AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Premiksi i smjese za tov svinja
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Premiksi i smjese za tov svinja
andrlje je napisao/la:Ja koristim sano piggy od odbića, ne koristim nikakve smjese za odbiće samo neidem sa 25% kako je preporučeno nego sa 10% piggiy-a i postupno ga povećavam, ali ne prelazim 20%. dalje koristim soju 10% u smjesi, ječam 30% i i 40% kukuruz. Znali su dobit proljev ali ništa ozbiljno, prođe ih kroz dan-dva.
Eventualno im dam ugljena ako se malo oduži. Ne koristim mravlju kiselinu iako sam razmišljao da probam i sa tim.
nesto slicno mi radi i sogor ali ima dosta proljeva i duzi period do prodaje od mene ,povrh svega ako se ne varam ova tvoja receptura je cca 50 kn skuplja ( 100 kg) od moje ako se racuna samo ono sto moras kupiti (soja + premiks). no kako je vec netko prije napisal ako te rezultati zadovoljavaju onda sve pet.
skupo je,ali ja trenutno držim samo za svoje potrebe tako da mi prirast trenutno neigra preveliku ulogu, a kao što sam naveo sa proljevima nemam velikih problema.
Više problema ima moja baka koja svoje hrani samo sa kukuruzom malo koncentrata iako moram priznati da joj dosta dobro napreduju.
Planiram u narednih 2-3godine postupno povećati na jedno 10 krmača, pa dalje nastaviti povećati,ali postupno.
onda ću morati razmisliti o svakoj kuni koju uložim.
Više problema ima moja baka koja svoje hrani samo sa kukuruzom malo koncentrata iako moram priznati da joj dosta dobro napreduju.
Planiram u narednih 2-3godine postupno povećati na jedno 10 krmača, pa dalje nastaviti povećati,ali postupno.
onda ću morati razmisliti o svakoj kuni koju uložim.
andrlje- Broj postova : 263
God : 42
Registriran : 13.03.2009
1
prije nekog vremena sam prešao na schauman-mislim da riječ o m55m. Stavljam ga 2%, to dajem tovnim svinjama i nazimicama. Za sada zadovoljan.
1
na 1. i 2. stranici spominje se da u ječmu ima mikotoksina...pa kako??znam ima prašine...
recimo kad odojci dobiju proljev ili slično (u vrijeme kad počnu više uzimat krutu hranu)s ječmom ih se hrani i to u zrnu da prođe to razdoblje(2-3dana)
inače krenem sa SuperFerkelom(biomin) pa nakon 30kg težine koristim Mast8000 košta nekih 340kn i napravim 900kg smijese naravno +soja
sprobao sam sve premikse osim Likre i svakim se ponekad znalo dogodit neki problem ,s biominom sam zadovoljan i uvijek gledam prvo cijenu
recimo kad odojci dobiju proljev ili slično (u vrijeme kad počnu više uzimat krutu hranu)s ječmom ih se hrani i to u zrnu da prođe to razdoblje(2-3dana)
inače krenem sa SuperFerkelom(biomin) pa nakon 30kg težine koristim Mast8000 košta nekih 340kn i napravim 900kg smijese naravno +soja
sprobao sam sve premikse osim Likre i svakim se ponekad znalo dogodit neki problem ,s biominom sam zadovoljan i uvijek gledam prvo cijenu
markach- Broj postova : 329
God : 38
Zanimanje : meh.poljo.
