AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
lavanda
Stranica 8 / 40. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 24 ... 40
Re: lavanda
e to je bilo brzo!
spremio sam se deset dana čekati - svaka čast, seraf, roko
znači budrovka je ultimativno najpogodnija sorta, a sadnice se nabavljaju oko jastrebarskog, petrinje, dubice, kostajnice , pa ko da jeftinije (2 kn + pdv? se može naći po toj cijeni?)
predpostavljam da vrijedi odmah kupiti kod "ovlaštenog" pa s računom čekati bolje dane eventualne naknade od strane države
a parcele jednostavno nisu blizu jedna drugoj, i teško ću ih približiti
koja je prednost toga da su blizu?
i da, roko je spomenuo da mu divlje svinje šeču po plantaži, pa očito oni je ne jedu, ni kada su najgladnije. ima jedan dio godine kada jedu sve od flore i sve od faune što im se nađe na putu, pa sam se zabrinuo dali vole grickati lavandu. cres je inače raj za divlje svinje. ima ih puno puno više nego ljudi, i očito ne idu nigdje, nema prave volje (političke) da ih se stavi pod kontrolu. na cresu je mnogo komada zemlje redovito izrovano, pogotovo tamo di je malo vlažnije, pošto se vole sastajati i valjati u blatu ili polublatu (ipak su to svinje), i kako su to nemani od dvjesto tristo kila, čini mi se da bi trebao dići malo ozbiljniju, čvršću ogradu da ih spriječim da se valjaju po mojim lavandicama.
ti kažeš, ogradu imaš najviše radi ljudi
reci, jel ta tvoja ograda sprečava divlje svinje da uđu?
hvala ljudi na pomoći
spremio sam se deset dana čekati - svaka čast, seraf, roko
znači budrovka je ultimativno najpogodnija sorta, a sadnice se nabavljaju oko jastrebarskog, petrinje, dubice, kostajnice , pa ko da jeftinije (2 kn + pdv? se može naći po toj cijeni?)
predpostavljam da vrijedi odmah kupiti kod "ovlaštenog" pa s računom čekati bolje dane eventualne naknade od strane države
a parcele jednostavno nisu blizu jedna drugoj, i teško ću ih približiti
koja je prednost toga da su blizu?
i da, roko je spomenuo da mu divlje svinje šeču po plantaži, pa očito oni je ne jedu, ni kada su najgladnije. ima jedan dio godine kada jedu sve od flore i sve od faune što im se nađe na putu, pa sam se zabrinuo dali vole grickati lavandu. cres je inače raj za divlje svinje. ima ih puno puno više nego ljudi, i očito ne idu nigdje, nema prave volje (političke) da ih se stavi pod kontrolu. na cresu je mnogo komada zemlje redovito izrovano, pogotovo tamo di je malo vlažnije, pošto se vole sastajati i valjati u blatu ili polublatu (ipak su to svinje), i kako su to nemani od dvjesto tristo kila, čini mi se da bi trebao dići malo ozbiljniju, čvršću ogradu da ih spriječim da se valjaju po mojim lavandicama.
ti kažeš, ogradu imaš najviše radi ljudi
reci, jel ta tvoja ograda sprečava divlje svinje da uđu?
hvala ljudi na pomoći
bruno- Broj postova : 4
Registriran : 11.02.2010
0
i još
serafe kažeš da sa više sunca dobiješ više ulja - znači li to da mi se više isplati naći dobru destileriju i napraviti ulje, nego prodati friški cvijet?
ako sam dobro shvatio, friški cvijet ima fiksnu cijenu po kg u, bez obzira na količinu ulja. da li je ta okolnost na štetu uzgajivača ili onog koji kupuje?
predpostavljam da je ovo prvo - prodati friški cvijet je najjednostavnije i najnepovoljnije, najisplativije je očito izrađivati suvenirčiće i male bočice, kao onaj lik iz istre, pa smisliti cijeli taj marketinški identitet u sklopu nekog ruralnog turizma. ako to stavimo po strani, da li je bolje raditi ulje, nego prodati friški cvijet u industrijske svrhe?
serafe kažeš da sa više sunca dobiješ više ulja - znači li to da mi se više isplati naći dobru destileriju i napraviti ulje, nego prodati friški cvijet?
ako sam dobro shvatio, friški cvijet ima fiksnu cijenu po kg u, bez obzira na količinu ulja. da li je ta okolnost na štetu uzgajivača ili onog koji kupuje?
predpostavljam da je ovo prvo - prodati friški cvijet je najjednostavnije i najnepovoljnije, najisplativije je očito izrađivati suvenirčiće i male bočice, kao onaj lik iz istre, pa smisliti cijeli taj marketinški identitet u sklopu nekog ruralnog turizma. ako to stavimo po strani, da li je bolje raditi ulje, nego prodati friški cvijet u industrijske svrhe?
0
je Roko je baš faca, svaka čast na tome što svima dili savjete oko lavande. ja sam primjetila da svi ljudi koji se bave lavandom su susretljivi i ne smatraju druge konkurencijom već kolegama. ili sam ja zaista imala sriće i samo se sa takvim ljudima susretala.
Bruni bi savjetovala da se obrati općini na kojoj se nalazi zemlja. Naime državni su se poticaji prestali davati. ali uvijek postoje poticaji od županija ali i općina.Zato je dobro napisati kratko pismo sa detaljima o "projektu" o poslati općini pa se eventualno može dobiti poticaji. Ova godina će biti gadna ali je dobro da vas imaju u evidenciji.
Usput bih priupitala da li netko ima informacija o sadnji Buhača (dalmatinska krizantema) koristi se za ekološku sadnju protiv insekata?
pozz
Bruni bi savjetovala da se obrati općini na kojoj se nalazi zemlja. Naime državni su se poticaji prestali davati. ali uvijek postoje poticaji od županija ali i općina.Zato je dobro napisati kratko pismo sa detaljima o "projektu" o poslati općini pa se eventualno može dobiti poticaji. Ova godina će biti gadna ali je dobro da vas imaju u evidenciji.
Usput bih priupitala da li netko ima informacija o sadnji Buhača (dalmatinska krizantema) koristi se za ekološku sadnju protiv insekata?
pozz
marica- Broj postova : 62
God : 43
Registriran : 13.12.2009
0
prednost blizine parcela je što nemoraš trošiti puno vremane i goriva prilikom obrade...
mislim da divlje svinje ne jedu lavandu jedino je mogu zagaziti dok je mala pa bi se isplatila ograda (ili puška još više )
nisam napiso da se dobije više ulja već kvalitetnije ulje, a što se tiče isplativosti ako posadiš recimo 1 ha to ti je 5000 sadnica lavande... što znači 8-10 t cvijeta nakon treće godine, mislim da nećeš uspjeti sve utrpati u suvenire i prodati. cijena kilograma suhog cvijeta je 80 kn/kg a cijena litre ulja cca 70 € (70-30(za destilaciju)=40 ako ne destiliraš sam) pa ti računaj
cijena sadnice je 2.5 kn +pdv ispod toga ja mislim ne ćeš proći, ja prodajem po 3 kn (bez deklaracije, nadam se da ću uspjeti i to nabaviti ove godine)...
mislim da divlje svinje ne jedu lavandu jedino je mogu zagaziti dok je mala pa bi se isplatila ograda (ili puška još više )
nisam napiso da se dobije više ulja već kvalitetnije ulje, a što se tiče isplativosti ako posadiš recimo 1 ha to ti je 5000 sadnica lavande... što znači 8-10 t cvijeta nakon treće godine, mislim da nećeš uspjeti sve utrpati u suvenire i prodati. cijena kilograma suhog cvijeta je 80 kn/kg a cijena litre ulja cca 70 € (70-30(za destilaciju)=40 ako ne destiliraš sam) pa ti računaj
cijena sadnice je 2.5 kn +pdv ispod toga ja mislim ne ćeš proći, ja prodajem po 3 kn (bez deklaracije, nadam se da ću uspjeti i to nabaviti ove godine)...
Seraf- Broj postova : 83
Registriran : 21.12.2009
0
dobro. ako je to jedina stvar oko udaljenosti parcela onda je u redu. ionako nemam neku silu strojeva za prevoziti.
a što se puške tiče, čak i da je imam, to bi ja tamo trebao čučiti dan i noć na čeki, bez da proizvodim zvukove i mirise, i pucati po njima sve dok sadnice ne očvrsnu, a s obzirom na situaciju, vjerojatno bi ulov bio tako obilan da bi na kraju zanemario poljoprivredu
da, ništa od puške, biće ograda
gledao sam neku standardnu pletenu na netu, kaže 8 kn metar kvadratni + pdv,
dali se to vama čini ok cijena?
stupovi (željezni) su po 70 kn, i ako ih stavljam na svaka tri metra (zbilja neznam na koliko je optimalno, ovo je bila gruba računica, čini mi se malo prerazmaknuto, ne?) dođe mi duplo skuplje od žice
mislite li da vrijedi raditi stupove od smreke kao što su prije radili? te smreke ima koš i još, više je ko korov nego stablo, pa mi se učinilo ekonomično
kako ste vi gospođo marica to napravili dole kod zadra?
a što se puške tiče, čak i da je imam, to bi ja tamo trebao čučiti dan i noć na čeki, bez da proizvodim zvukove i mirise, i pucati po njima sve dok sadnice ne očvrsnu, a s obzirom na situaciju, vjerojatno bi ulov bio tako obilan da bi na kraju zanemario poljoprivredu
stupovi (željezni) su po 70 kn, i ako ih stavljam na svaka tri metra (zbilja neznam na koliko je optimalno, ovo je bila gruba računica, čini mi se malo prerazmaknuto, ne?) dođe mi duplo skuplje od žice
mislite li da vrijedi raditi stupove od smreke kao što su prije radili? te smreke ima koš i još, više je ko korov nego stablo, pa mi se učinilo ekonomično
0
seraf.. isprika
bruno... sve su ti dobro opisali!!
nego, seraf...gdje se prijavljuješ za proizvodnu sadnica i koja je procedura, imam puno upita za prodaju sadnica... a sa cijenom bih išao debelo dolje. mislim da je previše 3kn+PDV za sadnicu staru min 45 dana??
što se tiče poticaja za lavandu...
ukidaju se ovi poticaji: 1. poticaj za podizanje nasada 14.000,00 kuna
2. godišnje plaćanje za održavanje nasada 1.250,00 kuna -podignut
3. godišnji poticaj za EKo uzgoja lavande 1.650,00 kuna -podignut
novi poticaji za lavandu: (dobivaju ih svi oni koji su predali zahtijev do kraja 5.mjeseca 09.)
1. redovno godišnje plaćanje za održavanje nasada 2.250,00 kuna
2. godišnje plaćanje za EKO uzgoj 2.750,00 kuna
EKO uzgoj 1+2 2.250,00 + 2.750,00 -5.000,00 kuna godišnje
minimalan br. sadnica je 3.000 a min. površina je 0,25ha
tako su mi rekli ljudi iz Ministarsta... uglavnom, predviđaju se još dodatna plaćanja pri ulasku u EU... ali uvijet je upis u OPG, ARKOD-čisti zemlji.papiri, te naravno količina proizvedene lavande(presudno)...i sigurno još hrpa papira!!!
bruno... sve su ti dobro opisali!!
nego, seraf...gdje se prijavljuješ za proizvodnu sadnica i koja je procedura, imam puno upita za prodaju sadnica... a sa cijenom bih išao debelo dolje. mislim da je previše 3kn+PDV za sadnicu staru min 45 dana??
što se tiče poticaja za lavandu...
ukidaju se ovi poticaji: 1. poticaj za podizanje nasada 14.000,00 kuna
2. godišnje plaćanje za održavanje nasada 1.250,00 kuna -podignut
3. godišnji poticaj za EKo uzgoja lavande 1.650,00 kuna -podignut
novi poticaji za lavandu: (dobivaju ih svi oni koji su predali zahtijev do kraja 5.mjeseca 09.)
