AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi
Stranica 37 / 40. • 1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40
Re: Poticaji u poljoprivredi
Nisam pratio par dana, pa ste napisali toliko, da ne mogu direkt odgovarat.
U vezi visine poticaja na jedinicu:
Problem i nije toliko u tih x eura ili y eura, nego u percepciji vladanja i stanja u društvu, te razumijevanja države ko organizma, koje su njene prioritete.
U grubom:
Ti novci za poticaje su u EU definirani centralno, a isplatu izvodi lokalna vlast, koja te nove dobije iz EU budžeta..
Sad, neke države su odavni iskalkulirale, koliki je to stimulans, kad u ekonomiju uđe jedna tolika suma novca. Zato se kao primjer Austrija odmah poslije objave iznosa subvencija po kulturama itd., pobrine, da se ti novci isplate što brže. U normalnim se godinama za tu potrebu i država zaduži.
Zbog toga se kod nas svi bunimo kako su Austrijanci mogli kupit veštak u zimi po pola jeftinije od nas, koji smo pare dobili i dugo poslije toga, kad su bila plaćene iz EU kase.
Iz toga i dolazi nezadovoljstvo naših poljoprivrednika, koje smo posjetili s Bogecom.
Pošto su tema poticaji, mogu bit siguran, kako ih dobiju više nego u Hrvatskoj, a kad se uslovi usporede s Austrijom, svima pukne film.
Kad si 20 km od druge države, možeš usporedit svaki potez, koji se uradi.
U Austriji inspekcija brine, da tvoje gospodarstvo odgovara EU normama, da bi dobio što više novca, jer taj novac ulazi u ekonomski sistem države.
Kod nas zbog totalnog primitivizma, gluposti i ljubomore, inspekcije dolaze, da ti traže što više grešaka te time ti skinu što više subvencija. Niko od nadležnih im nije obrazložio, kako ti novci ne idu za njihovu platu, nego se vrate nazad u EU kasu.
A možemo bit sigurni, kako imaju 'normu', kad idu na teren, koliko novca trebaju 'povratit', ko policajci, iako svi ti kategorično demantiraju.
A drugo je, kako se u državnim službama često 'zna' i 'predviđa', što bi viši po rangu voljeli, pa se za svaki slućaj napravi i koja neopravdana intervencija, da im niži pokažu, kako su odani.
Zanimljivo je da su svi, koji su bili u pregovorima sa EU u našem timu sad zaposleni u Belgiji i Luksemburgu u EU višim službama. Niko me neće uvijerit, da nisu 'zaboravili' kaku sitnicu kojom je EU uštedila, a oni dobili dobru sinekuru.
U vezi visine poticaja na jedinicu:
Problem i nije toliko u tih x eura ili y eura, nego u percepciji vladanja i stanja u društvu, te razumijevanja države ko organizma, koje su njene prioritete.
U grubom:
Ti novci za poticaje su u EU definirani centralno, a isplatu izvodi lokalna vlast, koja te nove dobije iz EU budžeta..
Sad, neke države su odavni iskalkulirale, koliki je to stimulans, kad u ekonomiju uđe jedna tolika suma novca. Zato se kao primjer Austrija odmah poslije objave iznosa subvencija po kulturama itd., pobrine, da se ti novci isplate što brže. U normalnim se godinama za tu potrebu i država zaduži.
Zbog toga se kod nas svi bunimo kako su Austrijanci mogli kupit veštak u zimi po pola jeftinije od nas, koji smo pare dobili i dugo poslije toga, kad su bila plaćene iz EU kase.
Iz toga i dolazi nezadovoljstvo naših poljoprivrednika, koje smo posjetili s Bogecom.
Pošto su tema poticaji, mogu bit siguran, kako ih dobiju više nego u Hrvatskoj, a kad se uslovi usporede s Austrijom, svima pukne film.
Kad si 20 km od druge države, možeš usporedit svaki potez, koji se uradi.
U Austriji inspekcija brine, da tvoje gospodarstvo odgovara EU normama, da bi dobio što više novca, jer taj novac ulazi u ekonomski sistem države.
Kod nas zbog totalnog primitivizma, gluposti i ljubomore, inspekcije dolaze, da ti traže što više grešaka te time ti skinu što više subvencija. Niko od nadležnih im nije obrazložio, kako ti novci ne idu za njihovu platu, nego se vrate nazad u EU kasu.
A možemo bit sigurni, kako imaju 'normu', kad idu na teren, koliko novca trebaju 'povratit', ko policajci, iako svi ti kategorično demantiraju.
A drugo je, kako se u državnim službama često 'zna' i 'predviđa', što bi viši po rangu voljeli, pa se za svaki slućaj napravi i koja neopravdana intervencija, da im niži pokažu, kako su odani.
Zanimljivo je da su svi, koji su bili u pregovorima sa EU u našem timu sad zaposleni u Belgiji i Luksemburgu u EU višim službama. Niko me neće uvijerit, da nisu 'zaboravili' kaku sitnicu kojom je EU uštedila, a oni dobili dobru sinekuru.
