AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Fendt
Poljoprivredni forum :: MEHANIZACIJA :: Traktori :: AGCO
Stranica 11 / 40. • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 25 ... 40
Re: Fendt
pingo je napisao/la:Svi znaju da Fendt motor traje 40.000 radni sati ... recimo da mu chip smanji vijek trajanja za 20 % opet ti ostaje 32.000 sati rada do fajronta Ipak mislim da za Fendt 714 nema bitno negativog djelovanja chipa odnosno da su sve negativne stvari zanemarive pogotovo ako se pogleda koliko se dobije . Snaga sa chipom raste sa 96 KW na 134 KW što je više od 50 KS . Možda se čini puno da motor iz 6 litara obujam daje 180 KS ali onda kod mene ima 205 KS iz iste litraže . Ne znam ... ima tu još stvari o kojima treba razmisliti ali čini se zanimljiva tema .Josip07 je napisao/la:pa da.. samo sto s time skračuješ vijek trajanja motora.. a meni je i vise neg dovoljno jak taj traktor.heh. onda bi morao mjenjat sve priključke za veče.heh
uuuu....40000rs tek sad ovo vidim, ajd smanji bar malo ili jos bolje daj neke dokaze pa da se svi uvjerimo
dobro 40 000 je malo previse osim ak bi se snjim samo vozio po cesti i radio lagane poslove al pri teskom radu oranju itd.. mislim da moze nekih 20 000..
i da.. usporedujemo 714 sa 4755 znaci 714 serijski bez nekih chipova(103kw/140ks) i JD (142kw/193ks) dakle 50 ks slabiji traktor koji vuče kao da je toliko ks jači s usporedbom sa 4755
i da.. usporedujemo 714 sa 4755 znaci 714 serijski bez nekih chipova(103kw/140ks) i JD (142kw/193ks) dakle 50 ks slabiji traktor koji vuče kao da je toliko ks jači s usporedbom sa 4755
Zadnja promjena: Josip07; 12/3/2009, 20:51; ukupno mijenjano 1 put.
Josip07- Broj postova : 61
Registriran : 09.03.2009
0
evo stavio sam 4 slike valjd cete moc otvorit... ak sam dobro stavio.
[You must be registered and logged in to see this link.]
to je slikano jos prije vise od godinu dana dok je trunio na mjest u novocommercu kad jos nije bio kupljen.
bit ce slika jos na proljece kad ga isteram van.. pa cu stavit..
to je slikano jos prije vise od godinu dana dok je trunio na mjest u novocommercu kad jos nije bio kupljen.
bit ce slika jos na proljece kad ga isteram van.. pa cu stavit..
0
da u osijeku. Brzica (novocommerc) ga je uvezao pa su ga tamo i vratili kad ga je banka zaduzila. Tih godina je novocommerc poceo zastupat i uvozit fendta (uvezao ih je nekoliko) pa je nakraju poceo radit s JD vjerovatno zbog uspjesnije prodaje.
heh..ovo narandasto dugme (reverzer) na slici sam i zaboravio da postoji zato sto se ne koristi jer to ima i na jojsticku.
heh..ovo narandasto dugme (reverzer) na slici sam i zaboravio da postoji zato sto se ne koristi jer to ima i na jojsticku.
0
sviđa mi se ova 714 i dosta je očuvana,...kako se vidi...nego jel to full oprema u njemu?? mislim na onaj joystick i ono na tabli sa desne strane...vidim da nema prednje hidraulike i kardana...šteta
ovako ,, naši ,, Fendt traktori 930 i 936 rade sa Lemkenima 7-8br i ulaze u brazdu,zahvat jednog tjela je nekih 50cm( nisam siguran 100% )jer ima mogučnost podešavanja što opet ovisi o uvjetima oranja uglavnom ono da u jednom prohodu ore 6redova repe. 930 rade i sa Regentima 5br.Dok 716 ore sa regentom 4br,Za Kverlanda prvi puta čujem jer ih nigdje nisam vidio.
Gost- Gost
mislim da je zahvat nariktan na 16 cola ili 40 cm a to ti otprilike dođe tih 6 reda repe(6 reda=5 polja na rezmaku 50cm to je negdi 300cm zahvat)
E tu fotku sam već vidio bećar ... valjda si ju ti stavio i prvi puta .
