AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Koristi li netko GPS sustav za paralelne tragove?
Stranica 4 / 12. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12
Re: Koristi li netko GPS sustav za paralelne tragove?
Kad počnes ispravno bacati gnojivo i prestati nepotrebno preklapati možda ti GPS bude od koristi :Ppingo je napisao/la:Opet ja ali meni osobno GPS ne bi pomogao u ničemu osim u tome da vozim ravno kao strijela od početka do kraja njive a đabe mi toga kad ne patim od tih pola metra što šaram lijevo desno jer tako i tako prekrivam na spojevima više od 2 metra sa rasipačem ( namjerno neću napisati raspodjeljivač jer se kod mene gnojivo ne raspodjeljuje nego se baca ) na klateću cijev i barem 3 metra sa ovim na diskove .
Thor- Broj postova : 547
God : 41
Registriran : 13.08.2008
0
Preklapanje je obavezno ... čak bi moglo biti i veće ali sam zadovoljan i ovako .Thor je napisao/la:Kad počnes ispravno bacati gnojivo i prestati nepotrebno preklapati možda ti GPS bude od koristi :Ppingo je napisao/la:Opet ja ali meni osobno GPS ne bi pomogao u ničemu osim u tome da vozim ravno kao strijela od početka do kraja njive a đabe mi toga kad ne patim od tih pola metra što šaram lijevo desno jer tako i tako prekrivam na spojevima više od 2 metra sa rasipačem ( namjerno neću napisati raspodjeljivač jer se kod mene gnojivo ne raspodjeljuje nego se baca ) na klateću cijev i barem 3 metra sa ovim na diskove .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Eh pingo, ako se kod tebe gnojivo baca - onda bi to bio bacač gnojiva, jednocjevni, klateći...
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Pingo trebaš vučeni Creina s klatećom cijevi?Fidelito je napisao/la:Eh pingo, ako se kod tebe gnojivo baca - onda bi to bio bacač gnojiva, jednocjevni, klateći...
Thor- Broj postova : 547
God : 41
Registriran : 13.08.2008
0
Trebaš ti nošeni Vicon od 600 kgThor je napisao/la:Pingo trebaš vučeni Creina s klatećom cijevi?Fidelito je napisao/la:Eh pingo, ako se kod tebe gnojivo baca - onda bi to bio bacač gnojiva, jednocjevni, klateći...
3
Ja ozbiljno razmišljam o nabavci GPSa, makar zbog ove table na slikama, tu ima oko 60 ha i nezgodno je bez markiranata, čak bi možda trebala dva. Usmeno mi je ponuđen nekakav Claasov gps navodno za nekih 28 000 kunića. O detaljima ću se raspitati poslije žetve.
Mr. Nustemburg- Broj postova : 943
15
Da, pravi problemi sa orijentacijom počinju na velikim tablama. Zanimljivo je da li će GPS uopće raditi na ovakvoj tabli radi toga što bi se moglo dogoditi da se izgubi signal na određenim mjestima, tj. izgubi se trenutno optička vidljivost prema jednom od satelita. Obavezno probati prije kupnje na tim kritičnim mjestima jer je ipak znatna investicija u, što bi Pingo rekao, par chipova i LCD ekran sa antenicom i neki softvrečić. Kod mene ima još i šume i živica uz krajeve pa je i to moguća prepreka neomatanom radu GPSa.
117
Kažem s nogu sam dobio informacije o Claasovom gps-u, više ljudi je bilo uključeno u razgovor, pa neću ni sa sigurnošću tvrditi, ali koliko sam razumio Claasov gps može raditi 2-3 sata bez signala, navodno je bitno uhvatiti signal pri prvom prohodu i onda se neko vrijeme može raditi bez signala ili sa isprekidanim signalom.
