AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Crna slavonska svinja

Stranica 6 / 11. Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Crna slavonska svinja - Page 6 Empty Re: Crna slavonska svinja

Postaj by Trnava 24/5/2012, 19:26

abrkili je napisao/la:Taj napoj je ono što mi ne pojedemo,stari kruh,ostaci od ručka i sl.Uvijek friško,a meso i kosti ne dobiva,to jedu psi.

Razumijem ja tebe što mi želiš reći,no ovo mi je prva nazimica i želim da se razvije kako treba,a pošto je zatvorena u 100-njak kvadrata koje je već 100x prerovala sumnjam da tu još može išta izvući. Zato joj dajem smjesu.Ne da se utovi nego da ima potrebne minerale i vitamine.
Da se bolje razumijemo,bio bi najsretniji da može ko ovca lizat sol,pa da minerale i vitamine ne mora dobivat u smjesi jer mi nije cilj da ju utovim.

Pa i meni je cilj niskog inputa i prirodnog uzgoja,no to nije moguće dok ne stvorim bar koliko toliko krdo i prebacim ih na pašnjak što mi i je plan.

Ruku na srce,od 2 klipa kukuruza i rukohvata trave na dan se ne može razvit prava krmača,zar ne? Ja joj zasad ne mogu omogućit toliku površinu da ruje cijeli dan i jede kukce i korijenje. Sretan sam što je uopće vani,da ima kaljužište i može ležat u hladovini ili na suncu ako joj se prohtije.

Sorry, ali kako se prase nekad ravilo u krmaču kad su hranili naši stari? Gdje je tada bila smjesa? Kukuruz, trava, bundeve, ostale žitarice, pljeva..... što raznovrsnije, to je bit. A rovanje da i ne spominjem.
Što se tiče kvadrature....
Mojih 13 komada su na nekih 800 kvadrata, mislio sam da nema više ništa osim usitnjene zemlje.
Kad sam ih zatvorio na par dana ovaj tjedan, po cijeloj površini je počela nicati trava, ječam, kukuruz....
Čak nisu ni to sve pokupile.
Pozdrav!
Trnava
Trnava

Broj postova : 131
God : 44
Zanimanje : dipl. ing. polj.
Registriran : 15.11.2010
5

[Vrh] Go down

Postaj by Dominik 24/5/2012, 21:23

Evo novi link

[You must be registered and logged in to see this link.]

ABrkili, može se razviti u izvrsnu krmaču i sa domačom hranom. Trnava je primjer takve ishrane. Ja sam imao najbola grla kada sam sijao pored kukuruza i ječam, zob, tritikali i stočni grašak i to sve mješao. Naravno zelene lucerne da im na uši izlazi. Svinje su bile u ispustu od 1000 kvadrata i naravno nije bilo ni mrava u toj zemlji.
Dominik
Dominik

Broj postova : 102
God : 45
Registriran : 28.04.2008
2

http://www.opg-knezevic.blogspot.com

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 24/5/2012, 22:34

Znam dečki, sve ja to razumijem. Ali ja sameljem zob,tritikal i kukuruz kao i ti Dominik.U to umiješam tek malo koncentrata. Evo kupio sam 10 kg koncentrata kad sam ju dovezo i dosad nije pojela to još.Ima 8 mjeseci skoro.Tako da ne jede ona koncentrat kao što to jedu bijele svinje.

Uostalom Dominik, sam si mi rekao da joj dam šrota po volji,jer da se onda neće prežderavat.

Po meni se ona udebljala zbog jaja koje je jela. Ne znam jesam napisao,ali sad lagano dobiva figuru starije nazimice.

Na jesen kad urode bundeve i repa,jest će i to,a smanjit će se koncentrat...
abrkili
abrkili

Broj postova : 1754
God : 36
Registriran : 14.03.2008
28

→→→ : VIŠE

http://www.vef.hr

[Vrh] Go down

Postaj by Trnava 7/6/2012, 18:37

Evo malo novih slika crnog zlata[img][You must be registered and logged in to see this image.]

Zadnja promjena: Trnava; 7/6/2012, 21:40; ukupno mijenjano 1 put.
Trnava
Trnava

5

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 7/6/2012, 20:11

OD svih slika,šta misliš koja mi se najviše sviđa? Laughing
abrkili
abrkili

28

[Vrh] Go down

Postaj by Trnava 7/6/2012, 21:42

abrkili je napisao/la:OD svih slika,šta misliš koja mi se najviše sviđa? Laughing
Ha samo dvije odskaču od ostalih! Laughing
Trnava
Trnava

5

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 22/6/2012, 23:47

Konačno da su moje "crnke" dočekale slobodu na otvorenom,u toru,imaju i "bazen",nije preveliki,ali je ipak nešto,njima neprocjenjivo:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Gazda:

Zadnja promjena: NICOLAS; 23/6/2012, 16:46; ukupno mijenjano 3 put/a.

