AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Poticaji u poljoprivredi (2)

Stranica 21 / 40. Previous  1 ... 12 ... 20, 21, 22 ... 30 ... 40  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Poticaji u poljoprivredi (2) - Page 21 Empty Re: Poticaji u poljoprivredi (2)

Postaj by paor 11/11/2011, 09:59

Obavezni dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti za 2011. godinu

1. Minimalna pokrivenost tla
Tijekom vegetacijskog razdoblja sve poljoprivredne površine će biti pokrivene poljoprivrednim kulturama ili žetvenim ostacima ili ciljano prekrivene biljnim ostacima (malč), koji umanjuju eroziju tla, osim u slučaju obavljene pripreme za slijedeću sjetvu i prije nicanja ili zimske brazde.
Tijekom zime, od 15. studenog do 15. veljače, u cilju prikupljanja vlage i sprečavanja erozije, poljoprivredne površine bit će prekrivene biljnim pokrovom (glavni ili među usjev), ili će se primjenjivati jedna od sljedećih mjera:
– grubo oranje na zimsku brazdu;
– zaoravanje strništa;
– ostavljanje strništa na poljoprivrednim površinama;
–prekrivanje poljoprivrednih površina žetvenim ostacima (malč).

2. Upravljanje žetvenim ostacima
Žetveni ostaci neće se spaljivati na poljoprivrednim površinama.
Spaljivanje žetvenih ostataka dopušteno je samo u cilju sprečavanja širenja ili suzbijanja biljnih štetočinja o čemu postoji službena naređena mjera.

3. Primjereno korištenje mehanizacije
Poljoprivredna mehanizacija neće se koristiti na poljoprivrednim površinama ako je tlo zasićeno vodom, poplavljeno ili prekriveno snijegom (osim prilikom žetve/berbe usjeva).

1. Što ako zbog trenutno otežanih uvjeta ne uspijemo zaorati u navedenom razdoblju?
2. Koliko je poljoprivrednika bilo u mogućnosti jesenas zasijati pšenicu po kukuružnjaku bez palenja ostataka. Sigurno puno.
3. U predstojećim uvjetima zakašnjelog oranja, za očekivati je vremenski cajtnot pa i nužno kršenje te odredbe.

Svako kršenje navedenih odredbi ima moguću posljedicu inspektorskog tretmana iliti udara po poicajima.

I na ova tri pitanja naša komora bi mogla izaći sa mišljenjem, savjetom, prijedlogom...šta li već. A da, sad su na sajmu.

paor
paor
Admin
Admin

Broj postova : 4319
God : 59
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 09.03.2008
78

→→→ : VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by mačor 11/11/2011, 10:21

taj pravilnik predivno zvuči, ali u idealnim uvjetima koji se događaju svake 5. godine
mačor
mačor

Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 11/11/2011, 10:49

paor je napisao/la:Obavezni dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti za 2011. godinu

1. Minimalna pokrivenost tla
Tijekom vegetacijskog razdoblja sve poljoprivredne površine će biti pokrivene poljoprivrednim kulturama ili žetvenim ostacima ili ciljano prekrivene biljnim ostacima (malč), koji umanjuju eroziju tla, osim u slučaju obavljene pripreme za slijedeću sjetvu i prije nicanja ili zimske brazde.
Tijekom zime, od 15. studenog do 15. veljače, u cilju prikupljanja vlage i sprečavanja erozije, poljoprivredne površine bit će prekrivene biljnim pokrovom (glavni ili među usjev), ili će se primjenjivati jedna od sljedećih mjera:
– grubo oranje na zimsku brazdu;
– zaoravanje strništa;
– ostavljanje strništa na poljoprivrednim površinama;
–prekrivanje poljoprivrednih površina žetvenim ostacima (malč).

2. Upravljanje žetvenim ostacima
Žetveni ostaci neće se spaljivati na poljoprivrednim površinama.
Spaljivanje žetvenih ostataka dopušteno je samo u cilju sprečavanja širenja ili suzbijanja biljnih štetočinja o čemu postoji službena naređena mjera.

3. Primjereno korištenje mehanizacije
Poljoprivredna mehanizacija neće se koristiti na poljoprivrednim površinama ako je tlo zasićeno vodom, poplavljeno ili prekriveno snijegom (osim prilikom žetve/berbe usjeva).

