmišljti o onome što je napisano a ne uzimati ono što ti odgovara.Kad banka vidi privatnika i seljaka odma im baci kofer eurića i država oprosti 50-60% od toga.To je možda tako kod tebe ali kod mene je to puno realnije.San i java su u velikom raskoraku!Todorić i veliki proizvođači su priča za sebe i oni niti nisu problem.Problem su mali koji se nisu snašli jer su mislili da će na malo zemlje uz malo državnog novca živjeti kao carevi ali su zaboravili da se kruh na zemlji zarađuje krvavim žuljevima a ne nečijom milošću.SteveO je napisao/la:Zato sto ako drzava unisti seljake uvozit ce sve sto jedemo, tecaj prema Euru ce otic u nebo pa ce se taj proizvodjac namjestaja cudit zasto mora platit Golfa 400 000 kn, dobit ces 300 000 novih ljudi na burzi, najmanje, i onda ce isti taj koji pravi namjestaj kenjat protiv seljaka jer su dosli na burzu jest njegove doprinose ! Kad budemo jeli namjestaj dobit ce i on poticaje, nema sumnje u to. Veci je problem pekarski lobi koji je digao kruh na 7 kn iako je cijena zita uvijek oko kune, a kruh nekad bio 3,5 kn pa sad ti vidi ko zgrce kajmak tu. Jos ako im maknu PDV iz kruha, a cijena ce ostat na 7 kn onda neka kazu nesta i protiv toga a ne sutit na svako njihovo poskupljenje jer nemas alternative posto su pekari pametni i znaju se medjusobno dogovorit, pa ti uvozi iz BiH ili odakle hoces, tako treba i mlinovima rec nek uvoze psenicu, samo dok se bude moglo prodat u Madjarsku ili negdje. Ili nek mlinari plate psenicu 2 kn svake godine pa nek izbace poticaje za tu kulturu. Oni imaju bolestan profit na tome i to ce bit novi milijunasi kako stvari stoje, šiptari niču u svakom drugom butiku.
4
Situacija u HŽ je potpuno drugačija nego u poljoprivredi tamo se svjesno i namjerno investirla lova da bi se preko kooperanskih firmi dobivali poslovi i samim time isisavala lova kad govorimo o brodogradnji, ista stvar sa prometom i vezama....najjeftinija lokalna pruga bez ikakve instalacije električne instalacije, samo obnova znači bez ikakih grubih radova je iznosila je 5000kn što je totalni apsurd, sva lova koja je otišla samo u HŽ bi po sadašnjem izračunu bilo dovoljno za prugu budućnosti iz 22. stoljeća tako da te usporedbe su smiješne sa poljoprivredom...sva lova koja je otišla u poljoprivredu je ako ništa drugo jako dobro zabilježena ili može joj se ući u trag jer poticaji kao takvi su išli na određen komad zemlje, e sad što je netko prijavio više ili nije obrađivao žalosno ali to je jako mala lova u odnosu na druge faktore ili ministarstva...znači nagrubo ono što je ošlo para na promet, veze i brodogradnju hrvatska poljoprivreda bi bila jedna od najrazvijenijih u europi milijardu posto...
Zadnja promjena: Krx; 10/2/2012, 15:00; ukupno mijenjano 1 put.
Krx- Broj postova : 1196
11
Drzava ce oprostit bilo kojem poduzetniku samo i jedino ako ima dugorocnog financijskog interesa od toga i kraj rasprave. Svim seljacima je Todoric problem, zasto postoji jedan vlasnik sa 24 000 hektara zemlje koju je dobio za kunu jer ce on ulagat u firme kad je moglo postojati 250 ili 500 manje jakih koji bi sve to radili kao i on, zasto prave Rusiju od ove sugave zemlje ? I onda da bi on od zarade kupio neki lanac u Srbiji ili BiH, bas pametno, ovi sto ovdje rade su barem "glupi" pa bi potrosili pare u ovoj drzavi. I pricas gluposti, ja sam prvi da propadnu oni koji jos zive po starom sistemu "ne mogu me toliko malo platit koliko ja malo mogu radit", samo sto sad nemaju placu nego rade sami za sebe tj. ne rade pa su gladni. Krvavi zuljevi su proslost, nismo u 19. vijeku, ne razumijem projekciju poljoprivrednog proizvođača kao krezavog, prljavog, nepismenog i neobrazovanog čovjeka. Jedino sto bi se trebali ovi sa malo zemlje preusmjeravat na povrtlarstvo zbog veceg dohotka al pored ovakvog uvoza sveg zivog to je ravno samoubojstvu svih onih koji bi bili toliko naivni da to i pokusaju za svoj boljitak.
