AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Premiksi i smjese za tov svinja
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Premiksi i smjese za tov svinja
Zanima me koji su sastavi i omjeri u smjesama za tov svinja u pojedinim fazama rasta i kako uticu na prirast i kvalitet mesa, prije svega odnos masnog i nemasnog tkiva.
amater- Broj postova : 196
Registriran : 05.04.2009
0
Re: Premiksi i smjese za tov svinja
ja koristim schaumannove premikse, ali kako ne tovim (osim za sebe) nije mi toliko bitan sastav tj. ne mijesam im soju koje bi prema njihovoj recepturi trebalo cca 15%. tako da im stavljam 10 % stocnog brasna , 20 % jecma a ostalo kukuruz. odojcima dajem od cca treceg dana bony m od sana , a nakon dva tjedna prelazim na predstarter gdje odmah krecem radi jednostavnosti sa schaumann f-80 (umjesto DYNAPHOS F START 7,5 do cca 15 kg a nakon toga prelazak na f-80) i u pocetku radim ovako
4% f-80
10% sojine sacme
6% stocnog brasna
50% jecma
30% kukuruza
i to radim po 10 kg za leglo (cca 10 odojaka) a sa svakom sljedecom turom postepeno povecavam postotak sacme i kukuruza a smanjujem postotak jecma dok ne dodjem na omjer
4% f-80
6% stocnog brasna
20% sojine sacme
20% jecma
50% kukuruz
imas dosta savjeta na sanojevim stranicama [You must be registered and logged in to see this link.]
ili ovdje imas kalkulator hranjivosti [You must be registered and logged in to see this link.]
zaboravio sam jos napisati da je dobro (sto sam i ja prije radio ali zbog lose cijene privremeno odustao) stavljati im u smjesu 0,5% mravlje kiseline (sanocid, schaumacid itd.) jer osim sto cuva smjesu od kvarenja potice apetit
4% f-80
10% sojine sacme
6% stocnog brasna
50% jecma
30% kukuruza
i to radim po 10 kg za leglo (cca 10 odojaka) a sa svakom sljedecom turom postepeno povecavam postotak sacme i kukuruza a smanjujem postotak jecma dok ne dodjem na omjer
4% f-80
6% stocnog brasna
20% sojine sacme
20% jecma
50% kukuruz
imas dosta savjeta na sanojevim stranicama [You must be registered and logged in to see this link.]
ili ovdje imas kalkulator hranjivosti [You must be registered and logged in to see this link.]
zaboravio sam jos napisati da je dobro (sto sam i ja prije radio ali zbog lose cijene privremeno odustao) stavljati im u smjesu 0,5% mravlje kiseline (sanocid, schaumacid itd.) jer osim sto cuva smjesu od kvarenja potice apetit
Zadnja promjena: branko; 30/12/2011, 14:05; ukupno mijenjano 1 put.
Hvala Branko
amater- Broj postova : 196
Registriran : 05.04.2009
0
koriste li se sano-vi premiksi kod vas?
zoko- Broj postova : 7
Registriran : 28.11.2009
0
u mojoj okolici vrlo rijetko, nakon sto je pocela proizvodnja u kutini bili su dosta lose kvalitete, tako da je vecina presla na neke druge (schaumann, biomin, milkivit, likra). evo ti samo za primjer cijena (zadnja koju ja znam) za za sugi 25 kg 275 kn, sto je dostatno za 250 kg smjese, dok recimo schaumannov pandan sugiju F-80 je 280 kn za 15 kg ali je on za 375 kg smjese, odojci ga vrlo rado jedu, i nemam problema s proljevom. a isti slucaj je i sa ostalim proizvodjacima koje sam naveo koji su barem u rangu sana ako ne i kvalitetniji a jeftiniji i puno bolji odnos prema kupcu bez obzira na kolicinu .
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
mi hranimo krmače 45 komada i to sa LIKROM,super se pokazala,i svi odojci jedu likru...bili smo i na sanu a on nije dobar,i na biominu smo bili isto se nije pokazao dobrim ,a likra je sad zakon bez ikakvih problema...
Matija case 5140- Broj postova : 989
God : 30
Zanimanje : Svinjogojac
Registriran : 18.01.2009
18
→→→ : VIŠE
Probao sam gotovo sve premixe koji se nude na tržoštu RH. ,osim Likre.
