AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Što se iza brda valja?
Stranica 8 / 40. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 24 ... 40
Re: Što se iza brda valja?
mačor je napisao/la:evo čovjek našao rješenje
http://www.vecernji.hr/vijesti/rijecki-poduzetnik-trazio-10-milijardi-kuna-povrata-poreza-clanak-378471
Zanimljiv je apetit. Sa 510 miliona kuna na 51 milijardu. Ispada da je napravio prometa kao pola budžeta RH. Ovo je slučaj za psihijatriju. Ipak, čovjeka čeka siguran stan i hrana na duže, a što nije slučaj sa običnom rajom.
Što nam donosi slobodna trgovina
Učlanku http://www.advance.hr/vijesti/nova-seljacka-buna-na-pomolu-u-ponedjeljak-se-mljekarima-pridruzuju-i-ostali-poljoprivrednici/ izdvajam:
Zanimljive su te manipulacije koje pogoduju trgovcima, ali ne i proizvođačima. A sve to nam omogućava slobodna trgovina. Očigledno je da je održivost domaćih proizvođača nije bitna. Bitan je samo profit preko špekulativne trgovine. Fakat, domet kojem se svi klanjamo i jedva čekamo stupiti u veliko slobodno tržište EU.
Sve se više čini da je to izmišljotina bogatih da napakoste raji i smanje njihova prava. Ideja je proizvesti negdje daleko jeftinije i zatim uvozom srušiti cijenu i standard domaće raje (poznato). Ovo uopće nije bezvezna konstrukcija. Naime, radnici koji imaju visoke standarde i prava su prijetnja bogatim manipulatorima. Prema nekim informacijama nakon 60' godina prošlog stoljeća krupni kapital je uvidio problem u velikim pravima radnika i rješenje je bilo u izmještanju proizvodnje (ma kako slično zvučalo, mi danas imamo nagovještaje da će se mnoge tvornice seliti u inozemstvo).
I sve to pod izlihom pružanja što povoljnije cijene potrošačima. A raja je upravo taj potrošač. Dakle, rušimo prava radnika, plaće i otpuštamo da bi smanjili cijene i pružili veću kupovnu moć raji koja ima sada manju plaću i nema posla.
Kako će biti sve gore, prosvjedi će biti naša stvarnost. Samo rješenja nitko nema?!
Već prije smo čuli priču sa uvozom bresaka da bi se srušila cijena i jeftino otkupile radi skupljeg izvoza.Seljaci kažu kako hrvatski potrošači neće ostati bez mlijeka, jer francuski vlasnik hrvatsko mlijeko izvozi, a u Hrvatskoj prodaje mlijeko koje se mućka iz koncentrata uvezenog iz Francuske, dakle ista tužna priča kao i sa izvozom hrvatskog mesa, dok su na policama hrvatskih trgovina odmrznuti butovi krava zaklanih u Argentini još u prošlom stoljeću.
Zanimljive su te manipulacije koje pogoduju trgovcima, ali ne i proizvođačima. A sve to nam omogućava slobodna trgovina. Očigledno je da je održivost domaćih proizvođača nije bitna. Bitan je samo profit preko špekulativne trgovine. Fakat, domet kojem se svi klanjamo i jedva čekamo stupiti u veliko slobodno tržište EU.
Sve se više čini da je to izmišljotina bogatih da napakoste raji i smanje njihova prava. Ideja je proizvesti negdje daleko jeftinije i zatim uvozom srušiti cijenu i standard domaće raje (poznato). Ovo uopće nije bezvezna konstrukcija. Naime, radnici koji imaju visoke standarde i prava su prijetnja bogatim manipulatorima. Prema nekim informacijama nakon 60' godina prošlog stoljeća krupni kapital je uvidio problem u velikim pravima radnika i rješenje je bilo u izmještanju proizvodnje (ma kako slično zvučalo, mi danas imamo nagovještaje da će se mnoge tvornice seliti u inozemstvo).
I sve to pod izlihom pružanja što povoljnije cijene potrošačima. A raja je upravo taj potrošač. Dakle, rušimo prava radnika, plaće i otpuštamo da bi smanjili cijene i pružili veću kupovnu moć raji koja ima sada manju plaću i nema posla.
Kako će biti sve gore, prosvjedi će biti naša stvarnost. Samo rješenja nitko nema?!
8 banaka je prošlu godinu završilo u minusu s ukupno 108 milijuna kuna gubitka
http://dnevnik.hr/vijesti/gospodarstvo/za-njih-nema-krize-banke-u-prosloj-godini-zaradile-4-7-milijardi-kuna.html
Ovo je članak koji potvrđuje kako banke (one manje) moraju padati u gubitak jer se krediti ne mogu vraćati. Mislim, valjda znate da od novca koji imate na računu stvarno banka u trezoru ima možda do 12%. Ostatak novca je u obaveznoj rezervi i izdan kao kredit. To znači da daljnjim neplaćanjem rata kredita postoji velika šansa da banke iza kojih se ne krije bogati vlasnik (sa vezom za dokapitalizaciju) imaju dobre šanse da propadnu.Ipak, osam banaka je prošlu godinu završilo u minusu s ukupno 108 milijuna kuna gubitka. Najveći minus imala je Banka Kovanica, 28,7 milijuna kuna, a slijede je Veneto banka s 22 milijuna kuna minusa, Vaba s minusom od 12,5 milijuna kuna, Primorska banka s 10 milijuna kuna gubitka, Banka Brod, Tesla Štedna banka, Croatia banka s oko 8 milijuna kuna. Loša vijest je da su još četiri banke imale minimalno pozitivnu dobit koja bi se nakon revizije mogla pretvoriti u gubitak.
Točno. Sestra mi radi u našoj Međimurskoj banci (službenik na šalteru). Puno tajni im ne otkrivaju njihovi nadređeni ali kad je Međimurska banka postala članica PBZ-a,znalo se da se nešto iza brda valja. Ta banka je jako dobro stojala u Međimurju ali i van granica naše županije,skoro u svakom selu pa i zaselku je jedna poslovnica..sad su im rekli da se do kraja ove godine puno poslovnica zatvara i da će dijeliti otkaze.
