AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Mineralno gnojivo iz Kutine
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Mineralno gnojivo iz Kutine
ovo je copy/paste posta s fp-a
Fertilizer price in holland now:
kalkammonsalpeter 27 % N+4 % MgO €26,06 per 100 kilo.
What`s your fertilizer price ???
sto ispada 194 kn za 100 kg, kod mene najjeftiniji je 236 kn,
Fertilizer price in holland now:
kalkammonsalpeter 27 % N+4 % MgO €26,06 per 100 kilo.
What`s your fertilizer price ???
sto ispada 194 kn za 100 kg, kod mene najjeftiniji je 236 kn,
Održan sastanak u svezi cijene mineralnih gnojiva, [5.3.2009]
Danas, 5. ožujka 2009., u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja se održao sastanak na kojem su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja mr.sc. Božidar Pankretić i predstavnici Petrokemije d.d. – Tvornice gnojiva Kutina, na kojem se razgovaralo o mogućnosti plasmana mineralnih gnojiva na tržište u nadolazećem razdoblju proljetnih radova u poljoprivredi.
Na sastanku je dogovoreno:
1. odgoda plaćanja na 4 mjeseca za sve kupce mineralnih gnojiva
2. dodatni popust od 4% za sve kupce koji plate gnojivo bez odgode plaćanja.
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i dalje će pratiti cijene i stanje na tržištu mineralnih gnojiva i pokušavati olakšati poljoprivrednim proizvođačima proljetnu sjetvu.
http://www.mps.hr/pr/priopcenje.asp?id=1410
Danas, 5. ožujka 2009., u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja se održao sastanak na kojem su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja mr.sc. Božidar Pankretić i predstavnici Petrokemije d.d. – Tvornice gnojiva Kutina, na kojem se razgovaralo o mogućnosti plasmana mineralnih gnojiva na tržište u nadolazećem razdoblju proljetnih radova u poljoprivredi.
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i dalje će pratiti cijene i stanje na tržištu mineralnih gnojiva i pokušavati olakšati poljoprivrednim proizvođačima proljetnu sjetvu.
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
Petrokemija si je od gotovine napravila veresiju. Baš me zanima koje garancije će zahtijevati da dobijem gonjiva sa odgodom plaćanja, pa me onda zanima kako će naplatiti svoja potraživanja od raznoraznih d.o.o.-a koja u temeljnom kapitalu imaju fikus i sekretaricu. Mislim da će se ova mjera 'pomoći poljoprivredi' pokazati bezveznom i neučinkovitom (neprovedivom). A možda se i dogodi da će takvim poslovanjem netko morati pokriti petrokemijine 'dubioze' nagodinu (čitaj nenaplaćena potraživanja). S obzirom da su gnojiva velika stavka predložio bi ministarstvu interventni uvoz ako su gnojiva jeftinija vani (a jesu), nažalost kao krajnju mjeru, jer samo u tom slučaju će petrokemija smanjiti cijene (kada dobije realnu konkurenciju) i malo racionalizirati svoje poslovanje.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
mislim da ovo znači da će se na drugi dio poticaja od prošle godine čekati još neko duže vrijeme..Smiljan je napisao/la:Održan sastanak u svezi cijene mineralnih gnojiva, [5.3.2009]
ovo je samo zamjena za neisplaćivanje poticaja..
Picek- Broj postova : 1225
22
Pa kako oni misle lokalne izbore dobiti? :twisted:
2
pa tako što sanader ili bilo koji od njegovih pulena svaki tjedan kaže da će u HBOR ubrizgati 440 milijuna nečega..Smiljan je napisao/la:Pa kako oni misle lokalne izbore dobiti? :twisted:
to pričaju zadnja četiri tjedna, dakle ubrizgati će 1.760 milijuna nečega u HBOR...
Picek- Broj postova : 1225
22
Da, istith tih 440 milijuna necega oni planiraju na puno mjesta ubrizgati Perpetuum Mobile .....