Registriran : 11.10.2009
9
markach je napisao/la:na 1. i 2. stranici spominje se da u ječmu ima mikotoksina...pa kako??znam ima prašine..
mikotoksini su otrovni metaboliti (nus proizvodi) plijesni, a kako je struktura jecma hrapava samim time se lakse "love" na njega. velika vjerojatnost za prevelike kolicine postoje na kukuruzu koji nije na vrijeme pobran (na proljece npr) te posijama odnosno stocnom brasnu jer se oni nalaze na ljusci hrane . podebljal samo ovo prevelike jer ih ima svugdje ali u manjim kolicinama, problem s njima je da se akumuliraju (tocnije vrlo sporo ga tijelo izbacuje van) u tijelu tako dugo dok ne dodje do smrtne doze zbog toga vecinom prvi nastradaju najjaci odojci tj. oni koji najvise jedu. jedno od trovanja mikotoksinima ti je ono kad mu poplave uha i trbuh a krece se kao pijan te se "zakapa" u slamu. pomaze jedino brza terapija antibiotikom sustrepen, benzapen ali i geomicyn ili vetoflok a ako je vise odojaka i dijeta obicno s cistim kukuruzom u zrnu. ne postoji nacin za njihovo jednostavno i jeftino unistavanje vec se koriste sredstva koja ih vezu na sebe (apsorbiraju) npr. min-a-zel, mycofix a koje opet svinje nemogu apsorbirati pa ga kroz probavni trakt izbacuju iz tijela. odkad sam izbacil koristenje stocnog brasna u ishrani odojaka (za ostale kategorije ga koristim) hvala bogu nisam imao ni jedan slucaj.
[You must be registered and logged in to see this link.]
Zadnja promjena: branko; 5/8/2010, 23:38; ukupno mijenjano 1 put.
ja sam prosli tjedan uzeo jednu turu (za odojke, krmace i tov) od josere da vidim kakvi se budu pokazali , mada za krmace bas i nebudem videl rezultate tak brzo ali ako je tocan sastav onda bi moralo biti sve ok. za njih sam uzel sauen profi (6 % Lysin, 2 % Methionin, 0,5 % Threonin, 3.000 mg Vitamin E) jer je vrlo mala razlika u cijeni (70 lipa po kg) a dosta je jaci od sauen glucka (3 % Lysin, 1 % Methionin, 3.000 mg Vitamin E) , dok sam za tov uzel jeftiniji quattro jer mi nije toliko bitna brzina kad tovim samo za svoje potrebe. za odojke imaju trenutno kod nas samo ferkel fit (7 % Lysin, 2 % Methionin, 2,5 % Threonin) dok ferkel profi (11 % Lysin, 4 % Methionin, 4,5 % Threonin, 0,5 % Tryptophan) i ferkel star (10 % Lysin, 3 % Methionin, 3,5 % Threonin) nemaju.
s
BTW sad sam tek videl da je bozidar napisal da je koristil joseru za krave i da nije bil zadovoljan, brat je koristi skoro godinu dana i zadovoljan, prije toga je koristil schaumann i sano, prosjek mu je cca 25 litara sada a prije ovih vrucina je imal 27 litara (po kravi dnevno naravno) vecinom je simentalac.
s
BTW sad sam tek videl da je bozidar napisal da je koristil joseru za krave i da nije bil zadovoljan, brat je koristi skoro godinu dana i zadovoljan, prije toga je koristil schaumann i sano, prosjek mu je cca 25 litara sada a prije ovih vrucina je imal 27 litara (po kravi dnevno naravno) vecinom je simentalac.
OK
al ima i dobrih mikotoksina (kažu istraživanja)
al ima i dobrih mikotoksina (kažu istraživanja)
9
za mikotoksine što je Branko rekao je sve točno kak treba...znači najviše ih ima u ječmu...mi mješamo u smijesu to protiv mikotoksina več dvije godine i pokazalo se dobrim i učinkovitim...koristimo MINAZEL PLUS,super stvar za mikotoksine...
markach ako si misliš to kupiti a bilo bi jako poželjno to stavljati u smijesu upali auto pa dođi do mene ima to kod mene za prodati
markach ako si misliš to kupiti a bilo bi jako poželjno to stavljati u smijesu upali auto pa dođi do mene ima to kod mene za prodati
Matija case 5140- Broj postova : 989
God : 30
Zanimanje : Svinjogojac
Registriran : 18.01.2009
18
→→→ : VIŠE
Matija case 5140 je napisao/la:markach ako si misliš to kupiti a bilo bi jako poželjno to stavljati u smijesu upali auto pa dođi do mene ima to kod mene za prodati
on koristi biomin a neki njihovi premiksi imaju u sebi mycofix
Marko :kolko imaš svinja sveukupno sad? kaj toviš kaj ili?