NICOLAS

Broj postova : 110
God : 49
Zanimanje : inž.poljoprivrede
Registriran : 24.06.2008
6

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 22/6/2012, 23:48

NICOLAS

6

[Vrh] Go down

Postaj by Dominik 25/6/2012, 13:29

Ponovno pozivam uzgajivače sa područja OBŽ da se priključe Udruzi.

Također obavještavam uzgajivače sa područja Slavonije i Baranje da će 19.08.2012. ( nedjelja) u Viljevu u sklopu smotre folklora " Od konoplje i lana - vreća tkana " biti održano prvo regionalno natjecanje u pečenju Slavonske pečenice dakle praseta na ražnju. Crne slavonske podrazumijeva se. Molim uzgajivače iz pet slavonskih županija koji su zainteresirani da se jave na PP.
Uvjeti su prase I klase dakle 17-22 kg ne starije od 3 mj., obavljen trihineloskopski pregled i sa sobom ponijeti ražanj sa pogonom na struju.
Dominik
Dominik

2

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 29/6/2012, 20:53

Vaganje crnog blaga.Sve je starinsko,od vage pa do ovog crnca na vagi i ovog koji se mota tu okolo... Very Happy

abrkili
abrkili

28

[Vrh] Go down

Postaj by Dominik 1/7/2012, 15:29

I šta kaže kantar?
Dominik
Dominik

2

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 1/7/2012, 15:44

74 kg, oprašena je 12.10. znači 8,5 mjeseci..

Moram priznat da sam jako ugodno iznenađen.I da je jako dobro reagirala na pojačanu hranidbu,ali je i smršavila jer je imala prije 2 tj prvo tjeranje i slabije je jela,ali i ide na pašu u večer umjesto šrota,pa je dobila na kondiciji a smanjila salo. Sad se treba naći neki nerast ili uzgajivač u blizini,hehe..
abrkili
abrkili

28

[Vrh] Go down

Postaj by Dominik 1/7/2012, 16:00

Napisah na onom forumu 110 kg. Vidiš kako slika vara kad je svinja dobro uhranjena. Pašnjačke svinje sa 74 kg ne izgledaju tako i starije su malo. Ovako izgleda pašnjačka krmača u drugoj polovici bređosti npr. Mislim na format ne na kilažu. Al ima ih i kilažno takvih u drugoj plovici. To kod ovih što puštaju nerasta sa 50 kg. Sad
Dominik
Dominik

2

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 1/7/2012, 17:55

Što kažeš da ju pripustim u idućem tjeranju?Mislim da bi do kraja ljeta bez brige natjerala na 100 kg,jesam u pravu?
abrkili
abrkili

28

[Vrh] Go down

Postaj by Dominik 2/7/2012, 15:59

slobodno pripusti
Dominik
Dominik

2

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 8/7/2012, 17:11

Evo kako su odličan poučan filmić napravili jedni osnovnoškolci. Very Happy

abrkili
abrkili

28

[Vrh] Go down

Postaj by contesa 14/7/2012, 09:14

bok svima!
evo procitala sam cijelu diskusiju o css i imam par pitanja.
nikad prije se nisam bavila svinjama ali je ove zime moja kcer dobila na poklon malu crnu slavonsku svinju od jednog susjeda.nije nam dao nikakve papire.sta ja moram napraviti s njom da dobijem papire i da li moram pozvati veterinara ili neku drugu sluzbenu osobu da joj da neke injekcije ili sl?za sada je drzimo djelomicno zatvorenu a veci dio dana je na dvoristu.hranimo je otprilike onako kako vi svi pisete pa i izgleda kao zadovoljno prase...

contesa

Broj postova : 5
Registriran : 02.12.2009
0

[Vrh] Go down

Postaj by brmba7 1/8/2012, 20:57

evo poslao sam poruku dominiku, ali mi jos niej odg. pa cu ovdje kopirati dio mojih pitanja. nadam se da ce mi netko dati adekvatan odgovor

naime imam u planu nabaviti crne slavonske svinje, te ih imam u planu drzati u toru, kojeg tek trebam napraviti. posto sam doma ogranicen sa zemljom, tor ce biti dimenzija cca 30m X 8m. najvjerojatnije bi kupio suprasnu krmacicu ili bi uzeo nekoliko odojaka od kojih bi neke hranio do klanja, a neke bi ostavio za rasplod.
sto se tice hrane za svinje to sam osigurao. posijao sam djetelinu, bundeve, tritikal, zob.....
1. zanima me koliko bi svinja moglo biti u toru tih dimenzija?
2. da li ce svinje pokusavati provaljivati van tora, pod uvjetom da su site, a ne da prolvaljuju jer su gladne?
3. danas sutra bi s prijateljem ogradio jednu manju sumu, te bi unutra drzali svinje. pa me zanima kako onda ide sa nerastom? da li je on cijelo vrijeme sa krmacama i prascima unutra?

CSS bi drzao prvenstveno jer mi se gadi ovo meso iz mesnica, te bi htio za sebe, familiju, prijatelje raditi kvalitetne suhomesnate proizvode.

brmba7

Broj postova : 8
Registriran : 17.04.2011
0

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 2/8/2012, 17:51

@brmba
-pokušat ću da ti odgovorim na tvoja pitanja;
1. tor ti bude imao 240 kvadrata,e sad tor kod svinja sluzi da se one u njemu šetaju slobodno,da imaju neku kaljužu i tako u tom smislu,tor kod svinja nemože služiti da one tamo pasu,jer nakon nekog kratkoga vremena taj tor izgleda kao oranica,prerovan,tako da ti u njega možeš staviti dosta svinja,ne sada da su jedna na drugoj,ali komotno preko 20 komada. Ali što imaju više prostora to bolje.
2.Ja imam tor(vidi moje slike na prethodnoj strani) i nemam problema sa provaljivanjima iz njega,pogotovo kad su crne svinje u pitanju,jer bijele su mi provaljivale,a crne do sada niti jednom,mnogo su smirenije i mirnije,nema nervoze,ali bože moj desiće se nekad i da probije,ali zato imaš čekić i čavao i to je to.
3. Nerast u stadu,to je normalno kod CS,dapače nerast mora biti u stadu kao ovan kod ovaca,tada imaš i odojaka,redovita prašenja,veći broj malih u leglu. Kad sam držao nerasta posebno u svom boksu i pripuštao ga kad se krmača tjera imao sam manje malih u leglu,puno više pregona,ovako on to odradi kad osjeti da se tjera,ne napada krmače bezveze,a i tako je puno lakše...
-CRNE SLAVONSKE svinje su prirodnije od hibrida,one traže i prirodnije uvjete,tako da nemoj da se brineš,dobro si ti to zamislio,samo opušteno...

NICOLAS

6

[Vrh] Go down

Postaj by Dominik 2/8/2012, 23:02

Ne javljam se jer nemam baš puno vremena trenutno sjedit za kompom. Postao sam ćaća po četvrti put i poso i svinje i da ne nabrajam...

Moram reagirat na ovo Nikolino oko nerasta.
Preporuča se da nerast i krmače budu odvojeno ali u stalnom kontaktu preko žice. Po novom Pravilniku Udruge je to i propisano i svi članovi će se morati držati toga. Naravno trenutno je obrnuto stanje kod svih al ćemo morat tako.
To je propisano iz više razloga.
Prvo: kada su narast i krmače skupa događa se to da nerast dnevno ( kod večeg broja krmača ) ima više skokova pri čemu je samo prvi skok kvalitetan a ovi drugi taj dan ne. Imao sam slučajeva da se dvije krmaće prase isti dan i jedna ima 8 komada a druga 2. Nerast se nepotrebno iscrpljuje.
Drugo: vijek takvih nerastova je obično krači jer ne možete kontrolirati njihovu ishranu a time i kondiciju ( vijek ) . On kao gazda u čoporu jede prvi i najviše i pri tome se brzo deblja te je njegov vijek najviše dvije godine. CSS je kao što je Nikola rekao prirodnija pasmina i vijek nerasta bi trebao biti duži za dvije do tri godine od hibrida a ovako ga skratite jer jednostavno
bude pretežak.
Treće: kod večih pašnjačkih površina i večeg broja krmača vi nikada ne znate dan pripusta što kod bilo koje ozbiljnije selekcije je neprihvatljivo.
Dominik
Dominik

2

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 3/8/2012, 18:11

Točno je sve ovo što je Dominik napisao...
Ja imam sa nerastom trenutno 4 krmače,a mlade i nazimice su odvojene i mladi nerast također odvojen,kad je više teže se kontrolira....
Kad je manje nije neki problem,vidi se kad skače,a i rijetko se desi da se dvije tjeraju istovremeno,dok u većim krdima je to neminovno,tako da ti propisi imaju smisla...

NICOLAS

6

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 3/8/2012, 18:46

pretpostavljam da je po propisu Udruge propisano i kako bi trebalo obavljat pripust?

Da li je to po odbiću?Ako je, i ako se nakon pripusta krmača pušta nazad na pašnjak na kojemu nema nerasta, kako rješit problem ako ne ostane gravidna u prvom tjeranju kad je pripuštena(po odbiću)?
abrkili
abrkili

28

[Vrh] Go down

Postaj by NICOLAS 3/8/2012, 19:43

Dominik je napisao/la:Ne javljam se jer nemam baš puno vremena trenutno sjedit za kompom. Postao sam ćaća po četvrti put ...

E PA NEKA JE SA SREĆOM PRIJATELJU, DA JE SRETNO I ZDRAVO PUNO PUNO GODINA !!!!!!!!!!!!!

NICOLAS

6

[Vrh] Go down

Postaj by Dominik 3/8/2012, 23:07

abrkili je napisao/la:pretpostavljam da je po propisu Udruge propisano i kako bi trebalo obavljat pripust?

Da li je to po odbiću?Ako je, i ako se nakon pripusta krmača pušta nazad na pašnjak na kojemu nema nerasta, kako rješit problem ako ne ostane gravidna u prvom tjeranju kad je pripuštena(po odbiću)?

Činjenica je da mi svi danas uzgajivači CSS držimo svinje "haremski". Taj način i nije loš kod manjeg broja krmača mada i onda ima nedostataka. Kod mene je bilo sve ok dok sam imao krmače iste generacije koje su odrasle zajedno. Prasile su se u čoporu i nije bilo problema. Kada sam ostavio mlade nazmice tj iduću generaciju onda je nastao problem. Imao sam slučajeva kanibalizma od strane starih krmača. Kao da postoji generacijski sraz među njima. Morate shvatiti da u čoporu postoji hijerarhija. Nerast je baja u čoporu al je on ustvari samo jebač i njega ne zanima događanje u čoporu tj on nikada ne pravi probleme. Nikada nerast nije pojeo niti jedno prase. On je tu da hebe, jede i spava doslovce. U čoporu uvijek imate alfa krmaču. Kada sam počeo odvajati krmače koje se prase iz čopora da izbjegnem gubitak prasaca i kada tu krmaču vratim u čopor ona je najebala prvih par dana od alfa krmače. Također kada sam alfa krmaču vratio poslije odbiča u čopor onda također pravi reda i mlati sve redom prvih par dana kao da hoće pokazati da je ona i dalje alfa. Ovo pišem iz razloga da vidite nedostatke držanja u čoporu. Vi jednostavno morate razbiti tu hijerarhiju u svrhu profitabilne proizvodnje. Možda nije prirodno ali nemojte zaboraviti da CSS nije divlja svinja. Ako želite ful prirodni uzgoj uzgajajte divljake. Svi mi to radimo zato što to volimo ali naravno i zato što želimo zaraditi na tome a da ne pričam u idealnom slučaju i živjeti od toga.
Razbijanje hijerarhije se radi na način da odvajate strogo određene kategorije svinja. Ne smijete dozvoliti kreiranje alfa krmaće kao takve konstantnom rotacijom. Ona praktično nikada nije u jednoj skupini ( pregonu ) više od 2,5 - 3 mjeseca.
Posebno se drže zasušene krmače tj. krmače u tjeranju, posebno gravidne i posebno oprašene.
Nerastovi su kao što sam rekao odvojeni ali u stalnom kontaktu sa ovim zasušenim ( u tjeranju ) krmačama. Svaki dan dva puta puštate nerasta u međuprostor gdje pustite i krmače. On napari jednu ili dvije i odvajate ih. Popodne opet. Bilježite koje su primile i imate evidenciju pripusta odmah. To radite svakodnevno.
Kada krmača primi nerasta ( najbolje dva puta ) puštate ju u pregon sa gravidnim. Koja nije primila ostaje u oboru sa zasušenim i u tjeranju. Tako odma imate evidenciju dali je koja jalova. Koja je u tom oboru stalno - klanje.
Kao što rekoh kad je primila u drugi pregon. Imate evidenciju, dva - tri tj pred prašenje u objekat ili obor za prašenje. Tu je dosta bitno kvalitetno označavanje svinja tj da pratite ako selekcijska markica padne odma ju zamjenite.
Znači krmače konstantno rotirate po pregonima ovisno u kojoj je fazi i izbjegavate formiranje alfa ženki. Ako se takvo što i dogodi što je moguće takve treba izlučivati iz uzgoja. CSS je mirna i staložena svinja i to je njena karakteristika. Ne treba samo gledati na eksterijer svinje nego raditi selekciju i na karakter.
Uf al sam se raspiso.
Ako stvari upale kod mene ovakav sustav će te za godinu dvije moči pogledati u živo. Naime ako riješim pašnjak kod mene će biti nukleus stado sa nekih 100 krmača i 5 nerastova.
Dominik
Dominik

2

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili 10/8/2012, 11:40

Evo i ja sam se ponovio za još jednog crnog člana... Kupio sam nerasta od jednog našeg člana foruma. Nerast je odmah 3. dan i isproban.Test je položio.

abrkili
abrkili

28

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content