AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Plugovi
Stranica 30 / 40. • 1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 35 ... 40
Re: Plugovi
Iskreno ni meni to nje nikad bilo jasno cemu taj vario služi ili u tvom slučaju stim navojemSteveO je napisao/la:Ma i ovaj moj V&N 1050 ima to stelovanje ali na navoj, nisam znao da se to tako zove. Iako, da budem iskren, nije mi jasno stelovanje sa tim "toplingom" kad vec imam stelovanje sa 4 rupe po colima na svakoj glavi ? Sta tocno radi to mrdanje pluga sa tim cilidrom ili kod mene sa navojem ? Mislim, sta tocno to radi sa brazdom i oranjem, ja to naredjujem nekad ali ne znam tocno koja mu je svrha :-)
Ovo za daske sam i ja mislio sad kad si rekao da je tu razlika jer sam vidio i takve daske.
Pozz
Po nekoj logici stime se šteluje zahvat prve brazde ili.
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Pege25 i SteveO sutra na dopunsku nastavu kod čika Tomy-a da vam pokaže šta je Vario plug. Ionako je neradan dan...
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
VARIO radi tri stvari odjednom,
1. podešava zahvat brazdi, tj cijelog pluga,
2. podešava zahvat prve brazde,
3. podešava vučnu točku.
Kod klasičnog pluga sve to moraš raditi ručno, čim si jedno pomaknuo moraš sve troje, zahvat brazdi sa prebacivanjem onih vijaka, zahvat prve brazde toplinkom (ili je poluga sa jednim šarafom) koji se nalazi naprijed na plugu, a vučnu točku sa onim toplinkom kojeg spominjete, kojeg ima i svaki vario plug.
3. podešava vučnu točku.
Kod klasičnog pluga sve to moraš raditi ručno, čim si jedno pomaknuo moraš sve troje, zahvat brazdi sa prebacivanjem onih vijaka, zahvat prve brazde toplinkom (ili je poluga sa jednim šarafom) koji se nalazi naprijed na plugu, a vučnu točku sa onim toplinkom kojeg spominjete, kojeg ima i svaki vario plug.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Ovdje možete vidjeti na 1:09 počinje dio kako radi vario.
Saša- Broj postova : 1023
Registriran : 22.11.2009
22
→→→ : VIŠE
tomy je napisao/la:VARIO radi tri stvari odjednom,
3. podešava vučnu točku.
I koliko košta to hidraulično zadovoljstvo za raziku od ručno štelovanog pluga:?:
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Saša je napisao/la:Ovdje možete vidjeti na 1:09 počinje dio kako radi vario.
Jaoo, koji odlican plug. Vadiš mi mast
Nego imam pitanje. Na snimci od 3.32 vidi se kako radi crtalo. Jel ona stoji malo ukoso ili mi se to čini ?
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63
→→→ : O SEBI
I meni izgleda da crtalo stoji ukoso
22
tomy je napisao/la:VARIO radi tri stvari odjednom,
3. podešava vučnu točku.
Hm, on moze malo mjenjat zahvat pluga jer je sirina odredjena najprije sa colazom koja je namjestena ? U biti najvise i moze utjecat na prvu brazu jer se one iza preklapaju pa nema previse svrhe za njih to dirat. Imas neki link gdje je tocno opisano kada se taj vario stima ?
Tnx
SteveO- Broj postova : 1673
Registriran : 28.08.2009
39
SteveO je napisao/la:Hm, on moze malo mjenjat zahvat pluga jer je sirina odredjena najprije sa colazom koja je namjestena ? Tnx
nisi u pravu, jer je razlika do 6 cola po brazdi, mozda ima i vise ali toliko sam ja najvise vidio (plug je bio od 14 do 20 cola) a to i nije bas malo. ti kod vario pluga ne zakreces samo gredu vec i sama tijela. na ovome pm-u se lijepo vidi "flah" koji zakrece pluzna tijela
http://www.tractorpool.co.uk/media/7176/1207176/423094/PIETRO-MORO-EVP14R-VARIO-423094.jpg?height=600&width=800&quality=80
Ja prije mislim da to sluzi za stelovanje pluga ako ne slaze brazdu dobro a ne da bi dobivao na sirini tu. Cak nisam siguran da mozes puno dobit na sirini oranja jer su lemesi i zakrivljenost glava fixni.
39
krivo mislis. na slici ti se lijepo vidi gdje je pluzno tijelo jednom bolcnom pricvrsceno za gredu a drugom na "flah" i pomicanjem tog flaha ti zakreces pluzno tijelo i samim time povecavas ili smanjujes zahvat.
Zadnja promjena: branko; 6/1/2011, 01:18; ukupno mijenjano 1 put.
