AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi
Stranica 10 / 40. • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 25 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi
jd4755 je napisao/la:Trebalo bi ovo sve propasti pa da vidimo koga će onda guliti.Dosta od mene.
Ja sam za. Ali mislim da EU neće letiti da nas spasi kad do toga dođe. Eno ti Rumunjska, Bugarska, Mađarska.
Gospodo, sami ste se uvalili, sami se vadite, ali članarinu ćete platiti
Thor- Broj postova : 547
God : 41
Registriran : 13.08.2008
0
a ako je prosječna veličina poljoprivrednog imanja u Hrvatskoj 3 ha što misliš koliki je prosjek krava po imanju?paor je napisao/la:tko zna raditi i biti uspješan sad, biti će i u EU
EU prosjek je 28 krava, a ima zemalj prosjekom i ispod 15 (Portugal, Grčka, Italija) i tamo državi ne pada napamet da ih ne potiče, naprotiv, izmišljaju raznorazne programa (aka min. ruralnog razvoja u nas) da opstanu na selu i ne gase proizvodnju
v
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
kako to misliš? pa naša poljoprivreda još niti u jednoj godini nakon osamostaljenja nije imala rezultate niti blizu onima sa kraja 80-ih?jd4755 je napisao/la:.Ono prije toga je bilo sve osim ozbiljne poljoprivrede.
ovo uopće nije točno, samo pogledaj cijenu sada. a cijena prošle jeseni je bila cca kao i kod nas.jd4755 je napisao/la:Kako ove jeseni u Italiji,Njemačkoj i Francuskoj nije bilo poremećaja na tržištu kukuruza,cijena je i tad i sad oko 1 kn.
evo ti samo podatak.. cijena kukuruza u Njemačkoj u tjednu 13 prošle godine je bila 212,06 €
cijena u tjednu 13 ove godine (prošli tjedan) 114,38 €
kako onda misliš da nije bilo poremećaja?
ne planiraju oni ništa, cijena pšenice u svijetu je takva kakva je.. druga stvar je što se kod nas pojavljuju neke druge stvari..jd4755 je napisao/la:Kod nas planiraju ponoviti na pšenici ono što su napravili na kukuruzu a bojim se i najesen s sojom da će biti isto.
nije prošle godine francuski seljak dobio ništa manje ili više za pšenicu nego naš..
to što su njegovi inputi manji je druga stvar ali i tu nije samo i isključivo krivica poljoprivredne politike..
opet nije točno, pogledaj što se i njima događa s mlijekom..jd4755 je napisao/la:U Francuskoj čim seljak kihne padaju blokade autocesta,luka i sl.
prošle godine prosvjedi a na kraju ista stvar..
ti stvari postavljaš crno-bijele a one su sive..
