AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Profi seljak ili Hoby seljak..pitanje je sad ???
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Dali nam treba da se pravi podjela između Profi i Hoby seljaka ..?
Re: Profi seljak ili Hoby seljak..pitanje je sad ???
politicar je napisao/la:pege25 je napisao/la:paor je napisao/la:moje mišljenje je da je EU dobrim dijelom postigla ciljeve, ali da nema idealnog - nema
Za što si gore glasao ?
Ovo je konkretno pitanje tebi paor-e ?...dali podržavaš da oni koji rade ponajprije u državnim i primaju izdašne plače i ovi koji primaju ponajviše izašne mirovine trebaju po tebi osobno primati poticaje ili subvencije bilo kojeg oblika ...??
Veselim se tvom odgovoru na ovo pitanje ...ne samo tvom nego bilo čijem ...koliko vamo ima ljudskog morala i poštenja prema svim onima koji danas nemaju nikakav posao tj primanja ?
Sada postoji limit za poticaj vezan za pdv... neznam o kojem je limitu riječ al mislim da je oko 25.000kn, znači da netko ko ima mirovinu može primati toliko poticaja bez da plaća doprinose, a ako želi više ponovo mora u mirovinski sustav.
Druga stvar, netko ko radi u državnoj firmi (ili privatnoj), može imati iznos poticaja kao i svatko drugi samo što su mu doprinosi već plaćeni kod drugo poslodavca...
A opet,netko može biti i vlasnik više obrta , a na jednom će plaćat doprinose i to je to.
Neznam na koga točno ti ciljaš pege, daj neki detaljno opisan slučaj ko po tebi nebi trebao primat poticaj?
za preko 48000 kn potpora (ili 85000 kn prihoda) mora se ući u neki (po izboru) oblik poreznog sustava
politicar je napisao/la:pege25 je napisao/la:paor je napisao/la:moje mišljenje je da je EU dobrim dijelom postigla ciljeve, ali da nema idealnog - nema
Za što si gore glasao ?
Ovo je konkretno pitanje tebi paor-e ?...dali podržavaš da oni koji rade ponajprije u državnim i primaju izdašne plače i ovi koji primaju ponajviše izašne mirovine trebaju po tebi osobno primati poticaje ili subvencije bilo kojeg oblika ...??
Veselim se tvom odgovoru na ovo pitanje ...ne samo tvom nego bilo čijem ...koliko vamo ima ljudskog morala i poštenja prema svim onima koji danas nemaju nikakav posao tj primanja ?
Sada postoji limit za poticaj vezan za pdv... neznam o kojem je limitu riječ al mislim da je oko 25.000kn, znači da netko ko ima mirovinu može primati toliko poticaja bez da plaća doprinose, a ako želi više ponovo mora u mirovinski sustav.
Druga stvar, netko ko radi u državnoj firmi (ili privatnoj), može imati iznos poticaja kao i svatko drugi samo što su mu doprinosi već plaćeni kod drugo poslodavca...
A opet,netko može biti i vlasnik više obrta , a na jednom će plaćat doprinose i to je to.
Neznam na koga točno ti ciljaš pege, daj neki detaljno opisan slučaj ko po tebi nebi trebao primat poticaj?
Nema tu ro đo ciljanja ...svatko ko prima plaču ili mirovinu i ujedno se bavi poljoprivredom po meni nebih trebao primati bilo kakve subvencije (poticaje) ..i to ako ništa drugo zbog ovih more nezaposlenih ...jer brate neko bi danas bio sretan da ima bilo kakav posao i bilo kakva primanja a nas seljaka ima koji deremo pare sa svih strana ...e vidiš to nije fer ili pak neko je ?
Iskreno se nadam da sam sad bio jasan ...ili?
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
paor je napisao/la:politicar je napisao/la:pege25 je napisao/la:paor je napisao/la:moje mišljenje je da je EU dobrim dijelom postigla ciljeve, ali da nema idealnog - nema
Za što si gore glasao ?
za preko 48000 kn potpora (ili 85000 kn prihoda) mora se ući u neki (po izboru) oblik poreznog sustava
Sve to stoji ali ja osobno i dalje nisam zadovoljan s tvojim odgovorom na moje pitanje?
Pitanje glasi i budi konkretan?
Dali podržavaš poticanje ljudi (ja ih nemam srca nazvati seljacima) koji imaju dodatna primanja uz poljoprivredu?