Opet je tih 400 - 500 € velika lova . Kod nas je na papiru oko 300 € ali mi to nismo omirisali jer eto i za 2008. godinu nam fali 15 % što je nekih 1900 kn ili ugrubo 260 € a za 2009 je 1350 kn ili 180 € . Uvijek dobijemo manje ( ili u gnojivu ) a vladajući se hvale da smo nacija sa najvećim poticajima i razbacuju se sa tom 2250 kn brojkom kao da je ona stvarna .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
pingo je napisao/la: a vladajući se hvale da smo nacija sa najvećim poticajima i razbacuju se sa tom 2250 kn brojkom kao da je ona stvarna .
Problem je, kad se poljoprivrednici razbacuju s investiranjem, baziranim na tim brojkama.
Zbog toga sam siguran, da bude Bogecova štala sigurno isplativija investicija od onih 's 5 krava na 100 u 100 dana', iako s puno manje državnih novaca.
Nisu poljoprivrednici krivi što očekuju ono što im je obećano zakonom . Ako pišeš na svakom papiru tu brojku od 2250 kn onda ju i isplati .
3
... a za bogeca se ja ne sekiram niti koliko za crno ispod nokta . Taj da napravi piceriju , frizerski salon ili da iznajmljuje zmajeve opet bi bio uzor svima ostalima .
3
pingo je napisao/la:... a za bogeca se ja ne sekiram niti koliko za crno ispod nokta . Taj da napravi piceriju , frizerski salon ili da iznajmljuje zmajeve opet bi bio uzor svima ostalima .
ovo je bio najbolji komentar koji sam ikad pročitao, hvala prijatelju
da štalu moram gradit, to mi je najslabija karika za sada, proizvodnju imam al nemam uvjete pa me to koći
polja su na razini to svi znaju i ptice na grani.
tine
el bude došel andrej na gudovački sajam, za štalu da malo podivanimo konkretnije
bogec- Broj postova : 28
Registriran : 10.03.2008
0
ne postoji zakon koji državu tjera da isplati poticaje..pingo je napisao/la:Nisu poljoprivrednici krivi što očekuju ono što im je obećano zakonom . Ako pišeš na svakom papiru tu brojku od 2250 kn onda ju i isplati .
Čobanković je to dobro rekao neki dan..
druga stvar su obećanja i neispunjenje onoga što može biti maksimalni poticaj..
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
e picek ja bi volio da ministarsvo tebi daje kapitalo ko meni za godinu i pol i više pa bi vidio tebe i tvoju firmu kak bi funkcionirala.ajmo smanjit cijenu traktora za 40% u startu pa se ti bori sa ministarstvom za kapitlnno ili sad ipard ak me razumijete ak ne pojasnit ču! ja bi i tebi i čobankoviču smanjio plaču (godišnju) za 40% pa bi vidio kako dišete! a ne prozivat ljude kao bogec i mnogi druri kao i ja da smo glupavi i da neznamo radit i gospodarit! najlakše je uzet kajmak što takvi kao ti i banke rade! treba izač na prosvjede pa makar ispred svoje kuče
8441žu- Broj postova : 13
Registriran : 26.02.2010
1
Picek je napisao/la:ne postoji zakon koji državu tjera da isplati poticaje..pingo je napisao/la:Nisu poljoprivrednici krivi što očekuju ono što im je obećano zakonom . Ako pišeš na svakom papiru tu brojku od 2250 kn onda ju i isplati .
Pa ja se slažem neka onda ukinu poticaj, i onda ćemo mi lagano sijati sjeme koje košta 70 kn po metru (a ne 300), bacit ću stajnjak a umjetno neću ni kupovati, znači od svega bi trebao kupiti samo herbicide, jer me ništa nebi tjeralo na visoke prinose jer i sa malim bi imao sasvim solidnu zaradu, ali bi onda vidjeli kome bi "pripele vile očima", kada je sjetva onda se priča o poticajima da bi se navukli ljudi da siju,a kad dođe isplata onda obavezno problemi......
e picek ja bi volio da ministarsvo tebi daje kapitalo ko meni za godinu i pol i više pa bi vidio tebe i tvoju firmu kak bi funkcionirala.ajmo smanjit cijenu traktora za 40% u startu pa se ti bori sa ministarstvom za kapitlnno ili sad ipard ak me razumijete ak ne pojasnit ču! ja bi i tebi i čobankoviču smanjio plaču (godišnju) za 40% pa bi vidio kako dišete! a ne prozivat ljude kao bogec i mnogi druri kao i ja da smo glupavi i da neznamo radit i gospodarit! najlakše je uzet kajmak što takvi kao ti i banke rade! Evil or Very Mad treba izač na prosvjede pa makar ispred svoje kuče
upravo tako, ja sam jesenas kupovo prikoliu koja košta 97 000 kn, i stim po običaju došlo je do problem oko isporuke pa sam ja tu malo iskoristio priliku i našao u drugoj firmi prikolicu istu ali za 87 000 kn, i na spomen da raskidam ugovor zbog njihovog neispoštivanja isporuke su mi skinili cijenu na 87 000 kn u roku pet minuta............ e sad se postavlja pitanje kolika je tu još marža (a ima je dosta) kada oni su mogli imati tu cijenu prikolice.
