AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
UPPSH-Udruga Poljoprivrednih Proizvođača Središnje Hrvatske
Stranica 4 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: UPPSH-Udruga Poljoprivrednih Proizvođača Središnje Hrvatske
Mislim da će na kraju biti u pravu oni koji će reći da je pšenica ove godine bila plaćena 0.65 Kn, a i oni koji će tvrditi da su opet platili 'skupu' pšenicu po 1.1 Kn (vrlo vjerovatno će tvrditi u proljeće da ih pšenica košta i puno više - no o tome u svoje vrijeme). Biti će u pravu i jedni i drugi, samo zato jer je opet došlo do (namjernog) zamućivanja vode u kojem se malo tko snalazi. Ovakav razvoj događaja je moguć samo zato jer na postoji transparentni sustav trgovanja žitaricama na veliko (i malo). Zamislite samo situaciju na jednoj ozbiljnoj burzi, recimo CBOT, da netko tamo kaže da je raspon cijena skoro 100% za istu robu... kakva bi to burza bila? tko bi tako mogao poslovati? Tamo kada je dnevni pad ili porast veći od određenog limita prekida se trgovanje sa tom vrstom robe (mislim da je limit 10% od cijene robe). Međutim to kod nas uopće nije problem. Sve je moguće, sve je dopušteno, i na kraju ćemo uvoziti i brašno (a ne pšenicu, jer će i mlinari na kraju propasti bez nas poljoprivrednika). Kratkoročno ovo je situacija koja ide na ruku trgovcima i prerađivačima. Dugoročno, sa propašću proizvođača propasti će i trgovci i prerađivači. Ako mi proizvođači propadnemo, doći će raditi neki novi gazde na našu zemlju, a oni će trebati traktoriste i kombajnere. A ti novi gazde neće imati potrebe ići klanjati se svake godine Gazdi i moliti za veću otkupnu cijenu pšenice. Njima takvi ne trebaju (sjetite se Lactalis-a), ali trebati će im traktoristi i kombajneri. I to dobri.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Fidelito, mislis ukratko, kad udjemo u EU, Lijepa Naša neće biti naša.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Ne mislim da to ima veze sa ulaskom u EU. Ako se ovakva situacija nastavi, propasti ćemo financijski puno ranije nego što uopće završimo pregovore o pristupanju. Mislim da je EU velika šansa za sposobne i one koji su se sposobni organizirati da budu učinkoviti i efikasni, a istovremeno EU je grobnica za one koji to nisu u stanju shvatiti, a kamoli provesti. Ta situacija ovisi isključivo o nama, o našim sposobnostima i poimanjima. Čini mi se da je EU mjesto gdje se stvari ravnaju prema sposobnijima, naprednijima i boljima, a ne prema najneefikasnijima i najlošijima ('pa da i oni mogu preživjeti'). Ima tamo i malo politike (a gdje je nema), ali to je sporedno ako se oslanjaš na ideju, znanje i rad. I pri tome ne mislim samo na rad nas poljoprivrednika ili radnika, nego na rad države, ljudi koji bi trebali kreirati politiku, da ne dolazimo u ovako idiotske situacije. Jer za mene je ovo sada izuzetna glupost: Uložili su u nas kroz poticaje milijarde kuna proteklih godina, i ti će novci kod svakog od nas koji ode 'pod vodu' propasti. Možda i propadne i privatna imovina ljudi, moglo bi biti svega. A zašto? Da bi netko mogao 'izvući' na brašnu, kruhu i trgovini ekstra profit, pa da njemu bude bolje. Ili možda ja to sve krivo vidim.
117
Ma u EU će nam biti isto kao i sada ... moje žito opet ide u VK i SB silos , moja soja ide u VK , repa u ŽU , kukuruz u SB , ječam u NG ... nema tu za mene ništa novo . Samo radi i proizvodi . Nema tu nikakve prilagodbe i ne prilagodbe .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
pingo da bar ali ja ne vjerujem u to, zbog situacija sa francuskim mlijekom i tko zna odakle sve ne. Tako bi se moglo dogodit i sa pšenicom, kukuruzom... Al tko zna, mozda ce europa bit gladna pa cemo mi proizvodit za nju. Svi smo mi mali, jedino oni veliki ce dobivati, a to je i cilj "T" da bude sam najveci, odnosno vec je. Nadam se da ce šećerane uspjeti u Hrvatskoj, ove godine će me samo šećerna repa spasiti.
13
Nemoj glasno pričati da te šećerane čuju.tomy je napisao/la:pingo da bar ali ja ne vjerujem u to, zbog situacija sa francuskim mlijekom i tko zna odakle sve ne. Tako bi se moglo dogodit i sa pšenicom, kukuruzom... Al tko zna, mozda ce europa bit gladna pa cemo mi proizvodit za nju. Svi smo mi mali, jedino oni veliki ce dobivati, a to je i cilj "T" da bude sam najveci, odnosno vec je. Nadam se da ce šećerane uspjeti u Hrvatskoj, ove godine će me samo šećerna repa spasiti.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
Picek je napisao/la:u ovom poslu koji ja radim upoznao sam jako puno tajnika udruga, predsjednika udruga i ostalih pizdarija..
nikakve koristi od njih osim ako treba pojesti i popiti i užicati štogod za sebe, ne i za druge.. odnosno prvo za sebe a onda eventualno za druge.. ako se uspije, ako ne nikome ništa..
kako se vi borite za svaku kunu.. tako što dva mjeseca pričate o povećanju cijene i o tome kako tražite veću cijenu bez konkretnog dogovora..
i gdje ste sada u odnosu na ono gdje ste bili prije mjesec dana?
što je napravljeno? apsolutno ništa..
pa više vi jebete te poljoprivrednike tako što se kakti zauzimate za njih a ne napravite ništa nego otkupljivači za koje ljudi jako dobro znaju tko su i što su..
jednu konkretnu stvar mi vas dvojica napišite da su vaše udruge napravile za seljake u zadnjih par mjeseci?
jednu konkretnu stvar..
i ono što je kakti dogovoreno na prosvjedu nije sprovedeno u djelo..
toliko o udrugama..
a ako ste se našli uvrijeđenima, dignite nos i hodajte visoko jer kritiku očito podnijeti ne znate nego pravdate neke stvari samo zato jer ste na "funkciji" i osjećate se prozvanima..
takva je i vladajuća partija a i ona prije nje..
ja znam da ja kod svog komentara mogu biti objektivan, vas dvojica nikako ne možete.. svojim skakanjem to ste i pokazali..
Nisam ni predsjednik, ni tajnik udruge, več samo član koji pokušava tu na forum prenjeti kaj se dešava u udruzi i oko nje.
Predsjednik moje udruge nije imo ni hektra pšenice, ni repice, več je stočar i konjogojac, tak da on nema nikakvih interesa u ovoj situacij s pšenicom, već zastupa interese članova svoje udurge.
Prošle godine napravili smo prosvjed zbog cijene kukuruze i izborili se za 3 lipe , a da se nismo izorganizirali nebi bilo ni tih 3 lipe, na mojih 100 tona to je ipak neš.
A sad, početna cijena otkupljivača za pšenicu je bila 75 lipa i to je to, a sad je kolko je, a da nema i tih udruga koje su se digle na noge, nebi ni država sigurno dala tih 15 lipa, a ni todorić sigurno nebi sam dal 95 lipa. Dečki iz moje udruge dobili su obračun po 95 lipa, tak da se može reći da je to otkupna cijena, a ne 75 lipa kaj su na početku nudili ili prvi obračun kaj su ima poslali po 82 lipe. 20 ili 13 lipa više je ipak neš.
Več sam reko da su neki predstavnici udruga zastupali svoje interese, al postoje i oni čestiti, malo ih je al ipak postoje...
Tvoj komentar me nije uvrijedio, već razljutio jer sereš o nekim stvarima u koje nisi upučen.
Ja nemam pojma o Valtrama i prodaji istih pa ne pametujem okolo o tome.
Rajtek- Broj postova : 1003
God : 41
Zanimanje : Ing. informatike, Poljoprivreda
4
Danas u 15h se odtražava hitan sastanak u ministarstvu na kojem bi trebali sudjelovati predstavnici udruga a i predstavnici otkupljivača oko cijene pšenice....
Nadam se da će se uspjeti definirati cijena od 95 lipa kao jedinstvena cijena....
Nadam se da će se uspjeti definirati cijena od 95 lipa kao jedinstvena cijena....
4
i sta bi na sastanku, ili jos traje zanima me samo sta i ako nekim cudom svi pristanu na 95lp dal cemo mi svi koji smo morali fakturisat ranije(a ima nas puno) dobit razliku ili ce nam samo rec ko vas j....
jeste procitali clanak u večernjem
misljenja sam da je čo dobar ministar i cini sve sto moze. i trazi da se ide u ponovni prosvjed ispred ministarstva?
misljenja sam da je čo dobar ministar i cini sve sto moze. i trazi da se ide u ponovni prosvjed ispred ministarstva?
13
pa da al je svejedno zaprijetio da nece platit poticaje ako se blokiraju granice, ljudi dali ovome bezobrazluku ima kraja a sta ce tek jos bit niko ne zna
mislim da oni nemaju novce za poticaje te da ih necemo ni dobit a ovi prosvjedi ili nesto sl. bit ce im samo dobar razlog zasto nisli isplatili, ovakve ucjene nema nigdi na svjetu mi smo samo robovi u ovoj zemlji i gore od toga i vrijeme je da se svi seljaci ujedine i da se napravi pobuna u kojoj ce glave padat pa bi onda iduci premijeri i ministri dobro razmotrili dali bi se prihvatili tog posla
mislim da oni nemaju novce za poticaje te da ih necemo ni dobit a ovi prosvjedi ili nesto sl. bit ce im samo dobar razlog zasto nisli isplatili, ovakve ucjene nema nigdi na svjetu mi smo samo robovi u ovoj zemlji i gore od toga i vrijeme je da se svi seljaci ujedine i da se napravi pobuna u kojoj ce glave padat pa bi onda iduci premijeri i ministri dobro razmotrili dali bi se prihvatili tog posla
da eto, i sad si ti misli dal ces ic nesto blokirat. morao je tako nesto izjaviti, pokusati uplasiti seljake da ostanu i bez toga. ako ni to ne isplate, mislim da ce moj belarus zavrsiti ne ispred ministarstva nego u ministarstvu. bit ce rata. mediji samo okrecu sve protiv seljaka, građane tj gospodu iz zagreba su okrenuli protiv nas. kreso nemoj vise citat forume. kako moze neki kretenčina napisati da njemu uzimaju od place da bi nama drzava dala poticaje. gdje sam ono nasao koliko je tko poticaja dobio, vec sam i zaboravio koliko agrokor dobiva.
13
Večeras u 20:30 h u Dubrovščaku Lijevom sastanak članova udruge a mogu doći i ostali.
Bit će rijeći o današnjem sastanku s ministricom te o cijeni pšenice odnosno o pravnim mogučnostima postizanja cijene od 95 lipa.
Bit će rijeći o današnjem sastanku s ministricom te o cijeni pšenice odnosno o pravnim mogučnostima postizanja cijene od 95 lipa.
4
http://www.vecernji.hr/vijesti/kosor-seljaci-dogovorili-da-ce-probleme-rjesavati-stolom-clanak-11597
I onda sta je tamo dogovoreno?
Ima li tko pozdane informacije?
I onda sta je tamo dogovoreno?
Ima li tko pozdane informacije?
Naši predstavnici su bili pozvani i onda ih nisu pustili unutra,koje je to poniženje.Uglavnom razvodnjen sastanak jer je bilo previše tema i navodno je premijerka dala ministrima 7 dana da riješe lanjska dugovanja.
39
Uglavnom, koliko sam vidio na televiziji, previše ljudi bilo je na sastanku. Velika većina vjerovatno je služila samo kao ukras. Smješkanje i dobra atmosfera, načelni razgovori, i poniženje, onako usputno, evo tebe za primjer ostalima nećemo pustiti u dvoranu jer si previše pričao po televiziji (kao nismo te ni pozvali). Da su ostali pregovarači bili 'pravi' nitko ne bi ušao, i ponovno u prosvjed dok sve predstavnike poljoprivrednika ne prime (a bilo je tamo i predstavnika poljoprivrednika koji bi se u guzicu uvukli samo da ih snime na Markovu trgu, makar ispred zgrade, a kamoli da reagiraju na ovu situaciju, a pustili su ih u zgradu). Jednostavno iz 'body language-a' vidi se da nije baš bilo nekog truda da se problem zaista riješi (isplate novci). A bilo je volje da se nešto hladno popije, jer eto dan je bio vruć, a i treba se popeti do Markova trga.
117
Uglavnom predstavnici pričali a ovi iz vlade slušači i obečali rješavanje onog duga za poticaj.
Preveč ljudi koji tera i priča sam za svoje probleme i priča o svojoj grani. Puno ljudi, puno rijeći, ,ma tko bi to sve popamtil.
Kosorica priznala par puta da nema blage veze o nekim temama ali da će se informirat.
Mislim da bi mogla ona to malo poterat, ak je i sve ostalo....
Preveč ljudi koji tera i priča sam za svoje probleme i priča o svojoj grani. Puno ljudi, puno rijeći, ,ma tko bi to sve popamtil.
Kosorica priznala par puta da nema blage veze o nekim temama ali da će se informirat.
Mislim da bi mogla ona to malo poterat, ak je i sve ostalo....
4
ja koliko sam skuzio laslo i njegovi rade na tome da se isplati onih 15% za proslgodisnje poticaje umjesto ovih 15lp za psenicu, pa njima je to izgleda bolj jer su imali dosta kukuruza a zita manje dok mi ostali opet cemo popusit i opet se pitam ko je ovlastio tog starog groba da pregovar u ime svih seljaka kad on gleda samo svoj interes, on je u stanju za tih par stotina kuna sto ce dobit zajebat sve nas i mislim da bi on trebo prestat raditi to sto radi jer nas unistava
sjetimo se samo kako je on i dogovorio taj poticaj za kukuruz umjesto vece cijene jer on svoj kukurru silira pa mu je tako veca dobit nego da je bila veca cijena po kg sto bi nama (bar vecini)bolje odgovaralo
sjetimo se samo kako je on i dogovorio taj poticaj za kukuruz umjesto vece cijene jer on svoj kukurru silira pa mu je tako veca dobit nego da je bila veca cijena po kg sto bi nama (bar vecini)bolje odgovaralo
deere power nadam se da si krivo skuzio, meni bi odgovaralo i 15% od prosle godine jer smo pošteno platili gorivo (5,60) i gnojivo (625 kn sa pdv), i 15 lipa ove godine jer smo posteno pristali na cijenu pšenice od 0,82 kn.
13
tomy i meni ko i svima bi to odgovaralo ali sta ces kad nam ti smradovi tamo odredjuju
pogledajte tek ovo, izljubili su guzicu jadranki i to svi http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=47267&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=faa0a63bc7
pogledajte tek ovo, izljubili su guzicu jadranki i to svi http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=47267&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=faa0a63bc7
Prema onom snimku dolje mogu zakljuciti da su svi problemi riješeni. Čovječe. Jadranka to riješila za 3 sata sastanka. Dogovorili se da ce se ubuduce dogovarati. Ne izgleda loše to što su govorili nakon sastanka, pogotovo ministrica.
13
Za ovaj tjedan je bilo obećano 60% poticaja za pšenicu i repicu.Za pšenicu je išla isplata ali nisam čuo da je itko dobio za repicu.Već se odstupa od dogovora.Ječam se uopće ne spominje.
39
Bio sinoč na sastanku udruge. Predsjednik došo iz zagreba i potvrdio svo ono kaj se pričalo - katastrofa.
40 %-tno umanjenje preostalih poticaja za prošlu godinu, isto tako i za 2010. godinu. Od onih novaca iz 2008. također niš. Kapitalna budu isplatili samo za zahtjeve do kraja 2008.godine i to u maximalno 40 % sad do kraja 2.mj, za 2009. kad bude novaca. Od 10 lipa za pšenicu za one kaj nisu prodali po 95 lipa isto niš, skladištenje budu paltili al to još nisu ni započeli provjeravat i pitanje je kad to uopče bude.
Moja udruga namjerava podržat prosvjed te se planira ići autobusima za zagreb pred ministarstvo, duhanci također dolaze.
Pitanje je kaj sa našom žitnicom, kaj njih nije za ovo briga, oni se niš preveč ne javljaju.
Evo link na jedan dokument kaj je poslan na vladu, a odnosi se na zaključke na sastanku poljoprivrednih udruga u Ivanić Gradu od 11.02., ono kaj je bilo na Plodovima u nedjelju.
http://www.2shared.com/file/11635661/b8d00b02/uppsh.html
http://uploading.com/files/mc69f31m/uppsh.pdf/
40 %-tno umanjenje preostalih poticaja za prošlu godinu, isto tako i za 2010. godinu. Od onih novaca iz 2008. također niš. Kapitalna budu isplatili samo za zahtjeve do kraja 2008.godine i to u maximalno 40 % sad do kraja 2.mj, za 2009. kad bude novaca. Od 10 lipa za pšenicu za one kaj nisu prodali po 95 lipa isto niš, skladištenje budu paltili al to još nisu ni započeli provjeravat i pitanje je kad to uopče bude.
Moja udruga namjerava podržat prosvjed te se planira ići autobusima za zagreb pred ministarstvo, duhanci također dolaze.
Pitanje je kaj sa našom žitnicom, kaj njih nije za ovo briga, oni se niš preveč ne javljaju.
Evo link na jedan dokument kaj je poslan na vladu, a odnosi se na zaključke na sastanku poljoprivrednih udruga u Ivanić Gradu od 11.02., ono kaj je bilo na Plodovima u nedjelju.
http://www.2shared.com/file/11635661/b8d00b02/uppsh.html
http://uploading.com/files/mc69f31m/uppsh.pdf/
4
Svim Zainteresiranima