15
nije mi jasna ta njihova teorija o radu bez signala, ako možeš molim te pojasni mi .
rad bez signala nije moguć zbog toga što nakon što napravite taj prvi prolaz morate imati stalnu vezu sa satelitima tj. signal koji vas navodi, bez toga signala nema orijentacije i razmak između redova može otići na više metara ako ne i desetaka metara.
osnovna bestplatna korekcija koja se može primati u Hrvatskoj je ona europske svemirske agencije EGNOS i ona daje do 30 cm preciznosti pass-to-pass. ne nasjedajte na priče može ovo može ono, ja sam također trgovac ali mi ne pada na pamet pričati nešto što nema veze sa zdravom logikom.
ako sam pak ja nešto krivo razumio ispričavam se unaprijed.
rad bez signala nije moguć zbog toga što nakon što napravite taj prvi prolaz morate imati stalnu vezu sa satelitima tj. signal koji vas navodi, bez toga signala nema orijentacije i razmak između redova može otići na više metara ako ne i desetaka metara.
osnovna bestplatna korekcija koja se može primati u Hrvatskoj je ona europske svemirske agencije EGNOS i ona daje do 30 cm preciznosti pass-to-pass. ne nasjedajte na priče može ovo može ono, ja sam također trgovac ali mi ne pada na pamet pričati nešto što nema veze sa zdravom logikom.
ako sam pak ja nešto krivo razumio ispričavam se unaprijed.
Trimble_Ag.- Broj postova : 61
Registriran : 14.11.2008
0
Trimble_Ag. je napisao/la:nije mi jasna ta njihova teorija o radu bez signala, ako možeš molim te pojasni mi .
Da mogu pojasniti odmah bi pojasnio, možda sam i ja nešto pogrešno protumačio, poslije žetve ću vjerovatno doći do nekih pravih informacija, glupo mi je sada daviti ljude za detalje kad još uvijek nisam "pravi" kupac.
Možda je logično da uređaj može raditi uz djelomičan signal.
15
Čuj važna je 'dobra priča' ona prodaje proizvod (još kada padne na 'plodno tlo'- super), pa makar bila i masni burek, neka se samo proda, a kada kasnije ne bude dobro radilo 'lako ćemo'. Tu se razlikuje trgovac od trgovca, draži su mi nekako profesionalci koji realno sagledavaju situaciju. Sa njima se može dugoročno dobro raditi. A ovi prvi te ne ni poznaju više kada im sjedne lova na račun za kupljenu robu (uglavnom te se sjete kao kupca kada shvate da si došao još nešto kupiti).
117
upravo sam to želio i napomenuti, meni nije cilj prodati kupcu nešto što mu ne treba već uputiti ga u mogućnosti uređaja i reći mu sve dobre i isto tako i loše strane upravo iz razloga da bi spriječio moguće krivo protumačenje nekih stvari. radim sa gps-ima već dvije godine i zasad svima koji su kupili uređaj nisu imali problema, ali ipak najbolje će vam to reći vlasnici uređaja jer je poznato da mi trgovci svaki svoga konja hvalimo.
0
Na sajmu u Novom Sadu sam pogledao jedan GPS traktorski sustav . Na ponudi su bila dva uređaja od kojih je jedan fizički veći te prati 5 satelita a drugi je manji a lovi 3 satelita ( navodno ) . Cijena je 1500 odnosno 1000 € . Trgovac se kune u preciznost od 2.5 cm a u najgorem slučaju 5 cm . Kaže da je potrebno samo jedan puta obići njivu i dalje radi skoro i bez satelita što sam odmah prepoznao kao patku jer znam da to nije moguće . Antenu nije imao za pogledati a i oba prezentirana uređaja nisu bili " on-line " tako da se ništa nije moglo vidjeti ali nije odustajao od prvotne teorije preciznosti od 2.5 cm . kako sam i ja tvrdoglav rekao sam mu da mu ništa ne vjerujem na što se još više raspalio objašnjavajući mi u detalje kojih moram priznati nije bilo puno . Sve sama teorija iz prospekata i interneta . Dosta dugo smo pričali ( otopio mu se sladoled u kutijici koji je prestao jesti ) ali nije me uvjerio odnosno nije mi mogao objasniti koja to izvanzemaljska sila drži traktor na pravcu nakon što je obišao njivu i kao kobajagi više mu niti sateliti nisu toliko potrebni jer je zamemorirao kompletne obrise njive ... dakle koja to sila drži traktor na pravcu od 2.5 cm kada je u pola table ? Na to pitanje nisam dobio zadovoljavajući odgovor .
3
Hehehehe, naletio si na jednog od onih koji sve znaju .
Što se tiče orijentacije bez signala, mislim da je možda izvedivo, ali samo neko vrijeme i to tek nakon prvog prohoda. U prvom prohodu bi trebao snimiti markere ili checkpoint-ove ili kako god to želiš nazvati, a u slijedećem bi računalo moglo s obzirom na prve vrijednosti korigirati slijedeće koordinate, no to je tako uz uvjet da se unese radni zahvat alata s kojim radiš, pa da se može odrediti otklon. To je neko moje razmišljanje s obzirom na informacije koje sam imao prilike naučiti na faksu. Ova točnost od 2,5 cm je nerealna, to su lovačke priče...mislim da je najmanja realna 10 cm
Što se tiče orijentacije bez signala, mislim da je možda izvedivo, ali samo neko vrijeme i to tek nakon prvog prohoda. U prvom prohodu bi trebao snimiti markere ili checkpoint-ove ili kako god to želiš nazvati, a u slijedećem bi računalo moglo s obzirom na prve vrijednosti korigirati slijedeće koordinate, no to je tako uz uvjet da se unese radni zahvat alata s kojim radiš, pa da se može odrediti otklon. To je neko moje razmišljanje s obzirom na informacije koje sam imao prilike naučiti na faksu. Ova točnost od 2,5 cm je nerealna, to su lovačke priče...mislim da je najmanja realna 10 cm
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
Zjockoo ali ja baš mislim da je to nemoguće .zjockoo je napisao/la:Hehehehe, naletio si na jednog od onih koji sve znaju .
Sve je to fino na prvi pogled ... radiš prvi krug oko njive a računalo plotira svaki tvoj pokret ma sve 5 ali onda nestaje signal !!! I što onda ??? Na osnovu čega će GPS odrediti moju trenutnu poziciju u slijedećem prohodu čak i ako točno zna da je radni zahvat toliko i toliko centimetara ? Kako GPS može znati da sam se odmaknuo 10 ili 11,5 metara od onoga prvog kruga koji kao ima u memoriji ako nema signala ? Nema signala = nema moje trenutne pozicije !!! Meni to ne ide pod kapu i gotovo .
3
Pa ni ja ne kužim kako može bez signala raditi....nevjerujem da može raditi bez signala.
Onda valjda ne može bez signala...
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
Izgleda da pojedini ljudi koji prodaju sustave za navođenje manje znaju o tome nego kupci. To obožavam, kada naletim na takvog trgovca. Odmah dobijem volju da sa njime malo 'popričam', ali to je ionako vjerovatan gubitak vremena. Šteta samo onih prevarenih kupaca koji nasjednu na priču misleći kako je prodavač stručna osoba. Zbilja ima svakavih ljudi na ovome svijetu... I prodavača, ali i kupaca...
117
Ljudi, već sam par puta to napisao ali nema veze napisati ću opet.
BEZ SIGNALA SATELITA NEMA NAVOĐENJA, niti osnovnog navođenja EGNOS a kamoli tako preciznog kao 2.5cm.
i kakav je to uređaj koji lovi samo 3 satelita, za otkrivanje pozicije na zemlji u teoriji je potrebno minimalno 3 satelita i moraju biti raspoređeni u trokut ( sjever, jug, istok ili zapad ), to se zove triangulacija i sa samo tri satelita vi ne možete odrediti točnu poziciju jer nemate dovoljno podataka za točno određivanje pozicije, znaći potrebno vam je minimalno 4 satelita a u tom slučaju dobiti će te relativnu horizontalnu ali ne i vertikalnu preciznost. što je više satelita vaša je pozicija preciznija i točnija.
da bi ostvarili preciznost od 2.5 cm potrebno vam je sljedeće:
- uređaj EZG 500 ili FmX kao display u traktoru
- prijemnik (antena) na krovu koji će primati kako osnovni signal za navođenje tako i RTK signal
- RTK bazna stanica, od koje će te primati korekcijski signal te zbog koje je i moguće raditi sa preciznošću od 2.5 cm.
- traktor mora biti opremljen kompletom hidraulike i elektronike koja će upravljati strojem jer čovjek ne može održavati tu preciznost.
sve gore navedeno kod nas se zove Autopilot i sa njime je moguće postići i raditi sa tom preciznošću.
još jednom ću reći bez signala nema navođenja jer kada signala nestane i vi u prostoru nestajete i nema tog uređaja koji može održavati vas na putu sa identičnom preciznošću sa signalom i bez signala, molim vas ne nasjedajte na te priće jer nemaju veze sa niti sa logikom niti sa zdravom pameću.
BEZ SIGNALA SATELITA NEMA NAVOĐENJA, niti osnovnog navođenja EGNOS a kamoli tako preciznog kao 2.5cm.
i kakav je to uređaj koji lovi samo 3 satelita, za otkrivanje pozicije na zemlji u teoriji je potrebno minimalno 3 satelita i moraju biti raspoređeni u trokut ( sjever, jug, istok ili zapad ), to se zove triangulacija i sa samo tri satelita vi ne možete odrediti točnu poziciju jer nemate dovoljno podataka za točno određivanje pozicije, znaći potrebno vam je minimalno 4 satelita a u tom slučaju dobiti će te relativnu horizontalnu ali ne i vertikalnu preciznost. što je više satelita vaša je pozicija preciznija i točnija.
da bi ostvarili preciznost od 2.5 cm potrebno vam je sljedeće:
- uređaj EZG 500 ili FmX kao display u traktoru
- prijemnik (antena) na krovu koji će primati kako osnovni signal za navođenje tako i RTK signal
- RTK bazna stanica, od koje će te primati korekcijski signal te zbog koje je i moguće raditi sa preciznošću od 2.5 cm.
- traktor mora biti opremljen kompletom hidraulike i elektronike koja će upravljati strojem jer čovjek ne može održavati tu preciznost.
sve gore navedeno kod nas se zove Autopilot i sa njime je moguće postići i raditi sa tom preciznošću.
još jednom ću reći bez signala nema navođenja jer kada signala nestane i vi u prostoru nestajete i nema tog uređaja koji može održavati vas na putu sa identičnom preciznošću sa signalom i bez signala, molim vas ne nasjedajte na te priće jer nemaju veze sa niti sa logikom niti sa zdravom pameću.
0
Znači da riđasti Mađar s NS sajma prodaje maglu.
Gost- Gost
Pitanje za trimble AG: da li imate u prodaji samo GPS senzor brzine (bez navođenja). Takvih uređaja ima u SADu, dosta su jeftini, a potrebni su na primjer kod rada sa prskalicama koje zahtjevaju input brzine.
Link za takav uređaj: http://www.agexpress.com/gvs.htm
Link za takav uređaj: http://www.agexpress.com/gvs.htm
117
Nažalost takav uređaj vam nismo u mogućnosti ponuditi jer ga mi u ponudi nemamo.
Naši GPS uređaji imaju integrirani brzinomjer u samome uređaju.
Također imamo i demo uređaje na prodaju koji su služili za prezentacije i savršeno su ispravni i naravno garancija vrijedi 100 % a cijena je povoljnija.
Također imamo i demo uređaje na prodaju koji su služili za prezentacije i savršeno su ispravni i naravno garancija vrijedi 100 % a cijena je povoljnija.
0
Trimble_Ag. je napisao/la:Nažalost takav uređaj vam nismo u mogućnosti ponuditi jer ga mi u ponudi nemamo.
Now, you are talking, brother....
117
Neznam šta ti je taki problem brzinomjer...možeš koristiti mobitel aparat sa garminom recimo koji ti svaki tren kaže brzino, i ako več nemaš takvi traktor koji ima brzinomjer možeš montirati senzor na kotač...pa makar od bicikla....A i prskalicu ako imaš sa računalom mora da ima senzor koji se montira i onaj daje podatke brzine.
za primjere odnosno lokacije gdje nema signala dovoljnog sa setelita postoje "bazne postaje"
za primjere odnosno lokacije gdje nema signala dovoljnog sa setelita postoje "bazne postaje"
SimonMS- Broj postova : 379
Registriran : 19.02.2009
8
Stranica 4 / 12. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12
Stranica 4 / 12.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.