AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi (2)
Stranica 5 / 40. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi (2)
Potpisujem. Upravo u tome i jest glavni problem. Problem da je laž postala normalna pojava i da nema nikakve odgovornosti za laganje. Prestrasno. Sto je drukcije danas u odnosu na pred 2 mjeseca?rile je napisao/la:Osobno me najviše smetaju prazna obećanja. Ako ste nešto obećali pa onda to ispoštivajte. Da su iskreno rekli sad vam nemožemo isplatiti ništa, molimo vas za razumjevanje, strpite se do 30. 06.(umjesto duboko umne izjave Sa državom nema pogađanja). Vjerujem da mi nebi pocrkali od gladi i da bi mirnije čekali i taj šesti ili osmi mjesec. Ali vječito se ponavlja ista priča kad počnu socijalni nemiri onda se obeća svašta samo da se ljudi primire i maknu sa cesta. Kad dođe trenutak da se realizira što je obećano onda sto muka i problema. Djelomično se ispune zahtjevi, pa opet sve iz početka.
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
Tako je drugovi
A ko laže taj i krade
Zbog toga i jesmo tu di jesmo u banani
A ko laže taj i krade
Zbog toga i jesmo tu di jesmo u banani
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
rile je napisao/la:Što se tiče velikih projekata i kapitalnih ulaganja, nevjerujem da je netko ulazio u to a da nije imao otplatni plan i zatvorenu fin. konstrukciju. U ostalom sve je to išlo na različita povjerenstva, trebalo je dokazati da je stranka u mogućnosti vratiti različite kredite i osigurati instrumente osiguranja. Ali tko je mogao da pretpostavi da će cijene mlijeka i mesa pasti. Tko je mogao da predpostavi da će poticaji kasnit godinu dana 2008-2009-2010. Tko je mogao pretpostavit da će propasti Đakovština i niz PZ-a.
Krizu su negirali i nisu je htjeli priznati.
Zato želim reći da nisu krivi ljudi koji su htjeli uzeti te kredite. Možda je veća krivnja onih koji su ih pažljivije trebali prostudirati, i onih koji su ljude nagovarali da u njih ulaze. A jednostavno ne može čovjek više biti pametan.
Moža ti ljudi koji su uzimali te kredite i nisu 'krivi', ali su odgovorni, jer su sami potpisivali dokumente kojima garantiraju povrat kredita sa svojom privatnom imovinom. No to nije bit onoga što želim reći. Bit je u tome da ako uzmeš 100 ljudi koji se bave poduzetništvom - neće svi uspjeti. To je činjenica. Neki će neminovno propasti, radi nestručnosti, krive procjene ili jednostavno neće imati sreće realizirati svoje poslovne planove kako su naumili. U biti poslovni planovi nikada se ne realiziraju 100%, uvijek nešto zapne. I na to treba računati kao sa životnom činjenicom i zato treba imat spremljenu rezervu iz koje ćeš to moći pokriti. To je ono kada stari kažu: 'ovo je za crne dane' (dabogda nikada nikome ne došli). Ako si jako kreditno opterećen, ta rezerva treba biti veća, ali to je upravo suprotno u praksi, jer da imaš gotovih novaca kredite (vjerovatno) ne bi ni dizao. Ali kako to objasniti čovijeku koji jako želi, na primjer, novi traktor? Cijeli svoj život se drndao i patio u svom starom traktoru, a sada je i susjed iz sela kupio novi, pa i onaj drugi je naručio (i 'dobio 40% natrag'), pa zašto nebi i ja? Osnovno pitanje je da li ti taj traktor realno treba. Ako si kupio traktor i onda gledaš u njega - to pušiona na kvadrat. A još u puno goroj situaciji si - ako ništa nemaš, sve ti treba i sve to uzmeš na kredu, to je sada nemoguće servisirati, te kreditne obaveze. Ako nemaš ništa vlastitog kapitala a želiš biti poduzetnik, moraš nekako akumulirati barem dio kapitala. Sve na kredit ne ide, to pravilo vrijedi posebno u poljoprivredi (koja ima mali obrtaj kapitala i mali povrat uloženog). Svatko odlučuje za sebe, ovo je slobodna zemlja, ali svatko i propada za sebe (na kraju). Jedino je šteta da ljudima ovu ekonomiju netko nije objasnio prije podizanja kredita (malo bi ih bilo koje bi to odvartilo, ali barem sada nebi plakali da ih nitko nije upozorio).
To ti je isto (slično) kao kada si nekome jamac u banci, i odnos između jamaca nije problem banke, ona se samo naplati tamo gdje je najlakše i najbrže. Ovu cijelu situaciju treba shvatiti kao selekciju, oni koji nisu sposobni servisirati svoje obaveze nestaju i ostavljaju slobodan prostor drugima koji dolaze iza njih.... (kapitalizam, jelt'e). Prava pušiona bi bila sanirati nečije dugove - onda igri nema kraja. Kako bi bilo da su neuspješna brodogradilišta propala odmah, iz prve, bez sanacije i samo 10% novaca koje su 'bacili' u ta brodogradilišta (kroz sanacije) da su dali uspješnim, konkurentnim brodogradilištima(u) da prošire svoje poslovanje na ta 'neuspješna' poduzeća....
A što se tiče loše cijene mlijeka i naših proizvoda, ta cijena je jednako 'loša' za sve proizvođače na tržištu, i za one neuspješne, ali i za one koji još 'plivaju' na površini. Bilo bi groteskno plaćati nekome više, jer je on neuspješan. A bilo bi dobro da se država počne više baviti sa (u ovom trenutku) uspješnim gospodarstvima, tako da im olakša poslovanje (što ne traži novce, nego neke političke odluke i malo dobre volje).
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Načelno se slažem s tobom u nekim stvarima. Naravno da netreba sanirati ono črmu nema spasa i što je propalo. Svi su odgovorni za svoje postupke pa tako i ovi koji su gore opisani i tu uopća nema dileme. Ali želim reći da sada kada je svako radno mjesto zlata vrijedno, kad svaki dan propadaju firme i ljudi ostaju bez posla a nema naznaka da bi se nova radna mjesta mogla otvarati, kada vlada kriza i depresija, kad na svakog zaposlenog dolaze 2-3 umirovljenika, kad smo u naj težoj ekonomskoj i gospodarskoj situaciji u zadnjih 20 godina. Mislim da se ipak mora pomoći ljudima i gospodarstvima koja još kako tako rade. Tu mislim na način koji upravo trže seljaci. Jer država neće ništa izgubiti ako se smanji cijena zakupa poljop. zemljišta, ako sa bankama uspije dogovoriti nižu kamatnu stopu, ako se na godinu dana prolongiraju rate kredita. To su mjere koje neće nikog oštetiti a vjerovatno će olakšati i onako tešku situaciju u gospodarstvu. Mislim da je to dužnost i obveza svake države da reagira u ovakim kriznim uvjetima. ( netreba ni spominjati da je aljkavost vladajućih dobrim dijelom kriva za ovu situaciju).
Zemlje koje su na odgovarajući način pomogle gospodarstvu i koje su na vrijeme prepoznale krizu iz ne izlaze, neke tvrde da su iz krize potpuno izišli. (Njemačka, Danska, Belgija i cijela skandinavija). Naravno da se mi s njima nemožemo uspoređivati ni u kakvom pogledu. Ali možemo prepisati strategiju i polako malim koracima pokušati ostvariti nekekav pozitivan pomak. Jer ova letargija kojoj smo se prepustili i koja već godinama vlada kod nas ne vodi ničemu, niti se od takvog načina može očekivati bilo šta.
Zemlje koje su na odgovarajući način pomogle gospodarstvu i koje su na vrijeme prepoznale krizu iz ne izlaze, neke tvrde da su iz krize potpuno izišli. (Njemačka, Danska, Belgija i cijela skandinavija). Naravno da se mi s njima nemožemo uspoređivati ni u kakvom pogledu. Ali možemo prepisati strategiju i polako malim koracima pokušati ostvariti nekekav pozitivan pomak. Jer ova letargija kojoj smo se prepustili i koja već godinama vlada kod nas ne vodi ničemu, niti se od takvog načina može očekivati bilo šta.