Picek je napisao/la:ne postoji zakon koji državu tjera da isplati poticaje..pingo je napisao/la:Nisu poljoprivrednici krivi što očekuju ono što im je obećano zakonom . Ako pišeš na svakom papiru tu brojku od 2250 kn onda ju i isplati .
ne radi se o tome da nam država mora isplatiti, nego da nam isplati ono što je obećano, dogovoreno i na osnovu čega smi mi ušli u proizvodnju, sustav i kalkulaciju, pa nismo mi zadnja marva u ovoj državi
ti si u biznisu i znaš da obećanje i dana riječ puno znači poslovnom partneru
desi se viša sila, kao što je sad kriza budžeta, ali što se desilo - bahati osmjeh kako je sve u redu i seljačke novce bez pardona transferirati u "gospodarstvo"
nesposobno ministarstvo i dalje štanca zakone bez pokrića (teleteks 205) i maže oči javnosti, a nama podmazuje ono ostraga da nam kasnije lakše utera...
Mislim da ako dođe do prosvijeda, da uopće ne bi trebalo tražiti poticaje. Ne treba se koncentrirati na krive stvari. Poticaj je u svemu nevažan, jer se i sa drugim potezima može pojeftiniti proizvodnja. Evo na primjer sjetva naturalnog sjemena ili ukidanje registracije zaštitinih sredstava ili prihvaćanje eu liste sjemena (zapravo već sada uvesti europske standarde u tim područijima) ili korigiranje onog pravilnika o visini cijene otkupa i zakupnine poljoprivrednog zemljišta. Međutim naše birokratizitrane institucije presporo djeluju, treba im koja godina da se neki prijedlog razmotre, a kamoli da donesu ikakvu odluku. I možda konačni prestanak laganja o ukupnoj situaciji u državi. Ako je situaciji teška, mi smo spremni podnijeti svoj dio tereta (kao i uvijek). Ali i ostale kategorije koje vise na proračunu, (a nisu produktivne), isto moraju nositi svoj dio tereta, a to znači da ako netko prima povlaštanu mirovinu koja mu se isplaćuje iz tog istog proračuna, molim lijepo, da i on osjeti da podnosi teret krize. To će ga sigurno učiniti ponosnim, kao i nas.
I nemojte tako po Piceku, on kaže što misli i to je OK. Svatko ima pravo na svoje mišljnje. Njegov posao je jako vezan za naš posao i naša kriza je i njegova kriza i to on jako dobro zna. Može biti za i protiv poticaja, dok god raspravljamo argumentirano, dotle ima šanse da dođemo do nekih riješenja. I ja mislim da novci koji su kroz ovakvu podijelu poticaja došli proteklih godina većinom nisu donijela željeni napredak. I ovakva podijela novca vrlo vjerovatno kad-tad bi nas dovela do Grčkog modela (i riješenja), ako već tamo nismo. Dosadašnji model je dobar samo za politiku koja shvaća poticaj kao sredstvo svoje političke promocije u izborne svrhe. A na kraju sve dijelovanje politike se svodi na izborne svrhe.
I nemojte tako po Piceku, on kaže što misli i to je OK. Svatko ima pravo na svoje mišljnje. Njegov posao je jako vezan za naš posao i naša kriza je i njegova kriza i to on jako dobro zna. Može biti za i protiv poticaja, dok god raspravljamo argumentirano, dotle ima šanse da dođemo do nekih riješenja. I ja mislim da novci koji su kroz ovakvu podijelu poticaja došli proteklih godina većinom nisu donijela željeni napredak. I ovakva podijela novca vrlo vjerovatno kad-tad bi nas dovela do Grčkog modela (i riješenja), ako već tamo nismo. Dosadašnji model je dobar samo za politiku koja shvaća poticaj kao sredstvo svoje političke promocije u izborne svrhe. A na kraju sve dijelovanje politike se svodi na izborne svrhe.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Svi smo uračunali tih 2250 kn poticaja još prošle godine kada smo ulazili u proizvodnju . Nismo ih uračunali jer nam se tako prdnulo nego jer nam je tako rečeno . To što su nam sada napravili nije dopustivo . Evo recimo ti na tvoju tvrtku koja prodaje traktore imaš neki porez i znaš koliko te on godišnje košta . Zamisli da ti sada država kaže čuj porez na tvrtu ti retroaktivno za pretprošu godinu dižemo za 15 % , za prošlu godinu ga dižemo za 40 % i umjesto Valtri traktora ti dajemo 45 YTO-a da ih prodaš a tebi je to svejedno jer traktor je traktor a ti ih tako i tako prodaješ te za tekuću godinu ti isto dižemo porez za 40 % i od 270 različitih strojeva koje si imao u prodaji prije dvije godine ti smanjujemo lepezu na samo 9 različitih strojeva koje smiješ imati u prodaji ove godine . Zar bi to bilo u redu ? Naravno da nije u redu a mi smo baš to doživjeli niti krivi niti dužni .Picek je napisao/la:ne postoji zakon koji državu tjera da isplati poticaje..pingo je napisao/la:Nisu poljoprivrednici krivi što očekuju ono što im je obećano zakonom . Ako pišeš na svakom papiru tu brojku od 2250 kn onda ju i isplati .