Onda sam kupio bolji plug nego sam mislio :-) A zasto bi netko stelovao sirinu tako a ne preko rupa za povecanje colaze ? Ili je to finije podesavanje da se dodje do mjere za traktor ?
39
Možeš i sa tim toplinkom malo mjenjat colažu pluga, al tako se ne radi i točka otpora ti neće biti u centru, nego će ti bacat traktor u jednu stranu (jedan zatezač poluga nategnut) i neće valjat oranje. Da je tako jednostavno onda bi umjesto tog toplinka stavio dvoradni cilindar i s njim zakretao plug.
Da bi znao i sam gdje ti je centar otpora, igraj se malo s tim toplinkom pa kad ti u oranju zatezači poluga na traktoru u svakom trenutku budu slobodni imaš ispravno namješten plug.
Varijabilni plug se podešava jednom samo, prema traktoru s kojim ga vučeš. Ima na ovom forumu tema "podešavanje pluga", čini mi se.
Koji plug si kupio, koliko brazdi, koji tip daski?
Na ovoj slici je sve jasno nacrtano, imaš "toplink" za namještanje točke otpora, i cilindar za namještanje širine brazdi.
Da bi znao i sam gdje ti je centar otpora, igraj se malo s tim toplinkom pa kad ti u oranju zatezači poluga na traktoru u svakom trenutku budu slobodni imaš ispravno namješten plug.
Varijabilni plug se podešava jednom samo, prema traktoru s kojim ga vučeš. Ima na ovom forumu tema "podešavanje pluga", čini mi se.
Koji plug si kupio, koliko brazdi, koji tip daski?
Na ovoj slici je sve jasno nacrtano, imaš "toplink" za namještanje točke otpora, i cilindar za namještanje širine brazdi.
13
E idemo malo crtat:
Dakle sistem Hidrauličnog Vario pluga:
crveno:cilindar koji služi za podešavanje zahvata
plavo:cijev,šipka,flah kako tko to zove koja je povezana s glavama brazdi ili moglo bi se reč "paralelogram"
zeleno:nosači glave brazde koji su povezani na cijev,šipku,flah ili "paralelogram"
slika:
Dakle aktiviranjem cilindra iz traktora kabine mi podešavamo zahavt plug ravnomjerno svima brazdama na plugu koliko ih imamo..Raspon može biti različit od 10-20cola ili zavisi od pluga..S tim se svaka brazda jednako podesi,znači ako prva ide za 2 cola idu i ostale za 2 cola..
Ovakav sistem je mnogo bolji od mehaničkog VARIO pluga jer tamo se svaka brazda mora posebno zakretat što nije baš lak posao a i treba vremena za to..
Dakle sistem Hidrauličnog Vario pluga:
crveno:cilindar koji služi za podešavanje zahvata
plavo:cijev,šipka,flah kako tko to zove koja je povezana s glavama brazdi ili moglo bi se reč "paralelogram"
zeleno:nosači glave brazde koji su povezani na cijev,šipku,flah ili "paralelogram"
slika:
Dakle aktiviranjem cilindra iz traktora kabine mi podešavamo zahavt plug ravnomjerno svima brazdama na plugu koliko ih imamo..Raspon može biti različit od 10-20cola ili zavisi od pluga..S tim se svaka brazda jednako podesi,znači ako prva ide za 2 cola idu i ostale za 2 cola..
Ovakav sistem je mnogo bolji od mehaničkog VARIO pluga jer tamo se svaka brazda mora posebno zakretat što nije baš lak posao a i treba vremena za to..
hurli- Broj postova : 806
Registriran : 04.01.2009
13
Dobro ste svi opisali princip vario pluga,
Dakle vario plug isto kao i obični ima podešavanje centra, ali to podešavanje je različito na svakom plugu, zavisno o proizvođaču. Moj Rabewerk (Supertaube, isti kao Albatros sa videa) ima dosta jednostavno riješeno podešavanje, dok kod Kuhn-a Varimaster su to zakomplicirali, i dosta ga je teško prilagoditi traktoru, posebno se to odnosi na širinu prve brazde. Tamo negdje ispod toga toplinka kako ste ga nazvali, se moraju ubacivati neke podloške, ovisno o kategoriji traktora. Vrlo je teško pogoditi širinu prve brazde da se poklapa sa ostalim brazdama.
Još jedna radnja koja komplicira stvari je to da se svaki put prije okretanja pluga colaža mora smanjiti kako plug nebi zapinjao u zemlju prilikom okretanja. To se naravno događa automatski, tako da vozač nemora misliti dali je smanjo colažu, ali zato okretanje pluga traje nešto duže dok se te sve radnje ne dogode.
Dakle vario plug isto kao i obični ima podešavanje centra, ali to podešavanje je različito na svakom plugu, zavisno o proizvođaču. Moj Rabewerk (Supertaube, isti kao Albatros sa videa) ima dosta jednostavno riješeno podešavanje, dok kod Kuhn-a Varimaster su to zakomplicirali, i dosta ga je teško prilagoditi traktoru, posebno se to odnosi na širinu prve brazde. Tamo negdje ispod toga toplinka kako ste ga nazvali, se moraju ubacivati neke podloške, ovisno o kategoriji traktora. Vrlo je teško pogoditi širinu prve brazde da se poklapa sa ostalim brazdama.
Još jedna radnja koja komplicira stvari je to da se svaki put prije okretanja pluga colaža mora smanjiti kako plug nebi zapinjao u zemlju prilikom okretanja. To se naravno događa automatski, tako da vozač nemora misliti dali je smanjo colažu, ali zato okretanje pluga traje nešto duže dok se te sve radnje ne dogode.
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
Zanimanje : poljoprivreda
29
vedran_kc je napisao/la:Dobro ste svi opisali princip vario pluga,
"Događa" se automatski ako nadoplatiš još 10-tak tisućica kuna koliko košta memory-cilindar. Bez njega to ne ide automatski...
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
Dakle vario plug isto kao i obični ima podešavanje centra, ali to podešavanje je različito na svakom plugu, zavisno o proizvođaču. Moj Rabewerk ima dosta jednostavno riješeno podešavanje, dok kod Kuhn-a su to zakomplicirali, i dosta ga je teško prilagoditi traktoru, posebno se to odnosi na širinu prve brazde. Tamo negdje ispod toga toplinka kako ste ga nazvali, se moraju ubacivati neke podloške, ovisno o kategoriji traktora. Vrlo je teško pogoditi širinu prve brazde da se poklapa sa ostalim brazdama.
Okretanje pluga uvjek radim kad okrečem traktor tako da ništa ne gubim na vremenu zbog nešto dužeg okretanja prouzroženog skupljanjem i ponovno širenjem. Plug se okrene i vrati na zadanu coilažu prije nego što okrenem traktor i vratim ga u brazdu. Inače plug o kojem pišem je Rabewerk iz 96 godine i on ima 2 cilindra. Jedan služi za štelanje colaže, a drugi za ravnanje pluga prije okretanja i vračanja u prvobitni položaj nakon okretanja. Kako kaže majs danas se više ne koriste 2 cilindra nego 1 memo koji služi i za štelanje colaže i za ravnanje pluga pri okretanju.
Zadnja promjena: Saša; 6/1/2011, 12:46; ukupno mijenjano 1 put.
22
Ne gubi se na vremenu, kad i okretanje traktora taman toliko traje.
29
Hurli, vario mehanički kažeš. Znam na što pod time misliš al kaže se da postoje plugovi sa mehaničkim (ručnim) podešavanjem zahvata i plugovi sa hidrauličkim podešavanjem zahvata, tj VARIO ili varijabilni plugovi.
Vogel trenutno ima memo-cilindar koji je smješten umjesto jednog dijela na vario-cilindru (2 u 1), neznam kako su prije radili s tim memo cilindrom, gdje se nalazio. Baš bi JOSIP FERGUSON mogao naslikat svoja dva pluga pa pokazati taj memo-cilindar?
A je li ova sva rasprava priprada u "oranje".
Vogel trenutno ima memo-cilindar koji je smješten umjesto jednog dijela na vario-cilindru (2 u 1), neznam kako su prije radili s tim memo cilindrom, gdje se nalazio. Baš bi JOSIP FERGUSON mogao naslikat svoja dva pluga pa pokazati taj memo-cilindar?
A je li ova sva rasprava priprada u "oranje".
13
tomy jok, to je za plugove rasprava, al eto oni sliužu za oranje pa je to nakraju otprilike to
Kuhn je odličan plug, kvalitetan i skup, i zašto nisu to podešavanje prve brazde riješili malo bolje.
Dal je tvoj plug i vario i memo ili samo vario?
13
aaaa
Vario i memo, ima taj cilindar 2 u 1, a što se tiče zaorivanja super radi
Rabewerk ima dva cilindra, za vario i jedan za zakretanje grede prilikom okretanja, po meni puno bolje rješeno, prednost Rabea je što je jače konstrukcije, dobro podnosi teška tla
Rabewerk ima dva cilindra, za vario i jedan za zakretanje grede prilikom okretanja, po meni puno bolje rješeno, prednost Rabea je što je jače konstrukcije, dobro podnosi teška tla
29
vedran_kc jel to nešto novo kod tebe, taj Kuhn il imas već dugo? Vidi se da lijepo radi
13
Imam ga već dosta dugo, može orati odmah nakon skidanja kukuruza, nema štopanja, a sve zaore.
29
Stranica 30 / 40. • 1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 35 ... 40
Stranica 30 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.