18
Matija case 5140 je napisao/la:Marko :kolko imaš svinja sveukupno sad? kaj toviš kaj ili?
imam samo svojih 11svinja (60kg) koje su u tovu za 12mj.
to mi je u jednom boksu kojeg sam adaptiral imam jos 3 slobodna u kojima treba promjenit rešetke ,ukupno ima mijesta za 60 tovljenika a znalo je biti i više,nebi bilo loše kad bi bilo puno tovilište ali bi ipak rađe prodal kukuruz sad u jesen ako bi bila cijena 1kn...jer trenutno svinje nisu na cijeni..
nisam znal da u Biominu ima tog mycofix
danas sam mixsal im smjesu : (ali ja to malo razrijedim)
9kg mast8000 AOC
50kg soje
60kg ječma/zob
15kg posije
160kg kukuruza
=nekih 300kg (i više)
ali točna receptura mora biti:
3% mast 8000 Aoc
20% soja
18% ječam
53% kukuruz
5% posije
9
bilo bi jako dobro da je tam puno kod tebe ...sam bil kod tebe smo vidli kak je to...da se malo obnovi to bi bilo perfektno...a isplatilo bi se da je cijena dobra..
kaj ne namečeš premix u smijesu?
18
Matija case 5140 je napisao/la:bilo bi jako dobro da je tam puno kod tebe ...sam bil kod tebe smo vidli kak je to...da se malo obnovi to bi bilo perfektno...a isplatilo bi se da je cijena dobra..
sve piše kaj stavljam u smjesu ,,pa naravno i dotični premiks
samo da postoji neka zaštitna cijena ili neka sigurnost da znamo za kaj 7-8mj. radimo, ne samo u svinjogojstvu nego je to potrebno skoro u svim granama poljoprivrede
9
@markach
mikofix?!
za tovne svinje? u ovo vrijeme?
po meni nepotreban trošak! a tovim ih 3000!!!
morate znati da je bijominu proizvodnja tih dodataka broj jedan a premixi pod 5 ili 6 i zato te kak ti wunder stvari i toliko i guraju.
Nikad to neće ući na moju farmu!!!
mikofix?!
za tovne svinje? u ovo vrijeme?
po meni nepotreban trošak! a tovim ih 3000!!!
morate znati da je bijominu proizvodnja tih dodataka broj jedan a premixi pod 5 ili 6 i zato te kak ti wunder stvari i toliko i guraju.
Nikad to neće ući na moju farmu!!!
sven- Broj postova : 27
God : 57
Zanimanje : stočar
Registriran : 07.01.2010
0
markach je napisao/la:
samo da postoji neka zaštitna cijena ili neka sigurnost da znamo za kaj 7-8mj. radimo, ne samo u svinjogojstvu nego je to potrebno skoro u svim granama poljoprivrede
U razgovoru sa njemcima i mađarima - svi oni baziraju u EU cjenu na 1.20 eura i to je to!
ulaskom u eu u istom smo košu i morat ćemo bazirati cjenu na gore navedenu...
cjene od 19-20 lipa po mesnoj možemo zaboraviti!
0
pitanje- do prije par mjeseci sam koristio koncentrate koji idu 20-25% u smjesu, ali sam nedavno prešao na 2-3 % jer su dosta jeftiniji i nije mi jasno u čemu je točno razlika-dali su ovi koji idu sa većim postotcima toliko bolji da opravdavaju razliku u cijenu ili nešto drugo-npr. sano protamino premium dođe oko 170-180 kn/25kg za nekih 100kg smjese jer ide 20-25% u smjesu, dok aminogold 25kg vrećica dođe 300kn ide ga 3% i sa njim se radi oko 800kg smjese-znači premium košta 1,7kn/kg smjese, a aminogold ok 0,35-0,40 kn po kg/smjese što je ogromna ušteda ko ima veće količine svinja.
1
U onim smjesama sa velikim postocima najčešće su već umiješana sojina sačma i ti dodatni dodaci koje inače ubacuješ naknadno kao kod aminogolda, i zato je razlika tolika u postocima, odnosno uzmi obadvije deklaracije i dobro prouči i vidjeti ćeš sam razliku a usto moraš manje vreća nositi za istu količinu smjese koju napraviš
andrlje je napisao/la:pitanje- do prije par mjeseci sam koristio koncentrate koji idu 20-25% u smjesu, ali sam nedavno prešao na 2-3 % jer su dosta jeftiniji i nije mi jasno u čemu je točno razlika-dali su ovi koji idu sa većim postotcima toliko bolji da opravdavaju razliku u cijenu ili nešto drugo-npr. sano protamino premium dođe oko 170-180 kn/25kg za nekih 100kg smjese jer ide 20-25% u smjesu, dok aminogold 25kg vrećica dođe 300kn ide ga 3% i sa njim se radi oko 800kg smjese-znači premium košta 1,7kn/kg smjese, a aminogold ok 0,35-0,40 kn po kg/smjese što je ogromna ušteda ko ima veće količine svinja.
kak ti je falkon napisal ostatak u protaminu premiumu je soja znaci imas cca 3kg premiksa ( aminogold ) i ostalo soja ako premiks dodje max. 10 kn kg znaci da njihovih 22 kg soje placas 140-150 kn umjesto 70 do 80 kn a oni zapravo i ne stavljaju samo soju vec i neki otpad od prehrambene proizvodnje isto ti je i sa protamino pigijem i ostalim protaminijma (matra, pregna itd.)
Znalo se naći čak i kukuruza u tim koncetratima jer sam to doživio i vidio svojim očima dok sam hranio sa koncetratima svinje
Hvala-sad ima smisla, mislio sam pitati u Gudovcu na štandu od Sano-a , ali nisam vjerovao da ću dobiti suvisao odgovor pa sam odustao
1
falkon 2 je napisao/la:Znalo se naći čak i kukuruza u tim koncetratima jer sam to doživio i vidio svojim očima dok sam hranio sa koncetratima svinje
inaće stavljaju repičinu sačmu, suncokretovu a trebali bi samo soju!
a kaj buš kad repica košta 1 a soja 2.5 kn!
0
sven je napisao/la:inaće stavljaju repičinu sačmu, suncokretovu a trebali bi samo soju!
a naplate 7 kn p...a im m......a , neki tove s repicinom sacmom ali se nisam previse interesiral koliko je dodaju i dal onda stavljaju i sojinu sacmu ili idu samo s repicinom.
branko je napisao/la:sven je napisao/la:inaće stavljaju repičinu sačmu, suncokretovu a trebali bi samo soju!
a naplate 7 kn p...a im m......a , neki tove s repicinom sacmom ali se nisam previse interesiral koliko je dodaju i dal onda stavljaju i sojinu sacmu ili idu samo s repicinom.
Ja hranim sa repičinom sačmom a kad ima i suncokreta stavim i njega ali njega samo kad dobijem odojke od cca 20-23 kg.
dobio sam dvije recepture! ...za tovne svinje
prva receptura po kojoj sam hranio je
sa sojom 19%
a druga kad sam prelazio na repičinu sačmu
3% repice
16% soje
nakon dva tjedna
max.6% repice ( tako mi rekao nutricionist u belju - tak oni hrane a ja imam njihove odojke)
13% soje
jeftinije je - rezultat isti kao i sa 19% samo soje!
repičina sačma košta 1.20 - 1,30 kn!
Zadnja promjena: sven; 15/9/2010, 13:35; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : dodatak fali)
0
Ekipa, eto da i vas obavijestim!
"DoNA-bogatstvo plodova prirode" ovih dana je počelo s proizvodnjom jabuke te će imati dostupne velike količine tropa od jabuke tj. ISCIJEĐENE SUHE JABUKE za ishranu junadi te svinja, divljači itd itd... kao i za mnoge druge aktivnosti tipa gnojidbe i sl.
Već od danas trop se može preuzeti bez ikakve naknade u Gornjoj Stubici, 20 km od Grada Zagreba, gdje se i nalazi proizvodnja. Riječ je o velikim količinama tropa (cca 30 tona dnevno), ali normalno je da se možete odlučiti i za manje količine, ovisno koliko vama treba. Na vama je samo osigurati si prijevoz navedenog tropa od Gornje Stubice do svog mjesta. Za sve dodatne informacije kao i za sve detalje vezano uz karakteristike tropa koji se nalazi u rinfuzi možete se direktno obratiti meni a ja ću vas uputiti na našeg čovjeka u proizvodnji koji je direktno zadužen za preradu jabuke i organizaciju odvoza navedenog tropa.
Eto nadam se da će Vam ova info biti od koristi. Naime, ove godine količina jabuke u proizvodnji mnogo je veća i imamo slobodu i vama svima se obratiti te ponuditi navedeni trop.
Mejl na koji mi se možete obratiti je [You must be registered and logged in to see this link.]
Lijep pozdrav i nadam se da ćemo se čuti!
"DoNA-bogatstvo plodova prirode" ovih dana je počelo s proizvodnjom jabuke te će imati dostupne velike količine tropa od jabuke tj. ISCIJEĐENE SUHE JABUKE za ishranu junadi te svinja, divljači itd itd... kao i za mnoge druge aktivnosti tipa gnojidbe i sl.
Već od danas trop se može preuzeti bez ikakve naknade u Gornjoj Stubici, 20 km od Grada Zagreba, gdje se i nalazi proizvodnja. Riječ je o velikim količinama tropa (cca 30 tona dnevno), ali normalno je da se možete odlučiti i za manje količine, ovisno koliko vama treba. Na vama je samo osigurati si prijevoz navedenog tropa od Gornje Stubice do svog mjesta. Za sve dodatne informacije kao i za sve detalje vezano uz karakteristike tropa koji se nalazi u rinfuzi možete se direktno obratiti meni a ja ću vas uputiti na našeg čovjeka u proizvodnji koji je direktno zadužen za preradu jabuke i organizaciju odvoza navedenog tropa.
Eto nadam se da će Vam ova info biti od koristi. Naime, ove godine količina jabuke u proizvodnji mnogo je veća i imamo slobodu i vama svima se obratiti te ponuditi navedeni trop.
Mejl na koji mi se možete obratiti je [You must be registered and logged in to see this link.]
Lijep pozdrav i nadam se da ćemo se čuti!
DoNA- Broj postova : 2
Registriran : 12.10.2010
0
Eto vidim da ih ima ovdje sto mnogo znaju o ovom pa cu da pitam...
koristio sam za svinje sve kako spada od kada su maleni pa dok ne narastu od sano smjesa ima 3 godine.i sada mi je ovaj jedan lik rekao koji je i inace bio predstavnik za sano da je jednostavno kvaliteta losa kao sto je i receno ovdje i ponudio mi je ibeka panto vitaminsko mineralni dodatak koji se takodjer kao i aminogold od sana daje u postotku od 3 posto za odrasle svinje i zanima me jel tko cuo za taj proizvod ,koja je razlika i sto bi mi najbolje bilo koristi ubuduce odnosno koja marka je najkvalitenija ?
koristio sam za svinje sve kako spada od kada su maleni pa dok ne narastu od sano smjesa ima 3 godine.i sada mi je ovaj jedan lik rekao koji je i inace bio predstavnik za sano da je jednostavno kvaliteta losa kao sto je i receno ovdje i ponudio mi je ibeka panto vitaminsko mineralni dodatak koji se takodjer kao i aminogold od sana daje u postotku od 3 posto za odrasle svinje i zanima me jel tko cuo za taj proizvod ,koja je razlika i sto bi mi najbolje bilo koristi ubuduce odnosno koja marka je najkvalitenija ?
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 3 / 5.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.
|
|