3
Ili pazi ovo, u zakonu piše da je poticaj za kapitalna ulaganaja maksimalno 40%. Kako bi bilo da u poreznom zakonu piše da je (na primjer) porez na dobit minimalno 5% ili PDV je minimalno 3%? I da još poslije toga slijedi stavak zakona u kojem se objašnjava da ako država nema novca u proračunu može posegnuti u džep poreznih obaveznika koliko joj se svidi...
Kada su stvari definirane tako varijabilno i varljivo svašta možeš očekivati. A tako su definirane jer državni ekonomisti uopće ne znaju koliki će im biti prihodi, nemaju čak ni približnu projekciju, a htjelo bi se puno novaca podijeliti. I odavde svako malo rebalans proračuna (čitaj to kao: promašili smo prošli proračun, pa ga moramo zakrpati i napraviti preraspodjelu). Treba napraviti puno veće korake od ovog smanjivanja poticaja. A za njih politika nema hrabrosti. Jer socijalni mir je najvažniji.....
Kada su stvari definirane tako varijabilno i varljivo svašta možeš očekivati. A tako su definirane jer državni ekonomisti uopće ne znaju koliki će im biti prihodi, nemaju čak ni približnu projekciju, a htjelo bi se puno novaca podijeliti. I odavde svako malo rebalans proračuna (čitaj to kao: promašili smo prošli proračun, pa ga moramo zakrpati i napraviti preraspodjelu). Treba napraviti puno veće korake od ovog smanjivanja poticaja. A za njih politika nema hrabrosti. Jer socijalni mir je najvažniji.....
117
bogec je napisao/la:pingo je napisao/la:... a za bogeca se ja ne sekiram niti koliko za crno ispod nokta . Taj da napravi piceriju , frizerski salon ili da iznajmljuje zmajeve opet bi bio uzor svima ostalima .
da štalu moram gradit, to mi je najslabija karika za sada, proizvodnju imam al nemam uvjete pa me to koći
tine
el bude došel andrej na gudovački sajam, za štalu da malo podivanimo konkretnije
To i je najžalosnije kad ubiju čovjeka koji ima viziju a da negovorimo znanje i prije svega volju....JEDNOSTAVNO TRAGEDIJA
Naravno da se pridružujem čestitkama glede Bogeca ...nego Bogec kako mašina jesi imo kakih problema koliko si napravio sati i jesi radio veliki servis koji...
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
11
sada sam imao razgvor sa jednim prijateljem čiji je gazda bio na sastanku kada je čobanković dao izjavu oko smanjivanja poticaj, i kaže da su se svi sa toga sastanka jednostavno ustali i napustili ga,..... a da je poslije čobanković izjavio da to nije za ovu godinu već da će to biti nagodinu , e sada tko tu koga.......... stvarno neznam
"HSS podržava prosvjede, dok će se Laslova udruga o tome tek odlučiti ovih dana."
evo jedan citat iz novina, juce smo o tome pricali i mislim da vam je sad sve jasno ko suza
evo jedan citat iz novina, juce smo o tome pricali i mislim da vam je sad sve jasno ko suza
Dajte ljudi pa kuda europska unija ? ako ce smanjiti poticaje za 40 % neka smanje,ali ja hocu onda znati kuda cu na ljeto sa pšenicom i po toj zastitnoj cijeni cu ga prodavati. A ne mi ono vršimo kada sve na vrpu predamo pšenicu onda razgovaramo o cijenu, jel to moguće ?Pa jest moguće kada se to događa! Svaka cast sto spominjete europsku uniju ,ali ako cemo tako onda cemo i raditi po njihovim standardima,gdje je gnojivo jeftinije , gdje je gorivo kvalitetnije. gdje je sjeme pšenice jeftinija , gdje se zna koja ce cijena biti ratarski kultura , mlijeka i tako dalje. A da ne spominjem gdje su zakoni stroži sto se tiče varanja poticaja i neznam dalje sto se toga tiče. i jos da dodam tamo gdje golubi nećeju otići iz silosa
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
63
→→→ : O SEBI
Baš zato Zrine i događaju se ovakve pljačke........."nestanci" žita iz silosa itd....... da bi do ulaska u uniju se dovoljno nakrli i opskrbili svoje račune bespravnim novcem, pa da za svaku pizdariju u unije imaju para za dobre odvjetnike, za sada imaju Bajića koji ih štiti sa tim da ne podiže tužbe protiv njih, ali u EU to neće važiti pa im je malo strka.........
a nisu svjesni da po ulasku u Eu prestaje važiti vizni režim, tako da se lako može desiti da pojedinci prodaju sve ovdje i jednostavno napustu ovu državu kao što se radilo u bivšoj juge, ali će u ovom slučaju to ići malo lakše .....
a nisu svjesni da po ulasku u Eu prestaje važiti vizni režim, tako da se lako može desiti da pojedinci prodaju sve ovdje i jednostavno napustu ovu državu kao što se radilo u bivšoj juge, ali će u ovom slučaju to ići malo lakše .....
