AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Vodenje knjiga OPG

Stranica 7 / 16. Previous  1 ... 6, 7, 8 ... 11 ... 16  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Vodenje knjiga OPG - Page 7 Empty Re: Vodenje knjiga OPG

Postaj by Smiljan 20/5/2011, 00:12

Vlatko, bez ljutnje, ali malo , najblaze receno, pretjerujes a i pricas o stvarima koje uopce nisu stvar knjigovodstva. Previse si toga napisao da ostane neodgovoreno te stoga idem redom: (tvoj prvi reklamerski post sam se suzdrzao)

vlatkowalter je napisao/la:Više sam nego siguran da mnogi i neznaju što sve treba voditi OPG,točno je da to
nije "sveto pismo",ali jedan pravi OPG sa naprimjer 50 -100 hektara i raznim
kulturama i djelatnostima i koji je u sustavu PDV-a,knjigovodstveno je teže voditi
nego obrtnika, recimo jednoga pekara,

Ima jako malo onih sa 50-100 Ha, a da imaju vise od 3-4 kulture. Sto mu dodje mozda 10-15 izlaznih faktura godisnje. Usporedjivati to sa pekarom koji ima i maloprodaju i KEUB je malo smijesno.

ako će taj OPG voditi knjigovodstvo kako
zakoni nalažu a to je
- evidencija zemljišta po količinama i kategorijama
-evidencija kultura koje su na tim površinama u dotičnoj g.
-evidencija stočarstva po strukturama i vrstama stoke
-posebna evidencija dobara koje su u sistemu potpora
To su stvari koje radi Agencija za placanje, besplatno, a i tako i tako to ce u buducnosti morati svatko raditi za sebe. I nemoj raditi filozofiju od ispunjavanja obrazaca za koje 90% knjigovodja nije ni culo. A ni RRIF nema bas neku komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za placanje.

knjige:
- knjiga ulaznih računa
- knjiga izlaznih računa

.
Po jedna Excel tablica za svaku stvar, a ako imas godisnje manje od 20 izlaznih racuna, dovoljan je i jedna registrator i kalkulator.

- knjiga kumulativnih mjesečnih ili tromjesečnih PDV-a
- knjiga primitaka i izdataka.
- uz svaki ulazni račun mora biti priložena primka
materijala i robe u količinama iz ulaznoga računa.
- uz svaki izlazni račun potrebno je napraviti izdatnicu po količinama
iz izlaznoga računa (primke i izdatnice se kupuju u knjižari i prave
se u 3 primjerka)
Puno price za malo knjigovodstvenog posla. Onaj tko mora pisati izdatnice, fakture, otpremnice, medjuskladisnice i ine stvari je skladistar, a ne knjigovodja. Knjigovodja knjizi i provjerava sve sto je skladistar napisao.

- knjiga popisa osnovnih sredstava sa 01.01. dotične godine
- Predračun amortizacije sa 01,01. poslovne godine
-obračun amortizacije na kraju poslovne godine

Da, tu ima posla, treba znati malo matematike.

Sve gornje knjige i evidencije moraju biti usklađene i na osnovi takvih točnih obračuna i usklađenja zaključuju se sa jedne strane PRIHODI i sa druge strane RASHODI. Svi rashodi i prihodi moraju u knjigama biti specificirani i zbrojeni ukupno.
Ma nije valjda da se i to mora.....

Na osnovi toga izrađuje se ZAVRŠNI RAČUN- PRIJAVA POREZA NA DOHODAK.
Nes mi napora.....

Ako neko ima i 10 hektara,ili bilo koliko ako je u sustavu PDV-a mora voditi sve ove gore nabrojane evidencije.
Koje mogu biti SVE sadrzane u par EXCEL tablica. Jedino sto moras imati je KIFA, KUFA i rekapitulaciju, te PDV obrazac svaka tri mjeseca (ili mjesecno, sto je za nas sitne nepotrebno) i PDV-K na kraju godine.

da li vi ,koji govorite da to nije Sveto pismo" vodite ovako svoje pismo?
Nemoj od jednostavnih stvari raditi komplikacije. Sto ne znaci da nema stvari koje treba raditi netko tko zna i ima iskustva, ali iskustva u poslu, a ne u prodavanju magle.