U zadnje vrijeme koristim KOSTOVIT (narućito za svnje ) mogu reć da je izvrstan Krmače redovito ostaju bređe i odhranjuju lijepe prasce uginuća gotovo da i nemam, prasce poćinjem dohranjivati sedmi dan nakon prašenja, proljeva NEMA. Nakon 75 dana prasci idu na sajam teški oko 27 kg.
U zadnje vrijeme koristim KOSTOVIT (narućito za svnje ) mogu reć da je izvrstan Krmače redovito ostaju bređe i odhranjuju lijepe prasce uginuća gotovo da i nemam, prasce poćinjem dohranjivati sedmi dan nakon prašenja, proljeva NEMA. Nakon 75 dana prasci idu na sajam teški oko 27 kg.
BOŽIDAR je napisao/la:Probao sam gotovo sve premixe koji se nude na tržoštu RH. ,osim Likre.
jel znas gdje ga u koprivnici ima vece pakiranje tj. barem 10 kg jer ovak po 2 kile je preskup. neka ga je kod mene imala bura i bil je cca 30 posto jeftiniji nego mala pakiranja.
ne znam bilo je kod Jakšinića sad više nema ima samo po dvije kile oko 27 kn.
I ja se raspitujem kod ratlićitih distributera ali slaba korist i na netu nema ništa o Kostovitu
I ja se raspitujem kod ratlićitih distributera ali slaba korist i na netu nema ništa o Kostovitu
a za 10 kg mu je bila cijena 105 kn kod jaksinica, a neku kunu manje kod bure, i ja sam gledal na stranici od veterine ali nema nist o njemu. BTW s jaksinicem se isto nekaj cudno dogadja, bil sam danas u ludbregu ali ducan je poluprazan nema ni tog kostovita od 10 kg, ni muvisela ni fertilfosa.
30 KN JEFTINIJE ako kupiš 10 KG?
Jakšinić još nije ni platio pšenicu niti lanjsku kukuruzu a silosi su prazni
BOŽIDAR je napisao/la:30 KN JEFTINIJE ako kupiš 10 KG?
Jakšinić je kao firma gotov.
Prestaje sa kooperacijom... zastupstvo za schaumanna je izgubio odavno a na zadnje ga je Agrokor blokirao u iznosu od 15 milijuna kuna...
Fred- Broj postova : 6
Registriran : 24.12.2009
0
branko je napisao/la:a za 10 kg mu je bila cijena 105 kn kod jaksinica, a neku kunu manje kod bure, i ja sam gledal na stranici od veterine ali nema nist o njemu. BTW s jaksinicem se isto nekaj cudno dogadja, bil sam danas u ludbregu ali ducan je poluprazan nema ni tog kostovita od 10 kg, ni muvisela ni fertilfosa.
bez ljutnje vidim da se kužite u neke stvari ali bacate novce...
Ja radim sa jednom firmom i sve što ekstra kupujete u smjesu bi trebalo biti već umješano u premiks!!!
koji sanocidi i schaumacidi?! kostoviti? premiks je svugdje u svijetu na principu premiks plus žitarice i basta!!!
Ovo su samo marketinški trikovi da se izvuće ekstra novac.
Nadalje Vaša smjesa:
4% f-80
10% sojine sacme
6% stocnog brasna
50% jecma
30% kukuruza
ako sam dobro shvatio je za odbiće?!
jel ako je ... je u neku ruku 'slaba'!
Na ovaj način u fazi kad odojak treba 'naučiti' prihvačati hranu i kad je najbitnije razdoblje hoče li ici u mast ili u mišić vi ga tjerate u mast s treće strane radite katastrofu sa ječmom koji je 'poluprazna' žitarica koje nema na tržištu a da je free od toksina! jedino ako dodajete neki preparat protiv mikotoksina... jer bez njega riskirate mogučnost proljeva, pada težine faza 'debljanja traje x 2'...
U fazi odbića odojku je najpotrebnija energija!!! jer direktno je vezana za diobu stanica i rast! a vi ste je dali koliko? ovako od oka cca nešto više od 12 MJ a da bi odojak iole bio ispod granice stresa i naravno da nema pada težine treba biti barem 13MJ! a lizin koji bi morao biti oko 1.1 je ispod 0.9! a u vezi je sa metioninom a i njega fali i nema ga dovoljno u premiksu da nadoknadi jer fali onaj iz soje koju niste dovoljno stavili?!