Krx je napisao/la:bogec je napisao/la:pingo je napisao/la:... a za bogeca se ja ne sekiram niti koliko za crno ispod nokta . Taj da napravi piceriju , frizerski salon ili da iznajmljuje zmajeve opet bi bio uzor svima ostalima .
tine
To i je najžalosnije kad ubiju čovjeka koji ima viziju a da negovorimo znanje i prije svega volju....JEDNOSTAVNO TRAGEDIJA
Naravno da se pridružujem čestitkama glede Bogeca ...nego Bogec kako mašina jesi imo kakih problema koliko si napravio sati i jesi radio veliki servis koji...
da prijatelju ubijaju u pojam, pazi imam fakultet, idem na magisterij i kad to završim po nekoj sistematizaciji radnih mjesta u firmama ja bi trebao biti direktor u najmanju ruku, al ne ja kao školovan i puno nas koji imamo fakultet se zajebavamo sa kravama, dižemo kredite, ne spavamo noćima od muke.
ma sve u svemu nije ni država kriva baš tolko, ok nek sad ovo isplate svima kak treba , al nek pošteno se veli, nema više poticaja i tak je najpoštenije, da svi znamo i da znamo orjentirat se na proizvodnji, uvest neke mjere potpore po kili ili litri nikako na hektar jer se time financira loše proizvođače koji na kraju imaju čak i zaradu u neradu.
i onda če oni koji ne ulažu otpast, oni koji ne znaju radit otpast, oni koji ne rade nemaju šta predat, ali treba reć ok poticaj po kili je u ovom slučaju, ako ste proizveli 7 tona pšenice na hektar tog i tog sastava, a sastav če proisteći iz gnojidbe i genetike,pa nadalje, svake godine analiza tla na npk gnojiva (nitratna direktiva je totalna nebuloza), pa da vidimo da li vi vračate tlu fosfor i kalij, a ne sam sa 100 kila kana da idete i čekate led da potuče da zaradite.
poticaj po kravi je malo upitan, jer neko može imat 100 krava ništ koristi a drugi 50 krava i 20 puta veču proizvodnju, znači nema držanja krava i 5 litara po kravi dnevno
dalo bi se to sve skupa izreguliurat, a ne ovak djelit novci gdje od toga djeljenja oni koji stvarno ulože su u problemima jer su uložili i jer žele radit na višoj razini, dok ovi koji su sam na papiru prijavljeni dobivaju pare za nerad
nadalje skoro 50 posto poticaja ide u ruke ljudima koji primaju poticaj a dali su zemlju u arendu a poticaj sami uzimaju, u tom slučaju država daje poticaj za vlasništvo a ne proizvodnju
uh dalo bi se tu pisat svašta sa svakakvih aspekata i opet nekim nebi pasalo, zato sam da se poticaji ukinu barem ovo po hektaru, ili uvest zaštitne cjene ispod čega nemre neka roba standardne kvalitete ič il neke druge mjere uvest da se ljudi znaju orjentirat
evo ovo što ne bilo na teletekstu šta sve ostaje od poticaja je dano svima na znanje i ravnanje, i onda se budu ljudi našli neki pametni da nije bilo rečeno, i da im je neko nešt obečo
nek sad ovo isplate u 100 % iznosu i nek ukinu poticaje jer ovako je sve nesigurno, dok nebude poticaja znat če se s čim se raspolaže pa makar sa nula kuna, al če se znat da je nula kuna
i ovo sve što sam napisao nekima neče pasat, al jednom se treba napravit rez i reč oni koji su dobri ( ne veliki) nek opstanu, dok drugi baj baj
jer ovako kad ja imam 3 kulture godišnje na jednoj parceli sa modelom poticanja na ha ja sam totalni gubitaš, dok ovaj sa nekom kulturom koja je više drač neg kultura je za cjeli poticaj u zaradi
postavlja se pitanje za šta mi radimo , mi svi koji ulažemo u tehniku i tehnologiju (dvije različite stvari)
rođo ide munja ko luda, nisam imao kvarova, prije mi je pukao u navoju šaraf na reverzoru gdje se spaja sa getribom , eto to su mi slagali, on se je odšarafio jedan dio pa je bio labav i puko baš kod navoja na kučištu, drugo je sve super, ide mali , sad ima tisučku sati tu malo više.
