AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Prosvjed
Stranica 28 / 40. • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Re: Prosvjed
znao sam ja da su te mjenice adut u rukavu koji ce ministarstvo plasirat pred zetvu da malo smanji tenzije, a kad ljudi malo dodju do para, ne pada im na pamet prosvjedovat....
a sto je najbolje drzavu ni ne kosta nista, makar ndo 6 mj na godinu... a sto ce biti onda..... pitanje koliko ce i bankama bit te mjenice interesantne kad ukalkuliraju rizik njihove naplate, odnosno koji iznos od ukupnog cemo mi dobit, sukladno tom riziku....
a sto je najbolje drzavu ni ne kosta nista, makar ndo 6 mj na godinu... a sto ce biti onda..... pitanje koliko ce i bankama bit te mjenice interesantne kad ukalkuliraju rizik njihove naplate, odnosno koji iznos od ukupnog cemo mi dobit, sukladno tom riziku....
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17
→→→ : VIŠE
ne kuzim sta ce bit pa vec peti put zajebancija za istu stvar poticaje iz 2008, ma jebes to sta cemo dobit par kuna ako ikad i dobijemo trebalo je samo bit prica o trenutnom problemu a to je cijena psenice a posto se suti kao i prosle godine malo po malo cijena se zna a to je kod nas trenuto oko 30lp za jecam i 66lp je za psenicu, pa vi vidite jel treba se zajebavat s nekom mjenicom od koje nece nikad ni bit nista ili borit se da cijena psenice bude veca
ali izgleda da su se ti "predstavnici seljaka" dogovorili ali samo za svoje interese tj. prodali su se po ko zna koji put
ali izgleda da su se ti "predstavnici seljaka" dogovorili ali samo za svoje interese tj. prodali su se po ko zna koji put
http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Hrvatska/Na-pomolu-novi-seljacki-prosvjedi
opet?nekuzim ih sada...
opet?nekuzim ih sada...
codexnox je napisao/la:http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Hrvatska/Na-pomolu-novi-seljacki-prosvjedi
opet?nekuzim ih sada...
Pitanje je da li je ovo uopće istinita informacija, ili je netko nešto krivo protumačio, ili netko vremenski zaostaje sa informacijama. Ako je istina, izgleda da se nešto odvija u pozadini, što ne vidimo i o čemu se javno ne govori, a to onda znači da nekakva politika iz pozadine daje pogonsko gorivo cijeloj stvari. A s obzirom da to nije baš i transparentno (a zapravo što je uopće u potpunosti transparentno?) ne bih htio to komentirati. Ali sigurno znam da je ovoj situaciji u državi dovelo rasipanje državnog novca na sve i svakoga. Mislim da ako želimo nekakve korijenite promjene to treba mijenjati, jer nam se inače ne piše dobro. I to mi smeta kod sadašnje (navodne) oporbe: podržavaju sindikate u njihovim nastojanjima da dobiju svoje, a kada (ako) dođu na vlast morati će raditi sasvim drugačije od onoga što sada propagiraju, ako žele neku korijenitu promjenu.
Zadnja promjena: Fidelito; 20/6/2010, 12:09; ukupno mijenjano 1 put.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Nevjerujem da je neko gorivo iz "pozadine"....
Jer kako su bili sada na tom sastank i kao dogovorili samo da nam daju te mjenice,a najbitnije pitanje "psenica" skoro da nije dodirnito.
Moj stav bi bio,bez obzira sto drzava se nezeli mjesat u psenicu i nema novaca nek ipak naravi iznimku,jer oni su tu da sluze nama,zar ne?
Pa mi cinimo i hranimo RH,i ako je nama nuzna pomoc i zastita ministarstvo nemoze reci "mi to nemozemo",mozete ali nezelite i zato cemo pravit prosvjede dok neskuzite da nam morate sluziti.
Pitanje cijene kruha i psenice,to moramo rjesiti....Uzeti pekarima 20-30lipa i to dati nama.
Nas nezanima trzisna cijena psenice jer se mi nemozemo ponasati trzisno jer nemamo uvijete,a i "netko" drzi monopol tako da trziste pada u vodu.
