AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Uvoz traktora
Stranica 8 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Uvoz traktora
Onda ce ti jeftinu cijenu pojest trosak puta da pogledas stroj i da dovezes Javi kad uvezes prvi koja je procedura jer niko me zna, ukljucujuc carinike koji bi morali znat.
SteveO- Broj postova : 1673
Registriran : 28.08.2009
39
jbg na prevoz racunam, al necu ic po 1 stvar a mozda i podjelim trosak sa nekim, kombi+prikolica moze se svasta dovest a nije neka cijena velika po danu +gorivo, treba se jos raspitat
pdv se ne plaća, ali se knjiži...za detalje upitati knjigovođu
za registraciju će i dalje biti potrebna potvrda o homologaciji
za registraciju će i dalje biti potrebna potvrda o homologaciji
susjed ima kamione i kaze da sad samo staje na utovaru,na granici pokazuje vozac osobnu i staje na istovaru... znaci nema vise carine tako da bi npr.kosu ili sl.mogo dofurat bez problema ...
marko kt- Broj postova : 520
Registriran : 21.12.2009
10
Ako van Hrvatske platiš PDV, ne možeš ga knjižit kao ulazni PDV, koji ti se vrati, nego ga možeš slobodno otpisat.
Ne znam, zašto jedna te ista pitanja, kad se sve napiše.
SteveO: ko i zašto bi trebao određivat iznos? Ti misliš da kupiš nešto vani, pa ti neko tvrdi, da si skuplje platio?
Ne znam, zašto jedna te ista pitanja, kad se sve napiše.
SteveO: ko i zašto bi trebao određivat iznos? Ti misliš da kupiš nešto vani, pa ti neko tvrdi, da si skuplje platio?
Ok, de mi objasni kako ide procedura sad kad kupim nesta vani i platim neto vani ? Dam mu svoj porezni broj i dovezem kuci. Sta sa PDVom ? Jel placam nas ili ga samo prebijam u knjigama sa naplacenom fakturom ? Strani PDV mozes prebit/otpisat ili zaboravit ?
Pa mislim prije je carina dizala procjenu da vise platis PDVa ako pokazes nerealan racun. Sta sad ako ja dogovorim da racun bude duplo manji jer pola dam u kesu ? Ti si koliko znam u Slo pa znas kako se radi to al mi nemamo pojma, pretpostavljamo, pa ako mos napisat detaljnu priceduru za uvoz stroja u par recenica. Jer mi nismo radili bez carine. Posto kad kupim ovdje platim PDV, e sad ne znam sta kad vani platim neto, znaci nije isto kao u domacem prometu a ne znam tocno kako je
Pa mislim prije je carina dizala procjenu da vise platis PDVa ako pokazes nerealan racun. Sta sad ako ja dogovorim da racun bude duplo manji jer pola dam u kesu ? Ti si koliko znam u Slo pa znas kako se radi to al mi nemamo pojma, pretpostavljamo, pa ako mos napisat detaljnu priceduru za uvoz stroja u par recenica. Jer mi nismo radili bez carine. Posto kad kupim ovdje platim PDV, e sad ne znam sta kad vani platim neto, znaci nije isto kao u domacem prometu a ne znam tocno kako je
39
To od 1.7. više nije uvoz.
Kad nađeš stroj, koji ti odgovara, probaš u direktnim pregovorima još koji euro da mu 'skineš'.
Daš prodavaču tvoj poreski broj. Mislim, da možeš računat da taj korak može u prvom periodu potrajat koji dan duže. Prodavać mora da bude siguran u tvoj status. Jer ako ga nađu, da je prodao bez poreza nekom neovlaštenom, taj porez naplate njemu,iako ga nije ni naplatio, ni primio!
Dobiješ račun bez PDV, koji ideš platit na banku, odnosno možeš i internetom, ak ima to opciju tvoja banka.
Prilikom knjiženja ti si iznos PDV za taj priključak staviš u prijavu za samoopoirezovanje. A u istom izvještaju taj isti iznos staviš u plaćeni PDV, tako de se međusobno ponište.
Može se desiti, da kupiš neku robu, za koju po Hr propisu nemaš pravo odbijanja PDV. U tom slučaju moraš platit taj PDV po izvještaju, ali u Hrvatskoj.
To je za poslovne učesnike. Pošto moraš da 'pravdaš' trošak, ne muljaš sa papirima.
A kad uzimaš za privat, u zavisnosti od prodavaća, imaš bezbroj opcija...
Kad nađeš stroj, koji ti odgovara, probaš u direktnim pregovorima još koji euro da mu 'skineš'.
Daš prodavaču tvoj poreski broj. Mislim, da možeš računat da taj korak može u prvom periodu potrajat koji dan duže. Prodavać mora da bude siguran u tvoj status. Jer ako ga nađu, da je prodao bez poreza nekom neovlaštenom, taj porez naplate njemu,iako ga nije ni naplatio, ni primio!
Dobiješ račun bez PDV, koji ideš platit na banku, odnosno možeš i internetom, ak ima to opciju tvoja banka.
Prilikom knjiženja ti si iznos PDV za taj priključak staviš u prijavu za samoopoirezovanje. A u istom izvještaju taj isti iznos staviš u plaćeni PDV, tako de se međusobno ponište.
Može se desiti, da kupiš neku robu, za koju po Hr propisu nemaš pravo odbijanja PDV. U tom slučaju moraš platit taj PDV po izvještaju, ali u Hrvatskoj.
To je za poslovne učesnike. Pošto moraš da 'pravdaš' trošak, ne muljaš sa papirima.
A kad uzimaš za privat, u zavisnosti od prodavaća, imaš bezbroj opcija...
tine dobro si ti to objasnio ali moram priznat da ja jos to ne kuzim djeluje mi to komplicirano, platim bez pdva a svejedno ga knjižim? kad ce to ovi nasi sve skuzit potrjata ce to sve koliko mi se cini a bas sam si naso dobru prikolicu
Ti si PDV knjižiš u plus i u minus.
Znači, pošto si kupio bez PDV, dužan si sam sebe da oporezuješ, prijaviš i platiš taj porez.
U istom ti je to i ulazni PDV, pa je krajni rezultat tog posla 0,00 za plačanje/dobivanje povrata PDV.
Još sam zaboravio napomenuti, da je postupak više kompliciran kad se radi o kupnji bez PDV, a plačanje je u gotovini. Tu u zavisnosti od države traži se da imaš sobom originalne PDV papire, a ako je nositelj neko od roditelja, mora da buda ta osoba prisutna, pošto kopiraju dokumente...
Znači, pošto si kupio bez PDV, dužan si sam sebe da oporezuješ, prijaviš i platiš taj porez.
U istom ti je to i ulazni PDV, pa je krajni rezultat tog posla 0,00 za plačanje/dobivanje povrata PDV.
Još sam zaboravio napomenuti, da je postupak više kompliciran kad se radi o kupnji bez PDV, a plačanje je u gotovini. Tu u zavisnosti od države traži se da imaš sobom originalne PDV papire, a ako je nositelj neko od roditelja, mora da buda ta osoba prisutna, pošto kopiraju dokumente...
Aha. A jel moram platit PDV u roku 10 dana ili ga samo knjizim pa umanjim PDV kad naplatim neku robu ? Jer dosad sam moro platit PDV u roku X dana a sad sam shvatio da ga moram samo proknjizit al necu dobit uplatnicu na ime PDVa da platim ?
Jer ako ga moram platit onda je sve ostalo identicno, samo ce mi knjigovođa napravit racun za PDV a ne spediter.
Jer ako ga moram platit onda je sve ostalo identicno, samo ce mi knjigovođa napravit racun za PDV a ne spediter.
39
baš me zanima kako će tako nešto moj knjigovođa odradit
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
Ma samo prvi puta da odradi onda je lako al ovako nema niko pojma.
39
tine jel se kod švabe može platiti u kešu ili obavezno preko računa ako kupujem npr. traktor(veći iznos)tine je napisao/la:Ti si PDV knjižiš u plus i u minus.
DF 95- Broj postova : 569
God : 51
Zanimanje : ratar
Registriran : 12.04.2010
23
ima neki EU zakon o porijeklu (pranju ili takonešt) novca pa pazit jako na to, zato je bolje sve preko računa
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
Što se tiče plaćanja u kešu i slično, to je uvijek 'kako se dvojica dogovore', a naravno potrebno je i nekakvo povjerenje. Što se tiče samoobračunavanja pdv-a, Tine valda bolje zna, ali koliko sam shvatio iz najave carinskih propisa kod uvoza rabljenih vozila pdv se plaća u zemlji gdje si auto kupio i onda ti se taj pdv unosi kao da si ga platio u matičnoj državi (valda). Zakon o pdv-u tek je stupio na snagu, to jest izmjene koje su donesene radi ulaska u EU, ali što u njemu piše treba dobro proučiti i pustiti neka se stvari malo uhodaju neko vrijeme.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Misliš da se doveze sa strojem doma? Vjerovatno bi to išlo, ako si u zakonskim okvirima i poznaš sporedne puteve i ceste cijelom trasom. Ali mislim da ti se izdaleka traktor ne bi isplatilo voziti. Ipak je kamionski (zbirni) prijevoz jeftiniji na duge ture. Sa kombajnom je malo drugačija priča, jer ako zahtjeva prijevoz na labudici onda je to nešto skuplje, ali vjerovatno poseban prijevoz u EU je jeftiniji nego što je bio kod nas. Veća je ponuda prijevoznika.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
pa ak nije daleko i ak je dobar traktor zasto ne 500km se predje sa za jedan dan i jos moze povest neki stroj, povuc prikolicu...
recimo npr ti kupujes traktor ja prikolicu podjelimo trosak dogovrimo ko ce vozit i bilo bi daleko jeftinije nego slat šleper po te 2 stvari a jos u prikolicu natovarit sijačicu ili plug
recimo npr ti kupujes traktor ja prikolicu podjelimo trosak dogovrimo ko ce vozit i bilo bi daleko jeftinije nego slat šleper po te 2 stvari a jos u prikolicu natovarit sijačicu ili plug
Malo si premabrijan na uvoz nakon 01.07, racunaj da je sve ostalo isto glede troska . Svi smo u OPGu i svi moramo placat PDV, samo ne moras cekat na granici i na carini.
39
šta se mrčite na pdv, pa on i je i do sad za nas bio neutralna stavka i tako ostaje, plus pri kupovini u eu...samo je problemčić koliko će nam trebati dok se uštosimo
nema veze ako s eplaca pdv al trebali bi imat povrat pa i do sad smo imali povrat pdv-a ako nesto kupimo vani zasto sad nebi imali
znaci imamo pravo na odbitak pdv i dalje kako sam skuzio pa to je sve ok
stevo kako isto do sad te jebo ko je di stigo te špedicije te papira more sad ce ipak bit jednostavnije nesto kupit odes platis koliko kosta sa pdv napravis ugovor i vozis kuci isto kao da kupujes kod nas samo sto je dalje
stevo kako isto do sad te jebo ko je di stigo te špedicije te papira more sad ce ipak bit jednostavnije nesto kupit odes platis koliko kosta sa pdv napravis ugovor i vozis kuci isto kao da kupujes kod nas samo sto je dalje
Mislim da je u nekoj emisiji na TV bilo rijeći da će za vozila (uklj. i traktore) te još neke artikle biti važeći hrvatski PDV. Dakle oni koji nisu u sustavu PDV-a u nekoj drugoj zemlji EU kupe vozilo i plate cijenu s PDV-om te države, ali su u hrvatskoj dužni prijaviti kupnju i platiti razliku PDV-a.
Ako nisam dobro razumio, molim da me se ispravi ako netko zna kakav je postupak za one koji nisu u sustavu PDV-a.
Ako nisam dobro razumio, molim da me se ispravi ako netko zna kakav je postupak za one koji nisu u sustavu PDV-a.
iwanho- Broj postova : 450
Registriran : 14.12.2008
12
Stranica 8 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Similar topics
» uvoz automobila
» Uvoz kombajna iz EU U Hrvatsku
» Uvoz rabljenog auta iz njemacke u rh-pomoc
» procijena traktora
» Modeli traktora
» Uvoz kombajna iz EU U Hrvatsku
» Uvoz rabljenog auta iz njemacke u rh-pomoc