39
Sve što je država uložila mimo poticaja koje isplaćuje su kapitalna preko kojih se refinancirala iz europskih fondova, da negovorim o privatnicima koji su dizali farme, gradili mljekare tu RH nije pomogla ništa na što nemaju pravo ni obrtnici i ostatak poreznih obveznika...tako da
11
daj nemoj pisati gluposti..Krx je napisao/la:Sve što je država uložila mimo poticaja koje isplaćuje su kapitalna preko kojih se refinancirala iz europskih fondova,
o kakvom refinanciranju ti bulazniš.. kapitalna ulaganja su isplaćivana isključivo iz proračuna bez ikakvih EU fondova..
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
Picek je napisao/la:daj nemoj pisati gluposti..Krx je napisao/la:Sve što je država uložila mimo poticaja koje isplaćuje su kapitalna preko kojih se refinancirala iz europskih fondova,
o kakvom refinanciranju ti bulazniš.. kapitalna ulaganja su isplaćivana isključivo iz proračuna bez ikakvih EU fondova..
Prvo nemoj meni govorit ti da ja bulaznim jer to mi je zbilja uvreda kad mi ti to kažeš, drugo ako neznaš čitati između redova ja za nijedan kupljen stroj nisam dobio kapitalna jer sam ih morao kupiti na kredit i tko je tu odradio posao, ja znam o čemu ja pričam...ako su to tebi potpore onda si ih stavi, treće koliko sam ja upoznat a jesam zna se kad su kapitalna stupila na snagu i zašto ih se provodi i nijedna zemlja u okrežunjeu ih nema ako govorimo o bih i srbiji u tom obliku...
11
Ti vjerojatno ne razumiješ da mi živimo u kapitalističkom susutavu,a sam naziv ti govori da je kapital na prvom mjestu.Dakle veliki mogu što hoće i oni diktiraju uvjete.Briga za male i hoće li opstati ili neće uopće ne postoji jer kapitalizam ne poznaje socijalnu osjetljivost.Todorić nije nikome problem, već je problem onaj tko se nije uspio prilagoditi sustavu i ti su osuđeni na propast.Obzirom da po tebi na poljoprivredi više uopće netreba fizički raditi,ti mora da si todorićev zet!SteveO je napisao/la:Drzava ce oprostit bilo kojem poduzetniku samo i jedino ako ima dugorocnog financijskog interesa od toga i kraj rasprave. Svim seljacima je Todoric problem, zasto postoji jedan vlasnik sa 24 000 hektara zemlje koju je dobio za kunu jer ce on ulagat u firme kad je moglo postojati 250 ili 500 manje jakih koji bi sve to radili kao i on, zasto prave Rusiju od ove sugave zemlje ? I onda da bi on od zarade kupio neki lanac u Srbiji ili BiH, bas pametno, ovi sto ovdje rade su barem "glupi" pa bi potrosili pare u ovoj drzavi. I pricas gluposti, ja sam prvi da propadnu oni koji jos zive po starom sistemu "ne mogu me toliko malo platit koliko ja malo mogu radit", samo sto sad nemaju placu nego rade sami za sebe tj. ne rade pa su gladni. Krvavi zuljevi su proslost, nismo u 19. vijeku, ne razumijem projekciju poljoprivrednog proizvođača kao krezavog, prljavog, nepismenog i neobrazovanog čovjeka. Jedino sto bi se trebali ovi sa malo zemlje preusmjeravat na povrtlarstvo zbog veceg dohotka al pored ovakvog uvoza sveg zivog to je ravno samoubojstvu svih onih koji bi bili toliko naivni da to i pokusaju za svoj boljitak.
4
"Divide et impera." by Luj XI., kralj Francuske
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
ja već poodavno pišem da bi poticaje trebali dobivati jedino profesionalni poljoprivrednici, i ti poticaji se moraju trošiti na unaprijeđenje proizvodnje. Ovi ostali mogu dobivati nekakvu socijalnu potporu (kao na primjer poljoprivredni umirovljenici koji dobijaju ako se ne varam 6000 Kn godišnje), ali taj dio novaca neka prebace u socijalni dio proračuna i neka se to isplaćuje iz socijale. Znači želiš dobiti poticaj - moraš se profesionalno baviti poljoprivredom, imati zaposlenog kojem treba platiti doprinose, biti u sustavu PDV-a. I onda imaš pravo prvenstva zakupa/kupnje zemljišta itd. da možeš normalno raditi. Brzo bi se iskristaliziralo tko i kako radi. I neka daju i socijali da nekako preživi na selu, ali neka tu vrstu davanja ne zovu podupiranje proizvodnje jer izdatak za socijalu nije izdavanje za unaprijeđivnje proizvodnje. Otuda taj kamen spoticanja kada se tvrdi da je poljoprivreda dobila silne milijarde, a više od pola je otišlo na seosku socijalu.
Što se tiče zaposlenih koji plaćaju doprinose znam za nekoliko slučajeva da ljudi rade barem 12 sati dnevno na svojem posjedu, a vode se na zavodu kao nezaposleni. Ne krivim te sovje poznanike, ljudi si prišparaju lijepe novce na taj način (sami vele da im mirovina ionako bude bila nikava, pa zašto da plaćaju). Ali ima znatan dio ljudi koji aktivno rade na svojim posjedima, dan im je kratak koliko posla imaju. To treba nekako riješiti, nikakva inspekcije neće to riješiti, treba napraviti situaciju da im je samim u interesu plaćati mirovinsko i zdravstveno.
Što se tiče zaposlenih koji plaćaju doprinose znam za nekoliko slučajeva da ljudi rade barem 12 sati dnevno na svojem posjedu, a vode se na zavodu kao nezaposleni. Ne krivim te sovje poznanike, ljudi si prišparaju lijepe novce na taj način (sami vele da im mirovina ionako bude bila nikava, pa zašto da plaćaju). Ali ima znatan dio ljudi koji aktivno rade na svojim posjedima, dan im je kratak koliko posla imaju. To treba nekako riješiti, nikakva inspekcije neće to riješiti, treba napraviti situaciju da im je samim u interesu plaćati mirovinsko i zdravstveno.
117
... I neka daju i socijali da nekako preživi na selu, ali neka tu vrstu davanja ne zovu podupiranje proizvodnje jer izdatak za socijalu nije izdavanje za unaprijeđivnje proizvodnje.
da ironija bude veća, potpore dohotku nekomercijalnim poljoprivrednicima su isplaćene iz stavke poljoprivrednog proračuna "3004 - RURALNI RAZVOJ"
Tako je ministre,u pravu si,no dobar se dio neće sa nama složiti a naročito oni koji tvrde da na poljoprivredi više nema žuljeva na rukama,nego se valjda radi sve samo od sebe.Fidelito je napisao/la:ja već poodavno pišem da bi poticaje trebali dobivati jedino profesionalni poljoprivrednici, i ti poticaji se moraju trošiti na unaprijeđenje proizvodnje. Ovi ostali mogu dobivati nekakvu socijalnu potporu (kao na primjer poljoprivredni umirovljenici koji dobijaju ako se ne varam 6000 Kn godišnje), ali taj dio novaca neka prebace u socijalni dio proračuna i neka se to isplaćuje iz socijale. Znači želiš dobiti poticaj - moraš se profesionalno baviti poljoprivredom, imati zaposlenog kojem treba platiti doprinose, biti u sustavu PDV-a. I onda imaš pravo prvenstva zakupa/kupnje zemljišta itd. da možeš normalno raditi. Brzo bi se iskristaliziralo tko i kako radi. I neka daju i socijali da nekako preživi na selu, ali neka tu vrstu davanja ne zovu podupiranje proizvodnje jer izdatak za socijalu nije izdavanje za unaprijeđivnje proizvodnje. Otuda taj kamen spoticanja kada se tvrdi da je poljoprivreda dobila silne milijarde, a više od pola je otišlo na seosku socijalu.
