AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi (3)
Stranica 8 / 40. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 24 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi (3)
Evo ovako je kod mene danas ...
Regionalno 12963614 41,63 532,63 Inicijalna dodjela 0
Regionalno 12963615 2,86 268,63 Inicijalna dodjela 0
Pravo na premije nemam i nemogu podnijeti zahtjev ....
Regionalno 12963614 41,63 532,63 Inicijalna dodjela 0
Regionalno 12963615 2,86 268,63 Inicijalna dodjela 0
Pravo na premije nemam i nemogu podnijeti zahtjev ....
Meni isto piše 351, samo nek to nije ono u kunama što nam namjeravaju isplatiti onda sam u totalnoj gabuli.
bio danas u agenciji i ovako je situacija, ko je u TUG-u taj nema prenos prava na plaćanja i nikakva umanjenja, znači ostaje sve ko što je i bilo a ko nije u TUG-u taj ce imat umanjenje 10% a kako će prenjet na sebe to pravo neznaju ni ovi u agenciji još sigurno
postoji više oblika TUG-a pa svako treba provjerit kod sebe u agenciji ovo moje se odnosi na Baranju
postoji više oblika TUG-a pa svako treba provjerit kod sebe u agenciji ovo moje se odnosi na Baranju
poticaji u poljoprivredi 3
zvao danas u agenciju kod mene piše 351 što znaći da moje pravo po ha iznosi 351 euro ako netko ima krave i ostalo to pravo se povećava
lovac100- Broj postova : 89
Registriran : 10.04.2011
1
Sredinom siječnja uzeo u zakup 8 ha,vlasnik se ispisao iz Arkoda,ali nije nikad ostvarivao poticaj.Tada su mi rekli da mogu ostvariti pravo na poticaj,jer je zemlja već bila u Arkodu,tako je trebalo biti još ove godine.Danas kažu da nemože,jer su dobili nove naputke prije nekoliko dana.Moram od nekog kupiti prava na poticaj i onda mi se to isto pravo umanjuje za 10%.Pitam ih zašto bi netko prodavao pravo i ostavio samo zemlju,jel ima negdje da se mogu kupiti prava?Oni imaju samo teoriju i samo sliježu ramenima.Upisat pravo poticaja na zemlju koja dosada nije bila u sustavu poticaja može samo novoosnovani OPG,koji dosada nije bio registriran(rezervne kvote).Ukoliko netko i ima viška prava na poticaj,tj. prava bez zemlje,isti mu se umanjuje za 50% i nakon tri godine ukoliko ga ne iskoristi prelazi u nacionalnu rezervu.Toliko o širenju i okrupnjavanju OPG-a.
Trebas kupit prava al nemaju pojma ni kako ni od koga ni posto. Jos na kraju ce odrat porez ili kaznu kad netko proda prava. Totalno je suludo da poticaji nisu vezani za zemlju, dakle do prosle godine je bilo 1 mil hektara prijavljeno i to je to sto se tice poticaja, i onda nek se prava prenose sa ugovorima o zakupu ili o prodaji. Ali ne, trebas ih kupovat ili stavec.
Ne kuzim ovaj dio o visku, sta mu se umanjuje za 50% ? Ako neko radi 20 ha i ima viska prava 5 ha, za to svakako ne dobija nista jer nema zemlju koja pokriva pravo. Ili mu se prava ako ih ne iskoristi upolove pa ima 2,5ha viska do godine ?
Ne kuzim ovaj dio o visku, sta mu se umanjuje za 50% ? Ako neko radi 20 ha i ima viska prava 5 ha, za to svakako ne dobija nista jer nema zemlju koja pokriva pravo. Ili mu se prava ako ih ne iskoristi upolove pa ima 2,5ha viska do godine ?
SteveO- Broj postova : 1673
Registriran : 28.08.2009
39
opg biotrava je napisao/la:Sredinom siječnja uzeo u zakup 8 ha,vlasnik se ispisao iz Arkoda,ali nije nikad ostvarivao poticaj.Tada su mi rekli da mogu ostvariti pravo na poticaj,jer je zemlja već bila u Arkodu,tako je trebalo biti još ove godine.Danas kažu da nemože,jer su dobili nove naputke prije nekoliko dana.Moram od nekog kupiti prava na poticaj i onda mi se to isto pravo umanjuje za 10%.Pitam ih zašto bi netko prodavao pravo i ostavio samo zemlju,jel ima negdje da se mogu kupiti prava?Oni imaju samo teoriju i samo sliježu ramenima.Upisat pravo poticaja na zemlju koja dosada nije bila u sustavu poticaja može samo novoosnovani OPG,koji dosada nije bio registriran(rezervne kvote).Ukoliko netko i ima viška prava na poticaj,tj. prava bez zemlje,isti mu se umanjuje za 50% i nakon tri godine ukoliko ga ne iskoristi prelazi u nacionalnu rezervu.Toliko o širenju i okrupnjavanju OPG-a.
OPG biotrava , forum možemo koristiti u smislu informiranja , pomoći i obrazovanja ali i dogovora o poduzimanju aktivnosti !
Predmet 1 . sutra upućujem Karamarku , Lesaru , Šišljagiću , don Grubišiću da zatraže raspravu o ministru Jakovini i njegovu smjenu !
Danas sam dobio dopis iz Agencije za poljoprivredno zemljište , kojim traže da poput majmuna šećem i dostavim im 10 dokumenata !
Predmet 2 ; istima da upute u postupak izmjene više zakona !
Danas sam dobio i odgovor iz Ustavnog suda !
Konkretno pitanje svima u temi poticaji ; da li treba mijenjati Zakon ili Pravilnike ?
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
o kakvim vi to viškovima prava govorite, i kako su ona uopće mogla nastati? Ako sam do sad tražio poticaj za 25 ha kako mogu imati prava za 30 ha ako se do sad nije trgovalo pravima? I da li netko zna na kojoj osnovi su dodjeljivana ta prava, dali na onoj referentnoj godini ili na lanjskoj godini?
zeljko6- Broj postova : 225
Registriran : 26.03.2012
5
Ako si prosle godine radio 25 ha a ove godine smanjio na 20 ha onda imas viska 5 ha. I problem je sto retardi u drzavi ne uzmu tebi ta prava koja ti ne trebaju i daju ih nekome tko je povecao povrsine nego ti moras sam otic u agenciju i odrec se tih 5 ha ali ih nekome prepisat. Tipicno za ovu drzavu.
39
ako je to tako..zašto bih se ja odrekao tih prava, ne radim zemlju ali uzimam poticaj i boli me mališa.. doduše, ja nemam nikakvih razlika, pa valjda nemam ni viška prava, ali recimo da sam smanjio površine a zadržao prava, hoću li novac u nekom trenutku morati vratiti?
5
vjerovatno oces i jos platit kaznu jer ipak dobijas poticaj za zemlju koju ne obradjuješ, na kraju krajeva sta ces i di upisat šta si posijo na toj zemlji
Ne dobijas poticaj dok nemas zemlju u tom iznosu. Znaci radis 20 ha i dobijas poticaj za 20 ha a tih 5 drzis iz neke obijesti za rezervu za neke buduce dane kad i ako povecas opet za tih 5 ha. Jer zasto bi itko dao besplatno ta prava kad ne mora a pametni zakon je upravo napravljen tako da bivse zakupce peče k za novog zakupca ili čak i za novog vlasnika koji nije njemu dao zakup. A drzavi opet valja jer za tih 5 ha koje ti drzis bezveze kod sebe ne mora dat ni kune, a ni EU ne mora dat kune. Dakle, jako mudro napravljen zakon, njima je i bolje sto vise tih neko drzi u rezervi i neda ih nikome. Katastrofa.
@dp: nebi reko da dobija poticaj za tu povrsinu koju ne radi, zato i moramo svake godine ic potvrđivat sve povrsine koje radimo tu godinu. Kako sam ja shvatio imat ce ta prava u rezervi bezveze, nece dobit nista kad nece imat zakupe za tu godinu da radi.
@dp: nebi reko da dobija poticaj za tu povrsinu koju ne radi, zato i moramo svake godine ic potvrđivat sve povrsine koje radimo tu godinu. Kako sam ja shvatio imat ce ta prava u rezervi bezveze, nece dobit nista kad nece imat zakupe za tu godinu da radi.
39
A sta se dogadja kada ja okrcim npr.sljivik koji je zarastao i dobijem na toj parceli od npr.2hektara jos pola hektara kako ce se to upisati ili necu ni za to dobiti poticaj??
zlocko- Broj postova : 528
God : 43
Zanimanje : svašta po malo
Registriran : 26.05.2011
7
→→→ : VIŠE
zeljko6 je napisao/la:ako je to tako..zašto bih se ja odrekao tih prava, ne radim zemlju ali uzimam poticaj i boli me mališa.. doduše, ja nemam nikakvih razlika, pa valjda nemam ni viška prava, ali recimo da sam smanjio površine a zadržao prava, hoću li novac u nekom trenutku morati vratiti?
U pravu si samo , moraš paziti da li zemlju radi netko drugi , vidjeti koje su kulture posijane i prijaviš u poticaj ! Onom tko je posijao možeš platiti piće ili dati dio da u slučaju inspekcije potvrdi da je tvoj usjev .
Sve je to posljedica ministra Pankretića i Čobankovića i njihovog zakona za državnu zemlju , što nisu natjerali lokalnu vlast da raspišu natječaje za državnu zemlju i što nisu obrazovali privatne seljake da maksimalno daju zemlju u zakup prije ulaska Hrvatske u EU !
Što sada ? Izmjena Zakona o potprama i Pravilnika , ili ?
55
Koliko smo imali prijavljeno prošle godine toliko imamo pravo ove godine.Ukoliko ste ove godine povećali broj ha,npr.naslijedili,iskrčili a ta zemlja prije nije bila u sustavu poticaja(nema veze ako je bila u Arkodu godinama),nema ništa od novca za tu zemlj do 2020.g.Povećati OPG možemo jedino ako kupimo-zakupimo zemlju koju je netko prije nas koristio za poticaj i ustupio nam zajedno sa zemljom pravo na poticaj.Ako netko ima viška prava(neznam kako,jedino ako mu istekne zakup i neće vlasniku vratit kvotu za poticaj-a tada će biti svega.Može biti i da vlasnik zemlje neće da obrađuje svu zemlju,a ima prava na istu.)može čuvati prava u rezervi najviše tri godine.Kada ih aktivira(kupi ili iskrči neku zemlju)ista prava koja je čuvao umanjuju mu se za 50%,a ukoliko ih ne aktivira u roku tri godine prelaze u nacionalnu rezervu.Ima kvaka sa novootvorenim OPg-ovima za koje je ostavljena rezervna kvota,samo morate čitati između redova.
zeljko6 je napisao/la:ako je to tako..zašto bih se ja odrekao tih prava, ne radim zemlju ali uzimam poticaj i boli me mališa.. doduše, ja nemam nikakvih razlika, pa valjda nemam ni viška prava, ali recimo da sam smanjio površine a zadržao prava, hoću li novac u nekom trenutku morati vratiti?
Nebih rekao da to tako bude, odnosno imaš prava ALi nećeš dobivati poticaj ako nemaš i toliko površina na koje legalno tražiš poticaj ... tako da ćeš na taj način (koji si naveo ili mislio da ide) samo oštetiti novog zakupca a ti od toga nemaš ništa ako nemaš nekih novih površina koje prijavljuješ ...
Nema nista al ni ne gubi nista. To i jeste problem. Mene zanima sta ako je falkon imao u zakupu neku njivu od X hektara do prosle godine, vlasnik prodaje tu njivu prosle godine drugom, nakon sto je falkonu istekao ugovor o zakupu i meni sad taj novi vlasnik daje u zakup njivu. Falkon mi kaze da se hebem i da mi neda pravo na poticaj, drzat ce sebi u rezervi !?!?
Di je tu zdrava pamet. Kako moze falcon mene karat sa pravom na poticaje kad je njemu ugovor o zakupu istekao prosle godine i njiva prodana nekom desetom čovjeku !? Nema logike, ne kuzim nista a sto je najgore ni ovi u Agenciji isto ne znaju a morali bi znat sve moguce solucije i slucajeve. Kako moze neki bivsi zakupac sa isteklim ugovorom o zakupu ucjenjivat novog vlasnika koji istovari XY hiljada eura za njivu za pravo na poticaj.
To jednostavno mora ic skupa sa kupovinom, pa ko ce kupit uopce ikakvu njivu posto dotadasnji zakupci ne daju ta prava jer ih ne kostaju kune, dakle samo im mogu koristit u buducnosti, zasto bi dali ta prava dobrovoljno kad ih zakon ne prisiljava ? A trebo bi, jer zna prisiljavat da placamo jebenu komoru i namete al ovo ih ne zanima, samo da sto vise ostavimo u rezervi za koje oni nece placat kune poticaja. Jos nekako mogu shvatit da ih prepuste ako im je novi kupac neki prijatelj ili rod al ovako nema sanse, pa ni rodu nece pustit ako ih je "zajebo" i kupio njivu koju su oni radili do tada.
Di je tu zdrava pamet. Kako moze falcon mene karat sa pravom na poticaje kad je njemu ugovor o zakupu istekao prosle godine i njiva prodana nekom desetom čovjeku !? Nema logike, ne kuzim nista a sto je najgore ni ovi u Agenciji isto ne znaju a morali bi znat sve moguce solucije i slucajeve. Kako moze neki bivsi zakupac sa isteklim ugovorom o zakupu ucjenjivat novog vlasnika koji istovari XY hiljada eura za njivu za pravo na poticaj.
To jednostavno mora ic skupa sa kupovinom, pa ko ce kupit uopce ikakvu njivu posto dotadasnji zakupci ne daju ta prava jer ih ne kostaju kune, dakle samo im mogu koristit u buducnosti, zasto bi dali ta prava dobrovoljno kad ih zakon ne prisiljava ? A trebo bi, jer zna prisiljavat da placamo jebenu komoru i namete al ovo ih ne zanima, samo da sto vise ostavimo u rezervi za koje oni nece placat kune poticaja. Jos nekako mogu shvatit da ih prepuste ako im je novi kupac neki prijatelj ili rod al ovako nema sanse, pa ni rodu nece pustit ako ih je "zajebo" i kupio njivu koju su oni radili do tada.
Zadnja promjena: SteveO; 3/3/2014, 16:31; ukupno mijenjano 1 put.
39
zlocko je napisao/la:A sta se dogadja kada ja okrcim npr.sljivik koji je zarastao i dobijem na toj parceli od npr.2hektara jos pola hektara kako ce se to upisati ili necu ni za to dobiti poticaj??
U upisnik prijavljuješ površinu na temelju katastra . Ako je šljivik 2 ha ne možeš ga povećati na 2, 5 ha ! Ako je oranica 2 ha i od toga o. 5 ha šikara prijavljuješ 1, 5 ha a 0, 5 ha kada iskrčiš pooreš i prijaviš što je posijano ili posađeno .
Dio površina usklađuju i na temelju ARKOD .
Ne prijavljujem sve površine za poticaj , ali su u Upisniku i ARKOD !
55
SteveO je u pravu i bit će tu svega i svačega.Vlasnik npr. prodaje zemlju ili je hoće nekom drugom iznajmiti,a ne ponudi je prvo meni i ja nedam pravo na poticaj.Kako se postaviti ako vlasnik dobiva nenormalnu ponudu za zemlju(može biti i fingirana) i ja mu recimo neželim isplatiti toliku svotu,ali nedam niti prava,ispada da ucjenjujem vlasnika,ali što ako on samo nabija cijenu.Bojim se da će tu biti raznih makinacija i svađa,da nekažem nešto gore.Falkon,možeš imati veću kvotu nego što imaš zemlje,ali ćeš dobivati poticaje samo za onoliko hektara koliko obrađuješ,a preostali dio viška kvote možeš aktivirati(do 3 god.) kad budeš raspolagao sa više zemlje,ali kad aktiviraš rezervnu kvotu umanjuje ti se za 50% poticaj na isto zemljište.Ukoliko netko raspolaže sa nekom zemljom koja do sada nije bila u poticaju,postoji kvaka sa novootvorenim OPG-ovima,za koje se čuvaju rezervne kvote u nacionalnoj rezervi.Malo sam se informiro,nije mi dalo mira.
opg biotrava je napisao/la:SteveO je u pravu i bit će tu svega i svačega.Vlasnik npr. prodaje zemlju ili je hoće nekom drugom iznajmiti,a ne ponudi je prvo meni i ja nedam pravo na poticaj.Kako se postaviti ako vlasnik dobiva nenormalnu ponudu za zemlju(može biti i fingirana) i ja mu recimo neželim isplatiti toliku svotu,ali nedam niti prava,ispada da ucjenjujem vlasnika,ali što ako on samo nabija cijenu.Bojim se da će tu biti raznih makinacija i svađa,da nekažem nešto gore.Falkon,možeš imati veću kvotu nego što imaš zemlje,ali ćeš dobivati poticaje samo za onoliko hektara koliko obrađuješ,a preostali dio viška kvote možeš aktivirati(do 3 god.) kad budeš raspolagao sa više zemlje,ali kad aktiviraš rezervnu kvotu umanjuje ti se za 50% poticaj na isto zemljište.
Ovo sa 50% manji poticaj nakon aktivacije, to dobijes vec ako iduce godine nadjes novu zemlju pa iskoristis rezervu prava za poticaje ? Samo tu prvu godinu dobijes 50% ili i dalje neko umanjenje ?
39
Kako je to sve zamršeno, vrti mi se u glavi.
aaa11- Broj postova : 87
Registriran : 25.11.2012
0
kada smo prve godine prijavljivali preko agroneta, tada su nam govorili "to je to, tako se prijavljuje poticaj u EU, uveli smo sustav kako se to radi u europi", pa smo lane imali izmjene (tko je prijavljivao krave i mlijeko zna o čemu pričam), a sad ove godine ovo..blago nama s našom pameti u ministarstvu poljoprivrede. zar nije moglo ostati kao do sad: ja odjavim-ti prijaviš i sve ok..
5
Pa moze al prije nisi morao ti odjaviti ako ti je ugovor isteko a sad ja tebe moram molit ili ti prijetit da odjavis sa sebe tu njivu koju ne radis vise. A ti to neces jer ne znas kad ces opet dobit neku problematicnu njivu sa indijancem koja ce htjet zadrzat ta prava pa ce tebi trebat tvoja rezerva.
39
Stranica 8 / 40. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 24 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi (1)
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi