AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
UPPSH-Udruga Poljoprivrednih Proizvođača Središnje Hrvatske
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: UPPSH-Udruga Poljoprivrednih Proizvođača Središnje Hrvatske
Ja upravo došao doma iz zagreba....malo smo se zadržali putem...
Uglavnom ovo se dešavalo na sastanku...
Prerađivači nude 85 lipa za pšenicu a država još 750 kn po Ha poticaja, na što naši predstavnici nisu htjeli pristat, a i Polančec se slaže da to nije uredu od proizvođača. Predlagano je da se pristane na cijenu pšenice na mađarskoj burzi uvečanoj za cijenu transporta odnosno 1,10 kn i ovih 750 kn poticaja , al na to prerađivači nisu htjeli pristat. Do pitanja o isplati zaostalih poticaja nije se ni došlo, isto kao i za repicu, te za nove poticaje, jer su se zadržali na raspravi o cijeni pšenice, zbog otkupljivača koji su se 2 sata dogovarali kaj če ponudit.
Naši su uspjeli dogovorit s državom ukidanje zaštitne, a i tržne cijene od 101€, tak da smo dobili malo na vremenu, jer možemo predat pšenicu na silos a nemogu nas prisilit da im fakturiramo robu jer nije dogovorena tržišna cijena, nadamo se da će se i cijena na burzama dići.
Moje mišljenje je da oni nemogu uvest pšenicu po 90 lipa, već moraju paltit prijevoz i avansno upaltit tu pšenicu, tako da moraju ponudit veću cijenu. Također smo probali dogovorit da cijena od 1,25 kn bude cijena koju će palćati prerađivaći, a onda da će država njih subvencionirati sa 15 lipa po kili...
Uglavnom niš danas nije dogovoreno, odnosno naši predstavnici uz podršku vlade nisu htjeli prihvatit ovu sramotu kaj nude prerađivaći.
Pregovori će se nastavit poslije žetve....
Nas iz udruge Poljoprivrednih Proizvođača Središnje Hrvatske bilo je jedno 30-ak ispred ministarstva... Novinara neš sitno jer su se svi bavili sanaderom...
A di je baš danas našo dat ostavku.
Uglavnom ovo se dešavalo na sastanku...
Prerađivači nude 85 lipa za pšenicu a država još 750 kn po Ha poticaja, na što naši predstavnici nisu htjeli pristat, a i Polančec se slaže da to nije uredu od proizvođača. Predlagano je da se pristane na cijenu pšenice na mađarskoj burzi uvečanoj za cijenu transporta odnosno 1,10 kn i ovih 750 kn poticaja , al na to prerađivači nisu htjeli pristat. Do pitanja o isplati zaostalih poticaja nije se ni došlo, isto kao i za repicu, te za nove poticaje, jer su se zadržali na raspravi o cijeni pšenice, zbog otkupljivača koji su se 2 sata dogovarali kaj če ponudit.
Naši su uspjeli dogovorit s državom ukidanje zaštitne, a i tržne cijene od 101€, tak da smo dobili malo na vremenu, jer možemo predat pšenicu na silos a nemogu nas prisilit da im fakturiramo robu jer nije dogovorena tržišna cijena, nadamo se da će se i cijena na burzama dići.
Moje mišljenje je da oni nemogu uvest pšenicu po 90 lipa, već moraju paltit prijevoz i avansno upaltit tu pšenicu, tako da moraju ponudit veću cijenu. Također smo probali dogovorit da cijena od 1,25 kn bude cijena koju će palćati prerađivaći, a onda da će država njih subvencionirati sa 15 lipa po kili...
Uglavnom niš danas nije dogovoreno, odnosno naši predstavnici uz podršku vlade nisu htjeli prihvatit ovu sramotu kaj nude prerađivaći.
Pregovori će se nastavit poslije žetve....
Nas iz udruge Poljoprivrednih Proizvođača Središnje Hrvatske bilo je jedno 30-ak ispred ministarstva... Novinara neš sitno jer su se svi bavili sanaderom...
A di je baš danas našo dat ostavku.
Rajtek- Broj postova : 1003
God : 41
Zanimanje : Ing. informatike, Poljoprivreda
Registriran : 10.03.2008
4
→→→ : VIŠE
ma jebem ja više i te udruge prvo se javno prijete da če bit prosvijed u roku od 48 sati a sada opet šute mislim do kada čemo se više navlačiti stime još malo pa če počet nova sjetva a oni još sastanče
kikoporto5820- Broj postova : 190
God : 42
Zanimanje : poljoprivreda
Registriran : 16.12.2008
0
kikoporto5820 je napisao/la:ma jebem ja više i te udruge prvo se javno prijete da če bit prosvijed u roku od 48 sati a sada opet šute mislim do kada čemo se više navlačiti stime još malo pa če počet nova sjetva a oni još sastanče
hm što smo pametni
Zvona- Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14
Da, da udruge samo sastanče, a kaj ti radiš u svezi glede toga, od same priče nema ništa.
Udruge traže još jedan sasatanak u ministarstvu, od kojeg se traži da se prisili žitozajednica da i ona pristane na cijenu od 95 lipa, jer oni ne odustaju od svojih 78-82 lipe. Glavni problem sadašnjeg stanja je tajni sasatanak Mlinarića, Mavrovića, Novakovića s Todorićem, skojim su oni dogovorili 95 lipa za nas a za sebe ko zna kolko- a samim time razjedinjenje udruga. Na upit mog predsjednika udruge da li će izač na prosvjede, nasto je muk bez odgovora na pitanje...
Mislim da će ovih 95 lipa biti konačna cijena otkupljivača i oni više nedaju, a cijena i brašna i kruha neće padat.
Država će dat 750 kn po Ha, dok mi tražimo još tolko, al nevjerujem da država to može prihvatit, sobzirom na stanje u RH.
Čobanković veli da je lova za to osigurana i mogu je isplatit u kolovozu, te mislim da će to biti i ispunjeno...
U rebalansu je skresavano na sve strane al u poljoprivredi nije već je čak i povečano za par stotina miliona kuna.
Udruge traže još jedan sasatanak u ministarstvu, od kojeg se traži da se prisili žitozajednica da i ona pristane na cijenu od 95 lipa, jer oni ne odustaju od svojih 78-82 lipe. Glavni problem sadašnjeg stanja je tajni sasatanak Mlinarića, Mavrovića, Novakovića s Todorićem, skojim su oni dogovorili 95 lipa za nas a za sebe ko zna kolko- a samim time razjedinjenje udruga. Na upit mog predsjednika udruge da li će izač na prosvjede, nasto je muk bez odgovora na pitanje...
Mislim da će ovih 95 lipa biti konačna cijena otkupljivača i oni više nedaju, a cijena i brašna i kruha neće padat.
Država će dat 750 kn po Ha, dok mi tražimo još tolko, al nevjerujem da država to može prihvatit, sobzirom na stanje u RH.
Čobanković veli da je lova za to osigurana i mogu je isplatit u kolovozu, te mislim da će to biti i ispunjeno...
U rebalansu je skresavano na sve strane al u poljoprivredi nije već je čak i povečano za par stotina miliona kuna.
Rajtek- Broj postova : 1003
God : 41
Zanimanje : Ing. informatike, Poljoprivreda
4
Koliko sam shvatio kikoporto5820 traži da se izađe na ceste , granice , silose ... Sastančenje je lupilo u zid . Nisam zadovoljan sa 95 lipa a vidim da je to sve što nam nude ako i toliko . Zašto nitko od odgovornih ne traži mineralno gnojivo u pola cijene ili slične benificije . Ako bi smanjili inpute cijena našeg proizvoda bi se lakše dogovorila jer tako i tako vidim da imamo najnižu cijenu polj.proizvoda u evropi ... nižu i od mađara . Šta da radim sa 78-82 lipe za žito ? Od hektara pšenice prosječna uroda ne mogu kupiti paletu gnojiva a pola te palete mi treba za bilo koju od kultura koje sijem . Ja sam za prosvjede pa da srušimo ovaj pokvareni sistem i da pokrepavaju sve te lopovske firme oko nas ... Ja ću jednu godinu preživjeti na kruhu i vodi pa idemo iz početka kao devedesetih ... ha ?
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
pingo pravo si to reko, treba srušiti ovu vladu koja ne misli kako če narod u državi uopče živiti
kikoporto5820- Broj postova : 190
Registriran : 16.12.2008
0
pingo je napisao/la:Koliko sam shvatio kikoporto5820 traži da se izađe na ceste , granice , silose ... Sastančenje je lupilo u zid . Nisam zadovoljan sa 95 lipa a vidim da je to sve što nam nude ako i toliko . Zašto nitko od odgovornih ne traži mineralno gnojivo u pola cijene ili slične benificije . Ako bi smanjili inpute cijena našeg proizvoda bi se lakše dogovorila jer tako i tako vidim da imamo najnižu cijenu polj.proizvoda u evropi ... nižu i od mađara . Šta da radim sa 78-82 lipe za žito ? Od hektara pšenice prosječna uroda ne mogu kupiti paletu gnojiva a pola te palete mi treba za bilo koju od kultura koje sijem . Ja sam za prosvjede pa da srušimo ovaj pokvareni sistem i da pokrepavaju sve te lopovske firme oko nas ... Ja ću jednu godinu preživjeti na kruhu i vodi pa idemo iz početka kao devedesetih ... ha ?
slazem se s tobom, ljudi vrijeme je da se krece u prosvjede dok jos traje turisticka sezona da imamo sta blokirat jer mislim da s ovim da se blokiraju silosi nebi bas nista dobili, jedino da se izadje na ceste onda bi nas ozbiljno shvatili
kazu mi danas da ako ocu da prodam zito po 80 lp onda moram cekat na novce ko zna dokad ne znaju ni oni a ako ocu po 70lp onda brzo ce kao bit lova, kako je krenulo mislim da cemo je ove godine doslovno poklonit samo barem da smo je ranije negdi prosuli da ne dobiju ni ti lopovi nista
uglavnom mislim da od sastanaka nema nista vec samo treba napravit neko sranje, cujem da ce gnojivo poskupit cak i sjeme, trebali bi ove godine sijat sve sa svojim sjemenom i bez gnojiva, kad niko od seljaka nebi uzeo ni kile gnojiva mislim da bi se to itekako osjetilo dok bi mi prezivjeli i bolje proizvest manje pa da sve bude tvoje nego 7-8t s kojima jedva dug zatvoris, a sto se tice poticaja nek si ga zabiju bolje da ga ni nema to je i onako samo za lopove i one koji se ni ne bave poljoprivredom
(mali OT)kad niko od seljaka nebi uzeo ni kile gnojiva
sasvim solidna pšenica se može proizvesti bez jesenske gnojidbe...
pa moze zato to i kazem, u proljece jedno prihrana kanom i mozda nesto folijarno a ko ima staljnjaka da i ne pricam, zasto bi pravili promet trgovcima i dopustili da nas deru sa marzama i kamatama, ja ujesen psenicu sijem bez gnojiva a kako cujem bit ce ih jos koji ce ic tako a drugi ce bacat samo minimalno rjetko ko ce bacit 400kg sedmice po ha
Baš OT ...paor je napisao/la:(mali OT)kad niko od seljaka nebi uzeo ni kile gnojiva
sasvim solidna pšenica se može proizvesti bez jesenske gnojidbe...
Šta onda radim iduće godine kada na tu parcelu sijem kukuruz , repu ili slične kulture koje traže i više nego im mogu dati ? Dušikom se ne gnoji zemlja a te kulture traže da pognojiš baš zemlju ili ključ u bravu , lagano pred trgovinu i pivu u ruke ... haj , haj - uživaj
3
bez jesenske gnojidbe...
pokušaj, možda ćeš se iznenaditi...
(a da ne pričam da znam dosta ratara koji već nekoliko godina ne kupuju niti kile NPK, a urodi u najmanju ruku prosječni)
siguran sam da bi repa ili kukruz bili jednaki kao i tamo gdje je bila jesenska gnojidba, jer kad bacas gnojivo za repu sigurno ne racunas na ono sto ima u zemlji vec ides sa onoliko gnojiva koliko je potrebno
ali bez pravog pokusa ne znamo nista probaj 10 jutara bez gnojiva u jesen posijat (negdi di nece repa)pa usporedi troskove/prinos sa ovima di ima gnojiva
ali bez pravog pokusa ne znamo nista probaj 10 jutara bez gnojiva u jesen posijat (negdi di nece repa)pa usporedi troskove/prinos sa ovima di ima gnojiva
Niti jedan od tih ne sije repu a meni repa drži imanje na nogama . Bez sedmice po brazdom nema repe .
3
repa je druga priča koja ti na red dolazi svake 3-4 g
Bez jesenske gnoidbe (NPK 7-20-30) možeš samo u slučaju kad si zadnje godine u posjedu, takvo je kod mene pravilo. Kod nas je slučaj da ti je svake godine zadnja godina u posjedu, pa nisi pametan šta da radiš. Sad ću sijati repicu sa 100 kg/ha 7-20-30 i to ide u sjetveni sloj. Priča se da bi mogao biti ove jeseni natječaj, al sad kao ozbiljno,
Zadnja promjena: DF&Torpedo; 3/8/2009, 22:23; ukupno mijenjano 1 put.
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
29
Baš ... trebam samo nju sijati a te ostale godine držati ugar , hehe .paor je napisao/la:repa je druga priča koja ti na red dolazi svake 3-4 g
Kakve koristi imam od prošlogodišnjeg kukuruza ili ovog žita ? Samo ugazim zemlju i potrošim gorivo .
3
eee ljudi, kad i pingo kuka, onda stvarno nesto ne valja...
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
17
Dečki, da li se sječate onih dodatnih novaca obećanih za kukuruz jesenas? To nam nije isplaćeno, a vrlo vjerovatno neće biti ni ovih 750 Kn (ekonomska situacija će se toliko pogoršati da će to na kraju biti najmanji problem). Ili će isplatiti redovne poticaje i tvrditi kako je u njih uračunato i tih 750 Kn. Možda i dadu samo tih 750 Kn. Mislim da trebamo prvo 'poravnati' stare račune, a tek onda raditi nove. I tako im pokazati da ozbiljno mislimo o onome što je dogovoreno. Tako neće nikom padati na pamet izigravati dogovoreno i zafrkavati nas. Inzistiranje na tim novcima dalo bi ozbiljnost udrugama i pregovorima a pregovarači sa druge strane bi vjerovatno shvatili poruku da se ne isplati izbjegavati preuzete obaveze. A možda u budućnosti i ne bi olako davali svakakva obećanja, možda bi shvatili da je dugoročno najbolje biti realan.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
kazu da su pare za tih 750 kn osigurane i da ce isplata biti u kolovozu, dakle ovom mjesecu...
no sto ce biti s ostatkom poticaja tko zna....nakon jos 5-6 rebalansa....
17
DF&Torpedo je napisao/la:Bez jesenske gnoidbe (NPK 7-20-30) možeš samo u slučaju kad si zadnje godine u posjedu, takvo je kod mene pravilo. Kod nas je slučaj da ti je svake godine zadnja godina u posjedu, pa nisi pametan šta da radiš. Sad ću sijati repicu sa 100 kg/ha 7-20-30 i to ide u sjetveni sloj. Priča se da bi mogao biti ove jeseni natječaj, al sad kao ozbiljno,
ja ne koristim 7-20-30 osim kad sam imo repu i ne zaoravam nista ni za psenicu ni za kukuruz( ne kazem da je to ispravno)ali volio bi da je sedmica 100kn metar pa bi onda vjerovatno zaoravo i to puno, nisam nikad pravio ni analizu tla, zemlja kao radim je ocito dosta dobra(ima i ritska crnice i žute ilovace i svega) i u ovu psenicu nisam bas puno ulozio ali prinos je bio najbolji odkad sijem zito(nije to bas puno ali svejedno) pokrit cu dug (bar ono u zadruzi) ali da sam bacio jos i sedmicu i vise uree sumnjam da bi mogo imat visi prinos al bi sigurno imo veci dug
JOSIP FERGUSON je napisao/la:kazu da su pare za tih 750 kn osigurane i da ce isplata biti u kolovozu, dakle ovom mjesecu...
Znači poticaj za pšenicu će biti 750 Kn po Ha sigurno, a ostatak zna se....
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Ako nebude poticaja (vrlo lako) i ako će bit pšenica po 80 lipa, to početak kraja ratarstvu
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
29
tako je, 750 kn poticaja i cijena od 78 lipa i na to ce poljoprivrednici dobro zaraditi, bar tako veli onaj smrad barisic iz zitozajednice...
najbolje mi kad kazu tko uzme 70 lipa odmah ide isplata, i onda kad naprave obracun jos im moras i platit, dobiju i zito i jos novaca.....
bog blagoslovio ljepu nasu, bolje da nas je tamo 42. hitler osvojio, danas bi bili gospoda ljudi....
najbolje mi kad kazu tko uzme 70 lipa odmah ide isplata, i onda kad naprave obracun jos im moras i platit, dobiju i zito i jos novaca.....
bog blagoslovio ljepu nasu, bolje da nas je tamo 42. hitler osvojio, danas bi bili gospoda ljudi....
17
JOSIP FERGUSON je napisao/la:tako je, 750 kn poticaja i cijena od 78 lipa i na to ce poljoprivrednici dobro zaraditi, bar tako veli onaj smrad barisic iz zitozajednice...
E Josipe; ma on je samo htio da Švabe budu turisti, a Hrvati konobari
(kao da je, uostalom, drugačije).
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 2 / 5.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.