1. redovno godišnje plaćanje za održavanje nasada 2.250,00 kuna
2. godišnje plaćanje za EKO uzgoj 2.750,00 kuna
EKO uzgoj 1+2 2.250,00 + 2.750,00 -5.000,00 kuna godišnje
minimalan br. sadnica je 3.000 a min. površina je 0,25ha
tako su mi rekli ljudi iz Ministarsta... uglavnom, predviđaju se još dodatna plaćanja pri ulasku u EU... ali uvijet je upis u OPG, ARKOD-čisti zemlji.papiri, te naravno količina proizvedene lavande(presudno)...i sigurno još hrpa papira!!!
prijavljujuš se na ministarstvu poljoprivrede...
ja pokušavam saznat uvjete već dugo, uglavnom priča se o radnom iskustvu, poljopriverdnoj školi itd.
cijena nije 3 kn +pdv nego samo 3 kn... ja kad bi davao deklaraciju naplačivo bi 2.5 kn +pdv ispod te cijene ti se ne iplati osim ako ne misliš prodati više od 150000 sadnica godišnje a mislim da za to u hrvatskoj nema kupaca (eventualno 100000 godišnje i to su najbolje godine - dogodilo se jednom prije krize)
1. roko jesi učlanjen u neku udrugu???
2. di se mogu saznati informacije o novim poticajima (ako bi predavao ove godine papire)?
ja pokušavam saznat uvjete već dugo, uglavnom priča se o radnom iskustvu, poljopriverdnoj školi itd.
cijena nije 3 kn +pdv nego samo 3 kn... ja kad bi davao deklaraciju naplačivo bi 2.5 kn +pdv ispod te cijene ti se ne iplati osim ako ne misliš prodati više od 150000 sadnica godišnje a mislim da za to u hrvatskoj nema kupaca (eventualno 100000 godišnje i to su najbolje godine - dogodilo se jednom prije krize)
1. roko jesi učlanjen u neku udrugu???
2. di se mogu saznati informacije o novim poticajima (ako bi predavao ove godine papire)?
0
bio sam učlanjen u udrugu LAVANDULA CROATA ili tako nešto... no ohladio sam se od te udruge/zadruge.... iz osobnih razloga...
ja sam uhvatio ekipu iz ministarstva na štandu za vrijeme EKO ETNO sajma...
probaj vidjeti sa savjetodavnom službom kod sebe!! ili telefon i zvrcnuti nekoga gore u minist.
ja sam doregistrirao djelatnost firme na uzgoj, preradu itd. ljek. bilja...
ja sam uhvatio ekipu iz ministarstva na štandu za vrijeme EKO ETNO sajma...
probaj vidjeti sa savjetodavnom službom kod sebe!! ili telefon i zvrcnuti nekoga gore u minist.
ja sam doregistrirao djelatnost firme na uzgoj, preradu itd. ljek. bilja...
ma savjetodavna nema pojma, a ministarstvo se ne javlja. budem probo u prolječe kad dođe ljepše vrijem...
iz te udrugre svi nešto izašli, mora da je neka gadna vlast...
iz te udrugre svi nešto izašli, mora da je neka gadna vlast...
0
tako sam i mislio... piši propalo probat ću ja nekoga zamolit ida mi provjeri, ako saznam ja javim!!
šta si i ti bio član ili znaš nekoga tko je bio ??
šta si i ti bio član ili znaš nekoga tko je bio ??
prijatelj je bio, tj njegov stari... nešto se posvadio s njima tamo i izašo... ja i frend mislimo osnovat udrugu, možda, bilo bi nam lakše kad bi bili veći bar tako ja razmišljam...
0
bruno je napisao/la:dobro. ako je to jedina stvar oko udaljenosti parcela onda je u redu. ionako nemam neku silu strojeva za prevoziti.
evo me nakon long, long time...
ako je pitanje za mene bilo vezano za divlje svinje : e pa ja ću izmoliti par Oče naša i nadati se da divlje svinje neće pojesti moju lavandu...dio je ograđen a dobar dio nije ali trenutno nemam sredstava da ogradim a da ih čekam puškom...hm prije bi krepala od straha nego pucala... - šaljem jedno sunce u nadi da će nam biti sunčani vikend da se nešto počme i raditi za promjenu...
e da imam i par pitanja ali ću na onaj drugi forum jer mi se čini posjećeniji...gibam!
0
na [You must be registered and logged in to see this link.] pozz
0
možda je posjećeniji ali stručnjaci su ovdje
a i link ti ne radi...
a i link ti ne radi...
0
ma skužio sam, samo nisam želio nadopisivati... uglavnom, rade oba foruma jednako kvalitetno... mislim da je 80% ekipe isto!!
Seraf je napisao/la:možda je posjećeniji ali stručnjaci su ovdje
a i link ti ne radi...
ma seraf taj link nije pravi link...vidiš kako je roko skužio.... hahaha
svim stručnjacima lipi pozdrav iz zadra di puše južina...ajme nadam se da kiša neće sutra...
0
skužio sam i ja ali imam albanske pa mi malo duže treba... (tek kad je roko odgovorio)
0
hi, evo bio lipi vikend pa smo pokupili kamenje sa njive, a bilo ga je bogme dobrano. sad ce se isfrezati prije sadnje (15.04.2010. ), i ja odlučih ne stavljati nikakav gnoj nego ostaviti pa što bude bude... što mislite vi stručnjaci???pozz
0
rast će ona i bez gnoja... samo ovisi kak brzo...
e roko... ja prošle godine posadio 3000 komada, jel treba nju podrezivati??? neki kažu treba, neki kažu ne treba.. šta ti kažeš???
e roko... ja prošle godine posadio 3000 komada, jel treba nju podrezivati??? neki kažu treba, neki kažu ne treba.. šta ti kažeš???
0
gnoj stavi,,,
ako si sadio prošle godine, jesi je orezivao?
moja preporuka je da je još ove godine prešiša samo 1x , ne tako jako kao što si prošle godine sjekao!! znači samo jednom prevrši grmiće i pusti ih da ocvijetaju!!
ako si sadio prošle godine, jesi je orezivao?
moja preporuka je da je još ove godine prešiša samo 1x , ne tako jako kao što si prošle godine sjekao!! znači samo jednom prevrši grmiće i pusti ih da ocvijetaju!!
nisam prošle godine jer sam sadio u jesen...
0
koliko su ti stare sadnice bile, te koje si sadio u jesen?
ako su bile pelcane u jesen i tad sađene,,,obavezno šišanje tokom godine...
a ako su bile pelacne u proljeće i sađene u jesen,,, onda napravi onako kako sam ti rekao od post-dva prije,,,, pozdrav!!!
ako su bile pelcane u jesen i tad sađene,,,obavezno šišanje tokom godine...
a ako su bile pelacne u proljeće i sađene u jesen,,, onda napravi onako kako sam ti rekao od post-dva prije,,,, pozdrav!!!
pelcane u jesen...
nego reci mi kad ih moram štucati, kad narastu na određenu visinu??? ili u neko doba godine???
a neki su mi savjetovali da to ništa netreba štucati... ali ja ću vjerovati tebi... ti mi izgledaš najpouzdanije
nego reci mi kad ih moram štucati, kad narastu na određenu visinu??? ili u neko doba godine???
a neki su mi savjetovali da to ništa netreba štucati... ali ja ću vjerovati tebi... ti mi izgledaš najpouzdanije
0
ako su pelcane u jesen, obavezno ih šišaj ove godine....
ako ti nije problem da ih slikaš, tako ću ti najbolje reći kako ih i koliko puta šišati!!!
uglavnom, ne bi im trebao dati da ti rastu u visinu,,, tj. čim potjera 5cm, odmah ih šišati... i tako par puta godišnje... da ti grm ide u širinu i da dobiva na masi i bujnosti,,,
ako ih ne šišaš, otići će ti 5-8 jačih grana u izrast, one će cvjetati i dobit ćeš par cvjetova, a nakon cvjetanja moraš taj cvjet i obrati... kad budeš brao, brat ćeš na visinu prvih listvova, a to je jako jako visoko od one prave baze grma,,,(koju bi imao da nisi pustio da cvjeta)
hvala na povjerenju!! nadam se da neću zeznuti
ako ti nije problem da ih slikaš, tako ću ti najbolje reći kako ih i koliko puta šišati!!!
uglavnom, ne bi im trebao dati da ti rastu u visinu,,, tj. čim potjera 5cm, odmah ih šišati... i tako par puta godišnje... da ti grm ide u širinu i da dobiva na masi i bujnosti,,,
ako ih ne šišaš, otići će ti 5-8 jačih grana u izrast, one će cvjetati i dobit ćeš par cvjetova, a nakon cvjetanja moraš taj cvjet i obrati... kad budeš brao, brat ćeš na visinu prvih listvova, a to je jako jako visoko od one prave baze grma,,,(koju bi imao da nisi pustio da cvjeta)
hvala na povjerenju!! nadam se da neću zeznuti
Stranica 8 / 40. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 24 ... 40
Stranica 8 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.