AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
ŠLJIVA
Stranica 20 / 24. • 1 ... 11 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24
Re: ŠLJIVA
hvala!kad bi bilo dobro obaviti prskanje s obzirom da je sada mraz i inje na šljivama?
ivan jalsic- Broj postova : 7
Registriran : 07.07.2011
0
ivan jalsic je napisao/la:Pozdrav svima!kad bi trebalo obaviti zimsko prskanje i sa čime?ZMAJ
Bitno je da su bakreni pripravci i da se dobro držiš upustva proizvodjača.Neposredno nakon ili u tijeku opadanja lišća treba prskati s bakrenim preparatima 1-2% (CUPERBLAU Z, NORDOX, CHAMPION, CAFFARO, NEORAM). Drugi put se prska kad počnu pupovi bubrit u proljeće, a treći put neposredno prije listanja.
zmaj- Broj postova : 38
Registriran : 07.03.2010
2
Najbolje je kada je temperatura iznad 5 stepeni , bez vjetra i vedar dan.ivan jalsic je napisao/la:hvala!kad bi bilo dobro obaviti prskanje s obzirom da je sada mraz i inje na šljivama?
2
...nisam dugo bio na ovom forumu, al evo da ti odgovorim kad sam već ovdje; kad posadiš jednogodišnju sadnicu (a najbolje je to učiniti u jesen) ona obično izgleda kao jedna dugačka šiba, pritka, štap, eventualno s par izboja pri vrhu sadnice. U proljeće, neposredno prije kretanja vegetacije, takvu šibu jednostavno prikratiš na cca 80 - 100 cm visine na način da je odrežeš blago ukoso nešto iznad jednog vidljivog pupa.aanicc je napisao/la:jao zar je moguce da do sada nitko nije odgovorio..... dajte ljudi pomagajte, ev sad bi ih trebalo i prskati, kako sam procito na forumu, i dajte recite kakva je pravilna gnojidba, jel i za to ima posebno objasnjenje, ili je to standard, proljece i jesen....
Iz pupova koji su raspoređeni cijelom duljinom sadnice potjerat će izboji. Ti trebaš odbrojati gornjih cca 5 komada i njih ostaviti, a sve ostale od tog mjesta pa do zemlje jednostavno noktom otkinuti čim krenu. To treba ponoviti nekoliko puta u prvih mjesec dana vegetacije jer bit će još pupova koji će potjerati.
Na taj način postižeš da ti se iz tih nekoliko gornjih pupova razvije provodnica i nekoliko jakih osnovnih grana.
Neki ovo rade i na način da ostave najgornji pup (iz kojeg se razvije provodnica) i onda odaberu nekoliko pupova tako da ostavljaju 3 - 4 pupa "napreskokce" tj. npr. otkinu slijedeći pup ispod onog ostavljenog za provodnicu pa ostave jedan pa otkinu slijedeći i opet ostave jedan i tako ostave 3 - 4 pupa pazeći da svaki gleda na drugu stranu i isto tako onda pokidaju sve ostale pupove do tla.
Hoću reći, ti si taj koji određuje gdje će biti buduće grane, a ne slučajnost ili "majka priroda".
Što se jesenje prihrane tiče, nećeš pogriješiti ukoliko uokrug oko sadnice plitko motikom ukopaš cca 1/2 do 1 kg NPK gnojiva formulacije 7 : 20 : 30, 0 : 10 : 20, 8 : 26 : 26 i sl. Također, dobro zreli goveđi, konjski ili ovčji stajnjak u količini od 20 - 30 kg uvijek dobro dođe i s njim nikako nećeš pogriješiti. A u proljeće pri samom kretanju vegetacije možeš dati 200 g KAN-a i koncem travnja još jednom 200 g KAN-a. I naravno, gnojivo obvezno ukopati u tlo.
A sada u jesen možeš ih oprskati ili nordoxom ili cuprablauom. A neposredno prije kretanja vegetacije bilo bi dobro "okupati" ih crvenim uljem u koncentraciji od 3% (3 l na 100 l vode ili 3 dcl na 10 l vode). Sretno.
breskvar- Broj postova : 54
Zanimanje : dipl.ing.polj.
Registriran : 29.03.2009
0
...mišljenja sam da radiš u startu jednu od osnovnih grešaka, a to je proljetna sadnja voća . Najlošija jesenska/zimska sadnja bolja je od najbolje proljetne. Ovo iz razloga jer korijen cijele zime raste i do proljeća u jesen posađena sadnica ima već mnoštvo novih žilica, dok ona posađena u proljeće mora energiju trošiti istovremeno i na rast korijena i na rast nadzemnih organa tj. novih izboja. ne vjeruješ li, kupi sada 2 sadnice iste vrste i sorte (npr. 2 šljive č. ljepotice) pa jednu odmah sada posadi, a drugu zatrapi u pijesak (kako čine u rasadnicima i polj. trgovinama) i posadi je u proljeće. Pa ćeš iduće jeseni vidjeti više no očitu razliku između te 2 sadnice.aanicc je napisao/la:pozdrav, novi clan korisnog foruma, i novi vocar
zasadio sam 150 kom cacanske ljepotice, ovo im je prva godina, i dobro napreduju, inace tlo im je vrhunsko, i vec su se udebljale u odnosu na proljetnu sadnju.... ali imam problema, ugl neiskustvo... neke sljive nisu bacile grane na vrh stabla, nego na dnu, ali povis kalema, i sasvim je ok, ali neznam kako sada formirati krosnju, dali pustiti samo jednu najjacu granu do vise ne 80-100 cm i onda iz nje formirati krosnju, ili kako vec... i naravno zanimam me pravilna rezidba odmah od pocetka... pa da malo objasnite... i sve ostalo me zanima, pravilno prskanje i pravilna gnojidba za ovakvu vrstu , kada i koliko.... naravno kako me je krenulo, na proljece cu vjerovatno podici zasad za jos 300- 400 sljiva i jos ponesto drugog voca ... ako treba i slike cu stavit, samo mi objasnite kako i sta?
Za sadnju još uvijek nije kasno, može se saditi sve dok tlo ne počne smrzavati, naravno, ako je parcela pripremljena za sadnju.
0
ovako... ja znam da je bolja jesenka sadnja, ali posto imam drugi problem... sadnice nisam kupovao... nego ih je opcina dodjeljivala , tj kao pokretanje negog gospodarstva, jer je opcina mala, a i slabo se zemlja obradjuje, svi se iselise , i onda kao za zadrsavanje ostalog stanovnistva, oni pokrecu tu akciju, s kojom dodjeljuju sadnice.... odprilike od 100- 150 komada, onome tko se prijavio u roku... tako sam i ja, jer ima tih nekih 1h, ili 1.5h zemlje koja je teska za obradjivanje i slabo uspjevaju druge kulture... pa eto kad je vec dodjeljeno zasto nebih pokusao da podignem neki nasad... uglavnom, od 130 posadjenih sljiva 130 ih je se primilo, i sve su lijepo startale, i dobro se razvile...ali svakako je bilo redovno zaljevanje...e sad, tu stupa ona sadnja s proljeca... korijen je gubio snagu i energiju na svoje razvijanje, pa su neke sljive osusile u gornjem dijelu na tih 80 cm, a pupovi koji su se pojavili su narasli oko 30-40 cm od poda... e sad sta sa time napraviti, jel i tu pustati jednu provodnicu, ili osjeci sve osim jednog dok ne naraste na nekih 80 cm pa od tada pustati provodnice... uslikam ih ja vec cim bude ljepo vrijeme... pa vidite o cemu se radi... ali ovih 130 je da se malo naucim... kako sam cuo i ovo proljece ce opcina da djeli sadnice, i rekli su da ce zaokruzivat brojke na 300 kom, tako da bih ja mogao dobiti jos 170 kom... i ostalo cu nadosadit iz rasadnika...ali tek na sljedecu jesen... kao sto rekoste bolja je jesenska sadnja... a uostalom kad su džaba dobivene, da bude sljive za kompota, i malo rakije isplatile su se vec...
aanicc- Broj postova : 104
God : 32
Registriran : 24.09.2011
4
...da, kad već besplatno dijele valja to iskoristiti
0
pa da.. uslikat cu ja par vocki pa stavit na forum da vidite, i kazete sta napraviti sa tim mladicama...a i nadam se da ce ove sto budu sadjene na proljece biti dobre kao ove...
aanicc- Broj postova : 104
God : 32
Registriran : 24.09.2011
4
Nego de mi reci što ti je sve trebalo od štiva za doktorat iz pijanstva? Jesi moro ić na kake vježbe, negdi na praksu, staž i ostale cermonije?
Gost- Gost
prvo vježbaš uz svoj kazan,verificirane potvrde iz 10 birtija,10 potvrda od ukrajinki da možeš namazan dvaputa i staž min.20 g
haha, ova ti je dobrazvonis01 je napisao/la:prvo vježbaš uz svoj kazan,verificirane potvrde iz 10 birtija,10 potvrda od ukrajinki da možeš namazan dvaputa i staž min.20 g
2
zvonis01 je napisao/la:prvo vježbaš uz svoj kazan,verificirane potvrde iz 10 birtija,10 potvrda od ukrajinki da možeš namazan dvaputa i staž min.20 g
Prvo i drugo rješeno, prva polovica trećeg nedolazi u obzir, a druga polovica nije greda, a četvrto se nazire pomalo.
Gost- Gost
pozdrav ekipi, redovno vas čitam već jako jako dugo. Posadio sam oko 1,5 hektar šljiva ovu jesen. Za sad se drže, kupio sam certificirane sadnice, i male su dobro razvijen korijen.
Najviše me od svega zanima koliko da stavim gnojiva, jedne vile konjskog gnoja sam sad stavio na jesen i planiram neko umjetno. Pa me sad zanimaju vaša iskustva. INače sam sadio na tlo koje je oranica, obrađivano tlo, nemam problema s vodom i , imam nekih 80 cm do tvrdog sloja. Npravio sam podrivanje i sve. Jedino nisam radio meliorativnu gnojidbu, ali zato sam dok sam u brazdu sadio šljive oko svake šjive stavio konjski gnoj (ne blizu korijena)
smjer sadnje je sjever jug, 5x 4 sadnje
posadio sam 5 vrsta šljiva, rodnu i najbolju najviše pa stenly i bistrice imam nešto ali stara stabla
Najviše me od svega zanima koliko da stavim gnojiva, jedne vile konjskog gnoja sam sad stavio na jesen i planiram neko umjetno. Pa me sad zanimaju vaša iskustva. INače sam sadio na tlo koje je oranica, obrađivano tlo, nemam problema s vodom i , imam nekih 80 cm do tvrdog sloja. Npravio sam podrivanje i sve. Jedino nisam radio meliorativnu gnojidbu, ali zato sam dok sam u brazdu sadio šljive oko svake šjive stavio konjski gnoj (ne blizu korijena)
smjer sadnje je sjever jug, 5x 4 sadnje
posadio sam 5 vrsta šljiva, rodnu i najbolju najviše pa stenly i bistrice imam nešto ali stara stabla
vedric- Broj postova : 7
Registriran : 06.01.2011
0
...pošto nisi baš nikakvo mineralno gnojivo stavljao, a niti radio meliorativnu gnojidbu, bilo bi dobro oko svake sadnice 1 metar uokrug rasipati 1 kg gnojiva formulacije 7 : 20 : 30, 8 : 26 . 26, 0 : 10 : 20 ili sl. Ili makar 15 : 15 : 15. I I ukopati ga odmah, naravno.
A ako si baš jako "tanak" s novcem, onda makar 1/2 kg po sadnici. I rano u proljeće oko 200 g uree ili u 2 navrata po 200 g KAN-a 27% N.
Ako ćeš koristiti KAN umjesto ureee, onda prvu prihranu obavi koncem ožujka ili početkom travnja, a drugu negdje početkom svibnja, ne kasnije.
A ako si baš jako "tanak" s novcem, onda makar 1/2 kg po sadnici. I rano u proljeće oko 200 g uree ili u 2 navrata po 200 g KAN-a 27% N.
Ako ćeš koristiti KAN umjesto ureee, onda prvu prihranu obavi koncem ožujka ili početkom travnja, a drugu negdje početkom svibnja, ne kasnije.
0
breskvar korjen je nekih 30 cm u promjeru, pa sad mi nije jasno zašto da sipam okolo sadnice 1 metar gnojivo umjetno,tamo će korjen doći tek za 3 -5 godina.
iz savjetodavne službe - stručnjak voćar mi je rekao da stavim sad na ovaj konjski gnoj još u proljeće ok 15 dkg umjetnog gnojiva.
osobno imam još starog humusa, kravlji gnoj odležao nekoliko godina, i to ću razbacat po voćnjaku. Voćnjak ću održavat sjetvospremaćem i tanjuraćama, sad dok su još šibe.
zato sam sad u dilemi.
inaće posadio sam na oranicu koja je uredno gnojena svake godine, rasla zob.
e sad ti budi pametan, a nešto se mora npravit
iz savjetodavne službe - stručnjak voćar mi je rekao da stavim sad na ovaj konjski gnoj još u proljeće ok 15 dkg umjetnog gnojiva.
osobno imam još starog humusa, kravlji gnoj odležao nekoliko godina, i to ću razbacat po voćnjaku. Voćnjak ću održavat sjetvospremaćem i tanjuraćama, sad dok su još šibe.
zato sam sad u dilemi.
0
Nema potrebe bacat gnojivo prve godine preširoko oko sadnice. I jedan savjet: bolje ikako gnojivo nego nikakvo Nećeš pogriješit ako sadnici daš bilo koje gnojivo (umjetno ili konjski gnoj) , stim da to ne razbacuješ predaleko od sadnice. Kada je u pitanju šljiva često se možeš orjentisat prema krošnji, koliki je obujam krošnje tako možeš i bacat gnojivo oko stabla. Mislim na krošnju koja je propisno orezivana, a ne treba ići dalje sa gnojidbom od jednog metra od stabla, nema potrebe. Često danas imamo sadnice sa novim vrstama podloge koje su različite forme korijena, treba i to uzeti u obzir i pristupat shodno tome.vedric je napisao/la:breskvar korjen je nekih 30 cm u promjeru, pa sad mi nije jasno zašto da sipam okolo sadnice 1 metar gnojivo umjetno,tamo će korjen doći tek za 3 -5 godina.
zato sam sad u dilemi.
2
Ukoliko je tlo dovoljno rahlo, za godinu dana sadnice bez ikakvih problema imaju korijenov sustav dulji od metra. A hranjiva se usvajaju tankim tzv. vlasastim korijenjem, a ne osnovnim tj. kosturnim korijenjem.
To, tanko, vlasasto korijenje nalazi se najvećim dijelom na perifernim dijelovima korijenovog sustava, a davanjem gnojiva malo dalje od stabla potiče se i brži porast korijenovog sustava u širinu, čime se postiže i bolje ukorijenjivanje i smanjuje u rodu pojava izvaljivanja stabla pod teretom roda.
Karikirano rečeno, davanjem gnojiva neposredno uz stabla dobije se isti efekt kao kad bi rakiju umjesto u usta, istresao sebi za vrat
A to što sam naveo količinu od 1 kg mineralnog gnojiva po stablu jest. stoga što nije provedena meliorativna gnojidba tzv. gnojidba "na zalihu". Treba uzeti u obzir količinu čistog P i K sadržanog u stajnjaku, u njemu ga ima znatno manje nego u mineralnim kombiniranim gnojivima.
A naveo si da si oko svake sadnice stavio "1 vile konjskog gnojiva", znači između 5 - 10 kg, što je svakako premalo. Okvirno, na 1 ha površine bilo bi potrebno oko 20 - 30 tona zrelog stajnjaka prilikom podizanja voćnjaka. I onda svake 3 - 4 godine još po 20-ak tona.
To, tanko, vlasasto korijenje nalazi se najvećim dijelom na perifernim dijelovima korijenovog sustava, a davanjem gnojiva malo dalje od stabla potiče se i brži porast korijenovog sustava u širinu, čime se postiže i bolje ukorijenjivanje i smanjuje u rodu pojava izvaljivanja stabla pod teretom roda.
Karikirano rečeno, davanjem gnojiva neposredno uz stabla dobije se isti efekt kao kad bi rakiju umjesto u usta, istresao sebi za vrat
A to što sam naveo količinu od 1 kg mineralnog gnojiva po stablu jest. stoga što nije provedena meliorativna gnojidba tzv. gnojidba "na zalihu". Treba uzeti u obzir količinu čistog P i K sadržanog u stajnjaku, u njemu ga ima znatno manje nego u mineralnim kombiniranim gnojivima.
A naveo si da si oko svake sadnice stavio "1 vile konjskog gnojiva", znači između 5 - 10 kg, što je svakako premalo. Okvirno, na 1 ha površine bilo bi potrebno oko 20 - 30 tona zrelog stajnjaka prilikom podizanja voćnjaka. I onda svake 3 - 4 godine još po 20-ak tona.
0
hvala breskvar svaka čast na odgovoru. Imam još jednu ideju koju bi primjenio
znači traktorom mogu ići na zemlju i okomito i vodoravno, tako da mogu sad odorat jedno 30 cm brazde i u te brazde staviti stari humus ili stajnjak.
znači na 1 mjetar od korijena bi sa sve 4 strane bilo hrpa gnojiva..koje bi kasnije zatanjurao
e sad koliko bi to trebalo otprilike gnojiva po 1 m 2, jer taj postupak bi zamjenio meliorativno gnojenje od kojeg sam odustao jer nisam htio gnojiti sredine redova
5x 4 je sadnja, a tlo mi je jako jako rahlo, to sam se uistinu potrudio, jer napravio sam sve kaj se tražilo
nadam se da bi s tim postigao isti učinak kao i s meliorativnim gnojenjem samo što bi ovo bilo cilljano.
i naravno mogu odmah staviti i umjetno gnojivo s tim stajskim gnojem
znači traktorom mogu ići na zemlju i okomito i vodoravno, tako da mogu sad odorat jedno 30 cm brazde i u te brazde staviti stari humus ili stajnjak.
znači na 1 mjetar od korijena bi sa sve 4 strane bilo hrpa gnojiva..koje bi kasnije zatanjurao
e sad koliko bi to trebalo otprilike gnojiva po 1 m 2, jer taj postupak bi zamjenio meliorativno gnojenje od kojeg sam odustao jer nisam htio gnojiti sredine redova
5x 4 je sadnja, a tlo mi je jako jako rahlo, to sam se uistinu potrudio, jer napravio sam sve kaj se tražilo
nadam se da bi s tim postigao isti učinak kao i s meliorativnim gnojenjem samo što bi ovo bilo cilljano.
i naravno mogu odmah staviti i umjetno gnojivo s tim stajskim gnojem
0
...jedan ha ima 10 000 "kvadrata". Ti imaš jedan i pol ha, dakle 15 000 "kvadrata". Dakle za ha ti treba cca 20 000 kg, za ukupnu površinu otprilike 30 000 kg (30 tona stajnjaka). To bi bilo oko 2 kg po metru kvadratnom.
A sad da ti još nešto pojasnim; P i K su u tlu vrlo slabo pokretni. Premještaju se (po dubini) oko 1 cm godišnje tj. za razliku od N - ne ispiru se kišom. Dakle, ti ne bi gnojio "sredine redova" uzalud. Smisao meliorativne gnojidbe ili tzv. "gnojidbe na zalihu" jest unijeti P i K na dubinu na koju ih kasnije zbog razvoja korijenovog sustava i oštećivanja žila nije moguće unijeti, a voćka ih koristi nakon par godina, oni dakle čekaju da voćka svojim korijenjem dođe sama do njih.
A sad da ti još nešto pojasnim; P i K su u tlu vrlo slabo pokretni. Premještaju se (po dubini) oko 1 cm godišnje tj. za razliku od N - ne ispiru se kišom. Dakle, ti ne bi gnojio "sredine redova" uzalud. Smisao meliorativne gnojidbe ili tzv. "gnojidbe na zalihu" jest unijeti P i K na dubinu na koju ih kasnije zbog razvoja korijenovog sustava i oštećivanja žila nije moguće unijeti, a voćka ih koristi nakon par godina, oni dakle čekaju da voćka svojim korijenjem dođe sama do njih.
0
U potpunosti si upravu ,kolega
wajbul- Broj postova : 67
Registriran : 01.03.2009
0
znam da sam van teme,dali neko ima iskustva sa aku škarama za voće,koristi(o) ili vidio jel to čemu ili...
daevu- Broj postova : 89
Zanimanje : voćar
Registriran : 10.05.2011
1
→→→ : VIŠE
ja sam probao ali nakon pola sata rada mi ruka otpadne zbog težine jer cijelo vrijeme je ruka prema gore,obične škare su 5 puta manja težina,mislim da su korisne za rad na platformi ili vinograd,ali najbolje traži da probašdaevu je napisao/la:znam da sam van teme,dali neko ima iskustva sa aku škarama za voće,koristi(o) ili vidio jel to čemu ili...
Da li netko od vas ima iskustva s gnojenjem ,ali tako da ste previše pognojili da je biljka previše bujala i na kraju je sva kora ispucala.
Od iskustva ljudi skojima sam pričao, došao sam do zaključka da treba umjereno gnojiti, jer biljka je ko i labrador, koliko mu daš toliko pojede i uvijek traži još.
Od iskustva ljudi skojima sam pričao, došao sam do zaključka da treba umjereno gnojiti, jer biljka je ko i labrador, koliko mu daš toliko pojede i uvijek traži još.
0
većina nas je napravila analizu tla prije sadnje pa znaš što fali,ineče je bacanje novacavedric je napisao/la:Da li netko od vas ima iskustva s gnojenjem ,ali tako da ste previše pognojili da je biljka previše bujala i na kraju je sva kora ispucala.
Stranica 20 / 24. • 1 ... 11 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24
Stranica 20 / 24.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.