AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
PDV
Stranica 4 / 13. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13
Re: PDV
Napisao PDV obrazac sa slijedecim podacima:suncana je napisao/la:kako si ti "vratio" pdv na traktor?
Oporezive isporuke: 0.00 kn osnovica, 0.00 kn PDV
Predporez u primljenim racunima: xxxxxx kn osnovica, yyyyy kn PDV
Porezna obveza: -yyyyy kn
Ukupna razlika za povrat: -yyyyy kn
sve papire stavio u registrator, pod ruku i odnesao im, oni malo proucavali i vratili ovih yyyyy kunica
Bitno je da (uz ciste pire), kao sto znas, sva placanja veca od 5.000 kuna idu preko zira i da imas potvrdu da si platio.
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
to se zove uredno knjigovodstvo
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
Misliš dali su ti -zzzzz kn
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
Da
Inace, nista oni meni nisu dali ja sam sve to prethodno platio
Inace, nista oni meni nisu dali ja sam sve to prethodno platio
2
naravno...vratili su ti...
2
Sto bi rekli politicari to oni ulazu u razvoj
2
Smiljan je napisao/la:Sto bi rekli politicari to oni ulazu u razvoj
ne, to negdje drugdje..
"pdv je prolazna stavka"..to je omiljena fraza onih koji pate što ti ga ne mogu oteti
2
suncana je napisao/la:deere power je napisao/la:kako mislis da moras, pa dok nisam usao u sustav pdv-a nisam nista morao placat nikakve obaveze nit je ko to trazi od mene i nevidim zasto bi neko ko se bavi poljoprivredom moro placat obaveze a da nije u sustavu
volio bi da malo pojasnis to da obaveze moras placat bio u sustavu ili ne
kad kod kazem ulazak u u sustav odnosi se na sustav pdv-a da nebude zabune
ne radim OPG ali znam da ništa kod nas ne možeš napraviti (legalno) a da država ne ubere svoj danak. to zapamti zauvijek i ne zanosi se mislima kako je netko spretniji ili pametniji ili ima fletnijeg ili spretnijeg knjigovođu pa nešto ne mora plaćati. taj je samo imao sreće pa mu nitko još nije došao u kontrolu.
ti si, ulazeći u sustav PDVa, vjerojatno istovremeno ušao i u sustav oporezivanja dohotka kao obrtnik ili nositelj poljop. djelatnosti.
ima slučajeva gdje se isključuje jedno ili drugo. npr možeš biti zaposlen pa ti poslodavac plaća doprinose i porez na dohodak (ali dohodak od tvoj poslovanja ipak ćeš platiti još sam) , možeš iz nekog drugog dohotka (zaposlen si, radiš za plaću, od najma stana ostvariš iznos veći od 85000 pa ni kriv ni dužan moraš ući u sustav PDV), moguće su kombinacije.
PDV je porez na razliku iznosa robe koju si kupio i koju prodaješ, odnosno uslugu koju radiš (jedan sustav)
POREZ NA DOHODAK je porez na razliku tvojih primitaka i izdataka od djelatnosti (drugi sustav)
POREZ NA DOBIT je porez na razliku prihoda i rashoda (treći sustav) al mislim da te se ne tiče zasad.
DOPRINOSI koje plaćaš HZZO I HZMO su nešto četvrto i nemoj ih miješati ni s jednom od ovih kategorija. i ako nisi zaposlen ili po nekoj drugoj osnovi ih već ne plaćaš (netko za tebe), morat ćeš ih plaćati čim uđeš u jedan od sustava oporezivanja dohotka (dobiti). čim se "prijaviš", izađeš iz ilegale, u kojoj, ipak vjerujem da je sve manje poljoprivrednika.
ima ovdje već dobrih savjeta ovdje vezanih uz ulazak u PDV ili ne, to zaista treba izračunati za svakog ponaosob ali je bitno i da taj zna što će raditi i kako bar za slijedeću godinu..
moj savjet je, ući u sustav PDV-a ako se kani i ulagati, graditi, kupovati opremu.
u neki od sustava oporezivanja dohotka već ste svakako ušli..
ja ne radim u nikakvoj firmi vec na svom OPG-u i niko mi ne pklaca nista vec sve si sam placam za razliku od onih koji se bave poljoprivredom a rade negdi pa im firma placa jel
covjek je pito jel mu je dobro rjesenje da udje u sustav sad kad oce kupit novi traktor, ne znajuci da radi negdi ja sam ga samo htio upozorit da ce sa ulaskom u sustav imati mjesecne obveze koje sad nema tj. dodatne troskove i htio sam mu rec ako ima mali promet da mu se ne isplati ulazit ali onda je kasnije rekao da ima 20ha zemlje, svinje i jos da radi u firmi pa nakon toga vise ne vidim ni jedan razlog zasto nebi usao u sustav pdv-a
a nije moj problem sto ste vi sve sto sam rekao izokrenuli i protumacili kako vi zelite, nekda treba procitat sta pise pa onda dat komentar
i jos nesto Mate bi trebo znat a to je do i njegova plata ulazi u prihode (ona koju dobiva u firmi) tako da ko ostvaris neki veci profit ( ne znam tacno preko koliko kn ali nije puno) onda drzavi placas porez na dobit i to puno veci od od ovog poreza koji bi placali mi kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost jer bi tebi bila sporedna
zato bi ti preporucio da OPG prepises na nekog svog(zenu, cerku, sina) nekog ko nije zaposlen jer bi tad i on zaposlio i nebi morao toliko pazit na veliku dobit zbog poreza
naravno da i ovako mozes samo evo da imas i ovakvu opciju u vidu
zato bi ti preporucio da OPG prepises na nekog svog(zenu, cerku, sina) nekog ko nije zaposlen jer bi tad i on zaposlio i nebi morao toliko pazit na veliku dobit zbog poreza
naravno da i ovako mozes samo evo da imas i ovakvu opciju u vidu
ma tko me povukao za jezik da progovorim..
2
Šutnja je zlato.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
jd4755 je napisao/la:Šutnja je zlato.
pa kaj će nam onda forum?
2
ali moram još reć samo ovo ))
na oporezivanje DOBITI se prelazi ako je:
- ukupni primitak veći od 2.000.000,00 kn
- dohodak veći od 400.000,00 kn
- dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od
2.000.0000,00 kn
- u prethodnom razdoblju zapošljavao prosječno
više od 15 radnika.
i stopa poreza je 20% . često isplativije nego kod obrtnika.
na oporezivanje DOBITI se prelazi ako je:
- ukupni primitak veći od 2.000.000,00 kn
- dohodak veći od 400.000,00 kn
- dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od
2.000.0000,00 kn
- u prethodnom razdoblju zapošljavao prosječno
više od 15 radnika.
i stopa poreza je 20% . često isplativije nego kod obrtnika.
2
Hoćeš pomoći a onda još nahebeš.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
2
Smiljan je napisao/la:
samo mi nemoj reći...JESAM TI REKAO
i daj pokupi, molim te, sve moje pvt poruke..
2
Smogni snage i ne odustaj od teme .Smiljan je napisao/la:
Nije valjda da te moramo tapšati po leđima
Dovoljno je samo malo mozga da se razluči jaje od mućka
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
2
deere power je napisao/la:suncana je napisao/la:deere power je napisao/la:kako mislis da moras, pa dok nisam usao u sustav pdv-a nisam nista morao placat nikakve obaveze nit je ko to trazi od mene i nevidim zasto bi neko ko se bavi poljoprivredom moro placat obaveze a da nije u sustavu
volio bi da malo pojasnis to da obaveze moras placat bio u sustavu ili ne
kad kod kazem ulazak u u sustav odnosi se na sustav pdv-a da nebude zabune
ne radim OPG ali znam da ništa kod nas ne možeš napraviti (legalno) a da država ne ubere svoj danak. to zapamti zauvijek i ne zanosi se mislima kako je netko spretniji ili pametniji ili ima fletnijeg ili spretnijeg knjigovođu pa nešto ne mora plaćati. taj je samo imao sreće pa mu nitko još nije došao u kontrolu.
ti si, ulazeći u sustav PDVa, vjerojatno istovremeno ušao i u sustav oporezivanja dohotka kao obrtnik ili nositelj poljop. djelatnosti.
ima slučajeva gdje se isključuje jedno ili drugo. npr možeš biti zaposlen pa ti poslodavac plaća doprinose i porez na dohodak (ali dohodak od tvoj poslovanja ipak ćeš platiti još sam) , možeš iz nekog drugog dohotka (zaposlen si, radiš za plaću, od najma stana ostvariš iznos veći od 85000 pa ni kriv ni dužan moraš ući u sustav PDV), moguće su kombinacije.
PDV je porez na razliku iznosa robe koju si kupio i koju prodaješ, odnosno uslugu koju radiš (jedan sustav)
POREZ NA DOHODAK je porez na razliku tvojih primitaka i izdataka od djelatnosti (drugi sustav)
POREZ NA DOBIT je porez na razliku prihoda i rashoda (treći sustav) al mislim da te se ne tiče zasad.
DOPRINOSI koje plaćaš HZZO I HZMO su nešto četvrto i nemoj ih miješati ni s jednom od ovih kategorija. i ako nisi zaposlen ili po nekoj drugoj osnovi ih već ne plaćaš (netko za tebe), morat ćeš ih plaćati čim uđeš u jedan od sustava oporezivanja dohotka (dobiti). čim se "prijaviš", izađeš iz ilegale, u kojoj, ipak vjerujem da je sve manje poljoprivrednika.
ima ovdje već dobrih savjeta ovdje vezanih uz ulazak u PDV ili ne, to zaista treba izračunati za svakog ponaosob ali je bitno i da taj zna što će raditi i kako bar za slijedeću godinu..
moj savjet je, ući u sustav PDV-a ako se kani i ulagati, graditi, kupovati opremu.
u neki od sustava oporezivanja dohotka već ste svakako ušli..
ja ne radim u nikakvoj firmi vec na svom OPG-u i niko mi ne pklaca nista vec sve si sam placam za razliku od onih koji se bave poljoprivredom a rade negdi pa im firma placa jel
covjek je pito jel mu je dobro rjesenje da udje u sustav sad kad oce kupit novi traktor, ne znajuci da radi negdi ja sam ga samo htio upozorit da ce sa ulaskom u sustav imati mjesecne obveze koje sad nema tj. dodatne troskove i htio sam mu rec ako ima mali promet da mu se ne isplati ulazit ali onda je kasnije rekao da ima 20ha zemlje, svinje i jos da radi u firmi pa nakon toga vise ne vidim ni jedan razlog zasto nebi usao u sustav pdv-a
a nije moj problem sto ste vi sve sto sam rekao izokrenuli i protumacili kako vi zelite, nekda treba procitat sta pise pa onda dat komentar
istina, tvoj problem je negdje drugdje..
2
Pdv sustav je, kada ga shvatiš i uđeš u njega relativno OK sustav oporezivanja. Treba samo sakupljati sve račune R1 i R2 tako da si sa njih možeš odbiti PDV i imati dobrog knjigovođu koji će ti dati pravi savjet i uredno voditi poslovne knjige. Možeš i sam voditi knjige, ali to zahtjeva dosta proučavanja zakona jer se oni stalno mjenjaju. Mnogo toga ti može ući u trošak: na primjer (osim repromaterijala i osnovnih sredstava za rad) zaštitna odjeća i obuća, teretna vozila, goriva, rezervni dijelovi, sve što je povezano sa djelatnošću. Stvari koje nisu povezane nemoj ni stavljati u knjige, ali stvari se mogu različito prikazati na primjer: ako kupuješ LCD televizor i ako ti u računu piše LCD televizor to vjerovatno neće proći, ali ako piše LCD monitor to ide... pa ti sada vidi. Telefonski računi ulaze, račun za struju itd. Možeš napraviti puno troškova na tim graničnim područijima da ti uđu u trošak. Samo treba raditi pametno i smisleno ali to sve ovisi o knjigovođi. Dobar knjigovođa zaradi svoju plaću (mislim uvijek uštediš toliko koliko je njegov trošak). Loš knjigovođa može napraviti puno štete, ne samo da ti ne iskoristi sve zakonske mogućnosti, nego da i krivo vodi knjige što je kažnjivo (probao sam to i koštalo me je osobno) i za sve to uzme još i novce. Ako nemaš povjerenja u knjigovođu nemoj mu ostavljati pečat i potpisane bianco virmane jer ti može pokupiti lovu sa računa. Predlažem ti net banking i da si sve plaćaš sam. Tako imaš potpunu kontrolu troškova. Samo onda računalo ti mora biti dobro zaštićeno...
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Tako je.
1. Treba shvatiti sustave (prvo odvjeno sustav PDV-a i sustav poreza na dohodak, a onda njihov odnos. Najcesce ono sto mozes odbiti PDV u sustavu PDV-a, mozes i knjiziti kao trosak, bez PDV-a naravno, u sustavu dohodka)
2. Imati dobrog knjigovodju za dnevno pracenje propisa i operativne stvari
3. Ne pretjerivati sa "granicnim" troskovima. Uvijek se mora imati na umu da se mora umrijeti i platiti porez (na dohodak i na razliku izmedju kupljenog i prodanog-PDV)
A to da mi nekad fali malo mozga i to je tocno
1. Treba shvatiti sustave (prvo odvjeno sustav PDV-a i sustav poreza na dohodak, a onda njihov odnos. Najcesce ono sto mozes odbiti PDV u sustavu PDV-a, mozes i knjiziti kao trosak, bez PDV-a naravno, u sustavu dohodka)
2. Imati dobrog knjigovodju za dnevno pracenje propisa i operativne stvari
3. Ne pretjerivati sa "granicnim" troskovima. Uvijek se mora imati na umu da se mora umrijeti i platiti porez (na dohodak i na razliku izmedju kupljenog i prodanog-PDV)
Valjda sam vec pokazao da sam dovoljno tvrdoglav da ne odustajem tako lako, kao sto se vidipingo je napisao/la:Smogni snage i ne odustaj od teme .Smiljan je napisao/la:
Nije valjda da te moramo tapšati po leđima
Dovoljno je samo malo mozga da se razluči jaje od mućka
A to da mi nekad fali malo mozga i to je tocno
2
nema veze s tvrdoglavošću i odustajanjem...ako netko tupi svoje, onda ga pustiš ..nek se veseli..dovoljno si veliki da bi trebao znati da ti nećeš promijeniti svijet
2
Vi'š da se sve može... Swizach mi je sumnjiv...novi traktor...prodaje žicu
Banka 'prala' PDV vinogradarima
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Zvonimir je napisao/la:Vi'š da se sve može... Swizach mi je sumnjiv...novi traktor...prodaje žicu
...žičica po žičica...traktorčić
2
banka prala PDV vinogradarima...
zanimljiv člančić...
i ne vjerujem da je u njemu toliko senzacionalizma koliko bi se htjelo.
moguće je ipak sve po zakonu..ljudi se jednostavno snašli kako međusobno pozatvarati račune i izvući pdv. jer, gle..nikad pdv nije netko priznao da ga netko drugi nije platio..
stoga..država ne bi trebala biti oštećena ako su svi proveli knjiženja kako treba.
samo mi je važno da čujem kaj smiljan misli o tome
zanimljiv člančić...
i ne vjerujem da je u njemu toliko senzacionalizma koliko bi se htjelo.
moguće je ipak sve po zakonu..ljudi se jednostavno snašli kako međusobno pozatvarati račune i izvući pdv. jer, gle..nikad pdv nije netko priznao da ga netko drugi nije platio..
stoga..država ne bi trebala biti oštećena ako su svi proveli knjiženja kako treba.
samo mi je važno da čujem kaj smiljan misli o tome
2
Stranica 4 / 13. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13
Stranica 4 / 13.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.