bogec- Broj postova : 28
0
poticaj po kili kad bi davali ond bi bili skroz ludi (nisu ni ovaj pametniji puno) jer bi tek onda lopovi imali neoganicen prostor za muljanje, pa svako bi imo neke lude prinose i tu onda nema kraja lopovluku
kao sto sam vec rekao bolje nista poticaja nego ovako, nek i te preostale 2 miljarde daju pekarima i mlinarima a onda nek njih pritisnu da dignu cijenu zita na recimo 1,50kn/kg a brasno i pekarski proizvodi nek poskupe 100% ako treba, kad moze 1 litra benzina kostat 8kn a litra vode 5kn ne vidim razlog zasto i kruh nebi kosto 10kn a litra mlijeka 7-8kn a stocarima nek daju 4kn bez premije i ja mislim da bi bili zadovoljni a trgovci bi i dalje imali 100% marze
kao sto sam vec rekao bolje nista poticaja nego ovako, nek i te preostale 2 miljarde daju pekarima i mlinarima a onda nek njih pritisnu da dignu cijenu zita na recimo 1,50kn/kg a brasno i pekarski proizvodi nek poskupe 100% ako treba, kad moze 1 litra benzina kostat 8kn a litra vode 5kn ne vidim razlog zasto i kruh nebi kosto 10kn a litra mlijeka 7-8kn a stocarima nek daju 4kn bez premije i ja mislim da bi bili zadovoljni a trgovci bi i dalje imali 100% marze
Nije uopće bitno koliko tona imaš po hektaru ili koliko litara proizvedeš po kravi. Bitno je koliko te ta tona (ili litra mlijeka) košta kada ju proizvedeš. Ako je za tebe optimum 3000 litara po kravi, ili 5000 kg kuruza po hektaru, to je onaj prinos na kojem imaš maksimalnu zaradu. Naravno koliko si uložio - toliko ćeš i imati. Ali kada više ulažeš - više i trošiš. Treba naći optimum - a to nije uvijek maksimalni prinos. Zapravo maksimalni prinos skoro nikada nije optimum (maksimalni prinos je optimum samo kada ništa ne ulažeš u proizvodnju). Zadatak obrazovanja je da unaprijed odrediš ciljani prinos koji je u funkciji maksimalne zarade (to je ona razlika između proizvođačke cijene i prodajne cijene - ako je ima), da pokušaš doseći taj zadani prinos uz što manji trošak u proizvodnji, da maksimaliziraš učinak radnika, strojeva i opreme. Jer od zarade (razlike) se živi prijatelji moji, a ne od hvalospjeva tipa 'proizveo sam18 tona kukuruza po hektaru....'
Proizvodnja na višoj razini, kako ti reče, je načelno u redu, ali u toj višoj razini proizvodnja mora biti jeftinija po jedinici proizvoda, inače ništa od toga u tržišnom gospodarstvu. Može se dogoditi da te proizvodnja više košta i svjesno ideš u to jer se ostvaruju neki druge pogodnosti ('eko proizvodnja' - to je za mene osobno velika magla, ali eto neka se i to spomene, ili sigurniji prinos koji ćeš ostvariti ili se pripremaš za nadolazeću regulativu, pa svjesno ulažeš da bi bio u budućnosti konkurentan itd.).
Sve gore navedeno treba i znati izračunati, a kada vidim mnoge računice koje ljudi rade, kosa na glavi mi se diže, ali to mogu shvatiti ljudi su možda neobrazovani, možda ne razumiju kako bi se to trebalo raditi, ali kada nam sa računicama izlaze profesori sa faksa i na primjer kažu da se isplati uz današnje inpute proizvoditi pšenicu po 0.8 Kn, to se onda zove velika pizdarija. Takve treba uredno prozvati neka pokažu svoje računicue svima na vidjelo, pa ćemo brzo vidjeti tko i gdje griješi. Paušalne izjave takvog tipa su razgovor za birtiju i to nije ozbiljno. A takvi su obično u funkciji nečije politike cijena ili poticaja ili nečijeg neznanja.
Ja sam naučio dosta davno da su pravila igre vrlo promijenjljiva i to što je vlast nekompetentnija, pravila se češće mijenjaju (nije bitno u čijem interesu). Nema stalne politike prema nikome ovdje - i to je ono što nas najviše lomi. Za vodit dugoročno kompetentnu politiku treba nešto i znati, a ne boriti se samo za stolicu u nekom ministarstvu. A kako nešto profesionalno znati (?), kada za dolazak na neko rukovodeće mjesto u bilo kojem ministarstvu treba se godinama po strankama nekome 'uvlačiti' da bi možda jednog dana postao netko u nekom ministarstvu, i to samo ako stranka na koju si stavio svoje žetone pobijedi na izborima ili uđe u 'koaliciju'. Nije tu bitna profesionalna stručnost (koju niti ne stječeš 'uvlačenjem') nego podobnost i da li ćeš vjerno provoditi ideje nekog vođe, poštivati hijerarhiju, 'pokrivati' greške svoje stranke ili trenutne koalicije i ukazivati na tuđe propuste. To su odlike današnjih političara, pa si vi odlučite koliko su stručni. Samo jedan nezavisni i neprilagođeni čovijek na pravom položaju napravio bi dar-mar u ovakvoj državi. Zato takav nikada ne smije doći na položaj. Ako i pokaže najmanji signal takvog ponašanja, slijedi degradacija 'na novu dužnost'. Ne kažem da su svi ljudi po prirodi pokvareni, ali tko se nije prilagodio ovim normama, nema mu mjesta na odgovornoj dužnosti. Dok god je bilo novaca politika koja se vodila bila je jednostavna: pomalo novca svima, što šira baza, da se 'podmaže' biračko tijelo da se lakše odluči na izborima. Trošak se lako opravdao, ali s obzirom da se nije dijelio zarađeni novac, višak, nego su se dizali krediti, oni su ostali za otplatu. A i navike su se stvorile. Sada novca više nema (iako se kriza u proračunu nikako ne želi priznati) a ostale su navike i velike interesne grupe društva koje ovise o milostinji proračuna. S obzirom da smo mi vjerovatno najmanja interesna grupa koja je primala te novce iz proračuna (i jedan od najmanjih 'potrošača' takvog novaca) - prvi smo otpali jer je to za politiku trenutačno najmanja šteta, a izgleda da po njihovoj procjeni nismo baš 'sigurni' glasači na slijedećim izborima.
Proizvodnja na višoj razini, kako ti reče, je načelno u redu, ali u toj višoj razini proizvodnja mora biti jeftinija po jedinici proizvoda, inače ništa od toga u tržišnom gospodarstvu. Može se dogoditi da te proizvodnja više košta i svjesno ideš u to jer se ostvaruju neki druge pogodnosti ('eko proizvodnja' - to je za mene osobno velika magla, ali eto neka se i to spomene, ili sigurniji prinos koji ćeš ostvariti ili se pripremaš za nadolazeću regulativu, pa svjesno ulažeš da bi bio u budućnosti konkurentan itd.).
Sve gore navedeno treba i znati izračunati, a kada vidim mnoge računice koje ljudi rade, kosa na glavi mi se diže, ali to mogu shvatiti ljudi su možda neobrazovani, možda ne razumiju kako bi se to trebalo raditi, ali kada nam sa računicama izlaze profesori sa faksa i na primjer kažu da se isplati uz današnje inpute proizvoditi pšenicu po 0.8 Kn, to se onda zove velika pizdarija. Takve treba uredno prozvati neka pokažu svoje računicue svima na vidjelo, pa ćemo brzo vidjeti tko i gdje griješi. Paušalne izjave takvog tipa su razgovor za birtiju i to nije ozbiljno. A takvi su obično u funkciji nečije politike cijena ili poticaja ili nečijeg neznanja.
Ja sam naučio dosta davno da su pravila igre vrlo promijenjljiva i to što je vlast nekompetentnija, pravila se češće mijenjaju (nije bitno u čijem interesu). Nema stalne politike prema nikome ovdje - i to je ono što nas najviše lomi. Za vodit dugoročno kompetentnu politiku treba nešto i znati, a ne boriti se samo za stolicu u nekom ministarstvu. A kako nešto profesionalno znati (?), kada za dolazak na neko rukovodeće mjesto u bilo kojem ministarstvu treba se godinama po strankama nekome 'uvlačiti' da bi možda jednog dana postao netko u nekom ministarstvu, i to samo ako stranka na koju si stavio svoje žetone pobijedi na izborima ili uđe u 'koaliciju'. Nije tu bitna profesionalna stručnost (koju niti ne stječeš 'uvlačenjem') nego podobnost i da li ćeš vjerno provoditi ideje nekog vođe, poštivati hijerarhiju, 'pokrivati' greške svoje stranke ili trenutne koalicije i ukazivati na tuđe propuste. To su odlike današnjih političara, pa si vi odlučite koliko su stručni. Samo jedan nezavisni i neprilagođeni čovijek na pravom položaju napravio bi dar-mar u ovakvoj državi. Zato takav nikada ne smije doći na položaj. Ako i pokaže najmanji signal takvog ponašanja, slijedi degradacija 'na novu dužnost'. Ne kažem da su svi ljudi po prirodi pokvareni, ali tko se nije prilagodio ovim normama, nema mu mjesta na odgovornoj dužnosti. Dok god je bilo novaca politika koja se vodila bila je jednostavna: pomalo novca svima, što šira baza, da se 'podmaže' biračko tijelo da se lakše odluči na izborima. Trošak se lako opravdao, ali s obzirom da se nije dijelio zarađeni novac, višak, nego su se dizali krediti, oni su ostali za otplatu. A i navike su se stvorile. Sada novca više nema (iako se kriza u proračunu nikako ne želi priznati) a ostale su navike i velike interesne grupe društva koje ovise o milostinji proračuna. S obzirom da smo mi vjerovatno najmanja interesna grupa koja je primala te novce iz proračuna (i jedan od najmanjih 'potrošača' takvog novaca) - prvi smo otpali jer je to za politiku trenutačno najmanja šteta, a izgleda da po njihovoj procjeni nismo baš 'sigurni' glasači na slijedećim izborima.