rile- Broj postova : 601
Zanimanje : degustator otpadnih voda
Registriran : 20.12.2010
8
rile je napisao/la:Načelno se slažem s tobom u nekim stvarima. Naravno da netreba sanirati ono črmu nema spasa i što je propalo. Svi su odgovorni za svoje postupke pa tako i ovi koji su gore opisani i tu uopća nema dileme. Ali želim reći da sada kada je svako radno mjesto zlata vrijedno, kad svaki dan propadaju firme i ljudi ostaju bez posla a nema naznaka da bi se nova radna mjesta mogla otvarati, kada vlada kriza i depresija, kad na svakog zaposlenog dolaze 2-3 umirovljenika, kad smo u naj težoj ekonomskoj i gospodarskoj situaciji u zadnjih 20 godina. Mislim da se ipak mora pomoći ljudima i gospodarstvima koja još kako tako rade. Tu mislim na način koji upravo trže seljaci. Jer država neće ništa izgubiti ako se smanji cijena zakupa poljop. zemljišta, ako sa bankama uspije dogovoriti nižu kamatnu stopu, ako se na godinu dana prolongiraju rate kredita. To su mjere koje neće nikog oštetiti a vjerovatno će olakšati i onako tešku situaciju u gospodarstvu. Mislim da je to dužnost i obveza svake države da reagira u ovakim kriznim uvjetima. ( netreba ni spominjati da je aljkavost vladajućih dobrim dijelom kriva za ovu situaciju).
a sta sa ljudima koji nemaju drzavnog zemljista i koji nemaju poljoprivrednih kredita, ja imam drzavne zemlje u zakupu i mislim da ne moze bit jos jeftinije, cak je smanjeno za 25% za proslu godinu zakup a kredita takvih nemam, nije posteno da se nekom sad ko je nabio zakup na 2000kn smanjuje jer ne moze platit, to nije trebo ni uzimat ali prokletstvu nema kraja pa sad fino nek placa a ne da mu se oprosti ili smanji, z akredite isto vrijedi, svi su znali sta dizu kolike su kamata i rate e pa sad placaj
rile je napisao/la:Načelno se slažem s tobom u nekim stvarima. Naravno da netreba sanirati ono črmu nema spasa i što je propalo. Svi su odgovorni za svoje postupke pa tako i ovi koji su gore opisani i tu uopća nema dileme. Ali želim reći da sada kada je svako radno mjesto zlata vrijedno, kad svaki dan propadaju firme i ljudi ostaju bez posla a nema naznaka da bi se nova radna mjesta mogla otvarati, kada vlada kriza i depresija, kad na svakog zaposlenog dolaze 2-3 umirovljenika, kad smo u naj težoj ekonomskoj i gospodarskoj situaciji u zadnjih 20 godina. Mislim da se ipak mora pomoći ljudima i gospodarstvima koja još kako tako rade. Tu mislim na način koji upravo trže seljaci. Jer država neće ništa izgubiti ako se smanji cijena zakupa poljop. zemljišta, ako sa bankama uspije dogovoriti nižu kamatnu stopu, ako se na godinu dana prolongiraju rate kredita. To su mjere koje neće nikog oštetiti a vjerovatno će olakšati i onako tešku situaciju u gospodarstvu. Mislim da je to dužnost i obveza svake države da reagira u ovakim kriznim uvjetima. ( netreba ni spominjati da je aljkavost vladajućih dobrim dijelom kriva za ovu situaciju).
