AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Problemi s divljači

Stranica 4 / 8. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Problemi s divljači - Page 4 Empty Re: Problemi s divljači

Postaj by Gost 29/7/2011, 10:57

Krx je napisao/la:
Fidelito je napisao/la:Svako lovište mora biti osigurano - po zakonu.

...kraj priče...vezano za sve automobilske nesreće sa životinjama, nema nikakve veze dali je lovište privatno ili bilo kakvo, mora biti osigurano i ograđeno, postavljen znak na svakoj prometnici koja graniči sa lovištem bilo opet kakvog tipa...bilo je jako puno propusta vezano za štete sa divljači, policija se mora zvati, i naplata je u najkraćem mogućem roku...po zakonu

Što se tiče štete divljači u poljima...to je puno delikatniji slučaj i to još uvijek ovisi o situaciji u kakvoj se nađeš ili bolje rečeno do ljudi sa kojima imaš posla...osiguranje je tu manje bitno jer zakon tu nije dokraja definitran..

Evo ga, iz prve ruke, kratko i jasno. Smile

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 29/7/2011, 11:50

Osiguranje vrda na sve moguće načine da ne isplati. Tako da smanje trošak. Zato lijepo advokata, postupak sačuvanja dokaza, sud, sudski vještaci, uviđaj na terenu prije berbe/žetve, itd.. To košta, ali i vrijedi, jer sav taj trošak na kraju plaća onaj tko izgubi spor. Kada pošteno dobiju po đepu nekoliko puta onda se spamete na način da poštuju one koji su spremni tužiti (imaju novaca, vremena i živaca za tužbu i zajebanciju), a u potpunosti ignoriraju one koji nisu u mogućnosti istjerati pravdu preko suda (sada bahato ignoriraju sve, jer je bahatost jedina obrana). Samo dobrog advokata treba pronaći.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 29/7/2011, 11:53

da bi mogo osigurat usjev od divljaci moras imat ogradjenu njivu ili ti osiguranje ne priznaje stetu, znaci postavis tog pastira a to da se razumijemo apsolutno ni malo ne zadrzava divljac od toga da pravi stetu vec to pokidaju , e sad moze se ogradit i trajno sa zicom ali vidio sam svojim ocima da i to pokidaju i to toliko da se mora krpat svaki mjesec i opet imas stete
deere power
deere power

Broj postova : 5206
God : 39
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 30.12.2008
78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by pege25 29/7/2011, 11:59

Ma bemti mom kolegi lovci priznali štetu od divljači samo od novaca ništa ...on odusto a ja sad tamo posijao kukuruz strah me i otiči tamo...ako ništa budem minirao teren pa neka divljač leti u nebo Smile

Bemti nakotio se te divljači kod nas za poluditi ...treba dozvoliti krivolov jer ovi lovci nisu ni za ku.... Smile ti se samo napiju pa gađaju krive mete..
pege25
pege25

Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 29/7/2011, 13:00

DP, lovačko društvo se mora osigurati, a ne vlasnik (posjednik) površina. To je nešto kao obavezno osiguranje kod registracije auta. To je osiguranje protiv štete koju možeš napraviti sa svojim autom drugome. Isto tako i lovačka društva moraju biti osigurana protiv štete koju divljač svojim djelovanjem može nanjeti ostalima koji se nalaze na tom prostoru.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 29/7/2011, 13:12

fidel mora se puno toga ali ne znaci da ce to i bit tako, mislim da nisma dobro objasnio

znaci ovako LD je osigurano i napravili su nekom stetu i ti ih tuzis ili sta vec i dolazi osiguranje da procijeni stetu i kaze ti posto ti njiva nije ogradjena nisu ti duzni nista platit eto tako to ko d nas ide po zakonu, znam par velikih tabli kod nas koje su ogradjene pa cak i beljske jer ni oni ne mogu drugacije izvuc lovu, moze to bit bilo kakva ograda, npr. 1 stupac na svakih 20m i neke zice provuces ko da ce ic pipat jel ima struje ili ne ali mora bit

valjd je sad jasnije, inace ne morate se ni trudit da nesto izvucete
deere power
deere power

78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 29/7/2011, 15:13

Pa osiguranje kada procjenjuje uvijek smatra da je šteta minimalna (ako postoji) ili da oni nisu odgovorni za nastalu štetu. Po njima nikada nitko ne bi trebao tražiti odštetu. Odšteta im je 'nepotreban' trošak (kada se može izbjeći, ako te uvjere u to), osim ako sud ne odluči drugačije. Ograda je potrebna (obavezna) samo u slučaju ako se radi o trajnim nasadima. Mogu se ograditi i ratarske kulture, ali lovačko društvo onda mora dati sav materijal potreban za ograđivanje, žicu, stupove (i dnevnicu). Sve se želi prelomiti na leđima proizvođača. To što Belje (navodno) ne traži odštetu od lovačkih društava, povezano je sa nekim drugim odnosima (ako je to točno, u što se ne bih kladio previše). Na to se nemoj osvratati previše. Jedino ako si ti vlasnik Belja, onda se brini radi toga. Ja želim pokazati koji je ispravni pravni put kako možeš nekako naplatiti dio štete koja nastaje od divljači. Mogu lovačka društva biti u privatnom vlasništvu, mogu se ne odazivati na rasprave, mogu ignorirati i bahatiti se do mile volje, ali ako se ispravno postaviš prema njima - takvo ponašanje im se obija o glavu. Znači lijeka ima - samo treba investirati i ispravno primjeniti.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 29/7/2011, 15:17

fidel trazi belje odstetu to ti ocu rec ali su ogradili sve table tako bezveze ni nema struje kao i jos jih par koji imaju table prema sumi bas zbog toga, nije to toiko investicija zabit te kolce i provuc zicu ionako se pokida pa mozes pokazat stetu a oni se ne mogu onda izmotavat jer je sve po zakonu i moraju sve platit
deere power
deere power

78

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 29/7/2011, 15:27

Po zakonu sa ogradom situacija je ovakva (koliko je meni poznato):
Trajni nasadi se moraju ograditi (na trošak vlasnika nasada)
Ratarske kulture se moraju zaštititi sa sredstvima koja stavi na raspolaganje lovačko društvo. Dali će to biti repelent u koji se umakaju krpice koje se stavljaju na male (drvene) stupiće svakih toliko metara (i djeluju poput svete vode), električni pastir, pletena žica ili neka druga vrsta ograde nije navedeno, ali navedeno je da lovačko društvo mora dati materijal, a vlasnik parcele to primjeniti. Nije jasno tko mora platiti dnevnice, jer za primjenu sredstava i uklanjanje istih troši se vrijeme, pa je i to sastavni dio troška. Tko želi izigravati gospodina lovca u mojoj kuruzi - neka prvo plati, pa neka se igra rata. Upravo zato nema lovišta u državama sa uređenim odnosom prema privatnom vlasništvu. Jednostavno nema nitko novaca da si to priušti.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 29/7/2011, 15:31

zato kazem da je kod nas sve moguce ali samo za neke dok je za druge sve nemoguce pa tako ni dobit odstetu za svoj ulozeni trud i novac kad ti ga divljac unisti
deere power
deere power

78

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 29/7/2011, 19:45

Čitam komentare i ima tu puno dobrih natuknica, ali sve u svemu pravno mi nije problem i već sam ja odradio dva pravna koraka za očuvanje dokaza ali još neželim da mi izađe komisija na teren jer je poznata ta procedura da izađu odmah na početku "sranja" te po tome odredu štetu a ne izlazu uopće do dana žetve kulture, zato sma ja malo potegnio drugačiju proceduru u koju sam uključio i općinsku upravu na čijoj se katastarskoj općini nalazi zemlja, a slike sam namjerno postavio da vidim i pokupim još koji dobar savjet i nadam se da nebude ljutnje zbog te male patkice.....
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

→→→ : VIŠE

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 30/7/2011, 07:39

Falkon - ako želiš na sud sa osiguranjem - onda je glavni dokaz elaborat kojeg izrađuje poljoprivredni vještak kojeg je pozvao sud u procesu sačuvanja dokaza, a koji se izvodi neposredno prije berbe. Možeš imati i svjedoke koji će poduprijeti iskaz, ali poljoprivredni vještak je taj koji piše kolika je šteta. Svi drugi dokazi za njih su rekla-kazala, to ne utječe puno na rad suda i presudu. Vještačenje bi trebalo biti profesionalno i nepristrano, strane u sporu su pristrane i zato sud angažira nezavisnog vještaka (kojeg ti koji tražiš postupak plaćaš, a onda po presudi ti vraćaju te novce). Obično je dovoljno provesti postupak sačuvanja dokaza i onda slijedi nagodba prema tom elaboratu (da se izbjegnu daljnji troškovi).
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by zoky28 31/7/2011, 18:26

Meni su pojele prije dvije godine 0,5 ha bc462 99% ,zvao sam lovacko drustvo nesta se izmotavali( ograda ,repilenti)pa sam lijepo poslo im preporuceno pismo sa povratnicom nazvalime za par dana KULTURNO mi dali broj procijenjitelja C.C. gdje su osigurani i dobijo sam 2500 kn za stetu nije mi se dalo dalje ganjat a nisam trazio nikakav papir od procijene .
zoky28
zoky28

Broj postova : 285
Registriran : 19.01.2011
1

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF 24/8/2011, 23:26

Dali se može na neki način prisiliti lovačko društvo da izvrši osdstrel svinja ali ne veprova nego krmača . Da se npr. skupi veći broj poljoprivrednika i da se uputi zahtjev za pokretanje odstrela .
IVAN DF
IVAN DF

Broj postova : 359
Registriran : 03.02.2011
12

[Vrh] Go down

Postaj by toma84 25/8/2011, 07:16

Mislim da se to ne može.Ako ti rade veliku stetu tužiš lovačko društvo. Oni plaćaju policu osiguranja kod neke osiguravateljske kuće i moraju nadoknaditi štetu. Ti jako rade štetu?
toma84
toma84

Broj postova : 1085
Registriran : 23.11.2010
8

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF 25/8/2011, 09:06

Tužili smo pred dvije godine i dobili otštetu . Ali meni ti novci ništa ne vrijede kad ja za njih ne mogu kupiti silažu .

Ove godine su napravile nešto štete prije nego smo stavili pastir jer ove godine imam kukuruz na dvije parcele pa ga je moguće ogradit i to funkcionira , svinje neidu u kukuruz.

Strah me za iduću godinu kad neću imat kukuruz na dvije već na puuuno parcela .
IVAN DF
IVAN DF

12

[Vrh] Go down

Postaj by tomi93 25/8/2011, 13:55

IVAN DF je napisao/la:Dali se može na neki način prisiliti lovačko društvo da izvrši osdstrel svinja ali ne veprova nego krmača . Da se npr. skupi veći broj poljoprivrednika i da se uputi zahtjev za pokretanje odstrela .

Može, kako ne, pa lovačkom društvu bi trebalo biti u interesu da spriječe šteta na usjevima, ali imaju i oni kvote koje "nesmiju" prekoračiti, iako mogu tražiti dodatne dozvole za odstrel ako se pojavi višak. Samo se treba s njima porazgovarati, naravno napomenuti da je to interesima obiju strana...nebi smjelo biti problema.

A ovo za krmače, pa netreba na njima forsati, dosta je jedna u krdu i par odojaka da se predomisle u vezi s posjetom tvoje kukuruze.
tomi93
tomi93

Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19

[Vrh] Go down

Postaj by toma84 25/8/2011, 14:49

Evo kod mene ove godine ne navaljuju. Inače oko kukuruza stavljam mrežu od bala i funkcionira, autoradio pripomaže ako su tvrdoglave i navaljuju u kukuruze Smile A lovačko društvo ima kvote, ali kao ih ima puno više, slijedi odstrijel. A i svinja radi veliku kilometražu dnevno, tako da Ivan, ove moje svinje kod tbe jedu kod mene spavaju i obrnuto, nije to njima velika udaljenost Smile
toma84
toma84

Broj postova : 1085
Registriran : 23.11.2010
8

[Vrh] Go down

Postaj by krki 25/8/2011, 16:42

u ovo da treba vlasnik trajnog nasada ograditi da bi mogao teretiti lovce za stetu sad prvi put cujem ajde ako ti nije problem stavi clanak i koji zakon jer u zakonu uo lovu toga nema

samo pise da sa obaveze lovaca iz prethodnog clanka zakona˙(repelenti itd) ne odnose na ogradivanje trajnog nasada

odgovornost lovaca za stetu prestaje kad vlasnik zemlje odbije koristiti sredstva za zastitu ili ne dopusti lovcima da sami stite vlasnikovu parcelu

a ne zbog toga kaj nije ogradil to ti nema nikakve veze ali vjerojatno kod sudskog postupka tjera vodu na mlin vlasniku zemlje kojemu je divljač provalila kroz ogradu

krki

Broj postova : 13
Registriran : 06.12.2009
0

[Vrh] Go down

Postaj by tomi93 25/8/2011, 17:02

Svako lovačko društvo je dužno ponuduti repelente za obranu od divljači. Ako ono to ne učini a divljač načini štetu tada je oštečena stranka u mogučnosti tužiti LD i obično dobiva tužbu. Ako je pak repelent bio ponuđen ali ga stranka nije htjela uzeti tada je svaka tužba protiv LD beskorisna jer su oni ponudili mjeru zaštite a vi ju niste htjeli iskoristiti.

Ako je trajni nasad ograđen žicom a divljač počini štetu tada ih možete tužiti i vjerojatno dobivate tužbu, no ako nije, i niste koristili mjere zaštite koje su vam ponuđene tada nečete dobiti tužbu.
tomi93
tomi93

19

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF 25/8/2011, 21:16

Može, kako ne, pa lovačkom društvu bi trebalo biti u interesu da spriječe šteta na usjevima, ali imaju i oni kvote koje "nesmiju" prekoračiti, iako mogu tražiti dodatne dozvole za odstrel ako se pojavi višak.

Da trebalo bi im biti u interesu da spriječe štetu samo se oni baš nisu ubili od posla da to učine .

Istina dijelili su i repelente ko je htio uzet i par ljudi je uzelo i kolko mi se čini da u kukuruz koji je zaštićen njima nisu ulazile .

Ja sam se s njima dogovorio da mi dosenu pastir i oni stvarn donjeli pastir , mi ga postavili i idemo isprobat kako radi . Imali smo što i vidjet . To je tako slabo treslo da nebi ni djecu zaustavilo a kamoli ove vregove .

Nakon toga smo se otišli raspitat i zapravo saznali da su nam kupili najslabiji pastir, najlošiju žicu i najjeftinije i najmanje izolatore .

To njihovo smeće od pastira smo skinuli i kupili za svoje novce pravi pastir .
U ograđivanje 10 jutara kukuruza smo uložili 5 000 kn samo za žicu i pastir , izolatore smo ostavili te koje su nam lovci donjeli, a kolce smo sami nabavili .

Sreća u nesreći je ta što mi je ove godine kukuruz na dvije parcele od 10 jutara i na još par manjih . Kako će biti iduće godine kad nebude na dva mjesta ne znam jer smo jedva ogradili i tih 10 jutara. Jednostavno nemamo vremena cijelo ljeto ograđivat kukuruze kad je tu jako puno drugog posla - ne mogu ostaviti preko 100 grla stoke nenahranjeno i otići ograđivati kukuruz .

Ali dobro ja i tih mojih 20 i nešto jutara kukuruza je malo . Kako da moj kolega spasi svojih 60 i nešt jutara na milijun parcela koje su mu u prosjeku udaljene 20 km od kuće . I sam je rekao da ju vidi dvaput u godini je ne stigne od drugog posla . Mi bi po lovcima trebali cijelo ljeto obilazit kukuruz i stavljat repelente i ko zna što da spasimo kukuruz a zapravo su lovci krivi što ga treba spašavat.
Pred 5 - 6 godina za divlje se svinje nije ni znalo ali sada su se toliko namnožile da je to van svake pameti .
Po kojem to zakonu ona meni može uništiti moj kukuruz na vlastitiom posjedu u što sam uložio svoje novce a da ja pritome ako ju ubijem plaćam kaznu . Stvarno živimo u poremećenoj državi .

A ovo za krmače, pa netreba na njima forsati, dosta je jedna u krdu i par odojaka da se predomisle u vezi s posjetom tvoje kukuruze.

Ma ne da ne treba forsirat već ih treba istrijebit apsolutno sve , ne treba ih čak ostavljati za zološki vrt jer ne znam ko bi nešto tako ružno i odvratno uopće htio gledat .
IVAN DF
IVAN DF

12

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF 25/8/2011, 21:18

A i svinja radi veliku kilometražu dnevno, tako da Ivan, ove moje svinje kod tbe jedu kod mene spavaju i obrnuto, nije to njima velika udaljenost Smile

Naravno do 50 km na noć tako da tvoju i moju kukuruzu stignu obić dvaput .
Jesi vidio Šumbarovu tablu do ceste kod šume .
IVAN DF
IVAN DF

12

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF 25/8/2011, 21:22

tomi93 je napisao/la:Svako lovačko društvo je dužno ponuduti repelente za obranu od divljači. Ako ono to ne učini a divljač načini štetu tada je oštečena stranka u mogučnosti tužiti LD i obično dobiva tužbu. Ako je pak repelent bio ponuđen ali ga stranka nije htjela uzeti tada je svaka tužba protiv LD beskorisna jer su oni ponudili mjeru zaštite a vi ju niste htjeli iskoristiti.

Ako je trajni nasad ograđen žicom a divljač počini štetu tada ih možete tužiti i vjerojatno dobivate tužbu, no ako nije, i niste koristili mjere zaštite koje su vam ponuđene tada nečete dobiti tužbu.

Nemora biti tako. Pred dvije godine sam ih tužio a nisam koristio nikakvu zažtitu i dobio sam otštetu . Nismo išli u sudsku tužbu već smo se naplatili preko police osiguranja koju su lovci dužni platiti za područje na kojem love .

A i već sam napisao kako je moguće zažtititi npr. 25 - 30 jutar kukuruza ako je na više parcela . To je nemoguća
misija i riješenje nije u tome da mi štitimo kukuruz već da lovci svedu broj te gamadi na podnošljive količine .
IVAN DF
IVAN DF

12

[Vrh] Go down

Postaj by tomi93 25/8/2011, 21:33

Ima puno istine u svim ovim postovima. Evo da pokucam u drvo, kod mene ld svaki drugi vikend organizira skupni lov na svinje, skoro svaki dan se otac ili lovnik prevezu oko kukuruze koja je najugroženija, ako imaju i najmanju indiciju da su svinje blizu, tu noč ide zasjeda.

Najbolje rješenje koje ti preostaje jest da položiš lovački ispit, kupiš pušku i onda si sam svoj majstor.
tomi93
tomi93

19

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF 25/8/2011, 21:51

Ima puno istine u svim ovim postovima. Evo da pokucam u drvo, kod mene ld svaki drugi vikend organizira skupni lov na svinje, skoro svaki dan se otac ili lovnik prevezu oko kukuruze koja je najugroženija, ako imaju i najmanju indiciju da su svinje blizu, tu noč ide zasjeda.

Ja također svaki dan obilazim kukuruz koji sam zažtitio, provjerim dali na kojem dijelu trava dira žicu, koji je napon, dali je akumulator pun ili gatreba mijenjati... Pred par dana smo u obilasku primjetili otisak divlje svinje unitar pastira - ali samo jedan . Wink Wink Wink

I taj obilazak mi oduzme puno vremena . Jedan krug okolo ledine je 1600 m tako da se imam šta šetati pa još zastanem otrgnem travu i tako vrijeme za čas proleti a ostalog posla još puno puno.

Idu i kod nas u čekanje jedan lovac iz sela gdje imam taj kukuruz je dosta često, pred koji tjedan je ubio jednog od oko 120 kg . Ali ima ih naprosto previše . Trebalo bi organizirati hajku i pobit sve živo .

Najbolje rješenje koje ti preostaje jest da položiš lovački ispit, kupiš pušku i onda si sam svoj majstor.

Jel ti to ciljaš na krivolov kolka je kazna ako te uhvate think
IVAN DF
IVAN DF

12

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 4 / 8. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next