Nek drzava kupi psenicu(ima mogucnosti),pa nek uskladisti i povremeno prodaje!
Jer kako su bili sada na tom sastank i kao dogovorili samo da nam daju te mjenice,a najbitnije pitanje "psenica" skoro da nije dodirnito.
Moj stav bi bio,bez obzira sto drzava se nezeli mjesat u psenicu i nema novaca nek ipak naravi iznimku,jer oni su tu da sluze nama,zar ne?
Pa mi cinimo i hranimo RH,i ako je nama nuzna pomoc i zastita ministarstvo nemoze reci "mi to nemozemo",mozete ali nezelite i zato cemo pravit prosvjede dok neskuzite da nam morate sluziti.
Pitanje cijene kruha i psenice,to moramo rjesiti....Uzeti pekarima 20-30lipa i to dati nama.
Nas nezanima trzisna cijena psenice jer se mi nemozemo ponasati trzisno jer nemamo uvijete,a i "netko" drzi monopol tako da trziste pada u vodu.
Nek drzava kupi psenicu(ima mogucnosti),pa nek uskladisti i povremeno prodaje!
Manevarski prostor države je jako sužen. Financijski je proračun toliko 'nategnut' da je pred pucanjem, ako već možda i nije prekasno. Ovo sa otkupnom cijenom pšenice relativno je mali problem, a najveći problem je to da novaca u proračunu nema. Treba na sve načine rezati rashodovnu stranu, a isplata nekakvog dodatka na cijenu pšenice nije fiksna obaveza i ne vjerujem da će se to dobiti (čak ni poticaji nisu fiksna veličina, ali recimo tih 205 miliona iz 08. javno su se obavezali da će isplatiti). Sa druge strane u ovom sustavu kupovine - dobivaju onai koji najviše plaču i (ili) prosvjeduju, politika se prilagođava isključivo čuvanju 'socijalnog mra' tako da je prosvjed i plakanje do sada davalo rezultate. Kako je politika do sada kupovala i čuvala biračke glasove, tako i sada mora voditi računa o svojoj 'investiciji'. Inače ta 'investicija' propada, i uzalud su potrošeni novci. Politika će odlučiti što će se dogoditi, očito je da se povećava pritisak na vladajuće jer izgleda da je netko osjetio da u ovom trenutku ima moć.
117
Tko ima moč nego večina, a to su mali ljudi, radnici, samo još nisu toga svjesni. Ovo je banana država i točka, da nije tako ne bi bili tu gdje jesmo. Zašto vladajuča večina ne izglasa zakon o velikom oporezivanju stranih banaka koje ostvaruju bezobrazno visoki profit a iznose ga iz države, ili su podmazani ili se boje zamjeriti velikim igračima koji financiraju njihovu lošu politiku. Da država nepravedno dijeli novac pojedinim kategorijama građana to je svima jasno, ali opet to nije najbitniji problem, bitno je da se lova ne iznosi iz države, da li na strane proizvode, aute, prehranu, odječu, odnosno da se pazi koliko i kome se daje svoj novac i da se lupi te koji se na nama bogate a iznose lovu van a to su stranci. Toga treba biti svjestan a ostalo je manje bitno.
21yes- Broj postova : 296
Registriran : 06.09.2008
6
http://danas.net.hr/novac/page/2010/06/20/0136006.html?pos=n1
kreso- Broj postova : 1997
God : 44
Zanimanje : poljoprivrednik-radnik
Registriran : 09.03.2008
26
Koliko, sam ja danas skužio bila je poljoprivredna emisija...ii jel nisu rekli da nema prosvjeda??
ur45- Broj postova : 1288
God : 30
Registriran : 17.01.2009
-6
za ovaj tjedan su najavljene isplate poticaja za govedarstvo pa vjerujem da će stočari falirati na prosvjedima
Gledam na TV-u da se prosvjeduje sve u 16 .
Nije valjda da opet moramo na cestu ?