1. Što ako zbog trenutno otežanih uvjeta ne uspijemo zaorati u navedenom razdoblju?
2. Koliko je poljoprivrednika bilo u mogućnosti jesenas zasijati pšenicu po kukuružnjaku bez palenja ostataka. Sigurno puno.
3. U predstojećim uvjetima zakašnjelog oranja, za očekivati je vremenski cajtnot pa i nužno kršenje te odredbe.

Svako kršenje navedenih odredbi ima moguću posljedicu inspektorskog tretmana iliti udara po poicajima.

I na ova tri pitanja naša komora bi mogla izaći sa mišljenjem, savjetom, prijedlogom...šta li već. A da, sad su na sajmu.

A što ako zemlju obrađujem bez pluga, recimo u jesen prođem prohod mulch tillerom, chiselom ili gruberom pa praktički ne zaorem te ostatke, ili ih samo djelomično inkorporiram? Hoće li to poljoprivredna inspekcija prepoznati kao obradu ili ne? A što ako podrivam strnište (i dobar dio biljnih ostataka praktički ostane na površini), kako će onda postupiti poljoprivredna inspekcija? Ako radim direktnom sjetvom (jest da je to SF, ali teoretski je moguće) kako riješavati kukuruzovinu koja ostaje na površini? Hoće li me kazniti radi nezaoravanja biljnih ostataka ili nagraditi radi čuvanja tla ili će se tražiti neko treće riješenje? Za provođenje ovakvih propisa treba se dobro znati što se želi postići i treba imati određena znanja. Uopće ovi propisi - su prodavanje magle.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by mačor 11/11/2011, 10:50

@fidelito, odgovore na tvoja pitanja saznati ćeš kad te posjeti inspektor, a ti ih onda nesebično podijeli s nama
mačor
mačor

12

[Vrh] Go down

Postaj by kikiriki 11/11/2011, 16:58

Možda zvuči zloćesto ali mnogi od nas se prije svega trebaju naučit gospodarit zemljom u skladu sa trenutnim uvjetima i "dobrom" praksom a ne samo raubat zemlju.
Fidelito koliko vidim iz dijela propisa postoji upotreba malča (za kukuruz je upitno zbog fuzariuma i zlatice) i među usjeva,
iskreno se nadam da če se praksa spaljivanja žetvenih ostataka iskorijenit, ljudi su ovom metodom zauzimali nove površine u kamenom dobu a ne u 21 stolječu jer nigdje nije zabranjemo udruživanje i korištenje strojeva zajednički (osim u našim glavama).
Odabir vremena za neku operaciju ili agrotehničku mjeru često NE određuje vremensko razdoblje več uvjeti na polju.

kikiriki

Broj postova : 173
Registriran : 22.10.2010
9

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 11/11/2011, 17:47

Svakako da spaljivanje biljnih ostataka ne spada u dobro gospodarenje tlom. Barem prema današnjim naučnim spoznajama. Ali ako želiš nešto zakonski regulirati - moraš prvo znati što želiš kao krajnji rezultat i kako to postići. Pri tome ne mislim na čisto teoretske rasprave o stvarima - jer papir podnosi sve. Ali u praksi stvari malo drugačije stoje. Da sam zakonodavac nebih nikada išao na strogo definiranje načina obrade, jer smatram da tu treba ostaviti slobodu onima koji rade - da rade onako kako mogu i znaju. Na primjer, po mojim spoznajama dobro gospodarenje tlom u velikoj većini slučajeva bi podrazumjevalo izbacivanje pluga. Ali tu je ključna riječ u većini slučajeva. Jer jednako glupo bi bilo definirati da se oranje treba izbaciti kao operacija. Uopće pristup problemu je nakaradan. Zakonom se želi prisiliti nekoga da radi kako netko drugi (koji sjedi u udobnoj foteljici negdje u Zagrebu) zamisli. Tako stvari ne funkcioniraju, a posebno ne preko koljena - kako se to želi uvesti odmah. Treba postaviti cilj, upoznati ljude sa problemom, pokrenuti javnu raspravu, saslušati ljude, napraviti program, demonstrirati nove načine rada u praksi - sve skupa program koji bi trebao trajati permanentno. I naravno nekoga tko bi to vodio i odgovarao za rezultate rada. Sada se ovako radi preko koljena. Nesmiješ ovo jer to piše ovdje, a ako to napraviš onda te kaznim, pa ti vidi kako ćeš. NEma veze što to svi rade, jer nemaju trenutno drugog izbora (nezanje, neimaština, itd.) glavno je da ja 'tjeram u red' i 'kažnjavam', jer su svi 'tvrdoglavi'. Tako se ne radi, to jest tako rade samo oni koji su socijalno vrlo neinteligentni. I takav 'rad' ne donosi rezultate (ako se to može uopće nazvati nekakvim radom?) nego unosi novu zbrku i pomutnju. I naravno da će svi raditi po starom, jer drugačije neznaju i nemogu. I danas je susjed palio prcelu na kojoj je pobrao kukuruz da lakše zaore. I nije mi to bilo drago vidjeti, ali on vjerovatno drugačije ne može, jer nema čime tu masu zaorati. I dobro je prošlo, jer je u blizini oveća šuma. I što sam ga trebao prijaviti? Ljudi čine takve stvari jer nemaju drugog izlaza i nemogu drugačije. I prvo educirajte, pomozite, pokažite, demonstrirajte, uložite trud i pokažite sami da se može drugačije. A tek na kraju kažnjavajte.

