AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Preporuka zimskih guma!
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Preporuka zimskih guma!
A kaj bi z njima?abrkili je napisao/la:šteta što su čavlarice zabranjene...
Dečki, mislim da sam ja na forumu vjerojatno jedan od onih koji rade najviše km godišnje (>50t), pola po lokalnim cestama (uključivo puteve i makadam), a pola ZG i autoceste.
Do sad sam vozil (zimske) Savu Eskimo ili neku njezinu baku (ne sjećam se više), Michelin Alpin, Dunlop SP WinterSport M3, GY UltraGrip 6, te zadnja 2 seta su Pirelli SottoZero.
Osobno, najviše me se dojmila spomenuta SP WinterSport, a moram reći da sam iznenađen držanjem ovog Pirelli-ja, pogotovo jer ima asimetrični profil. Na poledici (u zavoju) se gotovo ne osjeti da nema gripa , već se jedino vidi kad se oštro zakoči da je dolje sklisko (pa ABS ima posla i dug je, jasno, zaustavni put. Jasno, dijelom je to i zasluga ovjesa auta.
Naravno, uvijek sam imal nove gume i mijenjal ih nakon 40-tak t km.
Lance nemam (ni u prtljažniku), i nisu mi ni trebali.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
Zvonimir je napisao/la:A kaj bi z njima?
v gorice, ribiciju , krivine itd. , zvonko i ja sam svasta probal ali voznja z njima po utabanom snjegu je prva liga, nek slucajno zapadnes u nekakvu grabicu one tak dugo vrte dok ne strgaju led do zemlje i onda krenu i nema vise stajanja samo velim na suhom asfaltu je osjecaj ko da se vozis v nekakvom gusjenicaru
Ma znam Branko, no mislim da pri nama nema neke velike potrebe za njima. BTW, imam negdje doma jedan par 6.50-13 na felgama of Juga
10
prije godinu i pol na obuci u finskoj smo na rent a caru dobili čavlarice..abrkili je napisao/la:šteta što su čavlarice zabranjene...
nikad prije ja to nisam niti vidio a kamoli vozio.. ah ti bokca koji je užitak bilo to voziti po snježnim cestama..
a tek taj auto, kad bi bila predavanja vezana uz mehaniku lijepo bih se iskrao van i u auto pa kroz šumu.. milina...
Dunlop Wintersport M3 sam i ja uvijek koristio na svojim autima..Zvonimir je napisao/la:
Do sad sam vozil (zimske) Savu Eskimo ili neku njezinu baku (ne sjećam se više), Michelin Alpin, Dunlop SP WinterSport M3, GY UltraGrip 6, te zadnja 2 seta su Pirelli SottoZero.
Osobno, najviše me se dojmila spomenuta SP WinterSport, a moram reći da sam iznenađen držanjem ovog Pirelli-ja, pogotovo jer ima asimetrični profil. Na poledici (u zavoju) se gotovo ne osjeti da nema gripa , već se jedino vidi kad se oštro zakoči da je dolje sklisko (pa ABS ima posla i dug je, jasno, zaustavni put. Jasno, dijelom je to i zasluga ovjesa auta.
Naravno, uvijek sam imal nove gume i mijenjal ih nakon 40-tak t km.
Lance nemam (ni u prtljažniku), i nisu mi ni trebali.
ove zime sam malo kasnio sa promjenom pa ih u unikomercu više nisu imali, onda sam uzeo bridgestone s kojim se trenutno vozim..
jedine Pirelli gume na jednom od auta su bile P7 (mislim da se tako zovu) koje su došle po difoltu na Altei..
smeća od guma, promijenio sam ih nakon 15k km..
Dunlop mi se pokazao najboljim i kupujem samo Dunlop gume ako ih uspijem uloviti..
na ovoj 6-ici su došle dunlop gume, 41k km sam prošao sa njima i onda stavio ove zimske..
na proljeće opet ide Dunlop..
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
Picek je napisao/la:jedine Pirelli gume na jednom od auta su bile P7 (mislim da se tako zovu) koje su došle po difoltu na Altei..
smeća od guma, promijenio sam ih nakon 15k km..
znas i sam da proizvodjaci ne stavljaju najbolje pa cak vecina ni srednje modele nego najjeftinije od poznatog proizvodjaca, isti slucaj je biokod mene s goodyear GT2.
pa nisam baš siguran da su to najjeftinije, kad sam jednu probio novu sam platio 1800-injak kunića..branko je napisao/la:
znas i sam da proizvodjaci ne stavljaju najbolje pa cak vecina ni srednje modele nego najjeftinije od poznatog proizvodjaca, isti slucaj je biokod mene s goodyear GT2.
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
imam 205/557 R16 ljetne ,koje najmanjih dimenzija mogu staviti zimske na istu felgu i koja marka Sava odmah isključena iz odabira
Gost- Gost
zvona, da nije 205/55 , da nisi slučajno 7 ubacio viška...
mislim da bi ti bilo najbolje staviti tu dimenziju koju imaš...možda jedino da uzmeš malo višu gumu... 65 možda...ima dosta snijega pa da ti kakav branik na autu ne bi nadrapao....
koliko love si spreman dati za takvu zimsku gumu
mislim da bi ti bilo najbolje staviti tu dimenziju koju imaš...možda jedino da uzmeš malo višu gumu... 65 možda...ima dosta snijega pa da ti kakav branik na autu ne bi nadrapao....
roko je napisao/la:zvona, da nije 205/55 , da nisi slučajno 7 ubacio viška...
je je 55 nije 557 ma roko neznam iskreno neda mi se dati cjelu plaču za sve 4 gume.recimo neka srednja solucija .Zar nemogu iči uže ipak su uže i jeftinije nego baš 205
Gost- Gost
Oprosti na otvorenosti ali o tome si trebao razmišljati kada si kupovao auto .zvona je napisao/la:roko je napisao/la:zvona, da nije 205/55 , da nisi slučajno 7 ubacio viška...
je je 55 nije 557 ma roko neznam iskreno neda mi se dati cjelu plaču za sve 4 gume.recimo neka srednja solucija .Zar nemogu iči uže ipak su uže i jeftinije nego baš 205
Kako bi sada stavio uže gume nego ih VW preporučuje samo zato jer su ti nove skupe ?
Zar to nebi značilo odlazak na atest , novu prometnu sa upisanim novim dimenzijama guma ... ?
Gume bi mogao zamijeniti sa dimenzijom 195/60 R 16 a koliko ti to ostavlja kuna u džepu - ne znam .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
Pogledaj u knjižici uputstva za auto koje sve dimenzije guma su podržane. Možda ide čak i 15". Ako ide, kupi čelične felge i postavi najuže gume koje idu. Atest ti zato neće trebati, ako su gume koje imaš navedene u tehničkim podacima u Uputstvu.pingo je napisao/la:Gume bi mogao zamijeniti sa dimenzijom 195/60 R 16 a koliko ti to ostavlja kuna u džepu - ne znam .
10
Ma ako može jeftinije proči zašto ne, ali mislio sam da uže bolje idu kroz snjeg od širih guma a i na ledu stabilnije od širih .Ako nemože niša drugo onda čemo staviti i 205.Nečemo onda kukati.samo sam tražio savjet i preporuku
Gost- Gost
Zvonimir je napisao/la:Pogledaj u knjižici uputstva za auto koje sve dimenzije guma su podržane. Možda ide čak i 15". Ako ide, kupi čelične felge i postavi najuže gume koje idu. Atest ti zato neće trebati, ako su gume koje imaš navedene u tehničkim podacima u Uputstvu.pingo je napisao/la:Gume bi mogao zamijeniti sa dimenzijom 195/60 R 16 a koliko ti to ostavlja kuna u džepu - ne znam .
tako je, atest neće trebati samo se prometna odnese u stanicu za teh.pregled i upišu se dimenzije guma
Mr. Nustemburg- Broj postova : 943
15
ma imaš dozvoljeno odstupanje u 10% ,bar mi je tako rekao čovjek u stanici za pregled vozila.
znači da bi mogao staviti i 215 gumu i neće te nitko zezati....
mislim da bi ti 15" flega i 195/60 guma spustile auto za nekih par cm...to nije puno ali kad ga opteretiš.... čudo živo. kažem zbog zime i smrznutog snijega.
mislim da ti je pingo dobru dimenziju napisao...kupiš ih sad i miran si 2-3 sezone, ako ne i duže.
znači da bi mogao staviti i 215 gumu i neće te nitko zezati....
mislim da bi ti 15" flega i 195/60 guma spustile auto za nekih par cm...to nije puno ali kad ga opteretiš.... čudo živo. kažem zbog zime i smrznutog snijega.
mislim da ti je pingo dobru dimenziju napisao...kupiš ih sad i miran si 2-3 sezone, ako ne i duže.
Što se tiće dimenzije koje je pingo napisao mislim da te nisu ništa jeftinije od 205/55-16 jer 195/60 16nije baš standardna dimenzija,i obično su čak i skuplje od neke standardne dimenzije,a ako staviš 195/65-15 ništa ti neće biti auto niži od 205/55-16,odnosno biti će niži 1 cm što je zanemarivo,pitanje je da li se isplati kupovati čelićne felge i stavit jeftinije gume ili odmah kupit skuplje gume od 16"i premontirati....
vinogradar- Broj postova : 457
God : 42
Zanimanje : Vatrogasac.....vinogradarstvo i vinarstvo
Registriran : 10.03.2008
3
Zvona...trebaš staviti čelične 15colne 195/65 gume...apsolutno najbolja i najjeftinija opcija za tebe tj. tvoj automobil, jedini bi ti problem eventualno predstavljala cijena čelične felge sa 5x112 rupama koja je sigurno 200 kuna polovna......a recimo savina s3 je sve samo ne dobra niskoprofilna zimska guma kad govorimo o profilima 55 u odnosu na 65 a i razlika u cijeni je 100-tinjak kuna
Sad vidjeh da ti na svojoj jetti imaš ratkape na čeličnim 16-sticama...onda mećni alpinke 205/55 gume a naproljeće riješi nekakve felge i stavi te ljetne na njih...
Sad vidjeh da ti na svojoj jetti imaš ratkape na čeličnim 16-sticama...onda mećni alpinke 205/55 gume a naproljeće riješi nekakve felge i stavi te ljetne na njih...
Zadnja promjena: Krx; 12/1/2009, 17:31; ukupno mijenjano 2 put/a.
Krx- Broj postova : 1196
11
@Krx
Ako mora kupovati nove felge onda kratkoročno ne štedi a to mu je sada prioritet . Ušteda je vidljiva tek nakon par godina kada ponovo bude kupovao nove gume . Sada štedi jedino ako kupi malo užu gumu i stavi na felgu koju ima . Isto tako ne znam da li bi mogla ići 185 guma na njegovu 205 felgu da uštedi još koju kunu ? Mislim da ne , ha ?
Ako mora kupovati nove felge onda kratkoročno ne štedi a to mu je sada prioritet . Ušteda je vidljiva tek nakon par godina kada ponovo bude kupovao nove gume . Sada štedi jedino ako kupi malo užu gumu i stavi na felgu koju ima . Isto tako ne znam da li bi mogla ići 185 guma na njegovu 205 felgu da uštedi još koju kunu ? Mislim da ne , ha ?
3
Pingo...o tome se i radi, nemože staviti gumu užeg profila od 205 na 16colnu felgu....i kratkoročno i dugoročno bi mu bilo najbolje bilo da nove gume metne na 15 coli felge najviše što bi mu baš tvoja spomenuta 185 guma bila, usudio bih se reći i 30% bolja zimska guma od 205 širine...ranije sam spomenuo da je po meni glupost također gledati na niski profil jer tu također nedolazi do pravog efekta, znači guma mora biti visokog profila...naravno sve to ako govorimo o osobnom automobilu tipa njegovog...nije to nikakva pamet...sa takovom pravom zimskom gumom može da leti kao po suhom...za sve osim zadnju tvrdnju dajem garanciju
11
Ok hvala na svemu.bi danas kod vulkanizera i pito sam ga dali na moju felgu može iči nešto uže od 205/55/16 odgovor Ne,samo ako promjenim felgu onda može.E sada neču kupovati druge čelične felge kad imam ove i ništa onda mora 205. Porazgovaro sam malo o markama guma i preporučio mi Savu za nekih 700+kn kaže odlična guma.što da radim,vaše mišljenje
Gost- Gost
@zvona
Čudno , bio sam uvjeren da bi na istu felgu išla 195 guma umjesto tvoje 205 .
Valjda vulkanizeri znaju šta govore . Kako sam na Astri ( dakle auto sličnih gabarita kao i tvoj ) imao prije Savine Eskimo S2 a sada imam S3 gume mogu ih preporučiti jer su stvrno dobre zimske gume . Ljetna guma mi je neki jeftilen Nokian ali isto kvalitetna guma .
Čudno , bio sam uvjeren da bi na istu felgu išla 195 guma umjesto tvoje 205 .
Valjda vulkanizeri znaju šta govore . Kako sam na Astri ( dakle auto sličnih gabarita kao i tvoj ) imao prije Savine Eskimo S2 a sada imam S3 gume mogu ih preporučiti jer su stvrno dobre zimske gume . Ljetna guma mi je neki jeftilen Nokian ali isto kvalitetna guma .
3
Nokian ti nije jeftilen (možda je po cijeni), već jaako dobra ljetna guma. Naročito po mokrom (bar je meni bila NRHI).pingo je napisao/la:... Ljetna guma mi je neki jeftilen Nokian ali isto kvalitetna guma .
10
Da po cijeni sam mislio jer kupio sam ju za jako malu lovu i mislim da se tako zove , NRHI ... a kažem dobra guma .Zvonimir je napisao/la:Nokian ti nije jeftilen (možda je po cijeni), već jaako dobra ljetna guma. Naročito po mokrom (bar je meni bila NRHI).pingo je napisao/la:... Ljetna guma mi je neki jeftilen Nokian ali isto kvalitetna guma .
3
to sto je bila jeftina ti je ista stvar ko i sa toyom kad je ulazio na trziste, kad steknu ime onda ce dici cijenu.
pingo je napisao/la:Oprosti na otvorenosti ali o tome si trebao razmišljati kada si kupovao auto .zvona je napisao/la:roko je napisao/la:zvona, da nije 205/55 , da nisi slučajno 7 ubacio viška...
Kako bi sada stavio uže gume nego ih VW preporučuje samo zato jer su ti nove skupe ?
Zar to nebi značilo odlazak na atest , novu prometnu sa upisanim novim dimenzijama guma ... ?
LOL. Jel ga ti malo zezas s ovim za atest ili ti to ozbiljno?
Thor- Broj postova : 547
God : 41
Registriran : 13.08.2008
0
Ma gluposti...ako baš i bude bili ikakvih problema staviš njegove felge i to je to, ali neće te nitko zezati na tehničkom pogotovo vozilo tvojega godišta...više se gleda na stare krame i svakojake dječije ekzibicije....btw...brat mi radi na teh. pregledu
11
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Poljoprivredni forum :: OSTALO :: Ostalo
Stranica 2 / 5.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.