Svakako da se treba pomoći gospodarstvima da se prebrodi kriza. Ako nekome (privatna) banka želi dati još godinu počeka, meni to ne smeta, ako želi ta ista banka otpisati dug, meni je isto OK, sve dok nisam dioničar takve banke.Ako se smanji cijena zakupa, to je sigurna mjera kojom bi država u konačnici samo profitirala, ali što je onda sa natječajima i važećim ugovorima koje imamo? Misliš da je legalno samo precrtati taj važeći ugovor i prošli natječaj (po tim cijenama)? Nisam pravni stručnjak, ali to mi izgleda neostvarivo. A moglo se je tako reagirati na krizu još prije stupanja na snagu novog cjenika poljoprivrednog zemljišta. Zapošlajvanje i čuvanje radnog mjesta - da - ali ne pod bilo koju cjenu. Na račun 'čuvanja radnih mjesta' i sanacija potrošene su milijarde - upravo one koje danas fale. Ako neko gospodarstvo (firma) propadne - ostaje iza prazno mjesto koje možda popuni neki drugi (sposobniji) poduzetnik... (Možda i taj drugi propadne jer uvjeti nemoguću uvjeti za rad, ali to treba ocjeniti prije nego što počneš raditi i investirati - da li se uopće ispalti ulaziti u taj poduzetnički pothvat. Sve je to dio doborg upravljanja gospodarstvom.) A ako ostane na tržištu firma koja je kroz sanacije dodatno subvencionirana (recimo kroz otpis dugova, poreza) - kako smo mi izjednačeni u tržišnoj utakmici? Ja koji sve plaćam i oni kojima država pomaže kroz otpis onog dijela troška koji sam ja uredno platio? Budite realni - ako neko treba bankrotirati - bolje mu je to učiniti ranije dok su dugovi manji, nego kasnije. A najbolje je ne doći u tu situaciju. I te sanacije - neće biti ništa od toga - jer će se time okoristiti samo oni koji su blizu kopanja a takvih je malo. I to će voditi u dalju primjenu zakona ali selektivno - gle ti moraš platiti sve 'jer imaš' - a ti i ne moraš 'jer ti je teško'. Tko će biti taj koji će odrediti kome pomoći, a kome ne? Ako se počne sa time predlažem da odmah svi mi koji još poslujemo potopimo svoja gospodarstva, dođemo u minuse, legnemo i pričekamo pomoć. Koja nakaradna ideja.
117
pege evo ti jedan plus za tvoj uspjeh. spasila te 2008 godina kao i vecinu nas. eto sad imas neku mehanizaciju tj. željezo, i zemlju - i sad rintaj. poznata mi tvoja prica odnekud.
sorry zbog off, pege je krivac.
P.S.
P.S.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
tomy je napisao/la:pege evo ti jedan plus za tvoj uspjeh. spasila te 2008 godina kao i vecinu nas. eto sad imas neku mehanizaciju tj. željezo, i zemlju - i sad rintaj. poznata mi tvoja prica odnekud.
P.S.
Hvala brate po traktoru
Dao bih i pege tebi plus za ovaj post ali nedaju mi ovi minusi
Obrisao sam ovaj post da se pojedinci nebi naslađivali pa evo pošto si me ugodno iznenadio ovim postom odlučio ga vratiti na tvoju adresu nadam se da ti ne smeta ako smeta ima pege da to riješi po kratkom postupku.
Ovo je bilo citirano na fidelovom postu..obrisano i stavljeno vamo..
Evo u ovom postu sam sebe pronašao i to poglavito u ovom dijelu
Ako nemaš ništa vlastitog kapitala a želiš biti poduzetnik, moraš nekako akumulirati barem dio kapitala. Sve na kredit ne ide, to pravilo vrijedi posebno u poljoprivredi (koja ima mali obrtaj kapitala i mali povrat uloženog). Svatko odlučuje za sebe, ovo je slobodna zemlja, ali svatko i propada za sebe (na kraju). Jedino je šteta da ljudima ovu ekonomiju netko nije objasnio prije podizanja kredita (malo bi ih bilo koje bi to odvartilo, ali barem sada nebi plakali da ih nitko nije upozorio).
Evo pa sada zbog ovog sada kukam i plačem jer sam htio biti gazda eto mi sada.
Evo moje kratke storije kako je pege posto kulak...
Razlika je jedina kod mene što ja nisam kupovao traktore i sl nego zemlju...ali dođe na isto..
Pošto nikada u životu nisam imao para e reko sam sebi neče to tako više biti idem u biznis na sve ili ništa.
Tako negdje 2004 imao sam ušteđeno cca60000kn i kupim Jd 4440 za svu lovu i opet ja bez banke ženu mal srce nije opalilo kada je saznala da sam svu lovu dao za traktor he rekoh joj ženo znam šta ja radim ima pege da otu lovu brzo barm utrostruči za par godina.Pa evo idemo dalje ,treba na natječaj a ja nemam love za jemčevinu pa u firmi diži kredit na 5 god uplatim za cca 70 ha dobijem 13ha i to jedva rata kredita tu 17000kn na 15g ma milina vamo nemam banke vamo kredit na plaču a od prve godine ostane mi samo poticaj odma pola ode za ratu za zemlju a s ostalom lovom odem i dignem rotodrljaču na lizing 5 g i učešće dam cca10000kn reko vratiti če mi se 22% pdv i kapitalna i evo love,no nestajem ja tu nego ponovo dižem kredit plus ono što su mi vratili od jamčevine i uplatim tanjuraču i prskalicu novu dam učešće sve što sam imao i ponovo računica dobijem pdv i kapitalna iznos je bio tada ta tri stroja cca 20 000e pa od toga sam si računao da ču dobiti nazad 43%(18%pdv i 25% kapitalna) to su reko fine pare za uložiti u proizvodnju.No međutim kako to sve biva krene sve naopako sve kasni od planiranog a sjetva se bliži a ja bez kinte pun kredita ko brod,pa ajmo opet se zadužuj da imam za posijati reko vratit ču to kada dobije ovu lovu tako i bi prvo dobijem lovu od pdv reko da vratim ovaj kredit što sam obečao ili evo treba mi prikolica žetva pred vratima a ja nemam prikolicu i ajde daj za kamijonku 12000kn ostalo za gorivo za kombaj zmaj 133,pa evo malo sjedne novaca od žetve pa poticaji pa dok posplačam sve kredite ostane i koja kuna ,e sada bi pege bolji kombajn neču zmaja hoču fara i to velikog a imam tada cca sve ukupno zemlje sa zakupom cca 40ha bio bi i dobar zmaj samo mi spor jer sam tada radio u firmi dizao se u 1 sat noći a dolazio ujutro oko 10 sati tako reko bolje ti sebi uzmi nešto veče i brže pošto nisam mogao stići sve ,i tako ja ponovo u banku i dajte mi kredit na opg pa znate gospodine vi ste tek počeli nemožemo vam odobriti kredit blabla zbog toga i toga,e bemti ja ništa u auto kuču dignem opet na plaču ali jedva uz puno jamaca kupim vectru 2001g za 11oooe i snjom odem u njemačku po kombajn ,dođem kod kuma s njim oden još dalj 600km skroz na sjever i nađem kombaj uh dobar ali nema dosta para ,ma reko evo vama kapara snačiču se ja već nekako ,dođem kući reko ženo ode auto na bubanj pa što kupujem kombaj reakcija žene poznata pa joj reko šuti to če nam zaraditi lovu samo šuti znam šta radim ,i tako i bi i opet pege bez para pun dugova i kredit.Prve godine sam ja otplati kombajn u žetvi što fuša što svoje.E sada pošto sam več u banani reko da se malo smirim kad evo meni 2007 prilika da kupin 30ha zemlje ,ajoj a ja ni banke u đepu ajmo u lov na kredite ovaj puta pušing neplačam redovito ove pristigle obaveze zbog poznatih razloga ,a tada sam već došao na nekih cca90ha i u to vrijeme sam imao jako puno uljane repice posijano nekih cca 45ha a znamo da se pričalo da će 2008 biti godina povoljna po nas ko što i bi 3.5kn/kg x 3200kg/ha x 45ha + 22% pdv=? uh reko biče love plus cca30ha žita,i ajmo u obilazak rodbine i nalaz lovu da bi ju uopče mogao kupit morao sam dati 120000kn ja imao svoje love sjela kapitalna i resto uzeo love za crne dane ukupno cca 50000 a ostalo posudio od rodbine.I tako i bi sve platim i dignem kredit od 400000kn na 5 godina rata 2x47000kn.Tada sam sve ukupno godišnje imao potraživanja cca200000 kn plus pošto nisam imao para za repromaterijal zazužim se kod jednog koperanta tada 600000kn i sve to plus još cca 40000kn za zakup plus 100000 duga poreznoj i sve to zasoljen sa još jedno cca 100000 kn ostalih dugovanja.I tako dođe 2008 g i samo na repici zaradio cca 517ooo kn + pšenica cca 200000vratim + poticaj cca180000kn čak sam te godine s ženom i djecom ošao na more nakon dugih 20 g i bilo super to je za mene bila zlatna godina uh reko ako bude svaka ovaka ništa nisam pogriješio,samo kada sam se vratio od onda sve naopako.
Prvo te godine sam veliku večinu love vratio večinu toga i ostao vjerovali ili ne opet bez love računajuči biti če svake godine tako bolje da ja vrati što više mogu kad ono pušing,dođe 2009 i 2010 i propadoše moje nade kao velikog gazde tj kulaka.
Gdje sam pogriješo da sam se doveo danas u situaciju da nemam ni kune u đepu pored toliko zemlje (nemam kuču,niti vikendicu ,niti stan a bogami ni svoj auto) jedino što imam je gomila željeza ,tko je kriv ja koji sam želio i računao na ono što bi bilo realno ili oni koji su tada u meni budili samo pozitivnu viziju moje davne mašte o postanku kulaka obečavajuči brda i doline ,a sada nas ovako stjeraju u kut barem mene koji je do svega ovog došo na pošten i najteži moguči način za razliku od drugih .I što je najžalosnije takvi isti mi se sada sprdaju kada zakasnem sa sjetvom jer recimo nemam za gorivo a niko mi neće posuditi pa čak i jedan koperan kojem sam pravio promet od 500000kn mi nije htijo posuditi 5000kn za jebeno gorivo izvlačio se kako mu je i njemu teško nema veze razumijem je što je to teško.Kada bih mogao svakom od vas dati samo pet minuta mog života vidjeli bi vi šta je pakao gori je od onog sotoninog.
Zaključak je da mi uopće ni trunke nije žao što sam seljak i što sam izabrao barem za mene ovaj trnoviti put do kako znam u šali reči kulaka .Uvjek sam težio da budem netko i nešto u životu ne za druge nego za sebe i da dokažem sam sebi da vrijedim nešto u životu i da kada umrem da iza mene ostane neki trag i da se priča vidi ovo je od kulak pege -a zemlja he he naravno šala.
Moram isto tako priznati da svaka moja kuna je na mjestu kojoj i pripada pošto sam krenio sa 60000 kn mislim da i danas propadnem i vratim sva dugovanja da su se višestruko uvečali.
Tako poruka svima koji žele u biznis(pritom mislim na poljoprivredu) i misle da je to lako i da se do nečega dolazi preko noći varaju se.
A ovim govnarima s vrha pručujem da se gone u tri jel xxxx materine kada mi jedan od njih kaže da sam nesposoban i da se bavim nečin drugim.Uspješni su poljoprivrednici u večini HDZ-ovci tako svak im čast ko me je....kada ja nisam htio u politiku i neznam kako se u ovoj državi postaje pravi pošteni i uspješni poljoprivrednik.
Tako je sada pege sretni poljoprivrednik u banani
Ali nema veze još sam ja mali kada narastem postati ču jak i veliki sretni kulak
I eto ako netko meni dijeli minuse iz ljubomore sada vidite da nemate razloga
Sory zbog off fidel je krivac za prvi put
A tomy za drugi put
Sada post ostavljam jer je ovo moj predzadnji post na ovom forumu
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Pege - greška je u samo tome što si želio prebrzo postati kulak. Prenagli rast može biti opasan, jer uvijek postoji trenutak kada moraš puno odgristi na komad, a pitanje je kako to prožvakati i progutati - a da se ne zagutiš. I još ti malo odmogne trenutno stanje na tržištu i eto te začas u problemima, a još si se dobrano naradio i zadužio.
117
deere power je napisao/la:rile je napisao/la:Mislim da se ipak mora pomoći ljudima i gospodarstvima koja još kako tako rade. Tu mislim na način koji upravo trže seljaci. Jer država neće ništa izgubiti ako se smanji cijena zakupa poljop. zemljišta, ako sa bankama uspije dogovoriti nižu kamatnu stopu, ako se na godinu dana prolongiraju rate kredita.
a sta sa ljudima koji nemaju drzavnog zemljista i koji nemaju poljoprivrednih kredita, ja imam drzavne zemlje u zakupu i mislim da ne moze bit jos jeftinije, cak je smanjeno za 25% za proslu godinu zakup a kredita takvih nemam, nije posteno da se nekom sad ko je nabio zakup na 2000kn smanjuje jer ne moze platit, to nije trebo ni uzimat ali prokletstvu nema kraja pa sad fino nek placa a ne da mu se oprosti ili smanji, z akredite isto vrijedi, svi su znali sta dizu kolike su kamata i rate e pa sad placaj
Slažem se sa DP u potpunosti, zbog takvih koji su ponabijali cijene zakupa mi ostali nismo mogli istu dobiti. Bajo pristao si na tu cijenu, tko te j***, šuti, plati i plači, ili odustani od zemlje, ima nas koji bi ju rado radili.
