AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
ARONIJA
Stranica 33 / 40. • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 36 ... 40
Re: ARONIJA
ksara je napisao/la:Koliko znam svi su prodavali za 50-60 kn kilogram, firma, mislim da se zove agrofructus nudila je oko 40 kn po kg, znam da je s njima znam biti problem rok isplate, ali cijena je dobra....
U Bosni jedna obitelj prodaje po 10E kg, i ide im jako dobro
Sva sreća pa sam blizu granice s Bosnom
...znači otkup postoji,cijena dobra,svi sretni i zadovoljni,ajmo ljudi,tko to još nije posadio?tko?
aronia croatia- Broj postova : 29
Registriran : 08.11.2012
0
aronia croatia je napisao/la:ksara je napisao/la:Koliko znam svi su prodavali za 50-60 kn kilogram, firma, mislim da se zove agrofructus nudila je oko 40 kn po kg, znam da je s njima znam biti problem rok isplate, ali cijena je dobra....
šuplja Vam je priča,mislim da ste Vi loš provokator i ubačeni element
Stvarni mi je žao što tako mislite..... Ja o Vama to ne mogu reći, jer Vas i ne poznajem....
Bilo bi mi drago da mi objasnite zašto ste došli do takvog zaključka? Ja, u gore navedenom postu. Nisam izrekao laži....
ksara- Broj postova : 144
God : 39
Registriran : 09.05.2012
1
oni koji me znaju sigurni ne misle da sam provokator i ubačeni element.... Izgleda da je ovdje postalo bolje ne komentirati, iznositi neke činjenice...
al ok, ne želim ulaziti u nikakve sukobe, ipak mi trebamo biti složni
1
...ok,sorry....i ja sam za slogu i pomaganje,...tek sam na početku ali želim biti realan...vrijeme će pokazati...ksara je napisao/la:oni koji me znaju sigurni ne misle da sam provokator i ubačeni element.... Izgleda da je ovdje postalo bolje ne komentirati, iznositi neke činjenice...
0
Ja se pripremam za sadnju 5 ha aronije, ako propadne cijela priča neću izgubit nešto puno, ali zato ako otkup bude za 2-3 godine i po 1,5 € to je lijepa zarada.
5 ha x 2200 sadnica = 11000 sadnica x najmane 5 kg u punom rodu = 55000 kg x 1,5 € = 82.500,00 €
Ovaj rezultat da mi se ostvari u trećinu, ja zadovoljan.
A to ubiti znaći da prolazi cijena i od 0,5 € po kg.
Oprostite mi ako sam malo nadobudan, ali stvari treba postaviti realno.......
5 ha x 2200 sadnica = 11000 sadnica x najmane 5 kg u punom rodu = 55000 kg x 1,5 € = 82.500,00 €
kruno.pustajic- Broj postova : 9
Registriran : 27.10.2012
0
kruno.pustajic je napisao/la:Ja se pripremam za sadnju 5 ha aronije, ako propadne cijela priča neću izgubit nešto puno, ali zato ako otkup bude za 2-3 godine i po 1,5 € to je lijepa zarada.
...potpuno se slažem sa svime..izrečenim...iako se ne poznamo...uvjeren sam da ćemo se ubrzo upoznati..pozdrav!
0
Živjela sveta ruža hrvatska aronia!
0
pozdrav svima.evo,da se i ja priključim,i ja posadila svojih skromnih sto komada aronije.i to je mali početak,nadam se najboljem
tonka- Broj postova : 1
Registriran : 02.10.2012
0
ksara je napisao/la:aronia croatia je napisao/la:ksara je napisao/la:Koliko znam svi su prodavali za 50-60 kn kilogram, firma, mislim da se zove agrofructus nudila je oko 40 kn po kg, znam da je s njima znam biti problem rok isplate, ali cijena je dobra....
Stvarni mi je žao što tako mislite..... Ja o Vama to ne mogu reći, jer Vas i ne poznajem....
Bilo bi mi drago da mi objasnite zašto ste došli do takvog zaključka? Ja, u gore navedenom postu. Nisam izrekao laži....
ma pusti ga. Nego, agrofructus veliš? Tvoje iskustvo ok?
sveps- Broj postova : 66
Registriran : 22.07.2011
0
..ma da...agrofrulis...trenutno otkupljuju po 100 kn...zimska berbasveps je napisao/la:ksara je napisao/la:aronia croatia je napisao/la:ksara je napisao/la:Koliko znam svi su prodavali za 50-60 kn kilogram, firma, mislim da se zove agrofructus nudila je oko 40 kn po kg, znam da je s njima znam biti problem rok isplate, ali cijena je dobra....
ma pusti ga. Nego, agrofructus veliš? Tvoje iskustvo ok?
0
Sretno Tonka!---mi smo uz tebe!tonka je napisao/la:pozdrav svima.evo,da se i ja priključim,i ja posadila svojih skromnih sto komada aronije.i to je mali početak,nadam se najboljem
0
uzgoj aronije
kruno.pustajic je napisao/la: Ja se pripremam za sadnju 5 ha aronije, ako propadne cijela priča neću izgubit nešto puno, ali zato ako otkup bude za 2-3 godine i po 1,5 € to je lijepa zarada. 5 ha x 2200 sadnica = 11000 sadnica x najmane 5 kg u punom rodu = 55000 kg x 1,5 € = 82.500,00 € Ovaj rezultat da mi se ostvari u trećinu, ja zadovoljan. A to ubiti znaći da prolazi cijena i od 0,5 € po kg. Oprostite mi ako sam malo nadobudan, ali stvari treba postaviti realno.......
Susjed, da ti malo pomognem u promišljanju i avanturi u koju se pripremaš upustiti. Ne zato što sam jako dobar, nego zato što su mi stvarno dosadili svakodnevni pozivi svih onih koji imaju "fenomenalnu ideju" i malo bi se bavili uzgojem aronije jer "da je to jako isplativo".
1/ Na hektar ne možeš posaditi 2.200 grmova, sve i da hoćeš. U najboljem slučaju to je cca. 2.000 grmova. Ali to ćeš i sam ubrzo otkriti prvom prilikom kad traktorom pregaziš rubne biljke. I to je u idealnom slučaju oblika parcele. Sve ostalo je mašta. Dakle, računica pada i dolazi do cca. 50 T za tvojih 5 ha. Što je fenomenalno, ali ... u Hr postoji (možda?) jedan potencijalni "otkupljivač za taj tvoj/naš urod. Ali, ima kvaka, njemu treba cca. 250 - 300 tona godišnje. Zbog toga si sa tih 50 tona još uvijek premali i ne dolaziš u razmatranje. Osim ako se vas/nas 10tak ne dogovori da zajednički podmirimo tu količinu. Ali, to je u startu nemoguće jer u temelju mijenja najvažniju sitnicu u toj priči. Radi se o cijeni. Naime, za tu količinu cijena se kreće od cca. 0,09 - 0,2 € po kili, dostavljeno u tvornicu. Jesi li izračunao koliki su ti transportni troškovi da svojih 50 T u realnom vremenu prevezeš u tvornicu? Toliki da će ti progutati lavovski dio postignute cijene. Da ne zaboravimo proces prebiranja voća prije isporuke. Znaš li koliko košta postrojenje za to? Previše, vjeruj mi na riječ, neisplativo za tu količinu godišnje. A ako nećeš ili ne možeš isporučivati u realnom vremenu (odmah pri berbi) moraš ju negdje sačuvati, jer ti nitko neće kupiti poluosušeno i smežurano voće. Imaš li riješenu hladnjaču za 50 T? To je puno kubika koji puno koštaju u izgradnji, a energiju nećemo ni spominjati.
2/ Uzgoj i berba na toj površini mora biti strojna jer se ručna ne isplati. U stvari - nemoguće je, otprilike kao perpetuum mobile. Dakle, trebaju ti pristojni strojevi, uključujući kombajn. Pretpostavljam da dio mehanizacije imaš, ali ono što ti nedostaje će ti amortizacijom pojesti dugogodišnju željenu zaradu. Prve godine kad ne plasiraš svih 50 tona po željenoj cijeni - pljugaš. U minusu si. Zato budi pametan i jako oprezan kod financijske projekcije te avanture. Znam da će mnogi sad skočiti kao da ih je netko ubo šilom, ali žao mi je. Svi oni koji ne razumiju o čemu govorim brzo će na svojoj koži naučiti što je komercijalno poslovanje. Onda će biti kasno i jedino preostaje "prosvjedovanje" pred nekim ministarstvom kojeg u pravilu nije niti briga što vi/mi radite.
3/ Zaštita voćnjaka je posebna priča. Ukratko - jesi li spreman višegodišnju željenu zaradu unaprijed uložiti u ograde i mreže? Bez toga ne ide, na žalost.
4/ Navodnjavanje. Ako nemaš bunar na parceli, i to dobar bunar kapaciteta najmanje 30tak kubika dnevno, u najsušnijem dijelu godine - nemoj ni počinjati. bacio si novce. A sad promisli ili se informiraj koliko košta iskop takvog bunara. I to ako nađeš vodu na pristojnim dubinama. A na bunar dolazi i razvod navodnjavanja sa svom potrebnom armaturom. Za 5 ha to je popriličan iznos. Unaprijed, u kešu.
Ima još nekoliko "sitnica" u toj računici, ali i ovo je dovoljno za reviziju plana, zar ne. A i da ne zamaram skup, jer će ionako najveći dio sudionika komentirati da ne znam o čemu govorim i da ih želim zaplašiti. Ne, nije mi ni na kraj pameti. Ja, u stvari, podržavam ideju sadjenja aronije. Dapače, u što većem broju. Bar će "otkupna" cijena biti znatno niža, kad za to dođe vrijeme
5/ Nešto malo o cijenama. Ova priča sa bakicom i aronijom iz Crne Gore na placu baš i ne drži vodu. No, to je ionako nevažno. Toliko aronije koliko ona (i takvi) prodaju moja unučica stavi na sladoled. To nije mjera na kojoj bi trebalo graditi poslovanje. Doduše, može remetiti ritam na tržištu, ali sve će to doći na svoje. Vrlo skoro će i na placu morati dokazivati porijeklo robe, no to je druga priča a za neke horror. Uostalom, to je možda značajno za vikend uzgajivače od par stotina kila ili prodaju na "njuškalu" i one koji imaju volje i vremena stajati na placu i prodavati svoj urod mjesecima na mjericu. Vjerujem da svi ostali nemaju za to ni volje ni vremena. Ono što je točno jest - Da, postižemo za svježu aroniju i daleko veću cijenu od 75 kn/kg, ali to je samo za rijetke kupce i za zanemarive količine. Otprilike kao pljucanje u Savu. To je nevažno za ozbiljno poslovanje.
6/ Da, točno je da je agro...nešto nudio cca. 40 kn/kg. Točnije ... i nešto više plus pdv. Poslije su pokušali ponuditi euro manje, ali to ne igra, a možda nije ni važno. Važno je da je to količina od cca. 2 - 3 tone ove godine, moda nešto više dogodine ... ali to je na duuuugom štapu. Ono što je problem - nema jamstva plaćanja. A to nije pametno. Mislim, nije pametno dati robu nikome tko ne jamči platiti uloženi trud, rad, kapital ... No, o tome će morati odlučiti svatko sam za sebe. Na kraju- i to je nevažno, jer je količina od par tona, u odnosu na tvojih 50 tona sa početka teksta, isto nevažna i na tome ne možeš graditi buduće poslovanje. A nema trgovačkog lanca u Hr koji će "povući" tvoju količinu, a da ne govorimo o svim količinama koje se planiraju proizvesti. Ako misliš drugačije ... ubrzo ćeš shvatiti da su to nerealne maštarije. Ako im i plasiraš 5 tona to je još uvijek tek 10 % tvoje proizvodnje. A što sa ostalim voćem? Dakle, pljuga u startu. A i to je tek za nekoliko godina. Pa je opet nerealno. Zar misliš da će agro...nešto čekati 5 - 6 godina tebe i tvoj urod. U medjuvremenu će taj prostor popuniti oni koji su počeli prije. U stvari sad mi pada ideja na pamet ... možda bi im dogodine mogao dati par tona po smiješnoj cijeni ... ne moraju ni platiti na vrijeme ... samo zafrkancije radi, jer onda nema mjesta za druge, a meni ta količina i ne znači previše. Morat ću o tome promisliti Da odmah razjasnimo - neću, vjerujem da neću. Ali to govorim samo kao mogući scenarij kako netko može biti zločest i takvim potezom nekima, i mnogima, srušiti snove o lagodnom biznisu. Realno moguće.
7/ Sad dolazimo do bajke o cijenama o kojima mnogi maštaju. To što neki spominju 40 - 50 - 60 kn/kg dijeluje jako lijepo. Obećavajuće. Ali to nije relano i nema veze sa stvarnim stanjem. To je možda moguća cijena za maloprodaju, na mjericu, i za višemjesečnu prodaju skromnog uroda. Nema tog preradjivača i te industrije (ili prerade) koja će platiti tu cijenu za cjelokupni urod. Jednostavno nema. Da voće ulazi u preradu po toj cijeni finalni proizvod bi bio astronomski skup. Nerealno je o tome upće maštati. Uostalom, ako ima ikoga tko bi moj godišnji urod kupio po toj cijeni i platio odmah, rado ga prodajem. I nemam više nikakvih briga - vidimo se dogodine. Ali - nema. Vjerujte da nema i to je gruba realnost. Evo, javno pozivam sve one koji govore o takvim cijenama - ja vam nudim svoj godišnji urod 2013. po cijeni od 60 kn/kg - 50 kn - 40 - kn - 35 kn ... nastavi niz ... Ugovaranje do Uskrsa, jamčevina 25 % pri ugovaranju, ostatak kod isporuke. Plaćanje odmah, a dovezem vam u dvorište kad platite. Plus pdv, naravno. Može i u kešu. Vi se onda brinite što ćete s voćem. Možete ga bacati po livadama i voćnjacima, ako ga ne prodate, što se mene tiče. Ja sam svoje naplatio.
8/ Izvoz ... posebna priča. Opet maštarija. Za to ostvariti neophodno je nekoliko godina truda, rada, promišljanja, veza ... pokušaja i promašaja ... i brdo administracije. Ne nasjedajte tlapnjama, nije to tako jednostavno. Administracija je golema, a nigdje nisu pojašnjena i postavljena pravila igre. A kad sve uspijete onda vas iznenada dočeka HACCP ili neki tako besmislen certifikat, neke još besmislenije agencije negdje u velikom gradu, a koji nitko ne izdaje i koji nigdje nije reuliran. Ako netko ne vjeruje ... pozivam one koji imaju legalnu proizvodnju da pokušaju svoj proizvod legalno prodati kupcu u ... Minhen ili Beč. Ali ne poznaniku doma, kao maloprodaja. Za to služi paypal i pošta. Pokušajte prodati nekom trgovcu i legalno dostaviti. Legalno izvršiti izvoz proizvoda. Kad uspijete ... javite mi rezultat ... za nekoliko godina.
9/ Prerada i plasman su opet sasvim posebna priča. Bilo bi zaista predugo i zamarajuće za većinu.
Ovo je samo u kratkim crtama, ali pametnome dosta. Treba doooobro promisliti prije početka jer u protivnom to je avantura. Ne samo aronija nego bilo što.
Na kraju, iako je sve rečeno samo u kratkim crtama i izvodno, ovim bi zaključili konzalting na tu temu. Svima skupa lijepi pozdravi i puno uspjeha u radu. I životu, naravno.
medojed- Broj postova : 8
Registriran : 20.04.2012
0
kruno.pustajic je napisao/la:Ja se pripremam za sadnju 5 ha aronije, ako propadne cijela priča neću izgubit nešto puno, ali zato ako otkup bude za 2-3 godine i po 1,5 € to je lijepa zarada.
...ovo je realno..kratko i dovoljno jasno...i da su troškovi ove priče i 80%,a nisu,mislim da bi svi odmah potpisali!
0
Potpuno se slažem sa Medojedom, ali ako ćemo tako razmišljati nikada nećemo ništa napravit.
Dođi lebe da te jedem....
U biznisu sam već 20 godina i svašta sam prošao (tko ne riskira ne profitira)
Naravno da ću prije ikakve sadnje ograditi parcelu i iskopati još jedan bunar (jedan već imam)
Parcela mi je 40m x 1350m i naravno da ću ostaviti razmak između redova 3,5-4m za strojno branje sa vlastitim kombajnom npr. tipa KOKAN i naravno da ću izgraditi svoju hladnaću ako za to bude potrebe.
Posao treba razvijati mic po mic. Nema ništa preko noći.
Dali će to biti aronija ili nešto drugo imam vremena razmišljati do iduće jeseni jer do tada mislim rješavati ogradu, bunar, navodnjavanje i sl.
Dođi lebe da te jedem....
U biznisu sam već 20 godina i svašta sam prošao (tko ne riskira ne profitira)
Naravno da ću prije ikakve sadnje ograditi parcelu i iskopati još jedan bunar (jedan već imam)
Parcela mi je 40m x 1350m i naravno da ću ostaviti razmak između redova 3,5-4m za strojno branje sa vlastitim kombajnom npr. tipa KOKAN i naravno da ću izgraditi svoju hladnaću ako za to bude potrebe.
Posao treba razvijati mic po mic. Nema ništa preko noći.
Dali će to biti aronija ili nešto drugo imam vremena razmišljati do iduće jeseni jer do tada mislim rješavati ogradu, bunar, navodnjavanje i sl.
0
Ja ću biti osobno vrlo zadovoljan ako ovim poslom ostvarim godišnju netto zarado od 12.000,00 €, to je danas lijepa godišnja plaća........
0
razmišljanje
kruno.pustajic je napisao/la: Potpuno se slažem sa Medojedom, ali ako ćemo tako razmišljati nikada nećemo ništa napravit. Dođi lebe da te jedem ....
Očigledno ne znaš s kim razgovaraš, ja nisam lokalna lijenčina koja fantazira i izmišlja toplu vodu. Imam nasad aronije malo veći nego što misliš, organiziranu preradu sukladno zakonima i propisima, a i proizvodi su nam na tržištu već par godina. Nije samohvala, samo da stekneš dojam ... ne govorim napamet. Krenuli smo u aroniju dok većina nije ni znala da postoji. Ako baš hoćeš, zahvaljujući nama i nekim našim potezima priča o aroniji je krenula kao lavina. Osim toga, kako ti veliš biznisom se bavim više od trideset godina, pa sam nešto i naučio.
Usput, taj kombajn ti neće puno pomoći jer aronija ne otpada tako lako sa peteljke (za razliku od maline, ribiza, ogrozda ...) i zrakom ju nećeš skinuti tek tako. Morat ćeš ipak na neku drugu verziju, za sada su češljevi najefikasniji, ali čine ogromnu štetu i u konačnici imaš hrpu grma tankih izlomljenih grana i relativno sitnog ploda. Ali, to je već situacija za debelo promišljanje da li i kako ...
Da, svakako se slažem sa zadnjim rečenim ... 12 somova godišnje je mrak plaća, posebno ako je po hektaru. A moguće je, bez problema i velikog stresa, jer hektar donoci cca. 15 tona, po prosječnoj pristojnoj prodajnoj cijeni može se zaraditi netto cca. 1 euro po kili ... i to je to. Nema tu puno filozofije i pametovanja, samo treba biti razložan i smiren, a ne snivati puste snove o ogromnoj lovi. To ne igra.
No, nema veze, svakako ti želim puno uspjeha u radu, kao i svima ostalima.
medojed- Broj postova : 8
Registriran : 20.04.2012
0
Ja Vas potpuno razumijem i podržavam svaku riječ koju ste napisali.
Samo sam gore komentirao da moramo nešto poduzimati sa zemljom, nešto moram posaditi da mi zemlja nestoji prazna ili da je rentam za sitne pare.
U svakom slučaju hvala Vam na dobrim savjetima.
Samo sam gore komentirao da moramo nešto poduzimati sa zemljom, nešto moram posaditi da mi zemlja nestoji prazna ili da je rentam za sitne pare.
U svakom slučaju hvala Vam na dobrim savjetima.
0
Bok.
Potrebno mi je gnojivo MAP 11:52:0, u petrokemiji su mi rekli da tog gnojiva ima u svakoj poljoapoteci. Ja sam prošao njih desetak i u svakoj me blijedo gledaju kad ih upitam za navedeno gnojivo...
Jel možda netko zna dal je to uopće pravo ime gnojiva ili ne?
Hvala
Potrebno mi je gnojivo MAP 11:52:0, u petrokemiji su mi rekli da tog gnojiva ima u svakoj poljoapoteci. Ja sam prošao njih desetak i u svakoj me blijedo gledaju kad ih upitam za navedeno gnojivo...
Jel možda netko zna dal je to uopće pravo ime gnojiva ili ne?
Hvala
Brader- Broj postova : 15
Registriran : 12.10.2012
0
Pozdrav svima. Evo ja posadio svojih 420 kom. Kupio sadnice kod gosp. Milića,pa samo da vas pitam za iskustva. sadnice su dvogodišnje,ali neke su visine 30 cm, a neke 70. Imate li kakvih spoznaja dali je to moguće i jel to ok. Poz
robix- Broj postova : 123
Registriran : 15.11.2012
0
Pozdrav svima! Pa očito sam ja jedini koji je imao takva iskustva!!!!!!!!!???????
Nego ljudi /manji proizvođači i veći/ iz Varaždinske , Međimusrske Koprivničko-Križevačke i bližih županija jeste li razmišljali u osnivanje neke zadruge ili nečeg sličnog. Znam da nas je većina tek u početku ali mislim da bi morali početi razmišljati o nekom udruživanju.... Plod će kod većine doći za godinu, dvije ili najviše tri i mislim da bi bilo dobro krenuti....jer jednino ćemo se tako moći boriti za plasman i naravno cijenu.
Pozdrav svima!!!!!
Nego ljudi /manji proizvođači i veći/ iz Varaždinske , Međimusrske Koprivničko-Križevačke i bližih županija jeste li razmišljali u osnivanje neke zadruge ili nečeg sličnog. Znam da nas je većina tek u početku ali mislim da bi morali početi razmišljati o nekom udruživanju.... Plod će kod većine doći za godinu, dvije ili najviše tri i mislim da bi bilo dobro krenuti....jer jednino ćemo se tako moći boriti za plasman i naravno cijenu.
Pozdrav svima!!!!!
robix- Broj postova : 123
Registriran : 15.11.2012
0
ajde da malo raspravljamo. Koliki vam je razmak između redova?
1
Čuo sam se čovjekom iz Poljske koji prodaje stroj za branje, pa mi kaže da mi treba minimalno 4 metra između redova, a od aronije do aronije od 0,8-1,8m.
1
Bok,
novi sam ovdje i planiram i ja nešto aronije posaditi. Ksara koliko sam skužio ti več nešto imaš i sadio bi još pa ti treba stroj za branje. s obzirom na tvoje iskustvo koliko je dovoljno da 5 ljudi može brati tj. max bez stroja imati posađeno.
novi sam ovdje i planiram i ja nešto aronije posaditi. Ksara koliko sam skužio ti več nešto imaš i sadio bi još pa ti treba stroj za branje. s obzirom na tvoje iskustvo koliko je dovoljno da 5 ljudi može brati tj. max bez stroja imati posađeno.
pavo11- Broj postova : 5
Registriran : 18.11.2012
0
da, a čuj teško pitanje.... Problem je po meni slijedeći.... Ja ću recimo na godinu imati oko tonu, a uskoro će to biti i 3,4,5 tona... Iduće godine mogu ručno, ali kada bude više, to je već teže..... Negdje sam pročitao koliko dobar berač može dnevno ubrati, ali se sada ne mogu sjetiti.... Dok ja platim dnevnice ljudima, trebaju one nešto jesti i piti i ostalo, ne znam jel se isplati ručno, normalno ovisi o količini..... ne znam stvarno....
Zadnja promjena: ksara; 22/11/2012, 19:56; ukupno mijenjano 1 put.
1
pogotovo ako imaš tržište i trebaš u određenom roku isporučiti robu
1
Stranica 33 / 40. • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 36 ... 40
Stranica 33 / 40.