131
opg biotrava je napisao/la:Kucate na pogrešna vrata i glođete se međusobno.Neka netko odgovori dali u EU postiji država gdje 40% ukupnog poticaja dobije nekoliko ljudi,a svi mi ostali podijelimo 60%.Ti isti su nam vedrili i oblačili,tj.određivali cijene i doveli nas tu gdje jesmo,a oni se šire i ulažu u drugim državama.Ogromne poticaje dobiju iz RH,a otvaraju radna mjesta drugim državama,uvoze tuđu robu a mi proizvodim nedovoljno za naše potrebe.Što se tiče hoby poljoprivrednika,ja mislim da mi sa 2500-3000 kn plaće možemo živjet ko bubreg u loju,a ovih 35ha obrađujem da ostanem u kondiciji,jer mi se neda u teretanu,a ipak moramo misliti na zdravlje...ili?
Zapadno europske države nisu 1945 išle sa modelom kombinata već obiteljskih gospodarstava ! Tuđmanov koncept privatizacije i posljedice ste opisali .
2500 - 3000 kn košta mjesečno fakultet u Hrvatskoj , to plaćam za kćer .
Iz hobija bacim dio novca iz proračuna + svojeg + rad u zemlju i onda sa pogledom u nebo gledam da li ću ja i svi koji sufinanciraju obradu zemlje imati + 1 kn po ha ili - !
Kod uzgoja božićnih drvaca bez poticaja kupim ( o ) sadnice , uzgajam ( o ) ih na njivi 6 - 10 godina i onda ne znamo da li Hrvatskoj za Božić treba 1 000 000 drvaca , 500 000 odojaka !
U pametnim državma znaju što znači bilans potrebnih proizvoda za potrebe vlastite države , dok se kod nas u Hrvatskoj zna bilas uvoza !
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
Đuro si ti po mojoj neformalnoj kategoriji HOBY ili PROFI seljak?
Tako da prvo to riješimo pa onda možemo dalje u raspravu ...tako da ja imam temelj kako s tobom da postupam.. hvala!
Tako da prvo to riješimo pa onda možemo dalje u raspravu ...tako da ja imam temelj kako s tobom da postupam.. hvala!
131
mislim da su smjernice novog modela potpora dobre i tko se potrudi neka ih dobije, bio on i hoby seljak...
Paor šta im znaci aktivni poljoprivrednik to će oni još odrediti ko će dobiti potpore ili
Mucko123- Broj postova : 118
Registriran : 04.11.2012
6
paor je napisao/la:politicar je napisao/la:pege25 je napisao/la:paor je napisao/la:moje mišljenje je da je EU dobrim dijelom postigla ciljeve, ali da nema idealnog - nema
Za što si gore glasao ?
ovih 48000kn je iz Zakona o potporama. a 85000?
jstojsic- Broj postova : 17
Registriran : 11.03.2012
2
85000 od prodaje Itd msm žito mleko i valjda potpore na to ili
6
zanjimljiva tema, he he he...
tomybrzic- Broj postova : 615
Registriran : 21.03.2009
18
Mucko123 je napisao/la:85000 od prodaje Itd msm žito mleko i valjda potpore na to ili
85000 kn prihoda ostvarenih od poljoprivrede, potpore se ne broje
Ma ja znam da sam u sustavu zbog prodaje bikova prodaš 50 komada pređes granicu bez brige
6
paor je napisao/la:Mucko123 je napisao/la:85000 od prodaje Itd msm žito mleko i valjda potpore na to ili
jasno mi je što su prihodi, ali gdje piše ako su prihodi 85000 da si obveznik nečega?
jstojsic- Broj postova : 17
Registriran : 11.03.2012
2
baš je zanimljiva
frenkigoran1- Broj postova : 366
God : 34
Zanimanje : automehaničar, vozač motornih vozila
Registriran : 21.08.2013
6
jstojsic je napisao/la:paor je napisao/la:Mucko123 je napisao/la:85000 od prodaje Itd msm žito mleko i valjda potpore na to ili
jasno mi je što su prihodi, ali gdje piše ako su prihodi 85000 da si obveznik nečega?
Takav je zakon
6
frenkigoran1 je napisao/la:baš je zanimljiva
Zanimljiva je isto ko i dok si v letu v traktoru ili kombajnu 5-6 sati
6
tako nekakoMucko123 je napisao/la:frenkigoran1 je napisao/la:baš je zanimljiva
Zanimljiva je isto ko i dok si v letu v traktoru ili kombajnu 5-6 sati
6
Još sam malo i rekel
6
http://www.modrus-eko.com/apps/blog/entries/show/25039029-oporezivanje-djelatnosti-opg-ajstojsic je napisao/la:paor je napisao/la:Mucko123 je napisao/la:85000 od prodaje Itd msm žito mleko i valjda potpore na to ili
politicar je napisao/la:Je fidel, točno tako...
Samo prevelik je taj iznos od 300.000eura...
Nije, jer u njega ulaze i subvencije za kapitalna u toj jednoj godini....
Uglavnom možemo raspravljati o visini granice, ali ona sada postoji, neće se desiti da jedan koncern sam izvuče 100 miliona kuna, a oni ionako imaju debelu tržišnu prednost jer je i polica njihova.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Po meni profesionalni poljoprivrednik je onaj koji je u sustavu pdv-a, vodi poslovne knjige i ima zaposlenog radnika, to jest sam je zaposlen ('prijavljen' kao radnik) na svom gospodarstvu.
Veličina posjeda nema apsolutno nikakve veze sa statusom profesionalnog bavljenja poslom, ali svi oni koji puno rade - ne znam kako im se isplati raditi a bez da si vode poslovne knjige i da nisu u sustavu PDV-a. Tu je jedini trošak kvalitetnog knjigovodstva, ali to se sve vrati kroz porezne olakšice.
Kako sam pisao - moramo prvo znati koji cilj želimo doseći sa poljoprivredom i sa poticajima. Ako želimo razvijati proizvodnju, nema smisla poticati nekomercijalna gospodarstva, a ako želiš podupirati socijalu koja će se lakše 'odlučiti na izborima', onda nastavi manje-više ovako (to je možda palilo u početku, mislim da sada to više nema nikakve veze). Poticaji su sada ispolitizirana stvar do kraja, ljudi su postali doslovno ovisni o istima, a mnogi su dovedeni u situaciju da im je to i jedini sigurni prihod na gospodarstvu.
Meni je jedino čudno kako je politika pomoću poticaja željela i uspjela podijeliti cijelu državu, pa sada ispada kako smo mi krivi što je država u problemima, a poljoprivreda na koljenima.
I BTW, Pege, može se viksa sagraditi i bez poticaja i od poticaja. Može se i kupiti auto ili potrošiti te novce na neki treći način. Ali kada je netko dobio te novce i može slobodno raspolagati njima - njegova je stvar kako će te novce potrošiti. Može kupiti/sagraditi tu viksu na moru (ili drugdje) ili može kupiti ral zemlje - to je njegova privatna stvar. Ja bih od 'viška' novaca uvijek kupio tu ral zemlje, recimo, ali to je moja odluka.
Veličina posjeda nema apsolutno nikakve veze sa statusom profesionalnog bavljenja poslom, ali svi oni koji puno rade - ne znam kako im se isplati raditi a bez da si vode poslovne knjige i da nisu u sustavu PDV-a. Tu je jedini trošak kvalitetnog knjigovodstva, ali to se sve vrati kroz porezne olakšice.
Kako sam pisao - moramo prvo znati koji cilj želimo doseći sa poljoprivredom i sa poticajima. Ako želimo razvijati proizvodnju, nema smisla poticati nekomercijalna gospodarstva, a ako želiš podupirati socijalu koja će se lakše 'odlučiti na izborima', onda nastavi manje-više ovako (to je možda palilo u početku, mislim da sada to više nema nikakve veze). Poticaji su sada ispolitizirana stvar do kraja, ljudi su postali doslovno ovisni o istima, a mnogi su dovedeni u situaciju da im je to i jedini sigurni prihod na gospodarstvu.
Meni je jedino čudno kako je politika pomoću poticaja željela i uspjela podijeliti cijelu državu, pa sada ispada kako smo mi krivi što je država u problemima, a poljoprivreda na koljenima.
I BTW, Pege, može se viksa sagraditi i bez poticaja i od poticaja. Može se i kupiti auto ili potrošiti te novce na neki treći način. Ali kada je netko dobio te novce i može slobodno raspolagati njima - njegova je stvar kako će te novce potrošiti. Može kupiti/sagraditi tu viksu na moru (ili drugdje) ili može kupiti ral zemlje - to je njegova privatna stvar. Ja bih od 'viška' novaca uvijek kupio tu ral zemlje, recimo, ali to je moja odluka.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Kako hoby može postati profi?Pa,recimo svima preko 150ha oduzeti višak i dodjeliti manjima,tako da i oni postanu profi. .Možemo i drukčije potaći zapošljavanje(za koje se neki kao zalažu),pa recimo da na svakih 100ha mora biti jedan zaposlen radnik. Ako se u ovoj državi nemože opstati sa 300-400ha ili 50-100 kom krava onda vam definitivno nisu krivi hoby seljaci.Međutim, uvijek su velike ribe jele male,ali uvijek od velike ima veća,pa kad nestanu male ribe pogađate tko će doći na red.Čudilo me zašto nema sa nama na prosvjedima profi seljaka(malo mi sada jasnije),al j.biga uvijek je u ratu ginula sirotinja.Dok nekom ne smrkne,drugom ne svane.Svatko od nas se treba pogledat u ogledalo,jer jednog dana ćemo svi imati puna usta zemlje.
ma ima tu više vrsta seljaka a ne samo hoby i profi...gdje svrstati one koji žive iskljucivo od poljoprivrede i bave se njome al bolje da se nebave, kod nas ih ima dosta kad svi rade u polju takvi su u birtiji, i onda siju zadnji, mrljaju i brljaju, il još bolje kad pare od poticaja odu na aute i ostale gluposti pa dođe sjetva a on nema litre goriva, i opet sije kad niko nesije, i onda kaze godina podbacila pa je u dugovima...a kad ih slusas najpametniji!
6
pege25 je napisao/la:Đuro si ti po mojoj neformalnoj kategoriji HOBY ili PROFI seljak?
Iznio sam podatak imam status zaposlenog izvan poljoprivrede te time mirovinsko i zdravstveno osiguranje .
Imam status OPG .
Imam status u Upisniku proizvođača božićnih drvaca .
Budući da balkanska vlast nije definirala što je OPG , onda smo mi iz udruge OPG Hrvatska , predložili donošenje 5 Zakona koji bi bili temelj Strategije razvoja poljoprivrede RH !
Sada veliki profi seljak pege 25 ,ako imaš 350 ha X 1 ha , možeš prodati 350 parcela ,po jednu svakom Zagrebčaninu !
U susjednoj Sloveniji OPG iznad 10 ha se NE može nasljeđivanjem uništiti !
U balkanskoj državi po imenu RH to se može !
Imamo puno bitnijih problema ,donijeti nove zakone i u idućih 10- 15 g. na bazi privatne i državne zemlje oformiti komercijalne OPG !
Veliki broj malih OPG ,a to znači vjerovatno i moj NESTATI će u idućih 10 - 15 godina , prvenstveno umiranjem ili radnom nesposobnošću nas koji još radimo zemlju .
Sada već imamo 119 izumrlih sela , sela sa djecom , nismo sa rekreativnim - hobi , profi seljacima . sa Todorićima sposobni proizvesti hranu ni za prehranu vlastitog stanovništva !
Neki veliki > profi > seljaci ste mali agrokombinati sa ratarskim kulturama , bez kokoši i pileta ! Uništavate sastav zemlje i niste budućnost hrvatske poljoprivrede !
Kada dobijete poticaje sjednite u autobuse pa ; Slovenija , Italija , Francuska , Nizozemska , Njemačka , Austrija napravite putovanje da u praksi vidite PROFI seljake i kako iskorištavaju zmlju !
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
paor je napisao/la:potpore nisu samo ekonomska kategorija, nego, deklerativno barem, se jako vodi računa da zemljište i okoliš budu održavani tako da ja ne bih dijelio
btw
koliko ima hobista sa 30+ hektara
Upravo jedan pravi odgovor ...
Odnosno ja bi to možda dijelio upravo po tome kritetiju, znači u neku ruku dobra poljoprivedna praksa, ali u kompletu, održavanja kultrua,briga o zemljištu nakon skidanja kultura (ljeto nakon skidanja žitarica) te prvenstveno održavanje okoliša odnosno okoline oko posjeda ...
Često možemo gledati da su puno bolje održavanej njive ovih (kako pege25 kaže ) hoby poljoprivednika nego kod onih profi, tu se računa sve, održavanja okoline i samih njiva ... prašenje,oranje,itd itd
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Veliki profi plastenici- sve o njima
» Srpski seljak zavidi hrvatskom rataru
» otkup ljekovitog bilja
» sta saditi ??????????
» Siliranje trave
» Srpski seljak zavidi hrvatskom rataru
» otkup ljekovitog bilja
» sta saditi ??????????
» Siliranje trave
Stranica 3 / 5.