bećar je napisao/la:deere power je napisao/la:rile je napisao/la:Mislim da se ipak mora pomoći ljudima i gospodarstvima koja još kako tako rade. Tu mislim na način koji upravo trže seljaci. Jer država neće ništa izgubiti ako se smanji cijena zakupa poljop. zemljišta, ako sa bankama uspije dogovoriti nižu kamatnu stopu, ako se na godinu dana prolongiraju rate kredita.
Slažem se sa DP u potpunosti, zbog takvih koji su ponabijali cijene zakupa mi ostali nismo mogli istu dobiti. Bajo pristao si na tu cijenu, tko te j***, šuti, plati i plači, ili odustani od zemlje, ima nas koji bi ju rado radili.
Mi seljaci nismo krivi posto nase opcine nisu prije 10godina rjesile zakup-prodaju po onim cijenama,nego smo docekali sada ovo da mi moramo platiti 1.300kn,a netko placa 300-500kn. Zar smo mi krivi?
bećar je napisao/la:deere power je napisao/la:rile je napisao/la:Mislim da se ipak mora pomoći ljudima i gospodarstvima koja još kako tako rade. Tu mislim na način koji upravo trže seljaci. Jer država neće ništa izgubiti ako se smanji cijena zakupa poljop. zemljišta, ako sa bankama uspije dogovoriti nižu kamatnu stopu, ako se na godinu dana prolongiraju rate kredita.
Upravo je to glavni razlog zašto se ne može donijeti jednostavna odluka da se, na primjer, smanje zakupnine za 50%. U tom slučaju bi se praktički morali ponoviti svi natječaji za zemljište. Glavni 'krivac' prenapuhavanja (i ekonomskog iscrpljivanja poljoprivrednika) je država, jer je svojim nerealnim 'cjenikom' (koji je administrativan, a ne realan, postoji i dodatak koji nitko ne razumije i može se tumačiti svakojako) za državno poljoprivredno zemljište dovela proizvođače u poziciju da moraju prihvatiti nove uvjete ili si potražiti drugu djelatonst. Istina je da se dio zakupnine 'vraća', ali zašto prvo uzimati, pa onda vraćati? I mišljenja sam da je premali raspon cijena od najjeftinijeg do najskupljeg zemljišta u tom cjeniku, nekome tko ne radi zemlju to možda i izgleda OK (kao hektar je hektar) ali svi znamo da to i nije baš tako, na takav način određivati cijenu poljoprivrednog zemljišta i nije baš realno (da hektar u cijeloj kat. općini košta uvijek jednako). Niti građevinsko zemljište ne košta uvijek jednako po jedinici površine, jedna je cijena ako je 'prvi red do mora', a druga je cijena ako si 'iznad magistrale'. Kod poljoprivrednog zemljišta te razlike još su izraženije. Sa druge strane u EU, kao zemljište je skuplje, ali gdje smo mi od EU.......
117
fidel 100% si tu upravu. Pa nisam ja postavljao uvijete natječaja kako to BEĆAR tvrdi da smo si sami nabili cijenu, općina je ta koja tako radi, volio bih te vidjet na takvom natječaju
i kod nas je pik dobio na koncesiju na 30god. zakup od 300kn. KAKO DA MENE NIJE TAJ KOLAĆ PRIPAO nego od 1600kn. A što se tiće kredita samo nek država svoja dugovanja ispoštuje prema seljaku pa bi vidio da nebi bilo takvih problema sa kreditima
i kod nas je pik dobio na koncesiju na 30god. zakup od 300kn. KAKO DA MENE NIJE TAJ KOLAĆ PRIPAO nego od 1600kn. A što se tiće kredita samo nek država svoja dugovanja ispoštuje prema seljaku pa bi vidio da nebi bilo takvih problema sa kreditima
Landpower165tdi- Broj postova : 1551
God : 37
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 01.01.2011
15
landpower nisi skuzio onda mene i becara, znaci uzeo si po 1600kn ok ti to placas i ne kukuas da ti smanje u pola ali ima ljudi kod becara i kod mene koji su nabili i vecu cijenu i ne placaju nikako taj zakup ni 100kn ne daju ili imas ove sto su samo uzeli zemljku posto poto i sad e ajde daj mi smanji za pola e pa nemoze
Da, DP, zaboravio sam u potpunosti na neplaćanje zakupnina... Zakupnine se moraju platiti u roku. I točka. Prelako je licitirati, pa onda ne platiti. Po meni zakupnine bi se morale plaćati unaprijed. Prve godine je malo povuci-potegni ali kasnije je bolje. Ako ne platiš unaprijed - zemlja odmah na novi natječaj - automatski. To bi bilo poštenije i prema zakupnicima zemljišta koji su trenutno u posjedu: moglo bi se urediti da ako na primjer ti se činiti da plaćaš previše, regularno prije isteka ugovora ponovi se natječaj i izlicitira se druga cijena. Ali dotadašnji zakup se mora platiti po ugovoru. To bi bilo tržišno i nebi dovodilo zakupce u velike dugove prema općinama. Već sam to spominjao na forumu, tu blizu mene postoji ekipa koja ima dosta neplaćenih zakupnina, a nabijali su si cijene do neba.... Sada nitko ne zna što će sa njima i tko-zna kako će to završiti. Državno odvjetništvo ima posla oko tog slučaja. A krivnja je na općini najviše, jer nisu naplatili zakupnine unaprijed. Prva rata prije potpisivanja ugovora. I onda možeš licitirati do mile volje. Ali prvo plati. To je pošteno.
117
deere power je napisao/la:landpower nisi skuzio onda mene i becara, znaci uzeo si po 1600kn ok ti to placas i ne kukuas da ti smanje u pola ali ima ljudi kod becara i kod mene koji su nabili i vecu cijenu i ne placaju nikako taj zakup ni 100kn ne daju ili imas ove sto su samo uzeli zemljku posto poto i sad e ajde daj mi smanji za pola e pa nemoze
Tako je, TDI nisi me shvatio.
Isto tako se slažem i sa fidelom i njegovim postom.
Ne platiš, zemlja ti se oduzima i doviđenja.
bećar sorry nisam pratio od početka ali ako je tako u vašem slučaju onda si upravu to stvarno nema smislabećar je napisao/la:deere power je napisao/la:landpower nisi skuzio onda mene i becara, znaci uzeo si po 1600kn ok ti to placas i ne kukuas da ti smanje u pola ali ima ljudi kod becara i kod mene koji su nabili i vecu cijenu i ne placaju nikako taj zakup ni 100kn ne daju ili imas ove sto su samo uzeli zemljku posto poto i sad e ajde daj mi smanji za pola e pa nemoze
Tako je, TDI nisi me shvatio.
Isto tako se slažem i sa fidelom i njegovim postom.
Ne platiš, zemlja ti se oduzima i doviđenja.
Landpower165tdi- Broj postova : 1551
God : 37
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 01.01.2011
15
Ne bi vam Bog dragi udovoljio ! Dobro da nitko od vas nije u poziciji pregovarati o zahtjevima prosvjednika.
8
jel netko dobio ovih dana kakvu isplatu :$: poticaja ? ja još nisam dobil niš
Ali naravno samo iznosimo različita promišljanja ! Ono što je problem u jednom selu nemora biti nužno u drugom.
8
kažu da varaždinska nije dobila ni lipe....
case- Broj postova : 1304
God : 33
Zanimanje : student
Registriran : 10.02.2010
2
do 10.03. svima isplata poticaja u novcima...
tako sam načuo, a sad šta to znači,,,pitaj Boga dragoga!
tako sam načuo, a sad šta to znači,,,pitaj Boga dragoga!
case je napisao/la:kažu da varaždinska nije dobila ni lipe....
tako je, a ako sam dobro "vpučen" ni kc-kž zupanija.
Koliko ja znam,nitko iz BBŽ nije dobio...
Tovljač junadi- Broj postova : 333
God : 31
Registriran : 19.04.2010
1
Stranica 5 / 40. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi (1)
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi