AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Prodavanje zemlje strancima iz EU.
Stranica 4 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Cijena zemlje kada uđemo u EU biti će?
Re: Prodavanje zemlje strancima iz EU.
Table naravno. ako netko želi prodati PP. pred prošle (2009) godine plaćali 50 000 kn/ ha , Klasa 1-4., Čestice preko 5 ha. Ako površina ima drenažu cijena može ići nešto gore. Mi smo imali ponudu za zemlju u st. mikanovcima 10 000E ha. isplata na 2 puta. Gore navedeno isplata u cijelosti, po sklapanju ugovora.
rile- Broj postova : 601
Zanimanje : degustator otpadnih voda
Registriran : 20.12.2010
8
→→→ : VIŠE
deere power je napisao/la:di je to cijena kod nas 10k eura i koje su budale koje to placaju, ljudi ne mogu prodat ni za 4k eura ha a kamoli za 10 i to kod nas di je dosta solidna zemlja, moze se kupit i za 2k 1ha i za manje a ko je voljan dat 5k moze kupit malo vece povrsine
ratarim i stacarima se ne ispalti ni u najludjoj kombinaciji da cijene poljo, proizvoda budu duplo vece nego sad ne isplati dat 10k cak ni 5 se ne isplati
Ovo o čemu prišeš ne može se bukvalno tumačiti i generalno primjeniti na sve. Ova igra je za odrasle.
8
Kod mene je jedna tabla 18ha,ljep komad,drenaza,prodana za 600.000kn
I tko je kupio? Stočar,ratar????
....zubar.
I tko je kupio? Stočar,ratar????
....zubar.
33 000 kn./ha Ništa posebno. Zadnji natječaj drž. polj. zemljište u navedenom selu 25 do 35 000 kn. Naravno prodavano za duplo od početne. Bilo je zanimljivo gledati kako su susjedi jedan drugom nabijali duplu cijenu. Neki su odmah po uvođenju u posjed prodali opet po duploj cijeni i dobro zaradili. U uvjetima natječaja nije bila klauzula o zabrani otuđanja na neko vrijeme.
8
rile je napisao/la:deere power je napisao/la:di je to cijena kod nas 10k eura i koje su budale koje to placaju, ljudi ne mogu prodat ni za 4k eura ha a kamoli za 10 i to kod nas di je dosta solidna zemlja, moze se kupit i za 2k 1ha i za manje a ko je voljan dat 5k moze kupit malo vece povrsine
ratarim i stacarima se ne ispalti ni u najludjoj kombinaciji da cijene poljo, proizvoda budu duplo vece nego sad ne isplati dat 10k cak ni 5 se ne isplati
Ovo o čemu prišeš ne može se bukvalno tumačiti i generalno primjeniti na sve. Ova igra je za odrasle.
sta ti pricas
hm, euro kvadrat je kod mene dosta cesta prica tako da ... cuvajte zemlju
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
A šta ti točno pitaš ??
8
a di si vidio da ja nesto pitam samo sam reko sta mislim vezano za cijene polj. zemljista i nista vise, da 10k eura ne vrijedi ni jedna oranica jer ni na jednoj ne moze rodit toliko da se to isplati pa i kroz 20 godina
Naravno DP da nemogu zaraditi obični smrtnici kao mi ,ali neko hoće i može
Ja sam mišljenja ko plača 10,000eura i više ha da je to čisto pranje novca ili tome nije namjera se baviti poljoprivredom ili
Ja sam mišljenja ko plača 10,000eura i više ha da je to čisto pranje novca ili tome nije namjera se baviti poljoprivredom ili
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Ko pita ne skita! gosp Pege je apsolutno u pravu. Zato je to igra za odrasle. Obični jadni, mali polu buisnessmani tu nemaju šta tražiti.
8
pege25 je napisao/la:Naravno DP da nemogu zaraditi obični smrtnici kao mi ,ali neko hoće i može
malo matematike: 10.000 E=74.000kn, ako to podjelis sa 20 godina ispadne 3700 kn. Hocete reci da ne postoji nacin da se u poljoprivredi od hektara dobije neto 3700 kn?
Nebi ruku u vatru da je to nemoguce i uz sadasnje cijene ulaza i izlaza u poljoprivredi, a ako se spekulira sa cijenama, cijene hrane u slijedecih 20 godina, prosjecno, nece padati.
2
Riječi ti se pozlatile Smiljane da cijene poljoprivrednih proizvoda neće padati, ali inputi će također rasti. Samo je pitanje koliko će i što rasti i kolika će biti potražnja. (Mi živimo od razlike, ako ju uspijemo ostvariti.) Ali da se iz čistog ratarenja može 'izvući' godišnje 3700 kn/ha, teško, možda jedino na tlima gdje ne treba gnojiti (to su ona tla gdje samo 'ne smiješ zaboraviti posijati', ali ja za takva tla znam samo iz priča....). Kod mene kada i dobro pognojiš (i sve ostalo 'štima') manji su prinosi od ovih koji se spominju širom foruma (tipa 3000 Kg soje/jutro u postrnoj sjetvi, a bacio samo 100 kg 15-tice i 35 kg KAN-a, itd.). Tako da je za moj pojam cijena 10 KE/Ha za zemlju previše, a tko voli - nek' izvoli. Ima tu i još jedna strana medalje, ali o tome neki drugi puta.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Fidel to oko tih prinosa bez uloga ja i ne čitam puno, samo preskočim ali svaka zemlja ima svoju cijenu, recimo ja se ne širim po cijelom ataru svojeg sela, nego to radim ciljano u području di sma ja, tako da sam si na taj način napravio 4 table koje doslovno izlazu na jednu rijeku, iako sam poprilično plaćao tu zemlju ali na njoj nemogu nikako izgubiti "ako" ju ikada budem prodavao, čak naprotiv tu bi mogo dobro zaraditi, tako je i to vezano za cijene od 10KE/ha ..... zavisi di se nalazi,u kakvom je stanju itd...
Za nekog tko živi isključivo od poljoprivrede i obrađuje stotinjak ha zemlje, a uz to je opterećen dugovima i kreditima, i malo bolji automobil je nedostižan. Većina naših poljoprivrednika je u takvoj poziciji. Zemlja na kredit, traktor na kredit, kuća na hipoteci i td. Za takve likove je i 25 000 kn puno, uzmu počnu otplaćivati pa su prisiljeni prodati. Ako prodaju po duplo većoj cijeni, ok. Poslovni potez, kupi jeftinije prodaj skuplje, čista trgovina.
Za odvjetnički ured iz ZG koji ostvaruje nevjerovatnu dobit i mora rušiti dohodak, proširi djelatnost i kupnja zemlje je odlična prilika. Opet će tu zemlju dati u zakup i sa odlaganjem akumulirati dobit. Cijena poljoprivrednog zemljišta neće padati. Ista stvar je i sa strancima kupnja polj. zem. je interesantna. Zato nije zaživila ona agencija o kojoj su pričali (lupetali gluposti). Jedino vrijedno što imamo je zemlja i more, kako stvari stoje i to će doći na red za koju godinu. Primjera radi, susjed koji ima 3 farme u OBŽ i VSŽ, obrađuje 1000 ha, od toga je 350 ha njegovo vlastito ( može se provjeriti na katastar HR). Apartmansko naselje u Gradcu kod makarske, itd. Bacio čovjek oko na mojih 2 ha koji su uz njegovu tablu( jednu od inih). Prva ponuda je bila 100 000kn odmah, kao početak pregovora. To je realnost, onaj tko ima taj kupuje i netreba ga žaliti. Tako da gosp. d. pow. očito nije razumijo o čemu sam pisao, pa evo malo poširnije da shvati.
Za odvjetnički ured iz ZG koji ostvaruje nevjerovatnu dobit i mora rušiti dohodak, proširi djelatnost i kupnja zemlje je odlična prilika. Opet će tu zemlju dati u zakup i sa odlaganjem akumulirati dobit. Cijena poljoprivrednog zemljišta neće padati. Ista stvar je i sa strancima kupnja polj. zem. je interesantna. Zato nije zaživila ona agencija o kojoj su pričali (lupetali gluposti). Jedino vrijedno što imamo je zemlja i more, kako stvari stoje i to će doći na red za koju godinu. Primjera radi, susjed koji ima 3 farme u OBŽ i VSŽ, obrađuje 1000 ha, od toga je 350 ha njegovo vlastito ( može se provjeriti na katastar HR). Apartmansko naselje u Gradcu kod makarske, itd. Bacio čovjek oko na mojih 2 ha koji su uz njegovu tablu( jednu od inih). Prva ponuda je bila 100 000kn odmah, kao početak pregovora. To je realnost, onaj tko ima taj kupuje i netreba ga žaliti. Tako da gosp. d. pow. očito nije razumijo o čemu sam pisao, pa evo malo poširnije da shvati.
8
Upravo tako rile, jer ako se ima jasan cilj i cijena je najmanji problem jer onaj tko se planira širiti taj ima jednom priliku kupiti dotičnu zemlju, jer ak se dugo razmišlja lako mu sedesi da mu u komšiluk uđe netko odlučniji a tu onda nastanu problemi i dolazi do mnogo većih cijena jer postoju dva konkurenta koji su spremni platiti. Samo se kod nas onda dešava što i ostali čija zemlja nije toliko zanimljiva iliti atraktivna želu dobiti takvu cijenu za svoje što je već gotovo nemoguća misija.
taj svaki koji kupuje zemlju po tim cijenama taj se nije u zivotz oznojio da dodje do te love, ja kad pricam ne pricam o kojekkavim tajkunima koji su se snasli vec o nama svima obicnim poljoprivrednicima i za nas je sve ta cijena nenormalna
dok su bila kapitalal u selu se isto trgovalo po vecim cijenama ali 7k je najvise sto je placeno, sad vise neiko ni ne pita za zemlju a cijena je pala i to dosta
sta vi milsite da ce cijena dok do 50k eura za hektar zato sad i kupuje zemlju ko nikad nije ni vidio kako izgleda traktor, cisto sumnjam da ce svabe oc kupovat nase basce za tu lovu, pogledajte di onu kupuju i po kojim cijenama a mi nismo nista bolji o poljske i slicnih drzava vec smo i gori
dok su bila kapitalal u selu se isto trgovalo po vecim cijenama ali 7k je najvise sto je placeno, sad vise neiko ni ne pita za zemlju a cijena je pala i to dosta
sta vi milsite da ce cijena dok do 50k eura za hektar zato sad i kupuje zemlju ko nikad nije ni vidio kako izgleda traktor, cisto sumnjam da ce svabe oc kupovat nase basce za tu lovu, pogledajte di onu kupuju i po kojim cijenama a mi nismo nista bolji o poljske i slicnih drzava vec smo i gori
Smiljan je napisao/la:pege25 je napisao/la:Naravno DP da nemogu zaraditi obični smrtnici kao mi ,ali neko hoće i može
malo matematike: 10.000 E=74.000kn, ako to podjelis sa 20 godina ispadne 3700 kn. Hocete reci da ne postoji nacin da se u poljoprivredi od hektara dobije neto 3700 kn?
Nebi ruku u vatru da je to nemoguce i uz sadasnje cijene ulaza i izlaza u poljoprivredi, a ako se spekulira sa cijenama, cijene hrane u slijedecih 20 godina, prosjecno, nece padati.
kao prvo ne postoji banka koja ce te financirat na 20 godina(pogotovo bez kamata) tako da i dobijes kredit na 20 rata bi bila blizu 5000kn
drugo uglavnom su krediti na 10 godina sto bi znacilo ratu od oko9000kn
trece ne poznam poljoprivrednika koji cak i da ima lovu spreman dat recimo 500.000 eura za njivu od 50ha, jedino da zlato raste iz nje
oduvjek je neko dao vecu cijenu za neki komad koji mu se svidja ili recimo neko u tabli od 100ha ima 5 ha i naravno da ce morat platit vise kako bi kupio i preostalih 5ha, rile ti mislis da je sad to cijena zemljista jer je tebi ponudjeno 100k kuna za 2ha to bi bilo oko 7000 eura za 1ha, probaj tome svom legi ponudit i ostalu zemlu po toj cijeni ili cijeni od 10k eura pa ces vidit sta e ti reci
neznam koliko se kužite u računovodstvo, ali izgleda ne baš previše.
Poljoprivredno zemljište je imovina koja ne podliježe amortizaciji, a nabavna cijena priznaje se kao trošak TEK prilikom ponovne prodaje ili otuđenja. To znači kada kupite zemlju gotovinom, nemate trošak već sve ostaje imovina na koju na kraju godine plačate porez na dohodak ili dobit. Znači zemlja se ne kupuje da bi se umanjila dobit, već jedino da bi se oprao novac ili špekuliralo zaradom-ovdje ne mislim na poljoprivrednike već na kojekakve likove što iskrsnu niotkud. Iako mislim da je i pranje novca sada onemogučeno jer se u prijavi kupoprodaje u poreznoj lijepo mora navesti odakle dolazi lova.
Dakle: kupovina poljoprivrednog zemljišta nije trošak i ne umanjuje dobit.
Poljoprivredno zemljište je imovina koja ne podliježe amortizaciji, a nabavna cijena priznaje se kao trošak TEK prilikom ponovne prodaje ili otuđenja. To znači kada kupite zemlju gotovinom, nemate trošak već sve ostaje imovina na koju na kraju godine plačate porez na dohodak ili dobit. Znači zemlja se ne kupuje da bi se umanjila dobit, već jedino da bi se oprao novac ili špekuliralo zaradom-ovdje ne mislim na poljoprivrednike već na kojekakve likove što iskrsnu niotkud. Iako mislim da je i pranje novca sada onemogučeno jer se u prijavi kupoprodaje u poreznoj lijepo mora navesti odakle dolazi lova.
Dakle: kupovina poljoprivrednog zemljišta nije trošak i ne umanjuje dobit.
JACA- Broj postova : 252
God : 31
Registriran : 27.12.2010
-8
E jaco ali ti očigledno neznaš kako funkcioniraju porezna i ti "likovi" koji kupuju zemlju da operu novac........ taj zakon vrijedni za nas obične smrtnike i seljake ali i ne za te "likove"
Iz ratarenja tesko, istina, ali ima jos poljoprivrede osim ratarstva. Ispravite me ako grijesim, ali jedna i pol krava, petnaest ovaca ili sto_ti_ga_ja_znam 500 sljiva mora dati netto barem 3700 knFidelito je napisao/la:..... Ali da se iz čistog ratarenja može 'izvući' godišnje 3700 kn/ha, teško, .....
I da, jaca je u pravu, zemlja se ne racuna kao trosak sto ne znaci da netko tko ima 10.000 Eura viska, zaradjenim na nekom drugom biznisu nema rezona uloziti u zemlju. Pa sto ako se ne bavi poljoprivredom? Jel' to znaci da bi seljaku trebalo zabraniti da kupi apartman na moru i da ga iznajmljuje, jer se eto, nikad nije bavio turizmom?
(na stranu legalnost, crna lova, pranje novaca itd. Naravno da takve provjere moraju postojati. I kod kupovine zemlje i kod kupovine traktora i kod kupovine apartmana. Usput, prica mi prijatelj da u Njemackoj, vec godinama, kad netko kupi skupi npr. auto, drugi dan mu kucaju na vrata poreznjaci sa jednostavnim pitanjem, a cesto teskim odgovorom : "Dragi gospodine, vidimo kupili ste to i to, biste li bili ljubazni malo nam pojasniti otkud vam novci za to")
2
Neračuna se kao trošak ali se računa kao LEGALNO i opravdano potrošen novac.
KAKO NE ? Kad kupite bilo šta, naravno to je dugotrajna imovina. Na zemlju nema amortizacije i to je točno. Na državno zemljište koje uzmete na neki period nije ni bilo kapitalnog jer se smatra da je već dobito po povlaštenim uvjetima. Ako kupite privatno zemljište i za njega dignete kredit imali ste pravo na kap. ulaganje. Bankovni kredit na 5,10,15 godina je trošak i svaka njegova rata umanjuje dobit. Jaco nismo ovce znamo o čem pričamo.
8
Za pranje novca ima puno definicija i puno načina. Ali to je opet za odrasle.
8
Smiljan je napisao/la: Usput, prica mi prijatelj da u Njemackoj, vec godinama, kad netko kupi skupi npr. auto, drugi dan mu kucaju na vrata poreznjaci sa jednostavnim pitanjem, a cesto teskim odgovorom : "Dragi gospodine, vidimo kupili ste to i to, biste li bili ljubazni malo nam pojasniti otkud vam novci za to")
Tatin vjenčani kum živi u Njemačkoj i veli da je njegov susjed ili šef u firmi (nisam siguran) kupio novi auto i odmah došli provjerit od kud mu novci .
Prošlu godinu sam bio u Sloveniji kod jednog poljoprivrednika i veli da je kupio tablu od 11 ha za 110 000 € , inače ima oko 70 krava i dva mljekomata .
IVAN DF- Broj postova : 359
Registriran : 03.02.2011
12
Jaca je tocno rekla da ti kupovina zemlje ne ulazi u knigovodstveni trosak, odnosno ne smanjuje ti poreznu osnovicu, dakle mozes je, prakticki, samo kupiti iz dobiti (odnosno dohodka) nakon oporezivanja, odnosno nije "pogodna" za (legalno) "izvlacenje" novca iz firme.rile je napisao/la:KAKO NE ? Kad kupite bilo šta, naravno to je dugotrajna imovina. Na zemlju nema amortizacije i to je točno. Na državno zemljište koje uzmete na neki period nije ni bilo kapitalnog jer se smatra da je već dobito po povlaštenim uvjetima. Ako kupite privatno zemljište i za njega dignete kredit imali ste pravo na kap. ulaganje. Bankovni kredit na 5,10,15 godina je trošak i svaka njegova rata umanjuje dobit. Jaco nismo ovce znamo o čem pričamo.
Isto tako niti rata kredita ne umanjuje dobit (za razliku od operativnog leasinga). Usput, kad vec spomenuh, jel' se zemlja moze kupovati na leasing?
2
Stranica 4 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Stranica 4 / 6.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.