2
ja sam danas uzeo za kukuruz
15-15-15 373kn
urea 273kn
i to u firmi iz pingovog kraja (eurobrod)
15-15-15 373kn
urea 273kn
Inače danas sam pitao u petrokemiji može se dobiti na odgodu gnojivo na 120 dana. Potrebna je garancija banke, a u banci su mi rekli da je za njih ta garancija isto što i kredit, Ako imaš gotovinu dobiješ 4 % cassa sconto. Pa tko voli nek' izvoli.
cijene gnojiva u veleprodaji (VPC bez PDVa):
KAN 1679,52 Kn/T
7 20 30 4445,48
UREA 2214,42
15 15 15 3046,43
za gotovinu kako rekoh te cijene se umanjuju za 4% i onda plus 22% PDVa.
cijene gnojiva u veleprodaji (VPC bez PDVa):
KAN 1679,52 Kn/T
7 20 30 4445,48
UREA 2214,42
15 15 15 3046,43
za gotovinu kako rekoh te cijene se umanjuju za 4% i onda plus 22% PDVa.
117
branko je napisao/la:ja sam danas uzeo za kukuruz
15-15-15 373kn
urea 273kn
kod nas 15-ica 450kn a kan 240kn dok za ureu na znam jos i da jos 1% mjesecno kamate
da nadopunim KAN je kod njih 204 kn, ali smo uzeli cca 6 paleta tako da smo dobili maksimalni popust.
HRT - "Plodovi zemlje"
(1'10 - 3MB)
I sam sam do preklani u Bosni kupovao sjuemenski kukuruz i herbicide hrvatskih proizvođača. Cijene su bile i do 50 % jeftinije. Prošle godine su se stvari naglo cijenovno približile. Tako da me ne čudi rečeno u ovom prilogu, ali se i dalje pitam kako i zašto? Izgleda da kolektivno plaćamo prisustvo neke kompanije na stranom tržištu?
(1'10 - 3MB)
I sam sam do preklani u Bosni kupovao sjuemenski kukuruz i herbicide hrvatskih proizvođača. Cijene su bile i do 50 % jeftinije. Prošle godine su se stvari naglo cijenovno približile. Tako da me ne čudi rečeno u ovom prilogu, ali se i dalje pitam kako i zašto? Izgleda da kolektivno plaćamo prisustvo neke kompanije na stranom tržištu?
Rade na tome da nam dođu glave . Previše nas je i to je činjenica . Svako selsko kućanstvo ima po 2-3 ha zemlje a 90 % ih uopće više nema traktore ... barem je tako u mojem selu . Te ljude treba eliminirati a naša država radi svestrano na tome . Samo najsposobniji će opstati .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
pingo kod mene je skroz obrnuto nego kod tebe, kod nas opet svako ko radi i 2-3ha ima traktor a cak i po 2 i visa ako imaju preko 20 jutara onda 2 i vise obavezno i sad kad se zna da vise nema poticaja ko nije u sustavu niko od tih ljudi ni ne pomislja da odustane(neki jednostvano nemaju od cega drugog zivit, jedni su opet preskrti, dok neki jednostvano ne znaju za drugaciji zivot bez poljoprivrede) tako da ja mislim da ce trebat godine dok im to ne uspije da uniste seljake a do tad sve je moguce, mozda vise ne bude ni ove drzave
Ne valja niti to kod tebe . Ti ljudi su svi za otpis iduće godine . Najavili su nam tako da se ne moramo čuditi kada se to dogodi . Nego da se vratim na gnojivo koje je i 30% skuplje za hrvatsku budalu seljaka nego za recimo slovenskog seljaka ili možda i nekog drugoga jer tko zna gdje sve izvoze gnojivo sa znatno nižom cijenom nego je na našem tržištu . Skupo gnojivo ! Da , onda nam kažu imamo najveće poticaje na cijelom svijetu pa si možemo priuštiti gnojivo koje je osnova proizvodnje ! Imamo klinac kada je država u dosluhu sa Petrokemijom i samo pretaću lovu .
Ne znam ali mene je prilično pogodila vijest da se jedno te isto gnojivo prodaje po tako različitoj cijeni . Nekako jadan filing sam imao . Bitno je samo da nisi žitelj ove države i već si na konju .
Ne znam ali mene je prilično pogodila vijest da se jedno te isto gnojivo prodaje po tako različitoj cijeni . Nekako jadan filing sam imao . Bitno je samo da nisi žitelj ove države i već si na konju .
3
Stara stvar. Domaće kompanije naplaćuju na domaćem tržištu ono što gube na stranim tržištima. Isto je i sa vegetom i sa kraševim proizvodima (i mnogim drugim). Sve to je u Bosni jeftinije. Samo bi carinici trebali biti pravi i ne cariniti na ulasku u HR robu proizvedenu u HR. Jer bit carine je da se štiti domaća proizvodnja. Pa neka neki maloprodajni lanac ode u Bosnu po par palet vegete po dobroj cijeni i neka malo napravi reda na domaćem tržištu sa Vegetom po 'pravoj' cijeni. Karikiram, ali to se zaista mora dogoditi da bi netko napravio poštenu politiku cijena.
Isto je i sa gnojivom. Samo sada će biti zanimljiva situacija sa cijenom plina kojeg kupuje Petrokemija. Energija je veilka stavka u proizvodnji gnojiva, a u nekim gnojivima učestvuje sa 90 % u troškovima proizvodnje. Petrokemja je kupovala plin po povlaštenoj cijeni (navodno 50% nižoj od nabavne) i nama prodavala gnojiva po svjetskoj cijeni. Istina je i da tvornice gnojiva u Rusiji plaćaju puno jeftiniji plin od Petrokemijine povlaštene cijene. Država je kupila plinski (nerentabilni) biznis od INE, a biznis je nerentabilan jer je cijen plina socijalna kategorija u našoj državi. Istina je i također da INA i Petrokemija imaju važeći ugovor po kojemu se INA obavezuje na isporuku plina po nekoj određenoj cijeni. Čini se da je ovaj pritisak INE na vladu isprovociran inzistiranjem vlade (potpuno ispravno) na tome da INA plati svoje obaveze u proračun. Doći će dan kada će Petrokemija morati plaćati plin po tržišnoj cijeni i biti će zanimljivo vidjeti kakva će biti onda cijena gnojiva.
Isto je i sa gnojivom. Samo sada će biti zanimljiva situacija sa cijenom plina kojeg kupuje Petrokemija. Energija je veilka stavka u proizvodnji gnojiva, a u nekim gnojivima učestvuje sa 90 % u troškovima proizvodnje. Petrokemja je kupovala plin po povlaštenoj cijeni (navodno 50% nižoj od nabavne) i nama prodavala gnojiva po svjetskoj cijeni. Istina je i da tvornice gnojiva u Rusiji plaćaju puno jeftiniji plin od Petrokemijine povlaštene cijene. Država je kupila plinski (nerentabilni) biznis od INE, a biznis je nerentabilan jer je cijen plina socijalna kategorija u našoj državi. Istina je i također da INA i Petrokemija imaju važeći ugovor po kojemu se INA obavezuje na isporuku plina po nekoj određenoj cijeni. Čini se da je ovaj pritisak INE na vladu isprovociran inzistiranjem vlade (potpuno ispravno) na tome da INA plati svoje obaveze u proračun. Doći će dan kada će Petrokemija morati plaćati plin po tržišnoj cijeni i biti će zanimljivo vidjeti kakva će biti onda cijena gnojiva.
117
http://www.jutarnji.hr/krizni-stozer-petrokemije--jadranka--nadite-vremena-za-nas--mi-se-ne-salimo/353844/
e majmuni jedni da nisu dizali cijene gnojiva mozda nebi morali prosvjedovati..
e majmuni jedni da nisu dizali cijene gnojiva mozda nebi morali prosvjedovati..
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63
→→→ : O SEBI
citat iz gore navedenog teksta:
Meni se ne čini da nas nekto izdašno kreditira sa gnojivom... ili se to možda varam? Da li je netko od vas ikada dobio u Petrokemiji išta što nije plaćeno unaprijed? Kupovao sam (i kupujem) tamo gnojivo direktno i nikada nije bilo razgovora o drugačijoj prodaji osim plaćanja avansom, osim proljetos kada je bio u ponudi kredit uz garanciju banke, ali o tome u prethodnim postovima. I nije to ništa čudno niti loše. Tako bi trebalo biti u cijeloj državi i mnogi bi problemi bili riješeni. I nisam za ništa drugo osim čistih računa. Ali ovakva izjava mi nekako ne daje nadu u čiste račune. Možda i nekoga kreditiraju, ali mene ne. Molim da se kreditoprimci Petrokemijinih 'kredita' jave i opovrgnu me, neka kažu kako i koliko gnojiva su dobili na kredit i sa kolikom kamatom - jer i ja bi želio da me netko malo kreditira.
Možda je direktor mislio na ovo gnojivo koje se sada isporučuje umjesto poticaja? Hm, moglo bi tu nešto biti, ali u tom slučaju ne kreditira poljoprivrednike - nego državni proračun, a to je ipak 'mala' razlika. Stvari i pojave treba zvati pravim imenom. Kao dobar privrednik sigurno se direktor pita hoće li mu to ikada biti plaćeno (i ja bi se brinuo na njegovom mjestu). Da rekapituliramo: krug se zatvara - vlada iz proračuna treba isplatiti poticaje (za koje nema novaca) i daje umjesto njih gnojivo (za koje isto nema novaca), a Petrokemija mora isporučiti to gnojivo bez novaca korisnicima (kredit vladi a gnojivo nama poljoprivrednicima). Istovremeno ta ista Petrokemija jako ovisi o cijeni plina koju je određivala ta ista vlada (ili sada poduzeće u njenom vlasništvu). Pa tko ne bi bio u takvoj situaciji kooperativan? I tko tu stvara nelikvidnost? Ovako odokativno moj savijet svima: uzimajte gnojivo samo ako ga možete dobiti, jer nam se po ovome loše piše u bližoj budućnosti. Ne čekajte novce jer bi se moglo dogoditi da oni nikada ne stignu...
Klaus je naglasio kako Ina ipak nije imala hrabrosti isključiti plin Petrokemiji u nedjelju 15. studenoga rano ujutro, te je ponovio da ovog trena Petrokemija Ini za plin ne duguje ni lipu. - Mi nismo dobili plaću za protekli mjesec jer sav novac dajemo za plin, a istovremeno da bi spasili hrvatsku poljoprivredu i hrvatskog seljaka u dogovoru s Vladom kreditiramo kupnju mineralnih gnojiva za jesensku i projetnu sjetvu, rekao je Klaus.
Meni se ne čini da nas nekto izdašno kreditira sa gnojivom... ili se to možda varam? Da li je netko od vas ikada dobio u Petrokemiji išta što nije plaćeno unaprijed? Kupovao sam (i kupujem) tamo gnojivo direktno i nikada nije bilo razgovora o drugačijoj prodaji osim plaćanja avansom, osim proljetos kada je bio u ponudi kredit uz garanciju banke, ali o tome u prethodnim postovima. I nije to ništa čudno niti loše. Tako bi trebalo biti u cijeloj državi i mnogi bi problemi bili riješeni. I nisam za ništa drugo osim čistih računa. Ali ovakva izjava mi nekako ne daje nadu u čiste račune. Možda i nekoga kreditiraju, ali mene ne. Molim da se kreditoprimci Petrokemijinih 'kredita' jave i opovrgnu me, neka kažu kako i koliko gnojiva su dobili na kredit i sa kolikom kamatom - jer i ja bi želio da me netko malo kreditira.
Možda je direktor mislio na ovo gnojivo koje se sada isporučuje umjesto poticaja? Hm, moglo bi tu nešto biti, ali u tom slučaju ne kreditira poljoprivrednike - nego državni proračun, a to je ipak 'mala' razlika. Stvari i pojave treba zvati pravim imenom. Kao dobar privrednik sigurno se direktor pita hoće li mu to ikada biti plaćeno (i ja bi se brinuo na njegovom mjestu). Da rekapituliramo: krug se zatvara - vlada iz proračuna treba isplatiti poticaje (za koje nema novaca) i daje umjesto njih gnojivo (za koje isto nema novaca), a Petrokemija mora isporučiti to gnojivo bez novaca korisnicima (kredit vladi a gnojivo nama poljoprivrednicima). Istovremeno ta ista Petrokemija jako ovisi o cijeni plina koju je određivala ta ista vlada (ili sada poduzeće u njenom vlasništvu). Pa tko ne bi bio u takvoj situaciji kooperativan? I tko tu stvara nelikvidnost? Ovako odokativno moj savijet svima: uzimajte gnojivo samo ako ga možete dobiti, jer nam se po ovome loše piše u bližoj budućnosti. Ne čekajte novce jer bi se moglo dogoditi da oni nikada ne stignu...
117
Malverzacije sa cijenom gnojiva su sada očigledne . Za takvu pljačku HR seljaka bi se trabalo odgovarati pred zakonom . Zašto plaćam isti proizvod skuplje nego drugi čovjek ?
3
Fidelito je napisao/la:Stara stvar. Domaće kompanije naplaćuju na domaćem tržištu ono što gube na stranim tržištima. Isto je i sa vegetom i sa kraševim proizvodima (i mnogim drugim). .....
Sve sto pises je apsolutno tocno. Umj. gnojivo je jedan maleni segment onoga sto je vani, od domace proizvodnje, jeftinije nego na domacem trzistu. Tako da nije rijec o tome da se umj. gnojivom hoce unistiti seljaka nego je to nazalost, pravilo u svim djelatnostima tko god ima iole nesto izvoza, a svakim ih je danom sve manje i manje. I ne samo ono sto kao obicni kupci mozemo vidjeti u trgovackim centrima.
2
Poljoprivrednici u cijeloj stvari su kolateralne žrtve. Mi nismo važni, dok god plaćamo ove cijene gnojiva. I u tome je cijeli problem za Petrokemiju, jer kada mi prestanemo kupovati gnojiva po tim cijenama, tko će im to plaćati? Agrokor ili Žito? Čisto sumnjam, oni plaćaju svjetske cijene gnojiva (makar je sve kod nas sve moguće). Ipak je razlika kada kupuješ za kuću Vegetu ili čokoladu, nego kada je to input u nekoj proizvodnji o kojem ovisi krajnja cijena proizvoda. I tako je petrokemiji svejedno prije ili kasnije morati će korigirati cijene (za njih bolje kasnije) i izjednačiti cijene za izvoz i domaće tržište. Ili kupiti šleper gnojiva za van, 'okrenuti' ga na najbližoj granici i ponovno uvesti u RH. Bez carine, jer se carinom štiti domaća proizvodnja, a kako štititi domaće od domaćeg? Petrokemija se tu definitivno pokazala da nas guli na sve moguće načine i da na nama ostvaruje ekstraprofite, samo radi svog monopolističkog položaja. Ova situacija nam sada malo otvara oči, dobro kinezi misle kada kažu da im je znak za krizu istovjetan znaku za priliku.
117
Problem je u tome da nitko u npr. Austriji, Sloveniji ili Njemackoj (pa i u Srbiji ili Bosni gdje mnoge nase marke i imaju neku vrijednost) nece kupiti nas proizvod ako cjenovno nije konkurentan te firme koje zele opstati na tim trzistima moraju ici sa niskim cijenama. I onda se ta razlika naplacuje doma.
Sto se tice umj. gnojiva i ja sam trazeci gdje bi kupio 300kg sedmice natrcao na jednu firmu koja prodaje (kod nas), cini mi se, ukrajinsko gnojivo po, kazu, cijenama manjim nego Petrokemija. E sad i tu je pitanje dali je to realna cijena ili i Ukrajinci idu sa dampiskim cijenama da bi usli na trziste.
(btw bio je to vrlo smijesan razgovor jer sam odmah na prvu naglasio da mi treba 300kg, a zena mi nudila sleper. Na kraju sam je morao prekinuti "Gospodjo, ja trebam 300 kg i mozda me mozete nagovoriti da kupim tonu, ali vjerujete li da cete me uspjeti nagovoriti da uzmem 20 tona?" Tek tada je zena shvatila da gubi vrijeme. )
Sto se tice umj. gnojiva i ja sam trazeci gdje bi kupio 300kg sedmice natrcao na jednu firmu koja prodaje (kod nas), cini mi se, ukrajinsko gnojivo po, kazu, cijenama manjim nego Petrokemija. E sad i tu je pitanje dali je to realna cijena ili i Ukrajinci idu sa dampiskim cijenama da bi usli na trziste.
(btw bio je to vrlo smijesan razgovor jer sam odmah na prvu naglasio da mi treba 300kg, a zena mi nudila sleper. Na kraju sam je morao prekinuti "Gospodjo, ja trebam 300 kg i mozda me mozete nagovoriti da kupim tonu, ali vjerujete li da cete me uspjeti nagovoriti da uzmem 20 tona?" Tek tada je zena shvatila da gubi vrijeme. )
2
Pa s obzirom da je gnojivo input (repromaterija) koji učestvuje u proizvodnji, bitna je cijena (uz pretpostavljenu jednaku kvalitetu). Nije to haljina pa da mi se sviđa ovakva vreća, a ona druga ne. To je na tržištu zakon. S obzirom da treba uzeti u obzir i trošak transporta, gnojiva proizvedena u udaljenijim destinacijama od tržaišta na kojima se prodaju moraju u tvornici biti jeftinija da bi bila konkurentna na tim tržištima. Ali ako je tržište otvoreno i trgovina slobodna, ovo je glupost da je petrokemijino gnojivo dovezeno iz Slovenije jeftinije od onog kupljenog u tvornici. Može tu biti u pitanju rabat na količinu (kao Slovenac je platio avansom 20-30 000 tona pa je dobio dobr cijenu) ali tu nešto ozbiljno smrdi. Dobio je to gnojivo samo za izvoz, jer bi u protivnom osnovao tvrtku u HR i nama prodavao dio tog gnojiva (uz pristojnu zaradu i naše zadovoljstvo što smo dobili jeftinije gnojivo). Pa ga ne bi morali bezveze vozati gore-dole preko granice. Kupio je gnojivo koje je morao izvesti izvan HR, da ne poremeti politiku cijena Petrokemije u HR. Mi samo možemo razmišljati koliko je koštalo to gnojivo na pragu tvornice, prije transporta u Sloveniju i prije trgovačkih marži. Znači 'lufta' u cijeni se još ima... ... ili je sistem 'guli' one koje možeš oguliti... Eto, toliko o brizi Petrokemije za nas poljoprivrednike.
117
Da, sistem je "guli tamo gdje mozes". A ne znam zasto mislis da se Petrokemija brine o bilo kome?
2
Nisam mislio da se Petrokemija brine o poljoprivrednicima, nego moj tekst se odnosi na izjavu direktora Petrokemije:
Klaus je naglasio kako Ina ipak nije imala hrabrosti isključiti plin Petrokemiji u nedjelju 15. studenoga rano ujutro, te je ponovio da ovog trena Petrokemija Ini za plin ne duguje ni lipu. - Mi nismo dobili plaću za protekli mjesec jer sav novac dajemo za plin, a istovremeno da bi spasili hrvatsku poljoprivredu i hrvatskog seljaka u dogovoru s Vladom kreditiramo kupnju mineralnih gnojiva za jesensku i projetnu sjetvu, rekao je Klaus.
Bolje da mi kuća izgori, nego da me oni spašavaju...
Bolje da mi kuća izgori, nego da me oni spašavaju...
117
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Gnojivo MAP
» 100%oragansko gnojivo sa EU certifikatima
» gnojivo Plantella ili Bio mond
» Kutije za gnojivo OLT ili NODET pneumatsku sijacic
» 100%oragansko gnojivo sa EU certifikatima
» gnojivo Plantella ili Bio mond