AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Kupovina zemlje
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Kupovina zemlje
Evo u mom dijelu međimurja 1 klafter 1 e (ak ja kužim mjere jutro 1400 klaftri ili pola hektara?) Kaj u konačnici znači jutro cca 1400e. To i jal je jedini razlog zakaj ljudi ne prodaju zemlju. Mogu oni svašta napisat u oglas ali prodat tak skupu zemlju možeš jedino ak se da prenamijeniti u neko građ. ili ak nekoga zezaš
mario- Broj postova : 300
Zanimanje : kemičar
Registriran : 18.07.2009
0
→→→ : VIŠE
mario je napisao/la:Evo u mom dijelu međimurja 1 klafter 1 e (ak ja kužim mjere jutro 1400 klaftri ili pola hektara?) Kaj u konačnici znači jutro cca 1400e. To i jal je jedini razlog zakaj ljudi ne prodaju zemlju. Mogu oni svašta napisat u oglas ali prodat tak skupu zemlju možeš jedino ak se da prenamijeniti u neko građ. ili ak nekoga zezaš
Jutro je cca 1600 hvati = 1600 E, jedino ako u međimurju nemate neku posebnu mjeru.
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
Kod nas je zemlje uvijek bila 2000 DEM po jutru , ne više ali to je bilo davno .
Nego kako sada kupovati zemlju kada država više ne vraća 40 % ulaganja ?
Na onih 30.000 kn kupac bi dobio 12.000 nazad što je kupnju i okrupnjavanje gospodarstva činilo lakšim . Sada sve što izlicitiraš moraš i platiti , nema više mukte .
Nego kako sada kupovati zemlju kada država više ne vraća 40 % ulaganja ?
Na onih 30.000 kn kupac bi dobio 12.000 nazad što je kupnju i okrupnjavanje gospodarstva činilo lakšim . Sada sve što izlicitiraš moraš i platiti , nema više mukte .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
Jutro je cca 1600 hvati = 1600 E, jedino ako u međimurju nemate neku posebnu mjeru. [/quote]
E sad si me našao. Gle fulao za 200e i skoro me u zatvor. Šuker promaši proračun za silne mlrd pa nikaj. Nemam pojima kakve su u međ. mjere znamo kaj je hektar a zemlju merimo u klaftrima i mekotama (nova i stara a njihov zbroj je kakti hektar). Ak je klafter hvat onda računica ne štima jer je zbroj stare i nove mekote 2800 klaftri (tak su barem meni rekli, a da li je to mera nekog hantlara nemam blage veze).
E sad si me našao. Gle fulao za 200e i skoro me u zatvor. Šuker promaši proračun za silne mlrd pa nikaj. Nemam pojima kakve su u međ. mjere znamo kaj je hektar a zemlju merimo u klaftrima i mekotama (nova i stara a njihov zbroj je kakti hektar). Ak je klafter hvat onda računica ne štima jer je zbroj stare i nove mekote 2800 klaftri (tak su barem meni rekli, a da li je to mera nekog hantlara nemam blage veze).
0
a kod nas je opet oduvjek nazalost bilo da je cijena ona koja je bila najveca zadnji put kad je neko kupovao tako da je sad tu jedan placao 7500e za 1 ha i sad svi naravno traze toliko ali to je bilo jos prosle godine i od tad niko nij eprodano ni jutra jer toliko traze a ima zemlje dosta koju su ljudi dobivali u povrat a tek sad kad ni kapitalnih vise nema ne znam koja ce im budala to dat
po meni je 2000e za jutro i vise nego dobra cijena (za one koji prodaju) jer od toga nevjerujem da ce dobit vise cak ni to mozda
po meni je 2000e za jutro i vise nego dobra cijena (za one koji prodaju) jer od toga nevjerujem da ce dobit vise cak ni to mozda
Čini mi se da je sva prodana zemlja koju smo tu spominjali otišla ratarima a ne ljudima koji prodaju povrće ili voćnjake ? Cijena zemlje će se smanjiti ili neće više biti kupnje jer i ja sam ratar i znam u kakvoj sam situaciji danas ( ako govorimo o kupnji zemlje za ratarenje ) a kako mi je bilo prije godinu dana . Već sam rekao kako na kupovinu zemlje nema više 40% mukte . Isto tako znam koliko mi fali onih 20-tak posto love koja nam nije isplaćena od poticaja za 2008. godinu . Također ovogodišnji poticaj smo dobili u split aplikaciji ( 60/40 % odnosno u gnojivu kako je masa ljudi izabrala ) . Točku na i stavlja nam najniža cijena po kojoj smo bili primorani prodavati naše polj.proizvode čisto da bi pozatvarali tekuće troškove poslovanja a i života . Nakon svih tih nedaća koje su nam pogodile kasicu prasicu ne vidim kako više opravdati kupovinu zemlje u kojoj vjerojatno mogu uživati jedino naša/vaša djeca jer mi sigurno nećemo ako se uzme ona računica da jutro zemlje daje 1000 kn čiste love godišnje .