Treba biti malo kreativan u životu. Hoćete da ljudi primjenjuju postupke obrade kojima se smanjuje erozija tla? Pa subvencionirajte kupovinu takve vrste strojeva! I ljudi će to kupovati. I onda će sa time morati raditi. Puno bolja situacija je dobiti mrkvu - nego batinu. Meni se kosa na glavi diže od toga što je sve subvencijama kupljeno proteklih godina. Kupovalo se dobrih strojeva, ali i takvog smeća koje se uopće ne bi smjelo prodavati na tržištu jer ne zadovoljavaju minimalne tehničke i tehnološke norme.

I BTW, kod nas je prvenstveno politika u kamenom dobu i vodi cijelu državu prema tom kamenom dobu. I zato ta ista politika nema nikakvog prava (niti moralnog niti bilo kojeg drugog) od građana tražiti da se ponašaju drugačije. Prvo gospoda moraju dosta poraditi na sebi, na svom legitimitetu, moraju shvatiti da zakone koje donose treba provoditi u praksu i da oni imaju neke stvarne učinke (ne samo pravne nego i ekonomske) na ljude na koje se odnose. A politika i država upravo od tih ljudi živi (i politički i materijalno).
I upravo zato kada mi netko počne srati o tome kako trebam raditi, a sam taj posao nije nikada radio - hebe mi se živo što što on misli. Jednostvano nemaju legitimitet u tim stvarima. Malo su prepisali EU zakone i tako to, nisu se potrudili baš niti prevesti to kako spada. I to me živcira. Kada glavna stvar postaje da (pod svaku cijenu) 'ja' potpišem pristupni ugovor, a uopće se ne obazirem što u tom ugovoru piše - kakva je je to vlast i politika?
S obzirom da sam malo otišao u OFF, da se malo vratim na temu:

Zadnja promjena: Fidelito; 11/11/2011, 18:13; ukupno mijenjano 1 put.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by pege25 11/11/2011, 17:56

Za tekst dolje (dugačak je i neda mi se čitati)

Ali zato za pjesmu i bareta odlicno (čisti dokaz da pjesma govori više od tisuću riječi) gitar

Kad može fidel u off zašto nebi i ja Smile

pege25
pege25

Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 11/11/2011, 18:02

Trebao si pročitati tekst, pa bi znao da nisam (većinom) bio u off-u.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 11/11/2011, 18:07

sta kad budala zapali kuruznjak i ode kuci i izgori sve zivo u krugu 1km? vatra je prelazil i preko lenija izgorlo je i jedan šumarak a medju njima i moje 3 njive di je bio kukuruz i sta sad ja ostanem bez poticaja zbog budala?

i jos nest 15% je mala kazna za te piromane i to ih nece spriječit
deere power
deere power

Broj postova : 5206
God : 39
Registriran : 30.12.2008
78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by kikiriki 11/11/2011, 22:29

F. za tebe se ne bojim ali nažalost postoji velik postotak neobrazovanih građana u kategoriji poljoprivrednika što ne znači da su lijeni več nezna za bolje i slažem se da u mnogim stvarima kaskamo sa edukacijom i prije svega demonstracijom. Nažalost politika je k.... i gura nos svugdje ali najmanje za interes općeg dobra več ciljano na ruku pojedinaca.
Za vrijeme kapitalnih su napravljeni kardinalni propusti koje čemo još dugo zajedno plačati a razina proizvodnje i često kvalitete rada je ostala vrlo slična kao i prije.

kikiriki

9

[Vrh] Go down

Postaj by paor 11/11/2011, 22:54

nije to tako jednostavno kako kažeš

poljoprivredna transformacija (i agrotehnika) je proces gdje politika i strategija može samo ubrzati ili usporiti

moderna agrotehnika i napredno razmišljanje su uglavnom uvjetovani strojevima, količinom zemljišta i obrtnim sredstvima

strojni prsteni su jedno od rješenja, ali kod nas to još uvijek ne funkcionira ne samo zbog tradicionalizma nego nedefinirane konačne profilacije srodnih OPG-a u u potencijalnom okruženju

ukratko: svatko tupi svoje - političari, agronomi, mehanizatori, trgovci, mediji, farmeri, a sve to će zaokružiti kombinacija represije(EU) i vremena...dotad tko živ, tko mrtav
paor
paor
Admin
Admin

78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 11/11/2011, 23:27

Strojni prsten neće još dugo zaživjeti kod nas - nažalost. Ima ljudi ima i ideja, ali ima i prepreka. Glavna prepreka je u tome da legalni/pravni sustav ne radi. Ja da ugovorno udružim svoj kapital u neki stroj sa nekim i onda se ispostavi da netko od nas ne poštuje potpisani ugovor. Sankcija: možda je bude a možda i ne. Sud zakazuje ročišta svakih 6 mjeseci, izvode se dokazi, to traje godinama. U međuvremenu naš stroj stoji i čeka sudsku odluku. BEz efikasne pravne države ta ideja je neodrživa. Ali ne efikasne na papiru - nego efikasne u praksi. Svatko tko se imalo bavi biznisom to jako dobro zna i ne zanaša se takvim idejama. Ako je netko to uspio adekvatno riješiti - neka to javno objavi.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by Picek 12/11/2011, 06:09

Fidelito je napisao/la: I danas je susjed palio prcelu na kojoj je pobrao kukuruz da lakše zaore. I nije mi to bilo drago vidjeti, ali on vjerovatno drugačije ne može, jer nema čime tu masu zaorati. I dobro je prošlo, jer je u blizini oveća šuma. I što sam ga trebao prijaviti? Ljudi čine takve stvari jer nemaju drugog izlaza i nemogu drugačije. I prvo educirajte, pomozite, pokažite, demonstrirajte, uložite trud i pokažite sami da se može drugačije. A tek na kraju kažnjavajte.

moje osobno mišljenje je da svakoga tko pali biljne ostatke treba kazniti sa takvom kaznom da će istog trena morati zatvoriti OPG jer će mu biti oduzeta sva zemlju i morati će se prestati baviti poljoprivredom..
na stranu izgovori nisam imao kako bla-bla-bla.. ako nije imao kako nije trebao nikako. točka i amen!
ima ljudi koji imaju kako pa su svejedno palili ove godine jer im je tako bilo lakše..

Fidelito je napisao/la:Strojni prsten neće još dugo zaživjeti kod nas - nažalost. Ima ljudi ima i ideja, ali ima i prepreka. Glavna prepreka je u tome da legalni/pravni sustav ne radi. Ja da ugovorno udružim svoj kapital u neki stroj sa nekim i onda se ispostavi da netko od nas ne poštuje potpisani ugovor. Sankcija: možda je bude a možda i ne. Sud zakazuje ročišta svakih 6 mjeseci, izvode se dokazi, to traje godinama. U međuvremenu naš stroj stoji i čeka sudsku odluku. BEz efikasne pravne države ta ideja je neodrživa. Ali ne efikasne na papiru - nego efikasne u praksi. Svatko tko se imalo bavi biznisom to jako dobro zna i ne zanaša se takvim idejama. Ako je netko to uspio adekvatno riješiti - neka to javno objavi.
strojni prsten postoji u Dugoj Resi čini mi se i koliko sam ja upućen to je jedini u državi..
čak u nekakvom našem zakonodavstvu i postoji taj termin ili je bio prije godinu-dvije tri kad su bili nekakve vrste poticaja od strane ministarstva poljoprivrede da bi se osnivali strojni prstenovi.. ali kako je to prošlo valjda vam je i samima jasno..
ali slažem sa da papir trpi svašta a u praksi taj zakon kad dođe do suca svaki ga sudac tretira drugačije..
no strojni prsten je budućnost ali dok se do njega ne dođe ima i drugačijih načina za to riješiti jer kod nas se dešava da dva brata u istom selu se bave poljoprivredom i svejedno obojica imaju svoje traktore, svoje plugove, tanjurače, prskalice, sijačice, kombajne itd.
a to onda nije stvar zakonodavstva nego stvar mentaliteta i nenaprednog (ublažio sam prvu riječ koju sam stavio) razmišljanja ljudi.
i dok se ne počne propadati, jer jedino će propast natjerati na promjenu, tome će biti tako..
btw. tema topica je ipak poticaji, krajem petog mjeseca "dolazi" na naplatu poticaj za jesensku sjetvu 2010., proljetnu sjetvu 2011. i jesensku sjetvu 2011. recimo da je to iznos od milijardu i pol-dvije milijarde kuna..
ima nekoga da vjeruje da će to biti isplaćeno u tom roku?
s obzirom na kredite koji slijedeće godine dolaze na naplatu (HAC itd.) ja ne znam kako bi to moglo biti isplaćeno na vrijeme.. neovisno o tome tko preuzme vlast..
Picek
Picek

Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 12/11/2011, 08:48

Ovaj čovijek koji je palio kukuruzovinu nema nikakav OPG, čak nije niti vlasnik zemljišta gdje je palio biljne ostatke. Radio konfiguracije terena i isprepletenosti poljoprivrednih površina sa šumom samo molim boga da se ne 'uhvati ' šuma. Jer to je šuma (a ne ona makija na moru), da se to uhvati... bolje da uopće ne razmišljam o tome. Uglavnom svi kanaderi ovog svijeta to nebi ugasili (pod uvijetom da je u blizini neka velika vodena površina, koje inače nema), možeš samo evakuirati i gledati kako gori. Nitko nije vidio da taj čovijek pali, ali stajao je pored toga kada je gorilo (koliko god ta činjenica bila nebitna). Jednom prilikom netko je zapalio kukuruzovinu na tabli koju radim, ljudi iz okolnih sela išli gasiti (da se to nekako zadrži na tabli), a ja to uopće nism znao, evo to mi ispričao čovijek koji je to gasio. Uglavnom dobro je prošlo, nije se proširilo, sva sreća, ali treba biti svjestan da će nas 'sreća' jednog dana napustiti.

Sustav strojnih prstenova, iliti nekakve strojne zadruge, dobra je ideja i drago mi je da je barem netko uspio u tome. Nadam se samo da to nije simbolični (politički) strojni prsten, nego da se radi o udruzi koja ima svoj realni smisao. Mogli bi se proizvođači udružiti i kod skladištenja žitarica, to bi bio pun pogodak, možda čak i bolji nego kod priključne mehanizacije. Ali nitko nikome ne vjeruje, to je problem, kada mi kao građani ne vjerujemo državi da će isplatiti poticaje na vrijeme (a sama se na to obavezala), kako da vjerujemo u odnosima između sebe. Moj pokojni otac je uvijek govorio da ljudi rade poslove, a ne firme. To ima dvojako značenje - ako želiš raditi nekakav posao sa nekime - to prvenstveno znači da moraš biti čovijek. A danas je (samo) biti čovijek - deficitarna roba. Je ponajviše je stvar mentaliteta jer iz njega proizlazi situacija u kojoj smo danas. Ljudi su vidjeli u proteklih 20-ak godina kako su (relativno malobrojni) neki stekli bogatstva kršeći sve moralne i ine zakone društva i države, i sada većina misli da svi mogu tako. To ide na dirktnu štetu građna u ovoj državi i na korist ovih koji su jamili, jer dok god je ovakva situacij u dražvi nitko neće napraviti ozbiljan progon tih koji su jamili. Neću više duljiti, jer ionako mi neki (warning!) prigovaraju radi dugih postova. Treba to čitati.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by kikiriki 12/11/2011, 09:27

Upravo tako F dovoljno je biti čovjek ili "riječ i ozdravit če duša naša".
Nažalost tek dok sila prisili bit če udruživanja jer đaba zakon u državi bez dosljednog provođenja zakona za sve.
Rwa (Reiffeisen) slično Lagerhaus kako su nastale ? Dovoljno je pogledat u okruženje gdje su prosječno "manja" gospodarstva i vidjet da bez udruživanja iz interesa večine (NE politike ili pojedinca) moguči su pomaci.
A priče ja radim manje, ti radiš 10x više nedrže vodi jer cjena rada ili usluge je obojci ista u recipročnoj vrijednosti.
Poticaj če bit isplačen ali kad e to bumo još vidli, valjda bu tijekom 2012.

kikiriki

9

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 12/11/2011, 09:46

Sasvim normalno (i jedino moguće) bi bilo u strojnom prstenu da se ti strojevi plaćaju po radnom satu kojeg su odradili. Ali bilo bi poteškoća to objasniti ljudima koji, kada računaju troškove u proizvodnji, računaju kao trošak obrade samo naftu 'jer su samo to uložili', a ne shvaćaju da se treba uračunati i amortizacija stroja (logika im je 'to imam (posjedujem) i onda me to ništa ne košta'). To možda 'pali' kod strojeva koji su u potpunosti amortizirani, ali i kod njih postoji stavka servisiranja i potrošnih dijelova.... Ali teško je to objasniti, jer ako sve postavimo na papir, ljudi kažu: 'gle ako moram plaćati amortizaciju stroja, to je kao da sam ga sam kupio'. Ali nije svejedno kada računaš amortizaciju po satu rada dali trošak nabave dijeliš sa 20 (sati rada godišnje) ili 700. To je čista ekonomija, to treba ljudima objasniti. Većina misli da netko želi još malo zaraditi na teškoj seljačkoj muci. Koliko ono ima zaposlenih poljoprivrednih ekonomista u savjetodavnoj službi (koji bi barem trebali objasniti ljudima kako uopće izračunati realni trošak proizvodnje tako da znaju koliko ih njihov proizvod uopće košta)? To kao ljude 'ne interesira', 'pa su to detalji', 'nije važno' itd.. Zato i je tako kako je, ovo je eldorado za političare koji 'sve znaju'.

Ja sam probao rentati neke svoje priključke koje imam - ljudima kojima je to potrebno. Sve je odlično funcioniralo dok sam imao 'promotivnu akciju' i davao to ljudima gratis da probaju. Kada sam rekao da to nešto košta - više nije bilo interesenata (osim jednog, koji više neće doći). To je puno jednostavniji oblik poslovanja nego strojni prsten i nije zaživio. Čim treba nešto dati - uložiti ljudi su skeptični prema tome. Svi bi badave, ali to tako u realnom svijetu ne ide. Moramo učiti i neki će neminovno propasti.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by paor 12/11/2011, 10:11

paljenje slame od žitarica je nepotrebno i svakako tu praksu treba iskorijeniti, ali nisam apriori protiv paljenja kukuruzovine

ostaci kukuruzovine su pravi raj za razmnožavanje zlatice i moljca i uništavanje istih poništava dosta negativnosti te radnje

štoviše, smatram da vatra ima jako mali negativni efekt po korisne organizme u tlu, njen efekt ide u zanemarivu dubinu tako da ne stoje one paušalne tvrdnje o velikoj šteti..znaju to i agronomi nego idu linijom manjeg otpora, a mehanizatori gledaju svoj interes...

najveća šteta te vatre bi bila co2 otpuštanje, ali to je zapravo problem koji se aktualizira tek zadnjih godina

moglo bi se još dosta toga dodati za i protiv, ali ovo smatram najznačajnijim

proći će još dosta vremena dok većina bude imala oruđa za uspješan tretman ostataka i to treba imati u vidu tj. to je objektivna činjenica
paor
paor
Admin
Admin

78

[Vrh] Go down

Postaj by mačor 12/11/2011, 10:18

paljenje je još uvijek jedna od priznatih agrotehničkih mjera koja se primjenjuje baš u svrhu iskorjenjivanja bolesti i nekih štetnika. Mora se najaviti policiji i vatrogascima i osigurati područje.
mačor
mačor

12

[Vrh] Go down

Postaj by kikiriki 12/11/2011, 12:23

Uz dužno poštovanje koliko su stare knjige i učenja koja služe za naobrazbu današnjeg agronoma ?
Stoga dobar dio "priznatih" agrotehničkih mjera je morao več odavno ič na reviziju (ovo se ne odnosi u slučaju bolest/epidemija i izvanrednih situacija več na ustaljenu praksu "zbrinjavanja" žetvenih ostataka) ali kao i sve kod nas pričekajmo 10-20 god. pa da vidimo, btw. nekad je i DDT bio odgovor za sve i priznat kao takav bez najave.

kikiriki

9

[Vrh] Go down

Postaj by Picek 12/11/2011, 15:05

mačor je napisao/la:paljenje je još uvijek jedna od priznatih agrotehničkih mjera koja se primjenjuje baš u svrhu iskorjenjivanja bolesti i nekih štetnika. Mora se najaviti policiji i vatrogascima i osigurati područje.
u Hrvatskoj i na Balkanu, možda da...
to onda više govori o struci nego o ičemu drugome..
no ja se ne sjećam da sam ikada vani vidio zapaljena polja..
pod vani mislim na zapad a ne na istok..
Picek
Picek

22

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 12/11/2011, 16:43

Picek je napisao/la:
mačor je napisao/la:paljenje je još uvijek jedna od priznatih agrotehničkih mjera koja se primjenjuje baš u svrhu iskorjenjivanja bolesti i nekih štetnika. Mora se najaviti policiji i vatrogascima i osigurati područje.
u Hrvatskoj i na Balkanu, možda da...
to onda više govori o struci nego o ičemu drugome..
no ja se ne sjećam da sam ikada vani vidio zapaljena polja..
pod vani mislim na zapad a ne na istok..

picek bez uvrede ALI ti si šrvenstveno mehanizator koji bi glupim seljaciam svake druge goddine prodavao drugi stroj za obradu.... tako da ipak nisi koompetentana davati miškljenej dali većina "seljaka" ima tu mogućnost takve obrade.....ako nema onda bi trebao dati predlog šta i kako ih regulirati da ti ljudi i dalje živu kao "ljudska bića" a ne kao neka vrsta stoke koja je tu uvijek za šišanje visoke struke i vlasti.
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 12/11/2011, 16:51

evo da su ukljucim, ni sam nemam nekakve strojeve za obradu a mase ima i previse a jos je radjeno sa zmajem bez tarupa, i sad evo 2 dana sam to sve tanjuro sa tanjuracom olt 33 diska i nakon 2 prolaza se jedva vidi da sam proso, ko ce to sad sve zaorat vidit cemo

da bi bilo super iamt prave strojeve bi, al vecini nam je sudjen da se patimo ili da zapalimo kuruznjak pa riskiramo da izgubimo dio poticaja, da zapalimo necije kukuruze ili caki sami da najebemo sto je bio par slucajeva ove godine
deere power
deere power

Broj postova : 5206
God : 39
Registriran : 30.12.2008
78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by Picek 12/11/2011, 17:01

falkon 2 je napisao/la:
picek bez uvrede ALI ti si šrvenstveno mehanizator koji bi glupim seljaciam svake druge goddine prodavao drugi stroj za obradu.... tako da ipak nisi koompetentana davati miškljenej dali većina "seljaka" ima tu mogućnost takve obrade.....ako nema onda bi trebao dati predlog šta i kako ih regulirati da ti ljudi i dalje živu kao "ljudska bića" a ne kao neka vrsta stoke koja je tu uvijek za šišanje visoke struke i vlasti.
jesam li ja igdje napisao da nudim nekakav stroj ili da na moje stajalište utječe bilo kakav stroj...
što, zato što prodajem strojeve nemam pravo na mišljenje ili zato što se bavim poslom kojim se bavim svako moje mišljenje mora biti pod utjecajem istog?
ako se ti smatraš glupim to je u redu, sam si si to rekao..
ali ja svoje kupce i prijatelje poljoprivrednike ne smatram glupim kao niti većinu članova ovog foruma te mislim da je neprimjereno svrstavati sve u isti koš..
ako se smatraš glupim, o.k. budi glup.. tvoje pravo..
svako ili gotovo svako poljoprivredno imanje ima plug ili tanjuraču dakle samim time ima mogućnost obrade tla.. to što je u ovakvoj godini plug nekoristan a tanjurača zahtijeva xy prohoda da bi se tlo dovelo u stanje za sjetvu ne daje podršku paljenju biljnih ostataka na njivi..
to što se paljenje biljnih ostata u civiliziranoj europi smatra povratkom u srednji vijek ti pravdaš činjenicom da nemać s čime raditi.. svaka čast..

paor je napisao/la:

ostaci kukuruzovine su pravi raj za razmnožavanje zlatice i moljca i uništavanje istih poništava dosta negativnosti te radnje

a dobro postavljen plodored?
Picek
Picek

22

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 12/11/2011, 18:19

picek mnogi nemaju dovoljne površine za poštivanje plodoreda u razmaku od minimalno tri godine i više.

Ne kažem da nemaš pravo na mišljenje picek ali ti kažem baš da i neke stvari koje struka "tvrdi" ne drži vodu.

evo vidi uz neke bolesti tu se i stvara savršeno stanište za glodavce te ako nije kako riješen problem žetvenih ostataka pojavljuje se dodatni problemi, trovanje koliko je dozvoljeno toliko je i zabranjeno zbog drugih životnjiskih vrtsta itd....... vidiš niej to samo crno bijeli svijet i treba uništiti svakoga koji nema "veliki" stoj pa da može uvijek obraditi njivu a da ne zapali žetvene ostatke kukuruzoviun, jer se to i najviše pali zbog nemogućnosti zaaranja ili neke druge agrotehničke mjere.
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 12/11/2011, 20:05

paljenje biljnih ostataka, i kukuruzovine, smanjuje (ionako minimalni) količinu organske tvari u tlu - i to je glavna šteta paljenja biljnih ostataka (osim opasnosti od izazivanja većih požara i emisije CO2, ali o emisiji CO2 nisam baš siguran da ima utjecaja jer će do nje truljenjem ionako doći, a u toj organskoj masi nalazi se CO2 ugrađen iz zraka, dakle tu je ciklus približno zatvoren, možda zagrijavanje bi imalo većeg utjecaja, ali ta masa se zagrijava i truljenjem tako da je i taj utjecaj upitan). Znači paljenjem dolazi do prekida ciklusa truljenja i zatim humifikacije tog dijela organske tvari koja izgori. Praktički jedini dio organske mase koju bi tlo trebalo dobiti natrag - mi to paljenjem uskratimo. Ako se duboko zaore (standardna praksa dubokog zimskog oranja) ta organska tvar dolazi na dno brazde gdje ista teško truli radi nedostatka zraka i poćenito nepogodnih uvijeta za truljenje. (svi znamo da kod oranja često izoremo kukuruzovinu od prijašnjih godina van, na površinu). Upravo ta masa je dobra podloga za razvoj mikroorganizama (kako onih povoljnih za procese u tlu, tako i onih opasnih za kulturne biljke). Znači po novijim spoznajama organska tvar bi morala ostati negdje bliže površine, tamo bi dolazilo do brže i potpunije dekompozicije (razlaganja), na površini mogla bi služiti kao mulch koji bi sprečavao pretjerano isparavanje vode iz tla, a s obzirom da bi ostajala na površini ili u plitkom sloju tamo bi se humifikacijom pretvarala u organsku tvar - koja je tamo najpotrebnija jer se u tom dijelu tla nalazi sjeme (prilikom sjetve). To je vrijedna teorija koja u potpunosti daje rezultate u proizvodnji i to treba kod nas testirati i eventualno prilagoditi našim uvijetima. Da bi posijao u mulch (biljne ostatke na površini) treba sijačica i to je mjesto gdje sijačice koje prodaje Picek dolaze na svoj teren. Ovo kada vidim sliku da netko sije sa njima poorano tlo (i gdje isto dobro rade, ali nije to njihova osnovna namjena, nije to tako zamišljeno) ne izgleda mi to kao neki posao. ALi dobro je i tako treba vremena da se uvedu nove tehnologije, a i treba prikupiti znanja, možda malo otkrivanja tople vode, a možda treba pročitati koju knjigu o tome, pa je sve jasnije. Ali treba prvenstveno raditi u praksi na tome, treba se dokazati u polju.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 21 / 40. Previous  1 ... 12 ... 20, 21, 22 ... 30 ... 40  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.