Nije valjda da opet moramo na cestu ?
pingo- Broj postova : 4918
3
Da, prosvjeduje se. Ja sam bio do maloprije, smrzo se, pokisnio... Mi smo u Gradini u centru sela, ima oko 30 traktora, a za sutra se ne zna još gdje ćemo. Cesta nije blokirana nego stoje traktori sa strane uz cestu
moca- Broj postova : 466
God : 38
Registriran : 05.02.2010
5
Mislim, da su nasi opet u Jarmini ako jesu idem sutra...! Vidit cemo..!
ur45- Broj postova : 1288
God : 30
Registriran : 17.01.2009
-6
Ministar seljacima:Ništa od mjenica, a isplatiti dug stignemo do 2011.
Ništa od mjenica, a isplatiti dug stignemo do 2011.
'Činjenica je da se ne može dobiti nešto čega nema, nego će se dobiti sukladno zakonu koliko je predviđeno financijskih sredstava u državnom proračunu za te stavke. Ništa izvan zakona, ništa izvan državnog proračuna', poručio Čobanković seljacima.
Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je kako seljaci nemaju razloga za prosvjede koji su počeli u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji te da se tim prosvjedima daje "možda previše pozornosti".
Svatko ima pravo izraziti svoje nezadovoljstvo, ali nema razloga za bilo kakve aktivnosti koje idu u pravcu prosvjeda, rekao je u ponedjeljak novinarima u Splitu ministar Čobanković.
Na traženje prosvjednika da se u cijelosti ispuni "đakovački sporazum" iz ožujka i seljacima isplati zaostali dug za poticaje iz 2008. godine od 205 milijuna kuna napomenuo je kako je tim sporazumom predviđena isplata tih poticaja s rokom dospijeća u lipnju 2011.
Odgovarajući na pitanja u vezi mjenica seljacima rekao kako nema nikakvih mjenica te da "u sporazumu (đakovačkom sporazumu) jasno stoji da pravo na naplate dolazi u lipnju 2011. godine". Dodao je kako su seljaci na kućne adrese o tome dobili obavijest.
Ministar Čobanković smatra da se "možda daje previše pozornosti" tim prosvjedima jer se, kako je rekao, radi o mirnim prosvjedima u kojima sudjeluje oko 150 osoba i isto toliko traktora. Pri tomu je istaknuo kako je u Hrvatskoj 180.000 evidentiranih poljoprivrednika od kojih 90.000 prima novčane potpore.
Obraćajući se novinarima rekao je kako ne treba preuveličavati brojke prosvjednika. "Govorite točne brojke jer to je vrlo bitno", kazao je Čobanković.
Ministar Čobanković je rekao i kako je nekima "ugodnije slušati gospodina Pokrovca (predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza vukovarsko-srijemskih seljaka) koji kaže da seljak treba ostvariti svoja prava, nego ministra koji kaže da ostvaruje prava".
"Činjenica je da se ne može dobiti nešto čega nema, nego će se dobiti sukladno zakonu koliko je predviđeno financijskih sredstava u državnom proračunu za te stavke. Ništa izvan zakona, ništa izvan državnog proračuna", kazao je Čobanković tumačeći potpore poljoprivrednicima
Ništa od mjenica, a isplatiti dug stignemo do 2011.
'Činjenica je da se ne može dobiti nešto čega nema, nego će se dobiti sukladno zakonu koliko je predviđeno financijskih sredstava u državnom proračunu za te stavke. Ništa izvan zakona, ništa izvan državnog proračuna', poručio Čobanković seljacima.
Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je kako seljaci nemaju razloga za prosvjede koji su počeli u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji te da se tim prosvjedima daje "možda previše pozornosti".
Svatko ima pravo izraziti svoje nezadovoljstvo, ali nema razloga za bilo kakve aktivnosti koje idu u pravcu prosvjeda, rekao je u ponedjeljak novinarima u Splitu ministar Čobanković.
Na traženje prosvjednika da se u cijelosti ispuni "đakovački sporazum" iz ožujka i seljacima isplati zaostali dug za poticaje iz 2008. godine od 205 milijuna kuna napomenuo je kako je tim sporazumom predviđena isplata tih poticaja s rokom dospijeća u lipnju 2011.
Odgovarajući na pitanja u vezi mjenica seljacima rekao kako nema nikakvih mjenica te da "u sporazumu (đakovačkom sporazumu) jasno stoji da pravo na naplate dolazi u lipnju 2011. godine". Dodao je kako su seljaci na kućne adrese o tome dobili obavijest.
Ministar Čobanković smatra da se "možda daje previše pozornosti" tim prosvjedima jer se, kako je rekao, radi o mirnim prosvjedima u kojima sudjeluje oko 150 osoba i isto toliko traktora. Pri tomu je istaknuo kako je u Hrvatskoj 180.000 evidentiranih poljoprivrednika od kojih 90.000 prima novčane potpore.
Obraćajući se novinarima rekao je kako ne treba preuveličavati brojke prosvjednika. "Govorite točne brojke jer to je vrlo bitno", kazao je Čobanković.
Ministar Čobanković je rekao i kako je nekima "ugodnije slušati gospodina Pokrovca (predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza vukovarsko-srijemskih seljaka) koji kaže da seljak treba ostvariti svoja prava, nego ministra koji kaže da ostvaruje prava".
"Činjenica je da se ne može dobiti nešto čega nema, nego će se dobiti sukladno zakonu koliko je predviđeno financijskih sredstava u državnom proračunu za te stavke. Ništa izvan zakona, ništa izvan državnog proračuna", kazao je Čobanković tumačeći potpore poljoprivrednicima
Muka mi je od tih njegovih preseravanja...
Kako sad odjednom nisu dogovorene mjenice?
Seronja coban...nek ide dole sa fotelje i nek netko NORMALAN sjedne.
Kako sad odjednom nisu dogovorene mjenice?
Seronja coban...nek ide dole sa fotelje i nek netko NORMALAN sjedne.
kako se suska, ti papiri ce se ipak moci unovciti kod banaka...
kod nas u virovitici je zivo, traktori na svakom cosku, bas sam se vratio s punkta, smrzo se ko p****....
sutra bi na prosvjede trebalo stici znatna pojacanja, a politicari sto se vise bahate i podjebavaju, prosvjednici su sve ljuci... bolje nek ne provociraju...
brrrrrr.....
kod nas u virovitici je zivo, traktori na svakom cosku, bas sam se vratio s punkta, smrzo se ko p****....
sutra bi na prosvjede trebalo stici znatna pojacanja, a politicari sto se vise bahate i podjebavaju, prosvjednici su sve ljuci... bolje nek ne provociraju...
brrrrrr.....
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17
Kaže čobi ima ih 150, od 90.000 koji primaju poticaje. a koliko ima saborskih zastupnika, te koliko ih je prisutno na zasjedanjima sabora, 20 ljudi svaki put ako i toliko. pfff.
da se bar netko sjeti i objavi listu tko sve dobiva poticaje i koliko, sa iznosima i postotcima. da nebi. banda.
što je je al sa 150 ljudi se moze malo postici, niti sa 1000. ako nas ima 90.000 zasto se onda nemoze skupit ni trecina na cestama? to bi bila sasvim druga priča.
da se bar netko sjeti i objavi listu tko sve dobiva poticaje i koliko, sa iznosima i postotcima. da nebi. banda.
što je je al sa 150 ljudi se moze malo postici, niti sa 1000. ako nas ima 90.000 zasto se onda nemoze skupit ni trecina na cestama? to bi bila sasvim druga priča.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
A jbg od 90.000 koji primaju poticaj,njih 10-20% se djelomicno profesionalno bavi poljoprivrednom.
Da nas ima bar 100.000 koji zivimo iskljucivo od poljoprivrede,drugacije bi to izgledalo.
A ovako jako puno ima onih malih sa 2-3hektra,i njima se se isplati ni gledati prosvjede a kamoli sudjelovat u istima.
Neznam,vidjeo sam negdje na netu graf sa strukturom gospodarstava,eto ako netko zna link moze postaviti jer tamo se tocno vidi koliko nas ima,i kakvi smo.
edit:
evo ovdje se vidi djelomicno to o cemu pisem.
http://www.hzpss.hr/?page=OPG-i
jos jedan edit:
Hrvatska se s pet do 10 hektara zemljišta po gospodarstvu nalazi u skupini sa Slovenijom, Bugarskom, Poljskom, Mađarskom i Italijom
Hm,zasto onda nebi pogledali prosjek madarske i talijanske burze?Kada smo vec u rangu sa njima,ali nevjerujem.