3
Kako je sa otkupom državnog zemljišta kod vas? Država je stavila cijenu od 12ak kilakuna po ha, i to mi se čini dosta, naročito u ovoj situaciji. I na tu lovu ionako ne bi dobili poticaj prilikom kupnje (dok je poticaja bilo). Mislim da ako se ne umješaju torbari u prodaju, država bude svijećom tražila kupce među poljoprivrednicima a i šire. Mislim da je računica sa 1000 kn/jutro godišnje zarade jako optimistična. A na kraju krajeva, zemlju i kupujem radi djece. Nemam iluzije da ću ja uživati u otplaćenom zemljištu, na kraju krajeva dugujemo to svojoj djeci, da im ostavimo nešto, kako smo i mi primili nešto od svojih roditelja. Da im ostavimo nekakvo sredstvo u 'voznom' stanju, pa da barem se oni probaju pomoću toga izvuči iz dugova u koje smo ih nesmotreno uvalili.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Ja svoju djecu nisam uvalio u dugove, vjerujem ni ti svoju....Fidelito je napisao/la:... iz dugova u koje smo ih nesmotreno uvalili.
A da jesu u dugovima, jesu, to je nazalost tocno .....
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
Ima nas više koji nismo opteretili svoju djecu
Tih 1000 kn po jutru čiste zarade je moja računica a temeljim ju na zadnjih 5-6 godina po sebi samom . Mislim kako i drugi ratari reda veličine +150 ha imaju slične brojke kao i ja tako da onda i nije preoptimistična nego realna .
Tih 1000 kn po jutru čiste zarade je moja računica a temeljim ju na zadnjih 5-6 godina po sebi samom . Mislim kako i drugi ratari reda veličine +150 ha imaju slične brojke kao i ja tako da onda i nije preoptimistična nego realna .
3
@Smiljane, uvalili smo ih u dugove, zato što smi ih mi napravili... ne dugove nego djecu - dužni su samo zato što su se rodili.
@pingo - treba napraviti točan izračun. Naravno, treba gledati dugogodišnji prosjek, jer jedna godina u poljoprivredi malo znači. Ja kada govorim o dobiti to znači da sam uračunao sve troškove proizvodnje, izravne, neizravne, kamate, amortizacije, osiguranja, svoj rad... Bilo je godina kada se ponešto i zaradilo, ali tih 1000 Kn po rali u prosjeku godišnje mi je optimizam - svi mi drugačije radimo, druge kulture, drugi plodoredi itd., ali koncept izračuna troškova bi trebao biti isti. Zadnje dvije godine su totalni gubitak po mom proračunu, nemreš doći u zeleno samo sa repromaterijalom, a kamoli ostalo... Daj da malo bacimo na papir ja svoje troškove, ti svoje pa da usporedimo to. Možda te u 'plus' dovodi repa, to ne znam, to ne radim, ali za merkantilni kukuruz i pšenicu siguran sam da je pušing. Tih 1000 Kn/ral je bilo možda u boljim godinama ostvarivo, ali prosjek je bio znatno niži. Sada je i pitanje poticaja, kako njih uzeti u obzir - da li kao čisti prihod (jer to zaista jesu) ili kao dodatak za razvoj gospodarstva, za poboljšanje agrotehnike.
@pingo - treba napraviti točan izračun. Naravno, treba gledati dugogodišnji prosjek, jer jedna godina u poljoprivredi malo znači. Ja kada govorim o dobiti to znači da sam uračunao sve troškove proizvodnje, izravne, neizravne, kamate, amortizacije, osiguranja, svoj rad... Bilo je godina kada se ponešto i zaradilo, ali tih 1000 Kn po rali u prosjeku godišnje mi je optimizam - svi mi drugačije radimo, druge kulture, drugi plodoredi itd., ali koncept izračuna troškova bi trebao biti isti. Zadnje dvije godine su totalni gubitak po mom proračunu, nemreš doći u zeleno samo sa repromaterijalom, a kamoli ostalo... Daj da malo bacimo na papir ja svoje troškove, ti svoje pa da usporedimo to. Možda te u 'plus' dovodi repa, to ne znam, to ne radim, ali za merkantilni kukuruz i pšenicu siguran sam da je pušing. Tih 1000 Kn/ral je bilo možda u boljim godinama ostvarivo, ali prosjek je bio znatno niži. Sada je i pitanje poticaja, kako njih uzeti u obzir - da li kao čisti prihod (jer to zaista jesu) ili kao dodatak za razvoj gospodarstva, za poboljšanje agrotehnike.
117
ja sam kupio neki dan ral zemlje za 2.000,00 kuna... taman do moje sadašnje parcele...
u poreznoj sam škicnuo (slučajno ) i vidio da se oko moje zemlje cjena kreće od 0,24-1,20 kn po m2
kod mene je cjena relativno niska, ali zbog ljudskog nerada i nemara...i naravno SOCIJALE.... sve veće i ljepše parcele su zarasle i 70% njih je otišlo u bespovrat... bagremova šuma i trupci promjera min 25cm,,,
nekakva gruba cjena koju prodavatelji traže je od 700-1000max EURA po rali.
u poreznoj sam škicnuo (slučajno ) i vidio da se oko moje zemlje cjena kreće od 0,24-1,20 kn po m2
kod mene je cjena relativno niska, ali zbog ljudskog nerada i nemara...i naravno SOCIJALE.... sve veće i ljepše parcele su zarasle i 70% njih je otišlo u bespovrat... bagremova šuma i trupci promjera min 25cm,,,
Samo ću kratko jer odošmo van teme ali da ... 50-tak ha repe mi fino iz godine u godinu kao švicarski sat točno popuni barem 400 od onih 1000 kn koje spominjem . Samo opet i tu extra lovu ne mogu dati za tako skupu zemlju koju spominju ostali . Žao mi je ali 30.000 kn po jutru mogu dati samo na jednu ili dvije manje parcele koje mi se sviđaju od kada znam za sebe ali naravno one nisu niti će biti na prodaju
3
30 000 kn po rali može tražiti netko za komad zemlje uz tvoje gospodarsko dvorište koji ti treba da si proširiš dvorište ili gradiš nešto (silos, kuća itd.). Može na kraju krajeva tražiti koliko hoće, pitanje je koliko će dobiti. Ne treba se dati ucjenjivati. Ne znam da li sam to prije spominjao na forumu, ali ja sam nedavno kupio par rali uz svoju okućnicu. Razgovarao sam o toj zemlji godinama o prodaji, prvo je vlasnik tražio jaaako puno, i nisam htio to kupiti. Onda bi i platio (možda) 25% cijene koju je tražio. Danas kada sam svjestan da mi taj komad zemlje u proizvodnom smislu ne znači ništa, vlasnik se opet javio da bi prodao. Razgovarali smo o nekih 5% cijene koju je tražio prije. Tako smo negdje i tržili. I kupio sam je samo zato jer je uz moju okućnicu, da je bila malo dalje ne bih ju uzimao (makar je bilo povoljno). Takva trgovina je pitanje ponude i potražnje, ništa više. Vidim da bi i ja trebao razmisliti o repi.............
117
roko je napisao/la:ja sam kupio neki dan ral zemlje za 2.000,00 kuna... taman do moje sadašnje parcele...
I kod mene su mnoge njive u neposrednoj blizini moje zemlje zarasle, ali cijena od 2.000,00 kn za ral ... pa kad bih nekome i ponudio toliko (a vecina godinama nije ni bila na njivi, a neki i ne znaju bas di im je) mislim da se nebi dugo razgovarali ...
2
Joj kak šarate s ciframa. 1000 kn po hektaru čistoga. Kaj znači čistoga? Netko sa 200 hektara ima zarade 200 000 kn/god? Pa nebi li onda svi poljopr. vozili bembure? Zakaj su na cesti?
0
Jer imaju, lupam, 100.000 kn neto godisnje, a to za opremu koju imaju ulozenu u posao je premalo. Odnosno ako bi se obracunala amortizacija od npr. 25% za strojeve ispadne da su u gubitku.
2
mario - vidi ako si pravi poduzetnik onda da bi vozio auto koji vrijedi recimo 100000 Kn, trebaš zaraditi barem 1000000 Kn. Pa tko bi normalan uložio svu svoju godišnju zaradu u jedan posrani auto? Ima ljudi koji ulože i nekoliko godišnjih zarada u auto, pa onda plaču kada banka digne kamatu za 0.5%, jer su eto, oni na egzisencijalnom rubu. Ili ima onih koji svakih 2 godine moraju kupiti novi auto, jer to je 'in'. A većinom takvi igrači nemaju doma pošteni krevet. Valjda misle spavati u autu. Poduzetnik koji zaradi novce, sigurno će nešto ostaviti za crne dane, kakvi su nažalost česta pojava u poljoprivredi. Ako nešto i zaradim možda ću razmisliti i o otplati kredita ili o novom stroju koji bi mi pojeftinio (olakšao) proizvodnju. Takav način razmišljanja o životu doveo nas je tu gdje jesmo. Kupili smo aute (a neki i više njih), auti su nam strulili a krediti za te aute ostali. Auto je važan. Jer njega svi vide. A mnogi vole biti viđeni u dobrom autu. Auto je važan da se pokaže bogatstvo i novac (kojeg se nema). Tko ima novaca nije mu bitno da to pokaže, jer onda te salijeću sa svih strana, idu svi kao muhe na govno.
Znači preostaje nam ono osnovno: auto služi da premjesti mene i svu moju opremu iz točke a u točku b uz minimalni trošak.
Znači preostaje nam ono osnovno: auto služi da premjesti mene i svu moju opremu iz točke a u točku b uz minimalni trošak.
117
Tako jeeee Fidela za predsjednika
2
mario je napisao/la:Joj kak šarate s ciframa. 1000 kn po hektaru čistoga. Kaj znači čistoga? Netko sa 200 hektara ima zarade 200 000 kn/god? Pa nebi li onda svi poljopr. vozili bembure? Zakaj su na cesti?
...a bogatstva....taman za bemburu
ak ti toliko neostane čistog sa 200ha onda svi koji su u kreditu nek si stave štrik oko vrata
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
Registriran : 10.03.2008
11
fidel u nekim stvarima se ne slazem s tobom, ipak jednom se zivi i niko nece ponjet svoje novce u grob, ovo sto si ti napisao stima za ljude starije od 50 oni moraju vise mislit sta ce ostavit potomcima(kao ih imaju)nego neki mladji (kao ja npr. ) ja bi isto mozda da sam u prilici kupio prije BMW nego novog JD-a, e sad zasto bi to predugo bi trajalo da objasnim, ali ovo zeim rec treba malo i prozivit ne samo sve dat u to željezo i zemlju
kao sto kaze jedna pjesma:" sve nas čeka dva metra bez geometra"
kao sto kaze jedna pjesma:" sve nas čeka dva metra bez geometra"
Mislim da se cijeli život stvara i to se ostavlja djeci (ili drugima). Ako se cijeli život nisi se trudio stvarati, vrlo vjerovatno nećeš početi ni sa 50. Ne namjeravam ništa ponijet sa sobom, osim možda nekoliko nerealiziranih ideja.
Katastrofa je u tome kada se nečiji život svede na - auto (ili neku drugu materijalnu stvar). Imam dobrog prijatelja koji uživa u autima. Čovijek si je odabrao auto, uživa u njemu. Ali to si može priuštiti, a ja si recimo ne mogu priuštiti takvu strast, i ja sam svjestasn toga. Nema tu ni trunke nekakve zavisti, lijep je auto, ali meni jednostavno nije stalo do toga. Meni sa mojim primanjima je nepojmljivo kako redovni servis za neki novi auto može košati 8000 Kn (to mi je inače nepojmljivo, da platim auto 50KEura, po meni takav auto bi morao imati besplatni servis do kraja svog uporabnog vijeka). I to onaj 'srednji' servis. Da mi badave dadu takav auto ne bih ga uzeo. Ali sa druge strane još je to i dobro, kako bi bilo da si ljudi postave za cilj da u životu moraju imati, na primjer, helikopter? Jer sam vidio da ga ima tamo netko, pa sada moram to imati i ja? Jedina sretna okolnost kod helikoptera je, da kada se koristiš njime nitko sa zemlje ne vidi tko leti sa njime, pa onda nije interesantan onima koji se žele malo 'producirati'. Inače imam osijećaj da bi sve vrvilo helikopterima. Bili bi država sa najviše helikoptera po glavi stanovnika. A ovako, smo u situaciji da država ne može kupiti 10-ak helikoptera da osigura normalnu hitnu medicinsku pomoć na cesti i otocima.
Mislim da kao društo moramo staviti nekakve nove standarde. Dok god oko nas budu slobodno budu šetali ljudi koji su svoj kapital namakli u, blago rečeno, sumnjivim okolnostima, i dok god budu svoj novac nesmetnao trošili da ih nitko ne pita odakle im ti novci, kako su ih zaradili, da li je na to plaćen porez - nema nam pomoći. Mnogim ljudima takvo ponašanje postaje uzor, nitko se ne pita što stoji iza svega. I tako lagano mnogima postaje životni cilj - novi auto, a ne kvalitetno radno mjesto ili kuća u kojoj živi. Ili možda profesionalno obavljen posao koji svakodnevno radi.
Katastrofa je u tome kada se nečiji život svede na - auto (ili neku drugu materijalnu stvar). Imam dobrog prijatelja koji uživa u autima. Čovijek si je odabrao auto, uživa u njemu. Ali to si može priuštiti, a ja si recimo ne mogu priuštiti takvu strast, i ja sam svjestasn toga. Nema tu ni trunke nekakve zavisti, lijep je auto, ali meni jednostavno nije stalo do toga. Meni sa mojim primanjima je nepojmljivo kako redovni servis za neki novi auto može košati 8000 Kn (to mi je inače nepojmljivo, da platim auto 50KEura, po meni takav auto bi morao imati besplatni servis do kraja svog uporabnog vijeka). I to onaj 'srednji' servis. Da mi badave dadu takav auto ne bih ga uzeo. Ali sa druge strane još je to i dobro, kako bi bilo da si ljudi postave za cilj da u životu moraju imati, na primjer, helikopter? Jer sam vidio da ga ima tamo netko, pa sada moram to imati i ja? Jedina sretna okolnost kod helikoptera je, da kada se koristiš njime nitko sa zemlje ne vidi tko leti sa njime, pa onda nije interesantan onima koji se žele malo 'producirati'. Inače imam osijećaj da bi sve vrvilo helikopterima. Bili bi država sa najviše helikoptera po glavi stanovnika. A ovako, smo u situaciji da država ne može kupiti 10-ak helikoptera da osigura normalnu hitnu medicinsku pomoć na cesti i otocima.
Mislim da kao društo moramo staviti nekakve nove standarde. Dok god oko nas budu slobodno budu šetali ljudi koji su svoj kapital namakli u, blago rečeno, sumnjivim okolnostima, i dok god budu svoj novac nesmetnao trošili da ih nitko ne pita odakle im ti novci, kako su ih zaradili, da li je na to plaćen porez - nema nam pomoći. Mnogim ljudima takvo ponašanje postaje uzor, nitko se ne pita što stoji iza svega. I tako lagano mnogima postaje životni cilj - novi auto, a ne kvalitetno radno mjesto ili kuća u kojoj živi. Ili možda profesionalno obavljen posao koji svakodnevno radi.
117
kad smo kod automobila, ja jedva cekam da izadje novi golf sedmica, ipak sam ja skroman, ne treba mi bmw, sigurno ce bit mrak auto......
eee onda cu si ja valjd moc kupit peticu, ak uspjem prodat ovu drljavu trojku... naravno i poplacat sve troskove, davanja drzavi, kredite, zakupe zemljista i ostalo...
i to sve sa vise od 200 ha....
nema se para za uludo trosenje, u potpunosti se slazem s fidelitom u 99 % njegovih postova...
eee onda cu si ja valjd moc kupit peticu, ak uspjem prodat ovu drljavu trojku... naravno i poplacat sve troskove, davanja drzavi, kredite, zakupe zemljista i ostalo...
i to sve sa vise od 200 ha....
nema se para za uludo trosenje, u potpunosti se slazem s fidelitom u 99 % njegovih postova...
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
17
ja sam si priustio polovni A6,ne treba mi nista novo.sve je precjenjeno...kupis polovni za malo para,malo ga sredis....dizat kredit od 8-9% kamate mi nema smisla..
Bare- Broj postova : 611
God : 44
Zanimanje : poljodjelac
21
Fidelito je napisao/la:
j..b..š državu u kojoj glavnog javnog tužitelja ( mislim da se zove bajić ) ne čuva policija!
kobac- Broj postova : 65
Registriran : 03.12.2009
0
ma j... nesposobne i oronule politicare....to su problem broj 1 .aljkavi su traljavi,nesposobni,neodgovorni,glupavi,korumpirani,mozda najlakse receno-zastarjeli,i dotrajali...
kosorica nije u stanju ni kokosinjac vodit sa svojom ''cvrstom'' rukom,a ne drzavu...
a smradaneru,kako je rekao onaj,mjesto ju u zatvoru...i mnogim drugim.....
nije ova drzava jos nit pravna nit demokratska.daleko smo mi od toga...
kosorica nije u stanju ni kokosinjac vodit sa svojom ''cvrstom'' rukom,a ne drzavu...
a smradaneru,kako je rekao onaj,mjesto ju u zatvoru...i mnogim drugim.....
nije ova drzava jos nit pravna nit demokratska.daleko smo mi od toga...
Bare- Broj postova : 611
God : 44
Zanimanje : poljodjelac
21
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 2 / 4.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.