Tada smo pričali da taj Fendt ima neki problem/kvar ??? ... odnosno da izgleda otužno tako napušten a vidiš sada da čovjek pravi krugove sa njim oko 47-ice
Tada smo pričali da taj Fendt ima neki problem/kvar ??? ... odnosno da izgleda otužno tako napušten a vidiš sada da čovjek pravi krugove sa njim oko 47-ice
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
pingo je napisao/la:E tu fotku sam već vidio bećar ... valjda si ju ti stavio i prvi puta .
jesam tako je. mora da JD stoji na mjestu
Josip07 je napisao/la:dobro 40 000 je malo previse osim ak bi se snjim samo vozio po cesti i radio lagane poslove al pri teskom radu oranju itd.. mislim da moze nekih 20 000..
140 ks je 140 ks, a 190 ks je 190 ks sinko. Matematika je neumoljiva. Hočeš reći da je matematički izraz 140=190 isparvan? Ja mislim da nije. A koliko če koji traktor povući ovisi o nekolko faktora, ali ako pretpostavimo jednaku specifičnu težinu, jednaku konfiguraciju (4x4), raspored opterećenja, tehničku ispravnost, podjednake gume sa ispravnim tlakovima, isto polje, isti posao, traktor sa 190 ks će povući više. Vario prijenos ti neće dati veću vučnu silu, nego optimalan prijenosni omjer, možda čak i veći učinak ali nikada veču vučnu silu. Vario bi trebao dati kroz radni vijek manje opterećenje transmisije (reduktora) jer postupno povećava prijenosni omjer, a ne kao PS u 'skokovima', ali veču vučnu silu ne.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
bas cudno to sto si reko da je Fendt od 140 ks kao da ima 50 vise a ne manje konja jer su traktori serije 50 i 55 posebni sto se tice vucne snage, mozda ta tvoja 47 nije bas u top formi ili nema dobrog vozača ali svojim ocima sam vidio kad je covjek sa 4755 izvuko kamion pun repe a 2 MCcormicka od 150ks nisu ga mogla pomaknit isto tako sam sa svojim JD-om 2850 danas izvuko itasku punu drva (s povisenjem preko 25m3) iz blata a kolega sa Rusom 952 starim 2 godine nije mogo ni mrdnit
Ako pričamo o vučnoj snazi onda je istina da Fendt 714 ima malo veću iskoristivost vučne snage u odnosu na svoju max. snagu motora ... postoje testovi na netu tako da ne govorim napamet . Na drugoj strani JD 4755 naravno ima više KS na raspolaganju ali ih u postotku manje stavlja na tlo nego spomenuti Fendt 714 .
3
Fidelito je napisao/la:Josip07 je napisao/la:dobro 40 000 je malo previse osim ak bi se snjim samo vozio po cesti i radio lagane poslove al pri teskom radu oranju itd.. mislim da moze nekih 20 000..
140 ks je 140 ks, a 190 ks je 190 ks sinko. Matematika je neumoljiva. Hočeš reći da je matematički izraz 140=190 isparvan? Ja mislim da nije. A koliko če koji traktor povući ovisi o nekolko faktora, ali ako pretpostavimo jednaku specifičnu težinu, jednaku konfiguraciju (4x4), raspored opterećenja, tehničku ispravnost, podjednake gume sa ispravnim tlakovima, isto polje, isti posao, traktor sa 190 ks će povući više. Vario prijenos ti neće dati veću vučnu silu, nego optimalan prijenosni omjer, možda čak i veći učinak ali nikada veču vučnu silu. Vario bi trebao dati kroz radni vijek manje opterećenje transmisije (reduktora) jer postupno povećava prijenosni omjer, a ne kao PS u 'skokovima', ali veču vučnu silu ne.
slazem se da 140ks je 140ks i 190 je 190 ali na izlazu radilice i na usta koja to piju ali ne i na kotacima. npr. kad bi stavio 714 na neke "valjke" za testiranje snage on bi dao npr 135ks dok na radilici ima 140 dok 4755 bi dao recimo 115-120ks iako na radilici ima190 ks. dakle problem je u transmisiji. 4755 ima jako velike gubitke u transmisiji pa snaga koja se dobije na kotačima je puno manja nego sto je na motoru.
sto se tice ostalih faktora sve je uskladjeno tj.fendt ima oko 10 cm šire gume jednakih opsega i prednje i stražnje, ista njiva, isti priključak, isto sve..
traktori su oba ispravna dakle 4755 nije zaklana kao sto to neki misle pa da je tako slab s usporedbom sa 714 a to znam zato što moj kolega ima 4755 na kojem je radjena generalka prije pol godine do godinu, dakle motor je nov mozemo rec, zatim ima jos u blizini 4755 s kojima vuku 3 brazde jer ima jako teske zemlje tu kod nas i svi ti 4755 idu isto kao i moja 47 - ica, što bi značilo da se neradi o full jakom 714 i potpuno zaklanom 4755 kao sto to neki misle.
a sad vučna snaga...nisam ja ni rekao da vario mjenjač daje veču vučnu snagu. nisam ni mislio da je to u pitanju več. 4755 vjerovatno ima veču vučnu snagu od 714 jer je teži ali s pogonom na sva 4. jedino je problem sto je fendt u prednosti jer ima 100% blokadu diferencijala to znaci da se sva 4 tocka zajedno okrecu bez obzira na sve dok JD ima samo na zadnje blokadu diff. Ali zato fendt ima veču vučnu snagu kad se radi u pogonu na 2 kotača a razlog je taj što 4755 ima predugačak međuosovinski razmak pa veči dio tereta leži napred pa je taj traktor bez prednje vuče nitko i ništa iako ima ogromne tegove u zadnjim točkovima a fendt nema ništa.ukupna masa mu je 6700 kg s punim rezervoarom goriva a za 4755 neznam mislim da preko 8 T. jel zna netko kolko ima??
Zadnja promjena: Josip07; 13/3/2009, 01:29; ukupno mijenjano 2 put/a.
0
pingo je napisao/la:E tu fotku sam već vidio bećar ... valjda si ju ti stavio i prvi puta .
pa nije to bio kvar već traktor je ostao u polju bez goriva ili je bio zaštopan filter il tak nest pa nije htio upalit na njivi pa su specijalci ga došli odšlepat a nisu napravili to što se mora napravit prije neg što fendta mrdneš milimetar s mjesta kad je motor ugašen, a to je stavit mjenjač u neutralan položaj tako da se oslobodi mjenjač i da se ne okreče dok se šlepa... pa jbg.. ali švabe su to riješili pa nije problem..
sada izgleda bolje traktor nego na slikama jer su prefarbani tegovi i sve gdije je bilo nest ostecene farbe, i komplet je ispoliran itd. jos bi sam trebalo odlijepit i zalijepit nove naljepnice na haubu jer su ove ispucale, dobio sam s njim i nove sam treba stavit.
0
ma moj JD 4755 se sad vise ni ne koristi nije izisao iz šupe od sjetve pšenice.heh. mozda ce sad ič u proljece zatvarat vlagu s dravom 52 jer ima duple točkove pa da ravnomjernije gazi njivu.
jel ima tko prednje felge za prodat za 4755 - 28 cola
iskombiniro bi i napred da ima duple tockove..heh
jel ima tko prednje felge za prodat za 4755 - 28 cola
iskombiniro bi i napred da ima duple tockove..heh
0
Znam da kod oecd ispitivanja 4755 na FPZ u Zagrebu tamo negdje krajem 80'-tih ili početkom 90'-tih nije pokazao posebno povećane gubitke u transmisiji. Traktor je dinamometriran u polju, u radu sa oruđima, pa zatim na pisti. Mjerena je snaga na P.V., sila dizanja i druga ispitivanja. Morao bih potražiti, ali mislim da imam negdje ta ispitivanja pa tamo možemo sve vidjeti. Analogna ispitivanja rađena su sigurno i na 714 traktoru i te podatke možemo usporediti, naročito one sa piste (ako ih uspijem naći ali vidio sam da DLG ima neke testove ONLINE). Inače kao studentu nikada mi nije bilo jasno zašto traktore dinamometriraju na pisti, to jest afaltu, pa oni rade obično u polju. Rade to isključivo radi usporedbe, tako da se različiti OECD testovi mogu međusobno uspoređivati.
Što se tiče utega, za naš posao važna je adheziona (kod 4x4 to je ujedno i specifična) težina traktora, a to znači koliko Kg traktor ima za jedan Kw. To je važno stoga jer mijenjanjem specifične težine mijenjamo vučnu karakteristiku traktora, to jest maksimalnu vučnu snagu pomičemo u drugo područije brzina. Što je veća specifična težina, to jest što više utega na traktoru, traktor će maksimalne vučne snage ostvarivati u nižem područiju brzina. Povećavati će se time i ukupna vučna sila, ali i gaženje tla (a samim time i potrošnja), ali se smanjuje klizanje. S obzirom da sa traktorom izvodimo različite operacije, ponekad nam ne treba vučna snaga u niskom području brzina pa skidamo utege da se uštedi gorivo i smanji gaženje tla (pa trošenje transmisije, guma itd. itd. a skidanje ili stavljanje utega zahtijeva i promjenu pritiska tlaka u gumama.). Dobra usporedba toga je oranje i rad sa rotodrljačom. Kod oranja treba nam vučna sila i utezi, dok se kod rotodrljače snaga većinom prenosi preko P.V. i nema potrebe za dodatnim utezima osim radi uzdužne stabilnosti. Dobar primjer toga je i usporedba dvaju traktora podjednakih snaga ali raličitih težina - uzmimo IMT 539 i Ursus 335. Imt je odličan orač (zahvaljujući svojoj genijalnoj hidraulici, da nema nje bilo bi mu čupavo sa 1300 kg težine) a Ursus 335 može povući puno toga, ali je 'slabiji' radnik u polju jer područije maksimalnih vučnih snaga ima na malim brzinama. Kada ljudi skinu utege sa njega to je 'brži' traktor.
PS transmisije pokazuju nešto veće gubitke u prijenosu nego standardne transmisije (sinkronizirane), u principu što je trnasmisija jednostavnija ima manje dijelova i ima manje gubitke. Vario transmisija (barem oni modeli prvih generacija) ima različite gubitke kod različitih brzina. Zapravo gubitci u vario transmisiji ovise o tome koliko se zakretnog momenta se prenosi hidrostatski, a koliko mehanički. Zato i vario ima dva (tri) fiksna stupnja prijenosa da se smanje gubitci, to jest da vario sustav radi uvijek u minimalnom području gubitaka. Teoretski, vario bi se komotno mogao složiti i sa jednim fiksnim stupnjem prijenosa, ali u tom slučaju u nekim režimima transmisija bi imala veće gubitke (moment se prenosi hidrostatski unutar transmisije). Vario prijenos je po mom mišljenju sigurno jedna od najvrijednijih (najupotrebljivijih) stvari koje su uvedene u traktore u poslijednjih 20ak godina. Možda mu jedino može konkurirati gumena gusjenica i CR. Vario je posebno pogodan kada se spoji sa motor mangementom što je i Fendt napravio. Tada se optimizira potrošnja do krajnjih granica, za što ljudi u praksi (Pingo) kažu da zaista funkcionira odlično. Tek na takvom stupnju razvoja vidim korist od sve silne elektronike u traktoru. Sa masovnijom i jeftinijom proizvodnjom i istekom patenata mislim da će za 10-20 godina vario postati standard na traktorima snage veće od 120 Ks, a možda se granica spusti i niže. Fendt tome već teži, a za njim će i ostali.
Što se tiče utega, za naš posao važna je adheziona (kod 4x4 to je ujedno i specifična) težina traktora, a to znači koliko Kg traktor ima za jedan Kw. To je važno stoga jer mijenjanjem specifične težine mijenjamo vučnu karakteristiku traktora, to jest maksimalnu vučnu snagu pomičemo u drugo područije brzina. Što je veća specifična težina, to jest što više utega na traktoru, traktor će maksimalne vučne snage ostvarivati u nižem područiju brzina. Povećavati će se time i ukupna vučna sila, ali i gaženje tla (a samim time i potrošnja), ali se smanjuje klizanje. S obzirom da sa traktorom izvodimo različite operacije, ponekad nam ne treba vučna snaga u niskom području brzina pa skidamo utege da se uštedi gorivo i smanji gaženje tla (pa trošenje transmisije, guma itd. itd. a skidanje ili stavljanje utega zahtijeva i promjenu pritiska tlaka u gumama.). Dobra usporedba toga je oranje i rad sa rotodrljačom. Kod oranja treba nam vučna sila i utezi, dok se kod rotodrljače snaga većinom prenosi preko P.V. i nema potrebe za dodatnim utezima osim radi uzdužne stabilnosti. Dobar primjer toga je i usporedba dvaju traktora podjednakih snaga ali raličitih težina - uzmimo IMT 539 i Ursus 335. Imt je odličan orač (zahvaljujući svojoj genijalnoj hidraulici, da nema nje bilo bi mu čupavo sa 1300 kg težine) a Ursus 335 može povući puno toga, ali je 'slabiji' radnik u polju jer područije maksimalnih vučnih snaga ima na malim brzinama. Kada ljudi skinu utege sa njega to je 'brži' traktor.
PS transmisije pokazuju nešto veće gubitke u prijenosu nego standardne transmisije (sinkronizirane), u principu što je trnasmisija jednostavnija ima manje dijelova i ima manje gubitke. Vario transmisija (barem oni modeli prvih generacija) ima različite gubitke kod različitih brzina. Zapravo gubitci u vario transmisiji ovise o tome koliko se zakretnog momenta se prenosi hidrostatski, a koliko mehanički. Zato i vario ima dva (tri) fiksna stupnja prijenosa da se smanje gubitci, to jest da vario sustav radi uvijek u minimalnom području gubitaka. Teoretski, vario bi se komotno mogao složiti i sa jednim fiksnim stupnjem prijenosa, ali u tom slučaju u nekim režimima transmisija bi imala veće gubitke (moment se prenosi hidrostatski unutar transmisije). Vario prijenos je po mom mišljenju sigurno jedna od najvrijednijih (najupotrebljivijih) stvari koje su uvedene u traktore u poslijednjih 20ak godina. Možda mu jedino može konkurirati gumena gusjenica i CR. Vario je posebno pogodan kada se spoji sa motor mangementom što je i Fendt napravio. Tada se optimizira potrošnja do krajnjih granica, za što ljudi u praksi (Pingo) kažu da zaista funkcionira odlično. Tek na takvom stupnju razvoja vidim korist od sve silne elektronike u traktoru. Sa masovnijom i jeftinijom proizvodnjom i istekom patenata mislim da će za 10-20 godina vario postati standard na traktorima snage veće od 120 Ks, a možda se granica spusti i niže. Fendt tome već teži, a za njim će i ostali.
117
Sa gustom citam ove vase rasprave, a ovaj post me zaista natjerao da to i javno iskazem. Respekt svima
I malo sale dakle prema fidelitevoj recenici "a možda se granica spusti i niže" mozda ce moj sin za x godina ici kupovati IMT 539 Vario ili, ajmo biti optimisticni (??!!) lokalpatrioti, Torpedo Vario
I malo sale dakle prema fidelitevoj recenici "a možda se granica spusti i niže" mozda ce moj sin za x godina ici kupovati IMT 539 Vario ili, ajmo biti optimisticni (??!!) lokalpatrioti, Torpedo Vario
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
pingo je napisao/la:Ako pričamo o vučnoj snazi onda je istina da Fendt 714 ima malo veću iskoristivost vučne snage u odnosu na svoju max. snagu motora ... postoje testovi na netu tako da ne govorim napamet . Na drugoj strani JD 4755 naravno ima više KS na raspolaganju ali ih u postotku manje stavlja na tlo nego spomenuti Fendt 714 .
Ovo potpisujem...fendt 714 je vjerojatno kako bi se izrazio najiskorišteniji traktor u svoj klasi s obzirom na kilažu i ks....ili svi jačim fendtovima trebaju utezi, utezi i utezi kako bi dali svoj maksimum...tako da isto tako mislim da vario tu neigra toliko značajnu ulogu makar je i tu zasigurno prednost na strani fendta..
Znam samo da mi je pingo jednom rekao da u serije 7 ugrađuju(za razliku od serije 4 koju sam ja bio spomenuo) joystick i da bi samim time u sve ovo navedeno bila bolja opcija ...i ja bih fendta
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
Registriran : 10.03.2008
11
DLG-Testovi su dobar pokazatelj odnosno o njima sam prije govorio .
Fendt 714
JD 4755
Ukratko :
JD 4755 daje max. snagu motora od 140 kW dok mu je zugleistung 112.9 kW . Zugleistung bi po meni bio vučna sila . Dakle izgubilo se negdje 27,1 kW . Na drugoj strani Fendt 714 ima max. snagu motora od 103 kW a zugleistung mu je 86.5 kW što daje gubitak od 16,5 kW .
Ono što je zanimljivo test pokazuje malo drugačije brojeke za JD 4755 nego sam mislio . Taj traktor najbolje vuče na 13.2 km/h što prevelika brzina za našu poljoprivredu . Ako se gledaju DLG testovi modernijih traktora onda se vidi da su oni svi sa svojom max. vučnom snagom u rasponu od 6 - 10 km/h .
Fendt 714
JD 4755
Ukratko :
JD 4755 daje max. snagu motora od 140 kW dok mu je zugleistung 112.9 kW . Zugleistung bi po meni bio vučna sila . Dakle izgubilo se negdje 27,1 kW . Na drugoj strani Fendt 714 ima max. snagu motora od 103 kW a zugleistung mu je 86.5 kW što daje gubitak od 16,5 kW .
Ono što je zanimljivo test pokazuje malo drugačije brojeke za JD 4755 nego sam mislio . Taj traktor najbolje vuče na 13.2 km/h što prevelika brzina za našu poljoprivredu . Ako se gledaju DLG testovi modernijih traktora onda se vidi da su oni svi sa svojom max. vučnom snagom u rasponu od 6 - 10 km/h .
3
Smiljan je napisao/la:Sa gustom citam ove vase rasprave, a ovaj post me zaista natjerao da to i javno iskazem. Respekt svima
..fendt je nešto posebno...moj vječni skepticizam u svezi njegove cijene je bio isključivo zato što ga neću nikada imati čisto iz razloga što ga neću nikada moći full full iskoristiti...i naravno da mi je krivo...isto tako mi je uvijek bilo jasno da je fendt daleko najbolji traktor na svijetu....ježim se na samu pomisao da se jedan švabo toliko ponosi sa njim...ma cijena mu uopće nije bitna jer politika zemlje koja je izmislila svjetsko gospodarstvo si ima za pravo od svačega napraviti brend a ne napraviti cijenu od jednoga fendta...pa tko voli nek izvoli...i sa pravom može otvoriti garažna vrata i uperiti prstom u njega isto kao i većinu stvari na kojima pišu strane riječi koje sam kao dijete prve naučio izgovarati made in germany...uh...morao sam ja
Smiljan je napisao/la:I malo sale dakle prema fidelitevoj recenici "a možda se granica spusti i niže" mozda ce moj sin za x godina ici kupovati IMT 539 Vario ili, ajmo biti optimisticni (??!!) lokalpatrioti, Torpedo Vario
Ma problem na ovom fendtu su mu ove poderane nalijepnice koje koštaju ko cijela hauba od imt-a
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
Registriran : 10.03.2008
11
Ok, dečki idemo sada malo konkretno razmotriti stvar;
1. Zugleistung ili ti u prijevodu je vučna snaga a ne sila i to ne mješati. Snaga je rad u jedinici vremena, mjeri se u Kw. Dobije se izračunom iz vučne sile (ili momenta) i jedinice vremena (ne mjeri se direktno).
2 Vučna sila (ne znam kako se kaže na njemačkom (zugkraft?) ali na engleskom to bi bila drawbar force) je mjerljiva veličina, izražava se u N (KN), mjeri se dinamometrom.
Stupanj korisnosti transmisije izračunao bi se dijeljenjem izlazne snage sa snagom na zamašnjaku. Ako uzmemo u obzir da je snaga na zamašnjaku jednaka snazi na P.V. (što i nije baš točno jer se dio snage gubi između zamašnjaka i P.V. ali ti gubitci trebali bi biti vrlo mali), možemo i podijeliti i sa snagom na P.V. tako da dobijemo postotak korisnosti transmisije:
za 4755: 112.9: 133.5 jednako 0.8456 ili ti 84.56%
za 714 86.5: 106.9 jednako 0.8091 ili ti 80.91 %
Gore navedene podatke treba uzeti sa velikom rezervom jer nije jasno iz podataka koliko je bilo klizanje, da li je test bio na pisti ili na tlu itd.. (možda je podatak za Fendta iz polja a podatak za JD sa piste, nije jasno iz testa).
S obzirom da me je isto povukao podatak o maksimalnoj vučnoj snazi JD pri 13.2 Km/h moram malo prošvrljati po svom tavanu i potražiti neke knjige...
1. Zugleistung ili ti u prijevodu je vučna snaga a ne sila i to ne mješati. Snaga je rad u jedinici vremena, mjeri se u Kw. Dobije se izračunom iz vučne sile (ili momenta) i jedinice vremena (ne mjeri se direktno).
2 Vučna sila (ne znam kako se kaže na njemačkom (zugkraft?) ali na engleskom to bi bila drawbar force) je mjerljiva veličina, izražava se u N (KN), mjeri se dinamometrom.
Stupanj korisnosti transmisije izračunao bi se dijeljenjem izlazne snage sa snagom na zamašnjaku. Ako uzmemo u obzir da je snaga na zamašnjaku jednaka snazi na P.V. (što i nije baš točno jer se dio snage gubi između zamašnjaka i P.V. ali ti gubitci trebali bi biti vrlo mali), možemo i podijeliti i sa snagom na P.V. tako da dobijemo postotak korisnosti transmisije:
za 4755: 112.9: 133.5 jednako 0.8456 ili ti 84.56%
za 714 86.5: 106.9 jednako 0.8091 ili ti 80.91 %
Gore navedene podatke treba uzeti sa velikom rezervom jer nije jasno iz podataka koliko je bilo klizanje, da li je test bio na pisti ili na tlu itd.. (možda je podatak za Fendta iz polja a podatak za JD sa piste, nije jasno iz testa).
S obzirom da me je isto povukao podatak o maksimalnoj vučnoj snazi JD pri 13.2 Km/h moram malo prošvrljati po svom tavanu i potražiti neke knjige...
117
Fendt nije ništa skuplji od John Deere traktora .
Razlika je samo u nivou serijske opreme koju Fendt već jednu dekadu drži na nivou kao nitko drugi . Tu mislim na njihove CVT mjenjače sa max. brzinim preko 50 km/h i recimo na prednju amortizirajuću osovinu ili pak Fendt-ovu seriju 8 ne možete kupiti bez prednjeg hidraulika . Dakle već 10 godina vi ne možete kupiti Fendta bez tih drangulija koje kod JD traktora koštaju i +10.000 € odnosno nikako ne možete kupiti JD sa mjenjačem od 50 km/h jer vam ga uvoznik ne može/želi? prodati .
Po pitanju onih testova i mjerenja zugleistung-a tu nema nepoznanica . Svi traktori se mjere na valjcima a ne u polju odnosno sa manjim ili većim proklizavanjem usljed mokrije zemlje ili šta ti ja znam ... Oni stave traktor na valjke i očitavaju u kojem trenutku će na valjku biti izmjerena najveća sila i pri kojoj brzini kretanja traktora se ona dobije . Ako nije tako ( jer ja to naravno nisam vidio ) onda stvarno ne znam kako drugačije ? Činjenica da oni zugleistung mjere u polju mi ne ide pod kapu i takvo mjerenje mi onda nema nikakvog značaja jer su odstupanja prevelika .
Razlika je samo u nivou serijske opreme koju Fendt već jednu dekadu drži na nivou kao nitko drugi . Tu mislim na njihove CVT mjenjače sa max. brzinim preko 50 km/h i recimo na prednju amortizirajuću osovinu ili pak Fendt-ovu seriju 8 ne možete kupiti bez prednjeg hidraulika . Dakle već 10 godina vi ne možete kupiti Fendta bez tih drangulija koje kod JD traktora koštaju i +10.000 € odnosno nikako ne možete kupiti JD sa mjenjačem od 50 km/h jer vam ga uvoznik ne može/želi? prodati .
Po pitanju onih testova i mjerenja zugleistung-a tu nema nepoznanica . Svi traktori se mjere na valjcima a ne u polju odnosno sa manjim ili većim proklizavanjem usljed mokrije zemlje ili šta ti ja znam ... Oni stave traktor na valjke i očitavaju u kojem trenutku će na valjku biti izmjerena najveća sila i pri kojoj brzini kretanja traktora se ona dobije . Ako nije tako ( jer ja to naravno nisam vidio ) onda stvarno ne znam kako drugačije ? Činjenica da oni zugleistung mjere u polju mi ne ide pod kapu i takvo mjerenje mi onda nema nikakvog značaja jer su odstupanja prevelika .
3
Stranica 11 / 40. • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 25 ... 40
Poljoprivredni forum :: MEHANIZACIJA :: Traktori :: AGCO
Stranica 11 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.