To je isto tako da naučite kako se održama sveta misa,to je dosta lako nučiti i
zamjenite svećenika. Vi pojedinci ponižavate,a ja ne, jer kada odete kod
odvjetnika i napiše vam neki prigovor na pola stranice platite samo za taj
prigovor toliko najmanje koliko knjigovođu cijeli mjesec.
Nemojte se zavaravati,sve će te vi to platiti koji sami vodite,samo na drugi način i pet puta više nego što plaćate, zato što mislite da znate utvrditi što manju osnovicu,to vi možete,ali dokle.
Nemam vise energije rastavljati pa cu u jednoj recenici ponoviti da treba cijeniti znanje, ali isto tako se treab boriti protiv prodavanja magle. Ima u knjigovodstvu stvari koje vrijedi platiti, ali isto tako nije rjesenje, ni za knjigovodje ni za korisnike, da se od jednostavnih stvari (kao npr. KUFA) radi svemirska znanost.
A pravi knjigovodja zlata vrijedi, za kraj. O onim koji ne spadaju u tu kategoriju ne valja trositi rijeci.
Smiljan
Smiljan

Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2

→→→ : VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 20/5/2011, 12:38

Smiljane,ništa nisam pretjerao,saamo hoću da ljudi ne shvate da to nije ništa,ako bi to olako shvatili sigurno će ih to kad tad koštati,ja poštivam svakoga ko ima drugo mišljenje,ali se sa njim neslažem. Sama riječ "knjigovodstvo" je vođenje
knjiga,nije to samo vođenje UFA i IFA,sve što sam ja naveo,sve to spada u knjigovodstva,koje jedno gospodarstvo,makar samo ratarstvo, mora voditi.te to
nije nikakva filozofija,već istina,Primke i izdatnice moraju biti,izdatnice za repromaterijal izdan u ratarsku kulturu,na osnovi ranije učinjene primke,sam moraš biti skladištar i voditi količinske kartice ULAZ i IZLAZ. Agencija tebi to napravi,ali ti sve to moraš provesti kroz evidenciju i pratiti naplatu toga,te u
svako doba u slučaju kontrole,moraš imati na čega se koji iznos potpore odnosi
da bi mogao kontrolor izvršiti uvid da nisi što smuljao.
Nije vrag da ti misliš da je KUF i KIF sve što se tiče knjigovodstva?,pa to je samo jedan mali dio i pretežiti dio prihoda i rashoda,koji se nemogu vaditi iz tih knjiga,već se moraju voditi u drugim knjigama,a KUF i KIF,kako ti zoveš su pomoćne knjigovodstvene evidencije,kao i knjiga osnovnig sredstava.
Evo sada skim si gubio vrijeme: s dipl.ecc. koji je u tvrtki sa 1200 radnika bio
25 godina šef računovodsatva,a sada vodim svoje gospodarstvo 20 hektara,
pretežito ratarstvo i peradarstvo. Prema tome,ja mogu predavati knjigovodstvo
i računovodstvo po kvalifikaciji i znanju,a sve što sam htjeo je da ukažem na
ozbiljnost,zato što sam uvidio koliko imate,ne samoi ti,već i ostali neozbiljnosti,
a to će mo lako. Čuvaj ti svoju energiju za rad na njivi,a kadsa si slobodan uzmi
stručnu literaturu,pa proučavaj agrotehnologiju i ostalo,a knjige,ako nisi knjigovođa
i nemaš najumanje SEŠ nemoj se u to upuštati,ne isplati ti se,a danas možeš
naći knjigovođu koji će ti to raditi za 300 kuna,pa i ste strane ti se ne isplati
brljati po knjigama,a vidim da to iu neznaš,dok KUF I KIF smatraš glavnim knjigo-
vodstvom.

vlatkowalter

Broj postova : 75
Registriran : 05.05.2011
0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 20/5/2011, 12:45

Samo jedno pitanje, na koji ce odgovor ilustrirati puno toga, a na koje bih cijenio konkretan odgovor (naziv dokumenta?): Koji dokument knjizis kao pokrice poticaja koji su sjeli na ziro racun za npr. proljetnu sjetvu? Tko izdaje taj dokument?
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 20/5/2011, 16:09

sve se to zove ;ZAHTJEV ZA POTICAJ ZA::::::::::::::::::,ali sada će se to promjeniti i to će biti po nazivima i brojevima po naputcima europsske unije,pa ti zezaš,to su najbanalnija pitanja. Doduše ja još nisam bio u Agenciji,pripremam se
da odem,jer je rok produžen do 15. lipnja,a bio je do 15.srpnja,kužiš o čemu govorim.
Ako ja pogrešno prijavim posijano 20 hektara,agencija za plaćanje je dala nalog za isplatu 20 hektara,a zahtjev i obrazac je tako usmjeren,a ja posijao samo 10 a dobio potporu na 20 znači da sam varao državu,a tu je kazna od 50 do 500 tisuća
kuna,to je tako do sada bilo,ali sada proljetna sjetva 2011 da li si ti sve to
kako treba napravio: tu je najvažniji sada ARKOD,u Agenciji za poljoprivredu do
15 lipnja moraš prijaviti točno posijane proljetne kulture po česticama,tu će
se isto pronalaziti rupe,ali je opasno-satelitska snimanja točno se može iz zraka utvrditi svaka čestica i zasijana kultura. Mislim da je u pripremi Pravilnik koji će svaku kulturu posebno posmatrati,te će se morati prije žetve i skidanja kulture
putem procjenitelja procjene vršiti.radi toga da ti i ja nemožemo i nećemo moći
prikazivati manji dohodak,da bi manje platili poreza na dohodak, morat ćeš sve
prodati na bijelo,to će se početi primjenjivati 2012/2013 EU.
Napredujemo kad je uzimanje,a tebe interesuje ovoproljetna sjetva"KO ZNA KAKO ĆE TO IZGLEDATI ŠTO SE TIČE POTICAJA". Da li si ti dobio na račun prošlogodišnji
poticaj mislim na proljetnu sjetvu 2010. Za budući 5 godina morat ćeš i knjigovodstvo voditi u EUR-ima,te po sistemu dvojnog knjigovodstva i principima
američkog žurnala,morat ćeš studirati da bih to naučio,a onda će knjigovođe to
neznanje ljudi koristiti,te tražiti najmanje 500 eur mjesečno za OPG.,eto takvi
smo mi,a to će ti sigurno biti samo prati to i za pet godina,ako budem živ,vidjet ćeš,neću zaboraviti i javit ću ti se.
pozdrav prijatelju.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 20/5/2011, 16:14

e to sve sto si naveo radi svaki al bas svaki opg sam, to je jednostavno i ne treba nam pomoc knjigovodje, da mi neko pravi zahtjev za poticaj i to jos naplati , daj molim te
deere power
deere power

Broj postova : 5206
God : 39
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 30.12.2008
78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 20/5/2011, 16:48

ja nisam rekao to da ti neko to pravi već da ti moraš imati u svom kompjutoru po mom mišljenju evo kako ja imam:
PROLJETNA SJETVA 2010.g
red. br. interval zahtjeva drž.duguje drž.potražuje
1 proljtna sjetva 2010 11.600,oo
2 iz.3 plaćeno 24.02 5.800,00
3 plać.vaučerom 27.03/11 5.800,00

tako imam otvorene kartice po svakom intervalu jesen proljeće itd. imam nešto stočarstva to posebno vodim.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 20/5/2011, 16:52

Ajmo ekipa smirite se malo,

Ja sam u sustavu PDV-a od 1998 godine i vodio sam knjige sam,imao sam do sada dva knjigovođe i znam šta to sve znači kako može završiti, svaka pomoć je dobro došla ali svakiu pomoć po pitanju toga duplo vagam.
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 20/5/2011, 17:26

Smiljan je napisao/la:Samo jedno pitanje, na koji ce odgovor ilustrirati puno toga, a na koje bih cijenio konkretan odgovor (naziv dokumenta?): Koji dokument knjizis kao pokrice poticaja koji su sjeli na ziro racun za npr. proljetnu sjetvu? Tko izdaje taj dokument?
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 20/5/2011, 17:31

falkon 2 je napisao/la:Ajmo ekipa smirite se malo,

Ja sam u sustavu PDV-a od 1998 godine i vodio sam knjige sam,imao sam do sada dva knjigovođe i znam šta to sve znači kako može završiti, svaka pomoć je dobro došla ali svakiu pomoć po pitanju toga duplo vagam.
Ma naravno da knjigovodja treba, ali ne treba da bi objasnjavati kako knjizi pojedine stavke. Knjigovodstvo nije samo sebi svrha vec treba pomoci u poslovnju, a ovakvim objasnjenjima se ne pomaze vec samo odmaze.

Vlatko, daj se malo smiri. Ako nista drugo, pristojnosti radi jer toliku kolicinu samodopadnosti ne vidjeh dugo.
Ako je netko seljak ne znaci da je seljak u karakterneom smislu sto stalno provlacis. Malo pristojnosti molim.
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 20/5/2011, 18:57

Nije točno,ja sam seljak i seljački sin,da me to ne interesira,te ta samodopadnost moja odlika nije,ja orem i ranim piliće,ekonomist u mirovini,ali možda malo energično nastupam,ali vjeruj da je to nekima dobro izbiti iz glave,da to nije ništa,zašto bih plaćao 300 kuna itd,pa što je 300 kuna,više vi izgubite zbog toga.
meni je to struka.pa mi je krivo što neko kao nestručnjak to ponižava,kao nije to
ništa,nije to sveto pismo,a sveto pismo možeš naučiti napamet kao pjesmicu,pa
sam htjeo ukazati prijateljima forumašima,a posebno Smiljanu i falkonu, samo za to što nas vjerovatno muče isti problemi u tom poslu poljoprivrednom,a knjigovodstvo je slučajno moja struka,pa kako da reagiram na : to nije ništa,to nije sveto pismo,to je samo kif i kuf itd.,da li tebi falkon treba dokazivati da to nije istina.
knjigovodstvo,nekažem samo opg,nego sveukupno primjenjeno knjigovodstvo,
računovodstvo i financije se studiraju poslije srednje škole još 4 godine,pa ko je
od nas forumaša onda čija je to samodopadnost moja ili vas neki koji znate sve i poljoprivredu i knjigovodstvo iu sve drugo,zato što kažete da to nije ništa,iako si
se ti falkon malo ispravio u posljednjem komentaru,nemoj te vi tako. Neznam odakle ti da ja vas smatram seljacima,nedaj bože i da pomislim da ste drukčiji od mene,danas svako ima neko znanje,ali kada neko u isti rang stavlja električara i bravara,to nije isto,pa tako i poljoprivrednik stručnjak za ratarstvo i stočarsvo ili
školovani,ili praksa i život ga naučili on je stručnjak za to a ne za knjigovodtstvo.
Ja u poljoprivredi radim svega 4 godine,moj bratić cijeli život, on meni može biti profesor za poljoprivredu,iako ima samo osnovnu školu i ja ga cijenim kao stručnjaka i stalno ga pitam kako ću i štu učiniti u nekim radnjama u ratarastvu i stočarstvu. Neko ko ima volju može dosta savladati stvari,pa i to opg knjigovodstvo,zato što to spada u prosto ili jednostavno knjigovodstvo,ali nikada
nemože takva osoba poznavti razne cake,porezni sistem i sve što pravi stručnjaci znaju. Vjer54ovali,ili ne ja i moj bratić smo to dali da nam vodi knjigovođa koji se
sa tim bavi i plaćamo mu 300 kn. mjesečno,imamo pametnijeg posla,svaki 15 dana mu dostavljamo dokumentaciju,a ja nama interno vodim razne potrebne evidencije.
pozdrav prijateljiu.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 20/5/2011, 19:01

Vodenje knjiga OPG - Page 7 684261 a oko čega sam se ja treba uopće ispravljati? Suspect
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 20/5/2011, 19:15

falkon ti si sve dobro govorio o knjigovodstvu,ja sam pogriješio, mislio sam da si pokušao druge ispraviti u svojim komentarima,upzoravao si ih da to nije tako
i govorio si iz svoga iskustva,a ispalo je da si se malo ti ispravio oprosti,ali kako i po čemu si došao do zaključka,seljaci i samodopadnost,ništa tu nije bilo da bih
na takav tvoj stav asociralo.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 20/5/2011, 19:29

No dobro. Odoh popiti pivo. Ne mogu vise.
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 20/5/2011, 19:35

Pusti priče uzmi pivo Smiljane ! Very Happy Laughing
zrine89
zrine89

Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63

→→→ : O SEBI

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 20/5/2011, 19:58

nemorate meni vjerovati,pročitajte komentare falkona , to je to.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 20/5/2011, 20:35

možete napraviti zapisnik s potpisima 3 člana opg-a da kultura nije iznikla te da
kultura na toliko i toliko hektara nije 50% ili više iznikla,te da je trebalo preorat,i
kultivizirati ponovo zemljište,te ponovo sijati,saditi itd.zamislite koji su tu troškovi:
sjeme,gorivo,razni drugi materijali, svakako da moraš imati priložene Račune R-1
koje proknjižiš u knjigu UFA sa PDV-om u tvoju korist.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 21/5/2011, 10:34

Ne razumijem. Sto se dobije tim zapisnikom? Ulazne fakture sa PDV-om imas i prije nego je kultura trebala izniknuti i PDV kao odbitna stavka je vec obracunata. Moze pojasnjenje, .... Da ponovim pitanje: Sto se dobije sa zapisnikom da kultura nije iznikla?
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 21/5/2011, 16:17

možeš li nabaviti nove račune od trgovaca, za novi repromaterijal,gorivo itd.
sve nove troškove i ponovo to knjižiti(2 puta sijao,a nisi),valjda ti je jasno.
taj zapisnik je dokument da ti je,npr. na 5 hektara proljtne sjetve 50% kukuruza nije izniklo,pa si morao ponoviti sve radnje na 2,5 hektara i utrošiti ponovo
isto kao i prije sve materijale i učiniti troškove.Nabaviš račune za materijale i troškove od nekih trgovaca,valjda imaš takvih prijatelja koji će ti izdati račun R-1
ako si imao svoje zalihe onda napraviš izdatnice sa cijenama kao i prije. Taj zapisnik vrijrdi da imaš pravo na sve duple troškove na površine koje recimo nisu iznikle,pa si morao ponoviti,samo moraš uz zapisnik priložiti ufa,ili izdatnice,ako si
imao zalihe itd.Niko ti ne može kasnije dokazati,da li je to izniklo ili nije,snalazise,
oni računi iz prvoga sijanja su ušli u knjige i PDV,ti moraš imati nove račune za
ponovno sijanje ili sadnju,iako nije postojala,a sada imaš li prilike da te račune
dobiješ:za sjeme ,gorivo i drugi repro,to je tvoja sposobnost. malo je komplicirano,ali je izvodljivo.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 21/5/2011, 16:37

ima opg mnoga prava na troškove,razne troškove,ali knjigovođe,barem one koje ja poznajem to uopće ljudima ne objašnjavaju: opg ima pravo kao i obrt da u knjigu izdataka knjiži: putne troškove upotrebe vlastitog automobila u svrhe rada OPG-a,a to nije malo godišnje,a po kilometru pređenom je preko 2,00 kn,dnevnice za izgubljeno vrijeme u putu,reprezentacija,spavanje u hotelima, i niz drugih troškova sve je to predviđeno zakonom,ja za prošlu godinu takvih troškova imam preko 1oo tisuća kuna proknjiženo u knjigu izdataka. Normalno je da se u knjižeri moraju kupiti putni nalozi-obrasci u koje se upisuje odlazak i dolazak sa puta i
mjasto odlaska i dolaska te pređeno km.sa vlastitim autom i tu se obračuna iznos troška i taj
putni nalog se knjiži u knjigu izdataka.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 22/5/2011, 11:52

Vlatko, kod ponovne sjetve apsolutno nema potrebe pisati zapisnik sa tri potpisa. Da bi i formalno pravno bilo na strani zakona dovoljan je i jedan papiric koji ce samo potpisati nsitelj OPG-a u kojem ce reci da mora presijavati. Nastranu sto ja nisam cuo ni od koga da su poreznjaci provjeravali jesi li kupio sjemena za 5 ili 7.5 hektara. Bitno im je da imaju odgovarajuci ulazni R-1 racun. S druge strane i drzavi je u interesu da se trosi tako da nema potrebe previse administrirati sa takvim opisima zasto si potrosio malo vise ili malo manje sjemena.
Ja isto tako nemam bas ludih prijatelja da mi izdaju R-1 racun i time se obavezuju platit 23% PDV-a, a da mi nisu prodali robu. Tko bi bio toliko lud, doslovce. A s druge strane ni ja nebih ni od koga to trazio jer time direktno poticem toga koji bi mi na crno izdao R-1 racun na utaju poreza. Taj, ako bi mi u tom trenu i bio prijatelj, vrlo bi mi brzo pretao biti prijatelj kad shvati da zbog mene cini gadan prekrsaj.
Ovo sto pises za troskove je tocno.
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 22/5/2011, 13:25

Smiljane,može tako,jedan potpisnik,gazda,ali uvjerljivije je 3. Sada negledaju,ali
vidjetćeš u EU,morat ćeš voditi točne normative zbog PDV-a,inspaktor koji ti
dođe u pregled on tebe priznaje PDV naprimjer sjeme,toliko koliko ide po
hektaru(normativ),a ako si ti u knjigu ufa kupio i upisao duplo on ti to ne prizna
PDV,već toliko koliko treba i kaže ti ti si to prodao malim poljoprivrednicima za
keš,a državu varaš za PDV. znam i prošle godine za takav slučaj,gdje su jednom mom prijatelju stornirali PDV-a 64.000 kuna iz knjige ufa.
Što se tiče računa R-1,eto ja imam prijatelja trgovca koji meni dade koliko
trebam računa R_1.Evo kako,ništa napamet,on je toga dana ili toga mjeseca
prodao malima sitnim poljoprivrednicima, 20 t. gnojiva,2 tone zaštitnih sredstava,
5 tona sjemena itd.,a njima netrebaju računi R_1 i on meni daje kao da sam
ja kupio i on uvjek toga ima lufta kolikoi hoćeš,prema tome misalim da se tu vodi
itekako računa da li može dati prijatelju R-1.
Ovo, što ti Smiljane kažeš, možeš kupiti recimo 100 kila nečega i svih 100 kila
stavljaš u kufa i PDV,a tebi fakat treba 75 kg,e ti 25 kg je utaja PDV.
U Danaskoj ili Njemačkoj (normativ) PDV na tih 25 kg. je utaja,ti si to nekom prodao a državu varaš,to bih kod njih bola kvalifikacija. Dobro je što ti kažeš što
to negledaju,gledaju nek već,a kada uđemo u EU,zato se školuje nekoliko tisuća
poreznih inspektora. Mi smo već počeli pripreme za to,a prva je da se svaka
čestica mora upisati,što misliš zašto,nije teško zaključiti,to je sve po sistemu EU.
slijede normativi,praćenje troškova po česticama,te praćenje prihoda po kulturama.
Do kraja neće biti nikakvoga prostora za bilo kakve radnje i ove što ja navodim i
ti.Znaš da se kod nas uvijek i sada govori kako švabo ili englez neće prevariti ni feniga poreza,zašto, zato što mu nije potreba jer je tržište sređeno i poticaji sigurni i kada bih sve htjeo varati ne smije,to bih mu otkrili i onda ne bih se 5 idućih godina
mogao ispraviti,nas sve to očekuje,ali mnogi koji to olako shvate,pokajat će se
zato se treba zaštititi tako da bih nekome ukoliko ti nešto nađe mogao papirima
dokazati,a riječima ništa nećeš moći postići,a nećeš moći više nikoga ni podmititi,
ako te prijavi,3 g. zatvora,čak će ti koje bih podmitio za neku uslugu,imati pravo
primiti to,a u toku istoga dana odnijeti to u krim. policiju i reći koje dao to mito.
Zbog takvih zakona nema brljava u EU državama,tamo ima ali velikih mecena.
Sve se to stišće i ništa olako ne smijemo shvaćati, e proće,sve je do jedanput.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by politicar 22/5/2011, 21:04

Procitao sam vecinu,a mozda i nisam najbolje procitao ali evo ovo mi nije jasno.

Kazete primjer posijes kukurz ,on neuspije,i ti nemozes ponovo kupiti sjeme i posijati nego moras praviti zapisnik...itd.

Zasto poreznu zanima utrosak sjemena?
Pdv si platio opet i sta tu nestima?

Druga prica ako netko uzima racune kako ti vlatkowalter kazes da radiš često.

dođe u pregled on tebe priznaje PDV naprimjer sjeme,toliko koliko ide po
hektaru(normativ),a ako si ti u knjigu ufa kupio i upisao duplo on ti to ne prizna
PDV

Sta kad netko sije dvije kulture odjednom za siliranje i slično?
Ja imam 10ha,i kupim za 20ha uljane repice,posijem u jesen 10ha,ostatak sjemena cuvam do zetve,i onda idem ponovo sijat za zelenu....

Mislim,nema šanse da ce porezna takve stvari kontrolirati,osim u nekim extremnim situacijama kad netko kupi zbilja bolesnu količinu nečega sto mu nije potrebno.
politicar
politicar

Broj postova : 4268
God : 90
Registriran : 23.04.2009
44

→→→ : Facebook poljoprivredni forum!!!

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1027-politicar

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 22/5/2011, 23:08

Nije dobro shvaćeno,pišeš zapisnik da ti nije poniklo. R-1 ti je već ranije upisan u knjigu sa PDV-om,ono što nije poniklo i što si ponovo posadio uzimaš novi R-1
i njega upisuješ u knjigu radi presijavanja sa PDV-om.
Što kažeš da to nije bitno ti si platio PDV po računu R-1,to nije točno,ti to nisi
platio PDV,odnosno platio si privremeno,ali kroz knjigu UFA,to ti je PDV koji
vraćaš sebi od države,odnosno odbija se od izlaznog PDV-a,te zbog toga će
budi bez brige voditi oni računa,jer oni nisu glupi,znaju oni da mi volimo da
što više bude računa ulaznih,pa time što više i ulaznoga PDV-a,pa kada se to prebije sa knjigom izlaznoga PDV-a,da što manje platimo razlike. oni to vrlo
dobro znaju da se tu kriju utaje i naštimavanja.Dobro si rekao,treba samo paziti
da ne bih bilo extremnih situacija,oni će to sigurno gledati,što bih oni gledali već
da li smo htjeli smanjivati da razlika PDV-a, bude što manje za platiti,te troškove u
knjigi ulaza radi točnosti dohotka. ŠTo se tiče sijanja dvije kulture kupiš za 20 hektara,a posiješ u jednoj godini 10 hektara,ostalo ostaviš za iduću godinu,pa
ti možeš ako imaš para kupiti repromaterijala za milijun kuna i platiti na taj milijun kuna 230.000 PDV-a i taj R-1 proknjižiti u Knjigu ulaznih računa tamo gdje pripada
bez PDV-a i sa PDV-om. Ako ti je dosta to materijala za tri godine unaprijed,nema
veze,ti možeš odmah tražiti povrat toga PDV-a od države,ali zalihe moraš voditi da ti je po neto cijenama bez PDV-a repromaterijal u skladištu za još dvije godine znači 2/3 od milijuna,a 1/3 ćeš utrošiti u ovoj godini,tako bih ti imao pozitivan PDV
i mogao bi tražiti odmah povrat,ali bihz onada još više platio slijedeće dvije godine
zato što bih imao izlazne račune,a ulaznih za taj materijal nemaš,to je sa zaliha.
Zbog toga se to ne isplati raditi. onih tvojih 10 hektara ostatka sjemena do žetve sa 31.12. si morao utvrditi kao zalihu i iskazati vrijednost zalihe po cijeni bez PDV-a,te iskazati u knjigama i poreznoj prijavi,pa je to u redu ok. Točno si primjetio
da ja to radim,ja se sa dokumentima zaštitim,ja znam unaprijed gdje će oni tražiti,
repromaterijal meni štima neka uzme koju god hoće kulturu i normative,a sigurno
da se moramo snalaziti. Niko tebi ništa ne može možeš ti kupiti kakve hoćeš bolesne količine,ali ti te bolesne količine nemožeš knjižiti da si nea te svoje hektare
potrošio,već da ih imaš na zalihi za slijedeća razdoblja. ni jedan inspektor koji
ti dođe,neće otići da ti nešto ne nađe.Budi mudar prijatelju njih najviše interesira
knjiga UFA,a onda vagaju knjigu IFA,znaju oni da mi svaki račun UFA jedva čekamo, a IFA ono što morano,odnosno ako je moguće fracco dlan smaji IFA
koliko je moguće. (slabo urodilo ove godine) itd. Ja se slažem da to još nije zaživjelo previše,oni su dosta pokrali,oni neće birati sredstva kako uvući nešto
u proračun,treba biti oprezan,te kontrole će posebno ići u OPG-e.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 23/5/2011, 08:02

Ovako, nema tu neke velike filozofije. Svatko tko bilo sto radi sa zemljom, odnosno ima bilo kakav prihod od nje ce morati biti u sustavu poreza na dohodak (ova danasnja granica od 24.000kn poticaja je trebala i biti 12.000, a sigurno ce u budocnosti biti svedena na 0kn) tako da jednostavno nece biti mogucnosti da trgovac izda R1 racun bez pokrica posto ce svi traziti racun za svoje troskove te stoga nitko ni od malih nece na crno kupovati sjeme . I s time se sve rjesava.
Usput, sto se tice normativa sjemena i takvih stvari time se nikada nece baviti porezna uprava vec poljoprivredna inspekcija.
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by vlatkowalter 23/5/2011, 13:17

jedno je porez na dohodak,a drugo porez na dodanu vrijednost takozvani
PDV. Što se tiče troškovne reprodukcije poticaj nikakve veze nema ni to će imati
sa PDV-om,jedino samo teoretski nemožeš ostvariti taj poticaj ako nisi u upisniku.
Ako poticaj bude i O,opet će postojati PDV,možda manji ili veći od 23%,ali će postojati uvijek.Ovo o čemu smo mi komentirali,stim poljoprivredna inspekcija nema nikakve veze,ona može samo da vještači,ili da određuje normative,na zahtjev financijske inspekcije,pa si ti tu u pravu,ali financijska inspekcija utvrđuje
da li je dobro obračunan PDV.na bazi tih normativa,te da li je dobro izračunat dohodak i porez na taj dohodak i prirez itd.
Sve ono što sam ja komentirao je stvar financijskih inspekcija koje će biti formirane pri poreznim upravana po sistemu EU. Finacijskoj inspekciji je interesantno da što manje PDV-a ima u knjigi UFA,a zašto zato što se to prebija sa
izlaznim PDV-om i razlika plaća .
PRIMJER:
1 PDV po knjigi IFA........................................................ 10.000,00 kn
2 PDV po knjigi UFA....................................................... 9.000,00 kn
3 treba platiti razliku državi............................................. 1.000,00 kn
to je po tvom što si ti knjižio.
a kada ti dođe inspekcija prvo joj je da ti gleda knjigu UFA,što se tiče PDV,pa
kaže račun taj i taj dio računa,itd. ne priznajem to si ti trošio za kućne potrebe,ili teretio kulture,a toliko tamo ne ide pa to to izbije pa po njegovu u knigi ulaza može biti samo naprimjer 8 000,oo kn PDV-a pa ti on zada obračun:
1 PDV po knigi IFA ostaje isti kao po tvom............................. 10.000,00 kn
2.PDV po knjigi UFA smanjeno ispravljeno po inspekciji.......... 8.000,00 kn
3. treba platiti razliku državi..................................................... 2.000,00 kn
s obzirom da je po tvom 1000,00 kn. razlike,a on tebi ispravlja na 2000,00 i da
tu razliku od 1000,00 kn platiš u roku 3 dana,možeš se žaliti,ali žalba ne čeka
izvršenenje,moraš platiti,još ima pravo da te kazni od 5.000 -50.000 kuna zbog
utaje,ako je neki zadrt.
Tako isto kada se radi o utvrđivanju dohotka,ljudi svašta i svakakvi računa troškova,malte ne što za obitelj kupuje u trgovini,traže račune r-1 i knjiže u knjige,
sve to oni gledaju i izbijaju iz knjiga i tako povećavaju dohodak,a onda i porez
i prirez su veći. Meni se čini da tebe nisu "zmije ujedale",mene jesu,pa se i " guštera" bojim. Dobro ti kažeš:nema tu neke filozofije,ali to je tako i budi budan.

vlatkowalter

0

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 7 / 16. Previous  1 ... 6, 7, 8 ... 11 ... 16  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics