AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Podrivanje zamjena oranju
Stranica 14 / 25. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 19 ... 25
Re: Podrivanje zamjena oranju
Ravno u srž problema zemlja je ŽIVA
Koliko god mnogi od nas to ne shvačaju i ne poštuju
Koliko god mnogi od nas to ne shvačaju i ne poštuju
kikiriki- Broj postova : 173
Registriran : 22.10.2010
9
→→→ : VIŠE
Sve to stoji, sve je to u redu ali nismo svi ''kulaci'' da si možemo priuštiti takve strojeve.
Takvi strojevi zahtjevaju veliku količinu snage a sve to košta.
Kako da ja sa svojim prdekalom vučem neki no-till stroj a za veći i jaći traktor niti imam površina niti €.
Ipak, većina nas je i dalje ovisna o plugu, i to je najveći problem, barem dok nam ne plate pšenicu 2.40kn
Takvi strojevi zahtjevaju veliku količinu snage a sve to košta.
Kako da ja sa svojim prdekalom vučem neki no-till stroj a za veći i jaći traktor niti imam površina niti €.
Ipak, većina nas je i dalje ovisna o plugu, i to je najveći problem, barem dok nam ne plate pšenicu 2.40kn
Ako hočete pratiti trendove u obradi tla onda svake dvije godine morate kupovati nove strojeve. Postajemo pomodni samo u teoriji jel jako malo nas ima sve te strojeve i traktore za taku vrstu strojeva.
Na nekim tlima i podrivač i gruber odrade super a na nekima ne naprave ništa.
Mi razmišljamo da je bolje sve u jednom prohodu zato što je jeftinije i brže.
Neka svako odlući po svome ali vjerujte plug neće 'umrijeti'!
Po meni najbitnija je predsjetvena priprema cca 10 cm ispod toga bi to plug ili podrivać ili gruber nema veze.
P.S.
Zaboravih najbitnije a to je kako če 'poorati ili pogruberisati onaj od gore'
Po meni najbitnija je predsjetvena priprema cca 10 cm ispod toga bi to plug ili podrivać ili gruber nema veze.
P.S.
Zaboravih najbitnije a to je kako če 'poorati ili pogruberisati onaj od gore'
debo9999- Broj postova : 406
Zanimanje : Svašta pomalo
Registriran : 27.12.2010
10
pege tak sam i ja mislio ko i ti ali kad sam malo proucio no till tehnologiju vidim da sam bio u krivu, dobro kod nas je tesko postic pravi no tiil ali nesto reducirano se moze napravit
recimo sa 2 stroja poput topdown-a i one vaderstat siej za zito sa diskovima se moze sve obradit u dva prohoda cak i gnojivo te sije bacaju, jedino se kukuruz mora orat jer sam to proscito da su pisali koji no till tehnologiju imaju u malom prstu i kazu za kukuruz nema prinosa bez oranja a sve se drugo moze bez cak i repa
ali to je za ljude koji imaju 1000-e hektara a ne nas ili da se vis eljudi udruzi i kupi jedan traktor od 250ks i ta dva stroja koja mogu obradit ogomne kolicine zemlje
recimo sa 2 stroja poput topdown-a i one vaderstat siej za zito sa diskovima se moze sve obradit u dva prohoda cak i gnojivo te sije bacaju, jedino se kukuruz mora orat jer sam to proscito da su pisali koji no till tehnologiju imaju u malom prstu i kazu za kukuruz nema prinosa bez oranja a sve se drugo moze bez cak i repa
ali to je za ljude koji imaju 1000-e hektara a ne nas ili da se vis eljudi udruzi i kupi jedan traktor od 250ks i ta dva stroja koja mogu obradit ogomne kolicine zemlje
Baš mi je drago da se razvila ova mala diskusija oko obrade, ali sa vremenom (provedenim na forumu kroz ovih par godina) vidim da se broj skeptika koji misle da je oranje 'zakon' polako smanjuje. Sigurno je da naša tla (nažalost ili možda na sreću, tko bi znao?) velikom većinom ne spadaju u kategoriju onih tala na koja se može ići direktnom sjetvom. Ipak su to pretežno teža tla koja zahtijevaju neku obradu. Sada se postavlja pitanje kakvu obradu i što je uopće cilj te obrade? Cilj obrade oranjem je zbubati sve biljne ostatke na dno brazde (skupa sa sjemenjem kororva), izložiti tlo atmosferskim uvjerima tako da se izmrzavanjem i naizmjeničnim sušenjem i vlaženjem tla (to jest erozijom koja u ovom slučaju radi za nas) tlo preko zime razrahli, da se lakše pripremi za sjetvu u proljeće. Tako golo tlo u proljeće brža se zagrijava i moguća je nešto ranija sjetva. Negativne strane oranja su da se tako golo tlo brže isušuje (nema nimalo biljnih ostataka na površini), prekretanje brazde uništava gliste i druge korisne mikroorganizme (ali i uništava miševe!), energetski je dosta neučinkovito (cijeli horizont koji se obrađuje mora se podići, preokrenuti i pomaknuti za zahvat jednog plužnog tijela), javlja se velika opasnost od zbijanja dna brazde (taban pluga). Primjenom grubera (chisela) i njegovih varijanti neki od problema pluga se riješavaju, dok se neki drugi problemi stvaraju. Ali osnovni cilj promjene načina obrade tla je unaprijeđenje proizvodnje, a ne nazadak. Ako osjećaš prelazak na neki novi način obrade kao nazadak, nemoj prelaziti, nego mudro šuti i pogledaj što će se dešavati kod ljudi koji su počeli raditi na novi način. Ne treba prelaziti na nešto novo jer je to neka 'moda', mora postojati bitna kvaliteta novog sustava od koje možeš imati materijalne koristi (manji trošak/veći prinos) da bi imalo smisla prijeći. Naravno sva tuđa iskustva moraju se prilagoditi svom načinu proizvodnje i razmišljanja, svojoj tehnologiji i svome gospodarstvu.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
debo9999 je napisao/la:Ako hočete pratiti trendove u obradi tla onda svake dvije godine morate kupovati nove strojeve. Postajemo pomodni samo u teoriji jel jako malo nas ima sve te strojeve i traktore za taku vrstu strojeva.
...nije teorija ali najskloniji sam razmišljanju ovoga tipa
Dok u praksi se stvari po meni stječu iskustvom i to je zlatno pravilo, a naravno da sa vremenom što dalje sve brže dolaze tehnologije(strojevi) sa kojima ćemo moći nalaziti riješenja sa kojima ćemo uglavnom gledati kako što bolje rentati samu proizvodnju i u smislu uloženo/dobiveno, bitno sa reći, startu proizvodnje, što se makar meni nije uvijek pokazalo kao najbolje riješenje.Uvijek sam bio više zagovornik teorije kakva je godina takvu obradu i primjeniti i tehnološki smo usavršavli ili primjenjivali u praksi, hvala bogu, obradu na više načina jer smo si uvijek stvorili i nekakve preduvjete za to....
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
Registriran : 10.03.2008
11
Obrada mora biti takva, da zadovoljiš uslove za dobro kalitev i rast usjeva. Vjerujem, da je svako od vas več naučio iz prakse, da može jedan prolaz manje/premalo značiti slabiji sklop, slabiju rast.... Svi znamo šta znači to kad moraš da cjele godine to gledaš. Tako, da taj posao kojeg radiš jednom na godinu znaš da trebaš obaviti profesionalno jer samo tako možeš računati na max.te tvoje proizvodnje. Sa ovim jednim prohodom možeš sahraniti možda 15€ na gorivu, al ono šta fali kod žjetve je potpuno druga priča. E sad ako govorimo o veliiiiikim površinama priča je nešto drukčija. Posao mora biti obaavljen u nekom roku i zato su strojevi vrlo bitni. Onda je bitno, da su ti strojevi visoko produktivni i da u što bržem času naprave isto kvalitetan posao kao i mi neki manji ratari koji imamo strojeve kakve imamo i moramo ih terati što duže, da se amortiziraju jer nemoremo si priuštiti kao što je bilo spomenjeno, da svakih nekoliko godina mjenjamo tehnologiju.
SimonMS- Broj postova : 379
Registriran : 19.02.2009
8
Neki dan sam podrivao za sadnju voćnjaka. Dubina 60-ak cm i to mu je puna kapa jer je dosta tvrdo i zbito. Gazda nije na vrijeme oprašio strnjak pa se korov oteo kontroli.
Gost- Gost
Zanimljivo, manje ti troši ( po radnom satu ) u podrivanju nego u radu sa gruberom ?
Koliko ti vremenski treba da ispodrivaš Ha?
Na koliku dubinu je to podrivano?
Koliko ti vremenski treba da ispodrivaš Ha?
Na koliku dubinu je to podrivano?
to sto vidis na slici je trenutacna potrosnja (al ne odstupa od prosjecne previse). u gruberiranju idem 3-5 kmh brze pa je i potrosnja veca.
neki dan sam 15 kj izpodrivo za 7 ipo h s tim da su bile na 2 strane sela
dubina 55-65(a 65 je maximalno)
2332 su radni sati, a 2000 su okretaji
neki dan sam 15 kj izpodrivo za 7 ipo h s tim da su bile na 2 strane sela
dubina 55-65(a 65 je maximalno)
2332 su radni sati, a 2000 su okretaji
Prošli tjedan podrivao za ječam tablu gdje je bila repica,radi se o našoj najtežoj tabli veličine 29ha.Brzina rada je oko 3km/h što zadovoljava dubinu rada oko 50cm i dnevni učinak oko 10ha.Traktoru nije ekstremno teško tek mjestimično zastenje kad naiđe na neku tvrđu prepreku.Podrivao sam 2,5 dana i ostalo mi za sutra jedno 3-4ha pa sam gotov s ovom parcelom koje sam se bojao i koja je bila pravi test i za podrivač i za traktor.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
39
Hočete orati prije sjetve ili samo ovako na podrivano ide sjetva?
tomi93- Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19
tomi93 je napisao/la:Hočete orati prije sjetve ili samo ovako na podrivano ide sjetva?
Na ovo krajem 10mj sijemo jari ječam direktno kombinacijom rotodrljača-sijačica.Ne usudim se ni ranije pretanjurati jer ako se okiša 10 mj bit će problem za sijanje,bolje da ostane ovako malo grublje.
39
Stvarno teška zemlja kad ostaju takve grude, a imaš valjak na podrivaču.
zelenko- Broj postova : 1075
God : 33
Zanimanje : Poljoprivredni-tehničar
Registriran : 22.06.2010
29
Podrivač s valjkom ima 2200kg a poneka gruda ga cijelog digne u zrak i ne smrvi se.zelenko je napisao/la:Stvarno teška zemlja kad ostaju takve grude, a imaš valjak na podrivaču.
39
Jučer završili podrivanje slobodne zemlje, 50ha po repici za ječam i 35ha za repicu po ječmu i pšenici.Ukupno sam potrošio 2000l goriva s tim da sam 35 ha za repicu prelazio rotodrljačom iza podrivača.S prekidima sam radio 8 dana po cca 10rh.
39
Vidim podrivač vam je blatan, ja sam danas isto podrival nešt malo ali je toliko suho da sam išel duplo sporije nego inače
Ovim tepom vam se je podrivač več otplatil ove sezone, odličan posel.
tomi93- Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19
ajoj kakva je to zemlja? nedo bog da imam takvu
svaka čast majstore samo rintaj po njoj
svaka čast majstore samo rintaj po njoj
Landpower165tdi- Broj postova : 1551
God : 38
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 01.01.2011
15
To je takva zemlja,svrha popuca 10 cm a ispod 30 cm vlažna.tomi93 je napisao/la:Vidim podrivač vam je blatan, ja sam danas isto podrival nešt malo ali je toliko suho da sam išel duplo sporije nego inače
39
Ispada učinak nešto manje od 2 jutra za 1 h , pa to je stvarno odličan učinak .
Dali bi mogao biti veći da je bilo malo suhlje .
Dali bi mogao biti veći da je bilo malo suhlje .
IVAN DF- Broj postova : 359
Registriran : 03.02.2011
12
jd4755 je napisao/la:To je takva zemlja,svrha popuca 10 cm a ispod 30 cm vlažna.tomi93 je napisao/la:Vidim podrivač vam je blatan, ja sam danas isto podrival nešt malo ali je toliko suho da sam išel duplo sporije nego inače
tu nikada ne prestaje mokra faza... možda nakon podrivanja bude bilo bolje
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Ova ovdje je prošla mokru fazu tj.ja ju ne mogu dohvatiti ni na 50 cm dubine,najgore podrivanje što sam ikada radio,to je od prošlog tjedna po rano skinutoj soji,nijedan vijak mi nije pukao ali sam na uvratinama išao kao puž .
39
ma to je odlično....vjerojatno si misliš ponekad i sam kako si radio do sad, tj. jel može uopće drugačije
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
11
Ovdje valjci ne rade baš ništa..
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
Stranica 14 / 25. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 19 ... 25
Stranica 14 / 25.