Svi odojci koje ja hranim su na recepturi predstarter do 8 kg od 8 kg odbiće sa recepturom 20% soje i 50% kukuruza i nema problema od cca 17-18 kg idem sa još više soje do 22% kukukruz isti... na kraju nema svinje od 110 kg a da nema barem 59% mesa na sebi! nema problema kod odbića, proljev ne postoji!
milsim bez ljutnje samo razgovaramo... pokušajte ako ste za recepturu sa minilmalno 18-19% soje 46% i ne ići ispod 50% kukuruza i naravno ako stavljtate stočno rađe posije jer su ješnije.
Na kraju svaki gazda zna svoje krmače najbolje i mogu ja sračkati do besvjesti... ako je Vama ovako dobro... ma samo naprijed... želim samo naglasti mogučnost da može i drugačije!!!
pozdrav
Zadnja promjena: Fred; 25/12/2009, 07:48; ukupno mijenjano 2 put/a.
0
@fred
slobodno nam reci koji premix koristiš
ovakva razmišljanja o ishrani su dosad bila rezervirana za ljude koji nisu farmeri, njima je dovoljno bilo da snalažljivo plivaju među raznim trgovačkim markama, cijena ulaza i izlaza je jedina bila bitna
danas kvaliteta velikim dijelom diktira cijenu, a i cijena je sama po sebi prednapregnuta tako da farmeri novog kova moraju krenuti od ovakog fundamenta ishrane i ekonomičnosti
sad bih mogao pričati o dosad uvriježenim i "prihvaćenim" saznanjima o ječmu, posijama i sl., ali o tom drugi put
dobrodošao na forum
slobodno nam reci koji premix koristiš
ovakva razmišljanja o ishrani su dosad bila rezervirana za ljude koji nisu farmeri, njima je dovoljno bilo da snalažljivo plivaju među raznim trgovačkim markama, cijena ulaza i izlaza je jedina bila bitna
danas kvaliteta velikim dijelom diktira cijenu, a i cijena je sama po sebi prednapregnuta tako da farmeri novog kova moraju krenuti od ovakog fundamenta ishrane i ekonomičnosti
sad bih mogao pričati o dosad uvriježenim i "prihvaćenim" saznanjima o ječmu, posijama i sl., ali o tom drugi put
dobrodošao na forum
bez ljutnje vidim da se kužite u neke stvari ali bacate novce...
Ja radim sa jednom firmom i sve što ekstra kupujete u smjesu bi trebalo biti već umješano u premiks!!!
koji sanocidi i schaumacidi?! kostoviti? premiks je svugdje u svijetu na principu premiks plus žitarice i basta!!!
[/quote]
pod premiks si mislio na predsmjesu (super koncentrat) ili ti samo mješaš žitarice i premix bez uljarica (proteina)?
ja pod premiks smatram smjesu minerala vitamina poboljšivaća okusa arome kvasca stimulatora rasta ljekova...
znaći uz premiks se dodaje SOJA ,PŠENICA, KUKURUZA ITD.
[/quote]
pod premiks si mislio na predsmjesu (super koncentrat) ili ti samo mješaš žitarice i premix bez uljarica (proteina)?
ja pod premiks smatram smjesu minerala vitamina poboljšivaća okusa arome kvasca stimulatora rasta ljekova...
znaći uz premiks se dodaje SOJA ,PŠENICA, KUKURUZA ITD.
BOŽIDAR je napisao/la:bez ljutnje vidim da se kužite u neke stvari ali bacate novce...
znaći uz premiks se dodaje SOJA ,PŠENICA, KUKURUZA ITD.[/quote]
ne, supere ne koristim i ne preporučam! soju isključivo ako ste u mogučnosti kupovati u rinfuzi i od etabiliranih firmi jer što se danas sve ne radi sa sojom neke firme bi i tužiti trebalo!
kod startera se ide do dopunske smjese max.10% zbog mlijeka i raznih finih stvari koje razdvajaju proizvođaće premiksa od kvalitetnih do jadnih a koje jednostavno ne stanu u manje omjere sve ostalo 3%-4%...
Ako je premiks kako treba u sebi ima sve što bi ti ikada trebalo nikakvi dodaci više nisu potrebni a da je tako mogu ja tebi markove konake pricati proizvodnja odojaka-svinja je biološki pokus znaš u tri dana jer premiks valja ili ne.
Raznorazni 'eksperti' ti nude sve i svašta i po takvim cjenama da se smrzneš ako cemo iskreno jedinu stvar koju dodajem i preporučam je mikofixator i to je to i to isključivo kod odojaka i krmača.
0
Kužim mislio si na one tipove koji dolaze u kuću sa laptopima i računaju recepture . Nažalost prošao sam i ja njihove škole i skupo me je stajala. Oni svi tumaće za svoje premikse i dodatke da sa njima postižeš BOLJE rezultate nego sa drugima ali nitko ne garantira a kad seljak popuši oni si to samo pripišu u svoju bilježnicu i idu dalje.