Kaj se tiče slobodne trgovine,cilj je da se što više hrane proizvodi i da bi bila što jeftinija. Međutim pogledajmo realnost,cijena mlijeka kod proizvođača je mala a u dućanu sve skuplje,cijena pšenice je mizerija a kruh u dućanu sve skuplji i na kraju da spomenem svoj proizvod krumpir,kojemu je cijena ispod svake mjere a u dućanu ga plaćate kao suho zlato. Znači,masovna proizvodnja hrane postoji ali nije sve jeftinija nego sve skuplja. Hoću samo reći da je seljak uvijek u povijesti čovječanstva proizvodio sa mizernom zaradom a zarađivali su trgovci. Kad bi se danas (neznam ni sam na koji način) stalo na rep trgovačkim lobijima krajnji potrošač nebi plačao tak skupo. Zašto recimo ne stave veće namete na carinama e pa onda ćemo vidjeti dal ćeš uvoziti hranu ili ne..ali izgleda da uvoz nekome odgovara.... Neki dan bio u ZG na Črnomercu i išao vidjeti u Konzum pošto je krumpir, pakiranje od 3 kg jednako 15 kn (1kg=5kn),a ja dobim 0,80 lp za kilu. Pa zamisli ti koja je to razlika i kakvu lovu oni zarađuju! Godišnje Hrvati pojedu oko 100 000 tona krumpira e pa sad vi računajte tu zaradu..naravno nije samo krumpir u pitanju nego i sve ostale namirnice koje su potrebne svakodnevno za život. Zamislite sad ovo,ja koji dobivam slabo plaćeni svoj proizvod a da ne govorim poteškoće s naplatom,ja svoje obaveze prema državi svaki mjesec na vrijeme podmirim a gazda Konzuma koji ima toliko veću zaradu od mene i sviju nas on je državi dužan milijune kuna neplaćenog PDV-a. Bemti takvog gazdu..hoću samo reći da se i iza tog brda nešto valja...........
Kaj se tiče slobodne trgovine,cilj je da se što više hrane proizvodi i da bi bila što jeftinija. Međutim pogledajmo realnost,cijena mlijeka kod proizvođača je mala a u dućanu sve skuplje,cijena pšenice je mizerija a kruh u dućanu sve skuplji i na kraju da spomenem svoj proizvod krumpir,kojemu je cijena ispod svake mjere a u dućanu ga plaćate kao suho zlato. Znači,masovna proizvodnja hrane postoji ali nije sve jeftinija nego sve skuplja. Hoću samo reći da je seljak uvijek u povijesti čovječanstva proizvodio sa mizernom zaradom a zarađivali su trgovci. Kad bi se danas (neznam ni sam na koji način) stalo na rep trgovačkim lobijima krajnji potrošač nebi plačao tak skupo. Zašto recimo ne stave veće namete na carinama e pa onda ćemo vidjeti dal ćeš uvoziti hranu ili ne..ali izgleda da uvoz nekome odgovara.... Neki dan bio u ZG na Črnomercu i išao vidjeti u Konzum pošto je krumpir, pakiranje od 3 kg jednako 15 kn (1kg=5kn),a ja dobim 0,80 lp za kilu. Pa zamisli ti koja je to razlika i kakvu lovu oni zarađuju! Godišnje Hrvati pojedu oko 100 000 tona krumpira e pa sad vi računajte tu zaradu..naravno nije samo krumpir u pitanju nego i sve ostale namirnice koje su potrebne svakodnevno za život. Zamislite sad ovo,ja koji dobivam slabo plaćeni svoj proizvod a da ne govorim poteškoće s naplatom,ja svoje obaveze prema državi svaki mjesec na vrijeme podmirim a gazda Konzuma koji ima toliko veću zaradu od mene i sviju nas on je državi dužan milijune kuna neplaćenog PDV-a. Bemti takvog gazdu..hoću samo reći da se i iza tog brda nešto valja...........
DARKO- Broj postova : 1603
God : 37
Zanimanje : Šofer
Registriran : 26.11.2011
52
→→→ : VIŠE
Navala na benzinske: Benzin sutra 11 kuna?
http://www.nacional.hr/clanak/125345/navala-na-benzinske-benzin-sutra-11-kuna
Ima netko tko se sigurno veseli. To je ministar Linić. Od većih cijena bolje se puni proračun.
Ima netko tko se sigurno veseli. To je ministar Linić. Od većih cijena bolje se puni proračun.
Nostradurus je napisao/la:http://www.nacional.hr/clanak/125345/navala-na-benzinske-benzin-sutra-11-kuna
http://www.vecernji.hr/biznis/todoric-ozujku-otvara-prvu-benzinsku-postaju-clanak-378596
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
Analizirajući samo aspekt jeftinoće nabave dolazimo do slijedećeg zaključka. Npr. Netko uspije proizvesti jeftino jer ima dobre uvijete. Netko drugi uspije proizvesti nešto drugo. Kako će se iz te razmjene stvoriti isplativost tj. profit u novcu. Imao dvije mogućnosti. Ili je razmjena bila balansirana ili je jedna strana ostvarila prodaju veću od kupnje, a druga više potrošila na kupnju, a manje prihodovala. U prvom slučaju nema stvaranja novčane akumualcije od rada, a u drugom jedna strana radi gubitak radi profita druge. Dakle, to što je proizvod proizveden jeftinije nije riješilo problem održivosti proizvodnje. Ili se radi bez profita ili se profit stvara na raču tuđeg gubitka i bankrota. Genijalno zar ne. U stvari slobodna trgovina nam nije ništa pomogla. Samo je dala privid da mjesta uspjehu ima (samo ne za sve). Tu vam je i odgovor zašto se radi, a ide u propast - radi nečijeg uspjeha. To je garantirano zbog emisije novca kao kredita.NH T5060 DARKO je napisao/la:Kaj se tiče slobodne trgovine,cilj je da se što više hrane proizvodi i da bi bila što jeftinija.
mačor je napisao/la:Nostradurus je napisao/la:http://www.nacional.hr/clanak/125345/navala-na-benzinske-benzin-sutra-11-kuna
http://www.vecernji.hr/biznis/todoric-ozujku-otvara-prvu-benzinsku-postaju-clanak-378596
Ja sam se čudio što na benzinskim crpkama drže skupu robu jer pokriće za dobit imaju u prodaji benzina, a niskim maržama na drugu robu bi mogli ekstra povećati promet. Sad će u to tržište ući Todorić. Tako će izgubiti i dio prometa od prodaje benzina.
Želim citirati samo jednu po meni ključnu rečenicu iz predhodnog posta
"Zašto se radi a ide u propast -radi nečijeg uspijeha"
U ovoj rečenici je sve objašnjeno. Pametnom dosta .
