AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Crna slavonska svinja
Stranica 2 / 11. • 1, 2, 3, ... 9, 10, 11
Re: Crna slavonska svinja
Nema ti tu klasičnog tržišta. CS se upotrebljava za suhomesnate proizvode i to ne dovoljno. Nije omiljena kod kulenara zbog male količine mesa u polutkama tj. nije im isplativa. Ima tu istine i zbog toga je dobro da se ide na zaštitu svežeg mesa od CS iako bi trebalo i proizvode od mesa CS zaštiti i naglasiti da je to CS i takvi proizvodi bi morali imati svoju cijenu. Ona bi trebala biti viša ( sa razlogom - kvaliteta je neupitna ) da se iskompenzira ta manja količina mesa u polutkama.
Npr. slavonska šunka od CS je izuzetan proizvod. Šunka je opčenito zapostavljena u odnosu na pršut. Iako ne zaostaje za kvalitetom. Ja bih joj čak dao i prednost zbog toga jel je multifunkcionalna. Imaš ju za Uskrs u poluzrelom stanju na primjer. A i kada je zrela nakon godinu dana opet nije suha i tvrda već sočna zbog sloja slanine ( do 2 cm ) koji nikad ne da da se isuši do kraja. I napravljena je od domače, autohtone sirovine.
E šta bi švabe napravili od te naše CS samo da je njihova.
Dakle ja konkretno hranim za sebe jedan manji dio do 15 komada a ostatak za kolegu koji se bavi proizvodnjom kulena. Na godinu stavljam u tov 80 - 90 komada za njega. To je tržište.
Npr. slavonska šunka od CS je izuzetan proizvod. Šunka je opčenito zapostavljena u odnosu na pršut. Iako ne zaostaje za kvalitetom. Ja bih joj čak dao i prednost zbog toga jel je multifunkcionalna. Imaš ju za Uskrs u poluzrelom stanju na primjer. A i kada je zrela nakon godinu dana opet nije suha i tvrda već sočna zbog sloja slanine ( do 2 cm ) koji nikad ne da da se isuši do kraja. I napravljena je od domače, autohtone sirovine.
E šta bi švabe napravili od te naše CS samo da je njihova.
Dakle ja konkretno hranim za sebe jedan manji dio do 15 komada a ostatak za kolegu koji se bavi proizvodnjom kulena. Na godinu stavljam u tov 80 - 90 komada za njega. To je tržište.
branko je napisao/la:dominik daj mi molim te reci kak krece trziste za CS, jer ova situacija s landras pietrein odojcima je da sve stjeram k vragu i dam zemlju u zakup, evo sad kod mene ako uspijes prodati odojke po 12 kn je super i to ne smiju biti iznad 25 kg, jer ti ih onda nitko nece ili placaju do 25 kg po 12, od 25 do 30 po 9 a ako imaju slucajno vise onda im to poklanjas tj. kile iznad 30 uopce ne placaju.a cak je bilo slucajeva da su i za ove do 25 kg nudlili 9 kn, ali sva sreca taj kod mene nije bil jer mislim da nebi stigao doci do izllaznih vratiju.
ja sam već definitivno rekao zbogom ozbiljnijem uzgoju svinja, srećom...evo jučer sam konačno zatvorio stavku "interventni otkup svinja" - dobio sam poticaj od 2 kn/kg...inače, isplata od mesne ind. Mataš je bila prije 10 dana, a svinje su njima predane 17.4. po 5.96l/kg (po isplati)
Ma ljudi budućnost je u autohtonim proizvodima. Dalmoši i Istrijani su to skužili a kod nas Slavonaca to teže ulazi u glavu. Po običaju. Tromi smo jako. S tim da smo automatski u prednosti jel imamo sirovinu a oni uglavnom ne. Oni kupuju i isplati im se a mi ju imamo i ništ se ne isplati. Mislim da je u nama problem.