što se tiće recepture u smijesu stavljam dosta pšenice pa kukuruza ispada nekih 25 posto. pšenica mi se pokazala odlična za hranjenje odojaka.
ne znam kako bi u daljnjem tovu svinje reagirale na pšenicu jer ne tovim.
što se tiće recepture u smijesu stavljam dosta pšenice pa kukuruza ispada nekih 25 posto. pšenica mi se pokazala odlična za hranjenje odojaka.
BOŽIDAR je napisao/la:Kužim mislio si na one tipove koji dolaze u kuću sa laptopima i računaju recepture . Nažalost prošao sam i ja njihove škole i skupo me je stajala. Oni svi tumaće za svoje premikse i dodatke da sa njima postižeš BOLJE rezultate nego sa drugima ali nitko ne garantira a kad seljak popuši oni si to samo pripišu u svoju bilježnicu i idu dalje.
a nije baš tako ali ajd večina zastupnika je takva a s druge strane moraš jednu stvar znati... premiks nije niti će ikada biti stvar koja će riješiti probleme! znaći govorimo o posljedicama... treba prvo vidjeti što je problem?!
Tek kad se riješi problem premiks može pomoći kod boljih rezultata... problem kod nutricionista je teorija... svi su oni pa i ja prošli školu onih koje zastupaju?! to znaći imaš par škola njemačka, nordijska, nizozemska... tu je problem tek kad ljudi skuže da se skoro niti jedna ne može primjeniti na hrvatskoj se mogu dobiti kvalitetne recepture! i uvijek se vodim politikom pitaj gazdu što valja i kakvo mu je stanje u štali i ako valja ... ne diraj možda koji savjet i tu je prići kraj... jedan poznanik uvozi odojke iz slovenije uzima sirutku iz vindije i sam radi superkoncentrate... po svim pravilima struke trebao bi staviti 170 kg premiksa ostalo soja... ona stavlja 130 i sve funkcionira mesna jedinica preko 60...
Svim svojima velim manje pametovat a više slušat...
0
Fred je napisao/la:
4% f-80
10% sojine sacme
6% stocnog brasna
50% jecma
30% kukuruza
ako sam dobro shvatio je za odbiće?!
to je pocetna smjesa kojom pocinjem prelaz s bony M , tj. postepeno prelazim do pune smjese (to je cca 10 - 15 dana) , jer probao sam i sa onim njihovim F70 koja bi trebala biti kao prije odbica pa do cca 15 kg i onda sam imao dva soka, a s ovim se radi o istom premisku samo im postepeno povecavam postotak kukuruza i soje jer sam u slucaju direktnog prelaska na drugu recepturu imao dosta proljeva a ovako vec radim dvije godine i zadovoljan sam.
evo ponavljam dio ispod ovog koji si kopirao.
"i to radim po 25 kg za leglo (cca 10 odojaka) a sa svakom sljedecom turom postepeno povecavam postotak sacme i kukuruza a smanjujem postotak jecma dok ne dodjem na omjer
4% f-80
6% stocnog brasna
20% sojine sacme
20% jecma
50% kukuruz"
sad tek vidim i ovu drugu recepturu! e jesam biser!
ova druga je avion i naravno ako valja...ne diraj!
Zanima me samo da li ste pratili dnevni prirast s vašim recepturama od odbića pa do tova i koliko dana?
ova druga je avion i naravno ako valja...ne diraj!
Zanima me samo da li ste pratili dnevni prirast s vašim recepturama od odbića pa do tova i koliko dana?
0
kao prvo smeta me personiranje , jer mi smo tu na forumu svi kao jedna obitelj , nisam pratil dnevni prirast, vodim si samo evidenciju prasenja, odvajanja (datum i brojno stanje) i datum prodaje s prosjecnom tezinom, tak da mogu dati samo podatak o starosti - od 70 dana "ljetni" pa do max 80 dana "zimski" s prosjecnom tezinom 27 - 28 kg. evojos jedan podatak do kojeg sam ja dosao je da bez obzira o kojem se premiksu radi a probal sam sano, likru i schaumann (prije bez i sada sa probiotikom) s dodavanjem 0,5 % mravlje kiseline (znaci sanocid ili schaumacid) se to vrijeme skracuje za par dana. kako se ja ne bavim nekom ozbiljnom proizvodnjom to mi nije bitno , mada sam prije kuge obavezno tako radio. ne stavljam nikakav absorber za mikotoksine ali u prvih par pocetnih stavljam 0,1 % preparata na bazi olakvindoksa (oldoxin, neodox, olaquindox ovisno kaj kad kupim). a sto se tice mikotoksina on predstavlja problem ali ga ima svukud a ne samo u jecmu (mada se kod njega lakse "lovi" zbog strukture) , tak da ponekad imam uginuca uzrokovana trovanjem hranom al hebiga kad bi sve bilo idealno onda bi se svi bavili stocarstvom. ova moja receptura je nekakav kompromis izmedju cijene, "neproblematicnosti" i jednostavnosti kad bi imal vise krmaca onda bi vjerojatno radio drugacije tj. sve po PS-u. jedino jos nisam nasao nekakvo kompromisno rjesenje za nazimice, suprasne krmace i tih par tovljenika koje hranim za sebe.
Zadnja promjena: branko; 31/3/2010, 17:03; ukupno mijenjano 1 put.
proliv i trovanje hranom u mene su jedini problem, oboje rješavam oštrom dijetom, taj modus uspijeva uz gotovo redoviti gubitak pokojeg praseta...niti jedno prase nisam spasio (ni veterinar) koje je imalo ozbiljne simptome trovanja - pokunjenost, plave uši...ima li načina da se liječi...znam da je preventiva ishranom (od krmača do odojaka) najbolja, ali...
BOŽIDAR je napisao/la:30 KN JEFTINIJE ako kupiš 10 KG?
ja sam ga danas kupil 10 kg 107 kn, ima ga u prvci u sv. petru, dal ga imaju i u koprivnici neznam.
a evo zakaj nema nist o kostovitu na stranicama od veterine ovo copy/paste s njihove stranice "2008., VETERINA d.d. reorganizira svoje poslovne djelatnosti u sljedećih pet podružnica koje su u cijelosti u njezinom vlasništvu - VETERINA d.o.o. (veterinarski lijekovi), VETERINA Nutricius d.o.o. (dodaci stočnoj hrani); Vita Medera d.o.o. (dezinficijensi), VETERINA Kalinova d.o.o. (sredstva za zaštitu bilja) i VETERINA Usluge d.o.o. (poslovne usluge)"
koji je najbolji premix za tov svinja, vaše iskustvo?
agrovet- Broj postova : 3
Registriran : 07.01.2010
0
imam oko 3000 komada svinja u tovu stalno, probao sam sve kombinacije na tržištu i uvijek se vračam na likra kpm2
uspoređivo sam sastav sa ostalim i do 50% je jaća od ostalih u 3 posto 450 000 ij viitamina a sano i ostali oko 300 ooo i manje 8 % lizina - salvana, milkkvit biomin jedva do 6-7 metionina 3% ostali jedva do 2 treonin triptofan, enzimi i sangrovit... ja stavljam pola posto manje nego sto bi trebalo... u zadnje tri godine niti jednog problema cjena oko 7.5 kuna /kg
mješam sa 50% kukuruza i cca 18% soje ostalo kako imam i mogu naći i idem s jednom recepturom od 25 kg do 110 kg a prodajem sve ali isključivo sve u split cjena za svinju ? a kako kad idem po mesnoj jedinici sad trenutno je 16-17 lipa a mesna mi nikad nije bila ispod 59,4 osim kad sam dao u vajdu pa mi izračunali 53... nikad više s njima nisam radio!
uspoređivo sam sastav sa ostalim i do 50% je jaća od ostalih u 3 posto 450 000 ij viitamina a sano i ostali oko 300 ooo i manje 8 % lizina - salvana, milkkvit biomin jedva do 6-7 metionina 3% ostali jedva do 2 treonin triptofan, enzimi i sangrovit... ja stavljam pola posto manje nego sto bi trebalo... u zadnje tri godine niti jednog problema cjena oko 7.5 kuna /kg
mješam sa 50% kukuruza i cca 18% soje ostalo kako imam i mogu naći i idem s jednom recepturom od 25 kg do 110 kg a prodajem sve ali isključivo sve u split cjena za svinju ? a kako kad idem po mesnoj jedinici sad trenutno je 16-17 lipa a mesna mi nikad nije bila ispod 59,4 osim kad sam dao u vajdu pa mi izračunali 53... nikad više s njima nisam radio!
sven- Broj postova : 27
God : 57
Zanimanje : stočar
Registriran : 07.01.2010
0
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 1 / 5.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.
|
|