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
O.P.G.KOVAČ je napisao/la:Želim citirati samo jednu po meni ključnu rečenicu iz predhodnog posta
Ne znam da li je ovo kritika ili pohvala?
'Tek za godinu dana vidjet će se što smo napravili'
http://www.nacional.hr/clanak/125349/zastupnici-raspravljaju-o-proracunu
Slažem se sa komentarima članka da ne treba čekati godinu dana da se vide dometi ovog vođenja države. Već sam sam sebi dosadan ponavljajući jedno te isto:
1.Treba razdvojiti stvaranje i posuđivanje novca, zabraniti akcije koje imaju za posljedicu multiplikaciju novca ili duga,
2. znanstvenom metodom izračunavati mogući deficit proračuna radi održanja stabilnosti cijena i
3.zaštiti domaće gospodarstvo od jeftine uvozne robe radi poravnanja vanjskotrgovinske bilance.
To su zdravi financijski temelji na koje treba nadograditi društveno planiranje djeljenja bogatstva nastalog radom svih u državi.
Više o problemu i rješenju: http://sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca
Slažem se sa komentarima članka da ne treba čekati godinu dana da se vide dometi ovog vođenja države. Već sam sam sebi dosadan ponavljajući jedno te isto:
1.Treba razdvojiti stvaranje i posuđivanje novca, zabraniti akcije koje imaju za posljedicu multiplikaciju novca ili duga,
2. znanstvenom metodom izračunavati mogući deficit proračuna radi održanja stabilnosti cijena i
3.zaštiti domaće gospodarstvo od jeftine uvozne robe radi poravnanja vanjskotrgovinske bilance.
To su zdravi financijski temelji na koje treba nadograditi društveno planiranje djeljenja bogatstva nastalog radom svih u državi.
Više o problemu i rješenju: http://sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca
Samo pohvale "nostradurus", obožavam čitati tvoje postove, samo nastavi.
GAD- Broj postova : 108
Zanimanje : Poljoprivrednik
Registriran : 18.11.2010
4
GAD je napisao/la:Samo pohvale "nostradurus", obožavam čitati tvoje postove, samo nastavi.
i ja kažem Nostradurus!
Ali me zanima nešto.mene,kao laika:zašto Vi,Visokoobrazovani,koji ste u tome,kužite to,ne probate učinite nešto poput dizanja ljudi na ulice,i jel ima svrhe izlazit na ulice??Ja nezz,možda ima šanse,da bar ne pokradu ovi naši lopovi i to malo što je ostalo??
genijee- Broj postova : 6
Registriran : 16.02.2012
0
Ma neprolazi to kodnas nikako, takvi izgaraju kao kokice u ovom sistemu, sada pogotovo, petokolonaške cenzure kakve sada stupaju na snagu su jedne od svjetski najprovjerenijih..
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
Registriran : 10.03.2008
11
Nije riješenje ulica. Što ćeš sa ulicom? Hrpa bjesne raje koja niti sama ne zna što hoće. Jedino što osjećaju da sustav ne valja, ali to osjećaju samo zato jer su naivno uletjeli u klopku kredita - i sada ispaštaju i znaju da ne valja. Oni koji nemaju kredita - kažu ovim drugima tako vam i treba.
Prvi korak ka riješenju je u tome da se razotkrije sustav i znanstveno dokaže prevara i obmana. Tada će se logični put k riješenju sam otvoriti. Ulica nema veze sa logikom. Zapravo ulica je nazadovanje, jer se obavezno ruše institucije države (i zamjenjuju novima, u prvi mah još gorim) a koje su ionako svakom društvu potrebne da bi ono moglo normalno funkcionirati. Jedini pravi problem je što su političari vrlo ograničenog pogleda na situaciju.
Prvi korak ka riješenju je u tome da se razotkrije sustav i znanstveno dokaže prevara i obmana. Tada će se logični put k riješenju sam otvoriti. Ulica nema veze sa logikom. Zapravo ulica je nazadovanje, jer se obavezno ruše institucije države (i zamjenjuju novima, u prvi mah još gorim) a koje su ionako svakom društvu potrebne da bi ono moglo normalno funkcionirati. Jedini pravi problem je što su političari vrlo ograničenog pogleda na situaciju.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
e pa onda ljudi(VSS)..organizirajte se,okupljajte i preuzmite stvar u svoje ruke!
genijee- Broj postova : 6
Registriran : 16.02.2012
0
U svakom slučaju pohvala na rezoniranju naše zbiljeNostradurus je napisao/la:O.P.G.KOVAČ je napisao/la:Želim citirati samo jednu po meni ključnu rečenicu iz predhodnog posta
Ne znam da li je ovo kritika ili pohvala?
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
A što mislite, što ja došao na poljoprivredni forum? Nisam došao da vam prodajem dogme, nego da vam rastjeram maglu sa očiju i ukažem na prave uzroke krize. Zašto to radim po forumima je glavno pitanje? Zato jer je to mjesto razmjene mišljenja sa širom publikom. Naime, moja iskustva sa medijima, sindikatima, strankama, ekonomskim stručnjacima, profesorima na ekonomskim fakultetima, udrugama, Akademijom znanosti i umjetnosti i ostalima su neslavno propala. Pa čak i kontakt sa Slavkom Kulićem nije uspio (sve preko e-maila).
Prema tome, ne možemo generalizirati da visokoobrazovani kuže bit, nego je to rezervirano za manji broj onih koji imaju volju, pa recimo i malo višu inteligenciju (ne vrijeđajući nikoga), vremena i na kraju rodoljublja da učine nešto za svoju domovinu. Moja iskustva su da i moje školske kolege nemaju baš volje. Oni koji imaju volje trebaju se baviti problemom neko vrijeme da bi pohvatali sve konce i da bi im sjelo sve što se zbilja događa.
I kako znamo da čovjek koji ne želi izlječenje neće biti izlječen, tako i čovjek koji ne želi znati pravu istinu i vrti svoj film u glavi neće moći shvatiti o čemu se ovdje radi. Ova tema je malo kome zanimljiva jer traži dosta predznanja da bi se je moglo pratiti, ali ja mislim da nemamo alternative. Nitko nas neće izvući iz krize nego mi samo. A put do toga je znanje o krizi.
Prije 12 mjeseci sam probao stupiti u kontakt sa laburistima te im ponuditi svoje viđenje rješenja krize kao osnovu plana kojim bi mogli pobijediti na izborima. I poslije nekih natezanja oko anonimnosti (što je inače uvijek samo izgovor jer je svejedno da li sam ja Marko Tomić ili Nostradurus Zagrebački) sve je palo u vodu jer je Lesar htio da pišem kulomnu na stranicama laburista, ali da ne ne uvažavaju moju argumentaciju. Mislim, odmah mi je bilo jasno o čemu se radi - o besplatnoj reklami.
A što se tiče prosvjeda, jasno je da nemaju smisla. Kao prvo mediji su u rukama onih kojima nije cilj boljitak većine. Možemo na prste ruke izbrojati portal koji točno i istinito izvještavaju. A oni i koji pišu točnije nisu baš sasvim egzaktni i prešućuju cijelu istinu. Tako sam prestao komentirati članke na dnevno.hr jer sam privremeno baniran (4 tjedna) zbog stavljanja linkova na svoje egzaktnije članke. Tako sam zaključio da nismo svi na istoj strani. Čini se da je nekim medijima najveći domet senzacionalizam, a ne točna informacija. Zbog toga skoro nikad nećete više vidjeti da stavljam linkove na taj portal.
Dalje, kada skupite velik broj ljudi u prosvjedima, tada imate masu koju treba usmjeriti dobrim govorom. A jako je teško i skoro potpuno nemoguće nevidljivo ekonomsko ropstvo u nekoliko rečenica objasniti i motivirati masu. Spomenuo sam već da je potrebno doslovce čitati i studirati problem da bi shvatili o čemu se radi, a još je teže to prenijeti jednostavnim riječima.
Pa i sami ste vidjeli da kada sam na temi o poticajima napisao članak o tome zašto nema novca u državnoj blagajni da se ne vjeruje. A da je tako govori i rad nove Vlade. Bili su jaki na riječima, ali provedba im ne ide. Svi vi koji ste pročitali moju knjižicu (iz potpisa) i pratite što pišem već kužite da je to tako. Naravno, cilj mi je da se ono što sam ja naučio i skupio tokom više od dvije godine da na korištenje što širem broju ljudi. Mi trebamo široku frontu ljudi koji su upoznati sa pravim stanjem stvari jer će manipulacija uvijek biti. Sada ih viđamo u zemljama pogođenima velikom nezaposlenošću i padom BDP-a. Naš cilj ne trebaju biti štrajkovi nego definiranje ostvarivog alternativnog puta ka rješenju.
Evo citata iz članka: http://www.advance.hr/vijesti/najpoznatiji-grcki-skladatelj-mikis-theodorakis-zorba-grk-pozvao-narod-na-opcu-pobunu-i-revoluciju/
Točno to će se događati i u Hrvatskoj. Međutim, tu se poziva na revoluciju, a ne ukazuje točno koji je izlaz iz krize. Stoga je revolucija dvojbena. Ako se narod digne i ne poluči uspjeh (a neće), to će obeshrabriti bilo kakvo dizanje revolucije radi rješenje, nego će se revolucija dizati radi revanšizma. A vjerujte mi to ne sluti nikako na dobro. Zbog toga je važno znati točne izvore krize. Informiran čovjek ne može biti manipuliran.
Baš sada je osvanula nova vijest: http://www.advance.hr/vijesti/zemlja-koja-je-rekla-ne-masovnoj-privatizaciji-i-prodaji-kompanija-strancima-eu-uvodi-nove-sankcije-bjelorusiji/. Kad znate da je privatizacija greška (imate moje objašnjenje) shvatiti ćete zašto Bjelorusija može funkcionirati sa bitno manje vanjskog duga i velikom zapošljenošću. To što piše u članku da imaju visoku inflaciju objašnjavam time što vjerojatno imaju pogrešno postavljen bankarski sustav. To je tipični problem poznati iz stare Juge. On nje bio prepreka razvoju, ali naizgled se čini da država nema baš kontrolu nad gospodarstvom.
Ovdje imamo primjer da se demonizira vodstvo države da bi se nametnula nova pravila koja pogoduju krupnom kapitalu i vode državu (i stanovnike) u propast. U slučaju provođenja ekonomske revolucije možemo očekivati slične pritiske na RH. Samo sad je već kasno. referendum za ulaz u EU je prošao i za manje od 18 mjeseci će nas EU moći legalno financijski kažnjavati kako želi.
AKO niste znali, Grčka novim kreditnom plaća dospjele obveznice, a ECB je dogovorila zamjenu starih grčkih obveznica (koje je otkupila od zajmodavaca Grčke) sa novima uz klauzulu da se te obveznice ne mogu odbiti isplatiti. Tj. u slučaju bankrota Grčke, ECB će obveznice naplatiti na neki način. Dakle, članstvo u EU ima svoju cijenu - uništenje države. To sam već ranije najavljivao, a ovaj potez ECB-a to samo dokazuje. http://www.business.hr/ekonomija/ecb-se-zamjenom-grckih-obveznica-spasava-od-gubitaka (jedva sam pronašao ovaj članak, a znam da sam ga negdje pročitao baš danas).
Prema tome, ne možemo generalizirati da visokoobrazovani kuže bit, nego je to rezervirano za manji broj onih koji imaju volju, pa recimo i malo višu inteligenciju (ne vrijeđajući nikoga), vremena i na kraju rodoljublja da učine nešto za svoju domovinu. Moja iskustva su da i moje školske kolege nemaju baš volje. Oni koji imaju volje trebaju se baviti problemom neko vrijeme da bi pohvatali sve konce i da bi im sjelo sve što se zbilja događa.
I kako znamo da čovjek koji ne želi izlječenje neće biti izlječen, tako i čovjek koji ne želi znati pravu istinu i vrti svoj film u glavi neće moći shvatiti o čemu se ovdje radi. Ova tema je malo kome zanimljiva jer traži dosta predznanja da bi se je moglo pratiti, ali ja mislim da nemamo alternative. Nitko nas neće izvući iz krize nego mi samo. A put do toga je znanje o krizi.
Prije 12 mjeseci sam probao stupiti u kontakt sa laburistima te im ponuditi svoje viđenje rješenja krize kao osnovu plana kojim bi mogli pobijediti na izborima. I poslije nekih natezanja oko anonimnosti (što je inače uvijek samo izgovor jer je svejedno da li sam ja Marko Tomić ili Nostradurus Zagrebački) sve je palo u vodu jer je Lesar htio da pišem kulomnu na stranicama laburista, ali da ne ne uvažavaju moju argumentaciju. Mislim, odmah mi je bilo jasno o čemu se radi - o besplatnoj reklami.
A što se tiče prosvjeda, jasno je da nemaju smisla. Kao prvo mediji su u rukama onih kojima nije cilj boljitak većine. Možemo na prste ruke izbrojati portal koji točno i istinito izvještavaju. A oni i koji pišu točnije nisu baš sasvim egzaktni i prešućuju cijelu istinu. Tako sam prestao komentirati članke na dnevno.hr jer sam privremeno baniran (4 tjedna) zbog stavljanja linkova na svoje egzaktnije članke. Tako sam zaključio da nismo svi na istoj strani. Čini se da je nekim medijima najveći domet senzacionalizam, a ne točna informacija. Zbog toga skoro nikad nećete više vidjeti da stavljam linkove na taj portal.
Dalje, kada skupite velik broj ljudi u prosvjedima, tada imate masu koju treba usmjeriti dobrim govorom. A jako je teško i skoro potpuno nemoguće nevidljivo ekonomsko ropstvo u nekoliko rečenica objasniti i motivirati masu. Spomenuo sam već da je potrebno doslovce čitati i studirati problem da bi shvatili o čemu se radi, a još je teže to prenijeti jednostavnim riječima.
Pa i sami ste vidjeli da kada sam na temi o poticajima napisao članak o tome zašto nema novca u državnoj blagajni da se ne vjeruje. A da je tako govori i rad nove Vlade. Bili su jaki na riječima, ali provedba im ne ide. Svi vi koji ste pročitali moju knjižicu (iz potpisa) i pratite što pišem već kužite da je to tako. Naravno, cilj mi je da se ono što sam ja naučio i skupio tokom više od dvije godine da na korištenje što širem broju ljudi. Mi trebamo široku frontu ljudi koji su upoznati sa pravim stanjem stvari jer će manipulacija uvijek biti. Sada ih viđamo u zemljama pogođenima velikom nezaposlenošću i padom BDP-a. Naš cilj ne trebaju biti štrajkovi nego definiranje ostvarivog alternativnog puta ka rješenju.
Evo citata iz članka: http://www.advance.hr/vijesti/najpoznatiji-grcki-skladatelj-mikis-theodorakis-zorba-grk-pozvao-narod-na-opcu-pobunu-i-revoluciju/
Zar se nitko ne pita zašto zemlja srlja u kaos, unatoč činjenici da nam stalno govore kako nam Europljani šalju milijarde eura? Gdje odlazi taj novac?
Taj novac odlazi ravno natrag u ruke naših kreditora, dok se državu i dalje opterećuje novim kreditima i kamatama.
Na taj način je vanjski dug narastao na 160% BDP-a, a nakon ovog paketa od 130 milijardi eura narasti će na 180% BDP-a.
Ovo je bez presedana, to znači da ćemo biti vezani, rukama i nogama, na lomaču vanjskog duga i kamata idućih 150 godina.
Točno to će se događati i u Hrvatskoj. Međutim, tu se poziva na revoluciju, a ne ukazuje točno koji je izlaz iz krize. Stoga je revolucija dvojbena. Ako se narod digne i ne poluči uspjeh (a neće), to će obeshrabriti bilo kakvo dizanje revolucije radi rješenje, nego će se revolucija dizati radi revanšizma. A vjerujte mi to ne sluti nikako na dobro. Zbog toga je važno znati točne izvore krize. Informiran čovjek ne može biti manipuliran.
Baš sada je osvanula nova vijest: http://www.advance.hr/vijesti/zemlja-koja-je-rekla-ne-masovnoj-privatizaciji-i-prodaji-kompanija-strancima-eu-uvodi-nove-sankcije-bjelorusiji/. Kad znate da je privatizacija greška (imate moje objašnjenje) shvatiti ćete zašto Bjelorusija može funkcionirati sa bitno manje vanjskog duga i velikom zapošljenošću. To što piše u članku da imaju visoku inflaciju objašnjavam time što vjerojatno imaju pogrešno postavljen bankarski sustav. To je tipični problem poznati iz stare Juge. On nje bio prepreka razvoju, ali naizgled se čini da država nema baš kontrolu nad gospodarstvom.
Ovdje imamo primjer da se demonizira vodstvo države da bi se nametnula nova pravila koja pogoduju krupnom kapitalu i vode državu (i stanovnike) u propast. U slučaju provođenja ekonomske revolucije možemo očekivati slične pritiske na RH. Samo sad je već kasno. referendum za ulaz u EU je prošao i za manje od 18 mjeseci će nas EU moći legalno financijski kažnjavati kako želi.
AKO niste znali, Grčka novim kreditnom plaća dospjele obveznice, a ECB je dogovorila zamjenu starih grčkih obveznica (koje je otkupila od zajmodavaca Grčke) sa novima uz klauzulu da se te obveznice ne mogu odbiti isplatiti. Tj. u slučaju bankrota Grčke, ECB će obveznice naplatiti na neki način. Dakle, članstvo u EU ima svoju cijenu - uništenje države. To sam već ranije najavljivao, a ovaj potez ECB-a to samo dokazuje. http://www.business.hr/ekonomija/ecb-se-zamjenom-grckih-obveznica-spasava-od-gubitaka (jedva sam pronašao ovaj članak, a znam da sam ga negdje pročitao baš danas).
Slažem se da se profit stvara na račun tuđeg gubitka i bankrota,to je dokazano..a slobodna trgovina je pomogla samo velikima koji postaju još veći zahvaljujući nama malima koji pored njih propadamo.
Ja također željno išćekujem svaki vaš post mada dosta toga ne razumijem pa ako postavim neko glupo pitanje nemojte se čuditi.. ..ovo mi je jako zanimljiva tema i pokušavam (kolko imam vremena) što više naučiti i kako bi vi rekli biti spreman na nadolazeće nevolje.
Pa evo još jedno pitanje..zašto Evropa opet posuđuje novce i pokušava izvaditi van iz blata Grčku kad znaju da od toga ništa neće biti? Kaj znaći posuditi im novac a znaju da ga ovi nikad neće moći vratiti? U tom slučaju,zašto im jednostavno ne izbrišu (oproste) sav vanjski dug i idemo ispočetka raditi ali sad kako treba. Jer tak i onak Grčka nikad neće platiti taj dug..
