AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

No tillage,nula obrada

Stranica 3 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

No tillage,nula obrada - Page 3 Empty Re: No tillage,nula obrada

Postaj by Fidelito 21/11/2015, 15:34

ludvig_II je napisao/la:
Fidelito je napisao/la:To bi vjerovatno radilo i kod nas, ali treba probati. Što se tiče propusnosti tla, ako leži voda na nekom dijelu parcele onda tamo ni oranje ionako ne pomaže. Vjerovatno ne bi radlio na nekim super-teškim tlima ali to je više iznimka nego pravilo. Najveći problem promijeniti pristup poslu i navike (koje su stvarane generacijama). Ugalvnom kako sam rekao - trebalo bi prvo probati.

Kako se u narodu kaže jedan probo pa se usro Laughing

A što se tiče navika i pristupima  zašto ih mijenjati ako su trenutne zadovoljavajuće (ja sam zadovoljan generacijama ) Laughing  

Ako su tebi dobri načini pomoću kojih obrađuješ - i meni su.
A, za sebe, uvijek ću (barem pokušati) tražiti načine kako racionalnije obaviti posao. Ništa nije zadano unaprijed, sve je podložno preispitivanju i eventualnoj promjeni.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by ludvig_II 21/11/2015, 15:48

Fidelito je napisao/la:
ludvig_II je napisao/la:
Fidelito je napisao/la:To bi vjerovatno radilo i kod nas, ali treba probati. Što se tiče propusnosti tla, ako leži voda na nekom dijelu parcele onda tamo ni oranje ionako ne pomaže. Vjerovatno ne bi radlio na nekim super-teškim tlima ali to je više iznimka nego pravilo. Najveći problem promijeniti pristup poslu i navike (koje su stvarane generacijama). Ugalvnom kako sam rekao - trebalo bi prvo probati.

Kako se u narodu kaže jedan probo pa se usro Laughing

A što se tiče navika i pristupima  zašto ih mijenjati ako su trenutne zadovoljavajuće (ja sam zadovoljan generacijama ) Laughing  

Ako su tebi dobri načini pomoću kojih obrađuješ - i meni su.
A, za sebe, uvijek ću (barem pokušati) tražiti načine kako racionalnije obaviti posao. Ništa nije zadano unaprijed, sve je podložno preispitivanju i eventualnoj promjeni.  
Hvala ti rođo što je i tebi dobro što je i meni dobro cheers

Dobro šegu na stranu nije da ne bih volio isprobati tak neš novo samo nisam ja ni blizu toliko velik za te tvz igračke za bogate OPG-ovce Laughing ... tako da si danas takvo što ne mogu ni u mašti zamisliti imati a bogumi mi ni u javi Laughing

A to što dobiješ na racijonalnom izgubiš na visokoj cijeni stroja i višem održavanju istog ..tako da si opet na istom ili?

ludvig_II
ludvig_II

Broj postova : 685
God : 50
Zanimanje : Jebator radoznalih
Registriran : 14.10.2015
36

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 21/11/2015, 15:58

fidel ocu ti reci da ne znaci ako neko nesto radi drugacije da je to i bolje, ti sistemi postoje vec dugo pa i prije se probavalo na pikovima svašta ali nije usvojeno, recimo oni koji rade taj strip-till u americi oni ne smiju ni pomislit na npr. oranje zimske brazde dok kod nas je nemoguce obradit zemlju i proizvest nesto ako nisi uradio oranje u jesen, tako da ne treba bas sve probat, pogotovo tako skupo
deere power
deere power

Broj postova : 5206
God : 39
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 30.12.2008
78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by Zvona 21/11/2015, 16:41

deere power je napisao/la:fidel ocu ti reci da ne znaci ako neko nesto radi drugacije da je to i bolje, ti sistemi postoje vec dugo pa i prije se probavalo na pikovima svašta ali nije usvojeno, recimo oni koji rade taj strip-till u americi oni ne smiju ni pomislit na npr. oranje zimske brazde dok kod nas je nemoguce obradit zemlju i proizvest nesto ako nisi uradio oranje u jesen, tako da ne treba bas sve probat, pogotovo tako skupo

Probalo se sve i svašta po tim kombinatima.Uzalud sve,pamet i nivo na vrlo niskoj razini
Zvona
Zvona

Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 21/11/2015, 21:34

deere power je napisao/la:fidel ocu ti reci da ne znaci ako neko nesto radi drugacije da je to i bolje, ti sistemi postoje vec dugo pa i prije se probavalo na pikovima svašta ali nije usvojeno, recimo oni koji rade taj strip-till u americi oni ne smiju ni pomislit na npr. oranje zimske brazde dok kod nas je nemoguce obradit zemlju i proizvest nesto ako nisi uradio oranje u jesen, tako da ne treba bas sve probat, pogotovo tako skupo

Ima puno razloga zašto kod nas to (a i mnoge druge stvari) nije usvojeno, ali najmanje ima tehnoloških razloga. Komocija je prvi razlog, jer 'zašto mijenjati kada nam je i ovako dobro'. Istina je, jer svaka promjena zahtjeva novo, znanje, proučavanje, poneki promašaj, a sve to košta. Ali potencijalna dobit je isto tako velika, ali do nje se dolazi radom i promišljanjem. Ali ako se ne usavrašvaš i ne istražuješ nove mogućnosti - onda ti na kraju ostaje samo plakanje kada shvatiš da svi drugi proizvode jeftinije (ili više zarađuju na istoj proizvodnji), ono zarađeno akmuliraju (ne potroše odmah) i tako su nakon nekog vremena neki 'bogati' a neki malo manje 'bogati'. Slijedom toga 'bogati' svoje akumulirano bogatsvo investiraju u, na primjer, zemljište koje ovima koji su siromašniji ionako ne donosi dobit. A onda se svi čudimo kako se 'njima isplati, a nama ne'. To je logični slijed stvari, a sve proizlazi iz komocije jer se ne želi mijenjati postojeće stanje. (Za bilo kakvu promjenu uvijek je potrebno uložiti neki napor i energiju).    

Za nas u ovom konkretnom slučaju postoji jedna okolnost a to je da zarpavo ništa novog ne izmišljamo jer samo trebamo preuzeti postojeće koncepte i praksu i prenijeti ju u naše uvijete. Međutim nije dovoljno kupiti samo jedan ili više strojeva i da se samo time riješi problem, potreban je drugačiji pristup proizvodnji. A to je ono što malo tko razumije - što to znači i kako provesti. Zatim je potrebno vrijeme da se u tlu uspostavi novi režim, potrebno je promijeniti neke navike i dosadašnje proizvodne prakse. A to je direktno zadiranje u komociju ('zašto mijenjati kada nam je i ovako dobro?') a i mogućnosti pojave nekih novih problema pa i promašaja ('pa da mi se cijelo selo smije'). Mnogi autori koji se bave tom tematikom kažu da je najveći problem čovijek i njegove navike, a ne tehnologija ili priroda.

U SAD-u su itekako orali, ali kada su shvatili što im se dešava uz oranje (erozija) iznašli su druge metode obrade koji su pokazali još neke efekte. Tamo se u nekim područijima i za neke kulture još uvijek ore, ali to je postala više iznimka nego pravilo. Nema univerzalnih recepata jer uvijeti se razlikuju i uz svu postojeću praksu prilikom prijenosa tehnologije potrebno je usvojiti neko novo znanje.      

Ja mislim da je potrebno isprobavati nove tehnologije, ali to nije samo posao individualaca nego i savjetodavne službe, struke, naučnih institucija - koje bi nakon provedenih pokusa mogli dati generalne smjernice koje smjerove obrade u našim uvijetima treba istraživati i detaljnije proučavati. A kakvih sam sve profesora na svojevremeno fakultetu vidio - nije previše čudno da nam je tehnologija danas na ovim granama. No i to se mijenja, ali nema se sluha za financiranje takvih istraživanja, političarim su puna usta 'navodnajvanja i revitalizacije sela' (to je ono što većina građana razumije i želi čuti).
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by Ivan95 21/11/2015, 22:14

sve je to lijepo i krasno, ali teorija je jedno, a praksa drugo Very Happy

slažem se da treba poboljšavati proizvodnju i pokušati smanjiti troškove, ali to je puno puta teško, jer problem su novci do kojih se teško dolazi, a veliko kreditiranje je besmisleno po meni, pogotovo na ovakve cijene proizvoda... ameri i švabe su jedno, a mi nešto sasvim drugo
o tim tehnologijama bi se dalo raspravljat do beskonačnosti. na kraju krajeva te sijačice čemo i mi tjerat za desetak godina dok ih švabo razdere i proda nama, a mi udri šrajfat i popravljat.

možda je ovo velika glupost: ali ja sam sa svojom mehaničkom oltovkom posijao kukuruz isto ko i moj susjed sa novom vaderstadt za 30-ak tisuča eura, mislim na razmak i prinos i sve opčenito. kao za tu mašinu ne treba pripremat, al su svejedno na puno zemlji išli sa rotobranom, isto ko i ja. ja imam jeftine mašine, a on nove, skupe...

Ivan95

Broj postova : 1149
God : 29
Zanimanje : Tehničar za logistiku i špediciju
Registriran : 23.01.2013
20

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 21/11/2015, 22:44

Ivan95 je napisao/la:sve je to lijepo i krasno, ali teorija je jedno, a praksa drugo Very Happy

slažem se da treba poboljšavati proizvodnju i pokušati smanjiti troškove, ali to je puno puta teško, jer problem su novci do kojih se teško dolazi, a veliko kreditiranje je besmisleno po meni, pogotovo na ovakve cijene proizvoda... ameri i švabe su jedno, a mi nešto sasvim drugo
o tim tehnologijama bi se dalo raspravljat do beskonačnosti. na kraju krajeva te sijačice čemo i mi tjerat za desetak godina dok ih švabo razdere i proda nama, a mi udri šrajfat i popravljat.  

možda je ovo velika glupost: ali ja sam sa svojom mehaničkom oltovkom posijao kukuruz isto ko i moj susjed sa novom vaderstadt za 30-ak tisuča eura, mislim na razmak i prinos i sve opčenito. kao za tu mašinu ne treba pripremat, al su svejedno na puno zemlji išli sa rotobranom, isto ko i ja. ja imam jeftine mašine, a on nove, skupe...

Ako si ti obavio jednak posao sa svojim starim (jeftinim, amortiziranim) strojevima kao i tvoj susjed sa novim (skupim) strojevima - onda si ti u velikoj ekonomskoj prednosti. Pitam se zašto je tvoj susjed uopće išao u investiciju?

Ali ako je tvoj susjed sa novim strojevima išao u nekakvu reduciranu obradu, pa u sjetvu koja ga je manje koštala jer je uštedio na obradi, pa je uspio održati produktivnost sjetve na visokoj razini (na primjer on jedan je posadio 50 ha kukuruza na dan sa svojom skupom sijačicom i tako radio 10-15 dana), onda se matematika bitno mijenja u njegovu korist. Nova investicija ima smisao samo ako postigneš povećanje produktivnosti i kvalitete i tako smanjiš trošak po jedinici gotovog proizvoda. Ako investiraš a produktivnost i kvaliteta ti je ostala na istoj razini kao i sa starim strojevima - onda investicija nema velikog smisla (osim ako ne želiš zadiviti neku snašu u selu, ali postoje onda jeftiniji načini da se i to odradi Very Happy ).
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by ludvig_II 22/11/2015, 07:21

Ja se slažem i s fidelom (koji brani taj sistem) i s ostalima (koji ga osporavaju ) ... kako se ono u narodu kaže svaka budala ima svoje veselje .. nekom je to dobro i potrebito nekom nije i nije mu potrebito i to je sastavni dio život nas biznismena Laughing

ludvig_II
ludvig_II

36

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/11/2015, 09:45

ludvig_II je napisao/la:Ja se slažem i s  fidelom (koji brani taj sistem) i s ostalima (koji ga osporavaju ) ... kako se ono u narodu kaže svaka budala ima svoje veselje .. nekom je to dobro i potrebito  nekom nije i nije mu potrebito i  to je sastavni dio život nas biznismena Laughing

Krivo si shvatio, ja uopće ne branim (forsiram) ovaj ili neki drugi sistem obrade, ja samo ukazujem da postoje alternativni/drugačiji sistemi/pristupi i da o njima treba razmišljati i da ih ozbiljno treba uzimati u obzir. Svatko za sebe mora pronaći optimalni sistem rada, to je ljepota poduzetništva, a na kraju dana vidjeti će se tko je bolje prošao. Naravno da svaki sustav ima svojih prednosti i mana, i sa ovakvim sustavima sigurno je da bi se pokazali neki problemi - jer nema univerzalnih riješenja. To je ona greška u koju su upadali ljudi misleći da nabavom jednog ili više strojeva odmah budu postali napredniji u proizvodnji, umjesto da pokušaju shvatiti bit drugačijeg pristupa proizvodnji. Kod nas ljudi često vole samo (površno) prekopirati, bez da ulaze u suštinu stvari. A to ovdje većinom ne prolazi.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by ludvig_II 22/11/2015, 16:07

Fidelito je napisao/la:
ludvig_II je napisao/la:Ja se slažem i s  fidelom (koji brani taj sistem) i s ostalima (koji ga osporavaju ) ... kako se ono u narodu kaže svaka budala ima svoje veselje .. nekom je to dobro i potrebito  nekom nije i nije mu potrebito i  to je sastavni dio život nas biznismena Laughing

Krivo si shvatio, ja uopće ne branim (forsiram) ovaj ili neki drugi sistem obrade, ja samo ukazujem da postoje alternativni/drugačiji sistemi/pristupi i da o njima treba razmišljati i da ih ozbiljno treba uzimati u obzir. Svatko za sebe mora pronaći optimalni sistem rada, to je ljepota poduzetništva, a na kraju dana vidjeti će se tko je bolje prošao. Naravno da svaki sustav ima svojih prednosti i mana, i sa ovakvim sustavima sigurno je da bi se pokazali neki problemi - jer nema univerzalnih riješenja. To je ona greška u koju su upadali ljudi misleći da nabavom jednog ili više strojeva odmah budu postali napredniji u proizvodnji, umjesto da pokušaju shvatiti bit drugačijeg pristupa proizvodnji. Kod nas ljudi često vole samo (površno) prekopirati, bez da ulaze u suštinu stvari. A to ovdje većinom ne prolazi.  

Da završim ovu raspravu s zaključkom ...e da ova tehnologija i sl su za mene i veliku večinu OPG-ova još jedan u nizu perverzija ... za površine koje su bivši kombinati imali još bože pomozi ali za nas drkavce od OPG-ova to je tehnbologija od 0 bodova .
ludvig_II
ludvig_II

36

[Vrh] Go down

Postaj by Zvona 22/11/2015, 16:50

ludvig_II je napisao/la:
Fidelito je napisao/la:

Da završim ovu raspravu s zaključkom ...e da ova tehnologija i sl  su za mene i veliku večinu OPG-ova još jedan u nizu perverzija ... za površine koje su bivši kombinati imali još bože pomozi  ali za nas drkavce od OPG-ova to je tehnbologija od  0 bodova .  

Kolega LudvigII kažeš perverzija.Meni je ipak više tkz perverzija kupnja nekog skupog traktora kojeg koristiš sa zastarjelom tehnologijom.Uz to da imaš već na imanju nekoliko starijih ili starih traktora koji još mogu raditi,sa nekom novom tehnologijom
Zvona
Zvona

14

[Vrh] Go down

Postaj by ludvig_II 22/11/2015, 17:06

Zvona je napisao/la:
ludvig_II je napisao/la:
Fidelito je napisao/la:

Da završim ovu raspravu s zaključkom ...e da ova tehnologija i sl  su za mene i veliku večinu OPG-ova još jedan u nizu perverzija ... za površine koje su bivši kombinati imali još bože pomozi  ali za nas drkavce od OPG-ova to je tehnbologija od  0 bodova .  

Kolega LudvigII kažeš perverzija.Meni je ipak više tkz perverzija kupnja nekog skupog traktora kojeg koristiš sa zastarjelom tehnologijom.Uz to da imaš već na imanju nekoliko starijih ili starih traktora koji još mogu raditi,sa nekom novom tehnologijom

Ne bih se s tobom složio  Evil or Very Mad

Kao prvo što tebi znači to skupo ?

Riječ skupo je relativan pojam  No tillage,nula obrada - Page 3 655411

-E da meni je davno prije cca 13g  bilo "skupo" kupiti traktor jd 4440 80g za  kojeg sam izdvojio 60000 kn a neki dan  mi nije bilo problem dati za novi i 10 puta više  i nije mi bilo "skupo"  Laughing

-I da ... sad imam šta pošteno da stavim u amortizaciju (pa imam manji porez na dobit )

-Te sad radim kao čovjek a ne kao prije prijepodne sam pod traktorom a posljepodne radim s njim na njivi ...  Laughing

-Te sada nemam više gubitaka kako u vremenu obrade  tako ni na prevelikoj potrošnji goriva  

... Znači meni osobno nikad nije bila želja imati novi i "skupi " traktor ali sad kad ga imam vidim koje su to ogromne prednosti u svakom pogledu poslovanja i vrijedi mi rođo svaku kunu ja sam ipak profi seljak koji pošteno radi i dostojanstveno živi  od poljoprivrede

Znam ja da je to tebi teško skopčati jer nisi u mojoj poziciji ali eto ja sam dobar ko kruh pa ti želim objasniti da novi i "skupi" traktor i "stara"  tehnologija idu zajedno ...ako nikako drugačije ne ide  Laughing

Nadam se da sam ti pomogao ... lp tebi i tvojima i želim ti puno sreće u budućem životu cheers

E da sad bi za mene bila perverzija uzeti takav stroj koji se ne bih kao prvo rentabilno iskorištavao na mojim trenutnim površinama a kao drugo ne vjerujem baš u tehnologiju direkta Laughing ...što naravno ne znači da ista svima ne valja cheers

Hebo te sitno žito kako sam ovaj postić vrhunski sročio ..dođemi da sam sebi kažem vi ..baš  se divim sam sebi i sve još ne vjerujem da ga je moja drunken  malenkost  sročila  cheers
ludvig_II
ludvig_II

36

[Vrh] Go down

Postaj by Zvona 22/11/2015, 17:42

jbt.Jesam li igdje spomenuo tebe da se moraš opradavati.Kad si se našao prozvanim gdje ti je 4755
Zvona
Zvona

14

[Vrh] Go down

Postaj by ludvig_II 22/11/2015, 17:49

Zvona je napisao/la:jbt.Jesam li igdje spomenuo tebe da se moraš opradavati.Kad si se našao prozvanim gdje ti je 4755

Pa pročitaj malo u svom  qvotao koga si imenovao .... pa mene No tillage,nula obrada - Page 3 214249  jel piše ludvig_ll  ... ali nema veze ...ne pravimo se sad ludi kad to nismo ..digni glavu gore i pročitaj još jednom što si napisao i koga si prozvao ..ne koristi sistem napad je najbolja obrana kad te neko poklopi to je kukavički ... te kad mene neko tako drsko i ljubomorno  prozove kao maloprije ti ja dam sve od sebe da obranim svoj ugled i svoje poštenje Laughing

Jd 4755 je prodan

I da te malo umirim nije meni tako lako i dobro kako ti misliš da je Laughing  cheers
ludvig_II
ludvig_II

36

[Vrh] Go down

Postaj by Haso 22/11/2015, 20:08

Pitanje, dal se može ovako sijat uljana repica? Radi se o vaderstadtovoj Biodrill sijačici. Radi se o no till obradi pa sam tu pitao.
No tillage,nula obrada - Page 3 UuQA3bX57D453iPZPyy2
No tillage,nula obrada - Page 3 K_BioDrill

Haso

Broj postova : 2178
God : 27
Zanimanje : Tehničar za mehatroniku
Registriran : 23.11.2010
40

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t2581-haso

[Vrh] Go down

Postaj by Picek 22/11/2015, 21:32

Haso je napisao/la:Pitanje, dal se može ovako sijat uljana repica? Radi se o vaderstadtovoj Biodrill sijačici. Radi se o no till obradi pa sam tu pitao.
No till obrada ne postoji, no till sjetva je sjetva bez ikakve prethodne obrade i sjetva sa sijačicom koje minimalno uzurpiraju tlo.
Sjetva sa Biodrillom bi bila direktna sjetva.
Da odgovorim na pitanje, da moguce je sijati repicu sa BioDrillom.
Mogu negdje potraziti i fotografije, doduse izvana jer kod nas to jos ne radimo.
Picek
Picek

Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22

[Vrh] Go down

Postaj by Haso 22/11/2015, 21:42

Nisam upučen tj neznam točne nazive, hvala na odgovoru.

Haso

Broj postova : 2178
God : 27
Zanimanje : Tehničar za mehatroniku
Registriran : 23.11.2010
40

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t2581-haso

[Vrh] Go down

Postaj by Zvona 24/11/2015, 19:42

tko bi imao muda za ovakvu sjetvu.
https://www.youtube.com/watch?v=PsaONlQEO6c
Zvona
Zvona

14

[Vrh] Go down

Postaj by Ivan95 17/1/2016, 12:05

https://www.youtube.com/watch?v=EwG4hqtn0VA

obavezno pogledati Very Happy

Ivan95

20

[Vrh] Go down

Postaj by nlt 18/1/2016, 17:28

https://www.youtube.com/watch?v=LHjKuRM_Dp8

nlt

Broj postova : 43
Registriran : 24.03.2010
0

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 18/1/2016, 18:14

Ivan95 je napisao/la:https://www.youtube.com/watch?v=EwG4hqtn0VA

obavezno pogledati Very Happy

Dobar video koji lijepo opisuje koliko je duboka obrada (bez miješanja horizonata) bitna za maksimalan prinos.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by Bare 18/1/2016, 19:19

zanimljiva je ona spravčica-soil penetrometer
Bare
Bare

Broj postova : 611
God : 44
Zanimanje : poljodjelac
Registriran : 10.03.2008
21

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 18/1/2016, 20:59

Bare je napisao/la:zanimljiva je ona spravčica-soil penetrometer

Da, to je zapravo samo jedan mali dinamometar. Bit tog mjerenja je da se ustanovi dubina nepropusnog sloja i da se obrađuje dublje, tako da se razbije nepropusni sloj (ili više njih). (Kod oranja na istu dubinu taj nepropusni sloj je na dubini tabana pluga.)
Meni je bila zanimljiva i opservacija da se poslije vertikalne obrade (zapravo dublje obrade) neće uvijek moći idealno pripremiti tlo - čime se aludira da će tako obrađeno tlo upiti više vode u sebe tijekom zime i da će se teže prosušiti u proljeće, biti će mokrije i da će se teže (lošije) obraditi za sjetvu.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by Ivan95 18/1/2016, 21:52

znači, ne postoji idealno...

Ivan95

20

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 18/1/2016, 22:17

Idealu težimo, ali svaki pristup ima svojih prednosti i mana. Moramo biti toga svjesni. Na nama je da si (od ponuđenog, mogućeg) izaberemo optimum za sebe, za svoje trenutne uvijete. Sutra će možda nastupiti neki drugi uvijeti (ili dođemo do nekih novih saznanja) i taj optimum se može promijeniti. To je potrebno stalno promišljati i preispitivati, jer tu ništa nije zapisano u kamenu. Naravno da bi preispitivao - podrazumjeva se da moraš imati određenu širinu spoznaje. No tu smo već ušli na teritorij same filozofije.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 3 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next