22
Dobro kažeš kod nas je sve sivo,od ekonomije,politike do razno raznih špekulanata.Gdje ima da najveći otkupljivač ne plaća 12 mjeseci svoje dobavljače a u isto vrijeme kupuje druge trgovačke lance i tako zaokružuje svoj monopol.A taj isti je naše tzv. tržište.Gledam neki dan u Gudovcu ne kupuje se ništa ili skoro ništa.Najgora je neizvjesnost.A što se tiče cijene kukuruza u IT,FR i NJemačkoj u 11 mjesecu je bila oko1kn,gledao na TISUPU svojim očima.Sad je i u Mađarskoj preko 0,75kn.Otišli smo debelo s teme koja je poticaji u poljoprivredi.U eu je poticaj 300eura/ha(bar u FR)plus još raznorazne subvencije.Kad smo bili tamo nisu nam htjeli ni reći koliko ukupno dobiju,a repromaterijal je bio jeftiniji 10-15%.Oni bi u našim uvjetima i na našoj zemlji propali za dvije godine.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
Mogu samo reći da bi bez poticaja teško preživio odnosno siguran sam da bi mi život bio drugačiji nego sada . Svi ste dobili papir na kojem stoji koliko svih poticaja nam je država dala u jednoj godini . Kada bi taj novac prestao dolaziti na moje imanje ono bi jednostavno stalo . Računam da više ne bi bio u mogućnosti kupiti niti jedan novi stroj za obradu zemlje ali doslovno niti jedan jedini . Mi ratari znamo da ako imamo zemlju te znanje i volju za radom jedino što nam treba su dobri strojevi da od toga našeg posla možemo živjeti . Na površinama od 200 ili više hektara se ne može raditi sa izdrndanim strojevima koji se kvare jer se gube rokovi a posao obavljen na vrijeme vrijedi zlata. Dakle mišljenja sam da bi bez poticaja teško išlo ... hajde išlo bi ali nakon što otplatim sva dugovanja za mehanizaciju i kada se natjeram da se ponovo ne zadužim za neki stroj te kada se natjeram da živim kao moj djed ( skromno , bez ambicija ... ) . U svakom slučaju to bi bilo loše ne samo za nas nego i ostale .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
u švedskoj je 150 €/ha..jd4755 je napisao/la:U eu je poticaj 300eura/ha(bar u FR)
dakle nešto malo više od 1000 kuna..
22
ovo je slika samo direktnih plaćanja po EU programu, lokalnih, skrivenih i po raznoraznim drugim osnovama ima vjerovatno još podosta (kao i svuda)
Trgovci imaju marže i od njih žive.Ako ja uložim u proizvodnju hoću i da zaradim.Poticaji ne ni trebali da se uzima u obzir cijena koštanja proizvoda +nekakva zarada(marža).Svi bi htjeli jeftinu hranu uz astronomske cijene inputa,mehanizacije i sl.a mi bi morali raditi badava.
39
Zanimljivo , farma prima poticaj i dobije se poticaj po radniku koji je dostatan barem za njegove dvije - tri godišnje plaće i još 1500 kn po svakom hektaru ... čini mi se OK samo što mi sigurno ne bi imali iste takve iznose kada bi ušli u EU jer ne doprinosimo zajednici u istoj mjeri kao šveđani .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
jel ti kada dođeš kupovati traktor odmah pristaneš na cijenu koju dobiješ u ponudi?jd4755 je napisao/la:Trgovci imaju marže i od njih žive.Ako ja uložim u proizvodnju hoću i da zaradim.Poticaji ne ni trebali da se uzima u obzir cijena koštanja proizvoda +nekakva zarada(marža).Svi bi htjeli jeftinu hranu uz astronomske cijene inputa,mehanizacije i sl.a mi bi morali raditi badava.
ili želiš nižu?
eto pingo je otišao u Italiju kupiti traktor zato jer je tamo dobio jeftinije, a zašto bi onda recimo neki otkupljivač od tebe kupovao pšenicu ako istu može vani dobiti jeftiniju.. u čemu je tu razlika?
sve je to jedan začarani krug u kojem je sve nesređeno..
22
Ali nitko ti neće nešto prodati a da on gubi.I nigdje kupac ne određuje cijenu osim u slučaju polj.proizvoda.
39
Tocno, ali isto tako ruku na srce ima dosta nasih poljoprivrednika koji ne zele racunati vec su sretni sa onim sto dobiju, a ne racunaju si troskove, odnosno racunaju samo direktne troskove. Pa ja znam hrpu ljudi koji godinama npr. ratare (istina i bog na manjim povrsinama), a da nemaju ni OPG registriran. To samo potice neoragniziranost trzista i mogucnost raznih ucjena i malverzacija, a istovremeno se drzava pravi gljiva kao da se to nje ne tice. Npr. ne postoji jedinstven popis OPG-ova u hrvatskoj javno dostupan. Zasto? I zbog nesposobnosti a i zbog "ne-zelje" da to postoji. (Za usporedbu, ima na internetu sudski registar gdje svatko moze za svaku firmu vidjeti osnovne podatke)jd4755 je napisao/la:Ali nitko ti neće nešto prodati a da on gubi.I nigdje kupac ne određuje cijenu osim u slučaju polj.proizvoda.
Uz sve to, paralelno se ministarstvo poljoprivrede igra ministarstva socijalne skrbi, a sve zbog sitnih politickih bodova. To su stvari koje nas sve skupa koce. Kad se te stvari rijese (o zemlji, gruntovnicama i katastrima da i ne govorim) onda cemo dohvatiti zelenu granu. Mislim, dohvatiti cemo je samo je pitanje kada
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
2
Ja se slažem da kupci poljoprivrednih proizvoda (prekupci, trgovci itd.) kupe gdje je jeftinije, ali se ne slažem sa time da monopoliziraju tržište, ucjenjuju domaće proizvođače sa svojom monopolističkom/kartelskom pozicijom na tržištu (isključiva krivnja države, a ne tih kompanija), i kod, otkupa mesa na primjer, govore da mogu to kupiti vani jeftinije, i navode cijene koje plaćaju kada se 'čiste' nečije robne rezerve, ili kupuju meso sa uskoro isteklim rokom. Postoje u europi i burze mesa, dapače jako dobro razvijene, i tamo na otkupu su neke druge cijene izvješene. I tako sa vremena na vrijeme stalno nas mora 'spašavati' Agrokor (ili netko drugi, kamo sreće da su jedini), kupujući ispod realne cijene, uzimajući još pri tom novce za interventni otkup od države. Koga Agrokor dva puta 'spasi', to je nepogoda kao da mu je imanje izgorjelo, a nisu oni jedini 'spasioci'. Neka si kupe kukuruz vani, plate ga unaprijed, plate prijevoz brodom, pretovar u Luci, prijevoz kamionom do npr. Slavonije. To onda baca malo drugačije svijetlo na cijenu uvoznog kukuruza. Sada će svi u glas reći ima kukuruza i u Mađarskoj. Bilo ga je tamo ispod cijene, a sada vidimo gdje ih je takvo subvencioniranje proizvodnje dovelo. Subvencije su dobre kao privremena mjera da se proizvodnja razvije i ojača, ali obilno subvencioniranje kroz dugi period vremena dovodi do iskrivljavanja tržišnih odnosa. Subvencija nema smisla ako se ona shvati kao razlika između realne i tržne cijene proizvoda (a to je upravo u našem slučaju), subvencija bi trebala biti nešto više, da se proizvodnja unaprijedi tako da u budućnosti bude jeftinija, održiva i konkurentna na dugi rok. Tako bi i mi poljoprivrednici lako mogli proći kao brodogradilišta za par godina: Gospodo uložili smo u vas 10-15 milijardi i niste se ni malo poporavili i restrukturirali i sada izvolite kud koji bez daljnjih poticaja...
I istina je što Smiljan kaže da velika većina zapravo ne radi pravu kalkulaciju proizvodnje i ne znaju koliko ih zapravo košta njihov proizvod. Mnogi ne znaju napraviti pravi izračun troškova, a ima ih i koji to znaju ali im (nam) se kosa na glavi diže kada na to i pomislim...
I istina je što Smiljan kaže da velika većina zapravo ne radi pravu kalkulaciju proizvodnje i ne znaju koliko ih zapravo košta njihov proizvod. Mnogi ne znaju napraviti pravi izračun troškova, a ima ih i koji to znaju ali im (nam) se kosa na glavi diže kada na to i pomislim...
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Da, fidelito, burza roba kod nas ne postoji (koliko ja znam)
I opet da, u pravu si, ne moze se doci na neku europsku ili svjetsku burzu i kupiti sa rokom placanja razlicitim od ODMAH.
I opet da, u pravu si, ne moze se doci na neku europsku ili svjetsku burzu i kupiti sa rokom placanja razlicitim od ODMAH.
2
postoji, u glavama političara svaki put pred izbore [/quote]Smiljan je napisao/la:Da, fidelito, burza roba kod nas ne postoji (koliko ja znam)
na burzi kao burzi i ne, ali ako si s nekim izvana partner onda tu postoje svakojaki dogovori..Smiljan je napisao/la:I opet da, u pravu si, ne moze se doci na neku europsku ili svjetsku burzu i kupiti sa rokom placanja razlicitim od ODMAH.
22
Da, naravno, ali krvav je put da bi od nekoga dobio odgodu placanja onoliko koliko je uobicajena odgoda placanja dobavljacima npr. renomiranih domacih trgovackih centara. Ili upola tolikoPicek je napisao/la:na burzi kao burzi i ne, ali ako si s nekim izvana partner onda tu postoje svakojaki dogovori..Smiljan je napisao/la:I opet da, u pravu si, ne moze se doci na neku europsku ili svjetsku burzu i kupiti sa rokom placanja razlicitim od ODMAH.
Usput, nakon koliko vremena europski poljoprivrednici dobiju poticaj nakon predaje zahtjeva?
2
ljudi danas mi je sjelo nešto novaca na račun ali samo 50% od onog što sam trebao dobiti u svezi poticaja u trajnim nasadima.
da li je to to tako i kod vas? :P
ciciripi- Broj postova : 56
Registriran : 18.03.2009
0
meni je sjelo prošli tjedan za silažu 50%
Matija case 5140- Broj postova : 989
God : 30
Zanimanje : Svinjogojac
Registriran : 18.01.2009
18
kod mene se slabo uplaćuju poticaji.sad čujem da ce smanjit poticaj za repu 1000kn po ha......
p....ma...i vlada...je..i onaj auto.za to se ima para,mi plaćamo njihove zajebancije....trutovi ljeni.hebrang kaze da je posao saborskog zastupnika tezak,imaju visok krvni tlak,normalno kad su matori i ofucani...da provjeravaju,nas,obične ljude,doktori iz citavog svjeta bi nas proucavali,i cudili bi se da smo uopće i živi.....
p....ma...i vlada...je..i onaj auto.za to se ima para,mi plaćamo njihove zajebancije....trutovi ljeni.hebrang kaze da je posao saborskog zastupnika tezak,imaju visok krvni tlak,normalno kad su matori i ofucani...da provjeravaju,nas,obične ljude,doktori iz citavog svjeta bi nas proucavali,i cudili bi se da smo uopće i živi.....
Bare- Broj postova : 611
God : 44
Zanimanje : poljodjelac
21
Ja do danas nisam nista dobio, ali ti si prvi koji spominje trajne nasade. Jos netko?ciciripi je napisao/la:ljudi danas mi je sjelo nešto novaca na račun ali samo 50% od onog što sam trebao dobiti u svezi poticaja u trajnim nasadima.
2
Meni jučer sjelo pola za krmna bilja....
Rajtek- Broj postova : 1003
God : 41
Zanimanje : Ing. informatike, Poljoprivreda
4
dali je tko dobio poticaj za kamilicu
mkk5- Broj postova : 14
Registriran : 27.03.2009
0
smiljane nisam provjeravao koji je izvor tih novčića jer navodno bi nešto i opčina trebala platiti za sadnju a i županija tako da neznam tko mi je to uplatio ali ću sutra vidjeti na računu jer sam ovih dana visio na traktoru i frezao lijesku.
ciciripi- Broj postova : 56
Registriran : 18.03.2009
0
kad če drugi dio poticaja, bitno da je prodani Laslo najvljivo prosvijed za 14 a od toga ništa kao i uvjek naravno
kikoporto5820- Broj postova : 190
God : 42
Zanimanje : poljoprivreda
Registriran : 16.12.2008
0
Stranica 10 / 40. • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 25 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi (4)
» Poticaji u poljoprivredi (3)
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi (1)