AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Ovčarstvo
Stranica 5 / 28. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16 ... 28
Re: Ovčarstvo
Dosad nisam racuna ovako ali u internim kalkulacijama jesam i to ti je to. Zato mali uzgajivaci i opstaju ali sad.... odnosno dogodine kad svi moraju u sistem PDV-a koji zele legalno poslovat pola i vise ce ih se ugasit jer tesko da ce na crno iko radit. E tu ja vidin svoju sansu sa sinhroniziranim estrusom. Da imam janjce kad ih niko nema i sir cilu godinu... Pa neka porez tuce cilu godinu koliko hoce. A druga stvar onda ce i proizvodjaci sijena morat davat certifikat o kvaliteti sijena a ne da prodaju svasta pod sijeno. Ovako mi koji smo u sistemu PDV-a moramo smisljat 100 nacina za opravdat izlaz sredstava. Jer za mene fakat rubrika nabava hrane za sijeno i ne postoji... od nikog ne mozes dobot racun... Ali to je druga temaabrkili je napisao/la:da,sinkronizirani estrus,izvedivo,i naizgled vrlo isplativo...ALI,to znači da bi trebao imat objekat u kojem bi držao sva grla,kako bi ih mogao pratiti.I u stvari bi tako bilo i najbolje raditi.Evo,kod mene i bez sinkroniziranog estrusa je situacija da upravo sad imam već hrpu janjadi za prodaju,što znači da su se ovce pojanjile u 11.mjesecu,a slijedeće ide u 5.mjesecu,kad je opet nestašica janjadi.U mom slučaju je potrebno samo održati redovito janjenje i nema problema,ide prodaja...
@brundalo:naravno da nisam računao ljudski rad i gorivo...ali ne računaš ni ti da moraš kupovati sijeno i zrno,kao i u suši teglit vodu.Na kontinentu ovce pasu od 3.mj. do 12.,ako nema snijega onda i cijelu zimu,a kolika je to ušteda hrane..Nije ni čudo da je tolika razlika u cijeni.Ali opet mi se plače kad vidim da ti dobiješ 38 kn/kg..
eto,tebi se plače kad vidiš našu pašu,nama kad vidimo tvoju cijenu i tako u krug...
brundalo- Broj postova : 448
God : 65
Registriran : 19.03.2008
0
A jeste vi razmisljali o psiholoskim sokovima kooje ima gore spomenuti "ovan kusac". Nisam znao da takvo sto postoji. Nego, kako se sprijeci da i kusac odradi posao?
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
Stavi mu se fertun (iliti pregača, po domaćem).Smiljan je napisao/la:A jeste vi razmisljali o psiholoskim sokovima kooje ima gore spomenuti "ovan kusac". Nisam znao da takvo sto postoji. Nego, kako se sprijeci da i kusac odradi posao?
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Prijatelju ovako se to radi, ono sta je Zvonimir napisa je tocno a ja cu poblize he he. Za takve stvari se izabere maldi nadobudni drkadzija kojemu tek predstoji kresevo u buducnosti. Neka uci zanat od pocetka he he. Posto mladim ovnovima nije preporucljivo parenje kroz prvu godinu zivota(pustite sta knjige kazu - vazna je praksa) to mu se postavi kozna pregaca sa kredom na sredini. Na taj nacin on otkriva i oznacava ovce ili koze koje se mrcu, jer ne zaboravite da postoje i one koje imaju "tiho mrkanje" i jedino ih on moze otkrit. Dalje je sve stvar tehnike. Inace ja prakticiran tim mladim nadobudnim dr......... za kraj ostavit jednu ili 2 ovce da se oslade. Na kraju krajeva zasluzili su he he.Smiljan je napisao/la:A jeste vi razmisljali o psiholoskim sokovima kooje ima gore spomenuti "ovan kusac". Nisam znao da takvo sto postoji. Nego, kako se sprijeci da i kusac odradi posao?
Sta se tice onoga probač-kusač. Ipak san skloniji teoriji sa se radi o probaču a ne kušaču, ali ovom a i drugim prilikama necu se upustat u jezicne i lingvističke zavrzlame. Naime tako ga struka zove a ne ja
0
Evo i mene malenog. Doša san na svit jucer popodne od majke ovce i oca ovna. Tezak san 4 kg
[You must be registered and logged in to see this image.]
U ovom tanku stoji moja hrana
I onda ja ovako ručam
A ova crna teta me posli rucka okupa i cuva me da me niko ne odnese od moje mame
A moja mama ce imat dovoljno hrane za mene zahvaljujuci i dobrim ljudima i sa ovog foruma koji su omogucili da moja mama ima hrane za mene i za jos moje braće i prijatelja
U ovom tanku stoji moja hrana
I onda ja ovako ručam
A ova crna teta me posli rucka okupa i cuva me da me niko ne odnese od moje mame
A moja mama ce imat dovoljno hrane za mene zahvaljujuci i dobrim ljudima i sa ovog foruma koji su omogucili da moja mama ima hrane za mene i za jos moje braće i prijatelja
0
evo jednog ovna koji stoji nepomično pod staklenim zvonom...
a i jedne ovce koja je svoje doprinijela u istraživačke svrhe mladih veterinara...
a i jedne ovce koja je svoje doprinijela u istraživačke svrhe mladih veterinara...
Evo kako kod mene završe zločeste ovce... :mrgreen:
Na slici se dobro vidi kako iz vimena curi mlijeko.A i dobro vime je imala,eksterijerno jedna od najboljih ovaca u stadu.Ne mogu ju prežalit,ali nije bilo druge.Nisam takav da ju prodam,kao muda pod bubrege...Radi se o tome da nije dala sisat janjadi,ovo je bilo treće i zadnje janjenje..
Jedni od onih najmlađih...
I jedna crna 'ovca',hehe..
Na slici se dobro vidi kako iz vimena curi mlijeko.A i dobro vime je imala,eksterijerno jedna od najboljih ovaca u stadu.Ne mogu ju prežalit,ali nije bilo druge.Nisam takav da ju prodam,kao muda pod bubrege...Radi se o tome da nije dala sisat janjadi,ovo je bilo treće i zadnje janjenje..
Jedni od onih najmlađih...
I jedna crna 'ovca',hehe..
Koliko ti je teška ova crna? Pretpostavljam da njezino meso nebi imalo mirisa
Zvonimir- Broj postova : 2509
Registriran : 14.03.2008
10
Abrkili meštre vratija si me u vrime kad su moji držali ovce tako je nekad i kod mene bilo dida je uvijek smakinjao onu koja nije tila u suru . Neznam imaš li u stadu one opičene koje hoće i opičit u stražnjicu da obrane svoje mlado takvi sam se uvijek bojao
O.P.G. Kovač- Broj postova : 155
Registriran : 16.08.2008
1
Ja iz osobnog iskustva znam da je najgore kad te opiči ovan (mislim, sa glavom). Imao sam jednog ratobornog ranije, taj je jedva čekao da me vidi i susjedi su odmah imali priliku gledati meč, kakav Filipović.
diabolik- Broj postova : 54
Zanimanje : sviram, najradije svatove
Registriran : 13.11.2008
0
nemam takvih ludih ovaca,pošto sam svakodnevno među njima,i ne samo ja,pa su navikli na društvo,hehe...
a što se ovnova tiče,i sam sam bježao dok sam bio manji,sad sam postao velik i hrabar pa ne bježim,prije ovan pobjegne,hehe...ovaj kojeg imam trenutno uvijek kad uđem u ovčaru među njih,dođe za svaki slučaj,ali neće napast ako mu ne diram ovce.inače onako malo upozori.
@diabolik:dobrodošao! kako vidim i ti se bavi ovčarstvom?kakve ovce imaš?
a što se ovnova tiče,i sam sam bježao dok sam bio manji,sad sam postao velik i hrabar pa ne bježim,prije ovan pobjegne,hehe...ovaj kojeg imam trenutno uvijek kad uđem u ovčaru među njih,dođe za svaki slučaj,ali neće napast ako mu ne diram ovce.inače onako malo upozori.
@diabolik:dobrodošao! kako vidim i ti se bavi ovčarstvom?kakve ovce imaš?
Nisam ja neki veliki ovčar, imam stado od 15 - 16 ovaca već nekoliko godina. Volim reći da su pretežno slovenske pasmine (solčevske, to je valjda ispravnije, a ono prvo nije ni popularno posljednjih dana), iako su to zapravo domaće ovce, čiste bilogorke.
Vidim da je na forumu popularno stavljati fotke, pa ću slijedećih dana malo to poslikati. Inače, ja sam već stari konj, ali sam friški poljoprivrednik u slobodno vrijeme kojeg baš i nemam previše.
Vidim da je na forumu popularno stavljati fotke, pa ću slijedećih dana malo to poslikati. Inače, ja sam već stari konj, ali sam friški poljoprivrednik u slobodno vrijeme kojeg baš i nemam previše.
0
diabolik je napisao/la:Nisam ja neki veliki ovčar, imam stado od 15 - 16 ovaca već nekoliko godina. Volim reći da su pretežno slovenske pasmine (solčevske, to je valjda ispravnije, a ono prvo nije ni popularno posljednjih dana), iako su to zapravo domaće ovce, čiste bilogorke.
Morao sam se nasmijati. 15.16 ovaca i nije malo.
Gost- Gost
ma da, nije kad trebaš osigurati sijeno i očistiti tor, ali kad bi htio zaraditi ne možeš računati na ništa ozbiljnije.
0
obaveze i zarada ti ne rastu proporcionalno,znaći ako imaš 15,ne bi imao puno više posla da imaš 25,a zarada bi bila ipak nešto veča.a jel ti to zanimanje šta imaš na slici?
dado 1- Broj postova : 97
God : 52
Zanimanje : vatrogasac-vozač
Registriran : 11.11.2008
0
dado 1 je napisao/la:obaveze i zarada ti ne rastu proporcionalno,znaći ako imaš 15,ne bi imao puno više posla da imaš 25,a zarada bi bila ipak nešto veča.a jel ti to zanimanje šta imaš na slici?
Radim nešto slično u državnoj upravi, poljoprivreda je hobi, ali sam ipak registrirao OPG da ipak osjetim neku korist od toga. Malo sam i ograničen sa zemljištem i prostorom, mislim da bih imao problema da povećam stado. Ogradio sam nekih 3/4 rali u pašnjak sa tri pregona, tor nije prevelik ali sam zadovoljan na način kako sam riješio način hranjenja (jasle za sijeno i kopanje za žito). :swacko:
0
@ diabolik dobro dosa na forum medju nas ovcare i kozare. Tu smo da razmijenimo iskustva i pomognemo jedni drugima.
Sta se tice agresivnosti ovna imao sam ja jednoga koji mi je na rog nabio mlado janje i tako ga je nosa dok ja nisam dosa. Ali brzo mu je dosao kraj.
Inace za vasu informaciju rogati ovnovi mogu bit agresivni i iz razloga sta im se crv uvuce u rog i tamo "arbajtuje" a to blago strasno boli. Ima tome lijeka. Terapija Monilom cuda cini. Inace i bezrogi ovnovi znaju bit vrlo agresivni narocito kad se ovce tjeraju(mrcu). I njih Monil umiri tako da virujte mi samo in je ovca onda na pameti i to lagano sve kao da nece...A u krajnjem slucaju treba imat i grancicu nekog sitnog lisnatog grma uza se pa kad ga opletes 2 puta po gubici i to bas po nosu nece vise ni blizu
Sta se tice agresivnosti ovna imao sam ja jednoga koji mi je na rog nabio mlado janje i tako ga je nosa dok ja nisam dosa. Ali brzo mu je dosao kraj.
Inace za vasu informaciju rogati ovnovi mogu bit agresivni i iz razloga sta im se crv uvuce u rog i tamo "arbajtuje" a to blago strasno boli. Ima tome lijeka. Terapija Monilom cuda cini. Inace i bezrogi ovnovi znaju bit vrlo agresivni narocito kad se ovce tjeraju(mrcu). I njih Monil umiri tako da virujte mi samo in je ovca onda na pameti i to lagano sve kao da nece...A u krajnjem slucaju treba imat i grancicu nekog sitnog lisnatog grma uza se pa kad ga opletes 2 puta po gubici i to bas po nosu nece vise ni blizu
0
Brundalo , a jes li ti imao u svom stadu slučajeva vrtoglavih ovaca , i imašli u stadu ovnova vilaša .
1
Prijatelju kakav je to ovan vilas? jel to ima rogove ka ovaj abrkilijev sa slike istina pokojni ali... he he.O.P.G. Kovač je napisao/la:Brundalo , a jes li ti imao u svom stadu slučajeva vrtoglavih ovaca , i imašli u stadu ovnova vilaša .
I drugo pitanje vrtoglave ovce ne razumin... Objasni malo bolje molin te
0
Ovako : Ovan vilaš se kod nas zvao ovan kojem se rogove od samog početka spoje sa žicom pri samom korijenu roga i onda ta ista žica se uvrće svaki tijedan na sredini ,tako da pri izrastanju rogove same usmijerava ,ispravlja, tako da se dobiju ravni rogovi prema gore ali uvrnute oko svoje ose .a što se tiče vrtoglave ovce to je mislim vrsta bolesti kad ovca dobije neku vrstu napada i samo se vrti oko sebe sa podignutom glavov u zrak , i još nešto ovan je bio dika stada i nosio je zvono . Neznam dali sam uspio pojasnit ali eto .
1
Jesi prijatelju sad san naucija sta je ovan vilas i da ti kazem postoji takva vrsta ovaca kojoj rogovi tako rastu. Ima je u Backoj, Banatu i Madjarskoj te nesto u Rumunjskoj. Zove se vitoroga a madjari je zovu Račka. Spada u grupu pramenki. Kad mi proradi skener objavit cu i slike.O.P.G. Kovač je napisao/la:Ovako : Ovan vilaš se kod nas zvao ovan kojem se rogove od samog početka spoje sa žicom pri samom korijenu roga i onda ta ista žica se uvrće svaki tijedan na sredini ,tako da pri izrastanju rogove same usmijerava ,ispravlja, tako da se dobiju ravni rogovi prema gore ali uvrnute oko svoje ose .a što se tiče vrtoglave ovce to je mislim vrsta bolesti kad ovca dobije neku vrstu napada i samo se vrti oko sebe sa podignutom glavov u zrak , neznam dali sam uspio pojasniti .
Sta se tice te vrticavosti iman i neki clanak o tome negdi pa cu ga objavit. Inace te bolesti u mene nema(zasad.. fala bogu). Nego reci mi ako znas kakvi su simptomi te bolesti
0
Koliko se ja sijećam dok sam ja čuvao ovce prije nekih 20god, nije bilo baš puno slučajeva u stadu inače stado je uvijek brojilo nekih 120 kom, tako da je to bilo onako zanemarivo , ali mi je ostalo u sijećanju zbog toga što bi iznenada dobila napad i nebi se moglo primjetiti prije samog napada , i to mi je bilo onako zanimljivo za promatrat , bilo mi je žao same živine ali znaš kako je dosadno cijeli dan čuvati ovce i to još u divljini , pa mi je to bilio kao neka vrst prestavebrundalo je napisao/la:Jesi prijatelju sad san naucija sta je ovan vilas i da ti kazem postoji takva vrsta ovaca kojoj rogovi tako rastu. Ima je u Backoj, Banatu i Madjarskoj te nesto u Rumunjskoj. Zove se vitoroga a madjari je zovu Račka. Spada u grupu pramenki. Kad mi proradi skener objavit cu i slike.O.P.G. Kovač je napisao/la:Ovako : Ovan vilaš se kod nas zvao ovan kojem se rogove od samog početka spoje sa žicom pri samom korijenu roga i onda ta ista žica se uvrće svaki tijedan na sredini ,tako da pri izrastanju rogove same usmijerava ,ispravlja, tako da se dobiju ravni rogovi prema gore ali uvrnute oko svoje ose .a što se tiče vrtoglave ovce to je mislim vrsta bolesti kad ovca dobije neku vrstu napada i samo se vrti oko sebe sa podignutom glavov u zrak , neznam dali sam uspio pojasniti .
Sta se tice te vrticavosti iman i neki clanak o tome negdi pa cu ga objavit. Inace te bolesti u mene nema(zasad.. fala bogu). Nego reci mi ako znas kakvi su simptomi te bolesti
1
Znaci pravi ringispil he he
0
udri jače!
brundalo je napisao/la:@ Inace za vasu informaciju rogati ovnovi mogu bit agresivni i iz razloga sta im se crv uvuce u rog i tamo "arbajtuje" a to blago strasno boli. Ima tome lijeka. Terapija Monilom cuda cini. Inace i bezrogi ovnovi znaju bit vrlo agresivni narocito kad se ovce tjeraju(mrcu). I njih Monil umiri tako da virujte mi samo in je ovca onda na pameti i to lagano sve kao da nece...A u krajnjem slucaju treba imat i grancicu nekog sitnog lisnatog grma uza se pa kad ga opletes 2 puta po gubici i to bas po nosu nece vise ni blizu
Nemam rogatog ovna, ali onaj prethodni je bio agresivan bez obzira tjeraju li se ovce ili ne. Ja ga nisam tako odgojio i izbjegavao sam tuču, ali sam probao sve da ga odučim od tučnjave, tukao sam ga i po njuški, trljao po njuški sa blatom i svačime, ali nikako ga nisam uspio pripitomiti. Na kraju sam ga prodao i riješio problem. Ovaj trenutni nije agresivan, ali nikad mu ne okrećem leđa i ne ulazim praznih ruku u tor. Koliko dugo upoće ostavljate ovna u stadu?
0
Stranica 5 / 28. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16 ... 28
Stranica 5 / 28.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.