Cini mi se da u madarskoj ipak predvladavaju velika gospodarstva.
Da nas ima bar 100.000 koji zivimo iskljucivo od poljoprivrede,drugacije bi to izgledalo.
A ovako jako puno ima onih malih sa 2-3hektra,i njima se se isplati ni gledati prosvjede a kamoli sudjelovat u istima.
Neznam,vidjeo sam negdje na netu graf sa strukturom gospodarstava,eto ako netko zna link moze postaviti jer tamo se tocno vidi koliko nas ima,i kakvi smo.
edit:
evo ovdje se vidi djelomicno to o cemu pisem.
http://www.hzpss.hr/?page=OPG-i
jos jedan edit:
Hrvatska se s pet do 10 hektara zemljišta po gospodarstvu nalazi u skupini sa Slovenijom, Bugarskom, Poljskom, Mađarskom i Italijom
Hm,zasto onda nebi pogledali prosjek madarske i talijanske burze?Kada smo vec u rangu sa njima,ali nevjerujem.
Cini mi se da u madarskoj ipak predvladavaju velika gospodarstva.
Statistika je u banani . U mojem selu od 150 kuća imaju tri poljoprivrednika koja mogu izaći na prosvjed dok dvojica to i čine a treći nas obilazi sa Tuaregom . Između sebe imamo više od 700 ha zemlje . Istina primatelja poljoprivrednih poticaja u selu ima tridesetak ali masa njih nema niti traktor .
pingo- Broj postova : 4918
3
Pa da ,pola sela prima poticaj,a po svakom selu u HR njih 5 zivi od toga....
Tu je kraj.
Jer coban ce reci da nas 90.000 prima poticaj,aLi nece reci da od tih 90 mozda 20-30 zivi IskljuCivo od istog....
Kada oni pocnu bacati brojeve,nemamo sanse...
Tu je kraj.
Jer coban ce reci da nas 90.000 prima poticaj,aLi nece reci da od tih 90 mozda 20-30 zivi IskljuCivo od istog....
Kada oni pocnu bacati brojeve,nemamo sanse...
Radi se o muljanju sa svih strana. Svi vodu mute a kada to rade sigurno imaju i nekih dobrih razloga za to. Možda to netko radi iz čisto sportskih pobuda, ali nemam vremena uživati u, kako se sada čini, nečijoj zajebanciji radi sporta. Ajmo analitički pogledati situaciju:
1. Obećano je tih 205 mil. kuna, pa je apelirano da se 'zaboravi' na te novce, nakon pritiska su opet obećani vaučeri, pa sada su poslane obavijesti da imamo pravo na te novce, ali biti će isplaćeni navodno 06/2011 (poslije izbora). Ja sam shvatio ministra da su poslani vaučeri - a kad ono obavijesti. Vjerovatno i na osnovu tih papira netko će nuditi nešto keša za njih, ali to će biti manje od minimalnih iznosa. U svakom slučaju taj papir nije niti vaučer - možda banke ponude 20-30% njihove realne vrijednosti. U političke igre vladajućih između sebe neću ni ulaziti jer to oni moraju rasčistiti sami.
2. Kako sam već rekao proračun je 'nategnut' preko krajnjih granica i tu ne treba trošiti riječi. Samo bilo bi jako fer od ministra financija/predsjednice vlade da to javno izjavi, pa da nemamo više nekih iluzija. Jedno je ako je proračun na rubu opstanka, ali jadno je ako se to javno ne kaže - JER TO SE ITEKAKO TIČE SVIH NAS KOJI ŽIVIM U OVOJ DRŽAVI.
3. Mnogi poljoprivrednici su na rubu egsitencije, možda točnije rečeno velika većina. Neki su si sami krivi za tu situaciju, a mnogi nisu imali uoće šanse za opstanak ili neki razvoj jer ih je vrijeme odavno 'pregazilo'. Krivnja njih samih je samo u tome da to nisu na vrijeme sami spoznali, ali ruku na srce velika većina tih ljudi i nemaju drugog izbora osim raditi i živjeti na način kako su to radili do sada. Nemaju šanse opstati na bilo kakvom tržištu koje je zasnovano na temeljima tržišne konkurencije. Mogli bi opstati sa jako subvencioniranom proizvodnjom, ali to onda znači daljnje rasipanje državnog novca na podupiranje neefikasne proizvodnje (što je i država do sada činila i zapravo slala pogrešan signal da će podupirati takvu proizvodnju). Pitanje je uopće da li je moguć opstanak u ratarstvu sa +100 ha zemlje, a malo nas je koji toliko radimo. Ovogodišnje vremenske neprilike unazaditi će većinu, a mnogima će to biti kap koja će preliti čašu. I još mnogo toga što nas muči, ali sve u svemu situacija je jako loša.
I što sada? Prosvjedovati protiv države (koja obeća jedno, pa to ne ispuni, pa moli da se to 'zaboravi', pa kad ih stisnu prosvjednici to opet obeća, pa se opet 'izmigolji' i tu obavezu prebaci na slijedeći mandat vlade) koja očito gubi svoj legitimitet svakim danom sve više - vlast se tako ne ponaša. Vjerovati oporbi koja bi sutra, kao odgovorna i ona koja ima rješenje za izlaz iz krize, trebala zasjesti na vlast i koja podupire zahtjeve sindikata, ili možda nas poljoprivrednika, a zna da ne postoje realna sredstava da se to pokrije? Zapravo jedini izlaz iz krize je da država troši onoliko koliko uprihodi minus povrat dospjelih dugova i obaveza. Realni izlaz je samo u čistim računima. A ne u peglanju kartica, ovaj prodavanju državnih obveznica. Podupirati nekomercijalnu proizvodnju je isto tako nerealno. To je bilo oduvijek nerealno, bolje da država plati tim ljudima socijalnu pomoć, minimalac, (bez ikakve obaveze) da nekako prežive - nego da ih tjera u proizvodnju koja im u konačnici donosi debeli gubitak (u kojem se utope ti poticaji i ono malo rezervi ako ih ima, a dugovi se samo gomilaju). Mislim da bi to bilo daleko jeftinije nego ovako mučenje. Kolika će biti cijena pšenice? Za te ljude vrlo vjerovatno i 2 Kn je debelo premalo. Tako da je ova priča sa cijenom od 1 ili 1.2 kune za većinu njih irelevantna, ionako to im neće značiti pozitivno poslovanje. Ne treba braniti neobranjivo, ako sam u situaciji da vidim da ne mogu pozitivno poslovati, idem se baviti nekim drugim poslom. Daleko je bolje i ne raditi nego raditi gubitak (i onda tražiti od drugih da to pokrije). Zato je poticanje takve proizvodnje glupost i jednostavno rasipanje novaca. To je odgovornost politike - da tih činjenica bude svjesna. I današnje vlasti i onih koji bi rado sutra u te fotelje zasjeli. Zato prosvjed protiv države mi se ne čini kao neki izlaz. Izgleda da ni vlast, a ni ovi koji nisu na vlasti nisu svjesni situacije u kojoj smo se (malo više sami, a malo i uz pomoć drugih) našli.
1. Obećano je tih 205 mil. kuna, pa je apelirano da se 'zaboravi' na te novce, nakon pritiska su opet obećani vaučeri, pa sada su poslane obavijesti da imamo pravo na te novce, ali biti će isplaćeni navodno 06/2011 (poslije izbora). Ja sam shvatio ministra da su poslani vaučeri - a kad ono obavijesti. Vjerovatno i na osnovu tih papira netko će nuditi nešto keša za njih, ali to će biti manje od minimalnih iznosa. U svakom slučaju taj papir nije niti vaučer - možda banke ponude 20-30% njihove realne vrijednosti. U političke igre vladajućih između sebe neću ni ulaziti jer to oni moraju rasčistiti sami.
2. Kako sam već rekao proračun je 'nategnut' preko krajnjih granica i tu ne treba trošiti riječi. Samo bilo bi jako fer od ministra financija/predsjednice vlade da to javno izjavi, pa da nemamo više nekih iluzija. Jedno je ako je proračun na rubu opstanka, ali jadno je ako se to javno ne kaže - JER TO SE ITEKAKO TIČE SVIH NAS KOJI ŽIVIM U OVOJ DRŽAVI.
3. Mnogi poljoprivrednici su na rubu egsitencije, možda točnije rečeno velika većina. Neki su si sami krivi za tu situaciju, a mnogi nisu imali uoće šanse za opstanak ili neki razvoj jer ih je vrijeme odavno 'pregazilo'. Krivnja njih samih je samo u tome da to nisu na vrijeme sami spoznali, ali ruku na srce velika većina tih ljudi i nemaju drugog izbora osim raditi i živjeti na način kako su to radili do sada. Nemaju šanse opstati na bilo kakvom tržištu koje je zasnovano na temeljima tržišne konkurencije. Mogli bi opstati sa jako subvencioniranom proizvodnjom, ali to onda znači daljnje rasipanje državnog novca na podupiranje neefikasne proizvodnje (što je i država do sada činila i zapravo slala pogrešan signal da će podupirati takvu proizvodnju). Pitanje je uopće da li je moguć opstanak u ratarstvu sa +100 ha zemlje, a malo nas je koji toliko radimo. Ovogodišnje vremenske neprilike unazaditi će većinu, a mnogima će to biti kap koja će preliti čašu. I još mnogo toga što nas muči, ali sve u svemu situacija je jako loša.
I što sada? Prosvjedovati protiv države (koja obeća jedno, pa to ne ispuni, pa moli da se to 'zaboravi', pa kad ih stisnu prosvjednici to opet obeća, pa se opet 'izmigolji' i tu obavezu prebaci na slijedeći mandat vlade) koja očito gubi svoj legitimitet svakim danom sve više - vlast se tako ne ponaša. Vjerovati oporbi koja bi sutra, kao odgovorna i ona koja ima rješenje za izlaz iz krize, trebala zasjesti na vlast i koja podupire zahtjeve sindikata, ili možda nas poljoprivrednika, a zna da ne postoje realna sredstava da se to pokrije? Zapravo jedini izlaz iz krize je da država troši onoliko koliko uprihodi minus povrat dospjelih dugova i obaveza. Realni izlaz je samo u čistim računima. A ne u peglanju kartica, ovaj prodavanju državnih obveznica. Podupirati nekomercijalnu proizvodnju je isto tako nerealno. To je bilo oduvijek nerealno, bolje da država plati tim ljudima socijalnu pomoć, minimalac, (bez ikakve obaveze) da nekako prežive - nego da ih tjera u proizvodnju koja im u konačnici donosi debeli gubitak (u kojem se utope ti poticaji i ono malo rezervi ako ih ima, a dugovi se samo gomilaju). Mislim da bi to bilo daleko jeftinije nego ovako mučenje. Kolika će biti cijena pšenice? Za te ljude vrlo vjerovatno i 2 Kn je debelo premalo. Tako da je ova priča sa cijenom od 1 ili 1.2 kune za većinu njih irelevantna, ionako to im neće značiti pozitivno poslovanje. Ne treba braniti neobranjivo, ako sam u situaciji da vidim da ne mogu pozitivno poslovati, idem se baviti nekim drugim poslom. Daleko je bolje i ne raditi nego raditi gubitak (i onda tražiti od drugih da to pokrije). Zato je poticanje takve proizvodnje glupost i jednostavno rasipanje novaca. To je odgovornost politike - da tih činjenica bude svjesna. I današnje vlasti i onih koji bi rado sutra u te fotelje zasjeli. Zato prosvjed protiv države mi se ne čini kao neki izlaz. Izgleda da ni vlast, a ni ovi koji nisu na vlasti nisu svjesni situacije u kojoj smo se (malo više sami, a malo i uz pomoć drugih) našli.
117
Stranica 28 / 40. • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Stranica 28 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.