Ja također željno išćekujem svaki vaš post mada dosta toga ne razumijem pa ako postavim neko glupo pitanje nemojte se čuditi.. ..ovo mi je jako zanimljiva tema i pokušavam (kolko imam vremena) što više naučiti i kako bi vi rekli biti spreman na nadolazeće nevolje.
Pa evo još jedno pitanje..zašto Evropa opet posuđuje novce i pokušava izvaditi van iz blata Grčku kad znaju da od toga ništa neće biti? Kaj znaći posuditi im novac a znaju da ga ovi nikad neće moći vratiti? U tom slučaju,zašto im jednostavno ne izbrišu (oproste) sav vanjski dug i idemo ispočetka raditi ali sad kako treba. Jer tak i onak Grčka nikad neće platiti taj dug..
52
Što se tiče Bjelorusije - po meni radi se o diktaturi čovijeka koji se slučajno domogao vlasti i ne pušta ju iz ruku ni pod koju cijenu. (A podsjeća nas malo na bližu prošlost.) Tamo nepodobni ljudi nestaju preko noći. Nije vrijedno spomena.
Po meni Grčki problem je lako riješiv i to sa vrlo malo novaca. Prvo proglasiti bankrot, a zatimk ECB - da pomogne Grčkoj - kupuje na svjetskom tržištu njezine dražvne obveznice i plaća ih mali dio (5-10%) njihove nazivne vrijednosti (imatelji tih vrijednosnih papira u toj situaciji mogu biti sretni da dobiju išta za njih). Banke bi dobrano popušile, ali tako im i treba jer rating agencije nisu dobro procijenile rizik dok su banke davale zajmove Grčkoj. Neka od tih rating agencija traže odštetu. A mogu i tražiti odštetu na tržištu osiguranja kredita. S obzirom na pohlepu koju pokazuju - taj gubitak bi jako dobrodošao. Gubitak bi jako dobrodošao i sadašnjim konzumentima kredita (državama) - jer bi banke jako restriktivno davale kredite u budućnosti i cijeli svjetski sustav kreditiranja i kamatarenja do besvjesti bi konačno propao. Ali za takav potez trebamo političare tvrdog kova (Bismarck, DeGaulle, Churchill, samo da spomenem nekevažnije od njih) koji su sposobni pokazati zube, a kakvih danas na političkoj sceni više nema. Nema ljudi sa vizijom i kičmom, ovi što sada vladaju su prekomotni da bi išta konkretnije poduzimali u vezi sa situacijom (više su tipovi poput Chamberlain-a).
Po meni Grčki problem je lako riješiv i to sa vrlo malo novaca. Prvo proglasiti bankrot, a zatimk ECB - da pomogne Grčkoj - kupuje na svjetskom tržištu njezine dražvne obveznice i plaća ih mali dio (5-10%) njihove nazivne vrijednosti (imatelji tih vrijednosnih papira u toj situaciji mogu biti sretni da dobiju išta za njih). Banke bi dobrano popušile, ali tako im i treba jer rating agencije nisu dobro procijenile rizik dok su banke davale zajmove Grčkoj. Neka od tih rating agencija traže odštetu. A mogu i tražiti odštetu na tržištu osiguranja kredita. S obzirom na pohlepu koju pokazuju - taj gubitak bi jako dobrodošao. Gubitak bi jako dobrodošao i sadašnjim konzumentima kredita (državama) - jer bi banke jako restriktivno davale kredite u budućnosti i cijeli svjetski sustav kreditiranja i kamatarenja do besvjesti bi konačno propao. Ali za takav potez trebamo političare tvrdog kova (Bismarck, DeGaulle, Churchill, samo da spomenem nekevažnije od njih) koji su sposobni pokazati zube, a kakvih danas na političkoj sceni više nema. Nema ljudi sa vizijom i kičmom, ovi što sada vladaju su prekomotni da bi išta konkretnije poduzimali u vezi sa situacijom (više su tipovi poput Chamberlain-a).
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Nagradno pitanje
NH T5060 DARKO je napisao/la:Slažem se da se profit stvara na račun tuđeg gubitka i bankrota,to je dokazano..a slobodna trgovina je pomogla samo velikima koji postaju još veći zahvaljujući nama malima koji pored njih propadamo.
Odgovor se krije u samom začetku svega. Ne ulazeći u povijest EU, svakome tko počne proučavati bankarski sustav na bazi centralnih banaka postaje jasno da taj sustav ima jedan jedini cilj: preuzimanje emisije novca u privatne ruke (preko kreditne ekspanzije) i samim time omogućavanje financijskom sektoru da zavlada realni sektorom. Ako znamo ovu premisu, jasno je da je Grčka sada u situaciji kada je ucjenjena dugovima i mogućim posljedicama prisiljena izvršavati upravo ono o čemu sam rekao u rečenici prije. Financijski sektor je sada u idealnoj poziciji u Grčkoj da nadnacionalno preuzima sva bogatstva, a da Grčka opet ostane dužna više nego što je bila godinu dana prije. Kad to ovako kažem, asocira na klasično kamatarenje. A to je u stvari legalizirano kamatarenje. Možemo reći da je EU produkt napora kamatara da ostvare organizaciju koja će privlačiti države u svoju udrugu, a zatim ih sustavno kamatariti.
Sustav djeluje uvijek po sustavu: Stvoriti problem i onda ga rješavati metodom koja to nije. Vladarima EU je najveći problem bio da održe vrijednost valute dok je gospodarstvo u krizi. Zbog toga je Grčka dobila prošle godine nove kredite po relativno niskoj kamati. Problem vrijednoti novca je da ako ga zarađuješ sve više, a uloženi rad je isti da novac vrijedi manje. Kako je ECB počela otkupljivati obveznice država koje su dolazile na naplatu, pojavilo se time više novog novaca u opticaju. Kako su skočile kamate na nove obveznice lošijih država, to znači da će prinosi donositi puno više novca nego ranije. Očigledno je da novac vrijedi manje. Kad čujem da su neke države uspjele prodati nove obveznice po nešto nižim kamatama, uvijek steknem dojam da je to sve namješteno. Naime, sve države koje imaju deficit vanjskotrgovinske bilance su praktično kreditno nesposobne, ali dobivaju kredite. Pa ne mogu im sada reći da nemaju šanse da vrate kredite pa da im ih zbog toga ne žele dati. Puste ih lijepo da potroše taj novac (koji FEd i ECB štanca bez problema u zadnje vrijeme) i da raja uloži svoj rad i stvori sve, a zatim lijepo na ime povrata duga (kamata) počnu preuzimati sve izgrađeno.
Jel može biti genijalnije? Jest da proces zna trajati desetljećima, ali to je obiteljski biznis (Rotschild, itd)
A da li znate da zadnja prodaja njemačkih obveznica nije nosila nikakvu kamatu? Objašnjenje za ovo je jednostavno, ali običnom čovjeku nije jasno koji je cilj uložiti milijarde da bi ih dobio bez kamate nakon više godina? Da li znate? Možete pogađati. A poslije ću vam reći točan razlog. Biti će zanimljivo.
Po ovom mi je sada na neki način djelomično jasno da žele iz Grčke isisati još više novca i ustvari još više upropastiti tu državu jer spasa tak i onak nema. To je ono,utapam se ali ipak imam priliku za spas ali "prijatelj" će me još s nogom šutnuti..mislim da je Njemačka taj "veliki prijatelj" svima u EU.
52
NH T5060 DARKO je napisao/la:Po ovom mi je sada na neki način djelomično jasno da žele iz Grčke isisati još više novca i ustvari još više upropastiti tu državu jer spasa tak i onak nema. To je ono,utapam se ali ipak imam priliku za spas ali "prijatelj" će me još s nogom šutnuti..mislim da je Njemačka taj "veliki prijatelj" svima u EU.
U međunarodnoj trgovini je jasno da ako jedna država ima suficit da neka druga mora imati deficit. Nema međuplanetarnih transfera. To nije situacija kao u jednoj državi gdje država može i treba stvarati novac za financijsku održivost gospodarstva (to se sada događa uz zaduživanje još veći dugom). To je situacija koja se zove "igra sa sumom nula". Nema win-win situacije u međunarodnom trgovanju osim kada je razmjena balansirana. Kako države PIIGS grupe plus još neke nemaju vanjskotrgovinski suficit, to znači da one ne ni teoretski otplaćivati strane ni domače kredite. Za to teoretske šanse imaju samo države koje imaju dobar vanjskotrgovinski suficit.
Sad ću izreći nešto što obično zapali sve koji su učili ekonomiju, ali to je istina. Dobar vanjskotrgovinski suficit ima sve odlike emisije novca u jednoj državi. I to je jednostavno za shvatiti: roba koja je stvorena je izvezena i tu se pojavio novac. Znači na tom tržištu imamo pojavu novog novca koji nije pokriven robom (ona je izvezena). Ekvivalent toga je emisija novca bez duga. To je ono što je potrebno svakoj državi. Ako se pretjera sa suficitom, jasno je da manjak robe i višak novca stvara rast cijena.
A gdje su deficitne države? One su izvori profita za ove suficitne. Od tud i razlog zašto se deficitne države i dalje kreditiraju. Kako bi profitirale ove suficitarne, ako ne bi imali dežurne naivce koji pristaju na trgovinu sa deficitom. To je stvarna situacija. I to je razlog zbog kojeg se sada dužnička kriza ne može izbjeći. Financijski mazohizam sa ciljem da jedni uspijevaju (prividno), a drugi idu u sve veći dug i na kraju u bankrot.
Ovo isto sada vrijedi unutar svake države, s time da ovaj suficit nekim državama stvara mogućnosti za globalno profitiranje i time "igra sa sumom nula nije ipak nula nego pozitivna". To znači da će biti bitno manje firmi u bankrotu i da će posao biti isplativ te će se zbog toga isplatiti zapošljavanje.
Zemlje kao Grčka, Hrvatska, Portugal, Španjolska i druge nemaju šanse. Čak i Slovenija, koja ima skoro balansiranu trgovinu, ne može uspjeti jer balansirana trgovina ne donosi dotok novca i nema globalnog profita. Firme moraju propadati jer druge imaju profit. Radi se o poker ekonomiji (casino).
Govorio sam ja ljudima prije referenduma da pogledaju koje države uspjevaju u EU, a koje ne. To se vidi po deficitu vanjskotrgovinske bilance. Gospodin Ingo Schmidt je napravio analizu:
http://www.slobodnifilozofski.com/2011/02/ingo-schmidt-europska-monetarna-unija.html. Sve države sa deficitom i slabim ili nikakvim suficitom su u gabuli. Podatak koji se gleda je stanje tekućeg računa.
---------------------------------------------------------------------
I da odgovorim zašto se krupnom kapitalu u Njemačkoj isplati uzimati obveznice koje ne donose prinos u kamatama. Obveznica je papir koji izdaje država i koji vlasniku svake godine donosi određene kamate, a na kraju isteka država otkupljuje obveznicu. Naizgled je besmisleno uzimati obveznice države, ako nema kamate. smisao je u nečem drugom. Obveznica omogućava ono što klasično kreditiranje ne omogućava. Omogućava da se novac multiplicira bez nekog limita. Vidite, kada njemačka vlada izda obveznicu, ona uzme novac ulagača i troši ga u državi. Time se ubacuje novac koji bi inače ulagač imao na računu. Ali on ga ima i sad, ali samo u obliku vrijednosnog papira koji može, ako zatreba, prodati i doći do novca. Bitna stvar je da se pojavio ekstra novac koji prividno stvara dotok keša (u isto vrijeme imamo i vrijednosnicu i novac). Do poništenja će doći teka kada obveznica dođe na naplatu.
Međutim, ako je vrijednosnicu kupila firma koja inače profitira na biznisu sa npr. državom, tada je očigledna korist ove operacije. On svoju uštedu mijenja za obveznicu, a država mu i dalje može plaćati poslove i stvarati dobit. A ta dobit bi mogla biti veća nego kamate na obveznicu.
Ili pojednostavljeno, presipanje iz šupljeg u prazno.
Ljudi ovo ne vole čitat, jer tko ovo pročita i razumije, ne vidi izlaz i kraj kretanjima koja vode strmoglavom padu, kako na osobnoj razini, tako u okviru djelatnosti kojom se bave, te na koncu države u kojoj žive i djeluju.
No, ti si, koliko se sjećam, veliku nadu polagao neprolaznosti referenduma, ja također, desilo se veliko ZA, sad nam je samo spremati se za ratno stanje u kojem neće biti zveckanja oružja, ali će biti mnogo žrtava.
Nemam nade i vjere da će se desiti neko čudo. Moj optimizam ogleda se u nastojanju i vjeri u prilagodbu životu koji nas čeka, pri čemu više gledam na generacije koje dolaze i koje neće zapamtiti bolja vremena. Djeca koja se rode i odrastaju u ratu, ne pamte drugo stanje i za njih je to normalan život, nije li tako.
Svakako, u svemu tome, bolje karte izvlači onaj tko živi na selu. Možda to i jeste razlog zašto jedina organizirana pobuna i dolazi sa sela, jer selo je, s ekonomskog gledišta, jedina preostala točka u kojoj još uvijek postoji mogućnost za proizvodnju novih vrijednosti. Ljudi u gradu, nemaju se zašta uhvatiti i stoga i ne pomišljaju o eventualnom sudjelovanju u ovoj pobuni. Grad održava vjera u čudo.
Postoji li u nas intelektualna sila koja bi 'mljekarsku bunu' usmjerila prema uzrocima, jer po mom sudu, jedino bi to usmjerenje moglo dovesti do općeprihvaćene pobune, čija suština ne bi bila buna protiv postojećeg, već borba za nametanje rješenja. Onako kako je Island, makar to bilo trenutačno i makar prividno, našao rješenje oslanjajući se na unutarnji potencijal.
Mislim da ne, sve dok nam poštena gradska intelogencija gaji nadu i optimizam, kao jedino sredstvo preživljavanja.
Ljudi ovo ne vole čitat, jer tko ovo pročita i razumije, ne vidi izlaz i kraj kretanjima koja vode strmoglavom padu, kako na osobnoj razini, tako u okviru djelatnosti kojom se bave, te na koncu države u kojoj žive i djeluju.
No, ti si, koliko se sjećam, veliku nadu polagao neprolaznosti referenduma, ja također, desilo se veliko ZA, sad nam je samo spremati se za ratno stanje u kojem neće biti zveckanja oružja, ali će biti mnogo žrtava.
Nemam nade i vjere da će se desiti neko čudo. Moj optimizam ogleda se u nastojanju i vjeri u prilagodbu životu koji nas čeka, pri čemu više gledam na generacije koje dolaze i koje neće zapamtiti bolja vremena. Djeca koja se rode i odrastaju u ratu, ne pamte drugo stanje i za njih je to normalan život, nije li tako.
Svakako, u svemu tome, bolje karte izvlači onaj tko živi na selu. Možda to i jeste razlog zašto jedina organizirana pobuna i dolazi sa sela, jer selo je, s ekonomskog gledišta, jedina preostala točka u kojoj još uvijek postoji mogućnost za proizvodnju novih vrijednosti. Ljudi u gradu, nemaju se zašta uhvatiti i stoga i ne pomišljaju o eventualnom sudjelovanju u ovoj pobuni. Grad održava vjera u čudo.
Postoji li u nas intelektualna sila koja bi 'mljekarsku bunu' usmjerila prema uzrocima, jer po mom sudu, jedino bi to usmjerenje moglo dovesti do općeprihvaćene pobune, čija suština ne bi bila buna protiv postojećeg, već borba za nametanje rješenja. Onako kako je Island, makar to bilo trenutačno i makar prividno, našao rješenje oslanjajući se na unutarnji potencijal.
Mislim da ne, sve dok nam poštena gradska intelogencija gaji nadu i optimizam, kao jedino sredstvo preživljavanja.
Prolaznica- Broj postova : 9
Registriran : 17.02.2012
0
Ne bih se nadao da će seljaci ići dalje i tražiti da se uzroci otklone. Svaka skupina djeluje za sebe i svoje trenutne interese ne sagledavajući cjelinu. Na isti način se ponašaju i oni u gradu. Gomila nezaposlenih ne želi vjerovati da je u pitanju ekonomsko ropstvo.
Island, Argentina i još neke zemlje nisu riješile krizu. Da jesu, već bi čuli osude međunarodne zajednice da je vlada nedemokratska ili da tamo vlada kriminal, gaženje ljudskih prava ili nešto drugo. I pozivali bi da se UN sa rezolucijom o toj zemlji izjasni da bi se moglo raditi razne sankcije. Ili npr. ovo:http://www.advance.hr/vijesti/americki-senatori-john-mccain-i-lindsey-graham-iznijeli-plan-za-siriju-naoruzati-pobunjenike-americkim-oruzjem/. Evo primjera Grčke. Imamo stalne nemire i prosvjede, ali nema međunarodne osude da se radi o nedemokratskoj vladi. Dobro je i pogledati film: http://www.advance.hr/video/v/naomi-klein-doktrina-soka-the-shock-doctrine-2009-dokumentarni-film-s-prijevodom/. Ne otkriva sve, ali upotpunjuje sliku o prevari koja se zove slobodno tržište (sa deficitom u razmjeni) i kreditni novac. Naime, posljedice koje se spominju su upravo posljedica toga, a ne kapitalizma.
Evo što nas čeka: http://www.advance.hr/vijesti/od-danas-grcka-vise-nije-nezavisna-zemlja-samo-prostor-u-vlasnistvu-medunarodnih-kreditora/
Island, Argentina i još neke zemlje nisu riješile krizu. Da jesu, već bi čuli osude međunarodne zajednice da je vlada nedemokratska ili da tamo vlada kriminal, gaženje ljudskih prava ili nešto drugo. I pozivali bi da se UN sa rezolucijom o toj zemlji izjasni da bi se moglo raditi razne sankcije. Ili npr. ovo:http://www.advance.hr/vijesti/americki-senatori-john-mccain-i-lindsey-graham-iznijeli-plan-za-siriju-naoruzati-pobunjenike-americkim-oruzjem/. Evo primjera Grčke. Imamo stalne nemire i prosvjede, ali nema međunarodne osude da se radi o nedemokratskoj vladi. Dobro je i pogledati film: http://www.advance.hr/video/v/naomi-klein-doktrina-soka-the-shock-doctrine-2009-dokumentarni-film-s-prijevodom/. Ne otkriva sve, ali upotpunjuje sliku o prevari koja se zove slobodno tržište (sa deficitom u razmjeni) i kreditni novac. Naime, posljedice koje se spominju su upravo posljedica toga, a ne kapitalizma.
Evo što nas čeka: http://www.advance.hr/vijesti/od-danas-grcka-vise-nije-nezavisna-zemlja-samo-prostor-u-vlasnistvu-medunarodnih-kreditora/
Stranica 8 / 40. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 24 ... 40
Stranica 8 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.