4
I sta sad, jel treba poticaj dat velikim poljoprivrednicima da budu jos veči a malima ga ukinut da budu jos manji ,a čemu opče služi poticaj ?
Da se proizvodnja unapređuje i siri ili da se održava postoječi sustav(kao hž).
Poznam par "primjeraka"ne primaju poticaje a šire se u koju oni skupinu spadaju(sa žuljevima na rukama )
Mislim da je najpostenije uzet djeci igračku pa ce nac drugu zanimaciju zajedno.
Poznam par "primjeraka"ne primaju poticaje a šire se u koju oni skupinu spadaju(sa žuljevima na rukama )
Mislim da je najpostenije uzet djeci igračku pa ce nac drugu zanimaciju zajedno.
zoky28- Broj postova : 285
Registriran : 19.01.2011
1
zoky28 je napisao/la: I sta sad, jel treba poticaj dat velikim poljoprivrednicima da budu jos veči a malima ga ukinut da budu jos manji ,a čemu opče služi poticaj ?
Ne mora značiti da ako si 'mali' da odmah nisi profesionalni poljoprivrednik. Poljoprvreda se ne može širiti što se tiče obradivih površina tu postoje neke gornje granice, jer su površine limitirane. Znači ne mogu sva gospodarstva rasti u površinama. Ali gospodarstva mogu rasti u prihodima, kako mala tako i velika. Ja da sada (opet) krećem u poljoprivredu i da znam unaprijed da nemam uvijete da obrađujem veće površine zemljišta (bilo privatno ili državno) pokušao bi raditi one poslove koji se mogu raditi sa manje zemljišta. (Nije to nekakava velika pamet, čista logika). Svoju proizvodnju moraš prilagoditi uvijetima i mogućnostima sa kojima raspolažeš. Na primjer bilo bi glupo planirati veliku ratarsku proizvodnju, kupiti opremu i mehanizaciju za istu a da nemaš zemljište na kojem bi to radio (kao 'lako će mo nekoga istjerati, pa ću ja uskočiti na njegovo mjesto'). Sa druge strane ima onih koji koriste dražvno zemljište a da nisu platili zakupninu i to nije korektno prema drugima koji nisu željeli licitirati tolike iznose na natječajima. To je problem države kada to tolerira (nepoštivanje ugovora). Da svi samo uredno plaćaju zakupnine državi otpala bi velika većina ovih koji samo zauzimaju te površine a zapravo ne proizvode na njima. Poljoprivrednog zemlišta ima dovoljo za sve koji žele i mogu ozbiljno proizvoditi.
117
Točno, jedni primaju poticaje a drugi ne- recimo nesređenost papira i ne mogu prijavit zemlju za poticaj i nije im nista gore nego onom koji dobiva poticaj.
I jos hrpa nepravilnosti koje ste naveli i kak sad to riješit a da nitko ne bude zakinut ?
Idemo razmišljat unaprijed,riješit problem a ne kukat za proslim vremenima.
I jos hrpa nepravilnosti koje ste naveli i kak sad to riješit a da nitko ne bude zakinut ?
Idemo razmišljat unaprijed,riješit problem a ne kukat za proslim vremenima.
zoky28- Broj postova : 285
Registriran : 19.01.2011
1
Stranica 29 / 40. • 1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 34 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi (1)
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi