AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Alternativna goriva, specifična potrošnja...
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Alternativna goriva, specifična potrošnja...
Osobno mi se ne sviđa niti biodizel niti LPG . Pristao bih na onaj vodikov traktor , evidentno je da je drugačiji . Mislim da je 100 godina dovoljno za ove naftaše i veliku industriju a tu vidim jedino taj vodikov traktor kao početak njihova kraja .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Za sada vodik se dobiva iz fosilnih goriva a ne elektrolizom koja je preskupa trenutno (neefikasna), tako da će industrija fosilnih goriva još malo i uz vodik zaraditi. Ako te zanimaju napredne tehnologije (od kojih vjerovatno mnoge neće zaživjeti u praksi) pogledaj link (ako već nisi). Ima puno zanimljivih članaka i nije rekla kazala nego MIT. Link:
http://www.technologyreview.com/
http://www.technologyreview.com/
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Fosilna goriva ... pa neka . Koliko razumijem i ako potrošimo sva fosilna goriva nikome ništa . Problem je vidim u tome da to možda nećemo niti dočekati jer voda doći do usta prije ... globalno zatopljenje , pola leda se već otopilo i te fore . Kod traktora ( oruđe mog zanata ) me jednio može privući to da on uopće na zagađuje okoliš a vidim da to jedino može H2 traktor i ne samo da može na papiru nego stvarno može . Pa u čemu je onda problem ... pitanje je samo u financiranju projekta do punog usavršavanja .
Ako su novog Fendt 200 Vario razvili sa 20 miliona € ( spominjem njega jer sam za taj podatak siguran ) onda računam da ovi u NH za svoj NH2 traktor nisu potrošili puno više zar ne , možda i manje ? Dajte im još 50 puta toliko love i ljudi će nam isporučiti NH2 traktor koji košta kao i konvencionalni i to za istu lovu . Stvar riješena ... ili nije ?
PS. je se uopće ne zamaram sa tim da će se to dogoditi u idućih 5 godina , 10 godina ili izvan mog životnog vijeka ali čisto bi volio da to bude već pri mojoj idućoj kupnji traktora .
Ako su novog Fendt 200 Vario razvili sa 20 miliona € ( spominjem njega jer sam za taj podatak siguran ) onda računam da ovi u NH za svoj NH2 traktor nisu potrošili puno više zar ne , možda i manje ? Dajte im još 50 puta toliko love i ljudi će nam isporučiti NH2 traktor koji košta kao i konvencionalni i to za istu lovu . Stvar riješena ... ili nije ?
PS. je se uopće ne zamaram sa tim da će se to dogoditi u idućih 5 godina , 10 godina ili izvan mog životnog vijeka ali čisto bi volio da to bude već pri mojoj idućoj kupnji traktora .
3
Mislim da je glavna pokretačka snaga tehnološkog napretka profit. Ako nema profita od neke tehnologije nema ni te tehnologije u praksi. Svakako treba voditi računa o očuvanju okoliša ali da li to znaju i oni koji ostvaruju profit od eksploatacije fosilnih goriva? Vjerovatno znaju ali draži im je trenutni profit i zgrtanje love sada nego budućnost. E sada oni imaju lovu i u principu mogu pokupovati patente koji bi omogućavali prelazak na druga goriva, ali i sa malim dijelom tih istih novaca mogu 'usmjeriti', javno mišljenje, politiku koja se bavi energijom u pravcu koji oni žele (koji će donijeti maksimalni profit njima u bližoj (predvidivoj) budućnosti). Tako stvari funkcioniraju već duže vrijeme, mislim da su 'zeleni' odavno u nečijoj funkciji (profita, naravno). Mislim da je kod vodika ključna stvar spremnik na vozilu i to je već vjerovatno efikasno rješeno, samo stvar je negdje u 'ladici' i to na duže vrijeme. Velike kompanije maksimaliziraju profit na bilo koji način i tu se koriste sva sredstva a marketing maksimalno. Svi pokazuju kako se brinu o okolišu a najviše se brinu o svom profitu. I nemoj biti siguran da je Fendt potrošio toliko (možeš biti siguran samo ako su brojali lovu pred tobom) za razvoj ovog ili onog traktora. Moraju i oni opravdati nekako svoju cijenu koštanja uz konkurenciju iz Kine (sada je svima jasno da se traktor može i napraviti jeftinije). To smo iz JDa slušali proteklih 30 godina, koliko oni ulažu u nove tehnologije pa dnevno, pa godišnje, pa u proteklih toliko godina. Morali su opravdati nekako svoj cijenovni rank. Tako se sa svime (i sa filmovima: potrošili smo 100 200 300 miliona USD pa to mora biti dobar film? I onda dođe Tarantino ili Almodovar i složi puno bolji film za nekoliko redova veličina manje novaca i ima više gledatelja) stvara dojam da ako se potroši puno novaca na neki projekt on odmah mora biti dobar. To je dio marketinga da se poveća zarada. Ideja je najvažnija a ne novci. To se prvo mora stvoriti.
117
Onda kažeš da mi ne treba kasica prasica za H2 traktor ?
Neću dočekati ?
Neću dočekati ?
3
Mislim da naša generacija poljoprivrednika neće dočekati serijski H2 traktor. Sigurno ne uz 35 USD po barelu nafte. Evo sada nedavno se pokazalo da i uz skoro 150 USD po barelu nije se ozbiljno razmišljalo o alternativi fosilnim gorivima. Malo se povećala prodaja hibridnih automobila koji zapravo opet troše fosilna goriva. A za H2 tehnologiju trebalo bi izgraditi mrežu pumpi i tko zna još što... pa ti sruše cijenu nafte sa 150 na 35 USD po barelu. Nisu oni poput nas, gle kukuruz je po 1,7 Kn pa ajmo svi posaditi kukuruz, a kad onda on po 35 lipa.
117
Nebi rekao da imamo još puno nafte u zalihama na našoj kugli jer nebi onda razvijala autoindustrija toliko šparne aute a s druge strane ekološki aspekt mi ne drži vodu kad govore o tome s te strane.
Tehnologija se razvija u pozadini a plasirat če se kad to bude nužno odnosno kad nafte nebude.
Primjerice ove godine na početku rusi su nam zatvorili plin a ko garantira da nam netko jednog dan neče zatvorit isporuku nafte zbog bilo kojeg razloga!? Mi imamo pričuvna skladišta nafte i plina ali su ona dostatna za jako kratko vrijeme, nažalost.
Treba aktivno razmišljat o alternativi ali ne vjerujem da če se zbiti u našem životnom vjeku.
Primjeice ja osobno imam u astri plin tako da sam zaobišao ona poskupljenje benzina a opet kad nije bilo plina zbog remonta vozio sam na benzin dva mjeseca.
Zaključak: kupit auto koj malo troši i ima dvije alternative, osnovni pogon benzin u hibridu s elektro i još dodatno plin.
Takav auto bi imao autonomiju do 1500 kilometara
Tehnologija se razvija u pozadini a plasirat če se kad to bude nužno odnosno kad nafte nebude.
Primjerice ove godine na početku rusi su nam zatvorili plin a ko garantira da nam netko jednog dan neče zatvorit isporuku nafte zbog bilo kojeg razloga!? Mi imamo pričuvna skladišta nafte i plina ali su ona dostatna za jako kratko vrijeme, nažalost.
Treba aktivno razmišljat o alternativi ali ne vjerujem da če se zbiti u našem životnom vjeku.
Primjeice ja osobno imam u astri plin tako da sam zaobišao ona poskupljenje benzina a opet kad nije bilo plina zbog remonta vozio sam na benzin dva mjeseca.
Zaključak: kupit auto koj malo troši i ima dvije alternative, osnovni pogon benzin u hibridu s elektro i još dodatno plin.
Takav auto bi imao autonomiju do 1500 kilometara
Nafte se puno troši i da nije ove svjetske krize bila bi sigurno preko 100 USD. Ali osim nafte postoje i izvori alternativna nafte (katranski pjesci tar sands), ugljena iz kojeg se može dobiti tekuća goriva i plin. Mnogi izvori navode da se vjerovatno ne može crpiti više nafte na dan, a istraživanja su sve skuplja, a i kada je veća cijena isplati se eksploatirati i neke napuštene bušotine. Ne razvija svaka autoindustrija štedljive aute i mislim da ove moderne uprave velikih kompanija ne razvijaju ništa što neće donijeti profit u bližoj budućnosti. Rađe troše ono malo navaca na marketing nego na razvoj i istraživanja alternativnih goriva. Marketing im prodaje aute danas, a istraživanja troše puno novca a u najvećem broju slučajeva ne donose profit. Svi žele poslovne rezultate i dividende danas a malo je tu brige za sutra. Autoindustrija je u takvom stanju da se bore za opstanak jer u njihovom poslu bitno je održati masovnu proizvodnju jer se onda mogu postići i niske cijene. Smanjila se prodaja i to im bitno utječe na rentabilnost proizvodnje. Treba rezati troškove i tu će prvo ispasti razvoj. Ako dođe do razvoja tehnologije bilo kakvih alternativnih goriva vjerujem da će doći iz male kompanije. Veliki su previše učmali da bi bilo što bitno mjenjali.
117
Tko zna dobro engleski neka si pročita ovaj članak:
http://www.daimler.com/dccom/0-5-7153-1-1160703-1-0-0-0-0-0-9293-7145-0-0-0-0-0-0-0.html
Uglavnom radi se o tome da mercedes prelazi potpuno na elektromotore krajem 2010 ili kasnije a ovisi o cjeni nafte i o njezinim zalihama, doseg automobila 200 kilometara s jednim punjenjem a ima i modela s autonomijom do 400 kilometara.
Budučnost je vrlo blizu onakva kakvu neki neče voljet a to su ameri. Da su oni počeli ranije razmišljat o štednji onda bi imali nafte za još ohoho godina.
A uglavnom i veliki indikator je da se nešto događa to da i formule prelaze na alternativna goriva.
http://www.daimler.com/dccom/0-5-7153-1-1160703-1-0-0-0-0-0-9293-7145-0-0-0-0-0-0-0.html
Uglavnom radi se o tome da mercedes prelazi potpuno na elektromotore krajem 2010 ili kasnije a ovisi o cjeni nafte i o njezinim zalihama, doseg automobila 200 kilometara s jednim punjenjem a ima i modela s autonomijom do 400 kilometara.
Budučnost je vrlo blizu onakva kakvu neki neče voljet a to su ameri. Da su oni počeli ranije razmišljat o štednji onda bi imali nafte za još ohoho godina.
A uglavnom i veliki indikator je da se nešto događa to da i formule prelaze na alternativna goriva.
Kada se sjetim koliko je samo mercedesu trebalo vremena da naprave pošteni dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem.... Godinama su se ponosili sa predkomorama, koje li sramote. Sada ih je zbilja stisnulo ako će tako naglo krenuti u elektropogonjene automobile. A što se tiče amerikanaca neće oni štedjeti. Cijela ekonomija im je orijentirana na potrošnju a ne na štednju. Sada im je glavni ekonomski zadatak povećati potrošnju (što mi baš i nije jasno), a ta nepotrebna potrošnja dovela nas je u ovu krizu. Bojim se da je to postao trend i kod nas, a to me brine.
117
Mišlenja sam da nafte ima još za dugi niz godina.Svake godine se vrše ispitivanja i otvaraju nova naftna polja.Znači samo treba bušit!
pobrito- Broj postova : 114
Zanimanje : ribičija
Registriran : 26.02.2009
0
Nafte sigurno ima ali eksploatacija će biti sve skuplja a i potrošača će biti sve više. To znači da će cijena nafte rasti. Svi se slažu da je realna cijena nafte danas da je normalna potražnja, to jest da nema financijske krize, oko (i više od) 75 USD po barelu to čak i potrošači kažu. Mislim da će poljoprivreda općenito imati koristi od većih cijena nafte, samo da se razvije industrija alternativnih goriva. Poljoprivreda je zapravo industrija goriva (energije) na solarni pogon i dok to ne počnu naplaćivati (solarnu energiju) imamo globalne koristi od viših cijena energije. Proizvodnja etanola iz kukuruza tek je prvi korak, ima i drugih učinkovitijih biljaka od kojih se može proizvesti etanol i energija uopće, a možda najvažnije je to da su biogoriva uglavnom CO2 neutralna (po današnjim saznanjima). Južna amerika je dobar primjer oni već godinama proizvode etanol iz trske i to im je isplativo. Ako dio poljoprivrednih površina bud bio pod energetskim usjevima to znači da će automatski i rasti cijene prehranbenih usjeva i tako će cijene poljoprivrednih proizvoda doći na nekakvu normalnu razinu. Onda bi moglo prestati globalno subvencioniranje poljoprivrede. Mislim da ovo subvencioniranje proizvodnje (koje se događa u cijelome svijetu) nije normalno i ono jako iskrivljuje tržište i odnose na tržištu. Da se u HR izgradi pogon za preradu kukuruza koji bi trošio recimo 100000 ton kukuruza godišnje mislim da bi cijene na tržištu bile stabilnije, a sa druge strane da baba ima jaja....
117
Kao što sam već rekao ja sam za kompletan preskok te proizvodnje goriva iz poljoprivrednih proizvoda . Nekako mi se čini odbojna činjenica da bi sada nepregledno žuto polje uljane repice trebalo preraditi u bio-dizel ako znam da se sa toga istog polja može dobiti ulja i ulja za ljudsku ishranu a ne za potrošnju u traktoru . Da inžinjeri malo bolje zagriju stolice ne bi naš rad u polju završavao u smrdljivim rezervoarima razno raznih prometala nego na našim tanjurima . Dakle neka rade na H2 traktoru koji ne zagađuje ništa i nikoga a ne na tome kako moj kukuruz natočiti u rezervoar .
3
Da sijat ćemo kukuruz i repicu, dabismo dobivenim gorivom tu istu zemlju obrađivali!pingo je napisao/la:Kao što sam već rekao ja sam za kompletan preskok te proizvodnje goriva iz poljoprivrednih proizvoda . Nekako mi se čini odbojna činjenica da bi sada nepregledno žuto polje uljane repice trebalo preraditi u bio-dizel ako znam da se sa toga istog polja može dobiti ulja i ulja za ljudsku ishranu a ne za potrošnju u traktoru . Da inžinjeri malo bolje zagriju stolice ne bi naš rad u polju završavao u smrdljivim rezervoarima razno raznih prometala nego na našim tanjurima . Dakle neka rade na H2 traktoru koji ne zagađuje ništa i nikoga a ne na tome kako moj kukuruz natočiti u rezervoar .
A sve više ima ljudi na svijetu, a sve manje poljoprivrednih površina....
tafe42- Broj postova : 349
God : 38
Registriran : 12.03.2008
0
Hrana i glad odavno nisu pitanja proizvodnje nego pitanja ekonomije. Danas otprilike pola ljudi na kugli zemaljskoj je nedohranjeno, neuhranjeno, gladno ili umire od gladi. Za te ljude ima hrane ili se ona može proizvesti, možda ne bi svaki dan na stolu imali mesa ali sigurno ne bi ni trebali umirati od gladi. Stvar je u tome da si ti ljudi nemogu hranu kupiti jer je nemaju sa čime platiti. Ja proizvodim hranu za tržište (kao i svi mi) i prodajem ju, ne poklanjam ju i u principu mi je svejedno gdje će ona završiti. Boli me kao i sve ostale što djeca umiru od gladi ali mislim da je to stvar globalnih ekonomskih i politićkih odnosa, a ne moje proizvodnje. Mi se jednostavno nalazimo u onoj drugoj polovici zemaljskog stanovništva koje za sada nije neuhranjeno i gladno i tu imamo sreće. I moramo jako paziti da se kao država ne nađemo u onoj polovici gladnih i neuhranjenih. Jer kada jednom dođeš u to društvo, padneš na dno, teško se od tamo isčupati. Nemojte misliti da to što živimo u podneblju koje je pogodno za poljoprivredu samo je po sebi dovoljno da nema gladi kod nas.
A što se tiče etanola iz kukuruza ili biodizela stvar je slijedeća: Bilo bi nehumano da se vozimo na kukuruz kada bi mi netko nudio iste novce za taj isti kukuruz i umirao od gladi pa da se ja vozim a ne prodam mu ga za hranu. Međutim ako prodaješ kukuruz na tržištu ispod cijene jer ga nitko ne treba, ako imaš viškove koje nitko ne traži ili jednostavno možeš proizvesti kukurz za koji neće biti potražnje a možeš ga preraditi onda to treba ozbiljno razmotriti. Trošenjem kukurza u biogoriva smanjuju se viškovi kukuruza i održava se cijena na tržištu (nekada su sa žitom ložili lokomotive i bacali ga u more da se održi cijena). Budućnost biogoriva nije u kukuruzu nego je vjerovatno u biljci koja se zove bagasa ali to će biti druga generacija biogoriva. Sam etanol pomiješan sa benzinom (proizvedenim iz nafte) povećava oktanski broj benzina i onda nije potrebno dodavati aditive u benzin. To je uglavnom osnovna najmena bioetanola u SADu danas. Taj etanol je uglavnom kap u moru benzina koji se potroši, a za biodizel iz repice pročitao sam negdje da se recimo sva repica proizvedena na svijetu pretvori u biodizel bilo bi dovoljno za zemlju veličine i potrošnje - Belgije. To je opet kap u moru potreba. Tako je etanol iz kukuruza jedan od načina kako se ekonomski održava koliko toliko cijena kukuruza. Na kraju krajeva i zemlje proizvođači nafte udružene u OPEC reguliranjem proizvodnje održavaju cijene i taj kartel je potpuno legalan. Zašto se nebi i na sličan način održavala i cijene hrane? Na kraju kukurz se može preraditi i u druge prehrambene prerađevine a ni takvu tvornicu za preradu nemamo. Sve je to stvar ekonomije i razvojne politike i mislim da bi se tu moglo kod nas puno napraviti. Mislim da se ne treba boriti za mir u svijetu, kako bi rekle misice na izboru ljepote, nego treba prvo detaljno urediti vlastito dvorište. Treba samo malo vizije, mašte i znanja.
A što se tiče etanola iz kukuruza ili biodizela stvar je slijedeća: Bilo bi nehumano da se vozimo na kukuruz kada bi mi netko nudio iste novce za taj isti kukuruz i umirao od gladi pa da se ja vozim a ne prodam mu ga za hranu. Međutim ako prodaješ kukuruz na tržištu ispod cijene jer ga nitko ne treba, ako imaš viškove koje nitko ne traži ili jednostavno možeš proizvesti kukurz za koji neće biti potražnje a možeš ga preraditi onda to treba ozbiljno razmotriti. Trošenjem kukurza u biogoriva smanjuju se viškovi kukuruza i održava se cijena na tržištu (nekada su sa žitom ložili lokomotive i bacali ga u more da se održi cijena). Budućnost biogoriva nije u kukuruzu nego je vjerovatno u biljci koja se zove bagasa ali to će biti druga generacija biogoriva. Sam etanol pomiješan sa benzinom (proizvedenim iz nafte) povećava oktanski broj benzina i onda nije potrebno dodavati aditive u benzin. To je uglavnom osnovna najmena bioetanola u SADu danas. Taj etanol je uglavnom kap u moru benzina koji se potroši, a za biodizel iz repice pročitao sam negdje da se recimo sva repica proizvedena na svijetu pretvori u biodizel bilo bi dovoljno za zemlju veličine i potrošnje - Belgije. To je opet kap u moru potreba. Tako je etanol iz kukuruza jedan od načina kako se ekonomski održava koliko toliko cijena kukuruza. Na kraju krajeva i zemlje proizvođači nafte udružene u OPEC reguliranjem proizvodnje održavaju cijene i taj kartel je potpuno legalan. Zašto se nebi i na sličan način održavala i cijene hrane? Na kraju kukurz se može preraditi i u druge prehrambene prerađevine a ni takvu tvornicu za preradu nemamo. Sve je to stvar ekonomije i razvojne politike i mislim da bi se tu moglo kod nas puno napraviti. Mislim da se ne treba boriti za mir u svijetu, kako bi rekle misice na izboru ljepote, nego treba prvo detaljno urediti vlastito dvorište. Treba samo malo vizije, mašte i znanja.
117
ja nisam skeptičan što se tiče bliske naftne budućnosti...još davno u osnovnoj školi su nam govorili kako nafte ima još za 30, 40, 50 g, a tako i danas...po svemu sudeći, neotkrivenih i trenutno neisplativih nalazišta ima poprilično stoga vjerujem da će neminovno poskupljenje eksplatacija, biti postupno i da će se slijedom toga postupno razvijati i uvoditi u uporabu neko drugo gorivo...osobno mislim da će to biti hibrid električnog i etanol pogona...vodik imam perspektivu kao ideja, ali tehnologija još nije sazrela...
meni je zanimljiv projekat pretvaranja afričkih pustinja u solarne elektrane...
paor je napisao/la:ja nisam skeptičan što se tiče bliske naftne budućnosti...još davno u osnovnoj školi su nam govorili kako nafte ima još za 30, 40, 50 g, a tako i danas...po svemu sudeći, neotkrivenih i trenutno neisplativih nalazišta ima poprilično stoga vjerujem da će neminovno poskupljenje eksplatacija, biti postupno i da će se slijedom toga postupno razvijati i uvoditi u uporabu neko drugo gorivo...osobno mislim da će to biti hibrid električnog i etanol pogona...vodik imam perspektivu kao ideja, ali tehnologija još nije sazrela...
Ono prvo kaj si napisal govorili su nam to je točno, ali razmotri da smo se množili i sad nas je više.
Prije 20 godina je moj stari susjed vladi i joža s jarka imal auto a sad ga ima SVATKO a netko i dva a di su službeni.
Ajd probajte bubnut kolko ima samo kod nas automobila "privatnih"... onak odprilike
Da se ne trudite copy paste sa http://www.ekoforum.org.yu/index/vest.asp?vID=1244
Ukupan broj svih registriranih cestovnih vozila u našoj zemlji iznosi više od 1,7 milijuna. U hrvatskoj Strategiji gospodarenja otpadom procjenjuje se da je udio vozila u ukupnom metalnom otpadu 75%, tj. otprilike 66.000 t/god, a u sljedećih desetak godina trebalo bi zbrinuti ukupno oko 800 tisuća starih vozila
Da, nekada je auto bio pojam visokog standarda, danas je svakodnevna potreba. Još 80tih čekalo se na novi auto godinama, a stari auti su se krpali do besvjesti. Danas je auto više konfekcija kupiš voziš i kada je star i nemožeš ga održavati probaš prodati ili baciš. Još na selu se to ne primjeti toliko, ali u manjim gradovima već je kritično za parking, dok o Zg da i ne govorim. Doduše oni u Zg mogli bi koristiti i elektropogon za svoje vožnje jer i današnja tehnologija omogućava dovoljnu autonomiju za gradsku vožnju. Vani je jedan trend i auto pogonjen zemnim plinom (CNG). Nije to alternativno gorivo a moglo bi biti (bioplin) tehnologija je razrađena za sada na zemni plin. Autonomija je dobra, samo u HR ima jedna jedina punionica (ZG). Potrebno je kupiti serijski auto sa ugrađenim spremnicima, a nešto je bilo i govora o tome da bi si doma mogao puniti sa plinske mreže. Cijena pogona na zemni plin je zanemariva što se tiče troška goriva. Mislim da bi država opet morala tu nešto pomoći oko promicanja upotrebe alternativnih pogona i goriva kroz smanjene poreze na elektroautomobile itd. ali ništa od toga jer love fali u proračunu. Ima još jedan problem recimo oko elektropogona a to je kada bi i bio veći broj vozila elektrodistribucijska mreža je slaba u HR, premala je proizvodnja struje i struja je socijalna kategorija. Probaj samo u Elektri zatražiti jači priključak struje (koju ćeš ionako plaćati) pa ćeš vidjeti kakav će biti odgovor. Tako je i nekada bilo sa telefonon nisi ga mogao dobiti nikako, a danas je potreban samo jedan poziv da ti slože liniju. Ovi u Elektri žive još debelo u prošlom stoljeću, reklo bi se u nasljeđenoj prošlosti ili ti možda u bespućima povijesne zbiljnosti i kao takvi moraju se promjeniti, dobiti konkurenciju, a ne samo se ponašati monopolistički i zagrabiti u državne jasle kada usfali (i kupiti par novih Audija). Umjesto da stimuliraju potrošnju el. energije davanjem jačih priključaka oni mi bahato vele da ako hoću jači priključak neka im platim trafo koji će oni meni ugraditi i naravno visokonaponske vodove do te trafostanice, pa onda i malko obnoviti mrežu u selu jer nije obnavljana od kada je napravljena. I sve to na moj račun. Pa se onda neko čudi kada spojim Famos dizel koji radi na staro motorno ulje (mislim da je to euro 6 ekološka norma) da si obavim posao kada ne daju mi struje.
117
Alternativna goriva su svakako ,budućnost.Ali proizvoditi alternativna goriva,pa bilo od uljane repice ili kukuruza je svakako poželjno.Pri tome mislim da bi svaka farma ili OPG,veće domaćinstvo trebalo proizvoditi onoliko energije koliko potroši.
0
To bi bilo u nekim idealnim situacijama OK i vjerojatno da evropski poljoprivrednik uvelike radi na tome odnosno da se može naći u tome . Kod nas je državi eventualno da li ti voziš električni automobil ili automobil na mazut ... poreze , osiguranja , cestarine se jednako plaćaju ... povlastica nemaš što nije slučaj u EU . No dobro da ne filozofiram previše opet mislim kako nije najmudrija odluka tablu kukuruza ili uljane repice pokositi i od toga iscijediti zadnju kab bio-dizela . Računam da bi nam naši pametni ljudi , ljudi sa fakultetima ljudi koji rade na institutima ili kako se to već zove ( ovo ne mislim pogrdno ) trebali iznaći bolje rješenje u vidu energije iz " ničega " odnosno energiju iz vjetra , sunca , metana koji se stvara pri stočarskoj proizvodnji ... Ovo sa bio-dizelom iz repice recimo vidim poput onoga daj mi danas 1000 € a ja ću ti za 10 mjeseci dati biodizela u vrijednosti 1500 € a u međuvremenu radim sa tvojom lovom. Svaki hektar poljoprivredne površine je predragocjen i po meni vrijedi 10 puta više nego energija koja se sa njega može proizvesti i progurati kroz auspuh jer kao što vidimo energija nam je dostupna i bez konstantnog ulaganja samo ju treba pretvoriti iz jednog oblika u drugi .dbab 215 je napisao/la:Alternativna goriva su svakako ,budućnost.Ali proizvoditi alternativna goriva,pa bilo od uljane repice ili kukuruza je svakako poželjno.Pri tome mislim da bi svaka farma ili OPG,veće domaćinstvo trebalo proizvoditi onoliko energije koliko potroši.
3
Ja ovdje mislim na energiju općenito.Mislim i na električnu,energiju vjetra,vode i sunca.
0
ma svi traktori te snage trose i to mogu potvrdit oni koji ih imaju a pitaj pinga koliko potrosi fendt i pitaj nekog ko ima JD-a slicne snage (pa makar uzmi i 4755 za usporedbu ako niko na forumu nema noviji) pa ces vidit da nema neke razlike u potrosnji kao ni kod ostalih
DP...prolistaj malo na forumu...dva člana su komentirali o tom traktoru..mislim da je goran a drugi neznam kako...ovaj jedan je clan usporedivao sa svojim fendtom 714 i sa svojim 4755...a drugo...taj 4755 i od pinga 820 fend nemaju se sta usporedivati...sve je dokazano i vidjeli smo...drugo vec mi puna kapa toga JD...koliko članova ima JD na forumu...ima ga JD4755,John Dere 3650,bećar,alen dere..i jos par njih a nitko nebi rekao svoju potrosnju na JD...nego jedini koji na forumu jest pingo i jedini komentirao za potrosnju Fendta tako i ostale traktore koje imao...Onda jel to sramota ako netko ne kaže koliko koji traktor troši ? i da ne zaboravim clan slavonski gačan radi u firmi jednoj...necemo imenovati mogao je neka iskustva reči u vezi JD...
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63
→→→ : O SEBI
pa evo ako niko nece ja cu ti rec koliko trosi moj 15litara po jutru nije preso ni u najtezem oranju pa ti sad usporedi s bilo kojim i reci jel to puno ili ne
Jest puno je...u odnosu sto ima 80 ks..
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63
→→→ : O SEBI
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Poljoprivredni forum :: OSTALO :: Ostalo
Stranica 3 / 4.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.