Pazi primjer:
Čovjek se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. Duže godina je već na tržištu jel za takvu proizvodnju treba znanje odnosno vještine proizvodnje koje se godinama stječu i dobiva se vrlo vrijedno iskustvo. Njegovi proizvodi su poznati i priznati.
Baza proizvodnje je kulen. Proizvodnja mu je 1 tona po sezoni. Naravno pored kulena proizvodi kobasicu, slaninu, švargl, čvarke i mast. Kompletnu proizvodnju sirovine ( dali ju nabavlja od svog čovjeka ili ju sam proizvodi) isplačuje sam ovim drugim proizvodima. Kulen mu je čista lova. 1 tona kulena puta 200 kn/kg ( +/- ) je 200 000 kn.
I naravno sve proda i ne može nasmagat jel je na glavni grad i more u sezoni nezasitno tržište. 200 000 kn nije mala lova u današnjim prilikama. I to nije neka količina tj proizvodi je jedan OPG čak i kao sekundarna djelatnost pored redovitog zaposlenja.
Ovo je stvaran primjer iz prakse.
Pazi primjer:
Čovjek se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. Duže godina je već na tržištu jel za takvu proizvodnju treba znanje odnosno vještine proizvodnje koje se godinama stječu i dobiva se vrlo vrijedno iskustvo. Njegovi proizvodi su poznati i priznati.
Baza proizvodnje je kulen. Proizvodnja mu je 1 tona po sezoni. Naravno pored kulena proizvodi kobasicu, slaninu, švargl, čvarke i mast. Kompletnu proizvodnju sirovine ( dali ju nabavlja od svog čovjeka ili ju sam proizvodi) isplačuje sam ovim drugim proizvodima. Kulen mu je čista lova. 1 tona kulena puta 200 kn/kg ( +/- ) je 200 000 kn.
I naravno sve proda i ne može nasmagat jel je na glavni grad i more u sezoni nezasitno tržište. 200 000 kn nije mala lova u današnjim prilikama. I to nije neka količina tj proizvodi je jedan OPG čak i kao sekundarna djelatnost pored redovitog zaposlenja.
Ovo je stvaran primjer iz prakse.
Najidealnije bi bilo predvidjeti budućnost. Naš dosadašnji sistem polako biva potiskivan i prognoza je da je sve moguće. Budućnost ozbiljnog svinjogojstva je u modernizaciji i proširenju. Pored tog bi se reklo da mali iliti vikend svinjari nemaju šanse. Ipak, proizvodnja kulena može biti prilika jer mislim da će teško industrija usvojiti proizvodnju kulina, onakvog kakvog mi poznajemo - naprosto zbog izvornosti kvalitete i okusa koje ne dozvoljava aditive i moderne načine sušenja, a bez tog je teško postići uniformnost koju traži neka masovna proizvodnja i tržište...
Najidealnije bi bilo predvidjeti budućnost. Naš dosadašnji sistem polako biva potiskivan i prognoza je da je sve moguće.
Ta budućnost je već tu. Onaj moj primjer nije fikcija.
Budućnost ozbiljnog svinjogojstva je u modernizaciji i proširenju. Pored tog bi se reklo da mali iliti vikend svinjari nemaju šanse
Slažem se prijatelju. Definitivno. Zato ja i govorim svakom: ako već držiš doma svinje za vlastite potrebe i ne misliš glumit farmu sa 5 krmača, nabavi si Crnu slavonsku. Svinja malih potreba koja iskorištava svu moguću krmu i ostatke biljne proizvodnje. Hibride ostavite za farme. Oni zahtjevaju poseban tretman ako oćeš imat pravu robu. Što mi je jedan veterinar kazo: pajdo možeš ti nabavit landrasa direktno sa farme i osjemenjivat ga sa najkvalitetnijim nerastima, ako ga ne hraniš dobro... A ne što ne želiš nego što nisi u mogučnosti jel cijene idu i idu gore. Crnoj daš malo kukuruza, malo ječma, malo zobi i puno zelene lucerne i imaš pravu robu.
Ipak, proizvodnja kulena može biti prilika jer mislim da će teško industrija usvojiti proizvodnju kulina, onakvog kakvog mi poznajemo - naprosto zbog izvornosti kvalitete i okusa koje ne dozvoljava aditive i moderne načine sušenja, a bez tog je teško postići uniformnost koju traži neka masovna proizvodnja i tržište...
Ma to nije kulen. Smisao svega je da se on radi na tradicionalan način. Svaka masovnost i modernizacija(!!!) uništava bit. Ali nikako isključit modernizaciju. Tradicionalnom načinu dodati moderne sprave kao malu ispomoč i sustav kontrole ( ph mesa, vlaga, temperatura, dim).
Primjer: konjak se danas proizvodi na isti način kao i prije 100 ili više godina sa istom tehnologijom. Destilacija se vrši sa istim kazanima ( doslovno) samo je tom kazanu dodan barometar i kojekake sprave radi bolje kontrole....
Držanje svinja na slami
(iz "Emisija za selo i poljoprivredu" HR1 - 1.4 mb)
[You must be registered and logged in to see this link.]
(iz "Emisija za selo i poljoprivredu" HR1 - 1.4 mb)
[You must be registered and logged in to see this link.]
Držanje svinja na dubokoj stelji je zakon. Ja upravo pripremam objekat za 20 komada. Objekat će imati nadvišeni dio za hranidbu, stelju i mali ispust. Tu ću sada zatvoriti 20 komada što su mi vani da ih malo pritisnem do zime.
Pored toga gospodin Stanislav Senkić sa snimke drži bijele svinje al smisao je isti o kojoj god pasmini svinje se radi.
Pored toga gospodin Stanislav Senkić sa snimke drži bijele svinje al smisao je isti o kojoj god pasmini svinje se radi.
kaj može jedno pitanje za dominika ovako jel si ti bio možda u večernjem listu u prilogu vrt-----tema o kulenima i to .....možda je to več negdje spomenuto na forumu možda nije ali zanima me onako bez veze
@ a kaj se tiće tog držanja na slami slušao sam na radiu tu emisiju nisam od samog početka ali čuo sam dosta samo ja imam trenutno pre malo slame da pi to primjenio i nemam prostora za ispust ali čini mi se jako dobra ideja
@ a kaj se tiće tog držanja na slami slušao sam na radiu tu emisiju nisam od samog početka ali čuo sam dosta samo ja imam trenutno pre malo slame da pi to primjenio i nemam prostora za ispust ali čini mi se jako dobra ideja
Mata imt 540- Broj postova : 1250
God : 36
Zanimanje : po zanimanju strojarski tehničar
Registriran : 14.03.2008
1
→→→ : VIŠE
Nisam ja nikada bio u niti jednim novinama. Nemam ti ja veza za takve stvari. Moj medij je internet. Ali moje fotografije se svesrdno koriste za takve razno razne priloge. Otvorim ti ja lokalne novine Slavonski dom i u njima prilog o Crnim svinjama i kad ono fotografije mojih svinja a naravno drugi gazda se reklamira. Teško je poslikat svoje. Al nema veze. Sve za opstojnost pasmine.
Ma ovo sa ispustom ti nije neophodno. Klasično držanje na dubokoj stelji niti nema predviđen ispust. Ja ga pravim samo zato jel se radi o fajfericama. Bolje napreduju na suncu. Nije ti to svinja za mrak svinjca.
Ma ovo sa ispustom ti nije neophodno. Klasično držanje na dubokoj stelji niti nema predviđen ispust. Ja ga pravim samo zato jel se radi o fajfericama. Bolje napreduju na suncu. Nije ti to svinja za mrak svinjca.
kaj se tiće ovog u novinama bila je rijeć o crnim slavonskim svinjama i o zlatnoj medalji ili kaj ja znam za najbolji kulen i tu zlatnu medalju osvojio je neki Dominik neznam sad prezime ali kao crnu slavonsku svinju koristi za proizvodnju kulena i za vlastite potrebe e sad neznam ali okk
a kaj se tiče ispusta van to je okk ja sam još uvijek na uzgoju landrasa
a kaj se tiče ispusta van to je okk ja sam još uvijek na uzgoju landrasa
Mata imt 540- Broj postova : 1250
God : 36
Zanimanje : po zanimanju strojarski tehničar
1
zanima me jel ima tko mladog nerasta crne slavonske za prodati,ali original
dado 1- Broj postova : 97
God : 52
Zanimanje : vatrogasac-vozač
Registriran : 11.11.2008
0
imam osijećaj da svi mi koji proizvodimo smo donji a da šverc komerc je konstantno gornji .
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
O.P.G.KOVAČ je napisao/la:imam osijećaj da svi mi koji proizvodimo smo donji a da šverc komerc je konstantno gornji .
ne znam da lisi tu mislio na mene ali meni treba nerast za rasplod radi toga što mi je uginuo
0
Ma ne ,Nikako samo onako općenito ćitajući postove od Dominika o crnoj slavonskoj svinji .Mislim da će nam Europa i šverc komerc ubiti svaku domaću proizvodnju
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
ma neće nedamo se mi,svaki su nas probali gazit ali su odustali tako će bit i sa ovima.mi seljaci to volimo i uz sve nedaće mi čemo opet radit jedno te isto
0
mali seljaci su trn u oku i komunistu i kapitalistu. prve smo preživili i nadživili, ali ovi drugi su u velikoj ofenzivi i nadam se da nećemo baš svi nestati dok ne steknemo imunitet i na njih...dado 1 je napisao/la:ma neće nedamo se mi,svaki su nas probali gazit ali su odustali tako će bit i sa ovima.mi seljaci to volimo i uz sve nedaće mi čemo opet radit jedno te isto
Paore, imamo mi mali imunitet na njih tak dugo dok nam ne stave kreditnu omču oko vrata. Zato treba pamet u glavu i polako naprijed, eventualno s malim kreditima koje je moguće lako vratiti, a ne ulaziti u milijunske investicije koje je upitno moguće vratiti.paor je napisao/la:mali seljaci su trn u oku i komunistu i kapitalistu. prve smo preživili i nadživili, ali ovi drugi su u velikoj ofenzivi i nadam se da nećemo baš svi nestati dok ne steknemo imunitet i na njih...
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
10
Zvonimir je napisao/la:Paore, imamo mi mali imunitet na njih tak dugo dok nam ne stave kreditnu omču oko vrata. Zato treba pamet u glavu i polako naprijed, eventualno s malim kreditima koje je moguće lako vratiti, a ne ulaziti u milijunske investicije koje je upitno moguće vratiti.
u pravu si zvonko, razgovaral sam s kolegom koji se godinama bavi tovom svinja kao kooperant i veli bez obzira na cijenu svinja na trzistu zarada mu se stalno krece od cca 100 pa do 150 kn po tovljeniku naravno prosjecna za cijelu godinu, a pretprosle nedjelje je bila na poljoprivrenoj emisiji pokazana farma za tov 600 komada u turnusu koja je izgradjena nedaleko od mene i ako se ne varam cijena investicije je 2 500 000 kn, i ako uzmemo papir i olovku vidimo da je u idealnim uvjetima (4 turnusa) njegova godisnja zarada od 240 do 360 tisuca kuna ili 20 do 30 mjesecno a rata bi mu mogla biti blizu dvadeset tisuca mjesecno.
manji sam uzgajivać svinja a zainteresiran sam za uzgoj domaće slavonske svinje, zanima me gdje se mogu nabaviti nazimice a pomogućnosti i nerast
meca01- Broj postova : 1
Registriran : 01.12.2009
0
Dominik je napisao/la:Javi se na Pm
pa gdje si ti dominik nema te ovdje
Zvona- Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14
Stranica 2 / 11. • 1, 2, 3, ... 9, 10, 11
Similar topics
» crna slavonska svinja i proizvodnja autohtonih proizvoda