AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
lavanda
Stranica 5 / 40. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22 ... 40
Re: lavanda
Zahvaljujem se na vašem odgovoru. Posjetila sam stranicu koju ste naveli. Mislim da ste mi ponudili rješenje mojih nedoumica.
Perla- Broj postova : 6
Registriran : 29.12.2008
0
čija mlada?
[quote="Perla"]Ukratko ću probati pojasniti svoje pitanje o cvjetovima lavande u svibnju: moja mala (mlada) rođakinja udaje se 16.05.2009.
E, sad, znam da nije pitanje vezano uz temu, ali se nadam da mi administrator neće zamjeriti ako stari svatovski svirac postavim pitanje:
"A tko svira u svatovima?"
E, sad, znam da nije pitanje vezano uz temu, ali se nadam da mi administrator neće zamjeriti ako stari svatovski svirac postavim pitanje:
"A tko svira u svatovima?"
diabolik- Broj postova : 54
God : 59
Zanimanje : sviram, najradije svatove
Registriran : 13.11.2008
0
U svatovima će svirati svirci (ha-ha)! Nemam pojma koji, ali znam da je sve veći broj mladih ljudi (pa i mladenaca) svjestan svoje okoline, njezine ljepote i bogatstva (onih koji su rođeni i odrasli na asfaltu). Iako su plemeniti uzgojeni cvjetovi još uvijek in, sve ćešće u dekoracijama za vjenčanja požele upravo lavandu, žitno klasje ili pak cvijeće iz vrtova naših baka: dalije, cinije, zečiće ili nešto slično. Mi laici na ovakvim forumima možemo mnogošto naučiti i saznati iako nismo uzgajivači. Posebno se divim fotografijama... i da, želim vam svima mnogo sreće i uspjeha u vašem uzgoju.
Perla- Broj postova : 6
Registriran : 29.12.2008
0
perla..hvala puno na željama
biti će još puno fotografija, pogotovo kad polje dobije onu predivnu ljubičastu bolju.... meni odmara dušu i srce
biti će još puno fotografija, pogotovo kad polje dobije onu predivnu ljubičastu bolju.... meni odmara dušu i srce
pozdrav svima :-)
hey roko ,bereš ručno ili ?
hey roko ,bereš ručno ili ?
ghigo- Broj postova : 17
Registriran : 30.12.2008
0
pozdrav i dobro došao na forum... sa čim se baviš? lavanda ili nešto slično
za sada da, ovaj nasad je osuđen na ručno branje...
čekam ponudu iz Francuske za berač, jer ove godine planiram proširenje na 25ha tako da ću saditi na razmak za strojno branje.
za sada da, ovaj nasad je osuđen na ručno branje...
čekam ponudu iz Francuske za berač, jer ove godine planiram proširenje na 25ha tako da ću saditi na razmak za strojno branje.
lavanda da :-)
za sada malo , oko 4000 komada ali sad me zanima kako sa plasiranjem pa lako ću nastavit :-)
ti pretpostavljam da nemaš problema sa plasiranjem?
imaš li ulja?
pozdrav iz istre
goran
za sada malo , oko 4000 komada ali sad me zanima kako sa plasiranjem pa lako ću nastavit :-)
ti pretpostavljam da nemaš problema sa plasiranjem?
imaš li ulja?
pozdrav iz istre
goran
0
nadam se potpisivanju ugovora o otkupu na 15 godina...
ulja imam...samo moraš reći brojku 1-1.000 litara
ulja imam...samo moraš reći brojku 1-1.000 litara
pozdrav.
to ćemo još vidjeti. pošto sam iz umaga planiram imati neki štand ili slično da vidim kako ide prodaja tijekom sezone i da mogu napravit neki plan za budučnost.
što se tiče suhog cvijeta (vrečice,itd) imam dosta materijala. jedino mi je problem sa uljem, sapunom, itd (ne vjerujem da ću stiči napravit sve na vrijeme)
kolika ti je cijena ulja? recimo 1 lit=kn? :-D
to ćemo još vidjeti. pošto sam iz umaga planiram imati neki štand ili slično da vidim kako ide prodaja tijekom sezone i da mogu napravit neki plan za budučnost.
što se tiče suhog cvijeta (vrečice,itd) imam dosta materijala. jedino mi je problem sa uljem, sapunom, itd (ne vjerujem da ću stiči napravit sve na vrijeme)
kolika ti je cijena ulja? recimo 1 lit=kn? :-D
0
Dečki, ja bez srama upadam u raspravu a imam posađene samo dvije lavande pred kućom, ali htio bih saznati što više toga prije nego što zasadim jednu ral, na što me nagovara moj kum (koji isto za sada ima nekoliko posađenih lavandi - u teglama, naravno).
Prije svega, koliko priča o samorazgradivom folijom drži vodu da se zemljište ne mora ni okopavati ni špricati u početku, a pogotovo kasnije, kad se sadnice lavande razrastu i "zatvore" sklop pa korov niti ne može rasti?
Drugo, kakva je situacija sa branjem: tih 4000 komada koliko sam upućen taman je dovoljno za pola hektara koliko mene zanima. Koliko treba da se to pobere i u kojem roku treba isporučiti? Čak je moj kum razradio i plan u kojem bi se napravila i destilerija, no nisam preveliki optimista pa me zato zanima rok isporuke.
Prije svega, koliko priča o samorazgradivom folijom drži vodu da se zemljište ne mora ni okopavati ni špricati u početku, a pogotovo kasnije, kad se sadnice lavande razrastu i "zatvore" sklop pa korov niti ne može rasti?
Drugo, kakva je situacija sa branjem: tih 4000 komada koliko sam upućen taman je dovoljno za pola hektara koliko mene zanima. Koliko treba da se to pobere i u kojem roku treba isporučiti? Čak je moj kum razradio i plan u kojem bi se napravila i destilerija, no nisam preveliki optimista pa me zato zanima rok isporuke.
diabolik- Broj postova : 54
God : 59
Zanimanje : sviram, najradije svatove
Registriran : 13.11.2008
0
samo pitaj, upadaj i smetaj, jer tko pita ne skita
priča sa folijom, po meni baš i ne drži vodu...korov ne raste u redovima gdje se nalazi folija, nego postrance gdje folija završava i naravno na mjestima gdje je lavanda posađena. kad ti krene trave rasti oko grmova lavande, onda to sve ručno moraš počupati oko sadnice, inače će je trava zagušiti.
O veličini sadnica na foliji i njihovom rastu da ti i ne govorim.
Sa čim si ih mislio špricati?
ako mislite da kraj folije neće biti trave i da će lavanda sama rasti i davati cvijet...... bolje nemoj kupovati sadnice, lavanda traži njegu i brigu. Ako misliš nešto od cvijeta sa nje ubrati, daj joj ono najbolje....
Moj jedan prijatelj je posadio na foliju 2god. prije mene... ja sam svoje sadio bez folije, te sam okopavao i frezao nasad... on je ove godine odlučio da će skinuti foliju, jer mu nisu niti upola velike kako moje...
tih 4.000 sadnica možeš pobrati u jednom danu, skupi dobru ekipu, roštilj i udri.
Obično se zove destilerija u koju misliš voziti i onda ti oni kažu termin dotave robe, tj. dogovaraš se sa njima.
destilerija za 4.000 sadnica? ja sam se bojao uzeti destileriju za svojih 13.000 sadnica... ako posadim onih 180.000 onda ću kupiti destileriju...
ovo je samo moj mišljenje, možda se javi netko drugi as boljim informacijama... ako šta treba,ja sam tu
priča sa folijom, po meni baš i ne drži vodu...korov ne raste u redovima gdje se nalazi folija, nego postrance gdje folija završava i naravno na mjestima gdje je lavanda posađena. kad ti krene trave rasti oko grmova lavande, onda to sve ručno moraš počupati oko sadnice, inače će je trava zagušiti.
O veličini sadnica na foliji i njihovom rastu da ti i ne govorim.
Sa čim si ih mislio špricati?
ako mislite da kraj folije neće biti trave i da će lavanda sama rasti i davati cvijet...... bolje nemoj kupovati sadnice, lavanda traži njegu i brigu. Ako misliš nešto od cvijeta sa nje ubrati, daj joj ono najbolje....
Moj jedan prijatelj je posadio na foliju 2god. prije mene... ja sam svoje sadio bez folije, te sam okopavao i frezao nasad... on je ove godine odlučio da će skinuti foliju, jer mu nisu niti upola velike kako moje...
tih 4.000 sadnica možeš pobrati u jednom danu, skupi dobru ekipu, roštilj i udri.
Obično se zove destilerija u koju misliš voziti i onda ti oni kažu termin dotave robe, tj. dogovaraš se sa njima.
destilerija za 4.000 sadnica? ja sam se bojao uzeti destileriju za svojih 13.000 sadnica... ako posadim onih 180.000 onda ću kupiti destileriju...
ovo je samo moj mišljenje, možda se javi netko drugi as boljim informacijama... ako šta treba,ja sam tu
pozdrav :-)
ja imam malo iskustva sa folijom
dakle, imam dvije njive , prva je bila za test , cirka pola hektara i tamo nismo koristili foliju. Lavanda super izgleda, nakon prve godine svaka biljka je imala cirka 0.80 pa do 1 kg cvijeta i mislim da nije loše za početk . Naravno, imali smo dosta problema sa travom, pogotovo prije berbe jer nisam prošao sa frezom a nakon cvjetanja nisam imao ni mjesta di proći :-) (razmak izmedju redova je 1m).Ali recimo da prije toga sam frezao oko 5-6 puta (u godinu dana).
Za drugu njivu (u 8 mj će imati godinu dana, cirka hektar) koristili smo foljiju (širina 1m), za sada još nisam frezao jer nema potrebe, biljke su vrlo dobre , mogu reći da rastu puno brže nego one druge bez folije i sve u svemu sam zadovoljan. Isto tako, imao sam puno manje problema sa navodnjavanjem, jer folija naravno drži vlagu. Jedino me mući šta ću na kraju sa par km plastike ali eto, otom potom :-)
ja imam malo iskustva sa folijom
dakle, imam dvije njive , prva je bila za test , cirka pola hektara i tamo nismo koristili foliju. Lavanda super izgleda, nakon prve godine svaka biljka je imala cirka 0.80 pa do 1 kg cvijeta i mislim da nije loše za početk . Naravno, imali smo dosta problema sa travom, pogotovo prije berbe jer nisam prošao sa frezom a nakon cvjetanja nisam imao ni mjesta di proći :-) (razmak izmedju redova je 1m).Ali recimo da prije toga sam frezao oko 5-6 puta (u godinu dana).
Za drugu njivu (u 8 mj će imati godinu dana, cirka hektar) koristili smo foljiju (širina 1m), za sada još nisam frezao jer nema potrebe, biljke su vrlo dobre , mogu reći da rastu puno brže nego one druge bez folije i sve u svemu sam zadovoljan. Isto tako, imao sam puno manje problema sa navodnjavanjem, jer folija naravno drži vlagu. Jedino me mući šta ću na kraju sa par km plastike ali eto, otom potom :-)
0
jedno od rijetkih dobrih iskustava sa folijom...
nemoj me krivo shvatiti ali nisam naklonik folije.
malo mi je čudno kako folija drže vlagu?... meni je jedna žena u ministarstvu rekla da su puno veće šanse da lavanda oboli od nametnika, ako je sađena na foliju...
koliko sadnica imaš trenutno i koliko ćeš posaditi?
nemoj me krivo shvatiti ali nisam naklonik folije.
malo mi je čudno kako folija drže vlagu?... meni je jedna žena u ministarstvu rekla da su puno veće šanse da lavanda oboli od nametnika, ako je sađena na foliju...
koliko sadnica imaš trenutno i koliko ćeš posaditi?
ma da to je istina, neki su mi rekli da je bolje sa a neki bez , recimo 50 % protiv 50 % , ali hvala bogu do sada je sve ok.
za sada imam malo, oko 4000 komada , ipak je to još test. što se tiče sadnje i sve ostalo je ok, sad čekam sezonu da vidim plasiranje pa ako i to bude u redu , krenem
za sada imam malo, oko 4000 komada , ipak je to još test. što se tiče sadnje i sve ostalo je ok, sad čekam sezonu da vidim plasiranje pa ako i to bude u redu , krenem
0
mislim da sa plasiranjem nećeš imati problema, samo moraš ponuditi lavandu sa što manje korova i prodaje je zagarantirana. Ima u Istri firma koja otkupljuje lavandu, a mogu ti dati i joše jdnu firmu koja je voljna otkupljivati lavandu...
ja sam razmišljao da odem negdje na more i da uzmem štand za prodaju, ali to mi uzima puno vremena i onda nema tko raditi kod kuće... onda mi je bolje riješiti sve u komadu...
nemaš šta čekati samo sadi, makar si ti na moru i to će ići 100%
još bi mogli sklopiti poaso čujemo se.pozdrav!
ja sam razmišljao da odem negdje na more i da uzmem štand za prodaju, ali to mi uzima puno vremena i onda nema tko raditi kod kuće... onda mi je bolje riješiti sve u komadu...
nemaš šta čekati samo sadi, makar si ti na moru i to će ići 100%
još bi mogli sklopiti poaso čujemo se.pozdrav!
pa mogli bi , zašto ne :-)
vidio sam tvoje stranice i imaš dobar asortiman projzvoda, moglo bi se stvarno probat sa štandom , vidjet ćemo
za te firme slobodno reci koje su da se malo informiram (može i na pp da ne reklamiramo ovdje :-)
vidio sam tvoje stranice i imaš dobar asortiman projzvoda, moglo bi se stvarno probat sa štandom , vidjet ćemo
za te firme slobodno reci koje su da se malo informiram (može i na pp da ne reklamiramo ovdje :-)
0
E da poklon pakete. One vrećice sa cvjetom lavande, i na njima s druge strane naravno [You must be registered and logged in to see this link.]
Sano naprijed!
Sano naprijed!
tafe42- Broj postova : 349
God : 38
Registriran : 12.03.2008
0
sve je moguće... trenutno pravim par vrsta vrećica za malo veće firm u Hrvatskoj...moždase odluče za kupnju
Pošto sam početnik, molio bih iskusne kolege da me savjetuju o najefikasnijem načinu određivanja razmaka između sadnica (odnosno sjemena kad se vrši sjetva).
Hvala!
Hvala!
Shiva314- Broj postova : 4
Registriran : 14.12.2008
0
lavanda se sadi i to iz reznica koje su upelcane 1-2 mjeseca prije same sadnje. razmak na koji misliš saditi!?! zavisi kako misliš obrađivati nasad?
kreće se od 0,6-1 metar u redovima i 1-2,3metra širine redova...
kreće se od 0,6-1 metar u redovima i 1-2,3metra širine redova...
pozdrav svima
zanima me točna procedura za certifikat za sapun, ako je potreban naravno
hvala
zanima me točna procedura za certifikat za sapun, ako je potreban naravno
hvala
0
mislim da bi trebao kontaktirati neki od laboratorija... oni bi ti mogli reći kako i šta treba.
mislim da u rijeci ili puli ima neki galonski laboratroij...
ako ja saznam, javim ti
mislim da u rijeci ili puli ima neki galonski laboratroij...
ako ja saznam, javim ti
Stranica 5 / 40. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22 ... 40
Stranica 5 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.