AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Vodenje knjiga OPG
Stranica 6 / 16. • 1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16
Re: Vodenje knjiga OPG
pege25 je napisao/la:codexnox je napisao/la:pege25 je napisao/la:Code prvo da te nešto pitam kao ti inače dižeš veču lovu sa žira ? znači preko bankomata smiješ diči love do 5000kn dnevno i sada recimo treba ti danas 30000kn love kako bi ti to podigao u banci?
Ono zasto bi mi trebalo 30.000kn!?
Ako kupujem neku robu platim preko racuna i to je to...
Jebiga oprosti samo pitam neču više .Hvala!
Nisam nist mislio lose.....ako si shvatio prema napisanom nesta tako....
Neg zbilja,nisam nikad digao toliko love bvz........sta se placa preko 5.000 placa se preko racuna i eto politike poslovanja......
Na sta ti potrosis 30.000kn koje dignes za bvz?
Meni netreba ni uplatnica pege, jer kod podizanja novca na šalteru lijepo upiše za šta podižem novac i to je vidljivo na izvodu mjesečnom i riješen problem.
code možeš ti podići sve i potrošiti ALI ako to nemaš papirnato i na šta je potrošeno e onda te bude to oplelo na kraju godine sa porezom na dohodak.
code možeš ti podići sve i potrošiti ALI ako to nemaš papirnato i na šta je potrošeno e onda te bude to oplelo na kraju godine sa porezom na dohodak.
codexnox je napisao/la:pege25 je napisao/la:codexnox je napisao/la:pege25 je napisao/la:Code prvo da te nešto pitam kao ti inače dižeš veču lovu sa žira ? znači preko bankomata smiješ diči love do 5000kn dnevno i sada recimo treba ti danas 30000kn love kako bi ti to podigao u banci?
Ono zasto bi mi trebalo 30.000kn!?
Ako kupujem neku robu platim preko racuna i to je to...
Jebiga oprosti samo pitam neču više .Hvala!
Nisam nist mislio lose.....ako si shvatio prema napisanom nesta tako....
Neg zbilja,nisam nikad digao toliko love bvz........sta se placa preko 5.000 placa se preko racuna i eto politike poslovanja......
Na sta ti potrosis 30.000kn koje dignes za bvz?
Na kurve u Mađarskoji recimo
Dobro tebi još miško raste tako da skužičeš kad ti naraste i apetiti ti porastu za akcijom:)
A ovu sam cifru naveo ono kao primjer ,tako oprosti ja toliko para potrošim na žene i uživanju u životu
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Nemozes toliko da si jos toliki.....
200kn je skok,,,a toliko puta ako skocis...skidam kapu......
osim ako koristis full servis?
200kn je skok,,,a toliko puta ako skocis...skidam kapu......
osim ako koristis full servis?
falkon 2 je napisao/la:Meni netreba ni uplatnica pege, jer kod podizanja novca na šalteru lijepo upiše za šta podižem novac i to je vidljivo na izvodu mjesečnom i riješen problem.
a ja dižem na bankomatu gdje me nitko ništa ne pita...dio novca 'pojedem', a dijelom platim račune do 5000 i mirna bosna
a ja dižem na bankomatu gdje me nitko ništa ne pita...dio novca 'pojedem', a dijelom platim račune do 5000 i mirna bosna
potpis....
Porezna zasada kontrolira samo primitke a izdatke još uvijek ne tako da možeš dići lovu na bankomatu ili na šalteru kad imaš naravno.
debo9999- Broj postova : 406
Zanimanje : Svašta pomalo
Registriran : 27.12.2010
10
ponekad moram dic vise od 5k recimo 10k i onda fino odem u banku teta kad pita sta da upise zasto je isplata, napisite samo isplata gotovine i to je to nije njih briga na sta ces trosit, kad bi neko bas inzistiro reko bi ovaj razlog sto je pege naveo ali nije niko jos, uglavnom samo kazete isplata gotovine
deere power je napisao/la:ponekad moram dic vise od 5k recimo 10k i onda fino odem u banku teta kad pita sta da upise zasto je isplata, napisite samo isplata gotovine i to je to nije njih briga na sta ces trosit, kad bi neko bas inzistiro reko bi ovaj razlog sto je pege naveo ali nije niko jos, uglavnom samo kazete isplata gotovine
ovak:
1. AKO SVOJU POZAJMICU ŽELIŠ ZAISTA I VRATITI PIŠEŠ: POVRAT POZAJMICE. točka.
2. ako želiš dizati gotovine do neba..kažeš: isplata gotovine (tvoj novac i radiš s njim što hoćeš, ali ne treba
pretjerivati, baš do neba). ne pišeš ju u trošak. možeš pisati i isplata akontacije dohotka, kao što je
netko naveo..ali to opet ima svoju računicu..pretpostavljaš da ćeš toliko dohotka ostvariti.
3. AKO PAK dižeš gotovinu koju želiš pisati u trošak, pišeš materijalni trošak i za to MORAŠ IMATI RAČUNE na
koje si to potrošio.
što još nije jasno?
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
debo9999 je napisao/la:Porezna zasada kontrolira samo primitke a izdatke još uvijek ne tako da možeš dići lovu na bankomatu ili na šalteru kad imaš naravno.
tako je, bar za sada ne kontroliraju.
u izdatke pišeš ono što želiš da bude izdatak i za što imaš pravovaljane račune.
2
codexnox je napisao/la:paor je napisao/la:ako hoćeš podići pozajmicu natrag, moraš imati napisan ugovor sam sa sobom (sunčana ti je ti opisala)...
ti lovu sa svog opg računa možeš dići kadgod i koliko hoćeš (ovisno o banci) i isto tako, možeš raditi s njim što te volja
naravno, poreznici više cijene materijalnu potrošnju, ali ne činiš ništa protivzakonito
To me zanimalo....dignes sve ,potrosis i nema problema sa zakonom.
) a onda kad ti opet treba love na žircu stavljaš pozajmice...
2
pege25 je napisao/la:
Čovjek hoče uzeti lovu(keš) sa žiro računa tu što je sam sebi posudio i ode u banku i na općoj uplatnici u rubriku napiše povrat pozajmice
I kako onda ih vratim natrag?
E code sory ja mislio da ti hočeš lovu nazad u svoj džep ili perinu
A ova što potpisuje ugovore sama sa sobom izgleda te prokužila na što si ustvari mislio ...
Mada sam si milon puta posudio pare ali te bare sam podigao kao fizička osoba dok sam radio u firmi i čuvam te ugovore o kreditu tako da im pokažem odakle mi lova za pozajmoicu jer love nemam u perini niti sam ju zaradio na crno he he.
Tako evo neču se više petljati u ovu temu jer nemam pojma
Povrat pozajmice to nikad nisam radio i prvi put čujem za to
eto vidiš da "ugovor sam sa sobom" ima svoju svrhu
i ne vjerujem da nisi nikad čuo za povrat pozajmice..ako je tako, daj meni adresu tog koji pozajmljuje a da mu ne treba nikad vratiti
2
UGOVOR O KRATKOROČNOM ZAJMU br. 01/2009
zaključen između
marko marković iz Đakova, Kr. mislava 55, oib: 111111111 ( u daljnjem tekstu Kreditor )
i
trgovina « ELEKTRum « iz Đakova, Pavićeva 77, kojeg zastupa vlasnik obrta marko marković ( u daljnjem tekstu Korisnik kredita )
Članak 1.
Ugovorne strane potvrđuju da postoje dugoročni poslovni interesi između Kreditora i Korisnika kredita
Članak 2.
Kreditor odobrava korisniku kredita kredit u iznosu od 3.000,00 Kn ( slovima: tri tisuće kuna )
Članak 3.
Kredit se odobrava s rokom vračanja od 180 dana ( sto osamdeset ) s mogućnošću produžavanja roka vračanja o čemu će ugovorena strane postići naknadan dogovor
Članak 4.
Kamata na kredit iznosi 0% ( nula posto )
Članak 5.
Za nepravovremeno vračanje kredita i pripadajućih kamata Kreditor će do trenutka ispunjenja obaveze obračunati kamatu po stopi od 15 % ( petnaest posto ) godišnje
Članak 6.
Na ime osiguranja vračanja kredita i plaćanja kamate, Korisnik kredita nudi svoja primanja iz tekućeg poslovanja i imovinu
Članak 7.
U slučaju porasta tečaja EUR-a u odnosu na kunu za više od 10 % ( deset posto ), ugovorne strane ugovaraju valutnu klauzulu
Članak 8.
Ugovorne strane, dogovorile su se, da će moguće sporove iz ovog Ugovora, ukoliko se ne mogu sporazumno riješiti, riješiti Trgovački sud u Osijeku
Članak 9.
Ovaj ugovor napravljen je u 2 ( dva ) istovjetna primjerka, od kojih svaka ugovorna strana zadržava po 1 ( jedan ) primjerak.
U Đakovu, 10. 04. 2009.
KORISNIK KREDITA: KREDITOR:
__________________________ __________________
evo jedan primjer pozajmice! kom treba nek si skine! samo malo ga "razbacalo" ali to prolazi kao dokument!
nije loše svaki mjesec si na nekakav tekući isplačivati akontaciju ( plaču ), 3-4.000.00kn ko ima mogučnosti
zaključen između
marko marković iz Đakova, Kr. mislava 55, oib: 111111111 ( u daljnjem tekstu Kreditor )
i
trgovina « ELEKTRum « iz Đakova, Pavićeva 77, kojeg zastupa vlasnik obrta marko marković ( u daljnjem tekstu Korisnik kredita )
Članak 1.
Ugovorne strane potvrđuju da postoje dugoročni poslovni interesi između Kreditora i Korisnika kredita
Članak 2.
Kreditor odobrava korisniku kredita kredit u iznosu od 3.000,00 Kn ( slovima: tri tisuće kuna )
Članak 3.
Kredit se odobrava s rokom vračanja od 180 dana ( sto osamdeset ) s mogućnošću produžavanja roka vračanja o čemu će ugovorena strane postići naknadan dogovor
Članak 4.
Kamata na kredit iznosi 0% ( nula posto )
Članak 5.
Za nepravovremeno vračanje kredita i pripadajućih kamata Kreditor će do trenutka ispunjenja obaveze obračunati kamatu po stopi od 15 % ( petnaest posto ) godišnje
Članak 6.
Na ime osiguranja vračanja kredita i plaćanja kamate, Korisnik kredita nudi svoja primanja iz tekućeg poslovanja i imovinu
Članak 7.
U slučaju porasta tečaja EUR-a u odnosu na kunu za više od 10 % ( deset posto ), ugovorne strane ugovaraju valutnu klauzulu
Članak 8.
Ugovorne strane, dogovorile su se, da će moguće sporove iz ovog Ugovora, ukoliko se ne mogu sporazumno riješiti, riješiti Trgovački sud u Osijeku
Članak 9.
Ovaj ugovor napravljen je u 2 ( dva ) istovjetna primjerka, od kojih svaka ugovorna strana zadržava po 1 ( jedan ) primjerak.
U Đakovu, 10. 04. 2009.
KORISNIK KREDITA: KREDITOR:
__________________________ __________________
evo jedan primjer pozajmice! kom treba nek si skine! samo malo ga "razbacalo" ali to prolazi kao dokument!
nije loše svaki mjesec si na nekakav tekući isplačivati akontaciju ( plaču ), 3-4.000.00kn ko ima mogučnosti
kobac- Broj postova : 65
Registriran : 03.12.2009
0
ti koji sami sebi vode knjige uvidjet će to kada im stigne prva kontrola,a takvima koji sami vode knjige najprije dođu. Sigurno je da ni jedan od vas nezna točno obračunati amortizaciju,a to mora biti točno obračunato po točnim stopama,a što
se tiče pdv-a tu muljate,kupujete i vodite zalihe koje nemate,čim vam dođe
kontrola vidjet će da vam je dohodak manji te da ste lagali i tu su takve kazne
da će te proklinjati koliko će te morati poreza i kazni pšlatiti.
vi sami znate voditi knjigovodstvo toliko koliko knjigovođa zna orati ili musti koze.
se tiče pdv-a tu muljate,kupujete i vodite zalihe koje nemate,čim vam dođe
kontrola vidjet će da vam je dohodak manji te da ste lagali i tu su takve kazne
da će te proklinjati koliko će te morati poreza i kazni pšlatiti.
vi sami znate voditi knjigovodstvo toliko koliko knjigovođa zna orati ili musti koze.
vlatkowalter- Broj postova : 75
Registriran : 05.05.2011
0
To sam ja prošao u startu kada je PDV stupio na snagu 1998 godine, sada znam da se nebi ni pod razno vratio na to.
ja sam ekonomist i knjigovođa sa 30 god. rada na knjigovodstveno računovodstvenim poslovima,umirovljenik,te sam siguran da vi koji sami vodite
knjigovodstvo za svoje opg,mislite da to znate,ali vjerujte da vi trebate biti dosta
educirani,barem jednogodišnju povremenu edukaciju,i to mora biti bistra osoba
koja to može savladati,iako to nije tako koplicirano za opg.,ima njih dosta koji su sami to vodili,te poslije prve kontrole pokajali se i potražili stručnu osobu da ih obuči.
KAO STRUČNJAK ZA KNJIGOVODSTVO I RAČUNOVODSTVO TE POREZNI
SISTEM NUDIM, ONIMA KOJI U SVOM OBITELJSKOM GOSPODARSTVU IMAJU
OSOBU KOJHA TO VODI ILI BIH VODILA, JEDNOGODIŠNJU EDUKACIJU,STIM
DA BIH JA DOLAZIO MJESEČNO JEDANPUT,ILI DVA PUTA PREMA DOGOVORU
I POTREBI PO 4 SATA PREGLEDAO DOGOVORIO I TAKO ZA GODINU DANA SIGURNO BIH TA OSOBA BILA U POTPUNOSTI SPREMNA SAMOSTALNO I TOČNO
VODITI KNJIGOVODSTVO OPG. CIJENA ZA OVU EDUKACIJU JE 1.200 KUNA GODIŠNJE,
PLUS PRIJEVOZ-GORIVO DO MJESTA OSOBE KOJU TREBA EDUCIRATI ZA
DOLAZAK NA OBUKU.
knjigovodstvo za svoje opg,mislite da to znate,ali vjerujte da vi trebate biti dosta
educirani,barem jednogodišnju povremenu edukaciju,i to mora biti bistra osoba
koja to može savladati,iako to nije tako koplicirano za opg.,ima njih dosta koji su sami to vodili,te poslije prve kontrole pokajali se i potražili stručnu osobu da ih obuči.
KAO STRUČNJAK ZA KNJIGOVODSTVO I RAČUNOVODSTVO TE POREZNI
SISTEM NUDIM, ONIMA KOJI U SVOM OBITELJSKOM GOSPODARSTVU IMAJU
OSOBU KOJHA TO VODI ILI BIH VODILA, JEDNOGODIŠNJU EDUKACIJU,STIM
DA BIH JA DOLAZIO MJESEČNO JEDANPUT,ILI DVA PUTA PREMA DOGOVORU
I POTREBI PO 4 SATA PREGLEDAO DOGOVORIO I TAKO ZA GODINU DANA SIGURNO BIH TA OSOBA BILA U POTPUNOSTI SPREMNA SAMOSTALNO I TOČNO
VODITI KNJIGOVODSTVO OPG. CIJENA ZA OVU EDUKACIJU JE 1.200 KUNA GODIŠNJE,
PLUS PRIJEVOZ-GORIVO DO MJESTA OSOBE KOJU TREBA EDUCIRATI ZA
DOLAZAK NA OBUKU.
0
Znam o čemu pričate, zato i jesam odustao od samostalnog vođenja knjigovodstav, odnosno većinu stvari odradim sam ali glavno mi odradi knjigovođa tak oda su i on i ja zadovoljan a imam uredne papire.
pajdo moj a knjigovodja mi uzme oko 2000kn i ne moram nista se mucit jos i sa tim
NEZNAM KAKAV JE TO KNJIGOVODJA KOJI RADI OPG GODINU DANA ZA
2000 KUNA,TO NIJE KNJIGOVOĐA,ILI NEZNA ŠTO JE TAJ POSAO,PA GA RADI NA SVOJ NAČIN. AKO VODI RUČNO SAMO KNJIGE I OBRASCI I PAPIRI KOŠTAJU GODIŠNJE PREKO 1000 KUNA,A AKO VODI PROGRAMSKI RAČUNALOM ISTO
TAKO OTPRILIKE. PAJDO MOJ JA RADIM ZA 50 EUR-A MJESEČNO I MORAT ĆU
IĆI NA MINIMALNO 400 KN. BAŠ ME INTERESIRA TAJ TVOJ UMJETNIK KOJI RADI
ZA 166 KUNA MJESEČNO?
MOŽDA SAM U KRIVU ,MOŽDA TI UZME 2000 MJESEČNO NISI NIŠTA OBJASNIO.
2000 KUNA,TO NIJE KNJIGOVOĐA,ILI NEZNA ŠTO JE TAJ POSAO,PA GA RADI NA SVOJ NAČIN. AKO VODI RUČNO SAMO KNJIGE I OBRASCI I PAPIRI KOŠTAJU GODIŠNJE PREKO 1000 KUNA,A AKO VODI PROGRAMSKI RAČUNALOM ISTO
TAKO OTPRILIKE. PAJDO MOJ JA RADIM ZA 50 EUR-A MJESEČNO I MORAT ĆU
IĆI NA MINIMALNO 400 KN. BAŠ ME INTERESIRA TAJ TVOJ UMJETNIK KOJI RADI
ZA 166 KUNA MJESEČNO?
MOŽDA SAM U KRIVU ,MOŽDA TI UZME 2000 MJESEČNO NISI NIŠTA OBJASNIO.
0
uzme mi 200kn mjesecno plus pdv, i radi jako puno opg-a a knjigovodja je vrhunski sa jako puno iskustva, a ti nemoj odma podcjenjivat nikog i sebe hvalit a radi mi bas sve moje je da donesem racune i potipsem se znaci sve fakture ba sve, jednostavlno nisu pohlepni ljudi pa im je dosta i toliko
meni uzme 300+pdv...mislim da je to plafon za taj posao (ja sam u tromjesečnom obračunu), pogotovo da smo za sve eventualne njihove greške odgovorni mi svojim potpisom
Onda sam ja na vrhu plaćanja.
Mi smo plaćali 500kn +pdv. Zato sam i odustao od toga.
Ulaznih računa ima dosta,a izlaznih bas i nema neka cifra.
Nije to sveto pismo.
Aj neki obrt koji radi i svaki dan sa novcima,i slicno,vjerujem da je teze dosta,al opg pogotovo onaj tko ima samo ratarstvo,ma sta tu imas placat knjigovodu.
Mi smo plaćali 500kn +pdv. Zato sam i odustao od toga.
Ulaznih računa ima dosta,a izlaznih bas i nema neka cifra.
Nije to sveto pismo.
Aj neki obrt koji radi i svaki dan sa novcima,i slicno,vjerujem da je teze dosta,al opg pogotovo onaj tko ima samo ratarstvo,ma sta tu imas placat knjigovodu.
432 kn sa pdv-om meni knjigovođa uzme a ja sam na mjesečnoj prijave, stim da dosta toga odradim i sam vezano za plaćanja te za pravenje računa i ostalih picaboca vezanih za to.
''Nije to sveto pismo''
Dobro si rekao 'codexnox'! Pogotovo za ćisto ratarstvo!
Svaki dan odradi ono što treba ne ostavljaj za sutra. Ako nešto nije jasno pitaj.
Dobro si rekao 'codexnox'! Pogotovo za ćisto ratarstvo!
Svaki dan odradi ono što treba ne ostavljaj za sutra. Ako nešto nije jasno pitaj.
debo9999- Broj postova : 406
Zanimanje : Svašta pomalo
Registriran : 27.12.2010
10
Više sam nego siguran da mnogi i neznaju što sve treba voditi OPG,točno je da to
nije "sveto pismo",ali jedan pravi OPG sa naprimjer 50 -100 hektara i raznim
kulturama i djelatnostima i koji je u sustavu PDV-a,knjigovodstveno je teže voditi
nego obrtnika, recimo jednoga pekara,ako će taj OPG voditi knjigovodstvo kako
zakoni nalažu a to je
- evidencija zemljišta po količinama i kategorijama
-evidencija kultura koje su na tim površinama u dotičnoj g.
-evidencija stočarstva po strukturama i vrstama stoke
-posebna evidencija dobara koje su u sistemu potpora
knjige:
- knjiga ulaznih računa
- knjiga izlaznih računa
- knjiga kumulativnih mjesečnih ili tromjesečnih PDV-a
- knjiga primitaka i izdataka.
- uz svaki ulazni račun mora biti priložena primka
materijala i robe u količinama iz ulaznoga računa.
- uz svaki izlazni račun potrebno je napraviti izdatnicu po količinama
iz izlaznoga računa (primke i izdatnice se kupuju u knjižari i prave
se u 3 primjerka)
- knjiga popisa osnovnih sredstava sa 01.01. dotične godine
- Predračun amortizacije sa 01,01. poslovne godine
-obračun amortizacije na kraju poslovne godine
Sve gornje knjige i evidencije moraju biti usklađene i na osnovi takvih točnih obračuna i usklađenja zaključuju se sa jedne strane PRIHODI i sa druge strane RASHODI. Svi rashodi i prihodi moraju u knjigama biti specificirani i zbrojeni ukupno.
Na osnovi toga izrađuje se ZAVRŠNI RAČUN- PRIJAVA POREZA NA DOHODAK.
Ako neko ima i 10 hektara,ili bilo koliko ako je u sustavu PDV-a mora voditi sve ove gore nabrojane evidencije.
da li vi ,koji govorite da to nije Sveto pismo" vodite ovako svoje pismo?
To je isto tako da naučite kako se održama sveta misa,to je dosta lako nučiti i
zamjenite svećenika. Vi pojedinci ponižavate,a ja ne, jer kada odete kod
odvjetnika i napiše vam neki prigovor na pola stranice platite samo za taj
prigovor toliko najmanje koliko knjigovođu cijeli mjesec.
Nemojte se zavaravati,sve će te vi to platiti koji sami vodite,samo na drugi način i pet puta više nego što plaćate, zato što mislite da znate utvrditi što manju osnovicu,to vi možete,ali dokle.
nije "sveto pismo",ali jedan pravi OPG sa naprimjer 50 -100 hektara i raznim
kulturama i djelatnostima i koji je u sustavu PDV-a,knjigovodstveno je teže voditi
nego obrtnika, recimo jednoga pekara,ako će taj OPG voditi knjigovodstvo kako
zakoni nalažu a to je
- evidencija zemljišta po količinama i kategorijama
-evidencija kultura koje su na tim površinama u dotičnoj g.
-evidencija stočarstva po strukturama i vrstama stoke
-posebna evidencija dobara koje su u sistemu potpora
knjige:
- knjiga ulaznih računa
- knjiga izlaznih računa
- knjiga kumulativnih mjesečnih ili tromjesečnih PDV-a
- knjiga primitaka i izdataka.
- uz svaki ulazni račun mora biti priložena primka
materijala i robe u količinama iz ulaznoga računa.
- uz svaki izlazni račun potrebno je napraviti izdatnicu po količinama
iz izlaznoga računa (primke i izdatnice se kupuju u knjižari i prave
se u 3 primjerka)
- knjiga popisa osnovnih sredstava sa 01.01. dotične godine
- Predračun amortizacije sa 01,01. poslovne godine
-obračun amortizacije na kraju poslovne godine
Sve gornje knjige i evidencije moraju biti usklađene i na osnovi takvih točnih obračuna i usklađenja zaključuju se sa jedne strane PRIHODI i sa druge strane RASHODI. Svi rashodi i prihodi moraju u knjigama biti specificirani i zbrojeni ukupno.
Na osnovi toga izrađuje se ZAVRŠNI RAČUN- PRIJAVA POREZA NA DOHODAK.
Ako neko ima i 10 hektara,ili bilo koliko ako je u sustavu PDV-a mora voditi sve ove gore nabrojane evidencije.
da li vi ,koji govorite da to nije Sveto pismo" vodite ovako svoje pismo?
To je isto tako da naučite kako se održama sveta misa,to je dosta lako nučiti i
zamjenite svećenika. Vi pojedinci ponižavate,a ja ne, jer kada odete kod
odvjetnika i napiše vam neki prigovor na pola stranice platite samo za taj
prigovor toliko najmanje koliko knjigovođu cijeli mjesec.
Nemojte se zavaravati,sve će te vi to platiti koji sami vodite,samo na drugi način i pet puta više nego što plaćate, zato što mislite da znate utvrditi što manju osnovicu,to vi možete,ali dokle.
0
Stranica 6 / 16. • 1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16
Stranica 6 / 16.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.