117
da prijatelju ubijaju u pojam, pazi imam fakultet, idem na magisterij i kad to završim po nekoj sistematizaciji radnih mjesta u firmama ja bi trebao biti direktor u najmanju ruku, al ne ja kao školovan i puno nas koji imamo fakultet se zajebavamo sa kravama, dižemo kredite, ne spavamo noćima od muke.
jedna od službenih smjernica CAP-a je da poljoprivrednici iznađu dodatne prihode izvan poljoprivrede...znači u budućnosti te vidim kao dr mr direktora - mljekara
ma sve u svemu nije ni država kriva baš tolko, ok nek sad ovo isplate svima kak treba , al nek pošteno se veli, nema više poticaja i tak je najpoštenije, da svi znamo i da znamo orjentirat se na proizvodnji, uvest neke mjere potpore po kili ili litri nikako na hektar jer se time financira loše proizvođače koji na kraju imaju čak i zaradu u neradu
postoje proizvodne potpore po litri - državna premija
bilo bi dobro da što prije prestaneš maštati o promjenama poticanja po proizvodu, a ne po površini ... tako je gotovo svugdje u razvijenom svijetu i to iz razloga što potpore po svojoj definiciji i nisu namijenjene povećanju proizvodnje nego nečemu drugome
na razini eu postoji višak mnogih polj. proizvoda, zamisli kako bi se javnosti objasnila poticanja tih kultura
nadalje skoro 50 posto poticaja ide u ruke ljudima koji primaju poticaj a dali su zemlju u arendu a poticaj sami uzimaju, u tom slučaju država daje poticaj za vlasništvo a ne proizvodnju
točno, ali to je po jednoj od definicija poticaja sasvim legitimno...državi je bitno da na polju ne raste korov iliti pustoš
nek sad ovo isplate u 100 % iznosu i nek ukinu poticaje jer ovako je sve nesigurno, dok nebude poticaja znat če se s čim se raspolaže pa makar sa nula kuna, al če se znat da je nula kuna
ovo i ja zagovaram, igru otvorenih karata, pa nek blefira tko je za to sposoban...dapače, ovakvu igru bi trebalo uvrstiti za koji dan na dnevni red sastanka prosvjednika i resornih
postavlja se pitanje za šta mi radimo , mi svi koji ulažemo u tehniku i tehnologiju (dvije različite stvari)
ovo je već univerzalno pitanje...veliki gazda T zasigurno pliva na milionima, jel mu treba još mercatora i vupika...ovo je slučajni primjer koji samo govori da u nekim stvarim postoji više perspektiva (pogleda) i ako se ugledaš na one koji su ispod tvoje razine - postaješ kao oni, a progres ne ostvaruju jednobrazni ljudski roboti nego duh, poduzetništvo i inteligencija...od pamtivjeka
Dodatni prihodi izvan poljoprivrede....
Čovijek od kojeg sam kupio kombajn u Bavarskoj prije 10ak godina sa suprugom je imao gospodarstvo sa 50ak krmača, iznajmljivao je građevinske strojeve, radio uslugu sa kombajnom, vozio autobus 4 sata na dan i radio 40 ha zemlje. Sin je bio zaposlen (valda) puno radno vrijeme kao mehaničar, a kćer je živjela sa njima na gospodarstvu. Eto tako se ljudi snalaze, ali od toliko poslova ne znam koji bi dobro odradio. Možda sve, a možda ni jedan.
Čovijek od kojeg sam kupio kombajn u Bavarskoj prije 10ak godina sa suprugom je imao gospodarstvo sa 50ak krmača, iznajmljivao je građevinske strojeve, radio uslugu sa kombajnom, vozio autobus 4 sata na dan i radio 40 ha zemlje. Sin je bio zaposlen (valda) puno radno vrijeme kao mehaničar, a kćer je živjela sa njima na gospodarstvu. Eto tako se ljudi snalaze, ali od toliko poslova ne znam koji bi dobro odradio. Možda sve, a možda ni jedan.
117
moj dragi paoru mislim da si još uvijek negdje u glavi na faksu ideje ti možda i nisu loše ali zaboravljaš da ovo nije eu najveći problem ovoga svega je pravna država sa njom naši politićari i njihovi poltroni nadam se da si ćuo izjave ovih dana vašeg Lasla njemu je sada bitan lanac od Mlinarića to je problem nisu to poticaji uvijek on kada je neka kriza napravi svoju priću i opstrukciju to ti je njegov zadatak dobije prostor na televiziji i to ti je gotova prića sada umjesto da smo jedinstveni takvi nas djele mi smo snaga a da toga nismo ni svjesni ujedinimo se i pokažimo snagu svim poltronima kao i tajkunima jer oni su naš problem oni nas sisaju i uništavaju sa svojim cijenama i uvijetima proizvodnje iotkupa njima ni ćobi ni država nemogu ništa gje je pšenica iz đakova žavršila to vam sve govori samo da ti napomenem ija sam seljak ali obrazovan ibit ću sretan kada budem vidio prosvjed ispred jednog centra našeg dobroćinitelja koji kaže kupujmo domaće poreklo ZNA SE
slavko88- Broj postova : 3
Registriran : 24.02.2010
0
Stranica 37 / 40. • 1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi (3)
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi (1)
» Poticaji u poljoprivredi (4)
» Poticaji u poljoprivredi (1)